"Elásta a csatabárdot a Qualcomm és az Apple"

 ( trey | 2019. április 17., szerda - 10:28 )

Peren kívüli megállapodással került pont az évtized egyik legnagyobb technológiai jogvitájára, melynek eredményeként újra partneri viszony alakulhat ki az Apple és a Qualcomm közt. [...] A két cég közt létrejött megállapodás értelmében az Apple jelentős összegű (belsős információk szerint nagyjából 7,5 milliárd dollárnyi) licencdíjat fizet egy összegben a Qualcommnak, [...] A peren kívüli egyezség a fentiek alapján a Qualcomm szempontjából jelentős győzelem, mely a chiptervező részvényeinek árfolyamát azonnal az egekbe katapultálta. A cég részvényei egyetlen nap alatt 27 százalékot erősödtek, 1999 óta nem látott egynapos szárnyalást mutatva.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Masszív arcvesztés ez a nagyképű Apple-nek, ami nagy mellénnyel és ügyvédhadsereggel esett neki a Qualcomm-nak. Nem baj, tanulják csak a leckét!

--
trey @ gépház

meg egy kis apro

Már várom, hogy most azok pereljék az applet, akiknek az iphonejába a gagyi intel chip került az apple-qualcomm hiszti miatt..

És teljesen meg is érdemelné az Apple, mert ezt a hisztit ő okozta saját magának.

--
trey @ gépház

Pontosan.

és akkor végre jól aludnál éjszaka!

Ugyanazért kétfajta képességű modellt árulnak, ráadásul tetves drágán. Érthető, ha a vásárlók fel vannak háborodva.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

a vasarlo kussoljon es oruljon, hogy almas logo van az izen a kezeben. Jol nezunk ki, ha mar az apple vasarlok is ugralnak. Az egeszet az android maffia gerjeszti. Nekik nem tetszik ez az egesz. Az apple fan-oknak tokeletesen megfelel igy is.

a haterek is szeretnek sötétségben élni és fogalmatlanul kommentelni fogyatékos módjára. nekem ez károsabbnak tűnik, mint hogy valaki megveszi azt ami tetszik neki. :)

gondolom láttál már business vagy átlag notebookot belülről. wifi 3-4 beszállítótól, lan is ugyanígy, kijelző ugyanígy, billentyűzet is lehet akár 3 féle gyártótól, aksi is.

ott nem zavarta treycsit ez a dolog, meg senkit. egy iPhoneban egy bizonyos HW-ből van 2 fajta az már persze übergáz megérdemlik hogy megdögöljenek mindannyian!

és nem, nem arról van szó, hogy "báncsák az applet". de akkor kezdjünk el hisztizni azon is, hogy vettem fél misiért egy a tesztek szerint LG IPS kijelzős ThinkPadet (pont ugyanazt a modellt vásároltam) és kaptam helyette egy rosszabb Samsung VA paneles gépet. ezen miért nem siránkozunk meg perelünk? ez miért van teljesen rendben?

de hogy valós példát mondjak, én az összes TP-mhez Sanyo aksit kaptam, pedig létezett Panasonic is. a különbség csak annyi, hogy a Sanyok 1 év alatt bedöglöttek, a Panasonic aksik meg évekig bírják jelentős kapacitás vesztés nélkül. (ugyanolyan használat mellett) jól megszivatott a Lenovo egy rakat pénzért, még sem láttam sehol, hasonló rekaciókat mint itt. nem csak a fanokkal van baj, hanem az olyan haterekkel is mint trey, meg sokan mások itt. habzó szájjal ugrotok már mindenre ami Apple.

talán nem csak az Apple bűnös ebben a dologban.

Abban sem bűnös az Apple, hogy a Qualcomm-tól a tervezéshez kapott bizalmasan kezelendő műszaki dokumentációt átpasszolta az Intelnek, hogy ilyet kéne csinálnotok olcsóbban?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha te vásároltál egy speckó szerinti gépet és nem azt kaptad akkor vissza kell vinni és megkapod a pénzedet. Legyél tudatos vásárló. Egyébként a laptopoknak a fő modellszám mellé szokott lenni a kiépítésnek vagy revíziónak megfelelő típusszám is, ami egyértelműen jelzi hogy pontosan mit fogsz kapni.

Az almás sztorival nem az a baj hogy melyik gyártó logója van eldugva a készüléken belülre, hanem az, hogy az inteles lassabb (és az apple nem adott árengedményt az eltitkoltan hitványabb verzióra váltó modellből).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

nem értetted meg amit írtam.

Igazából modellszám alapján ott is tudni lehet melyik-melyik.
--
https://naszta.hu

ugyanazon modell számon lehet eltérő hardver beszállító.

"hanem az olyan haterekkel is mint trey, meg sokan mások itt. habzó szájjal ugrotok már mindenre ami Apple."

Ezt akár magadra is írhattad volna, csak Apple helyett Google, Android. Minden ilyen cikk alatt picsogsz, mintha legalábbis az édesanyádat bántaná valaki. Ez egy kibaszott vállalat, cég, amelynek a többihez hasonlóan a célja az, hogy a legtöbb pénzt vegye el tőled a legkevesebb befektetéssel. Ez nem egy "Apple túlárazott" mondat volt, hanem így működik a kapitalista termelési mód, így tartható fent. Nyilván ahhoz, hogy ez minél eredményesebb legyen, olyat kell nyújtani a fogyasztó felé amiért rászánja magát a cserére, de ennél semmivel sem többet.
Az árufetisizálás és a vállalatfetisizálás egyenesen a saját érdekeiddel szemben helyezkedik el, hiszen neked mint fogyasztónak az a célod, hogy a pénzedért a lehető legjobbat, legtöbbet kapd. Tehát alapvető érdekellentét áll fenn közted és az Apple/random vállalat között.
A fogyasztó felől érkező kritika szükségszerű, és az a megszállott vállalatfétis amit tanúsítasz az gazdaságilag kártékony.
Nyilván lehet fikázni azt, hogy nem kapja meg minden vállalat a neki kijáró savazást, de neked szemlátomást rohadtul az viszket, hogy "báncsák az epült". Ez semmivel sem különb annál, mint amikor a sarki gyümölcsösnél valami kifogásolhatót értékesítenek, megkapják a büntetést, majd elkezdesz ripacskodni, hogy "dehát ő is". Olyat még nem láttam, hogy trey a hozzád hasonló vehemenciával, megszállottsággal kardoskodott volna egy szaros termék/vállalat becsülete mellett.
Számomra ez a szent harc amit folytatsz nem is az, hogy idegesítő, hanem inkább rohadtul nyomasztó és creepy.

+1
Előző életében nem MS-troll volt ez az arc?
Elég sok ms-vérpistikéből lett még elvakultabb apple-birka mostanában.

ThinkPadet vettél? Azon nincs is almás logó! Vasat venni tudni kell!

sajnos igen, hallgattam másokra... "dehát az epül csak 1 év garanciát ad, 1 év után pedig azonnal meghal, ismerősömnek is úgy volt!!!44444" "mindenképpen BIZNISZ KATEGÓRIA KELL MER' AZ A CSÚCSMINŐSÉG" "az apül az semmivel se kompatibilis!!!!!444" "nincsenek rá szoftverek se!!!!444444!4!!444!!!" stb stb.

ezután meguntam a mókolást, az évi 2x szervizbe járkálást, a szarrágást a folyamatos reszelést, karbantartást és inkább vettem egy mac-et. bevált.

Mintha a Samsung is kétféle procival szerelné a csúcsmodelljeit....

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Lehet, hogy csak a hozzá nem értésem miatt, de a peren kívüli megegyezésekről mindig az jut eszembe, hogy lényegében megfelel a bűnősség beismerésének. (Éppen csak jogilag nem[?], természetesen.)

- - -
TransferWise

Nagy cégek esetén szerintem csak a célszerűség számít. A bűnösség (emberi értelemben) már csak azért sem érdekes, mert sokszor nem is az az ember dönt a megoldásról, aki eredetileg a disznóságot csinálta.

Talán a "bűnösség" nem a megfelelő szó. Arra gondoltam, hogy a perelt fél látja, hogy jó eséllyel csak veszíthet, ami egy elmarasztaló ítéletet és kártérítés-fizetési kötelezettséget eredményezne, de a peren kívüli megegyezéssel legalább az elmarasztaló ítéletet elkerülheti.

És ez valahol érthető is, másfelől melyik perbe fogott fél választaná a peren kívüli megegyezést, ha bíróság előtt tudná bizonyítani az ártatlanságát?

Hasonló ez ahhoz, mint amikor egy cég vagy állam kártérítést fizet valamiféle, vélhetően általuk okozott baleset károsultjainak, de hivatalosan semmilyen felelősséget nem vállal.

- - -
TransferWise

Én ezzel a feltételezéssel óvatosan bánnék. Például manapság egyre gyakoribb, hogy embereket szóbeszédek alapján elítél a közvélemény.

Ilyen volt a meetoo mozgalom, amikor bírósági ítéletek nélkül bemondásra kirúgtak embereket, a köz pedig lincshangualtba került. Pedig az egyetlen "bizonyíték" egyetlen embernek a vallomása volt.

Vagy hasonló Trump russian meddling-je, amiről mindenki tényként beszélt, aztán mostanra talán lezárják a nyomozást bizonyíték hiányában. Tehát bemondásra vádaskodtak az emberek.

Ha a hasonló kellemetlen rossz sajtót meg tudnák vele előzni, akkor szerintem sokan választanák a peren kívüli megegyezést akkor is ha nem bűnösek.

Ami az Apple és Qualcomm ügyét (meg a hasonló eseteket) illeti, továbbra sem értem, miért egyezne meg valaki, ha be tudná bizonyítani, hogy ártatlan. Ha jól sejtem, egy ilyen technikai-üzleti dologban ez többnyire sokkal könnyebb, mint egy zaklatásos vagy nemi erőszakos esetben. Nem követtem az esetet, de gondolom, itt valaki szerződést vagy tövényi előírást szegett meg: nem csinált valamit, amit kellett volna, olyat csinált, amit nem szabadott volna, olyan alkatrészt használt (vagy nem használt), amilyet nem szabadott (vagy éppen amilyet kellett) volna. Miután pedig bebizonyosodik, hogy az alperes ártatlan, a felperes fizetheti a költségeket, az alperes meg örül, hogy tessék, mocskolni akartak, de lám, bíróság mondta ki, hogy nem tettem semmi törvénytelent. Azt hinném, ez mindenképpen jobb, mint egy "peren kívüli egyezség", ami, ha nem tévedek, szintén jogilag szabályozva van, tehát gondolom, hogy az alperes törvényes keretek köött mond le a további pereskedés jogáról.

A #metoo meg számomra egészen más tészta, részben a zaklatás/erőszak puszta vádjának általad is említett megítélése miatt, meg azért is, mert ilyen ügyekben eléggé elfogult bírósági eljárásokról is hallani. (Lásd: a vádlottak izzadnak vért, hogy az ártatlanságukat bizonyítsák, pedig ha nem tévedek, egy zaklatás/erőszak már régen büntetőjogi kategória, ahol éppen a bűnösséget kellene bizonyítani, és nem az ártatlanságot.)

- - -
TransferWise

Ebben az esetben én is így érzem, csak az általánosításra reagáltam, hogy milyen kivételek lehetnek.