Változik a kernelparaméterek megadása a Fedora 30-tól

 ( trey | 2019. március 27., szerda - 10:51 )

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pár klikkre innen: https://www.freedesktop.org/wiki/Specifications/BootLoaderSpec/

"Why not simply rely on the EFI boot menu logic?"

Elszomorító...

Elszomorító az, hogy ezt írják:
"Harddisk images should be moveable between machines and be bootable without requiring explicit EFI variables to be set. This also requires that the list of boot options is defined on disk, and not in EFI variables alone. "
Szerintem ez hülyeség. Hiszen az egész kernelparaméterek, meg rendszerkörnyezet leíró dolgok változnak, pont emiatt a harddisk-image nem éppen hordozható gépek között. A harddisk-image (pontosabban a harddisken lévő kernel) egy változóhalmazt kér a környezetteől, amely változóhalmazt az EFI tárol, gépenként a gépre specifikus értéket. A kernel meg leírja, hogy "fiam, ha engem be akarsz bootolni, akkor ezt és ezt a változót a gépre specifikus értékre állítsd be, hiszen azt kitalálni nem tudom futásidőben".
Ez a tök normális dolog, el kéne felejteni azt, hogy a gépspecifikus dolgok (és hoppá, a kernelpareméterek ilyenek) gépről gépre hordozhatóknak kéne lennie. Baromság az egész.

Ez Windowsra lehet, hogy igaz (volt, mostanában nem tudom), de egy Linuxot általában szívfájdalom nélkül át lehet rakni egy másik gépbe.

nyilvan, es amikor beallitasz valami acpi parametert, mert az egyik gepen csak ugy megy a linux, akkor a kernel majd hulyeseget csinal a masik gepen. de ugyanilyen a badram terulet letiltas is (persze ott nemlesz gond ha masik gepen letiltasz bizonyos teruletet), es meg egy csomo dolog van ami adott gep specifikus. mondjuk a root= az pl mehetne initrd-be is.

apropo az initrd is elegge gep specifikus, egy lsi kartyas gepbol atrakod a lemezt egy 3wares gepbe, a kernel meg mereszti a szemeit hogy hovalett a disk

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"egy Linuxot általában szívfájdalom nélkül át lehet rakni egy másik gépbe"

Most komolyan ez a legnagyobb problémátok, hogy át lehet-e minél egyszerűbben rakni egy linuxot egy másik hardverkörnyezetre vagy sem?

Nálam annyit se mondana új környezetben, hogy nyikk.

Ez mindig is egy hasznos feature volt, talán jó lenne, ha nem esne áldozatul a mostani "egyszerűsítsünk mindent de azt jó bonyolultan" nevű innovációs trendnek.

Kernel paraméterben sokmindent lehet állítani, és a többségének semmi köze a hardware-hez, amin fut.

Plusz, már 2005-ben egy hagyományos Windows XP is túlélte, ha egy Intel-es gépből 1:1 átraktad egy AMD-s gépbe. Amíg az architektúra ugyanaz, és a kerneled támogatja a hardware-t, nem kellene gondod legyen ezzel. (Ha meg nem támogatja, akkor költözés nélkül is lesz.)

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Azt hittem, már a bootloader is systemd lesz, de szerencsére még Grub.

Ja, azt tudom, a gummiboot-ot systemdsítették.

Én már azt várom, hogy a gazdáját mikor asszimilálja már végre!

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Csak átfutottam, de jól értem, hogy annyira bonyolult lett a grub konfigja, hogy külön tool kell hozzá, és ez az újítás? :-)

Kb. mint a netplan.

Feltételezem, hogy innentől kezdve szép lassan szinte az összes disztrón bekövetkezik e a változás, mint ahogy a systemD, a grub2, a gnome3, a pulseaudio, a networkmanager és még napestig sorolhatnám a rendszer szintű és a disztróspecifikus változásokat.

De konkrétan mi ezzel a baj? Linuxéknál állandóan minden változik. Sajnos ez nem az a szakma, ahol megtanulom az aktuális dolgokat és hátradőlve nyugtázom, hogy én már mindent tudok. Három-négy évente fenekestül borul minden.

Ezért a legjobb meg sem tanulni! Csak elő kell venni a mindenkori dokumentációt. Oh wait...

Mondasz ezzel valamit. Nekem sincs hajlamom bármit is bebiflázni, mert minek. Különben is egy rendszergazda nem attól jó, hogy egy lexikonnyi tudás van a fejében, hanem megoldja a lehetetlent minden nap háromszor és azonnal.

Hiányzott, mint üveges tótnak a hanyatt esés. Egy config file szerkesztése egyszerűbb volt, mint lényegében szinte „vakon” appendelni, törölni. Most ettől fejlettebbek vagyunk? Nő tőle a GDP? Vagy csak az elszúrás lehetősége nagyobb?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE