Az IBM felvásárolja a Red Hat-et

34 milliárd dollárért. Létrehozva ezzel minden idők legnagyobb értékű open source üzletét. Részletek itt.

Hozzászólások

A hírt beküldte mindenki _is_, köszönjük!

Az IBM ma bejelentette hogy megveszi a RedHat-et $190/részvény áron, ami egy mintegy 63%-os prémium a pénteki záróárhoz képest.

További részletek az IBM bejelentésében és a RedHat bejelentésében.

Az IBM felvásárolja a Red Hat-et és azt tervezik, hogy az akvizícióval vezető hibrid felhő szolgáltatóvá válnak. Részletek:

https://www.redhat.com/en/blog/red-hat-ibm-creating-leading-hybrid-clou…

--
trey @ gépház

Úgy látszik a szaúdi dollár százmilliárdok amit IT befektetésekbe szánnak nagyon megmozgatják az urak fantáziáját. Az opensource világra jó fényt vet, hogy Microsoft után az IBM is úgy látja opensource linux-közeli cégekkel kell erősíteniük.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-13/saudi-puts-its-money…

Normális HUP-ot használok!

Termékek, amit ez érint:
- RHEL
- CoreOS
- Ansible
- JBoss
- OpenShift
- Gnome
- Ceph
- systemd
- LibreOffice
- glibc
... stb.

Ez az OSS fekete napja szerintem, a legnagyobb cég volt, aki kizárólag OSS-ből élt. (A többiek lényegében elhanyagolható méretűek.) Az IBM nem tűnik túl jó leendő gazdának. De reméljük a legjobbakat.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Kukázzák, de inkább nevezzük portfólió tisztításnak.
Az IBM-et magán kívül nem érdekli semmi. Egy óriásira nőtt mamut, ami egy ilyen felvásárlással bedarálja a számára hasztalannak ítélt megoldásokat. Bár most az egyszer reménykedek, hogy ne legyen igazam.

Vajon akkor megint lesz big endian POWER processzorokra is Linux? Legalább a 64-bitesekre?

És vajon mi lesz a systemd sorsa az IBM-nél?

Hát már nem nagyon.

Ha ingyenes, hosszú távon támogatott és systemd mentes Linuxot akarunk, akkor elég siralmas a helyzet.

A big endian POWER támogatást a Debian eldobta, Ubuntu eldobta, Suse eldobta... Mi van még? CruxPPC-ről azt se tudni, hogy létezik-e még, már a 3.0 is telepítő nélkül jött ki. A T2 egy disztróépítő környezet, a Finnix meg egy live admin CD, nem desktop Linux egyik sem. A Gentoonak van valami pár éves PPC port kezdeménye, nem tudom hogy állnak vele.

Ha leadunk az igényekből, akkor maradt még az RHEL, ami fizetős (és a 7-estől kezdve systemd-s), a Fedora, ami rolling release (és systemd-s), meg a CentOS (szintén systemd-s).

De ha az IBM elkezdené nyomni ismét a POWER alapú workstationöket, meg a Linuxos patcheket a POWER támogatáshoz, akkor lehet, hogy a POWER támogatást dobó disztribúciók meggondolnák magukat.

Update: A Fedora is eldobta a big-endian POWER CPU-k támogatását.

index.hu:
"A Red Hat Linux 25 éve létezik, és ezt a disztibúciót főleg szervereken, adatközpontokban használják. A cég 1999-ben ment tőzsdére, és tavaly 2,92 milliárd dolláros forgalmon 259 millió dollár nyeresége volt. Az adatközpontok folyamatos bővülése miatt igen jók voltak a kilátásai, az idei üzleti évében 21 százalékkal nőtt a forgalma."

Rohadtul érdekelne az a gondolkodás ami szerint ez jó üzlet, mert tanulni szeretnék.
(Ha stratégiai a döntés, akkor az más téma.)

Marmint kinek, az IBM-nek vagy a RH-nak?

- evi kb. fel milliard dollarral nottek a bevetelek az utobbi par evben (nem produkalt %-os aranyban konstans novekedest)
- a profit margin csak 10%-os volt
- a felhok terjedese elegge veszelyezteti a hosszutavu lehetosegeket

130-as PE-n veszik meg. Ez a RH-nak bombauzlet. Egy eleve tulertekelt ceget 50%-os premiummal kivasarolni .. ki az a hulye, aki igy nem adna el?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

nagy árat kellett mondani, hogy tudjon futni pár kört a föld körül a médiában. "Senkit nem rúgtak ki még azért mert ibm-et vett."

Néha az az érzésem, hogy az ámítástechnika kezd olyan lenni mint a showbiz. Azt kell mondani "cloud" és mindenki a csekkfüzete után nyúl.

--
GPLv3-as hozzászólás.

CentOS Fb fórum: logikusnak tűnik.

"IBM wants to fight Google, Microsoft and Amazon but needs more software and developers. Red Hat has what IBM needs, but if IBM does not buy Red Hat, somebody else could, just to twart IBM as a competition. So from that standpoint it is better that IBM buys them then anyone else..."

# RHE, CentOS, NethServer, Fedora 29 (KDE)

"In the past decade, premiums usually ranged from 30 to 40 percent of a targeted stock's past average performance, according to de Werd."

https://www.marketwatch.com/story/behind-the-premium-paid-for-mergers

Ehhez vedd hozzá, hogy egy ilyet letárgyalni nem két nap, szeptemberben meg még 150 dollár körül állt a red hat, akkor a 190-es felvásárlási ár egyáltalán nem sok.

Nem tudok példát mondani rá, DE: vélhetőleg a RH olyan szabadalmak birtokában is van, ami hasznos az IBM-nek, vagy létük zavaróan akadályozta néhány tervezett lépésüket. Mondjuk nagy dolgokról kell legyen szó, ha ennyit hajlandóak voltak kitenni.
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

"Rohadtul érdekelne az a gondolkodás ami szerint ez jó üzlet"

Engem is. 34G USD az nem kis pénz. A hirtelen kiguglizott adatok szerint tavaly az IBM-nek 79G forgalom mellett 5.7G nyeresége volt. Vagyis a RH borzasztó kicsi az IBM-hez képest. Ha a RH 2.9G forgalma mind az IBM üzletét rontaná, akkor is csak 11 év múlva térülne meg a befektetés, illetve valószínűleg sokkal olcsóbb lenne az IBM-nek egy RH-szerű céget csinálnia.
Általában véve is igaz lehet, hogy bármilye is van a RH-nek, az IBM-nek olcsóbb lehet ugyanazt 0-ról megcsinálnia, mint 34G-ért megvenni. Egyetlen dolgot tudok elképzelni, ami miatt ez az üzlet megérheti: a RH-nek valami olyanja van, amiben exponenciális növekedés várható a következő néhány évben. Vagyis ha most betesz az IBM 34G-t valaminek a fejlesztésébe, és 1-2 év múlva nekik is olyan lesz, mint most a RH-nek, akkor sem fogják beérni a RH-et. Jó lenne tudni, mi ez, vagy mik ezek a technológiák.

Szerk.
Ott a válasz mrmartin linkjében: "We (RedHat) have barely scratched the surface of the opportunity that is ahead of us. Open source is the future of enterprise IT. We believe our total addressable market to be $73 billion by 2021." Vagyis nincs 1-2 éve az IBM-nek, hogy kifejlesszen olyasmit, ami most a RedHat-nek van.

"Vagyis ha most betesz az IBM 34G-t valaminek a fejlesztésébe"

Ezzel szemben ennek pont az ellenkezoje megy az IBMnel. Minden teruletrol vonjak meg a fejlesztesre szant keretet, hogy a csokkeno eladasok mellett is tartani lehessen az EPS-t a reszvenyeseknek.

Egyebkent az nagyon nem trivialis, hogy mikent fektess be mondjuk $30B penzt, hogy az nehany ev alatt megteruljon. Egy RH szintu kompetenciat es termekeket nem lehet csak penzbol osszeszedni, foleg nem 1-2 ev alatt.

Nem írtam felhasználókról. Arról írtam, hogy ahol már kapun belül van az IBM vagy a Red Hat egy üzleti kapcsolattal, ott mostantól a másik is ott lesz, és tukmálhatják a többi terméküket. Az IBM a salesben erős, és van sok évtizedes előnyben Amazonhoz, de különösképp Googlehöz képest, akinek e téren eddig leginkább a sült galamb várásával egyenértékű stratégiája volt.

Az a sültgalamb várása, hogy fejlesztenek egy Kubernetest, csinálnak neki egy aloldalt, szakmai körökben itt-ott megjelennek vele, majd néznek ki az utcára, hogy mikor jönnek már a vevők, mert a konzumer piacon ezt szokták meg.

Stratégia az, hogy az üzletkötő elviszi golfozni/vacsorázni/meetupra a döntési pozícióban lévő személyt, hogy vedd meg a dobozos szaromat, mert csillió dollár kedvezményt adunk a listaárból, és év végén milyen jól mutat majd, hogy mennyi költséget megspóroltál.

A redhatos sajtóközlemény valami trillió dolláros piacról mesél.
Talán tényleg abban bíznak az IBM-nél, hogy 1, lesz hamarosan egy ekkora torta, és 2, a RH-val tudnak belőle nagyot harapni:
https://www.redhat.com/en/about/press-releases/ibm-acquire-red-hat-comp…
___
Arany János: Grammatika versben

Nem tudom mivel és hogy fizetnek, de valószínű hogy nem kp. A RH beszerzésével most talán megspórolhatnak egy csomó casht amit pénzigényes és bizonytalan megtérülésű K+F-be kellene önteni, olyan szakterületeken ahol a dúsgazdag óriáscégekből álló konkurencia messze előttük jár. Így hiába a zsugorodás az IBM-nél, ezt a pénzt a kínálat versenyképességét biztosítva is ki lehet fizetni osztalékra, vagy tartani vagy mit tudom én, úgy használni amivel jobb pénzügyi mutatókat tud hozni az IBM, jobb lesz az adósságainak minősítése, alacsonyabb kamattal tud magának finanszírozást találni stb. A RH pedig nem kockázatos, ha (amerikai mércével) nem is egy apple kaliberű pénzgyár de pénzügyileg biztos a helyzete a cikkek szerint, ígéretesnek tartott piacokon vannak sikeres termékei és erős pozíciói, nem fog az IBM pénzügyi és szakmai megítélésén rontani. Win-win, egyelőre.

Azt látom, hogy az emberek agyukat eldobva "whaooo"-znak internet-szerte. Nekem valahogy a hír 2 Hgmm vérnyomás-emelkedést sem okozott. Igazából teljes mértékben közömbös.

A Red Hat számomra, Debian-alapú világból nézve, mindig is egy rohadt nagy, pénzes cég volt. Ez ezután sem lesz máshogy. Annyi változott, hogy megvette egy mások rohadt nagy, pénzes cég.

--
trey @ gépház

Szerintem ez sulyos tevedes. Az, hogy a legelterjedtebb kernel OSS, az nagyon messze van a nyerestol. A 'nyeres' szerintem (es Stallman-i ertelemben) az lenne, hogy azok a szoftverek, amikhez az emberek nagyresze leginkabb ragaszkodik vagy amikre legjobban tamaszkodik, nyiltak legyenek.

- iOS
- Play Framework
- GMail
- Google Search
- MS Office
- Facebook
- Messenger
- Whatsapp
...

Ezek mind zart kodok, es a felhoben futo cuccoknal meg arra sincs lehetoseged, hogy dekompilald. Szoval jol megetettek az OSS kernellel, a lenyeg, ami az adataidat, kommunikaciodat, dokumentumaidat kezeli -- zart, modosithatatlan es auditalhatatlan. De orulok, hogy jol erzed magad, de azert meg vagy vezetve rendesen.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Nézd, ott tartunk, hogy a nyílt forrás már nem rák, nem káros, hanem ellenkezőleg, a Microsoft szerint nagyon is a jövő. A totális elutasítás helyett az összes cég nyitott ebben az irányba. Az Apple, a Google, a Microsoft, a Facebook mindegyik szereplője akar lenni ennek a dolognak.

Mint mondtam, hátradőlve nézem végig, ahogy egyre jobban licitálnak egymásra. Én ráérek, nekem vesztenivalóm nincs ;)

És aki azt mondta, hogy a nyílt forrásból nem lehet pénzt csinálni... A Red Hat összekalapált 34 milliárd dollárt belőle.

--
trey @ gépház

> Az Apple, a Google, a Microsoft, a Facebook mindegyik szereplője akar lenni ennek a dolognak.

Te valami mas videot nezel. Ezek a cegen csak olyasmiket nyitnak meg, ami nem resze a core business-nek. Azt nyitjak meg, ahol elony, ha mas is kontributal. Az FLOSS egyik fo celja lett volna, hogy a felhasznalok kevesbe legyenek kiszolgaltatva (stb., nyilvan tudod, h honnan indult az egesz). Az, hogy a Kubernetes meg VS Code OSS, semmit nem segit abban, hogy megiteld, mi tortenik a GMail-en a leveleiddel.

Es igen, kiderult, hogy nyilt forrasbol lehet penzt csinalni, de szerintem nem az volt a FLOSS mozgalom celja, hogy ezt bebizonyitsa.

Tehat megegyszer: a fenti oriascegek egyik sem enged betekintest abba a szoftverbe, ami szamara kompetitiv elonyt jelent. Szerintem ezzel az userek nem nyernek, hanem vesztenek.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Lassan 20 éve nézem a videót és írok róla cikkeket. Pontosan emlékszem azokra, amiket másfél évtizeddel ezelőtt írtam és azokra, amiket manapság.

Ha a 20 évvel ezelőtti fórumtrolloknak bármiféle kicsike igazuk is lett volna, akkor ma nem ilyen akvizíciókról beszélnénk, hanem arról, hogy régen volt egy hamvába holt elképzelés, aminek a nyílt forrás volt az alapja.

Értem, hogy ez egyeseknek nem tetszik. Főleg nem azoknak, akik anno a másik irány mellett érveltek.

--
trey @ gépház

Android " nem a core business része".

Ezt azért gondolt át újra!

ÉS milyen szerver OS-nek köszönheti a Google, hogy eddig eljutott. Milyen rendszer dolgozik a szerverein amint a szolgáltatási működnek?
Linux!
Ha azokra a szerverekre egyesével kellett volna kereskedelmi Unixokat vagy Windows Server licenceket vásárolni valószínűleg másként alakultak volna a dolgok. Nemcsak Google-nél hanem Facebook-nál, Twitter-nél, Ebay-nél és a többieknél.
Tetszik vagy sem a Linux és az opensource formálta ilyenre a világot.

Normális HUP-ot használok!

Az Android trojai falonak kellett a Googlenek, nem azert mert az open source volt. Ha az Android nem lett volna opensource, nem tudta volna bepalizni a a gyartokat, hogy hasznaljak az o platformjat, hogy a sajat zart szarjait le tudja nyomni az emberek torkan.

A Google nem open source ceg. A Google egy opensourceot strategiai celokra hasznalo zart forraskodbol gazdagodo ceg. Az EU birsag elleni hisztizes is ennek az eredmenye. Aztan ezek utan meg nyilvan van eleg bor a pofajukon eladni magukat, mint JoCeg (ugyan szerencsere a "Don't be evil"-t mar kivettek, igy mar nem annyira arcpalmas a dolog - es vegre szepen latszik milyen ceg is valojaban a Google).

az android isten szava. Elviszi az ámítástechnikát az afrikai éhező néger kisgyerekeknek is. Nincs ennél nagyobb erény.

Az ámítástechnika akkor fejlődik ha minél inkább befogadóbb. A régi motorosok még tudják, hogy milyen az hogy évekig gyűjteni egy gépre és utána Bécsig menni egy szar számítógépért.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Az Android jol indult. Meg en is vartam anno. Free iPhoneOS?! Hat hogy a fenebe ne!

Aztan valahol elkezdtett az egesz rossz iranyt venni. Miutan a Google felvasarolta az Androidot fejleszto ceget? Amikor tul kapzsik lettek? Amikor levettek az osszes UX researchert nem csak az Androidrol, de az osszes tobbi termekukrol is?

Nem tudom, de a GMail-es, GMaps-os (GWave-es?) csucspont utan eleg meredek esesbe kezdtek user experience teren. Igazabol azt vettem eszre, hogy van egy tok jo telefonom (HTC Desire akkoriban), de valahogy az iPhone jobban kezelhetonek tunik.

Akkor kellett volna rajonnom, vagy legkesobb, mikor Galaxy S3-ra valtottam, de csak kesobb realizaltam: a Google sose akart _igazan jo_ platformot kialakitani az Androiddal. Nem. Az sose terulne meg nekik.

A Google az atlagemberre lo. Ez latszik az arazason, ez latszik a kommunikacion; es nem utolso sorban: a minosegen. Mert van ahol a good enough is good enough.

Szoval igen, az Androidnak van letjogosultsaga; ha diszkret eszkozre kene interface-t fejlesztenem, valoszinuleg az elso gondolataim kozt lenne, mint lehetseges jelolt. Hobbi-projecthez kivalo. Afrikaba elvinni az okostelefont megfizetheto aron? Termeszetesen!

De sose szabad elfelejtenunk, hogy az Android/AOSP alapvetoen csak egy dolgot szolgal: platformot nyujtani a Google egyeb zart forrasu adathalasz szoftvereinek. Azok akik opt-outolnak, azok jarulekos veszteseg (ld. Amazon, 1+1, stb).

Nekem savanyu, mert szeretnem, ha a legalabb a kommunikacio es az adattarolas FLOSS szoftverekkel lenne megoldva. Amde nincs, mert az emberek tobbsege inkabb Twittert hasznal, mint mondjuk Mastodon-t (te is), inkabb Messenger-t mint Matrix/Riot-ot, inkabb GMail mint .. mittudomenmit.

Vagy elegendo az, hogy a full zart rendszer aljan a scheduler meg az IO alrendszer FLOSS? Szerintem nem.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

A Play Framework miért is nem nyílt?
https://github.com/playframework
Ez kicsit más, mint a Google Play, amire te gondolsz valójában.

Az amit meg te mondasz:
https://www.joelonsoftware.com/2002/06/12/strategy-letter-v/
"Smart companies try to commoditize their products’ complements."
A Facebook, a Messenger, a Whatsapp szolgáltatások, amiket szoftvereken át biztosítanak. Nem is kötelező őket használni. Ennyi.

no offense, de tud valaki olyan szoftvert mondani, amit megvett az ibm, és utána jobb lett, mint előtte?

Talan a TSM-et lehetne megemliteni itt (a tape libraryval termektarsitva), de azt nem tudom hogy mennyire felvasarolt vagy sajat fejlesztes (es csak a Tivoli brandbe tagozodott be), mindenesetre ugy-ahogy tartja magat egy eros ugyfelkorrel.
Talan meg a Lotus Notesnak is volt egy jobb idoszaka reges-reg.
DB2 az sajat fejlesztes vajon?

Van néhány rétegszoftver, ami nagyon jó, pl. IBM MQ. Egyébként a DB2 az saját, de azt nem igazán kedvelem.

De mostanában inkább azt érzem az IBM-nél, hogy folyamatosan csúsznak lefelé, emiatt ez a Red Hat felvásárlás nekm nem igazán tetszik, kb. viszik majd magukkal a sírba...

Én spec kifejezetten szerettem IBM bladekkel dolgozni. Jól átgondolt architektúra, jó management. A remote oldala kb. hasonló jávás fos, mint mondjuk a dell-eké, és hasonlóan szopóág, ha nem minden oldalról US billentyűzetkiosztást használsz. Ezt a részt egy helyen láttam még csak pontosan / nem idegesítően működni: Supermicro.
A HP ILO-ját meg már fel sem hozom. HP ILO-val dolgozni, kb. olyan mint Xuxu Petals-szal társalogni.

Engem közvetlenül, azaz elsősorban ennek a CentOS-re történő kihatása érdekel legjobban. No meg a Fdeorara is egy kicsit, de a kettő valószínűleg összefügg.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Lehet hogy jó sülhet ki belőle mert így a hardware és a software egy helyen találkozik, csinálhatnának PC-ket teljesen opensource alapokon, opensource bios-al, ha nem jön ez össze az csak azért lesz mert a pénz után mennek és a felhős üzeletbe fejlesztenek csak.

Azért ahogy ezeket a teszteredményeket elnézem, ebben masszívan az is benne lehet, hogy a power sokkal kevésbé elterjedt -> nincsenek úgy kioptimalizálva az asm részek, mint x86/x64 arch esetén.
Volt a tesztek közt pl. olyan (7zip), ahol azért a power volt sokkal erősebb.

Gyanítom, ha az llvm meg gcc fejlesztésébe beletolnának egy kis zsetont és optimálisabb kódokat generálna ppc-n is, esetleg tudna generálni olyan kódot, ami az abban esetleg újonnan megjelenő utasításkészleteket (ha van ilyen) is aktívan kihasználja, és optimalizál rá, már eltérőbb lenne a végeredmény.

Persze tény: ha most kell beruházni és eredményeket villantani, akkor még nem a ppc-vel jár jól az ember. Kivéve, ha valami saját fejelesztésű kódra kell, amit házon belül meg is lehet optimalizálni.

Szerintem.

Pontosan. Már vagy két-három éve csinálják. Lassan jönnek a wörksztésönök is. A Meltdown és a Spectre kapcsán tavaly mindenki írta hogy mekkora fícsör lenne ez az OpenBIOS mert akkor mindenki piszkálhatná otthon ha lesz valami hasonló.
Ilyen vasakhoz csinálják:
https://www.raptorcs.com/TALOSII/

Rájöttek, hogy milyen jó lett az Ubuntu 18.10! Megvárták, amíg megjelenik október végén, majd inkább eladták az egész RH-t a fenébe.

"
IBM to acquire Red Hat

Team,

We just announced that IBM plans to acquire Red Hat, the world’s leading provider of open-source cloud software. Please watch my short video message on Think Together to learn more about this exciting news.

Ginni Rometty
IBM Chairman, President and Chief Executive Officer
"

Így már beindulhat az, hogy az MS felvásárolja a Canonicalt, nekik is kell hybrid cloud.

Itt mindig az a kérdés, hogy azért vette meg a nagyhal a kishalat mert folytatni akarja, csak esetleg nagyobb lángon, gyorsabban, vagy van valamilye a kishalnak, amiről az nem tudta, hogy mekkora kincs (egy patent, technológia, bármi), ő viszont tudja, és úgy eldobja az eredeti tevékenységet, hogy csak na.

Az IBM-nek hiába van erős cloud infrastruktúrája, én szubjektíve azt érzem, nem tud betörni a népszerű cloud platformok piacára. Bárki választ ma platformot, Google, Amazon vagy Microsoft Azure jut eszébe elsőként és nem az IBM. Érzesem szerint ezzel az akvizícióval ezen a fronton akar erősíteni, ill. kell valami normális tooling is, amit még ismernek és kedvelnek is az iparágban.

Az open source dolgokról pedig: az IBM próbál azért kapaszkodni ezen a téren is. Önti a pénzt bele és tolja ki a kapun teljesen vagy részben más OS toolra épülő cuccait (pl. IBM Kitura). Mindezt azért, hogy valaki megismerje és végül válassza az ő felhő szolgáltatását, a BlueMix-et (update: IBM Cloud).

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

1 - nem is tudtam, hogy a swift-et szerver oldalon is használják

2 - fejlesztőként viszonylag kevésszer kellett döntenem infrastruktúrális kérdésekben, ezért évekig kb. azt se tudtam mit csinál manapság az IBM, de egyszercsak szembejött cross-platform mobil fejlesztés kapcsán egy eszközük (nem jut eszembe a neve, lusta vagyok, itt hup-on is írogatott egyik kolléga akiktől vette a project-et az IBM ha jól emlékszem), akkor fogtam fel, hogy:

3 - ebben a méretben mindenki foglalkozik már majdnem mindennel, AI, machine learning, computer vision laborok tucatjai lehetnek náluk is, meg egy kis ez, kis az, aztán majd amelyik bejön, az alá becsúszik szépen az egész cég idővel

4 - mint ubuntu desktop és szerver felhasználó remélem, hogy a vészmadárkodás csak a szokásos alaptalan pesszimista apátiás tömegek moraja, nem igazolódik be később

Hát igen.
Még belsősként sem egyszerű rátalálni.
Sőt, ha már rátaláltál, akkor sem triviális, hogy mit is akar neked adni, és hogyan tudod kipróbálni/használni... :o

BTW: ez is úgy lett, hogy megvették cégestül (SoftLayer) kilóra, és próbálták "bekékíteni"...
több-kevesebb sikerrel.

Disclaimer: I am not speaking on behalf of my employer, this is my personal opinion

--
zrubi.hu

legjobb hír évek óta.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Pont szabadulnánk az IBM függőségtől, erre tessék... Úgy érzem ez sok helyen fekete nap lesz az RHEL-hez köthető projektek történelmében.
Egy - az M$ általi - GitHub felvásárlás bőven elég lett volna idénre. pain in the ass

Az IBM hardwereit szeretjük, de két éve szolgáltatást veszünk tőlük, és finoman szólva is kalap szamóca. De legalább kurva drága. Sajnos kilépni nem lehet belőle, az anyacég kötötte a szerződést, nekünk nincs beleszólásunk.

Szóval két éve a legjobban utált cég számomra az IBM, magasan megelőzve a Microsoftot :-)