IBM Power Development Cloud

 ( nan | 2018. január 31., szerda - 10:54 )

Get no-charge remote access to IBM Power Systems for Development, Porting and Functional testing

Az IBM végre észbe kapott.
Igényelhetsz Power alapú gépet ingyenesen a felhőbe Ubuntu, RedHat vagy Suse linux-val. Hardcore emberek probálkozhatnak az IBM I I/OS-el is TN5250-es emuláción keresztül vagy AIX-al, de ahhoz a regisztrációban kell cégnevet és adószámot is megadni.
Egy-két nap és elkészítik a virtuális gépedet amit VPN-en keresztül teljes root joggal zargathatsz.
Az 'Intel haldoklása' idején mindenképpen jövőbe mutató hogy ki lehet próbálni a POWER8-at rendszergazda és fejlesztői szemmel is.

Leírás a regisztrációhoz: https://www.nicklitten.com/free-ibm-i-system-for-developers/

Link: https://www-356.ibm.com/partnerworld/wps/ent/pdp

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Cloud definíció NIST szerint:

On-demand self-service. A consumer can unilaterally provision computing capabilities, such as
server time and network storage, as needed automatically without requiring human
interaction with each service provider

Rapid elasticity. Capabilities can be elastically provisioned and released, in some cases
automatically, to scale rapidly outward and inward commensurate with demand. To the
consumer, the capabilities available for provisioning often appear to be unlimited and can
be appropriated in any quantity at any time.

Őőőő.

Üdv,
Marci

A leírtak szigorúan 'IBM'-es vonatkozásban értendők. :)

Nem haldokló platformról van szó? (no troll, komolyan kérdezem)
Valahogy egyre úgy érzem, hogy ezek a rendszerek lassan, de biztosan kikopnak a "köztudatból" (a'la Solaris, VMS és társaik).
Tévedek?

Hát nem tudom. Kétévente jönnek az új processzorok és a hozzájuk való op.rendszerek. Nekem inkább olyan érzésem van mint az Apple pc környezetben, csak itt szerverekről van szó.

Él és virul és használják is.

Legyen igazatok, én nagyon sajnálnám, ha a VMS sorsára jutna.

VAX VMS 5.5-2
Released: Nov. 1991
End date for Mature Product Support without Sustaining Engineering: To be determined.

Üdv,
Marci

Ezzel most mit akartál mondani tan'tó bácsi? :)
Ettől még döglött a platform.

Nem akartam tanító bácsi lenni.
De egy biztos: szép halál. :D

Üdv,
Marci

Khm... hadd ne személyeskeggyek... :D

De küldtem privátot, hátha leesik, miről beszéltem. :)

Amúgy az Google egészen komolyan gondolta tavalyig hogy a datacenterekben dobja az Intel-t és Power-re vált a memória sávszélesség miatt. A teljes fejlesztő környezetét portolta rá tavaly előtt. Azóta mi lett nem tudom mert hallgatás van róla.

https://www.theregister.co.uk/2016/04/07/open_power_summit_power9/

Dehonnem, regota haldoklik, pont mint a mainframe. Ja, nem :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Bookmark

+1

+1

+1

Igen.. Ezt az ötletet már kb 7-8 éve feldobtuk kollégákkal (pont azért, hogy az AIX tudjon terjedni, mert sok cég azt se tudta hogy létezik ilyen OS), de kb mintha a falnak beszéltünk volna.. Most vagy előszedték az ötletet ismét, vagy -ami valószínűbb- valaki(k)nek ez szintén eszébe jutott, és valamilyen csoda folytán el tudta érni, hogy élő szolgáltatás legyen belőle. Kérdés, hogy a mai világban ennek így mennyire lesz/van létjogosultsága, illetve hogy sikerül e bevonzani 1-1 customert így* (akiket anno lehetett volna már nagy részben átmigráltak Linuxra, és nagyon vissza se akarnak nézni a régi tapasztalatok miatt)

* Amúgy az OpenPower, meg a PPC-s Linux támogatás a HW-t szerintem még talán életben tudja tartani, de a rájuk épülő enterprise OS-ek már keményebb diók ilyen szempontból.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

> és nagyon vissza se akarnak nézni
Ez lehet megvaltozna ha valaki komolyan nekiallna pl. TCO-t szamolni.
____________________
echo crash > /dev/kmem

A TCO sajna csak egy metrika a sok közül.. A nagyobb cégek manapság mind az automatikus skálázhatóság felé mennek (vertikálisan, és horizontálisan is), amit 2 féle módon tudnak csak megvalósítani ha ad-hoc erőforrás managementre is szükség van (auto scale-out, scale-in):

Clouddal:
- Sima Power alatt jelenleg macerás (ICMO kell ahhoz, hogy a Power Hypervisort tud managelni, afölé meg kell egy ICO is ha Orchestration-t is akarsz, szóval egy csomó IBMes függőség amit inkább kerülnének (1 részről mert pénzes, más részről meg a normál Openstacktől le vannak maradva 1-2 kiadással)). Ezen persze lehetne változtatni ha az IBM simán opensource-olná a saját maga által kreált modulokat és azokat betolná az Openstack-be, de nagyon nem erre halad a világ (pedig a vicc az, hogy ez után se lenne szerintem nehéz a termék támogatásért pént kérni, tekintve, hogy az Openstack-re magában csak community support van, az meg lófax, plusz sokszor kib*szott nagy szopás release-ek között upgrade-elni)
- OpenPower alatt lenne lehetőség a normál Openstacket használni (akár egy termékesítettet is, mint amit pl a Redhat ad) PowerKVM-el, viszont a KVM-et sokan nem szeretik enterprise környezetben (performanciában nem olyan erős, illetve virtualizációs képességekben is jócskán elmarad a VMware-es megoldásoktól)

Containerekkel: Na ez érdekesebb egy felállás. OpenPower alatt alapból adott a PPC-s Linux kernelek esetében mind a container technológia, illetve elérhető a Kubernetes, illetve a Docker Swarm is (igaz csak Little Endian-ban, és hivatalosan csak Redhat / SLES / Ubuntu server alatt). Ergo ha valaki tényleg ebbe az irányba indulna el, akkor OpenPower még simán lehetne befutó. Viszont a PPC jó pár helyen probléma forrás még így is, mivel sok cég elkényelmesedett azzal, hogy csak "levesznek a polcról egy opensource megoldást, és out-of-the-box használják", ami PPC esetében már nem fog olyan simán menni. A házi barkács "10 éve folyamatosan hordozgatott statikusan linkelt binárisokról (amiknek a forrása már lehet meg sincs)" ne is beszéljünk..

Másik probléma a piac: A fenti fejtegetés egy saját infrán megy csak el. Viszont sok cég inkább valami publikus / hybrid cloud megoldást választ manapság, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a TCO-t bárki elkezdje számolgatni 1x az kéne, hogy a cloud szolgáltatók kezdjenek el számolni, viszont ők meg nem fogják megkockáztatni azt, hogy valami hülye kompatibilitási hiba miatt elkezdjenek az ügyfeleik problémázni. Nekik egyszerűbb biztosra játszani, és maradni x86/64en.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..