Alapértelmezett eszköz immár a Windows 10 Insider buildekben az OpenSSH kliens

 ( trey | 2018. május 18., péntek - 13:33 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kezd meglepni a Microsoft. UNIX sorvége a Notepad-ban... Alapértelmezett OpenSSH kliens. Tiszta '90-es évek Linux desktop érzése kezd lenni az embernek! :D

--
trey @ gépház

A végén még xorg is lesz ? :)

>> Tiszta '90-es évek Linux desktop érzése kezd lenni az embernek!

+1

Egyre fosabb a Windows.

"Egyre fosabb a Windows."

Mondjuk erre sokan +1-eznének :D

--
trey @ gépház

Feltehetően sokan, ha erre felé nem a #hastag #Twitteren #megosztás és #lájlokás lenne a trend"y", meg a Unicode emojizás, az is csak kötelező Drupa-előnézetből indítva 👻


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ú ez behullott... :P

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mondjuk mindig az volt, de most mar tesznek bele hasznalhato dolgokat is. :D
Meg tiz ev es lehet majd munkara is hasznalni. :D

a sorvégjel beállítható lett?

vajon az openssh-nak milyen licence van, amivel zárt forráskódú programban lehet terjeszteni?

> OpenSSH is developed by a few developers of the OpenBSD Project and made available under a BSD-style license.

Szó szerint a google első találatának főoldalán volt.

Ráadásul kinn van a forrása:
https://github.com/PowerShell/openssh-portable

Még a konzolszerűjüket kéne valami normálisra összehozni, mert finoman szólva is érdekes működik ez a commandprompt nevű.

Nem mintha a Notepad bármi értelmesre is használható lenne, ezt éppen ma sikerült újra konstatálnom.

--
trey @ gépház

Miért a Windows az? :)

"A számítógép megkönnyíti azoknak a munkáknak az elvégzését, amik számítógép nélkül nem is léteznének." (Murphy)

-
robyboy

Én azt nem értem, hogy ezeket a fosokat minek szállítják a rendszerel együtt még 2018-ban is? Oké, hogy legyen valami default alkalmzás. De könyörgöm arra lenne való a Store, az ember friss telepítés után onnan felrakná, ami neki kell (mondjuk egy Notepad++ vagy hasonló szintű ingyenes text editort). Egyszerűen nincs értelme ezeket a Notepad szintű szutykokat bármivel is szállítani, azt a tömörítve 10 KB-tot sem éri meg, amit foglal a telepítőben, ha egyszer nem használható semmi értelmesre. Ugyanez áll az IE/Edge, Media Player és hasonló próbálkozásokra. Úgyis minden értelmes usernek az első dolga, hogy lecseréli ezeket, még akkor is, ha nem power user vagy sysadmin. Amelyik alkalmazás meg jobban sikerült (MS Paint), azt meg veszik ki, meg fizetőssé teszik. Érthetetlen.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"az IE/Edge, Media Player és hasonló próbálkozások" - "Úgyis minden értelmes usernek az első dolga, hogy lecseréli ezeket"

Láttál te már közelről usert? Tudod mekkora az IE és az Edge piaci részesedése?

https://netmarketshare.com/browser-market-share.aspx

A fenti alapjan azt mondanam, hogy a legtobb windows felhasznalolecsereli az IE es Edge bongeszoket. Vagy nagyon keves windowst adnak el, mert mas magyarazat nincs az alacsony reszesedesre. :D

Tény, hogy nem követem a trendeket, és valóban alacsonyabb, mint amire emlékeztem. De azért a nullától így is messze van.

Egyutt 16%,az nagyon nagyon nagyon keves. Ha azt nezed, hogy az windows aranya, meg 90%+ valahol.
Ezek szerint igen, az emberek rogton cserelik ami szar a windowsban. Ami korulbelulmindent jelent notepad-ostul, bongeszostul, mediaplayerestul. :D

Igen, elmúltak az IE diső napjai :)

De vajon mi lehet ennek az oka. Tényleg elégedetlenek vele az emberek, vagy más lehet a háttérben? (Pl. a Chrome agresszív nyomatása a Google oldalakon.)
Nekem tényleg az a tapasztalatom, hogy az egyszerű felhasználó tesz rá, hogy miyen böngészővel netezik meg, milyen médialejátszóval néz sorozatokat, azt használja, amit felraknak neki.

Tesznek ra egeszen addig, amig kepesek egy bongeszovel egy weboldalt megnezni. Sajnos ez az IE/Edge bongeszovel nem nagyon megy (mindig). :D
Annal erosebben nem nyomulhat valaki, hogy beleteszi a sajat oprendszerebe default. :D

Igen, láttam már közelről. Azért írtam ÉRTELMES usert.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Használj PowerShellt, nem hinném, hogy a cmd.exe sokat fejlődne a közeljövőben, ha úgyis van PS.

Csak eppen az is sz*r, mint terminal emulator.

Az is szar. Csak máshogy.

(A cmd.exe nyilván nem fog fejlődni, hiszen a fasságainak 99%-a ilyen-olyan kompatibilitási okok miatt lett ilyen.)

A cmd.exe nyilván nem fog fejlődni[…]

Azért ezt én így nem jelenteném ki. ;) Ld. pl. FCU-frissítések (2017. október), közösségi issue tracking (élő). Persze az irányon és tempón lehet (és kell is) vitázni, de messze nem halott ez a terület. :)

Szerk.: persze ha az elcseszett scriptelési lehetőségekre gondolsz (%~dp0, goto, %%var stb.), ott valószínűleg tényleg nem lesz nagy változás. :D Ezekre marad a PS.

Igen, közben rájöttem, hogy a szál eredetileg az "xterm" funkcionalitásról szólt, amiben szemmel látható a fejlődés (lásd pl. a kijelölést a Win7-ben...), miközben én a shell funkcionalitásról beszéltem - hiszen a cmd és a powershell igazából ebben különbözik.

Szerintem clinkkel együtt egész használható. (Az viszont az elsők között szokott lenni, amit telepítek magamnak, már csak a Ctrl-L/Ctrl-D miatt is.) Nekem legalábbis nincsenek nagy fájdalmaim vele az utóbbi időben, pedig elég sokat használom. Mondjuk én olyan terminálemulátorokon sem fülezek meg profilozok, ahol amúgy lehetne, szóval lehet, hogy csak nekem nincsenek nagy igényeim. :)

Kösz az ajánlást, ezt a clink-et ki fogom próbálni. A cmd.exe valami ritka nagy ocsmányság. A MS nem is azért bocsátotta rendelkezésre, hogy valaki komolyan dolgozzon vele, hanem szükségmegoldásnak, hogy ha valami nem GUI-s programra van szükség vagy non GUI beállítást kell eszközölni, azt legyen hol lefuttatni, ne kelljen Win+R-t nyomkodni, meg látszódjon valami kimenet.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A cmd.exe valami ritka nagy ocsmányság.

Ízléssel nincs értelme vitatkoznom, de meg tudom érteni, hogy mire gondolsz (te és sokan mások, akik így vélik). Amióta viszont van értelmes WSL, még a cmd.exe hiányosságai (clink ide vagy oda, azért marad 1-2) is gyorsan orvosolhatók egy bash parancs kiadásával. Legalábbis worksforme. :)

A MS nem is azért bocsátotta rendelkezésre, hogy valaki komolyan dolgozzon vele, hanem szükségmegoldásnak, hogy ha valami nem GUI-s programra van szükség vagy non GUI beállítást kell eszközölni, azt legyen hol lefuttatni, ne kelljen Win+R-t nyomkodni, meg látszódjon valami kimenet.

Egyrészt. Másrészt szerintem anno az egyik kritikus pont az volt emögött, hogy egy halom DOS-os programot kellett tovább támogatni, amit muszáj volt valahogy megoldani (szokás az MS-t ekézni a visszafelé kompatibilitás - hiánya - miatt, de szerintem amennyit ők csak erre az aspektusra költenek, az más - kisebb - cégek teljes költségvetése), így sikerült.

Emellett az MS eléggé igyekszik azon, hogy a fejlesztőket bevonzza, illetve megtartsa, és a kedvükben járjon (ennek a sikeressége is véleményes lehet természetesen). Ha pedig a fejlesztők szeretnek a parancssorban szórakozni (márpedig szeretnek), akkor muszáj ezeket a lehetőségeket is erősíteni. Az mindenesetre dicséretes, hogy egy ideje közösségi issue trackinget is biztosítanak, mégpedig a fejlesztők által is preferált csatornán keresztül. Szerintem ez jó irány, az eredményét meg majd meglátjuk. :)

gyorsan orvosolhatók egy bash parancs kiadásával

Az a gond, hogy sem a bash, sem a WSL nem integráns részei az oprendszernek, csak úgy "rá van csavarozva". Nem néztem, de 99.9%-nak érzem, hogy pl. WinPE-ben nincs bash, pláne nem tudsz abban scriptezni Windows unattended telepítőt. De tán még a PS-sel is gondok lennének.

egy halom DOS-os programot kellett tovább támogatni, amit muszáj volt valahogy megoldani

Azért egy normális shellt/módot még írhattak volna pluszban - csak le kellett volna másolni a UNIX-os shellek működését. Ott volt a példa, lehetett volna belőle tanulni. Az, hogy anno X évtizeddel ezelőtt valamit elbasztak ők maguk a DOS-ban (mert ugye ha valami szar a DOS-ban, az is a MS sara), és akkor most kompatibilisnek kell maradni, még nem indok arra, hogy akkor most már soha ne legyen rendes scriptelési lehetőség.
Azért történt ez így, mert az MS nem óhajtott normális scriptelési lehetőséget csinálni, kattingasson csak a paraszt, ez volt a meghatározó koncepció.

Emellett az MS eléggé igyekszik azon, hogy a fejlesztőket bevonzza, illetve megtartsa, és a kedvükben járjon

Olyan ez, mint a szabadság meg az emberközpontúság a kommunizmusban: mindent szabad mondani, mindaddig, amíg nem kezded el a rendszer lényegét megkérdőjelezni. Az MS eléggé igyekszik a fejlesztők kedvében járni, mindaddig, amíg ez nem jelenti az MS/Windows üzletpolitika lényegének megkérdőjelezését. Abban a pillanatban az MS kőkeményen elkezdi leszarni a fejlesztő/felhasználó érdekeit és kívánságait, és csakis a saját szempontjait érvényesíti. Lásd programból meg nem változtatható beállítások (csak kattintással lehessen valamit átállítani), ahol deklarálva van, hogy bármi lehetőséget talál a programozó az úgymond "védelem" megkerülésére, azt hibának tekinti a MS, és a következő release-ben be fogják foltozni.

Szerintem nem kell ebbe mélyebb üzletpolitikát meg megkérdőjelezést belelátni. A MS egyszerűen csak hanyagolja a shellt, nem tartja fontosnak, úgy vannak vele, hogy a fejlesztő úgyis GUI-s szoftvereket fog használni. A shell tényleg csak egy ilyen kompatibilitás miatt benne hagyott fallback tool, egy öltönyös-nyakkendős MS managernek tényleg a legvadabb rémálmában sem jönne elő, hogy valaki shellben akar dolgozni. Egyszerűen csak nem látják, hogy erre lenne tömeges igény, ami mentén kifizetődő lenne ezt fejleszteni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ehhez az érzéshez az új/régi felület keveredése is hozzáad, tisztára mint az első Xubuntumon az egymás mellett futó GTK és Qt alapú alkalmazások. :)