Synaptics: megkezdődött a világ első, "kijelzőbe épített" ujjlenyomat-olvasójnak tömeggyártása

Kapcsolódik:

Hozzászólások

Synaptics Atyánk, aki Kaliforniában vagy,
Szenteltessék meg a Te céged,
Jöjjön el a Te szenzorod,
Legyen meg a Te akaratod,
Amint a tervrajzokon, úgy a telefonokon is.
Mindennanapi szkennerünket
add meg nekünk ma,
És bocsásd meg Face ID vétkeinket,
Miképpen mi is megbocsátunk
az ellenünk vétkezőknek,
És ne vígy minket az arcfelismerés kísértésbe,
de szabadíts meg a Notch-tól és beszélő szartól.

Ámen!

--
trey @ gépház

A kijelzők arányának növelése miatt vártam egy ilyet. És íme.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem újdonság ez. Eddig is kísérleteztek vele, de nem sikerült megoldani. Az Apple is próbálkozott, nem jött össze. Ezért lett kompromisszumként a Face ID. Az kellemetlen lett volna, ha a többi gyártó mintájára a telefon hátoldalára teszi az ujjlenyomat-olvasót. Helyette lett egy arcfelismerés, ami olyan, amilyen. Se nem túl gyors, se nem túl kényelmes. Se nem túl biztonságos. És a kijelző rovására ment.

Meg is kellett marketingelni az embereknek. Tudjuk mivel.

Érdekes lesz azonban majd látni, hogy ha életképes lesz ez a technológia, akkor az Apple dobja-e a Face ID-t és vált erre, vagy csak azért is marad annál. Ha az embereket kérdeznék, szerintem a ujjlenyomat-olvasóra szavaznának.

Én is az ujjlenyomat-olvasóra szavaznék és a magam részéről a telefon elején látnám legszívesebben.

Most a hátulján van, ami elég jó, de jobb volt elöl. Ezt biztosan állíthatom.

--
trey @ gépház

Arra leszek kíváncsi, hogy ha elérhető lesz a képernyő alatti ujjlenyomat olvasás, akkor mit fog mondani az Apple.

Hiszen most azt mondják, hogy a Face ID jobb, mint az ujjlenyomat, kevesebb az hamis egyezés, stb. Úgy tűnik, bemanőverezték magukat egy olyan utcába, ahonnan nem tudnak egyszerűen kijönni.

Vagy simán fordítanak egyet a köpönyegen, és jövőre az ujjlenyomat lesz jobb, mint a face id, és az ujjlenyomat esetén lesz kevesebb hamis egyezés, és kész? És persze minden apple fan ezt készpénzként veszi, a jelenlegi állításokat meg elfelejtik csettintésre?

Nem tartom valószínűnek, hogy dobják a Face ID-t. Úgyis az lesz a vége minden telefon esetében, hogy ne kelljen hozzáérni a telefonhoz ahhoz, hogy azonosítsd magad. Ehhez pedig az Apple féle megoldás egy jó lépés, csak csiszolni kell még rajta.

---
http://www.vultr.com/?ref=6814182

Csak az nincs leirva h oled alol is mukodik e? Mert azt nemhiszem, lcdnel meg a backlight ala/fole/koze siman beferhet de az oled/amoleden nem fog atlatni, marpedig az edget-to-edge kijelzokhozz meg az kell, a 8S vagy 9 vagy miajoistennek fogjak nevezni-be lehet az lcd melle megkapjuk ezt

Itt inkabb csak utalgatnak ra, de a bajom nekem az ,hogy lattam en mar jopar oled panelt de azokon max a rongtem meg a beta es gamma sugarzas lat at, azt meg inkabb koszonom nem. Vagy ezt bele kell epiteni a panelba, de akkor meg a fekete festek helyere menne, de ez meg minden csak nem full fekete, lesz egy erdekes negyzet valahol a kijelzon? Meg akkor az apple-nel eleg nagy cumi lenne egy kijelzotores, mert ugye a touch id nem cserelheto...
en ezt az egeszet valahogy lcd backlightba tudom ertelmesen elkepzelni, fuggetlenul attol, hogy ezt milyen renderelt kepekkel reklamozzak

https://www.anandtech.com/show/12155/synaptics-launches-clear-id-indisp…
Na itt le is van irva, hogy nemcsakhogy nem cserelheto de mar az oled/amoled kijelzo gyartasi folyamataba kell integralni, kivancsi leszek lathato lesz, e vagy csak a demodarab nez ki igy, egyebkent meg festve lesz ennek a hatulja is feketevel, bar bizonyos szogbol igy is lathato lesz.
Az applenel ez azert bukta mert vagy eldobjak az eddigi elveiket es cserelheto lesz a touch id, vagy javitaskor ugrik az ujjlenyomat, meg hivatalos szervizben is, esetleg a szenzor lesz csak beepitve es az egesz aramkor egy kulon lecsatolhato egyseg lesz(na ilyent tuti nem csinalnak)

"Ha az embereket kérdeznék, szerintem a ujjlenyomat-olvasóra szavaznának."

Ezzel én is így vagyok.
Ennek ellenére az ujjlenyomat olvasó nem annyira biztonságos. Ha valaki hozzáfér a telefonodhoz, rögtön megtalálja az ujjlenyomatodat is rajta, leleményesség kérdése, hogy ki tudja-e nyitni, vagy sem.

Mert, az biztonságos, hogy gyereked, aki előtt ott van a telefonod szinte állandóan, feloldhatja az arcával a készüléket és a védekezés ezzel szemben az, hogy ő még 13 év alatti, nem fejlődtek ki a vonásai. Vagy egy ikertestvér, közeli rokon.

Ezen már volt vita. Melyik valószínűbb? Hogy egy idegen hozzáfér a telefonodhoz, leveszi róla az ujjlenyomatodat, legyárt egy megfelelő szilikon lenyomatot és feloldja, vagy az, hogy a családtagod megfogja a telefonod és esetleg az arcával feloldja?

--
trey @ gépház

Igen, a FaceID szar. Ettől az ujjlenyomat olvasónak még meglesz ez a hátulütője. Nem összehasonlítást végeztem, felesleges ebbe az irányba terelni.

A melyik a valószínűbb kérdésedre pedig azt tudom mondani, hogy minden szubjektív. Nincs gyerekem, sem olyan családtagom, aki annyira hasonlítana rám. Cserébe a telefonom simán elveszíthetem, és a YouTube tanulsága szerint egy "szerencsés kíváncsi megtaláló" triviálisan meg tudná oldani a telefonomba bejutást. Én csak azt mondom, hogy az ujjlenyomat sem bolondbiztos, hogy arra bízzunk mindent.

Senki sem mondta, hogy az. A Face ID se nem biztonságos (az Apple szerint se egyébként), se nem gyors (a OnePlus 5T fényéveket ver rá), se nem kényelmes, se nem megbízható (vannak fényviszonyok, amikor nem működik megfelelően). Ha kivesszük a képletből a biztonságot (bár te lovagoltál ezen), akkor még mindig hárommal jobb az ujjlenyomat-olvasó.

Ja és a Face ID-val szakállat sem érdemes leborotválni:

https://index.hu/video/2017/11/08/iphone_x_face_id_szakall_borotva/

Számomra ez minden szempontból gyengébb technológia.

--
trey @ gépház

A mondanivalódat - amit egy ujjlenyomat-olvasó vs. Face ID megállapításomra válaszként tettél - még mindig fejtem. Fogalmam sincs akkor, hogy mit szerettél volna mondani. Megállapítottad, hogy a ujjlenyomat-olvasó nem biztonságos. Melyik az szerinted, ami hasonló kényelmi szintet ad? Melyik biztonságos egyáltalán a te olvasatodban? A jelkód? A PIN? Amit egy kamerával meg lehet figyelni?

Mi a mondandód lényege? Az ég kék?

--
trey @ gépház

Az mindenki számára triviális, hogy az ég kék, az viszont, hogy az ujjnyomat olvasónak van ilyen hátulütője már kevésbé. Ezt bizonyította már több ismerősöm is, és bevallom én se gondoltam rá, amíg fel nem hívták rá a figyelmem.

Hogy mi lenne biztonságosabb? Ismét csak szubjektív szempontokat tudok felhozni. Említetted, hogy egy kamerával meg lehet figyelni a PIN-t. Ez igaz. De ez csak akkor működik, ha kifejezetten megfigyelnek, és olyan helyzetben használod a pint, ahol meg tudnak figyelni. Az ujjlenyomattal visszaéléshez nem kell előzetes megfigyelés.

Nem tudom mi lehetne biztonságos, ami kényelmes is egyben. Mondjuk egy bőr alá épített implantátum, amihez ha közel tartod a telefont nyitná. Persze olyan, amit nem másolsz le, mint egy egy autónyitót :) Nyilván ebben is lehetne kifogásokat keresni.