OpenWrt és LEDE újraegyesítési javaslat

 ( trey | 2017. május 9., kedd - 7:47 )

Az OpenWrt és annak nem is oly rég létrejött forkja, a LEDE újraegyesülhet. Ennek érdekében múlt héten több telefonhívást is lebonyolítottak az érdekelt felek. A több órás beszélgetések főbb pontjaiból egy újraegyesítési javaslat született. A főbb témák közt található a branding, domain, github, git repók, wiki / fórum, levelező lista stb. kérdése.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

LUL

LUL?

Es mostmar egyutt is maradtok? Nem lesz hiszti h ki mit commitol meg hany evente legyen release? En orulnek ha 6 havonta lenne release + az OpenSSL es hasonloan secure tarsaiban talalhato vulnerabilitykre lenne relative gyorsan frissitett opkg, de ez csak my 2 cents.

Tobb helyen elmondtam, itt is, hogy akkor allt le a trunk updatelese, akar kernel, akar core pkg-k teren, amikor oktober-novemberben leultunk veluk, hogy mihamarabb merge-eljunk, illetve nagyreszt toluk jott a javaslat erre. Addigra is mar fejlesz^W rework-oltek jopar dolgot a LEDE-s tree-ben, igy annak volt ertelme, ha nem, vagy csak minimalisan piszkaljuk az openwrt trunk-ot, hogy ne legyen szivas a LEDE-s modositasok merge-elese.

Na, ez huzodott el mostanaig, kozben "ok" csinaltak egy release-t ugye, amit nem igazan ertettunk (igazabol senki), hogy ha arrol van szo, hogy merge, akkor ezt miert kellett - az egyeb gondolatokat nyilvan egy sor mellett inkabb, most hogy ujra megindultunk a merge fele. :) Ennek koszonhetoen nyilvan lemaradtunk a fejlesztesekkel, de ez most mar crying over spilt milk.

Ha megnezed, volt jopar package nyaron/osszel, amire elobb toltuk be a fixet trunk-be es CC-be, build-elt opkg meg azert nem lett belole, mert akkor me'g ment a tokoreszes a kulcsok atadasaval (meg mi is kerestuk Petofit, hogy merre tovabb).

-w-

Valami nem világos. Néhány héttel ezelőttig az ar71xx követte a vanilla 4.4-es verzióját, aztán elakadt 4.4.61-nél. Arról tudsz valamit, hogy lesz-e hamarosan 4.4.67, vagy ami épp lesz ezután, esetleg lesz-e 4.9-es ar71xx-hez?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugy erted, LEDE-ben kovette. ;) Nem tudom, hogy mikor lesz felhuzva akar a 4.4-es tree a legutolsora, akar az ar71xx 4.9-re, de sztem most ok is leallnak egy kicsit a merge-ig. 4.9-es ar71xx van sztem amugy staging tree-kben, nezd meg a LEDE git-jet. Sztem kb. az elso lepes az lesz a merge utan, hogy mindegyik target megy 4.9-re, aminek meg a.) nincs maintainere, b.) nem lehet felhuzni rendesen, az megy abandoned-be.

-w-

Köszönöm a választ, így legalább tudom, hogy a merge áll a háttérben. Mennyi idő várhatóan a két project összeolvadása? Vagy ilyen hülyeséget csak hozzánemértő managerek szoktak kérdezni? ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

*) timeline
- refine / vote / agree on the proposal withing the next 2 week
- work on the action items in the 4 weeks after that

A hír hallatára frissítettem a TL-MR3420 v2-t 15.05.1-ről 17.01.1-re. Szintén ar71xx eszköz, 2 perc alatt lefutott az upgrade. Várom az újraegyesített verziót remélhetőleg friss ropogós kernellel.

Áldom az openwrt-t (vagy ledet, vagy akármi lesz majd ha lepacsiznak), amióta ez fut a routeren azóta észre se veszem hogy van, teszi a dolgát áramszünettől áramszünetig.

És ez még csak a dolgok egyik része. Másfelől kezesbárány, Linux ez is, testre szabható, scriptelhető. A routeremre ssh-zva bárhonnan be tudom kapcsolni az otthoni gépemet, ha például valahol a messzeségben gépet telepítek, s kellene róla egy-két konfig file, vagy bármi. A gépre ssh-zva pedig le is tudom állítani távolról.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"teszi a dolgát áramszünettől áramszünetig."

+1

--
trey @ gépház

"amióta ez fut a routeren azóta észre se veszem hogy van, teszi a dolgát áramszünettől áramszünetig"

+100000

--
Debian GNU/Linux

Hogy váltottál LEDE-re?
Install vagy upgrade frimware-el?

Köszi!

Èrdekes, hogy mennyi mindentöl függ a stabil üzem. Nalam pl. gyári FW-vel is betonstabil minden.

--
robyboy

Sor! Mikor?

off

Írtam mailt, nézd meg légy szíves! Arról szól, hogy hiányzik a lede-keyring csomag, s így nem lehet image-et készíteni.

Szerk.: Köszönöm a workaround-ot, a linkelt mirrorról megy.

hátétépékettőspontperperftp.halifax.rwth-aachen.de/lede/


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elképzelem, ahogy két muksó beszélget, hogy igazából ki kellene békülniük, mert amikor együtt csinálták, jobban haladtak a dolgok.

--
robyboy

Nem nagyon követtem az eseményeket, ezért lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban, remélem valaki tud segíteni. A szétválás után az OpenWRT és a LEDE párhuzamosan haladtak egymás mellett (gondolok itt frissülő csomagokra, kernel verziókra)? Létezik, hogy egyikbe vagy másikba lettek olyan újabb dolgok integrálva, ami miatt érdemesebb inkább egyiket vagy másikat választani?
Ha most szeretnék egy "saját" verziót csinálni, akkor melyiket alapul véve lássak hozzá, hogy ne kelljen pl. nyár végére kukáznom amiket csináltam?

Nem tudom, pl. az OpenWRT fejlődött-e egyáltalán?

--
robyboy

A LEDE frissebb. Bár most bosszant, hogy ar71xx-re 4.4.61-es az utolsó kernel, ennyire nem szoktak lemaradni. Vanillában 4.4.67, de lehetne már a 4.9-es sorozat is, csak állítólag erre az architektúrára van egy rakás patch, amit alkalmazni kellene a 4.9-en, s ezért nem triviális az újabb longterm kernelre áttérés. Na, de akkor legalább 4.4.67 lehetne.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem is LEDE. Olvastam olyanokat, hogy a csomagok kb cserekompatibilisek openwrtvel. Akkora különbségekre elvileg nem kell számítanod, hogy bármit is kukáznod kéne.

Köszönöm ez jó hír!

Hát, egyéni tapasztalat, de nekem a LEDE elhozta a stabil hostapd és wifi korát :-)
Napok óta üres a dmesg -c kimenete. Lehet, hogy csak letiltották a logolást, de működik :-)
Drukkolok a létrejövő régi-új projektnek! :-)

sok értelme volt akkor "szétválni" :) 2017 az opensource éve! vagy a Linux Desktop éve.. hmm, vagy mind2.

Gratulálok a "fejlesztőknek".. szánalmas ez az egész.

talán szánalmas, de meg lehet tenni, ha valaki úgy érzi, hogy nem jó fele mennek a dolgok. külömben meg csak sopánkodna, hogy már megint mi a f@szt töltöttek fel neki frissítés gyanánt, vagy hogy a vadi új oprendzeremben, miért nem lehet alapértelmezett böngészőt cserélni.

melyik is a szánalmasabb?

+1

Meg lehet mindent magyarázni, attól még szánalmas. Mintha kicsit kezdene az Opensource közösség szétesni, mert mindenki a saját ego-jával van elfoglalva, ahelyett, hogy közösen merjenek nagyot alkotni.

--
robyboy

miért épp ez a közösség lenne a kivétel?

mintha más közösség(ek) is épp kezdenének szétesni, pedig nem openizé közösség(ek), más közösségek meg szorosabban működnek együtt, pedig azok meg pont openbigyó közösségek.

az ember már csak egy ilyen állal:)

- milyen mélyen emberi gondolat :)) ugye! -

Igen, nem csak a FOSS-nak árt sajnos ez, hanem az emberiségnek is általánosságban...

--
robyboy

Az szerintem szánalmasabb, hogy XY fejlesztők összevesztek openwrt téren, nagy hévvvel létrehozták ezt a LEDE nevű "csodát". Aztán most meg viszakoznak, hogy
hát mégis csak együtt kéne, így meg úgy...

Miért "vesztek" össze? mert nem tudtak beszélni egymással .......

Remek ebből jön egy fork, amit mindenki istenít, hogy így úgy , dejó lesz, ez az igazi ... azt utána, hopp, inkább dolgozzunk már együtt..

És ez nem csak egy ilyen "opensource" projektre lehetne igaz...

De ez biztos jót tesz mindenkinek.

bah ...

Nem akarok belekotyogni, de ez nem úgy volt, hogy az OpenWrt kezdett elhalni, régi volt, alig fejlődött, aztán forkolták, lett a LEDE, dinamikusan fejlődött, s most, az újraegyesítés után inkább a LEDE nyitottságával és dinamizmusával megy ez tovább? Tehát szerintem nem a LEDE visszakozott, hanem az OpenWrt „odakozott” a LEDE-hez. Lehet persze, hogy az ismert brand név miatt OpenWrt névvel, amit amúgy sajnálok, mert számomra valami penészedésnek induló, ódon valamit jelent, továbbá a szín definíciós file-omat is újra kell generálnom, amelyik a login bannert színezi nekem. Unalmas volt az ascii-art monokrómban. :)

Lassan meg kellene néznem, mi lesz a merge utáni nevük...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

sosem vesztél össze soha senkivel?
pl.: a kollégiumi szobatársaddal?
nem mondtad senkire soha hogy, genyó?
nem hazudtál még sose?

nem fárasztó/unalmas ennyire hibátlannak lenni?

hát én csak kérdeztem:)

hm.

vegyük sorra.

- de
- de
- de

nem vagyok hibátlan, ellenben nem fejlesztek egy openwrt-t...

Mert OpenWrt-t csak felszentelt papok fejleszthetnek? ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, azok, és szüzek vérét isszák közben ..

b+.. gratulálok ...

Ottan volt egy smiley a sor végén, gondoltam, szólok... :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

szeretem én a humort!

csak nem Értem:/

Sajnos ilyen dolgok megtörténnek, még olyan helyen is, ahol nem a pénz a fő motiváció. Kár hibáztatni bárkit is emiatt, mindenütt ez megy. Sajnos most pár hétig ezekre fognak elmenni az erőforrások, egyedül ezért kár, de rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok.

ezekszerint téged :)

the owrt side sees no option of using the lede brand

Ez nem világos. Miért nincs lehetőség a LEDE használatára? Az akarat hiánya? Büszkeség, makacsság?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mert tudják, hogy neked újra kell színezned a banneredet, és nem akarják, hogy csak őnekik kelljen megdolgozni a sikerért:)

Lökött... :D

Szerk.: amúgy figyelmetlen voltam, nem olvastam tovább. Sokakat nem érdekelt a név kérdése, akiket meg igen, azok közül kicsit többen az OpenWrt-re szavaztak.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1, én is OpenWRT párti vagyok név terén, de nem baj, hogy volt egy kis pitty-putty.

Jöhet az OpenLEDE :) vagy a LEDEWrt :)

--
robyboy

Van már 4.4.69-es kernel ar71xx-hez. Itt működik már... :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, hogy dev. :) egyébként az tartalmazza a LUCI-t?

--
Debian GNU/Linux

Én saját image-et csinálok, nekem nem fér bele a 4 MiB-ba, de amúgy kell a fenének. Van ssh, szóval minden van. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

tudja valaki hogy all a kovetkezo release?
erdemes meg feltennem a 17.01.2-t vagy hamarosan lesz uj es inkabb varjam meg?
koszi!

--
neked aztan fura humorod van...

Mondanám, hogy snapshot-ból csinálj saját image-et, s azt tedd fel, az legalább friss lesz. Én így szoktam. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

az nem olyan mint a debian/SID?

--
neked aztan fura humorod van...

Lehet, de tekintve, hogy nem használok Debiant, így nem nyilatkozom. :) Mindenesetre nekem 4.4.86-os kernellel megy a router-em, három napja csináltam image-et hozzá. Ha jön új kernel - mondjuk három hetente -, akkor csinálok egy új image-et, amit letöltök a router-nek. Eddig még nem lett ebből baj.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

igy ertettem:

https://www.debian.org/releases/sid/

ez nem a hires utolso mondatok egyike? :)

--
neked aztan fura humorod van...

Szerintem ennyire nem rossz a helyzet. Ugyan nem ismerem a LEDE snapshot policy-t, de nekem még mindig koherens, működő valami lett belőle. Érdekesség: ezekben a percekben csinálom a 4.4.87-es kernellel az image-et. :)

Szerk.: S mivel tudom szerkeszteni a hozzászólásom, most sem romlott el semmi. Már az új image fut a routeren.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az ar71xx architektúrát portolták 4.9-es kernelre. Vajon le merjem tölteni, vagy meg kell bánnom?

https://downloads.lede-project.org/snapshots/targets/ar71xx/generic/packages/


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megválaszolom magamnak: működik a routerem 4.9.57-es kernellel is. Ami frusztráló, hogy 128 kiB-tal nagyobb lett az image-em, így már csak 132 kB maradt az overlayfs-en. Ennyi a filerendszeren a mozgástér.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

132k IS mindenre elég! :D

--
Debian GNU/Linux

Mondjuk ebben a router-ben valóban, mert a konfigurációmat, épp a megfelelő package set-emet, custom file-jaimat amúgy is az image-be csomagolom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem egy 1043ND van de egyelőre nem érzem azt, hogy megérné vele szöszölni. :)

--
Debian GNU/Linux

Az az igazság, ha egyszer összelövi az ember az egészet, kitapossa az utat, akkor pár perc alatt megvan. Röviden:

- régi buid könyvtárat átnevezem *.old-ra
- letöltöm és kibontom az új image builder-t
- törlöm az old alkönyvtáramat, a current tartalmát az old-ba mozgatom, az old-ból visszamásolom current-be a build scriptemet és a files.tar.xz file-t, amelyben a konfigjaim vannak
- build scriptemet és files.tar.xz-t a build könyvtárba másolom
- kibontom a files.tar.xz-t
- ha kell, módosítok a konfigon, de miért is kellene?
- futtatom a build scriptemen, előáll az image
- az image-et, ellenőrző összegeket a current könyvtáramba másolom
- letöltöm az image-et a router /tmp-jébe, ez RAM
- sysupgrade -v image.bin parancs a routernek
- futtatom a routeren a save scriptemet, amely csinál egy tar.gz-t a konfigról
- ezt a cuccot a routerről visszamásolom a host gépen lévő current alkönyvtáramba
- ellenőrzöm a szabad memóriát, háttértárat, kernelverziót
- hallgatom tovább az online rádión a zenét, mintha mi sem történt volna :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudod mit, legyen! :) Hetvegen talaltam egy regi de meg mukodo TP routert a szekrenyben, kiserletezni teljesen tokeletes! :)

--
Debian GNU/Linux

Épp a napokban alakul újra OpenWrt branddé. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Beszarás.. de gondolom ez még mindig nem a végleges Brand :D

--
Debian GNU/Linux

Kisírom itt magam, mai szóhasználattal élve picsogás következik. :)

A legtöbb audio kliensbe csak az alsa interface-t fordították bele, a pulseaudio-t nem. Hogy szebb legyen, az alsa-plugins nevű dolgot le se fordították - vagy csak én nem találom -, így hiányzik az a réteg, amely legalább azt biztosítaná, hogy a pulseaudio egy alsa API-t láttatna, s így az alsa interface-szel rendelkező alkalmazások mégis képesek lennének csatlakozni a pulseaudio szerverhez. Hurrá. :(

Az mpd-be beletettem a pulseaudio és libao támogatást. Az előbbivel néhány tized másodperc lejátszás után hosszú, kb. két másodperc szünet jön, s így tovább, de ezek az idők nem állandók. Talán az ffmpeg lassú hozzá, nem tudom, csak sejtem.

A libao használatával - szintén pulseaudio felé adja a hangot a libao - pedig nagyon rövid buffer szeletkék között hasolóképp rövid szünetek jönnek, szóval iszonyatos recsegés az egész. Ezen a buffer_time paraméter sem segít.

És ha ez nem lenne elég marhára meg vagyok fázva, vagy influenzás vagyok, de nem értek hozzá.

Szerk.: ez sem okoz nekem vidám perceket:

exception: OutputThread could not get realtime scheduling, continuing anyway: sched_setscheduler failed: Function not implemented


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elolvastam a bejelentést:

https://openwrt.org

Az egészből nekem az jött le, hogy a jobb, dolgosabb programozók a LEDE-ben voltak, vannak, ezért marad a LEDE kódbázis, mint a további fejlesztések alapja, az Openwrt build-ek meg mennek az archivba. Kb. csak a név marad onnét (OpenWrt). Kérdés, hogy meddig képesek ismét(?) együtt dolgozni hosszú távon. Ebből profitálhatna a világ igazából. Mondjuk a LEDE eléggé szerencsétlen névválasztás volt annak idején.

Szóval, kíváncsian várom az első közös build-et, illetve jó lenne, ha a HW-támogatást is bővítenék.

--
robyboy

Igen, ez valóban így van. Nekem is úgy tűnt, hogy az OpenWrt már nem nagyon fejlődött, ezt unták meg néhányan, így lett a LEDE. Aztán most marad továbbra is a LEDE, csak OpenWrt névvel, mert ezt szavazták meg, illetve ezt ismerik többen a felhasználók közül.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE