W10 S FAQ: "Van-e bármilyen alapértelmezés a Windows 10 S PC-men amit nem tudok megváltoztatni?"

 ( trey | 2017. május 4., csütörtök - 19:30 )

Windows 10 S FAQ írta:

Are there any defaults that I cannot change on my Windows 10 S PC?

Yes, Microsoft Edge is the default web browser on Microsoft 10 S. You are able to download another browser that might be available from the Windows Store, but Microsoft Edge will remain the default if, for example, you open an .htm file. Additionally, the default search provider in Microsoft Edge and Internet Explorer cannot be changed.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hála az istennek!

--
trey @ gépház

Windows 10 ASS

Opera likes this

Sose értettem miért jó egyeseknek hogy ha dublakattolnak a .htm fájlon, akkor Edge helyett a Chrome-mal nyitja meg.

Sosem értettem, hogy a szovjet borotválógép miért nem jó mindenkinek?

.htm ??? 8+3 az IQ-juk, 2017-ben.

You can get longer filenames easily at any time through the Windows Store for an affordable price; payment is collected through the Windows Store

:D
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Aki ezt használni fogja, megérdemli.

Nemrég vettem egy gépet, amire csak akkor vonatkozik garancia, ha a gyári win-t futtatom rajta. Hát persze, hogy első dolgom a Linux telepítés volt :D (Persze a gyári particiókat klónoztam előtte) De mivel voltak érdekességek, pl. nem működik az érintőfelület, az elforgatás pont fordítva működik.. (ezek elvileg orvosolhatók, de nem volt kedvem szórakozni vele) szóval így kipróbáltam ezt az új win 10-et. Az Edge-el még nem is lenne gond, szerintem egész jól kézre áll, DE! Nehogy már egy gyári wondowson a gyári edge böngésző legyen a leglassabb Feltettem vagy 10 böngészőt és elkezdtem méregetni. Különböző teszteket csináltam. CPU terhelés, memória zabálás, sebességtesztek. Az új Firefox egész jó lett amúgy. De az edge... nagy erőforrásigény, lassú böngészővel. Gratulálok a microsoftnak hozzá. Állítólag majd jobb lesz attól, hogy a Store-on keresztül fog frissülni.
+1 így a végére. Ma egyik kollégám azt mondta, hogy az Internet Explorer a legjobb böngésző windows 10-en és csak azzal működik minden. Akkorát röhögtem (azt sem tudtam, hogy van explorer a céges win 10-en) és a kollégáim nem értették, és emiatt mégjobban röhögtem és mindenki úgy nézett rám mint egy ufóra. És amikor nem működnek az interaktív elemek meg már a céges e-mailben is külön kiemelik, hogy az oldal csak firefox vagy chrome böngészőben működik megfelelően, akkor nekik az expojler a legjobb. Mér? Há' mer. (mert csak azt ismerjük) Ezúton szeretnék gratulálni amúgy a magyar kormánynak is, hogy ilyen komoly tudású fiatalokat nevel. De legalább a fészbúk működik vele. Asszem :D

"Az Edge-el még nem is lenne gond"

Egy ramaty szar az egész. Az is gáz, hogy az Edge helyett nem lehet más default, mert korlátozzák a pénzemért az anyjukat, de az, hogy a világ legrosszabb internetes keresője - aka. Bing - az alapértelmezett és azt nem is lehet megváltoztatni, az egy ordas gyökérség.

Akik szeretik az ilyen dolgokat, használják egészséggel. De attól tartok, hogy normális ember ebbe a szarba önként nem lép.

--
trey @ gépház

Nagyon nagy +1.

(A bing-el a halálba kívánom őket. Nem elég, hogy az adatgyűjtésükkel utca/házszámra tudják hol lakok, de a bing sz.rjuknak már nem tudják megmondani, hogy ugyan ne ámerikai találatokat dobjon Európa keleti felére. Igen sajnos kénytelen vagyok még IE11-t használni - nem Edge-t, nem.)

Nem csoda mert, hogy kinek mi a legjobb az erősen szubjektív. Neki lehet épp az Internet Explorer. Ilyenkor az ember eszre se veszi de magából csinál full hülyét.

--
honlapom http://dyra.eu/

"amire csak akkor vonatkozik garancia, ha a gyári win-t futtatom rajta"

Egyébként ez jogilag hogy a fenébe oké?

Ezzel is csak maguk alatt vágják a fát. Aki már megszokta a Chrome-ot, annak utána visszaváltásnak tűnik az Edge. Aki ilyen gépet vesz, és csak azzal szív, hogy nem tudja a kedvenc böngészőjét használni, abban csak a negatív élmény fog megamardni.
Miért jó nekik, ha a kötelező rossznak tűnik a programjuk az emberek szemében? Hogy 50 dollárt kell fizetni, ha teljes értékű windowsra akarod frissíteni, ahol már lehet "prémium" böngésződ is, nem csak edge...

Nagy Péter
www.ddo.hu

Majd a Google oldalán feljön a figyelmeztetés: "Please upgrade your Windows for unlimited Google and Chrome experience!"
Vagy érdemes lenne átnevezni Windows 10 R Edition-re (R mint ransomware) és a háttérben "Unlock your Windows for 0.03 BTC" :)

off: valaki meg tudná mondani plz, hogy a Chromebookon hogy változtathatom meg a default böngészőt?

:)

Ha ennek a rendszernek EdgeOS vagy EdgeBook lenne a neve akkor szerintem nem rinyálna senki amiatt, hogy nem lehet megváltoztatni a default böngészőt mivel a név elárulja, hogy valami furcsa OS-t veszel a pénzedért.
De ezt Windows 10 S-nek hívják és így ez a korlátozás minimum meglepő.
--
:wq

Ez a Microsoft hivatalos allaspontja e kerdesben?

A Microsoft hivatalos álláspontja ez.

Én csak a saját álláspontomat tudom képviselni itt a hupon. :(
A komoly érdeklődőket esetleg össze tudom még hozni olyan kollégákkal, akik egy adott kérdésben valamire hivatalos választ tudnak adni.

Egyszerű. Letöltöd valamelyik szimpatikus böngészőt, és beállítod alapértelmezettnek: http://www.techrepublic.com/article/4-alternatives-to-the-chrome-browser-on-chrome-os/
Ha több böngésző van telepítve, akkor kérdezi csak, hogy melyik legyen az alap.

Az alapértelmezett keresőt pedig beállítások -> keresés -> "Keresőmotorok kezelése..." gomb alatt lehet bármilyen tetszőleges keresőre kapcsolni.

Nagy Péter
www.ddo.hu

> only works with the touchscreen. Your trackpad is useless with this browser.
> you only have two sizes: Small and fully maximized
> you cannot freely resize the window
> even using the fuller version, you still don't get the sidebars and other extras found on the desktop version
> noticeably slow down the page loading
> the rest either do not function properly on Chrome OS or offer nothing that would warrant even bothering to install

Imho akkor nem jobb mégis, hogy a vásárlás előtt figyelmeztetnek, hogy csak a default böngésző van? :)

De amúgy továbbra is azt mondom, hogy ez egy céleszköz bizonyos jól körülhatárolható rétegnek – nekem valószínűleg nem lesz ilyenem, másokat is arra bíztatok, hogy célhoz vegyék az eszközt, és ne fordítva.

Több, mit egy évtizede Debian az alap asztali rendszerem, a w98 volt az első és utolsó w$-om, abból sem volt összeomlás nélkül triviális leirtani a msie-t, de azért pár beállítással meg persze a msie blob letörlésével le lehetett :)

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Én sosem hittem volna, hogy lesz olyan, hogy visszasírom az IE-t. De az Edge mellett ez megtörtént. Nem is egyszer.

--
trey @ gépház

Az kemény.

Szóval pont úgy működik browser terén, mint a ChromeOS. Semmi meglepő.

Persze ott nem háborog senki. #kettősmérce #googlejócég #msrosszcég

Valószínűleg azért, mert a Chrome, mint böngésző és a Google mint kereső nem egy rakás szar. Ebből kifolyólag nem olyan vele dolgozni mint sajtreszelővel rejszolni. Következésképpen a hőbörgők száma kisebb, hangjuk kevésbé hallatszik.

#edgevschrome #googlesearchvsbing

--
trey @ gépház

A Surface termékcsalád kis hazánkban még nem kapható, a Bing pedig angol nyelvterületen egész más élmény, mint nálunk. Lehet, hogy ez ott nem akkora probléma, vagy ha mégis, akkor még mindig lehet más terméket venni helyette - ez szerintem teljesen oké.

Ideológiai kérdést mindenesetre felesleges csinálni belőle, a céges Lumiám mellett nekem is van egy iPhone-om. Feladathoz az eszközt. :)

"A Surface termékcsalád kis hazánkban még nem kapható"

Ez úgy hangoztt, mintha fél éve került volna USA-ban piacra az első surface, és nem pedig 4,5 éve (2012 szeptember).
--

"Feladathoz az eszközt. :)"

Pontosan ezt az elvet követem. El nem tudom képzelni azt a feladatot, amihez egy kiherélt operációs rendszer lenne a legmegfelelőbb választás.

--
trey @ gépház

Nem baj. Akkor ne vegyél 10 S-sel érkező PC-t vagy Chromebookot – valószínűleg én sem fogok. :)

"El nem tudom képzelni azt a feladatot"

Oktatás.

Üdv,
Marci

Ja, hát végülis Magyarország is le van maradva pár évtizeddel, az Edge is... onnan nézve korszakalkotó páros lehet :)

Most eljátszottam a gondolattal, hogy veszek mondjuk egyet a gyereknek oktatásra.

Hogyan lesz neki egy ilyen gépen mondjuk Code::Blocks, gcc és egyéb olyan fejlesztői eszközök, amit minden nap használ az iskolában? A Windows Store-ban vannak ilyenek? A gépek teljesítménye ehhez elég? Miért ne vennék akkor inkább egy rendes mobil gépet neki rendes Windowszal?

Mert ha nem, akkor kuka.

Vagy a célterület az oktatás egy szegmense? Nem látom a vagy flasht ebben. Mondjuk a ChromeBook-ban sem, de abban azért talán jobban.

--
trey @ gépház

Egyik részről: ma már van mód desktop alkalmazásokat a Store-ba publikálni.
Másik részről: az én értelmezésem szerint a Microsoft két dolgot csinál egyszerre:
-Rövid távon megpróbálja megfékezni a Chromebook tárolását az USA oktatási piacán. Nem egyéni, hanem intézményi vásárlókról van itt szó. (Szerintem ezt Te pontosan érted, ezért furcsállom a "gyereknek oktatásra" válaszod...)
-Hosszabb távra tekintetve újra megpróbálja a Win32 idejétmúltságát kezelni azzal, hogy Store-os ellenőrzéshez köti a telepítést. Szerintem azzal, hogy a Windows 10 S nyomán a fontos Win32 appok elérhetők legyenek Store-ból, egy fokkal kulturáltabban próbálja katalizálni a platform korszerűsítését és biztonságosabbá tételét a Windows 8-as nekifutáshoz képest.

Üdv,
Marci

Oké, hogy lehet, de a kérdés nem az, hogy van-e rá lehetőség, hanem, hogy van-e (lesz-e) ami kell. A Windows Phone mögött is volt Store. Láttuk milyen volt, láttuk mire jutott.

"Nem egyéni, hanem intézményi vásárlókról van itt szó."

És az intézmények mit csinálnak vele? Beteszik a vitrinbe, vagy odaadják a diákoknak, hogy kezdjenek vele valami értelmeset?

Szerintem ez a Microsoft egy újabb bukása / vakvágánya, nevezzük aminek akarjuk. De ne legyen igazam!

--
trey @ gépház

lehet a win10 nagy ujitasa, a beepitett bash/ubuntu azert benne lesz :) azon meg van gcc...

"El nem tudom képzelni azt a feladatot"

Kiosk workers.

"El nem tudom képzelni azt a feladatot"

Facebook,
YouTube?

Persze, hogyne. Windows gépet veszek Facebookra meg YouTubera. Ez a terület már rég a mobiltelefonoké.

--
trey @ gépház

Én, erőm teljében lévő ifjú, idegbajt kapok, ha mobilon kell pár sornál többet írni, pedig amúgy gyorsan írok ott is. Ehhez képest anyum akinek már remegős a keze, és nem is látja a kijelzőt jól igen is igényt tart rendes számítógépre nagy monitorral, billentyűzettel.

Viszont igényt tart egy zéró karbantartást, vírusirtást, telepítgetést igénylő rendszerre is. Egy korlátozott rendszer, mint a win10s vagy a chromeos pont erre jó.

Iskolában ugyanez. Írtad fentebb a codeblocks-t meg a gcc-t, de ugye nem azt gondolod, hogy mindenki programozást tanul iskolában? Arra, hogy az iskolai gépparkok, amiket jellemzően böngészésre, office-re használnak tökéletesen jó ez is, főleg akkor, ha ez kevesbb karbantartást igényel.

Ennek ellenére kapják be a korlátozás miatt :)

"de ugye nem azt gondolod, hogy mindenki programozást tanul iskolában? "

Mindenki programozást tanul oskolában, hiszen a tanterv része :/

Egyébként a kereső probléma elég könnyen áthidalható: beállítod a kedvenc keresődet kezdőlapnak, és beállítod, hogy új tabon automatikusan a kezdőlap nyíljon meg. Ha keresni akarsz, csak nyitsz egy új tabot (jó eséllyel amúgy is így indítasz egy új keresést), és máris kereshetsz a kedvenc keresődben.

Ez a probléma úgy hidalható át számomra, hogy messze elkerülöm ezt a csudaOS-t és ha valaki ilyennel közelít felém, annak odakiáltom, hogy "távozz!".

--
trey @ gépház

"Szóval pont úgy működik browser terén, mint a ChromeOS. Semmi meglepő.
Persze ott nem háborog senki. #kettősmérce #googlejócég #msrosszcég"

Almát körtével. A chrome os eleve egy browser ami appokat futtat. Belátható, hogy kevés értelme van itt alapértelmezett böngészőről beszélni, hisz a rendszer maga az. Ésszerű okai vannak annak, hogy miért nincs alt. böngésző rá. Win10S esetében ilyen nincs, a böngésző csak egy app, ők önkényesen eldöntötték, hogy az a default, és nincs igazán semmi okuk arra, hogy ne engedjenek más böngészőt alapértelmezettként használni azt leszámítva, hogy csak mert.

"csak mert."

Olyan ritkán van. Üzleti megfontolás van mögötte, az ilyesmiben a Microsoft elég hasonló a versenytársaihoz.

Üdv,
Marci

ja, csak a gugli ügyesebben rejti technikai requirementek mögé ;)

Mi az üzleti megfontolás ebben? Az jó neki, ha a Binget használják, az miért jó, ha az edge-t is?

"a Microsoft elég hasonló a versenytársaihoz"

Konkrétan most a ChromeOS-szel versenyez. Ahol eldöntheted melyik keresőt használod.

"az miért jó, ha az edge-t is?"

Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, hogy miért jó. Alighanem lehetnek ilyen okok, mert a Google is előnyben részesíti a saját böngészőjét. Olvasom, hogy
"Aw snap! The new Google Earth isn't supported by your browser yet. Try this link in Chrome instead. If you don't have Chrome installed, download it here."

Üdv,
Marci

"A chrome os eleve egy browser ami appokat futtat. Belátható, hogy kevés értelme van itt alapértelmezett böngészőről beszélni, hisz a rendszer maga az."

Erdekes, a Chrome mar operacios rendszerre valt? Gondolom a Linux kernel akkor csak disznek van benne...

https://en.wikipedia.org/wiki/Chrome_OS

Ha már linkeltél:
"uses the Google Chrome web browser as its principal user interface"

Erről beszéltem. Lehet persze szőrszálhasogatni.

Oke, erre huzok egy iexplorer.exe-t :)

Ezt részletezd légyszi. Az internet explorer adja a windows felületét és biztosít futtatókörnyezetet a rajta futó alkalmazásoknak? Chrome OS esetén ez a helyzet.