Öt éves mélyponton a Mac piaci részesedés desktopon a Net Applications szerint

 ( trey | 2017. január 11., szerda - 8:41 )

Linux / macOS piaci részesedés @ 2016 december
desktop operációs rendszerek piaci részesedése @ 2016 december

A ComputerWorld egyik cikkében arról ír, hogy a Net Applications mérései szerint a Mac (OS X, újabban macOS) piaci részesedése tavaly decemberben öt éves mélypontra esett. 2016 decemberében a macOS a piac ~ 6,1 százalékát mondhatta magáénak. 2015 decemberében még 7 százalékon állt, a csúcspontot pedig 2016 áprilisában érte el, mikor is 9,6 százalékos részesedéssel bírt.

A cikk megjegyzi, hogy a Linux, amióta 2016 júniusában áttörte a 2 százalékos határt, azóta stabilan 2 százalék felett áll, decemberben - a novemberi 2,3 százalékos csúcsról egy kicsit visszaesve - 2,2 százalékon.

Részletek a cikkben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

HUP stat:

Windows        51.42%
Android	        22.21%
Linux	        12.92%
iOS	        7.51%
Macintosh        4.56%
Windows Phone		0.94%
BlackBerry		0.13%	
(not set)		0.12%
FreeBSD	        0.09%	
Chrome OS		0.04%

--
trey @ gépház

Tehát:

Windows
Linux
Linux
Apple 1
Apple 2

Android 22.21% ? Nosza, gyorsan megnéztem a Google Play áruházban, miről maradtam le, de csak egy lefikázott RSS olvasót találtam, amit 500-an letöltöttek.
El nem tudom képzelni, hogy az itt járó emberek görbe háttal a dokira várva, belebambulva az 5"-osba ekkora forgalmat generáljanak. Legközelebb meglesem, hogy a oki-droidok mit nézegetnek orvosra várva. Reprezentatív mintának jó lesz. :-)

Szerintem a válasz a közösségi oldalak (facebook, twitter) mobilos látogatói környékén keresendő.

Pár további ötlet:

 • Androidos tabletek is ide tartoznak. Egy 10"-oson már ugyanolyan jól lehet netezni, mint egy asztali gépen.
 • Tömegközlekedés közben mobilról
 • Anyóséknál ebéd közben
 • Unalmas meetingen
 • Konferencián egy érthetetlen előadás közben (feltéve, hogy nem épp a sajátjára készül az ember)
 • Kutyasétáltatás közben

Hmm, így belegondolva nem is csoda, hogy ma már többen neteznek mobilról, mint asztali gépről. Innen nézve kevés az a 22,21%.

+ Egy 5.5-6" mobil képernyőről nem akkora probléma olvasni a hup-ot, amin jórészt tisztán szöveges tartalom van. Lehet másként tördelni az oldalt a szélső sávok átrendezésével, lehet növelni a fontok méretét.

Vajon a Chromebookok a Linuxhoz vannak beszámítva? Mert azokból sokat adnak el. Az amerikai oktatási szektor nagy része már Chromebookot használ. Viszont a suli-noti korlátozott internetes hozzáférést is jelent, ezért nem biztosan kerülnek be a mérésbe.

Pedig egyszerű. Hiába van csoda i7-es procival szerelt 17"-os laptopom, a HUP-ot otthon a kanapén egy szutyok 8"-os tableten nézem. A metrón, villamoson pedig az 5"-os telómon.

Úgynevezett böngésző program segítségével is meg lehet tekinteni mobiltelefonról a hup.hu-t. is. :)

--
openSUSE - KDE user

Haggyad már! Most azt a küldit kapta a gildben, hogy bebizonyítsa, hogy senki sem olvassa a HUP-ot. Biztos megorrút' valamiér'.

--
trey @ gépház

Szó sincs arról, hogy bármiféle olvasottságot kétségbe vonjak, egyszerűen meglepett az Android ekkora mértéke. (Mellesleg, mit jelent a gild a leírt kontextusodban?)

Kettővel korábbi projektem egy helyileg viszonylag jelentős kiskereskedő cég weboldalának és webshopjának a folyamatos fejlesztéséről szólt.
Számomra meglepő volt, de a statisztikák alapján az ipad felhasználók költötték a legtöbb pénzt (nem emlékszem, de talán safarival, nem saját appot futtatva), utána lemaradva egy kupacban jött a desktop browser, android tablet (mobilra optimalizált weboldal), iphone (app), androidos phone (? talán app, talán mobol weblap).

A (not set) milyen oprenszer?
------------------------
Jézus reset téged

Talán tudatosan elrejti, vagy butamobil böngészője.

Pedig még hivatalos HUP alkalmazás is van Windows Phone-ra. :D

Van amúgy Drupal 5-nek valamiféle REST API-ja? Tudom, hogy az App Studio csak egy RSS-ből generált egy appot (olyat, amilyet), de egy rendes apphoz kéne rendes API is.

Kellene lenni xmlrpc-nek, de szerintem le van tiltva

Windows Phone a Lumia megszűnése miatt már nincs. Majd csak a Surface Phone megjelenésekor lesz újból... Talán.

Miért, hirtelen eltűntek a meglévő device-ok? Épp tegnap jött ki új Windows 10 Mobile build.

Igen, a piacról jobb helyeken eltűntek, máshol még tart a felhalmozott készletek kiszórása a pórnépnek.

ja értem, tehát a kezemben lévő Windows Phone most megszűnt működni, mert már új eszközt nem árusítanak. értem.

Lehet, hogy szép lassan kezd áttetszővé válni, aztán egyszer csak az üres kezedet bámulod.

De...de hát az UNIX. Sőt, a legjobb OS, ami létezik a Földön.

En akkor dobbentem meg amikor megprobaltam megbecsulni, hogy szamszeruleg mit jelent az az 1-2%. Ha csak 1 milliardnak is vesszuk a szamitogepek szamat a vilagon (biztos van tobb) akkor is ez azt jelenti, hogy legalabb 10 million linux fut (vagy az is). Az azert mar egy egesz nagy tomeg. Persze tudom a windows bezzeg... de akkor is.
--
:wq

A mac piaci részesedése lényegében kevesebb mint háromszorosa a linuxénak. Mégis utóbbit kevés szoftvergyártó veszi komolyan (lásd: Adobe termékek), pedig ez a különbség már nem is olyan nagy.

Ahogy azt a játékoknál láttuk, egyetlen meghatározó embernek kell beállnia a Linux mögé és máris van minden. Ráadásul a linuxos mozgolódásnak köszönhetnek a windowsosok is eleget, hiszen az, hogy Gabe Newell annak idején úgy döntött, hogy beáll a Linux mögé, jó reggeltet fújt a Microsoftnál...

Developer claims Linux forced Microsoft to up its Windows game support

--
trey @ gépház

Ha nincs Gabe, akkor ma már a PC mint gamer platform halott lenne. Konzolok átvették volna a helyét.

Ha nincs Edison, akkor gyertyafenynel nyomkodnank a tableteket.

Nem. Ha nincs Gabe, akkor valamelyik masik jelenlegi konkurense (pl. Origin) - vagy valaki teljesen mas - megoldotta volna hasonloan. Ha van kinalat, es van fizetokepes kereslet, akkor a cegek el fogjak adni a jatekokat, es az emberek meg fogjak venni azokat, legfeljebb kicsit kenyelmetlenebbul, (vagy a Steam-et elnezve kicsit kenyelmesebben), mint jelenleg.
A konzolok es a telefonok/tabletek egy csomo jatekstilusban versenykepesek, de masokban meg ma is teljesen eselytelenek. Ld. RTS, illetve volt az a kiserlet, amikor a MS raeresztette a konzolosokra a PC-s online jatekosokat. A jatekok amugy is PC-n keszulnek, kiadni ra ezutan nem jelent sok plusz koltseget. Kiveve persze ha valamelyik konzolgyarto kot veluk egy szerzodest, hogy csak az o platformjan legyen elerheto, de ez meg mindig viszonylag ritka.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Origin??? Ez valami megkésett újévi humor? Az egy akkora nulla, hogy még a tulajdonosa is jobban járna ha Steamet használna helyette.
Ha már valami más, akkor inkább GoG. Bár az más irányultsággal indult. Talán lett volna helyette más. De az is könnyen lehet, mire összekalapált volna egy versenyképes Steam-szerű szolgáltatást valaki más feladták volna a gamer PC gyártók. A folyamat elkezdődött azzal, hogy fejlesztők konzol exkluzív játékok felé fordultak.

A Linux "piaci részesedése"... ahhoz képest, hogy nyílt forrású, ingyenes, soknak tartom azt a 2%-ot :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Én meg a windows-t tartom soknak, ahhoz képest hogy zárt forrású, drága, és még szar is.

A drága nem igazán releváns, új gép vásárlása esetén 90%-ban kapod, illetve szomszéd pistike két perc alatt feltolja a kmspico-val együtt.
A szar sem releváns, mert aki nem látott mást csak windowst (ebbe azért jelentős mennyiségű ember tartozik bele), annak könnyebb a használata, mint bármi másnak, pláne ha nem érdekli az informatika.
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

" mert aki nem látott mást csak windowst (ebbe azért jelentős mennyiségű ember tartozik bele), annak könnyebb a használata, mint bármi másnak"

Azért adtak el tavaly is úgy 3.5-szer annyi mobilt mint PC-t. "Jelentős mennyiségű ember" inkább az, amely miután látott Android és iOS eszközt vett magának olyat, és már egyre ritkábban használ PC-t.

-