Masszív szabadalomsértési pert indított a Nokia az Apple ellen

 ( trey | 2016. december 22., csütörtök - 12:12 )

A Nokia bejelentette, hogy szabadalmi portfóliójára hivatkozva szabadalomsértési pert indított az Apple ellen Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. A Nokia azt állítja, hogy az Apple 32 - kijelzőt, felhasználói felületet, antennát, szoftvert, lapkakészletet, videó kódolást - érintő szabadalmát sértette meg. A pereket Németországban - Düsseldorfban, Münchenben -, valamit az Egyesült Államokban, Texasban indította a Nokia.

Részletek a sajtóbejelentésben és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mivel a Nokia nem csinál már mobilt, ezért nincs mivel visszaperelni az almának. Ezt bizonyos körökben patent trolloknak hívják.

Attól még hogy nem gyárt mobilt, a hálózati szegmensben jelen van a kapcsolódó területeken. Ráadásul mivel a HMD (a leendő mobilgyártó) csak licenceli a szabadalmakat a Nokiától, így ő nyilván nem indíthat pert az Apple ellen a kérdéses szabadalmak kapcsán. Szóval azért ez a lépés nagyon messze van a patent trollságtól.

Ja értem, tehát ha feltalálok valamit és 10-20 évig gyártom, majd utána úgy alakul, hogy átmenetileg nem foglalkozom vele, akkor dobjam el a szabadalmaim?

Csak a címet olvastad el vagy a The Verge cikkét is? A Nokia kis proxy trolljai már egy ideje javában perlik az almát. Most beszállt a főnök is. Nagyon ismerős ez a taktika. Linux/Android után sápot szedő Intellectual Ventures ismerős? Ki is áll mögötte?

Hat nem tudom sajnalni oket. Aki a sajat beszallitojat perli lekerekitett sarku negyzetek meg kepernyo feloldo csuszka miatt az meg is erdemli ha neha visszanyal a fagyi :D

Ez igaz. Az almát sem kell sajnálni! Kifejezetten undorító volt, hogy nem csak pénzt akartak, hanem azonnali kitiltását a telefonoknak. Ebben a Microsoft jóval korrektebb volt.

Ennek ellenére ez az idióta patent háború csak visszaveti az innovációt, ráadásul ellehetetleníti új szereplők belépését a piacra.

Ha jól tudom a Microsoft sem gyárt már mobilt, mégis minden eladott telefon után bezsebel vagy 10 dollárt.

A Microsoft az OS/fájlrendszer után zsebeli be a pénzt, amit továbbra is szállít.

Nem tudom mi a probéma ezzel a szabadalommal. Elég konkrétan fogalmaz, ne így valósítsd meg és kész. 1998-as a szabadalom, míg a nagyon hasonló CRON formátum jóval korábbról származik, nyugodtan lehet azt használni helyette.

Akkor már csak 2 év és lejár a szabadalom, nem?

melyik OS-t szallitja az android-os telefonokra? Milyen fs van az android-os telefonokon?

PC-re szallit Windows-t es tobb azzal osszefuggo szabadalmat sert az Android. A fajlrendszer pedig a FAT es leszarmazottai, amiket a legtobb Androidos telefon kezel kulso microSD kartyan. Nem veletlen, hogy bizonyos telefonokat nem lehet boviteni (nem fizetnek jogdijat).

A FAT-os bohóckodást már rég megkerülték nem? (az a szabadalom másra úgyse volt jó csak monopólium fenntartásra (értsd normálisan is lehetett volna implementálni csak akkor nem lett volna kompatibilis a Vendor vackával :)))

Ha jól emlekszem a 8+3 karakternel hosszabb faljnevek kezelesehez van valami trukk, amit nem lehet megkerulni (a visszafele kompatibilitas dobasa nelkul). De tokmindegy, mert SD konzorcium az exFAT-ot fogadta el szabvanyos fajlrendszernek a jovo taroloin (64+ GB SDXC), igy mindenkepp fizetni kell majd ha kompatibilis akar valaki lenni az eszkozokkel (peldaul kamerak).

Érdekes, hogy megoldható ext filerendszerrel vagy btrfs-sel is a 64 GB-s SDXC-n tárolás egy telefonnal, problémák nélkül. Főleg, hogy MTP-t használ a legtöbb, így a jogosultságokba sem kötnek bele az eszközök. Mi a halálért erőltetik a száz éves fat-et? Bármi előnye van így 2016 végén?

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Szerintem csak az az egy előnye van, hogy a Windows alapból kezeli.
Viszont ez ma még jelentős előny.

MTP-vel rádugva winre totálmindegy milyen a filerendszer. Kevés embertről hallottam manapság (nulla) aki kiveszi a microSD-t a telefonból és bedugja a gépébe (persze egy micro-normál átalakítóval, mert máshogy nem megy), majd így másolna róla/rá. Néhányan itt már a kábelt is temetik a felhőszinkronizáció miatt, nemhogy még kiszedjék a kártyát.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ha lecseréli a telefonját valaki és átrakja az új készülékbe a kártyáját, ami mondjuk nem kezeli a btrfs-t, akkor igen furcsán fog nézni a tulaj.
Az Apple mondjuk ezt featurenek adná el..

Mondjuk nem lenne rossz, ha a fejlődés irányából néznénk, néznék a gyártók, és nem úgy, hogyha lecseréli a delkvens egy újabbra, akkor nem lesz visszafelé kompatibilis. Érted, mert az újabb eszköz egy elavult technológiát használ.
Persze van ez így, a mostani telefonomban feleannyi háttértár van mint a korábbiban, ezért kellett egy nagyobb kártya. Szerencsére ez bővíthető.
Amúgy miért nem kezeli a linux kernelen futó android az ext-et?

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

> Mi a halálért erőltetik a száz éves fat-et?

Pont egy másik threadben is szóba került: szerintem azért, mert nincs olyan fájlrendszer, amit a FAT-nál több eszköz támogatna. Gyakorlatilag a fényképezőtől a PC-n át a kenyérpirítóig minden. Kompatibilitást tekintve nincs jobb, persze technológiai szempontból már sok másik fs megelőzte.

Ez még mindig nem egy erős érv ha új telefonokról van szó. Direkt nem hoztam szóba kenyérpirítót és a téma szempontjából irreleváns társait. 'Dehamár; Pont most olvastam egy cikket arról, hogy dokumentarista fényképészek és videósok szeretnének végre titkosítást a felvételeikhez. Fs szinten is megoldható lenne ha mondjuk nem fat-et erőltetnék.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

> Ez még mindig nem egy erős érv ha új telefonokról van szó.

Pedig a visszafelé kompatibilitás az új telefonoknál is erős érv, lásd az Apple és a jack dugó esete. :)

> Fs szinten is megoldható lenne ha mondjuk nem fat-et erőltetnék.

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt FS szinten kellene megvalósítani. A Bitlocker is kezeli pl. a FAT32 és exFAT fs-eket, nem kell tudnod hogy milyen fs van mögötte.

Szerintem de
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

ugy latszik, kell a suska a nagy visszateresre, ehehe. Mondjuk az apple-t nehezemre esik sajnalni, remelem, pengetni fogjak a zset, mint a katonatiszt...

+1

Ez az az Apple, amelyik nagy mellénnyel csilliárd dollárra perelte be a Samsungot viccszabadalmakra építve, de sehogy se talál fogást a dél-koreai cégen? És amelyik már ott tart a pereskedésben, hogy nem, hogy csillió dollár nem lesz belőle, de ha így folytatja, örülhet, ha a perköltség kijön majd belőle?

Ha az, akkor ott rohadjon meg, ahol van.

--
trey @ gépház

Az az apple aki levedett egy radiust. Meg buzis ikonokat tol total szurke feluleten. Meg ugy meg kell hulyulni a hasznalatahoz.
------------------------
Jézus reset téged

Es aki levedetett egy feher papirszatyrot IBag ™ © whatever...

Bulvárosan nézve igen, de a valóság azért ennél picit árnyaltabb volt.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

+1

> BERUS
Motor: Linux Mint 18.1; BunsenLabs Linux Hydrogen; Debian GNU/Linux Jessie; Windows Phone 10

+1