[Teszt] Két hét a Xiaomi Mi Band 2 aktivitásmérővel

Címkék

Mi Band 2

Tavaly szeptemberben kezdtem el használni egy Xiaomi Mi Band aktivitásmérőt, vagy ha úgy tetszik, fitneszkarkötőt. Erről egy tesztet olvashattál itt a HUP-on "Egy hét a Xiaomi Mi Band aktivitásmérővel" címmel. A Mi Band szépen működött együtt a OnePlus One-nal és olcsó motivációs eszközként, különböző, telefonról érkező jelzések - bejövő hívás, üzenet stb. - közvetítőjeként, valamint ébresztőként megfelelően tette a dolgát. Közben eltelt egy év és a nyár folyamán a Xiaomi kiadta az immár kijelzővel rendelkező Mi Band 2-t. Kaptam egyet ajándékba, így váltottam. A régi továbbra is napi használatban van, én pedig immár 2 és fél hete a újabb verziót hordom. Ezen idő alatt összegyűlt tapasztalatokat osztom meg a következőkben.

Mi Band 2

Ami kinézetre elsőre szembe tűnik, hogy az egész karkötő fekete és belül alumínium hatású helyett "üveg" lett. Szemnek sokkal kellemesebb, tetszetősebb kivitelűvé, elegánsabb megjelenésűvé vált, illetve feltűnt egy érintőgomb is rajta, amit megnyomva...

Mi Band 2

Feltűnik a legnagyobb újítás, a 2 soros kijelző, ami rendkívül hasznos és nagy előrelépés az elődhöz képest.

Mi Band 2

Hátulról megvizsgálva látszik a szintén újdonságként megjelent pulzusmérő érzékelője, illetve az, hogy a szíjon elhelyezett patentszem már nem lóg ki, hanem a tervezők azt szépen besüllyesztették, így az elődjéhez képest várhatóan kevésbé fog karcolódni.

A kijelző 6 üzemmódban képes működni:

Mi Band 2
Óra (és opcionálisan dátum)

Mi Band 2
Megtett lépések száma

Mi Band 2
Megtett távolság

Mi Band 2
Elégetett kalória

Mi Band 2
Aktuális pulzusszám

Mi Band 2
Akku töltöttsége %-ban

A karkötőhöz használható kezelőprogram - Mi Fit - ugyanaz, mint amelyiket az elődhöz használtunk. A bluetooth párosítás után az immár OnePlus 3-on futó alkalmazás azonnal kezeli az eszközt és természetesen az elődje által gyűjtött adatokat megtartva folytatja a statisztikák készítését.

Mi Band 2
Napi aktivitás eddig

Mi Band 2
...

Mi Band 2
A múlt éjszakai alvás részleteiben

Mi Band 2
A testtömeg és annak indexe, ha rendszeresen vezetjük az adatokat

Mi Band 2
A pulzusmérések eredményei

Mi Band 2
Előzmények...

Mi Band 2
Előzmények ....

Mi Band 2
A beépített kijelző ellenére az akku meglepően jól bírja. Az induláskor kb. 80%-ra feltöltött akku 17 nap után, intenzív használat (Heart rate sleep assistant bekacsolva) mellett még 19%-on van.

Mi Band 2
...

Mi Band 2
Beállított alkalmazások, amelyek figyelmeztetést küldhetnek a karkötőre. A figyelmeztetések rezgések és piktogramok (APP, SMS stb.) formájában érkeznek meg.

Mi Band 2

Hasznos újdonság még az inaktivitás figyelmeztető (Idle alert), ami ülőmunkát végzőknél lehet hasznos. 1 órányi tétlenség után rezgéssel és a kijelzőre küldött sétáló piktogrammal jelzi az eszköz, hogy ideje lenne egy kicsit mozognunk. Én a vízivást is összekötöttem ezzel, mert hajlamos voltam azt is elfelejteni...

Összegezve: Az eszköz tudja, amit az elődje és azon túl számos új, hasznos funkcióval bír még. Áttérni az előző verzióról az újra pillanatok alatt lehet (nem kell új profil, új alkalmazás stb.). Az ára továbbra sem horror, a beépített OLED kijelző pedig tovább javította az eszköz használhatóságát. Olyan upgrade, amit szerintem megéri meglépni annak, aki elégedett volt az előző verzióval.

Hozzászólások

Az enyém épp utazik idefelé :)
Egy kérdés: folyamatos BT kapcsolat kell neki, hogy statisztikát tudjon készíteni? Pl. alvás monitorozáskor is kell a kapcsolat, vagy elég reggel összelőni és akkor "letölti" az adatokat?
Két kérdés: én a telefonomat (xiaomi mi4) a kocsiban használom kihangosítóval. Ilyenkor a band-el megszakad a kapcsolat gondolom... Bár ez inkább telefon függő kérdés érzésem szerint, de te hogy használod?
--
TH

"Egy kérdés: folyamatos BT kapcsolat kell neki, hogy statisztikát tudjon készíteni?"

Nem, offline (is) gyűjti az adatokat.

"Pl. alvás monitorozáskor is kell a kapcsolat, vagy elég reggel összelőni és akkor "letölti" az adatokat?"

Reggel (vagy a kezelő app indításakor) szinkronizál.

"Két kérdés: én a telefonomat (xiaomi mi4) a kocsiban használom kihangosítóval.
Ilyenkor a band-el megszakad a kapcsolat gondolom... Bár ez inkább telefon függő kérdés érzésem szerint, de te hogy használod?"

Én egy Jabra BT2045 bluetooth headset-et szoktam néha használni mellette. Működik, ahogy kell. Mint mondtam, a karkötő offline-ban is működik. Nincs szükség állandó kapcsolatra a telefonnal.

Ja, az elődjével mentem tengerbe, többször is, a sós vizet is bírta. :)

További infók:

- Nem, a régi nem romlott el, 1 év után is működik.
- Nem, a réginek nem szakadt el a szíja, pedig több mint egy éves és minden nap levettem fürdés / zuhanyozáskor.
- A pulzusmérőt összevetettem egy fél órás futás közben a fitneszterem futógépének pulzusmérőjével +-2 eltérés volt köztük.

--
trey @ gépház

Feleségemnek vettem egyet nemrég. Nagyon szép, nagyon jó (én is próbálgattam pár napig, tetszik), de utólag derült ki (sajnos nem néztem eléggé utána vásárlás előtt), hogy a számára legfontosabb pulzus monitorozás nem folyamatos, de mégcsak nem is periodikus. Csak akkor mér pulzust, ha rányomok, hogy _most_ akkor mérjünk egyet. Így erről nincs egész napos statisztika. De egye fene, ne mérjen egész nap, de jó lenne olyan fícsör, hogy pl edzés közben -mondjuk egy órán keresztül- folyamatosan figyelje, mutassa és loggolja a pulzust és ne kelljen nyomkodni.

Valahogy nem látom a xiomi törekvését, h. tegyenek bele offline pulzusmérés+eltárolás fícsört, ami a következő szinkronizációig RAM-ban tárolja a pulzusmérések értékeit (timestamp+pulzus+bizonytalansági tényező+feltételezett élethelyzet kategória). Az 1S se tárolja offline a pulzus értékeket, ha nincs aktív BT kapcsolat a méréskor, a mért érték megy a levesbe. Pedig sok RAM nem kéne hozzá, az 1S pl. kb 2 heti lépésszámláló mérést bír tárolni telefon szinkronhiányában, pulzushoz nem kell még ennyi RAM sem. Kár érte.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Nekem tegnap érkezett, feleségemé lesz, ami eddig feltűnt, hogy pulzust a csukló felső részén nem lát, csak a tenyér oldali részén. Ez gondolom így nem normális. Telefonnal még nem szinkronizáltam, az mai vagy holnapi feladat lesz. Mi Account-ot nem akart csinálni az app-on keresztül. Mintha végigmenne, de bejelentkezésnél azt mondja ilyen acc nincs. Weben keresztül most beregisztráltam, úgy meg megy. De ma folyt. köv.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Többféleképpen próbáltam, lazán, nem lazán, de csak ikszet írt ki. Feleségemnél szerencsére a szőr tényleg nem akadály ;-), de nála is csak ikszet ír. Munka mellett nincs időm belemélyedni, de hétvégén remélem jobban fogok állni szabadidővel. Nem tudom milyen firmware van rajta, nem tudom mit lehet az appból beállítani, stb.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

elméletileg megy, szerintem kétszer volt firmware frissítés, a gyáriról talán erre a .39-re, meg azóta egy. lehet az is segített. egyébként tegnap merült le és kellett először tölteni. tehát szeptember 30-től november 10-ig tartott egy töltés. csak infó.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Megvettem, nagyon jó kiegészítésnek tűnik! Tud folyamatos pulzusmérést, időszakost, tud figyelmeztetni ha magas a pulzus, aprólékosan testreszabhatók az értesítések, van benne szieszta funkció stb. Ha stabilan tudja amit látok benne, akkor bőven megéri az árát...

--
trey @ gépház

nem rosszak az optikai szenzorok, de a hatranyuk - a pontatlansag - nem egyenletes terhelesnel, pl. futopados futasnal jön ki, hanem hogy lassabban veszik eszre a terheles (es ezaltal a pulzus) valtozasat. ha mar beallt egy szintre akkor tök jok is tudnak lenni.
ez az emberek döntö többsegenek tökeletesen elfogadhato kompromisszum.

"Reggel (vagy a kezelő app indításakor) szinkronizál. "

Én úgy vettem észre, hogy amikor tud kapcsolódni (bluetooth), akkor szinkronizál. ezért nálam pl. tasker bekapcsolja a bluetooth-t fix időkben és így nem feledem el a szinkront (nem mintha tudnám mennyit tud eltárolni offline...)

--
xterm

Sőt, így hogy nincs benne már alvás figyelés, az ehhez kapcsolódó ébresztés funkció kifejezetten feleslegessé vált. Az első két hétben felébredtem, mert szokatlan volt, hogy rezeg, de utána megszoktam és többet nem ébredtem fel rá. Így már régóta leveszem alváshoz, csak zavarna, cserébe van, hogy reggel elfelejtem felvenni.
Egyébként szerintem nemcsak, hogy kivették az alvásciklus figyelést, a 'sima' alvás figyelés szerintem teljesen béna. Volt, hogy az eszköz szerint egy éjszaka alatt kétszer fél órán keresztül ébren voltam az éjjel.
Ami miatt viszont mégis nagyon szeretem, hogy lenémított és zsebre tett telefonnál is értesülök, hogy esemény van.

Én reggel erre ébredek, sokkal kíméletesebb a rezgés, mintha valami hangra kéne. A jelzéseket kifejezetten hasznosnak tartom, az idle figyelmeztetést is, illetve ha éjjel megébredek, nagyon jó, hogy azonnal meg tudom nézni, hogy mennyi az idő a sötétben :D

A hálóban se telefon, se óra se semmi nincs... Az újban van már "Heart rate sleep assistant", amivel állítólag pontosabb sleep adatokat tud gyűjteni. Gondolom néha rámér a pulzusra is, vagy nem tudom.

--
trey @ gépház

Asszonynak vettünk egyet. Semmi fintesz cumó nem volt cél, egyedül az értesítésről lehessen tudni. Bár megérte az árát, az azért nem kicsit fáj, hogy nem jelzi az appot. Hívásra meg SMS-re van ikonja, de bármi másnak van nyűgje, csak kiírja, hogy app és kész. Találd ki mi volt. Elvileg iOS-en támogat 7 népszerű appot, de ott se nagyobb a kínálat. Azért nem egy nagy wasistdas kiküldeni a notival egy 48x48-as monokróm ikont, még csak be se kéne építeni a firmware-be, lehetne generálni az appikonból.

------------------------
Everyone is a winner*

Arra kell, hogy tudjam, elő kell-e venni a telefont, vagy sem. Nekem sokkal nagyobb fájdalom az, hogy rezeg és vagy ránézel azonnal (2-4 másodperc alatt), hogy lásd, hogy APP, SMS vagy mondjuk idle miatt rezgett, vagy sosem tudod már meg. Mert ha a kijelző kikapcsol, utána hiába nyomod meg a gombot, nem az utolsó jelzést jelzi, hanem az órát mutatja.

Legalábbis alapból. Hogy ezt lehet-e állítani, azt nem tudom (még).

--
trey @ gépház

Azt, hogy
- nem hívás, hanem üzenet jön. És attól függően ássa elő a user a készüléket a retikülből/táskából*, hogy melyik appon jött.
- éppen nem tudod megnézni, a hívó fél feladja a dolgot. Ezután meg tudnád nézni a csuklód, de már nem derül ki, melyik appon kerestek.

*Ugye a divatipar csodálatos ötlete: női ruhadarabra nem kell zseb. Ohh, láttad már a retültjeinket?
------------------------
Everyone is a winner*

Akkor nektek okosóra kell. Én pont azt szeretem, hogy diszkréten értesít, ránézek, tudom melyik appal/mivel kell foglalkoznom ha épp ráérek majd és nem kell előásnom a telefont hozzá. Szerintem pont ez a lényege. Ha nem érsz rá azonnal megnézni a kijelzőt nem mindegy, hogy később már csak a telefonod mutatja, hogy esemény volt? Később amikor ráérsz megnézni és kikeresni azt akár már a telefonon is teheted.

A mérete a régihez képest érzetre és "optikailag" hogy viszonyul? Persze a spec.-ben meg tudom nézni a számokat, de ez egy óránál/karkötőnél nem jelent sokat. Az asszonynak szeretném rendelni, a régi változatból volt nekem, azt próbálta, tetszett neki, nem volt bumszli. Ahhoz képest érezhetően nagyobb?

Köszönöm a tesztet. Nagyon hasznos és életszerű.

Köszi a leírást. Pont ilyet akarok venni.

sub.
Gondolkozok en is valami hasonlo eszkoz beszerzesen, de nem tudtam meg eldonteni, hogy milyen legyen a sok kozul.

Bejövő hívásnál mutatja a hívó nevét vagy számát?

Hatalmas hatrany, amire az egy hetes teszt nem eleg, hogy a kijelzo karcosodik. Nekem kb 3 honapja van meg es tele van karccal, az uveg szele alig lathatoan de lepattogzott.

Csak a gyári szoftvert használva 80%-ról indult, 18 nap után 10%-ra esett. Akkor töltöttem rá.

Most már nem csak a gyári szoftvert használom, hanem a fentebb ajánlott Mi Band Tools-t is, mert ez tud folyamatos pulzusmérést. Most be van kapcsolva rajta az óránkénti 1 pulzusmérés + több üzenet van beállítva, mint az eredeti szoftverrel, szóval most biztos kevesebb ideig bírja majd. Vasárnap reggel indult 100%-on, most 95%-on van.

--
trey @ gépház

Nem volt maga a vas annyira szar termék (leszámítva talán a karpánt hitvány anyaghasználatát, az elég ciki volt), de hogy annyi pénzt nem adtam volna érte anennyiert eredetileg árulták, az fix. Mikor nyár elején már elkezdték permanensen promó áron adni, látni lehetett h. szarban van a részleg.
Ezt is a wp/wm döglődése kaszálta el.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Par dollarral tobb, es jon melle egy kek szij is. En valoszinuleg inkabb ezt veszem meg, mert a fekete az nekem no-go.

Ha inkabb magyarhonbol rendelnel, mert nem bizol a postaban, akkor 12 kHUF-ert aruljak itthon, ami bar magasabb ar, mint a kinai, de cserebe instant megveheted, es nem kell kefet ragni, hogy a posta mikor sinkofalja el az oradat.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Megérkezett, használom vagy 4-5 napja (az előd 1S-t cseréltem le)

Külsőre egész pofás lett, nem bumszli.
A gyári szíjon sokat fejlesztettek (kellemesebb anyaghasználat mint az 1S keményebb ridegebb szíja), és a szíj kapocs gomb ki-nem-dudorodása érezhetően csökkenti az eddig miatta elkövetett más tárgyak megkarcolását.
Sokkal használhatóbb lett ezzel a pici kijelzővel, még ha nem is minden tökéletes rajta.

Firmware nálam szállításkor 1.0.0.34 volt, erről közösségi tapasztalat alapján érdemes upgradelni, v. maradjon ezen?
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Nekem most annyit módosult a történet, hogy beletettek GPS tracking funkciót és folyamatos pulzusmérés lehetőségét, valamint minimum és max pulzus figyelmeztetést. Még nem próbáltam sport közben, de igazából futópadon vagy terembicajon szoktam nyomni, így sok haszna nincs, valamint a folyamatos mellkas előtti kéztartás szerintem kényelmetlen sport közben (már amennyiben valóban úgy kell tartani). Azért a Te postodhoz írom, mert nem tudom, hogy ehhez kellett-e firmware frissítés. Pár napja frissült a mobilapplikáció (ios), de a firmware maradt 1.0.0.53

Egyébként van különösebb oka, hogy régi fw-t használsz?

Egyébként van különösebb oka, hogy régi fw-t használsz?

Hogyne, egyike vagyok az utolsó 100 kitartó (v. csak hülye?) windows phone (8.1 v. WM10 az egykutya) usernek! Erre a platformra pedig a xiaomi nem ad semmilyen gyári appot. Itt csak 3rd party van (egész pontosan 1 azaz egy fajta, a Bind mi band), az meg olyan megbízhatatlanul updétel h. a múltkori 5db-os 1S szállítmányból 3-at zsinorban elcseszett. A maradékkal már nem is kísérleteztem inkább. Szerencsére egy androidos Gadgetbridge nevezetű app mindet feltámasztotta (a hivatalos xiaomi Mi fit se tudott az elcszeszett fw-el mit kezdeni, szóval ez óriási pirospont a gadgetbridge-nek!). Viszont gadgetbridge-ben még nem látom h. Band2-t ismerné-e fw update funció-ügyileg, ill. a hivatalos MI FIT .APK-ból melyik fájl a Band2 FW-je?
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Van itthon android tablet, csakhát a Mi Fit pont nem megy fel ilyen nem-telefon android cuccra (franc se érti miért). Csak emiatt a "filléres" karkötő miatt nem fogok venni még 1 új telefont, legyen az bármilyen ócska olcsó kínai is (eleve 28 USD-ért vettem a band2-t, még ugyanennyiért olyan telefont venni ami tud pl. BT4-et..?)
Van amúgy olyan android telefon a közelben, amivel meg tudnám csinálni, csak hát az is nyűgös..
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Megérkezett.
Hát, eddig nem vagyok túl elégedett. Az egyik problémáról talán nem is az eszköz tehet, de hol lehet ezt kényelmesen hordani? Ha a csuklómon van, közvetlen a kézfej alatt, akkor nem kényelmes a laptopomon gépelni. Ha feltolom a karomon, amennyire lehet, akkor visszacsúszik és lötyög. Ezen még dolgozni kell.
Másik probléma, hogy a Mi Fit alkalmazás állítása ellenére tojik elküldeni a karkötőről kapott adatokat az Apple Health alkalmazásnak, így azokat csak a Mi Fitben lehet megnézni, ami így nem sokat ér. Mivel a TactioHealth nem ismeri a Mi Band 2-t, nem tudja közvetlen átvenni az adatokat. A Healh alkalmazás jó bróker lenne ebben a helyzetben, ha a Mi Fit nem ülne az adatokon. Így pedig ez érdekes játék, de javarészt haszontalan.

Ave, Saabi.

A mai Mi Fit frissítés meghozta a futás módot, folyamatos pulzusméréssel. Endomondóval is együttműködik. \o/
--
♙♘♗♖♕♔

Sziasztok. Lehet olyat valahogy miband 2-vel, hogy ha pl fallabdázok egy órát, akkor meg tudjam nézni, hogy az alatt az 1 óra alatt mennyi kalóriát égettem el, és mennyi volt a maximális pulzusom?

Felhoznám egy kicsit a témát.
Feleségemnek rendeltem egy Mi Band 3-at. Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat. Többen többféle programot is ajánlottatok, ezek közül melyik jelenleg a legjobb a Mi Band 3-hoz.

Fejlődött-e a gyári programja a Mi Fit https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xiaomi.hm.health

vagy a Notify & Fitness for Mi Band jobb https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mc.miband1&hl=hu

vagy a Tools & Mi Band a nyerő https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.zdenekhorak.mibandtool… ?

Ha a play értékeléseket nézem akkor ez utóbbi, de érdekelnének a jelenlegi vélemények, hogy érdemes-e beruházni rá.

En Mi Fit-et hasznalok, az kb kotelezo program, mert az egyetlen, ami megbizhatoan frissiteni is tudja az eszkozt, de amugy ha egyszer be van konfiguralva, akkor eleg sok egeszseg program latja / kompatibilis vele, ugy tudom.

A Mi Fit amiota hasznalom, nem fejlodott semmit, igaz nem is romlott. A barat rendszere alfa verzios es uzemkeptelen meg mindig, az alvast eleg turhetoen meri, ha nem veszem le az orat, a lepesszamrol gozom nincs, mennyire okes, de kb biztos az.
--
Blog | @hron84