[Teszt] Egy hét a Xiaomi Mi Band aktivitásmérővel

Címkék

"Ákos, mi a sz@r van a csuklódon?" - ezzel a kérdéssel indult nálam a Xiaomi Mi Band aktivitásmérő iránti érdeklődés. Ákos a munkatársam, aki beszerzett egy ilyen eszközt és összepárosította az iPhone-jával. Elmondta, hogy mire való. Egy-két hétnyi használat után jókat mondott róla, így eldöntöttem, hogy én is belepillantok az fitness band-ek világába. Mivel a Xiaomi Mi Band a legolcsóbb eszközök közé tartozik (itthon 9 ezer forint körül lehet hozzájutni 1 év garanciával, de Kínából már majdnem a feléért is), nem volt túl nagy rizikó a beszerzésében.

Éppen egy hete használom éjjel-nappal, így összegyűlt némi tapasztalat az eszközzel kapcsolatban. Az alábbiakban ez olvasható.

A Mi Band egy pehelysúlyú, mérsékelten vízálló, beépített akkumulátorral rendelkező, gyorsulásmérővel ellátott aktivitásmérő (vagy ha úgy tetszik fitness karkötő). Maga az eszköz egy letisztult alumínium házba rejtett, gumiszíjjal ellátott adatgyűjtő, ami Bluetooth 4.0-n kommunikál a hozzá adott okostelefon (Android, iOS) alkalmazással. Az alkalmazáshoz Android 4.4 vagy újabb, illetve iOS 7.0 vagy újabb operációs rendszer szükséges. A gyártó szerint a Mi Band egy töltéssel akár 30 napig is működik, így nem kell azon aggódni, hogy mikor merül le. Hogy mire való? Segítségével

  • követheted a napi mozgásod (lépésszám, megtett kilométer, felhasznált kalória, elégetett zsír). Mivel folyamatosan követheted az aktivitásod, motiválhat a rendszeres testmozgásra. Napi célt állíthatsz be. A tunyulásra hajlamosaknak, vagy jobb eredményt elérni akaróknak ösztönző eszköz lehet.
  • követheted az alvásod. Az eszköz figyeli az alvás mélységét és arról adatokat szolgáltat. Megadja, hogy mennyit töltöttél a pihentető mélyalvásban.
  • Rezgéssel ébreszthet.
  • Beállíthatsz egy intervallumot, amin belül az alvás mélységétől függően akkor ébreszt, amikor az optimális.
  • A fentiekből grafikonokat, adatokat kapsz.
  • A telefonod képes a hívás, SMS, levelek érkezésének jelzését továbbítani az eszközre. A Mi Band ezután a beállított módon rezeg, illetve konfigurálható LED fényjelzést ad (3 LED található rajta).
  • A jelzések továbbítása beállítható a népszerű alkalmazásokra - Viber, Facebook, Twitter stb. - is.

Xiaomi Mi Band teszt Xiaomi Mi Band teszt
Tényleg pehelysúlyú. Viselése nem kényelmetlen sem alvás, sem sportolás közben, ami nagyon fontos szempont, ha valamit folyamatos viselésre terveznek.

Xiaomi Mi Band teszt Xiaomi Mi Band teszt
Első alkalommal az akkumulátorát kb. 85%-ig töltöttem fel (a teljes töltés nagyjából 1-1,5 óra alatt megvan akár egy notebookról is), egy hét folyamatos használat után 70%-on áll, úgyhogy a gyártó által ígért 30 nap akár igaz is lehet.

A karkötő párosítása megfelelő Android készülékkel gyerekjáték. A mellékelt (ha itthon vesszük, magyar nyelvű) útmutató QR kódjait leolvasva letölthető az alkalmazás a Google Play-ről, illetve meglátogatható a Xiaomi weboldala, ahol egy fiókot kell regisztrálnunk. A regisztrációhoz akár egy spamgyűjtő e-mail cím is megteszi. A regisztráció megerősítése után a telefon automatikusan megkeresi a karkötőt. Ha rátalált, akkor végig kell simítani a ujjunkkal a karkötő alumínium felületét és ezzel a párosítás meg is történt.

Innentől kezdve minden beállítás elvégezhető az androidos vagy iOS-es alkalmazásban.

Xiaomi Mi Band teszt Xiaomi Mi Band teszt
Sok állítgatást nem igényel. Megadhatjuk a napi célunkat lépésszámban. Alapértelmezetten 8000 lépés a cél. Szakértők (vagy brit tudósok) szerint naponta minimum ennyit kellene gyalogolnunk az egészségünk megőrzése érdekében. Itt állíthatjuk be a mértékegységeket (számunkra nyilván a metrikus a célszerű beállítás).

Xiaomi Mi Band teszt
Beállíthatjuk, hogy a karkötő mikor ébresszen minket. Kíméletesen ébreszt. Alapesetben 5-ször rezeg, majd ha nem reagálunk, akkor 10 percenként újra. Ezt addig folytatja, amíg végig nem simítjuk az alu felületet, vagy fel nem kelünk az ágyból. Ha felkelünk, azt a készülék érzékeli és leállítja az ébresztést. Lehetőség van ún. Early Bird alarm bekapcsolására. Ilyenkor az eszköz az alvásunkat figyelembe véve akkor ébreszt, amikor érzékeli, hogy éberebb alvási fázisban vagyunk. Csak akkor veszi ezt figyelembe, ha az ébresztés-30 perc intervallumban vagyunk.

Xiaomi Mi Band teszt Xiaomi Mi Band teszt
Az alvással kapcsolatban statisztikákat kapunk. Mennyit aludtunk, abból mennyit töltöttünk pihentető mélyalvásban (deep sleep). Részletesebb adatok kérésénél az is kiderül, hogy éjjel megszakítottuk-e az alvásunkat (pl. valamikor az éjszaka közepén felkeltem becsukni az ablakokat, mert elkezdett szakadni az eső - piros csík).

Xiaomi Mi Band teszt Xiaomi Mi Band teszt
Alvás szempontjából egy nem túl jó éjszaka.... Érezni a minőségbeli különbséget ébredéskor és napközben, amikor az alvás minősége a Mi Band szerint jobb...

Xiaomi Mi Band teszt
Nem csak az ébresztést és a bejövő hívások figyelmeztetést tudja rezgéssel és konfigurálható LED fénnyel jelezni, hanem a telepített alkalmazások esetleges jelzéseit is tudja közvetíteni.

Xiaomi Mi Band teszt
A napi aktivitásunkról az éjszakaihoz hasonlóan kaphatunk folyamatos tájékoztatást. Lépésszám, "megtett" kilométer, elégetett kalória és zsír.

Xiaomi Mi Band teszt Xiaomi Mi Band teszt
Ha kíváncsiak vagyunk bizonyos időintervallumra, arról is érdeklődhetünk.

Xiaomi Mi Band teszt

Hogy mennyire pontos az eszköz? A tapasztalataim szerint sok mindentől függ. Végeztem egy mérést, összevetve az edzőtermi tréner géppel. Arra voltam kíváncsi, hogy az edzőtermi gép és a karkötő egymástól függetlenül hány kilométert jelez ki 1 órányi laza kocogásra.

Xiaomi Mi Band teszt
Az edzőtermi gép szerint 7,11 kilométer volt. A Mi Band +-200-300 méteres intervallumban adott hasonló értéket. Persze azt figyelembe kell venni, hogy a konditermi gép folyamatosan mér, a Mi Band pedig a csukló mozgását érzékeli, így az utóbbi nyilván kevésbé pontos (most tekintsünk el attól, hogy a konditermi gép adatai mennyire pontosak). Az sem mindegy, hogy melyik csuklónkon viseljük az Mi Band-et. Ha jobbkezesek vagyunk, célszerű a kevésbé használt bal csuklónkra tenni és fordítva. Megfigyeltem, hogy például főzéskor ha kavarom az ételt, a körkörös mozdulatok befolyásolják a mérést. Megfelelően elhelyezve azonban egész hihető (hangsúlyozom, hihető) adatokat kaphatunk. Ha valaki még nagyobb pontosságra törekszik, az vásárolhat a Mi Band-hez nyakba akasztható tokot. Segítségével nyaklánccal viselhetjük, így az esetleges pontatlanságok jobban kiküszöbölhetők.

A készülékhez adott alkalmazás Androidon elegendő funkcionalitást nyújt (tapasztalatunk szerint iOS-en kevesebbet, de nem tudunk még utánajárni, hogy miért), de aki extra értesítések után érdeklődik, az a Google Play-en több 3rd party alkalmazást is találhat hozzá.

Összegzés

A Mi Band nem csodaeszköz, nem laboratóriumi pontosságú mérőeszköz. A Mi Band véleményem szerint egy motivációs eszköz. Egyrészt azoknak, akik semmit sem mozognak. Nekik abban segíthet, hogy nekiálljanak valamiféle minimális mozgást végezni. Másrészt azoknak is, akik ugyan mozognak, de egy kicsit nagyobb intenzitásra vágynak. Ezen kívül a Mi Band hasznos eszköz lehet a mobiltelefon jelzéseinek diszkrét közvetítésére, illetve kényelmi eszköz lehet a mobiltelefonos használatban (feloldja automatikusan a telefont ha az a karkötő hatótávjában van - szerintem ez értelmetlen, ráadásul biztonsági veszélyforrás is (teszteltük ;)).

Óriási előnye, hogy a piacon elérhető hasonló eszközökhöz képest töredék áron nyújt elfogadható fitness band funkcionalitást, illetve előnye a gondozásmentesség, hiszen vannak olyan eszközök, amik napi törődést igényelnek (töltés), míg a Mi Band akár egy hónapig sem kér "enni".

Az eszköz által nyújtott szolgáltatás nekem tetszik. Egyelőre használatban marad. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy életem végéig fitness band-et fogok viselni (még a következő hónapban sem....).

Hozzászólások

Én már több mint fél éve (február 10.) használom, és ez alapján merem azt állítani, hogy kb. 9x%-os biztonsággal működik az ébresztés. Ha az a „peches” helyzet áll elő, hogy az ébresztési ablakban (beállított idő - 30 perc), valamilyen aljas indoknál fogva, éppen folyamatosan mélyen alszol, akkor nem működik a dolog. Ez nálam akkor szokott előfordulni, ha éjszaka valamiért/valamire felébredek, és utána újra elalszom. De ekkor sem mindig. Nyilván fontos az „időzítés” is.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Sose ertettem mire jok ezek a karkotok es mire a nagy felhajtas.
Kosz:0

Az a szerencséd, hogy nem kötelező megvenni. :-)

Off: Ha minden témában, amit nem értek, hozzászólást írnék, akkor nem jutna idő semmi másra. Apropó: semmihez nem értő blogger munkát keres. :-)

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

En ugy tudom, hogy a telefon mi band-el valo unlockolasa, csak xiaomi telefonokkal kellene, hogy jol (biztonsagosan) mukodjon.
Ellentapasztalat, hogy xiaomi mi4-el tesztelve, a telefon egesszen addig kod nelkul is feloldhato volt ameddig a bluetooth latta a karkotot.

Tud valaki olyan eszközt ami, hasonló szinten tudja a dolgát, mint a cikkben írt, de WP-vel is tud kommunikálni és hasonlóan kedvező áron érhető el?

Balázs

érdekes cucc. szerintem az lehet a legjobb, ha az ember már nagyjából bemérte az addigi életritmusát és ahhoz képest elkezd kis módosításokat végrehajtani. pl lift helyett lépcsőn megy. a laza séta helyett tempósan halad a buszmegálló felé stb. mennyit adnak ezek ki havi szinten.

Engem az Early Bird alarm ami nagyon érdekelne benne. Ezt próbáltad? Tényleg működik? Volt, hogy álmodban végighúztad a kezed a fémen és elaludtál?

Nem próbáltam, de nem hiszem, hogy elaludnék. Egyrészt a malacok minden reggel ugyanabban az időben (6:20) kérik a kaját. Nagyobb zajt csapnak, mint egy régi felhúzós vekker. Illetve a OnePlus One-on backup-nak be van állítva az ébresztés. Last resort az ébreszt. Az pedig olyan messze van, hogy fel kell kelni hozzá az ágyból. Szóval kizárt, hogy elaludjak ;)

(BTW: a bioritmusom úgy be van már állva, hogy automatikusan ébredek 100-ból 98-szor az ébresztés előtt 10 perccel.)

--
trey @ gépház

Ilyen esetben (végigsimítod az ébresztést és visszaalszol), ha úgy érzékeli, hogy elaludtál, újra ébreszt 10 perc múlva.
Ha pont mélyalvásban vagy az Early bird alatt, akkor fog ébreszteni, amit beállítottál (pl. 7:30-kor), ha lenyomod és visszaalszol, 10 perc múlva rezeg.
Ilyen esetekben egyébként mintha erősebben is rezegne, bár ez lehet, hogy csak érzéki csalódás :)

Htx, ennyi penzert tenyleg meger egy probat, meg is rendeltem Aliexpress-rol ingyenes szallitassal 5.5k-ert.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

innen:http://logout.hu/cikk/op3n_dott_fitband/fitband_alkalmazas.html
"Nincs információm, hogy milyen akku van a karperecben, de 4-5 napot ki kell bírnia.

Ha az alkalmazás használhatóbb lenne, akkor ár/értékben egy elfogadható kütyü lenne, de nagyon nem használható, nem ügyfélbarát. Sokkal jobb vétel pl. a Xiami Mi Band karperec, mely egy hajszálnyival drágább, nincs kijelző, de sokkal jobb a szoftveres megoldása. "

"Nincs információm, hogy milyen akku van a karperecben" - bar lenyegtelen, de a jegyzokonyv kedveert:

egy 38mAh-s (valoszinuleg) Li-Po akku hajtja (a napokban szedtem szet egy ilyen karkotot).

Az egesz egyebkent egy CC2540-es BLE-t tudo 8051-es kore van epitve, egy gyorsulasmero (talan valami Freescale (vagy utanzat), a tipus alapjan nem talaltam meg, de a nagyon hasonlit az MMA8451Q-ra (a labai ugyanott vannak)), egy EEPROM (24C256) illetve egy 64x32-es oled kijelzo (SSD1306 driver-rel) - mind I2C buszos, de mindharomnak kulon busz van (meg pesze van egy kek LED es a mikromotor a rezgeshez).

A debug / programming labak is ki vannak vezetve tesztpontokra. Akar lehetne csinalni belole egy olyan cuccot, amihez lehetne irni nyilt forrasu programot. Sajnos a Bluetooth stack ha jol ertem, csak IAR forditohoz van, az meg eleg penzes (a 8K-s eval verzio meg allitolag nem jo, mert mar maga a stack is tobb).

/sza2

A minap megerkezett. Az alkalmazas valahogy nagyon kenyelmetlenre sikeredett, indulaskor MI account igeny vicces.

Mas. Kimentem par orara, telomat a lakasban hagytam, Mi Band a csuklomon. Visszafele jovet amint beleptem a lepcsohazba, a foldszinten rezgett egyet a cucc, amint beertem a lakasba a 3. emeleten (panel) latom a telon, hogy emil erkezett. (Azaz harom emeletnyi vasbetonon atment blutuszon a notification.) Ijeszto, vajon mennyivel nagyobb elektroszmognak vagyok kiteve a cucc miatt..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

ez tudja direktben küldeni az adataidat a sargaknak, vagy csak a telefonon keresztül teszi?
(tudom akinek takargatnivaloja van a pulzusaval az ne hasznalja)

technikailag mivel merei az alvas melyseget? pulzus vagy hogy mennyire mozog a kutyu ejjel?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Én bicajozok, nem futok, ekkora a karom fix helyzteben van. Ekkor mit mér ez a ketyere? Konditerem már egy másik kérdés lenne. :)

Imho valami pulzusmérős jó lehet (mondjuk a csuklón nem tudom mennyire van jó helyen ilyenkor valami. Én súlyzós dolgot bellel csinálok, ott mondjuk nem tudom, mennyire örül, ha megkapja a cleant...)

De egyébként azért el tudnék képzelni olyat, hogy ha tudja az edzésprogramot, akkor azt leköveti akár ismétlésre is, okosan használva a gyrot... Az más kérdés, hogy ez mire lenne jó...

Nekem egy Fitbit Charge HR-em van, ami méri a pulzust is. Elég jó cucc amúgy.

Tömegközlekedés által (de)generált fantomlépéseket mennyire számolja?
Az S5 minim sajnos túlzóan érzékeny a ritmikus ütemes mozgásra. Pl.: vésés, bicaj, busz, stb...
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.

En januar ota hasznalom es android-ra letezik a Mi band notify, amivel kulonbozo vibralast/villogast es szint lehet beallitani a kulonbozo app-okhoz. En elsosorban arra vettem, mert a nadrag oldalzsebeben nem vettem eszre ha asszony hivott vagy ram csetelt. A 30 nap altalaban megvan, bar az elso toltes 50 nap utan tortent, de akkor meg csak a hivast jelezte a gyari app.
En az eber allapotos ebresztest kikapcsoltam egy ido utan, mert ugyan 6-ra volt allitva de felebresztett 5:30-kor. Igy most 5:57-re van allitva fixen a vibralas, es maradt a telefonon a 6-os ebreszto biztonsaginak, de talan 1-2-szer kellett hasznalni. A lepes szamlalo erdekesseg csak, de azert naponta parszor ranezek, es idonkent motival is :)

A telefont mennyire meríti az állandó kapcsolat?

a telefon és a band csak akkor van kapcsolatban, ha
- bejövő hívásod van (és be van állítva erre az appja)
- ha az előre beállított applikációnak közlendője van
- ha futtatod a hozzá adott gyári appot, és épp letölti a bandben tárolt információkat

tehát nem nagyon veszed észre, hogy emiatt merülne akármelyik készülék...

nagyon jó, ide vágó fórum: http://mobilarena.hu/tema/xiaomi_mi_band_fittnes_monitor_sleep_tracker_…

Köszi a cikket, érdekes+hasznos volt.

Mi van akkor, ha BT fülest is használok nap közben?
Akkor mindkét eszközzel tud a telefon kommunikálni?

Kérdés: Használjátok még a mibandet?
Ha igen vmi egyéb hozzáfűzni való? Ha nem használod, miért?

Azt. És máshol is olvastam ezt. Mind magyar és külföldi oldalakon.
Szerintem ki kell fogni.

Viszont még azt is hozzátenném hogy a régi http://www.samsung.com/hu/consumer/mobile-devices/smartphones/others/GT…

Telóm alkalmasabb volt a célra mint a miband.

Sokszor akkora baromságokat mutatott a miband hogy 2 hét használat után én már nem is foglalkoztam vele. Barátnőm piszkálgatta amíg jó volt.

Nekem a márkatárs S5 mini a bajnok hülyeségmutatásban.
http://mobilarena.hu/dl/upc/2016-04/377312_screenshot_2016-04-19-04-58-…
Persze azóta már volt szervízben.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

hát akkor ez hiába olcsó, ha cserébe teljesen használhatatlan. Ha magyar boltból veszed, a garis csere azért egyszerűbb, mint Kínából.
Mindegy, volt olcsón kínai webshopban 2db 10 ropiért, ha elszaródik az egyik még mindig ott lesz a másik. Kíváncsi vagyok mire megyek vele.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Beszel magyarul az alkalmazas vagy ami kell hozza?

Használod még?
Alternatív szoftvereket próbáltál hozzá?
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol