LibreOffice 5.1.1

 ( trey | 2016. március 12., szombat - 8:31 )

LibreOffice.hu írta:
Megjelent a LibreOffice 5.1-es sorozat első hibajavító kiadása, a LibreOffice 5.1.1. A szokásos hibajavításokon kívül a TDF bejelentése kiemeli, hogy a Writer egy régen várt funkcióval gazdagodott: a dokumentum oldalai közötti térköz, valamint az oldalak alján és tetején levő esetleges üres terület eltüntethető a View → Hide Whitespace menüparanccsal (Vajna Miklós munkája). Így kis képernyőkön több tartalom jeleníthető meg.

A javított hibák listája: RC1 és RC3 (RC2-t nem adtak ki, mert elrontották a forráskód taggelését).

Ez a verzió elérhető az Apple App Store-ból is LibreOffice Vanilla néven.

A kiadással egy időben megjelent a hordozható változat, a LibreOffice Portable 5.1.1 is. A hordozható változat teljes érték irodai programcsomag, melyet pendrive-ra – USB kulcsra – telepítve magunkkal vihetjük a kedvenc beállításainkat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A 4-es verziókat honnan lehet letölteni? Már nem találom meg az oldalukon. Vannak funkciók amik az 5-ösben egyszerűen már nem működnek.
Például azt mondja a súgó Calc kimutatástáblák létrehozásához:
"2. Válassza az Adatok - Kimutatástábla - Létrehozás lehetőséget. "
Nincs ott ilyen lehetőség, csak a frissítés és törlés. Nem lehet újat létrehozni. Ez a 4-esben még működött.
És továbbra is lefagy olyan táblázatoktól ami valamiért nem tetszik neki, csak nem lehet tudni hogy mi nem tetszik.

Beszúrás -- Kimutatástábla alatt próbáltad már?

Kösz, megvan!
De jó hogy más van a programban mint amit a súgó mond.

Hát igen. Ezzel én is szívtam valamelyik héten, mikor frissült a LibreOffice és már nem találtam a megszokott helyen. :)

Sajnálatos, hogy a menüt átrendező jómunkásember nem gondolt arra, hogy a súgót is frissíteni kellene. Ezt a konkrét hibát nemrég javította valaki (tdf#98616), és a TDF nemrég megbízott egy embert a dokumentációs munka koordinálásával. Reméljük a jövőben az ilyesmi elkerülhető lesz.

Kicsit csalódott vagyok amiatt, hogy az ilyen jellegű hibákat nem jelentik be hamarabb, még a béta fázisban, amikor még hozzá lehetne nyúlni a szöveghez. Elvégre legalább 50 fordító látta, hogy a menüket átrendezték, de egy sem kezdte verni az asztalt, hogy akkor a súgó is legyen ehhez igazítva.

Erre talán valami automatizmus (unit teszt) lenne a megoldás, hogy ha valaki egy UI elemet elmozgat, átnevez, megszüntet azzal eltör egy linket vagy valamit. Persze ehhez az kell, hogy ezt a részt is vegyék ennyire komolyan.

Köszönöm!

Olyan doksikat amit hibásan jelenít meg hova lehet beküldni, hogy ránézzenek hátha meg lehet oldani a jobb kompatibilitást?

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

https://bugs.documentfoundation.org/
Ha publikus. Ha nem, akkor nem tudom.

Ha nem publikus, akkor azt nehezen tudod megoldani egy publikus hibakövetőn keresztül. :) De vannak cégek akik adnak ilyen fizetős szolgáltatást, a TDF ide vonatkozó oldalán vannak részletek.

Ez a verzió elérhető az Apple App Store-ból is LibreOffice Vanilla néven.

Ennek különösen örülök, nem kell a libreoffice.org -os letöltéssel vacakolni - gondolom e módon az automatikus upgrade is megoldott...

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)