Meizu Pro 5 Ubuntu Edition kézbevéve

Címkék

A GSMArena kézbe vette a Canonical és Meizu együttműködés legújabb gyümölcsét, a Meizu Pro 5 Ubuntu Edition-t. A The Verge pedig itt vette szemügyre.

Hozzászólások

Láthatóan szenved a felülettel az arc, csomó müveletet csak másodjára, sokadjára tud összehozni... Lomhának is tünik az egész,
és továbbra sem tartom jó koncepciónak a baloldalon lapuló panelt, amit alig lehet elöhozni, kezelni.

--
robyboy

Szerintem a sebességgel nincs különösebb gond, de az látszik, hogy a mozdulatok felismerésével van még munka. Többször próbál vízszintesen scope-ot váltani, a telefon meg függőlegesen kezd görgetni.

Ez nyilván idegesítő tud lenni, de nem tűnik egy megoldhatatlan problémának...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Egy dolog miatt ódzkodom a rendszertől, az alkalmazások hiánya. Megvannak a bejáratott appjaim, ezek hiányoznának. Így vagyok a WP-vel is, nincsenek megfelelő minőségű alkalmazások, bár van némi fejlődés de a 10-es bénázással csak a sírjukat ássák.
Pedig jó lenne kitörni a droid - ios párosból, de nem tudok.
Egy Nexus 4-et ócsón lehet már beszerezni, azon lehet kipróbálom az ubuntut, csak az íze kedvéért.

Eh, en jobbkezes vagyok, balrol behozni az alkalmazasokat a legrosszabb irany.

Ez a "dash" mint home, nos, nem nekem valo: csak adj egy sima homescreen-t, ahova kitehetem a leggyakrabban hasznalt app-okat, no meg egy AllApps gombot, a csillivilli nem erdekel.
Aligha vagyok ezzel egyedul, ugyebar.

Amint tud Androidos alkalmazásokat futtatni már veszem is.

♲♻♲

Engem ez a "majd akkor kipróbálom ha futtat android alkalmazásokat" engem nagyon erősen emlékeztet arra amikor vindóz felhasználók mondták a linux desktopra, hogy majd akkor kipróbálják ha futtat vindóz szoftvereket.

Miközben sem akkor sem most nem erről van szó. Arról van szó, hogy milyen problémákat akarunk egy eszközzel megoldani és milyen feladatokat akarunk elvégezni vele.

Ugyanazok a júzerek akik ma felháborodottan kérik számon az Ubuntu-n az androidos alkalmazásokat néhány éve még vígan elvoltak a mezei fícsörfónjukkal. Most akkor higgyem el hogy egyik évről a másikra az élet eviselhetetlen lett húszmilliárd fingó app nélkül :) ?

Én inkább azt hiszem, hogy a google ügyesen ráhúzta a hályogot felhasználók százmillióinak a szemére, ahogy a mikroszoft is ezt tette egykorona vindózzal.

> Én inkább azt hiszem, hogy a google ügyesen ráhúzta a hályogot felhasználók százmillióinak a szemére, ahogy a mikroszoft is ezt tette egykorona vindózzal.

Hinni lehet, ettől függetlenül például nincs:
- BKK futár
- Vonatinfó
- Gitárhangoló
- Kindle app
Hogy csak néhányat emlegessek azok közül, melyeket naponta használnék. Magam részéről a telefont nem játékra használom, de ha jól sejtem, sokak számára a kis játékprogramjaik szintén hiányoznak.

Nem gondolom, hogy ez a fejlesztői arrogancia ("egyik évről a másikra az élet eviselhetetlen lett húszmilliárd fingó app nélkül") célravezető egy olyan platformnál, ami éppen most akarna betörni a piacra.

Elnézésedet kérem, ha fejlesztői arroganciaként jött le az amit írtam. Tényleg messze áll tőlem az ilyen arrogancia, mégha úgy is tűnik.

Egyszerűen arról van szó, hogy nem hiszem, hogy érdemes belemenni egy olyan összehasonlításba amiből triviálisan csak rosszul tud kijönni az Ubuntu. Egyértelmű, nem kérdés, minden vitán felül van, hogy az alkalmazás ökoszisztémában az iOS és az Android kikezdhetetlen. Egy ilyen versengésbe kár is belemenni. Az appolkra mindkét cég többet költ mint amennyi az egész Ubuntu phone teljes költségvetése. Ha az az összehasonlítási alap, hogy melyikben van több és így jobb alkalmazás akkor az Ubuntu letett kézzel fogja a pofonokat kapni. De ettől még lemenni kutyába nem fog senki és ettől még létezik egy szegmens ahol az ubuntu telefon egy jó alternatíva.

Szerintem már párszor leírtam, hogy az Ubuntu telefon nem egy minden igényt kielégítő minden felhasználót boldoggá tevő megoldás. De azoknak a felhasználóknak akiknek elegendő az amit az Ubuntu telefon kínál azok szerintem egy igen jó rendszert kapnak.

Bevallom őszintén, hogy én gitározni nem tudok, olvasni hard copy könyveket és újságokat szeretek, a vonatmenetrendet a weben szoktam nézni és ha Budapesten közlekedek akkor azt pont úgy teszem mint húsz éve. Nekem egy okos telefontól mások az elvárásaim és mint okostelefon felhasználó teljesen egységsugarú vagyok. Telefonálok, üzengetek, webezek, néha levelet írok. Amúgy meg fotózom és videózom a gyerekeimet meg a rántott csirkét az éttermekben. Ha eltévedek akkor navigálok és ha unatkozom akkor zenét hallgatok. Ja és néha a gyerekeknek odaadom nézni a kockásfülünyulat meg a kisvakondot.

Szerintem se kell félmillió alkalmazás. Bőven elég 50 jó. Lehet, hogy ettől ez a telefon nem lesz mindenkinek jó, de akinek igen, annak nagyon (konvergencia, bash, python, perl, iptables, cron, hogy mást ne is mondjak :D). Szerintem jó úton jártok és ha annyira jó lesz, mint a desktop változat, ami a tipikus alap felhasználói igényeket alaptelepítés után röhögve kiszolgálja, akkor nagyon sok embernek épp elég jó lesz. Az, hogy lesz-e siker vagy lesz-e hosszabb távon működő fejlesztés, az ettől független. Én személy szerint _nagyon_ szeretném, ha mindkettő megjönne. Vagy legalább a második :D

Jól esik bíztató szavak is olvasni :) köszi. Mi ezen dolgozunk, sokat és lelkesen.

Azt mindenképpen fontos tudni, hogy még azt az 50 alkalmazást illetőleg is az út elején járunk. Volt itt egyszer egy júzer aki nagyon magabiztosan azt mondta, hogy ez az egész Ubuntu phone egy android skin amit pár hét alatt össze lehetne rakni. Ebből is látszik, hogy az átlag felhasználó mennyire nem látja, hogy milyen iszonyatosan sok pénz és munka kell egy olajozottan működő platformhoz.

Emlékszem a Nokiánál a Maemo/Meego app ecosystemen dolgoztam. Ott az utolsó fázisban 10 millió euró volt félretéve csak arra, hogy fingó alkalmazásokat író fejlesztőket "motiváljunk" 1000-20000 eurós motivációs csomagok voltak összerakva vagy 1500 meghatározott kulcsfontosságú alkalmazás témára. De ez csak a gitárhangoló jellegű appokra vonatkozott. A komolyabb appokat kilóra vette meg a cég. Egy Angry Birds port konkrétan 1 millió euróba kerül. Ennyi pélnzt felspurnizol, beviszed a Rovionak és péár hét múlva kapod a bináris csomagot akár Atarira is. De vannak olyan cégek amiknek a milliós számla mellett még olyan követelményei is vannak, hogy legyen 5-10 millió bekapcsolt divájsz. A Whatsup konkrétan még a community portot is blokkolja és pénzért sem hajlandó portolni. Feltételezem le van téve az asztl sarkára pár bündli dollár az Apple/Google részéről, hogy ne kalandozzon el a figyelmük.

Gyakorlatilag ugyenezeket a köröket futjuk az Ubuntuval, csak itt nincsenek milliók... sőt százezrek, de még ezrek sem. Mi nagyon durván low budgettel nyomjuk ezt a lézershow-t.

Ja és mindezzel együtt elképesztően sok meló van hátra. Szerintem az ubuntu mint mobil platform még az út 10%-nál jár. De ha így haladunk akkor jó esélyünk van arra, hogy pár év múlva egy valódi alternatívája legyen a nagyoknak. Pont ahogy a desktop-on manapság is az. Tény, a desktop-on is hiányozhat sokaknak sok alkalmazás. Ha valaki abból él, hogy photoshoppol napi 8 órában annak nyilván nem Ubuntuja van. Ha valakinek a napi munkájához olyan natív alkalmazás kell ami OSX-en vagy Windows-on van akkor nyilván ezeket fogja használni. De szerintem a telefonnal is az lesz mint desktoppal, hogy akinek böngésző, kamera, zenelejátszó, telefon, üzenegetés, navigáció meg hasonló alap dolgok kellenek azoknak egy kellemes alternatíva lesz.

Ja és nekem mint szofteveres arcnak kimondottan kellemes, hogy amúgy ssh és ott van előttem pontosan az a bash meg azok az eszközök amik a szervereimen és a desktop-omon megvannak.

Végülis elszántad magad, és feloldottad a readonly mountokat? Mert alapból nincs fenn a python. Alapból nem lehet hozzáférni a crontabhoz, az iptables szabályokhoz, nem lehet rc.local-t írni, az apparmor letiltja a bash script futtatást, nem mountolja automatikusan az ext4-es sd kártyát. Csupa egyszerű dolog, ami éppen működhetne, de vissza van vágva. Úgyhogy éppen az irány, ami miatt aggódom.
--
ulysses.co.hu

bkk: passz, bongeszo?
vinatinfo: elvira, bongeszo
gitarhangolo? rly? http://www.ebay.com/itm/Guitar-Bass-Violin-Ukulele-Gift-Digital-LCD-Cli…
kindle app: nem tudom mi az, de gondolom vmi reader. pdf? bongeszo? https://read.amazon.com/

Ez kb. az a dolog, hogy ha meg mas rendszert hasznalnal onnan mas hianyozna (win -> linux parhuzam fennall).

Hangvillája úgyis van az embernek, nem is értem mire jó egy "gitárhangoló".

Ha mindenképpen telefonnal akarod, akkor felteszel a telóra egy normál á hangfájlt. Vagy akármilyen hangot néhány másodpercig tartó hangfájlt. A hangvilla azért jobb, mert a rezgés átvihető a hangszerre, és akár _látni_ is lehet a pontos hangolást, nem kell hozzá hallás.
--
ulysses.co.hu

Hát, aki zenél, és max. pár év után nem tudja hangoló nélkül behangolni a hangszerét, ott erős problémák lehetnek a hallással, a zenei érzékkel.
Kicsit gonoszkodva ajánlanám nekik ezt az új projektet.
Hallotta már a Botfül Kórust?
;]

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

1: miert kellene _kulon_ vinni, foleg minek kellene epiteni? a gitarhoz tartozik, mint a kabel, pengeto...
2: okostelefon offline? biztos annak is van ertelme. mentsd el. imho altalaban nem a bongeszo lassu hanem az oldalak kodja a sz*r.
3: tudom mi az a kindle, az approl fogalmam sem volt. 3 perc google utan rajossz, hogy: "You can read books offline with the Kindle Cloud Reader" :)

1. nem tartozik hozzá.
2. pl. most egy hetes külföldi úton vagyok, mobilnetet ennyi időre nem akarok venni. WiFi nem mindenütt van. "nem a bongeszo lassu hanem az oldalak kodja..." - ez csak megerősíti, miért szeretem jobban a "natív" alkalmazást a webes borzalmak helyett.
3. Használtad már? Magam részéről igen. Van különbség kényelemben.

1: hulyeseg ellen nincs orvossag, sajnalom. (van olyan gitar amibe eleve bele van epitve) https://reverb-res.cloudinary.com/image/upload/s--gl1ydP5s--/a_exif,c_l…
2: kulfoldon nezed a bkk meg a vonatinfot? :D
3: nem. biztos jobban lehet lapozni a nativ appban mint a bongeszos valtozatban :D

szepen nezne ki koncerten, hogy "bocsi, csak bekapcsolom az okostelefonomat, mert elhangolodott a D hurom" :D nem, ilyet nem csinalunk, ott a hangszeren/pedalboardban a hangolo. ki kell probalni es rajossz.
ha nem akarod, nem kell neked alternativa semmire. siman hasznald ezeket, mert _neked_ az a jo. mas meg hasznal celeszkozoket.
igazabol ezeknek a "nativ" alkalmazasoknak a jo resze is csak egy web-frontend, de ha a jvm/whatever virtualizalt alkalamazas mostmar nativnak szamit, akkor ok :D erdekes modon a desktop felhasznalok koreben egyre kevesebb programot latok, konkretan ismerek olyat akinek a laptopjan van a mobilnet connect meg egy bongeszo. mert az "mindenre" jo. mail appot is egyre kevesebben hasznalnak desktopon, mert van G. majd mobilra is eljut egyszer talan a "mindent-a-bongeszobe" era, most meg nem vagyunk ott FF OS is ezert halt meg.
magam reszerol kenyelmesebb a konyv.

Hozzáértés-hiány ellen sincs orvosság. Ugyanis: nekem már van saját - amúgy igen jó - gitárom, nem akarom szétbarmolni beleszerelendő hangolóval, whateverrel. Nem koncertezem, minek. Hobbi szinten meg nem kell semmi profi.

Kényelmesebb a könyv, de külföldről olcsóbb e-ben, illetve már így is overflowos a lakás a könyvektől. Könyvolvasóra igényem nincs, minek +1 ketyere.

Annyit szerettem volna, ha leszűrődik, hogy az, hogy "húszmilliárd fingós app" hiányozna, egy igen szűklátókörű fejlesztési hozzáállást jelez, mert az emberek úgy gondolom, nem ezeket keresik. Erre jöttek a "you are holding it wrong" típusú okosságok. Érdemes itt abbahagyni a dolgot.

Csak a " "you are holding it wrong" típusú okosságok "-ra reagalnek. Kb 1 honapig probaltam egy iphone-t hasznalni (5c vagy mi, a muanyag hazas). Meg a honap vegen is fentrol akartam lehuzni a menut hogy a bluetooth-t meg wifit meg 3g-t kapcsolgassam. Az alulrol felhuzhato -amugy az elobbiket tartalmazo- menut meg mindig veletlen felhuztam, es bekapcsoltam mondjuk az elemlampat. Parszor a balra elhuzom es bejon a bongeszo vagy kereso-be is belefutottam... naponta (mert androidon meg korbe forog a homescreen). Es aztan az iphone-os ismerosoktol mindig megkaptam hogy "you are holding it wrong". Az hogy valami mashogy mukodik, es elsore, de akar 5x-re nem szokik hozza az ember, nem azt jelenti hogy szar is. Az iphone-rol sem gondolom hogy szar lenne, csupan nehez hozzaszokni (nekem).

Akkor te semmiképpen ne vegyél ubuntu telefont.

Én a múlt hónapban vettem egy Toyota Hiluxot, '87-es kiadás. Nincs benne elektromos ablakemelő, központi zár, klíma, fedélzeti kompúter, tempomat. Nem szép, nem fogyaszt keveset, nem megy gyorsan és még csajozni sem lehet vele igazán. Viszont elmegy térdig érő sárban és bazaltsziklás meredélyekben is. Van rajta négykerék meghajtás és lényegében kinyírhatatlan.

Akkor most egy szar autót vettem? Hiszen nem teljesíti az autóhasználók 99.99% az igényeit. De nekem, azén céljaimra, az én terepemre és az én gusztusomnak pont jó.

Mondjuk ezt magyarázni egy Unix portálon kicsit furcsa. A Linux közösség pontosan ezzel él együtt évek, évtizedek óta. Mondtam már, hogy én már tizenöt éve is hallgattam, hogy hát milyen szar az a Linux mert nem fut rajta az MS Office meg a mittudoménmelyik játék és a dos-os munkaruhanyilvántartó. Aztán mégis milyen frankón elkaristoltunk máig mindezzel a hiányossággal. Mára pedig ezen problémák mindegyike megoldódott. Szóval én azt gondolnám, hogy aki a Linuxos asztali OS-eken szocializálódott az megérti, hogy mire is való egy Ubuntu telefon.

akkor nezzuk meg mi is van itt :D

amikor azt mondom, hogy en szeretem a celezkozt (gitarhangolo) akkor te azt mondod te svajcibicskaval akarsz fat hasogatni (lehet vegulis telefonnal is)

mikor azt mondom, hogy van egy svajcibicskad (bongeszo) amiben az altalad emlitett funkciok elerhetok (lehet vegulis abban is) akkor te azt mondod neked celeszkoz kell (app)

erdemes itt abbahagyni a dolgot, ugy hivjak ezt felenk, hogy vendor lock-in, neked _az_kell_ amit most hasznalsz.

ez egy igen szuklatokoru felhasznaloi hozzaallast jelez, sokmindent meg lehet oldani sokfelekeppen csak kell hozza hajlandoasag, rugalmassag, nyitottsag.

en pont azt latom, hogy az emberek nem a sok appot keresik, hanem az egyseges okoszisztemat, az intuitiv, konnyen kezelheto feluletet. minek tegyen fel meg egy appot konyvolvasasra, ha megy a bongeszojebol vagy van ra eszkoze ami 1 toltessel 2 hetig mukodik?

de ebben pont az a szep, hogy mindenkinek mas a jo :)

ez mekkora ordas nagy ferdites, te jo eg.

Rafogod az emberre, hogy a szine miatt preferalja az A cipot a B helyett (es nem a labmerete alapjan), majd, szamon kered, hogy miert nem evszi meg a C cipod, amikor ugyanolyan szinu, mint az A? Ewww

A szo, amit keresel nem a vendor, hanem a funkcio-lock-in. Ha nincs funkcio, nem veszem meg. Badumm tsss

olyan funkciokrol beszelunk amit elersz bongeszobol, felesleges app hozza, meg olyanokol ami milliokbol 1 embernek kell, azert, hogy helyettesitsen egy 600 forintos eszkozt(1 fingo app ara), ami 10gramm sulyu es jobban mukodik.

en annak orulnek ha vegre mindenhol elerheto egyseges platform fele (nem, a java nem az amit keresunk) mennenk, legyen ez bongeszo vagy jol megirt API, banomisen.

jahogy akkor nem reszesul a google/apple/ms/whatever az eladott appok arabol? konkretan szarok ra, keressenek penzt ahogy akarnak.

jahogy nem tudom magammal vinni a megvett appokat a masik OS-re, mert a gyarto meg akarja vetetni velem ugyanazt tobbszor vagy eppen szarik a masik OS-re? szarugy, steamnel mukodik, hogy egyszer megveszed es minden tamogatott platformra megvan. ha meg bongeszobol elerheto nincs kerdes.

jahogy nincsenek szabvanyos formatumok? (kindle? drm?) erdekes, hogy pl az imap protokoll minden levelezokliensbol meg webappbol jol mukodik, ez mar szinte csoda!

jahogy ugyanaz a funkcio nem jo a bongeszobol, de jo egy vendor altal terjesztett appbol...ertem

Ezen nincs mit hogyan csinálni. Van nem Magyarországon bejegyzett EU-s cégem és az el tud könyvelni bármit. Csak Magyarországon van ez a kretén áfásszámlás hülyeség. De amúgy abban sem vagyok biztos, hogy ne lehetne gond nélkül költségként leírni egy k jnai webshopban vásárolt eszköz árát.

Abban nem vagyok biztos, hogy hogyan kellene ellenoriznem mondjuk egy
tajvani ceg szamlajat, vagy egy del-koreaiet.
Honnan tudom, hogy igazi-e vagy hamis.
Rengeteg orszagban nem is kell szamlairo program,
hanem valaki egy excelt kuld pdf-kent.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tökmindegy. Számla, számla. A könyvelődet kérdezd meg. De nem értem, hogy miért kellene neked leellenőrizned egy külföldi cég számláját. Az, hogy ő hogyan könyveli le a saját bevételét az legyen az ő adóhatóságának a fejfájása. Te, ha van egy számlád és meg tudod mutatni az apeh ellenőrnek a divájszot akkor sima liba.

De mondom én egy nem magyar céget használok ha ilyen aggodalmam van és akár át is számlázom a magyar cégemnek.