Kodi 16

 ( trey | 2016. február 22., hétfő - 15:45 )

A Kodi - korábbi nevén XBMC - fejlesztői bejelentették, hogy elérhető a Kodi 16 végleges kiadása. A 16-os kiadás főként motorháztető alatti változtatásokban lett erős.

[ bejelentés | letöltés ]

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Remek, remélem nemsokára jön a hozzá tartozó openelec verzió is :)

yep, en is arra varok :)

Jó kis dolognak tűnik ez is, de esetemben szerintem nem válthatja ki az openElec-et (amd e-2100 alapokon + dvb-c tuner)

OSMCirály XD

most gyorsan elolvastam, hogy mi is ez, meg egy összehasonlítást az openelec-hez képest.
ti próbáltátok mindkettőt? van személyes tapasztalatotok arról, hogy jobb-e?
nekem végülis töknyolc a felület, mert yatse-val használom, de érdekelne a tapasztalat :)

OpenELEC-t és OSMC-t is használtam nekem jobban kézre áll az OSMC mivel csak Debian-t használok

+1
Fut rajta par szolgaltatas is, igy egyszerubb.

Mind a kettőt használtam huzamos ideig, jelenleg OSMC -t. Raspi1-en fut egy TV mögött, egy USB vinyóval megtámogatva.
- az OSMC standard raspbian alapra van húzva, ezért mindenféle szolgáltatás és csomag elérhető apt-getből, míg az OpenELEC teljesen önjáró disztró, amit tud azt tudja, amit meg nem, azt kézzel kell befaragni (remek példa erre a transmission daemon, amit OpenELEC esetén spéci Kodi addonból kell felrakni. Azt éppen gyártottak, de sokmindent nem)
- az OSMC-ben van fstab, az OpenELEC-ben pedig nincs. Ha például egyedi mount opciókat akarsz egy ntfs vinyóra, akkor kézi remount szükséges vagy egyéb hegesztés. A default mountokkal pl. bődület lassú az NTFS, és hiába javasoltam az OpenELEC csapatnak hogy vagy legyen rendes fstab vagy legyenek ésszerűbbek a mount opciók, csak hümmögtek (márpedig egy média centerre ntfs vinyó dugása eléggé általános gyakorlat a full opensource geekek körén kívül)
- az OSMC-ben van működő upgrade gombnyomásra, tehát kiírja hogy vannak frissítések, kell-nem kell, és ha kell akkor pár perc alatt bedarálja, rebootol és készen van. Ez állítólag OpenELEC-ben is van, de én még sosem láttam működni.
- az OpenELEC-ben a teljes user stack rootként fut, ezt érdemes átgondolni egyszer vagy kétszer.

A sebesség érzésre ugyanolyan a kettőnél. A raspi1 eléggé teljesítményérzékeny kütyü, ezért a klasszikus confluence skint érdemes tolni hozzá. Amúgy simán tud 10-20 mbittel letölteni a transmission miközben megy a fullhd film.

Na kb. ennyi. Szerintem az OSMC felé billen a mérleg.

--
arch,debian,openelec,android

wow, köszi, akkor teszek vele egy próbát

Nekem pont ellenkező a tapasztalatom. 8 Mbites vonalon letöltés mellett egy 5-8MB film lejátszása USB vinyóról már szaggatott PI1-en. Én emiatt váltottam Cubox-ra.

Cubox-on én is OpenELEC-et tolok, de az OSMC jobban bejött. ELEC-en még jelszót sem lehet változtatni (root), be van égetve.

OpenELEC-en a jelszómódosítás hiánya engem is zavart sokáig. Aztán vettem a fáradságot hogy utánanézzek, mit lehet tenni, és kiderült hogy az SSH kulcs-pár támogatott. Azóta úgy használom, mert nagyon zavart, hogy a root jelszó fix.

Nyilván én is így használom. Viszont az addon proftpd csak jelszóval megy. Meg szerettem volna NFS-t rá, de nem találtam megoldást.

" a root jelszó fix."
Szóval az egész userspace a Kodival együtt rootként fut, ráadásul megváltoztathatatlan gyári jelszóval? Kérem kapcsolja ki..

--
arch,debian,openelec,android

Nem tudom mit csinálok máshogy, de nekem RPI1-en van (ráadásul) NTFS vinyóm, és tudok filmet lejátszani úgy hogy közben letöltök transmissionnal.
Ugyanarra a külső vinyóra töltök le mint ahonnan lejátszok.
Pár dolog:
- ntfs mount opciók nem defaultok, hanem okosak (async, noatime, big_writes)
- transmission daemon okos, nem nyit 400 kapcsolatot, hanem csak (asszem) max 15öt torrentenként, ez a mai magyar szélessávú jómunkásemberektől elég

--
arch,debian,openelec,android

Mekkora sebességgel tölt a Transmission, és mekkora filmeket játszol le közben?

Azt hiszem 20-30 mbit a letöltésem az ISP felől, és még ott van a wifi is, azt hiszem 1,5-2,5 MiB között szokott lenni.
A filmek változatosak, mp4, xvid, x264.
Ha akadozós filmet találsz, az véletlenül nem mpeg2 vagy divx3? Mert afaik azokra sw render van, és van olyan eset, amikor belassul vagy elcsúszik a hang. (ezen lehet segiteni cpu tuninggal)

--
arch,debian,osmc,android,windows

- A mount és egyéb varázslások (random extra service inditgatás) környéke ahogy néztem a systemd óta jobb lett az openelecben, egyszerűen azért, mert az lekezeli épeszűen, nem kell faszomshellscripteket faragni az init helyett. (nfs mountot csináltam így, mert bár mindenhova oda van írva, hogy hagyjam meg a kodinak, de nem kösz :) )
- Én rendszeresen használom az update-t, megy. Sőt, szól is, meg minden. Mondjuk nem is csoda, mert az egész kb egy bináris blob (jo, lehet kettő, mert egy a kernel, egy meg a mindenmás) meg a konfigok, szerintem kb annyi az update process, hogy a helyére másolják az új filet.
- transmission helyett van rtorrent, az imho jobb, kb fel kell tenni.

Egyébként kétségtelen tény, hogy kőegyszerű kicsi cucc egy normális disztróhoz képest aztán hogy ez kinek előny, kinek hátrány, az imho usecase kérdése.

"- A mount és egyéb varázslások (random extra service inditgatás) környéke ahogy néztem a systemd óta jobb lett az openelecben, egyszerűen azért, mert az lekezeli épeszűen, nem kell faszomshellscripteket faragni az init helyett. (nfs mountot csináltam így, mert bár mindenhova oda van írva, hogy hagyjam meg a kodinak, de nem kösz :) )"
Ezt nem egészen értem. Be lehet irni valahova, hogy az ntfs vinyomat ne default mount opciokkal, hanem async,noatime és big_writes mellett csatolja? Ugyanis RPI1-en az NTFS vinyót maximum olvasni érdemes ha ezek nincsenek meg.

"- transmission helyett van rtorrent, az imho jobb, kb fel kell tenni."
Az rtorrent szerintem a nosztalgikus múltat képviseli, nem gyári ficsőr a webes UI, márpedig a média centeren futó torrenteket úgy a legkényelmesebb kezelni.
De ez ugye nem issue, mert a transmission daemon éppenséggel le van csomagolva OpenELEC-es Kodi addonba (de eléggé fájdalmas, hogy a KODI-tól független dolgokat KODI addonokkal kell felrakni.. és ha valami nincs, ami neked kéne, akkor faraghatod valahogy kézzel).

Az OpenELEC egy "dobozos" termék, jó meg minden, de engem túlzottan akadályoz.

--
arch,debian,osmc,android,windows

"Ezt nem egészen értem. Be lehet irni valahova, hogy az ntfs vinyomat ne default mount opciokkal, hanem async,noatime és big_writes mellett csatolja? Ugyanis RPI1-en az NTFS vinyót maximum olvasni érdemes ha ezek nincsenek meg."

Aha, a sytemdben simán létre lehet hozni egy mount unitot, abban meg nyilván mindent lehet konfigolni (ha jól emlékszem, rendes disztrók, ahol van fstab is úgy csinálnak, hogy valami generál belőle ilyen mount unitot), lásd: http://wiki.openelec.tv/index.php?title=Mounting_network_shares -- nyilván nem csak network sharet lehet így mountolni, hanem bármit.

"Az rtorrent szerintem a nosztalgikus múltat képviseli, nem gyári ficsőr a webes UI, márpedig a média centeren futó torrenteket úgy a legkényelmesebb kezelni.", - ja lehet külön csomagban volt az is (lehet hogy kodi addonként volt engem spec nem zavar, az openelec addonokat pont ugyanonnal lehet kezelni), igazából csak azért mondtam, mert anno emlékeim szerint a transimssion felrakásával én is maszatoltam kicsit, meg egyébként sem tudott pár dolgot. Igazából az rtorrent webuiját egyébként elvétve használom, max a statust nézem meg rajta, mert a torrenteket felmásolom a samba sharre, az rtorrent meg utána a helyére teszi, szóval isten igazából 90%-ban a következő cselekvés már a kezemben a távirányítóval a play gomb megnyomása, ezt transmissionből nekem nem sikerült kifaragni.

"Az OpenELEC egy "dobozos" termék, jó meg minden, de engem túlzottan akadályoz."

Persze. mondtam is, hogy ez vagy plusz vagy kontra. :) Csak kiegészítésként hozzátettem, hogy pár dolog talán azóta javult a konkrét problémáidból

A systemd -es tippeket köszi... egyébként amikor openelec-et toltam és a transmissiont addonból felraktam, akkor én azzal szivtam hogy kiderült hogy a download dirbe csak a letöltés végén moveolja át a fájlokat, elsőre mindig a temp dirbe töltött, ami az sdkártya ugye, és hamar betelik :)

--
arch,debian,osmc,android,windows

ja, az rtorrent legszimpibb featureje talán pont a ide kell letölteni, almappákba, és onnan ide kell tenni, ha kész.

Ez a ficsőr kikapcsolható, és a default konfig az openelecnél "rossz", a raspbian (és így az OSMC) esetén ki van kapcsolva (mert hülyeség általában).

--
arch,debian,osmc,android,windows

az, hogy a default milyen az kevésbé érdekel, kb három mappát kell beírni, hogy hülyeség-e általában, azt nem tudom, lehet én fogom rosszul, de nekem nagyon hiányozna, ha nem lenne.

Ezt a mondatot nem értem. A tempdir ficsőr kikapcsolható, csak openelecben gyárilag ON, OSMC-n pedig off. És az off az értelmes választás raspin vagy egyéb SBC-n, mert az sdkártya elég szűkös hogy arra torrentezzünk, ha csak átmenetileg is.

--
arch,debian,osmc,android,windows

azt hiszem félreértettem, mert én az rtorrentről beszéltem.

van valami egyszeru lepessor, amivel "migralni" lehet elec-rol osmc-re?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

En probaltam mindkettot egy RPi1-esen. OpenELEC nekem rendszeresen eltunt a TV input listajabol - valamiert a CEC egy ido utan elhalt. OSMCvel nem volt ilyen gondoom.

Mivel irányítod a Kodit? A NextSubtitle AudioNextLanguage opciókat nem tudod használni?

Végigolvastad a bugreportot ? :)

Félreértettem? Nem az "audio and subtitle settings"-ben akar egyszerre váltani audiosávot és feliratot? Ha igen, akkor egyszerűbb bármilyen gombra ráprogramozni az általam írt opciókat, gyorsabb is szerintem így váltani.

Akkor meg nem fejtetted ki eléggé mit szeretnél :D

Jó ötlet, de attól a bug még bug marad

Igen