"PINE A64, az első 15 dolláros, 64 bites Single Board Super Computer"

 ( trey | 2015. december 29., kedd - 20:06 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Eskuszom, ebben az egeszben a bemondo csaj a legnagyobb durranas :)
Teli van kinai egylapkas computerekkel az alibaba....

Próbáltál alibabás egylapkás gépet hasonló árban? Milyenek a tapasztalatok?

orange pi pc.
Gyártói support 0. Egy loboris nevű srác kalapál linux rendszereket rá. Az egész jól működik, amíg nem akarsz hardvereket is rákötni. Pár napja gondoltam beüzemelem rajta tévé backendnek a tvheadend-et és rákötök egy it9135 tunert. Na ez nem sikerült. A szoftveres oldalon minde ok, lefordult, fut. De végigolvasva 80 oldalnyi fórumot próbálgatás közben, kiderült, hogy a régi 3.4 kernel a friss disztribúciókkal kombinálva nem szerencsés dolog. Nem tudja betölteni a firmware-t a régi kernellel. Aztán kipróbálva ubuntu 12.04-gyel már sikerül, csak éppen az usb portok többsége 1.1 módban van, ezért a tuner hw pid filtere kénytelen használhatatlanra limitálni az egyszerre átadható részt a muxból (5 pid). A függőleges usb-ben viszont úgy tűnik 2-es mód is megy, ott kikapcsolható a pid filter, de azzal meg nem akar hangolni. Lehet itt meg a kernelben lévő régi driver hibája jött ki, vagy bármi. Szóval 18 dolcsi ide vagy oda, amíg nem kerül be minden mainline kernelbe, addig erősen limitált a használhatósága.

Az ezer éve kijött allwinner A20 soc-jukra még csak mostanában hallani, hogy 4.x kernellel is használható a 3.4 helyett. Ráadásul az a 3.4 lehet, hogy az androidos kernel forkból van.

A raspberri pi sem tökéletes, ott is vannak stabilitási és kompatibilitási problémák, de ennyi idő alatt már a legidegesítőbb dolgait kinőtte.

a szokasos "se sata, se usb3". tudom, tudom... ennyi penzert...

Igen, ez az ultra-olcsó kategória, ebbe ilyenek nem férnek bele, de tipikusan nincs is rájuk szükség.

Pl.: egy ilyen jó lehet egy otthon automatizációs központnak, vagy Codi-s stream-elő videó-lejátszónak.

Mi az a Codi?

--
arch,debian,openelec,android

Gondolom kodi akart az lenni.
De annak meg a vga driver a rákfenéje, ezen bukik meg ilyen célra rengeteg, a pi-től amúgy sokkal izmosabb sbc.

Nem a "rákfenéje", egyszerűen kellenek a hardveres videó dekódolási képességek, ha az nincs, akkor meg diavetítés lesz a vége.

--
arch,debian,openelec,android

A SoC GPU-ja tud mindent ami kell, csak az AllWinner nem ad ki sem drivert sem dokumentációt. És valamiért az elmúlt évek alatt sem "szivárgott" még ki a doksi. Bezzeg ha ez egy nyugati gyártó lenne már az összes torrent oldalon fent lenne a GPU dokumentációja.

Ha mindent tud amit kell csak driver nincs hozzá az pont ugyanolyan eredménnyel jár mintha nem tudná. De visszakanyarodva a Kodi -hoz, még mindig nem a Kodi rákfenéjéről beszélünk :)

--
arch,debian,openelec,android

ARM-on hoz valami egetrengetőt a 64 bites platform?

A fenti gépekben nem nagyon, bár az ARM11-es ősöreg magokhoz képest nyilván nagy teljesítményűek. Az A53-as Cortex mag nagyjából az A7-esnek felel meg a 32 bites vonalból.

Persze van a Cortex A72-es, ami már egy x86-os mértékkel is értékelhető teljesítményű mag, de az ilyet használó SBC-ket még egy ideig nem fogod a >20$ árkategóriában látni (ha egyáltalán).

Annyi köze van az A53-nak az A7-hez, hogy mindkettő in-order. Egyébként mindenben gyorsabb.

Mali 400, 512Mb, supercomputer, lol :D

super computer vs. supercomputer.

Az a fránya nyelvtan, lol :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hát igen. Ez egy brutális mélytorok.

Ott van, de nincs ott, akkor is ott van, de nincs mert látnám ... a szóközről így kezdtek vitázni mielőtt gyilkosság lett belőle.

Ehhez a malihoz van rendes driver amúgy?

Gyanítom nincs, de a Linux kernelben még A64 támogatás sincs. Egy hete kerültek be az első patchek a kernelbe, de mivel a kínai gyártó továbbra sem ad ki dokumentációt így hiába bootol majd a Linux, egy ideig még nem lesz jó semmire.

Mali 400 lollercopter. Majd mutassatok valamit amin elfut az XBMC és tud hardverből fullhd -t tolni. Addig elvagyok a sok éves Raspi1-emmel.

--
arch,debian,openelec,android

fullhd lejart lemez... Szoval ha meg *azt* se tudja, az nagy gaz...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ennel is 20$ a shipping, mint a "9$-os" chipnel?

Nalam veheto 1$-os sbc is (40$ postakoltseggel).

Csak 12 dollár.

Csak nem levittek a shippinget miutan forumokon ebay scammereknek neveztek oket? :)

Érdekes, nem is a hw, hanem az emberek, akik mögötte vannak. Az openhabos Kreuzerre kaptam fel a fejem (lévén magam is használom az openhabot), az egyik alapító meg állítólag a popcorn hour gyártójának alapítjó is. Talán lehet belőle valami.

A hw amúgy ránézésre eléggé 12 egy tucat (ok, ARMv8, de ezen a szinten kit érdekel) egy allwinner SoC-cal. CortexM0-val összehasonlítani az A53-mat bitek meg megahertzek segítségével nagyon professzionális :)

csak engem idegesit hogy minden ilyen videonak koppintani kell az apple stilusat ? szepen lassan artikulalva mindenki elmagyarazza hogy mennyire irgalmatlan jo minden...

Meglehetősen hasonlít a speckó a Remix Minire. A SoC ugyanannak tűnik. Viszont így már érthető a Remix Mini 4K-s videólejátszása is. :-) Sokan panaszkodnak, hogy nem megy a 4K. Persze. Mert mindenki H.264-t próbál. A Pine64 kampányoldalán már ott van feketén-fehéren, hogy H.264 esetén csak a full HD megy és 4K a H.265-tel érhető el.
Egyébként jók ezek a cuccok. Nálam a Remix Mini kiváló torrent szerver és videólejátszó (a TV-re kötve Kodi-val). És a legfrissebb 3D-s cuccoktól eltekintve még játékra is használható.

(ui: visszakerestem a Remix Mini hw speckóját és ott is szerepelt a H.265 + 4K páros ... szóval előre megmondták ... https://www.kickstarter.com/projects/jidetech/remix-mini-the-worlds-first-true-android-pc/posts/1295699)

Régebben mindent a Beagleboard ill. Beaglebone Black-hoz hasonlítottam.
Az elmúlt 12 hónapban az Odroid-C1 az összehasonlítási alap nálam.

Kérdés, hogy az igért olcsóságán kívül bármiben jobb-e az Odroid-C1-nél?