LibreOffice 5.0.3 és 4.4.6

 ( trey | 2015. november 5., csütörtök - 14:05 )

Libreoffice.hu írta:
A The Document Foundation ma két LibreOffice-kiadást jelentett be: a friss 5.0-s sorozatból az 5.0.3-at, illetve a stabil 4.4-es sorozatból a 4.4.6-ot. Mindkét kiadás hibajavításokat tartalmaz. A LibreOffice 4.4.6-nál korábbi verziót futtató felhasználóknak biztonsági okokból minimum a 4.4.6-ra ajánlott frissíteni.

A LibreOffice 5.0.3-ban javított hibák listája: RC1 és RC2.

A LibreOffice 4.4.6-ban javított hibák listája: RC1 és RC3.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mikor fog végre működni a beépített update?

+1

En meg azt hittem hogy csak nekem nem mukodott... :)

Ne legyen csak benne erőforrás zabáló és háttérben ügyködő update ügynök. Nekem évek óta működik a "yum update libreoffice". Az MS-nek kellene már észbe kapni és csinálni egy rendes "szoftverbolt" amit használnának is a fejlesztők. Akkor nem minden program külön akarná megnézni frissítheti-e magát. Külön a libreoffice, firefox, thunderbird, adobe flash, adobe reader, chrome, java, stb... lehetne írni egy végtelen listát. Ezt már a windows 7 korában meg lehetett volna lépni. Ha a legújabb gépem van akkor se fusson a háttérben 30 szépen megírt 5-20MB-os frissítő programocska ami mind, mind más buborékot, dallamot és egyéb értesítéssel hozza tudtomra, hogy kijött az újabb verzió valamiből amit azonnal frissítsek mert az jó nekem.

+1, kevés annyira idegesítő dolog van, mint a beépített updaterek, amit csak lehet, próbálom kiírtani. Persze csak felelősen, azért illik updatelni (mondjuk központilag), de az tényleg gáz, hogy egy standard win desktopon (Java, Flash, Reader, Chrome [fúj], Firefox) indítás után ott ül a taskbaron egy UAC prompt (Java updater), egy értesítés (Reader), elindult két rendszer szolgáltatás (Flash update [hogy ebbe a Reader miért nem fért bele, azt nem tudom] és a Google update), a böngésző elindítása után vagy bejön a "várjá', frissítek" ablak vagy nem (Firefox), ha esetleg Nvidia driver is lenne, akkor külön user acc-od is van frissítésre...

És akkor utána elindul a Windows update.

És persze a retek Java szépen felajánlja a frissítést, de a korábbi verziót már nem szedné le, úgyhogy egy régebbi telepítésű gépen simán ott van 10 különböző JRE. Aztán persze vannak a retardált programok, amik telepítik magukat a Program Files-ba, aztán minden indításnál megpróbálják magukat frissíteni, ami sikerül is - hála a fájl rendszer virtualizációnak, úgyhogy legalább szépen teleokádják a felhasználók profiljait... ha egy gépen öten használják ugyanazt az alkalmazást, akkor öt példány lesz meg. Vagy öt különböző verzió, ahogy éppen...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1
Ki kell írtani mind.
--
The Community ENTerprise Operating System

"Az MS-nek kellene már észbe kapni és csinálni egy rendes "szoftverbolt" amit használnának is a fejlesztők. Akkor nem minden program külön akarná megnézni frissítheti-e magát."

Az észbe kapás már megtörtént, Project Centennial kódnéven zajlik a fejlesztés.
https://dev.windows.com/en-us/bridges

Üdv,
Marci

Azt írta: "mit használnának is a fejlesztők"
Ezt a kutya sem fogja használni. Megint a régi lemez. A Microsoft úgy vezet be valami új szolgáltatást, hogy egyben erőszakolja a fejlesztőket az általa helyesnek vélt irányba. Ennek a Universal Windows App forceolt terjesztése a célja, aminek megint az lesz az eredménye, hogy kútba esik mint annyi minden az elmúlt években. Pedig liberálisabb hozzáállással, win32-t nem kirekesztve valóban hasznos lenne.

Amit most mrceeka linkelt az pont arról szól, hogy fejleszteni egy bridge-t, amivel meglévő .NET és win32 alkalmazások is a store-ba költöztethetőek lesznek.

Félre ne érts, én is szkeptikus vagyok, még ha a nagyobb projektek bele is szállnak (Adobe, TDF, VideoLAN, ezeknél látok rá esélyt), arra nem mernék véget venni, hogy a kisebb cross-platform open source cuccok (pedig sok helyen céges szinten is használnak ilyeneket) élni tudnak majd ezzel (mind technikai, mind jogi/pénzügyi oldalról), és lehet, hogy a win32 mint Win32 API lesz érvényes... illetve ha mégis, akkor nem tudom, mennyire lesz jó: továbbra is N+1 példány lesz mondjuk egy sebezhető openssl-ből, de legalább most már a Store-hoz kötve, így amíg a Store-ban nem frissítenek minden egyes alkalmazást (automatikus teszttel, tényleges teszttel stb. együtt), addig sebezhető maradsz. (ill. persze ott van a szokásos "nanehogymárMS" mentalitás, hogy még ha csinálnak egy masszívan overengineered, bloated, de tényleg JÓ telepítő rendszert/formátumot (msi és társai), csakazértse alapon nem használják. Én se használom, egy NSIS lényegesen egyszerűbb nála, de az én telepítőimmel saját gépekre többnyire 1 fájlos dolgokat telepítek, nem százmilliós nagyságrendű felhasználói bázisnak közkedvelt alkalmazást...)

De nagyon bízom abban, hogy nem lesz igazam, és az MS-nek ez tényleg bejön, és tényleg minden cucc, amit használunk elérhető lesz benne.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha jól tippelek (tényleg csak spekuláció), akkor ez egy App-V jellegű technológia lesz, ami rögzíti a telepítés során végzett változásokat és egy .appx konténerbe teszi az eredményt. Miben látod itt a force-olást?

Üdv,
Marci

Nem ide.

Ne vedd sürgetésnek, de a fenti határozott, kemény szavak után érdekelnek a tények is, amikre alapoztad.

Üdv,
Marci

Nem tisztem védeni a hozzászólót, de elég sok fejlesztés a kút alján landolt: Silverlight, WP 7.x. a többit majd aki követi az egész hókuszpókuszt.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Én azt szeretném megérteni, hogy e projekt kapcsán ezen állításoknak mi az alapja:
"erőszakolja a fejlesztőket"
" Pedig liberálisabb hozzáállással, win32-t nem kirekesztve valóban hasznos lenne."

Üdv,
Marci

Köszi a linket, feliratkoztam. Ha annyi lesz a bridge, hogy bedobom ez MSI-t, és automatikusan készül belőle egy univerzális Windows Store csomag, akkor jó. De ha nagy munka, akkor kérdés, hogy ki fogja elvállalni. Pl. az azóta jobblétre szenderült Intel AppUp boltba készítettem LibreOffice csomagot, hihetetlen, hogy milyen idióta szabályoknak kellett megfelelni, aminek a LibreOffice csak nehezen tudott (pl. csak 1 executable lehet, csak egy desktop ikon lehet, az csak advertised ikon lehet, a telepítő csak silent módban futhat, a programból nem mutathat külső link más website-ra stb.) huszadszorra végül elfogadták, és kemény 2000 letöltés lett a vége a projekt élettartama alatt. Ezért kár volt fáradozni. Hasonló volt a sztori az Apple App Store-ral is, hatalmas szívások, amíg átment a review-n, utána a sikeresség kérdéses. (Persze vannak hibák is, egyeseknél az App Store verzió fekvőben nyomtat álló papírra, és fogalmam sincsen, miért.)

Gondolom, a Windows platformról van szó... Elvileg a GSoC 2015 keretében egy diák foglalkozott vele. Ha használható, amit csinált, akkor a LibreOffice 5.1-ben fogjuk viszontlátni. Azt nem tudom, hogy a mostani MSI megoldással hogy lesz összeegyeztetve. A magam részéről nem örülnék neki, ha az MSI technológiára alapuló rendszert szétvernék, mert nagyon nagy munka volt azt működőképesre megcsinálni.

32 bites Windows 10-en a 4.4.5-ösre tenném rá a 4.4.6-ost, de feltelepíteni se tudom.
Üzenet: Hiba: 1304.Hiba a cli_basetypes.dll fájl írásakor. Érdekes hogy ugyanez a helyzet az 5.0.3-al is. Az előző verziók simán felmennek.

Ha rákeresel az "MSI error 1304"-re, akkor láthatod, hogy igen gyakori jelenségről van szó a Windows világában. Egy kicsit segíteni kell az összezavarodott Windowsnak, pl. előbb le kell szedni a 4.4.5-öt, vagy megnézni, hogy mi fogja a cli_basetypes.dll-t, vagy kézzel nekiesni stb. Az MSI telepítő nem egy program, hanem egy adatbázis, LibreOffice-oldalról igen keveset lehet tenni a Windows Installer hülyeségeinek lekezelésére.

Utána nézek. Köszönöm!

Érdekes, az 5.0.2.2 Windowsos kiadása nem ajánl fel frissítést az 5.0.3-ra.

A "miről mire lehet fissíteni" infókat tartalmazó fájlt kézzel szerkeszti a TDF release engineer, és ezek szerint elfelejtette.

Az OpenCL-t még mindig ki kell kapcsolni win10-en, mert belassul és fagy, amúgy teljesen jól használható kisvállalkozásnak.

LOAD "http://digx.hu",8,1