A-EON Tabor - erőteljes, olcsó, belépőszintű PowerPC alaplap

 ( trey | 2015. november 2., hétfő - 19:05 )

A-EON Tabor

Az A-EON Technology egy új, erőteljes, olcsó, belépőszintű PowerPC alaplapot jelentett be Tabor néven a minap. A 170 x 170 milliméteres lap 1,2 GHz-en futó Freescale QorIQ P1022 32 bit e500v2 dual-core PowerPC processzor köré épül. A prototípusok egy eljutottak a fő fejlesztőkhöz, illetve az A-EON Technology Core Linux csapatának tagjaihoz, így számos Linux disztribúció - például a Debian 8 - már fut a lapon.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mennyi az az olcso ?
http://www.amiga-news.de/en/news/AN-2015-10-00027-EN.html
"price between 700 and 1000 Euro" Nem hangzik olcsonak egy seria gyartott eszkoznel.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Morphos fog futni rajta vagy AmigaOS?

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

A MorphOS fejlesztők kaptak belőle, de egyelőre nincs állásfoglalás. Valószínűbb a nem... (Az okokat lásd lentebb.) Az AmigaOS fejlesztők már bejelentették hogy tervezik támogatni a lapot.

És itt jön a probléma - a Freescale P1022 nem kompatibilis egy "hagyományos" PPC-vel. A benne lévő e500v2 mag ugyanis a megszokott PPC FPU helyett egy speciális FPU és DSP utasításkészletet támogat (amely pl. megosztva használja a regisztereket a CPU-val, nincsenek dedikált FPU regiszterek, stb). Emiatt a Debianból a PowerPCSPE port futtatható, vagy a Linux kernelbe integrált szoftveres FPU emulációval a normál binárisok is, természetesen brutális (több nagyságrendű) teljesítményvesztés mellett. Ráadásul a chip natív FPU-ja sem egy teljesítménybajnok...

Mellékszál, hogy az eredeti Debian PowerPCSPE portot elindító arc később az egészet abbahagyta, és sajnálatát fejezte ki, hogy ennyi időt elbaszott az életéből a Freescale agyhalott FPU designjára. A Freescale a legújabb ebbe a családba tartozó e500mc magban egyébként kidobta az egész custom FPU trutymót a DSP utasításokkal együtt és visszaállította a hagyományos PPC FPU-t.

A probléma amigás szempontból főleg abban áll, hogy míg Linuxra egyszerűen újrafordítasz mindent, az amigás világban a bináris kompatibilitás a No.1 prioritás, lévén az elmúlt 30 év szoftvertermésének legjava csak binárisban elérhető a nagyközönségnek. Valamint PowerPC prociból eddig csak olyan volt az amigás világban, ami teljes értékű FPU-t tartalmazott. Emiatt az összes bináris arra van fordítva. Emellett a nagyobb probléma, hogy az FPU inkompatibilitás mellett (amely emulálható) a processzor tartalmaz egy pár olyan utasítást is, amely átfedésben van a "normál" PPC-k utasításkészletével, de itt valami mást csinál. Tipikusan ilyenek az ún. PPC string utasítások. Hogy ez mekkora gondot okoz a meglévő szoftverbázissal, jelenleg senki sem tudja...

Szóval az amigás világ egyik fele jelenleg hinni akar benne, hogy végre lesz új olcsó hardver, a másik fele meg meg van győződve, hogy ez valami féllábas tákolmány lesz, ha egyáltalán valahogy működni fog. Az igazság nyilván valahol a kettő között van, mind mindig. Valszeg működni fog, és AmigaOS-sel még akár egy kellemesen is használható kis board lesz, de hogy ehhez mennyi kompromisszumot kell kötni, az még nem ismert...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Az csöppet ironikus, hogy az amigás logókkal bemutatott alaplap-nál az első kiemelt hír az, hogy tökéletesen működik rajta a Debian Jessie

Ez így volt az elmúlt kb. 15 évben, mióta önálló PPC-s lapok vannak az amigás "piacra", hogy először Linux ment rajtuk. Az eredeti AmigaOne SE/XE, a Pegasos 1/2, az Efika, a Sam4xx és az A-Eon korábbi Nemo és Cyrus lapjai is, mind-mind Linuxot futtattak először.

Egyszerűen azért, mert többnyire off-the-shelf alkatrészekből épülnek fel, minimális custom hardverrel (esetleg valami custom bootloaderrel), amikhez az esetek 95%-ban már van Linux driver, szóval mielőtt bármiféle amigás rendszert nekiállnának portolni és drága pénzen saját drivereket írni hozzá, már csak az új hardver valós körülmények közötti teszteléséhez is ésszerű elindítani rajta egy Linuxot.

Én nem látok ezzel semmi problémát, már csak a fejlesztés ésszerűsége is ezt hozza magával, akkor miért dugják el a Linux supportot és várjanak még fél-egy (három-öt, höhö) évet az alaplap kiadásával, mire az amigás driverek is elkészülnek.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Utolso eselykent az nem lehet megoldas, hogy a regebbi, maskeppen futtathatatlan binarisok kapnanak valami VM-et (mint pl. a Java VM), ami idonkent alanyul az appnak, es helyreteszi az atfedo utasitasokat?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

De, de ha már VM-ekről meg emulációról beszélgetünk, ennyi erővel rakhatnak alá egy akármilyen nem-PPC procit is, és egy bare-iron AOT/JIT comboval megtámogatva olcsóbb és valszeg gyorsabb gépet lehetne csinálni...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ilyen volt az Amithlon sok évvel ezelőtt, nem? Olcsó, stabil és gyors Amiga mindenkinek PC hardveren. Működött. Csak nem felelt meg az amigás társadalom szuicid ízlésének, mert a végén még sikeressé tette volna az Amigát.

Az Amithlon azért távol állt egy önálló OS-től vagy bare-iron emulációtól, az egy customized Linux tetején futó customized UAE volt egy félig befejezett driver packkel, hogy bizonyos kártyákat az emuban futó AmigaOS maga is kezelhessen (másokat meg wrappeltek az alatta futó Linuxra). Ma is van pár elszánt usere, az alatta futó Linuxot próbálják néhányan karbantartgatni, hogy újabb gépeken is fusson, bár mivel a classic AmigaOS-t az elmúlt 15 évben nem, vagy csak minimálisan tartották karban ezért a hardvertől meg az Amithlontól eltekintve ott egyéb problémák is vannak...

És az Amithlon kivételesen nem az amigás társadalom szuicid izlésén bukott meg, hanem összeugrott rajta valami jogtulajdonos meg a kóder aki írta, ha jól emlékszem, és akkor így perrel fenyegették egymást meg minden, végül az egész projekt kútba esett.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Az oldaluk szerint Last upgrade file:[2009.09.14] ami nem ma volt. Vagy van valahol frissebb is belőle?

Az AmigaSYS egy AmigaOS disztró, amit 2009 óta nem tartanak karban. Az Amithlonhoz kevés köze van, azon kívül hogy van belőle egy direkt Amithlonhoz készült változat. Amúgy jobbára úgy kell összevadászni netről, ez esetleg egy jó kiindulási pont, de nem értek hozzá. Az Amigaspirit fórumon van releváns topic, abban van egy RollandCG nevű illető, aki addig szívott vele, hogy most szakértőnek minősül, esetleg ő... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Köszi a linkeket.

Szívesen.

Megj: Szinte minden custom amigás HW topicban az elmúlt 15 évben feltűnt valaki, aki nekiugrott h. bizonyítsa, hogy ez márpedig PC-n is működhetne ugyanilyen jól. Ami vicces. És beszédes, mindkét nézőpontból persze. Egyébként a WinUAE (és portolható forkja az FS-UAE) manapság lassan mindent támogat a classic PPC kártyáktól a különböző dobozos gépekbe szánt bővítőkártyákig, és még néhány házilagos HW hacket is, de a masszív retrogamereken kívül mégsincs senki aki effektív _FELHASZNÁLÓ_ lenne az emulátorokon. Legalább is nem sokan. Vagyis hiába gyorsabb a PC, meg az emuk, a valódi custom vashoz ragaszkodás még mindig erős az amigás világ (maradéká)-ban. Ennek minden előnyével és hátrányával.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A 700-1000 EUR-os árat Trevor Dickinson az A-Eon tulaja "nevetségesen magasnak" és "spekulációnak" minősítette. (Ki kéne ásnom a konkrét hozzászólást valami ötcsillió hozzászólásos amigás fórumból, most inkább nem...) Szóval egyelőre nem tudjuk.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én láttam menni a lapot és ki is próbáltam Neuss-ban az Amiga 30-ik szülinapjára tartott német rendezvényen. Debian PowerPCSPE futott rajta, egész használható sebességgel, már amennyiben egy 720p-s "Big Buck Bunny" lejátszás és egy GLXGears egy passzívan hűtött RadeonHD-vel megtámogatva "használható sebesség"-nek minősül.

Az biztos, hogy sokkal gyorsabb volt mint az idén 10 éves "újabbik" Pegasos II/G4-em, ami még mindig hűségesen szolgál - 2007 óta 24/7-ben - mint Linux szerver/NAS/firewall/minden otthon. De GUI-ra már teljesen alkalmatlan, annyit fejlesztett a manyeyeballs a driveren meg a grafikai stacken az elmúlt 10 évben, hogy az egykor kimondottan kellemes Linux GUI-k ma totál használhatatlanok a gépen... (Ezt bizonyítani tudom, ugyanis elraktam egy korabeli HDD-re felrakott bármikor bebootolható UbuntuPPC 5.10-et, ami száguld a gépen.) És persze az egykor bőséges 1GB RAM is elég szűkös manapság már. Szóval ennek a gépnek az esetleges lecserélésére rajta tartom a projekten a szemem... De amigás célra én hát hogyismondjam... (Lásd a másik hozzászólásom.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Igen valóban, amúgy a szépség is szubjektív, nekem pölö a klasszik fapad desktop-ok sokkal jobban tetszenek, mint a maiak, amik annak ellenére, hogy lassúak, egyáltalán nem annyival szebbek, mint amennyivel lehetnének.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

De mitől szebb egy mai desktop, mint a régiek? Nekem pont nem ez számít, anno az enlightenment dr16 azt hiszem learatta ilyen szempontból a babérokat, lehet utána kullogni. De egy mai korszerű desktop szolgáltatásokban veri a fapad és a szép desktopokat is. És ez azt gondolom már nem annyira szubjektív, max az, hogy neked kell-e ez, vagy sem.

Az a baj, hogy nincs alternatíva. Egy LXDE vagy XFCE alapú disztró is kriminális manapság, ha a hardverigényről van szó. Már pedig ezek a desktopok elvileg direkt "könnyűek" és "alacsony hardverigényűek". Egy Lubuntu default installjához pl. min. 384-800MB RAM kell (WTF? Really?) és min 4.3GB háttértárat igényel. És egy ez elvileg könnyű disztró, a saját honlapja szerint! És mikor kipróbáltam azon a PC-n, amin amúgy napi használatban egy Windows 7 fut, friss felhasználói szoftverekkel, gyakorlatilag használhatatlan sebességű volt. És ha nincs SSD-d, akkor készülj fel a több perces reszelésekre. (Oké, ezt a Windows is csinálja, tehát nyilván akkor "normális", nincs probléma...)

És már elnézést, de a MorphOS grafikus desktopja az Ambient nagyjából hasonló szinten van szolgáltatásokban, de a MorphOS egy 400Mhz-s, 128MB RAM-os Efikán bebootol és full grafikával használható LiveCD módban, valamint telepíthető, a telepített rendszer indulása után pedig kb. 70MB RAM van még szabadon a 128-ból. És HDD-ről 15mp alatt bootol. Ezt hívom én "alacsony hardverigény"-nek, miközben kinézetben, sebességben és szolgáltatásokban is veri ezeket a "könnyű" Linux desktopokat. És nem csak azonos hardveren, hanem általánosságban is. Szóval tényleg nem értem hogy mi történt itt az elmúlt 10 évben.

A fent említett Pegasoson amúgy Debian 7 van jelenleg, XFCE-vel. Szó szerint látni, ahogy rajzolja a négyzeteket meg húzza a vonalakat az ablakhoz. Egy 128MB-s R9200 grafikuskártyával. Egyszer felveszem videóra hogy megy ezen a HW-n a MorphOS, csak a miheztartás végett (spoiler alert: lefolyik a képről)...

Rant vége.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A [LX]ubuntuban benne van minden fos. Próbáld ki egyszer Arch-on, 100, de még 70M alatt is maradsz, amikor bebootol, és eben már van networkmanager meg gvfs-daemon a kényelmedért.

Továbbra sem fog a MorphOS-szel versenyezni, de azért nem is eszik 4-800 megákat.

Igen, én is így használom az Archot, hogy felrakom az alaprendszert, az X-et, egy ablakkezelőt és a RAM megáll 70 mega alatt... És é gyorsan bootol be HDD-ről. jaja van hálózat is meg felcsatolja a helyi ntfs meghajtókat is...

Vagy próbáld ki szintén archon az enlightenmentet. Az még mindig light, szép, és kb mindent tud, ami kellhet. Nálam ugyan "tartalék" desktop a plasma mellett, de épp a minap indítottam próbaképp, mert a színkezelés beállítása közben kiakasztottam a plasma-t :) Az egyetlen dolog, ami visszatart, az az egységes megjelenés nehézkes konfigurálása. Sajnos a gyári téma semmire nem hasonlít, a témakészítők meg többnyire le vannak pár verzióval maradva, így archon nem feltétlen fog menni alt. téma. Kéne készíteni enlightenment témát gtk2-3-ra, qt4-5-ra, és máris szép lenne a világ :D

Az Xfce manapság nem GTK3?, Mert az valami furcsaságot művel. És ugyanezt a kirajzolós effektet képes produkálni, ha gyorsabban is, egy 1.6 Ghz-s N270 es Atomon.

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # E130/Arch

Ez fura, mert nálam a KDE használ 400-at Manjaro alatt. Jó hát végülis ez is arch. Ubuntuéknál valami nagyon elszállhatott. Pár éve a PcLinuxOs Xfce-vel 180-at használt, de úgy, hogy abban már benne volt az összes létező cucc, gyári Nvidia driverestül, grafikus monitorokkal stb.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

- (félrement reply)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

... es ez mire jo?

Ez kisebb, mint a faszom

lock.

Mi is beittunk szombat este, de ez azé mégis...