"Ablakon kidobott pénz volt a Nokia"

"Mély veszteségbe fogja tolni a Microsoft folyó negyedévét a felvásárolt Nokia-részleg értékcsökkenési leírása. A Microsoft bejelentette, hogy 7,6 milliárdot fog leírni a telefongyártás értékéből, vagyis azt teljesen lenullázza. Kirúgások is jönnek, további meredek költségvonzattal. [...] Megtette a régóta sejtett lépést a Microsoft és leírta a Nokia Devices and Services gyakorlatilag teljes értékét, 7,6 milliárd dollárt. Ez a könyvelésben költségként fog majd megjelenni. A leírás konyhanyelven azt jelenti, hogy a Microsoft elismeri, tényleges értékéhez képest ennyivel fizetett többet a Nokia telefongyártó üzletágáért. Lévén hogy eredeti értékén mintegy 7,4 milliárd dollárt fizetett ki a cég, gyakorlatilag a teljes üzletág értékét nullára vette most a vállalat."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Ez a kemény a globális gazdaságban. Volt egy cég, ami képes volt jó minőségű tömegterméket előállítani. Éveken keresztül uralták a piacot. Nyilvánvalóan rátermett emberek dolgoztak ott jól szervezett módon. És néhány évvel később az egésznek az értékét "leírják nullára". Nagyon durva ez a folyamatos változás.

A legtöbb nagy multicégnél ez van. Fogalmatlan managerek olyan döntéseket hoznak, amelyek simán bedöntenek egyébként innovatív és humán erőforrással jól eleresztett cégeket is.

Emléxem, amikor elindult az Android, páran lelkendeztek, hogy ez mekkora nagy szám, és hogy meg fogja a mobilpiacot változtatni. Mi meg, a nagy bölcsek, jól leoltottuk őket, hogy hát nem képzeled, hogy a Nokia meg a többbi óriás csak tétlenül nézi az ilyen kezdeményeket.

Azóta már tudjuk, mi történt...

A managerek x százaléka pedig "jól képzett" diplomás, akik gyakran el vannak szállva önnön képességeiktöl, meg úgy általában maguktól, amúgy meg sokszor csak a józan paraszti ész hiányzik, semmi több, ami nem jár a diploma mellé.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

"Nyilvánvalóan rátermett emberek dolgoztak ott jól szervezett módon" ... igen, aztan jott a management es.... :D

Na mind1, faj a szivem az egesz story miatt... Talalkoztam itt nalunk emberekkel, akik tenylegesen ott dolgoztak / dolgoznak. Ugy tunnek el csoportok, hogy ma meg ott vannak, holnap meg hiaba keresed oket... tiszta depresszio...

minden éremnek két oldala van. ha tudunk azon lelkendezni, hogy xyz startup mekkorát szakít két-három év alatt, akkor hozzá kell szokni ahhoz is, hogy ezzel párhuzamosan van, aki ugyanekkorát tud bukni, szintén ugyanilyen rövid idő alatt.

hardcore kapitalizmus, csak idehaza nem ehhez vagyunk szokva. attól még nem feltétlenül teljesen rossz ez

Nem csak a telefonbusinesst epiti le az M$.
Osszesen 18000 embert fognak kirugni. Megy madjnem minden, ami csak viszi a penzt. pl: a web hirdetesi reszleget (1800ember) mar eladtak az Aol-nak

--
Live free, or I f'ing kill you.

a cimet honnan idezted? jol kiszinezted a sajat szajized szerint megint a cikket, csak igy tovabb

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ilyen "mellékes" részleteket persze nem idézel:

"Az elbocsátásokkal a Microsoft szépen leköveti, ahogy a nem-Lumia telefonok utáni kereslet fokozatosan csökken. A gyári alkalmazottak túlnyomó többsége a negyedévente több tízmillió darabra rúgó hagyományos mobilokat szerelte össze, ezek eladásai azonban folyamatosan estek az elmúlt években.

Az átszervezési költségek valójában jobban fájnak majd a Microsoftnak, a 750 és 850 millió dollár közé várt költségek ugyanis igazi készpénzmozgással járnak – ez nagyrészt a végkielégítésekre fog elmenni. Visszatekintve jól látható, hogy a Nokia elsősorban azért akarta eladni a hardvergyártását, mert a cég nem kívánta az átszervezések költségeit viselni, azt inkább a Microsoftra hagyta, kellemetlen ajándékként."

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez most komoly? Vagy ez a kandi-kamera?

Vedd már észre, hogy a cím és az idézet az copy & paste egy másik oldalról, én csak "A teljes cikk itt olvasható." részt tettem hozzá.

Így a kérdésre, hogy "a cimet honnan idezted?" a válasz a képen, a többi szintén onnan való. Ez csak egy TEASER az eredeti cikkre. Szóval ha az idézettel problémád van, akkor rossz helyen kaparsz.

A "jol kiszinezted a sajat szajized szerint megint a cikket" trollantás a fentiek fényében szintén érdekes, hiszen egy rohadt karaktert nem írtam a témában. Idéztem.

Az idézet definícióját az általános iskolában tanítják.

--
trey @ gépház

"Idéztem. "

Hja, csak egy már eleve torz tartalmú cikket még tovább torzítottál. Az itteni MS-esek is mondogatták már többször, hogy az MS a partnereire is akar támaszkodni, már a WP platform elején számított a partnereire, más kérdés, hogy a Nokián kívül mással nem annyira működött.

Nem telefongyártó akar lenni, ezért lecsutkázzák a számukra felesleges sallangot (butatelefontól kezdve minden egyéb sallang), akarnak egy-két referencia telefont és inkább a platformmal akarnak foglalkozni. (hwsw-s cikk is említi, hogy egyébként is kinézett egy átszervezés.) Egyébként hozzáteszem, pontosan ugyanezt teszi a Google is a Nexusával.

Többi meg könyveléstechnikai részlet, de gondolom képzett könyvelő vagy te is meg az egész hwsw.

Mindegy, van elég cikk a neten erről külföldi oldalakon, használd a kedvenc keresőd.

(És mielőtt valaki nagyon belelendülne az M$Béren€ezésbe, nem, nem örülök ennek az iránynak, jobban örültem volna, ha a Nokiánál marad a Lumiák fejlesztése, vagy legalább az MS viszi tovább rendesen, mint pl. az Apple.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Komolyan azt gondolom, hogy komoly gondok vannak nálad. :D

Beidéztem egy cikk címét és az első x karakterét. Majd leírtam, hogy hol olvasható el. Annyit csináltam, mint egy RSS olvasó (oldal közepe). Fogtam a címet - $title, fogtam ez első X karaktert - $teaser, illetve fogtam az eredeti linket -$url és kiírtam:

$title

$teaser

$url

Elég lett volna, ha haveroddal összebubogtok a zugirc-n, elismeritek, hogy ezt benéztétek és nem tetéznéd tovább.

BTW: gyere, na, etetlek:

Told ya so: Microsoft Lumia, Windows Phone are DEAD

--
trey @ gépház

"Megtette a régóta sejtett lépést a Microsoft és leírta a Nokia Devices and Services gyakorlatilag teljes értékét, 7,6 milliárd dollárt. Ez a könyvelésben költségként fog majd megjelenni."

Miert, mikor jelenne meg maskepp?

"A leírás konyhanyelven azt jelenti, hogy a Microsoft elismeri, tényleges értékéhez képest ennyivel fizetett többet a Nokia telefongyártó üzletágáért."

Nem. A leiras azt jelenti, hogy a konyvelo teljesen jol vegzi a munkajat, se tobbet, se kevesebbet.

En vagyok az utolso, aki azt allitana, hogy volt valami jo ebben a Microsoft Nokia felvasarlasban, ettol fuggetlenul az idezett mondatok semmikeppen sem jelentik ugyanazt, minimum egy szot at kene irni ahhoz, hogy az allitas igaz legyen.

Szerk.: ja folotte ott van hogy ertekcsokkenesi leiras. Ertem. My bad.

Kb a fél világ vinnyogott folyamatosan 2010 - 2011 környékén, hogy adjanak már ki egy szerencsétlen Androidos telót. Állítom még most is jól fogyna. Főleg itt Európában ahol még mindig nagy az értéke a Nokia névnek. Ehelyett átengedték az egész piacot a Samsungnak. Ezek után ezt az Elop gyerket nem tudom elképzelni, hogy bárhol is alkalmazzák. Mihez ért ez a csóka? Oké biztos van pár diplomája, de komolyan mondom az egy nagyon érdekes kutatás lenne, hogy egy ekkora cég vezetőség, hogy a fenébe képes magát így tökön szúrni és közben évekig hazudni maguknak úgy, hogy el is hiszik, hogy az általuk kitalált jövő működhet. Döbbenet. Sajnálom nagyon a Nokiát magam nagyon szívesen vásárolnék Nokia telefont Androiddal egyébként a közelmúltban vettem az asszonynak az ebay-n egy N82-t ő utálja az érintőkijelzős telókat. (persze tudom a Nokia mint cég él és virúl, én a Nokia telókat sajnálom azok hiányoznak a piacról)

--
honlapom http://dyra.eu/

Anno egyetemen volt két Nokiás ember promózni a platformjaikat. Igazából csak egy kérdésem lett volna, hogy azt mégis hogyan gondolják, hogy 3 külön platformra fog bárki is fejleszteni, platformonként 5-15-25 eszközre, és egy gyakorlatilag üres piacra, főleg annak tükrében, hogy akkoriban épp azon háborogtak az iOS fejlesztők, hogy az iPaddal meg az iPhone mittommennyivel már 2 féle arányt és 3 féle felbontást kell(ene) támogatniuk.

Picit bánom, hogy nem tettem fel a kérdést, de nem akartam bántani a jóembert.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nekem egy FirefoxOS eloadason voltak hasonlo problemaim. Nagyon szivesen megkerdeztem volna az eloadotol, h "egy hogy lesz ebbol parizer miutan mar egy hasonlo technologiaval onbevallottan akkorat zakoztak, h a fal adta a masikat ?"

Azota kiderult, h sehogy. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem azzal van gond, hogy mi kezeli le, hanem, hogy mit lehet rendesen megvalósítani ÉS teszteli. És nem is a fejlesztők itt a szűk keresztmetszet, hanem az artwork, ha olyan.

Nézz meg pl. egy játékot. Egyszer meg kellett csinálni az iPhone és az iPad-ra is azokat a grafikákat, amelyeknél számított a képarány, hogy ne lógjon ki semmi és ne torzuljon, illetve számolni kellett azzal, hogy az új iPhonera 4x annyi pixel van, ami esetleg azzal is jár, hogy kilógnak az engedélyezett max méretből.

Másik része, hogy azért nem árt tesztelni, 2-3 eszköz még oké, de 40-50 a legkülönfélébb fajtákból, ahol még az irányítás sem egységes? (volt kisméretű kijelzős + gombos, kisméretű érintőkijelzős + gombos, kisebb érintőképernyős, nagyobb érintőképernyős, stb.)

Azt hiszem, egyesek kurvára elfelejtettek picit is gondolkodni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Aggodalomra semmi ok. Microsoft szépen leépíti a felvásárolt részleget, Mindeközben Nokia meg szépen fejlesztgeti az androidos telefonját, amivel 2016 végén fog visszatérni a piacra, legalábbis hamarabb nem teheti, ez a Microsoft egyik feltétele volt a felvásárlásnál. Addig viszont előrukkolhatnak bármikor egy, vagy több tablettel.
Elop is jól van, köszöni szépen, a Microsoft alkalmazásában. Elvégezte a megbízását, lehetővé tette a Microsoft részére a Nokia felvásárlását Az megint más, hogy végülis nem tudják használni, ahogy szeretnék, vagy csak az a látszat, valami más lesz helyette. Már várom az első androidos nokiát, bár ők csempésíteni akarják a droidot, de cyanogenmoddal jó kis hardver lesz az, remélem jobbak mint a papírtelefonok gyenge hangminőséggel, amik most vannak a piacon...

'de cyanogenmoddal jó kis hardver lesz az' - szerintem az a gyartosor amirol regen azok a jo kis nokia-k leestek most eppen a bezaros ms-reszlegen vannak.
A nokia tabletek es telefonok amiken majd jol android fut, ugyan azon a szallagon keszulnek majd ahol a tobbi... csak a vegen samsung logo helyett majd nokia logo kerul ra.
De szerintem mar keso belepniuk a telo business-be, maradnak a halozati eszkozoknel ahol nincs nagy verseny. Gyakorlatilag 3 nev van, es mar ott is a kinaiak szoritanak ki mindenkit, mert allamilag (nem) tamogatva toljak xare hugye a cuccot, csak legyen befolyas a piacon...

O rili? :) /FYI: egy olyan cégnél dolgozom, aki gyárt/

Ettől még elég komoly verseny van. Konkrétan a Nokia egy idő után összeállt a siemenssel, és együtt mentek majdnem csődbe, most épp megint visszaveszik / kimegy belőle a siemens / darabolnak, franc se tudja, mondjuk a pletyik szerint a nokia mégiscsak hálózati eszközöket fog csinálni.

"a pletyik szerint a nokia mégiscsak hálózati eszközöket fog csinálni."

Ha 2 lépésben is, de lényegében a Nokia megvette a Siemens hálózati részlegét. És még a Motoroláét, a Panasonicét és most épp az Alcatel-Lucent (Bell Labs) van soron. Azért annyira nem tűnik mezei pletykának, hogy mivel foglalkozik a Nokia. Ahogy ma Európa áll, nagy dolog, hogy van Nokiánk és Ericssonunk.

akkor most androidos telókat fog gyártani az m$?
vicces lesz.

Semmi gond, majd visszaveszi őket a Nokia.

Amugy ez inkabb konyveles technikai dolog, elvileg ha lairja, mint ertekcsokkenes akkor csokkeneti az adoalapjat ergo kevesebb adott kell fizetni. Amugy okos dolog, 1x elszamalota mint koltseg amikor megvette. (azzal is csokkentve akkor az adojat). Most mint ertekcsokkenesi koltseg szamolja el, azaz most is csokkenti az adojat. (papiron lett -7,6 mrd $ ami ugye a valosagban nincs) Tehat 7,6 milliard zoldhasu megmarad a konyhan, igaz kibasznak 1-2 ezer embert. Mindenki sajnalja oket, aztan mostantol lehet penzt keresni, mert lenyegeben 0$ vette meg a nokiat. Na igy kell legalissan eltuntetni a bevetelt :D. 1x megvenni 2x koltsegelni zsenialis :D.

A jo vallakozashoz 3 dolog kell:
- Toke
- egy jo ugyved
- egy jo konyvelo

<3 PROFIT <3

Tarsasagi ado (Corporate tax) alapja a nyereseg (= bevetel minusz raforditas (raforditas ~= koltseg, de nem teljesen))

Ertekcsokkenes: "ez mostmar kevesebbet er, ennyivel kevesebb a nyeresegunk" => "ennyivel kevesebbol kell adoznunk"

Elotte pedig: "Megvettuk a Nokiat, annak az ara koltseg, annyival kevesebb a nyereseg" => "ennyivel kevesebbet kell adoznunk"

Ez tortent roviden osszefoglalva. Hogy pontosan ez mennyire megengedett es mikortol szabalyos egy felvasarolt ceg eseten, azt nem tudom, azt tudom, hogy sokaknak mar 0 Ft erteku teherautoik vannak, mert az szabalyos hogy 0 Ft-ra ertekcsokkentik oket (na jo, errol is csak azt tudom hogy 7-10 eve szabalyos volt), pedig akkor is elszamoltak, amikor megvettek oket.

Na jo, nem akarom rabolni az idodet, itt a tevedes:

"Megvettuk a Nokiat, annak az ara koltseg, annyival kevesebb a nyereseg"

Nem. Nem koltseg, igy nem erinti a nyereseget sem. Ha veszel egy aranyrudat/jarmuvet/ceget pontosan ugyanannyi vagyonod van, csak atkonvertaltad keszpenzrol mas formara. Akar holnap visszakonvertalhatod.

Amikor visszakonvertalod penzre (eladod), szinten csak a beszerzesi es eladasi ar kozotti kulonbseg lesz a nyereseg/veszteseg, nem a teljes ertek.

Meg persze ott van az ertekcsokkenes, ahogy irod. Az is koltseg, mert a "semmibe" megy el a vagyonod, nem pedig konvertalodik egyik formarol masikra.

"[...]sokaknak mar 0 Ft erteku teherautoik vannak, mert [...] 0 Ft-ra ertekcsokkentik oket [...], pedig akkor is elszamoltak, amikor megvettek oket."

Biztos, hogy nem. Olyan nincs, hogy koltsegkent elszamolod vasarlaskor, esetleg ha egy tizezer forintos roncsot vettel. Viszont akkor nincs utana havonta/evente ertekcsokkenes. Vagy-vagy. Ha mar leirtad koltsegbe (tehat nulla lett a nyilvantartasi erteke), akkor az mar hova ertekcsokkenjen?

Ilyet konyvelo nem hogy nem csinal, de a kettos konyveles miatt nem is tud.

Nem, csak láttunk már olyat, hogy egy cég egyik nap ért X millió dollárt, másik nap 0-t, harmadik nap meg Y X közeli értéket. Közben ugyanúgy termelt.

És tudom, hogy nem értek hozzá, éppen ezért nem kezdek el okoskodni és fennhangon hogy jaj, hát semmit nem ért a megvásárolt Nokia!!!444

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem kenyerem a beszologatas, ugyhogy csak finoman jeleznem, hogy bar lehet, hogy konkretan a megvasarolt Nokia ertekerol nem keztel el okoskodni, de az elozo hozzaszolasod ("Ne zavard össze az IT szakma krémjét holmi könyveléstechnikai részletekkel.") elegge okoskodasnak tunik, plane hogy nem az IT szakma krémje van osszezavarva könyveléstechnikai részletekkel, hanem te.

Lasd http://hup.hu/cikkek/20150709/ablakon_kidobott_penz_volt_a_nokia?commen… .

"Amugy okos dolog, 1x elszamalota mint koltseg amikor megvette. (azzal is csokkentve akkor az adojat). Most mint ertekcsokkenesi koltseg szamolja el, azaz most is csokkenti az adojat."

Fúúú, hogy ezt eddig soha egyetlen gazdasági szakember sem vette észre, hogy milyen okos volt az, aki kitalálta az értékcsökkenést. Dupla költségelszámolás! Légyszi ne nagyon hangoztasd ez, mert még a végén meghallja/olvassa egy NAV-os és rájön, hogy mennyi adót nem fizetnek be a vállalkozások! Aztán bezárják ezt a szenzációs kiskaput!

Hat igen, itthon ha minuszba viszed magad a ecs elszamolassal. Tehat amit most csinalnt az MS varhato egy jo kiados NAV vizsgalat+ tetemes bunti. Mivel nalunk aki sokat koltsegel az gyanus. Meg az uj tarsaasgi ado elszamolas miatt nem is erdemes ecs elszamolni, mert szinten ha megint tulsokat csokkented a tarsasagi adoalapod megint ki jonnek.... nem kell a fajas. Itthon csak a bator szamol el ertekcsokkenenest :D Amugy ebben az MS huzasban az az okossag, hogy megvasarlot tulajdonreszt nem szoktak ertekcsokkenteni. Meg hat az MS nem kispalyan csinalta meg ezt. Amugy nalunk ilyet szerintem nem lehetne megcsinalni.

Ennyire azért ne mossuk össze a dolgokat. Az ÁFA és az écs teljesen más dolog. Ismert, hogy ha ÁFA visszaigénylő vagy egy időszakban a NAV addig nem utal vissza, amíg ellenőrzést nem csinált. Ezért nem szokták visszakérni, hanem inkább adónemek közt átvezettetik, mint befizetés.