20 éve érhető el a Qt programkönyvtár

 ( GCS | 2015. május 22., péntek - 12:23 )

Java-val közel egy időben, 1995 május huszadikán vált elérhetővé a Trolltech által fejlesztett Qt programkönyvtár. Az alapítók, Eirik Chambe-Eng és Haavard Nord a v0.90 kiadással nyitottak. Azóta számos fejlődési lépcsőn ment keresztül a szoftver és több helyen használják - használták mint a Nokia vagy a KDE programcsomag. Az életút főbb lépései megnézhetőek az erre az alkalomra készült weboldalon. Illetve az egyik fejlesztő, Lars Knoll blogbejegyzésben emlékszik vissza a kezdeti évek óta végbement változásokra.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Aki (közvetve) támogatni kívánja a Qt fejlesztését, ebben a webshopban vehet repi dolgokat mint pl "20 éves a Qt" póló vagy bögre.

Legjobb C++ keretrendszer ever. Amikor Qt-t használok, úgy érzem, mintha egy script nyelvet használnék egy kicsit hosszadalmasabb függvénynevekkel. És a Qt Creator is remekül használható. Remélem itt marad még vagy harminc évig :D

++1

+1

+1

Mar a harmadik cegnel vagyok ahol aktivan hasznaljuk a Qt-t.

+1

De jó neked :). Én egyetemi éveimben sokat Qt-ztam, szakdolgozatom is részben ebban volt (KDE-s könyvtárakkal plusszban). De a munkám során meg szerveroldali Java van, de a szívem a C++/Qt felé húz. :)
---------------------------
Oszt jónapot!

Az semmi, már a negyedik cégnél vannak a srácok, akik fejlesztik a Qt-ot ;)
Trolltech - Nokia - Digia - The Qt Company

http://logout.drag2web.com/qt-shirt.jpg

FYI, úgy 2008 óta az SZTE Szoftverfejlesztés tanszék a QtWebKit, majd a QtWebEngine kapcsán részese a történetnek :)

Tudom hogy nincs közvetlen párhuzam Boost-al. Kérdés csak az, használtad-e már azt és mi a véleményed?

Nincs vele semmi tapasztalatom, jelenleg a Qt-t is főleg hobbira használom, a melóban hamarabb készen kell lenni egy-egy programnak, a C++ nem játszik. :D