Megjelent az OxygenOS 1.0.0

Címkék

A OnePlus Inc. részéről Carl bejelentette, hogy elérhető az immár saját maguk által fejlesztett operációs rendszer, az OxygenOS. Az OxygenOS-sel a céljuk az egyszerűség és használhatóság volt, ezért parasztvakítás és a bloat funkciók helyett inkább a teljesítményre és akkuidőre koncentráltak. A filozófiájuk az, hogy a rendszer legyen könnyed és alapvető, fontos, nélkülözhetetlen funkciókat tartalmazó.

Az OxygenOS 1.0.0 letölthető innen. Telepítési útmutató itt. Bejelentés itt.

Hozzászólások

A filozófiájuk emlékeztet az elementary os-ére.

Ez azt is jelenti, hogy az uj telefonok hatlapjarol leveszik a ronda nagy CyanogenMod logot?

Hip-hip hurrá. Akkor most összehasonlítom a CM12 nightly-val, amit 2 napja tesztelek.

*szerk.: csak annyit írok, hogy várom a CM12 stable kiadást. Nem győzött meg az OxygenOS csapat, mentségükre szóljon, ez az első ROM, amit kiadtak. Remélem a következő jobban fog sikerülni. Ha az alap lollipop is ilyen gyenge funkcióit illetően, akkor örülök, hogy létezik a cyanogen. Lehet csak azért érzem így, mert idáig szinte csak cyanogen volt az androidos telóimon (ZTE blade volt az első áldozat, már akkor is remek munkát csináltak). Ill. UI téren a MIUI nagyon jó volt a Redmi 1S-en.

Nem tudom milyen volt a régi vanilla droid, mert 2.3 samu és 5.0 vanilla között csak CM-et használtam huzamosabb ideig, de az 5-ösben valóban vannak hiányosságok.
A legfeltűnőbb számomra (cm kitkat után), hogy a kikapcsolásnál csak egy poweroff-ot ajánl fel, semmi reboot vagy ilyesmi.

Viszont a CM is kezd bloatware-esedni, pl. a whisper* app-jait nem lehet kikapcsolni, meg ilyesmi.
Az meg a hab a tortán, hogy a cm updater-ből kivették az ágválasztást, azaz nem tudok ott stable-ről (milestone) daily-re váltani. Először azt hittem, hogy csak én tartom rosszul, de utánaolvastam, és tényleg kivették, valami olyasmivel magyarázták hogy a user-ek hülyék és ideoda váltogatnak. Így meg az egésznek nincs értelme, mert november óta nem jött ki milestore arra a telefonomra (kitkat, sgs1)...

Nekem már a videó címe sem tetszik (top features).

Olyan operációs rendszerre lenne szükségem, amelyikben nincsenek egyáltalán featurek (amelyeknek 90%-a csak feleslegesen eszi az erőforrásokat). Tehát egy teljesen csupasz rendszer kellene, ahol én döntöm el utólagos telepítéssel, hogy milyen featurekat akarok.

Nagyon. :) Vicces lenne, ha a _telefon_ megvétele után még nekem kellene telepítgetni, hogy ténylegesen telefon legyen a készülék. Szerintem semmi probléma nincs az előre telepített alkalmazásokkal (főleg ha a mostanában divatos ingyen premium, etc. accot adnak hozzá). Az a borzasztó idegesítő, ha valami nem irtható ki, mikor arra nincs szükséged és hiába állítod le, újból elindul a szolgáltatás magától.

Szép is az, amikor az ember megteheti. :)

Az én Huawei Ascend P7 telefonomon van jópár app, amit nem lehet kiirtani sehogy. Köztük a Huawei saját zenelejátszó alkalmazása, amit utálok, folyamatosan belepofázik más lejátszók működésébe. Nem csak hogy a letiltás gomb ki van szürkítve, root jogosultással + titanium backuppal, vagy saját kezűleg törléssel se lehet rendesen kiirtani, mert a telefon újraindításkor valahonnan visszarakja a törölt apk-kat...

Nem. Rendes android funkció, ott van a beállításokban az alkalmazások részleteinél. Talán a 4.0 óta van így. A legtöbb alkalmazás letiltható vele, a nagyon rendszerközeliek nem. Ez aztán persze függ a gyártótól is mennyire heréli ki a funkciót, meg melyik alkalmazást jelöli meg letilthatatlannak.

Szóval van a CM ami halott útvonal, meg van az oxygen amit hirtelen kapkodtak össze hogy legyen valami. Asszem maradok a nexus vonalon.

--
arch,debian,openelec,android

Annyit persze hozzáteszek, hogy az elérhető infók és kommunikáció alapján. Hogy a valóság ezzel szemben mi lesz, az persze egy más kérdés. Eddig a percig még úgy néz ki, hogy lesz CM 12S, jelenleg a certifikációra vár és ki is fogják adni. Ez az utolsó hivatalos szó róla:

UPDATE 3/31
Unfortunately, CM12 won't be OTAing today due to certification issues as well. All parties are working together to resolve the problems as soon as possible. I understand the frustration and we will definitely be more careful with our ETAs in the future.

--
trey @ gépház

Összefoglalva:

Steve "cyanogen" Kondik szerint pont aznap adták be a CM 12S-t certifikálásra, amikor kijött a soron következő "MR1" (maintenance release). Ezzel együtt új testsuite érkezett, így újra kellett futtatniuk a teszteket. Az új suite új követelményeket hozott, amit a Cyanogen Inc.-nek meg kell(ett) oldania.

--

Hands on with Cyanogen OS 12 for the OnePlus One (Az AndroidCentral tesztelte)

--

Ötödikén Kondik azt írta, hogy kb. 4 nap a folyamat.

--
trey @ gépház

Nekem van rajta CM logo a hátán:)

Azért a telepítési leírással óvatosan, 2 helyen nem stimmelt nekem:
- amikor a TWRP felrakása után reboot van, rögtön recovery módbe kell nyomni (power+voldown) különben a CM recovery-je jön fel és kezdheted elölről
- az letölthető zip-et ne töltsd a telefonra, hanem a benne levő zip-et és md5-öt, azt már fel lehet telepíteni..