Megjelent az OxygenOS 1.0.0

 ( trey | 2015. április 4., szombat - 13:37 )

A OnePlus Inc. részéről Carl bejelentette, hogy elérhető az immár saját maguk által fejlesztett operációs rendszer, az OxygenOS. Az OxygenOS-sel a céljuk az egyszerűség és használhatóság volt, ezért parasztvakítás és a bloat funkciók helyett inkább a teljesítményre és akkuidőre koncentráltak. A filozófiájuk az, hogy a rendszer legyen könnyed és alapvető, fontos, nélkülözhetetlen funkciókat tartalmazó.

Az OxygenOS 1.0.0 letölthető innen. Telepítési útmutató itt. Bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A filozófiájuk emlékeztet az elementary os-ére.

OxygenOS review (HD)

--
trey @ gépház

Ez azt is jelenti, hogy az uj telefonok hatlapjarol leveszik a ronda nagy CyanogenMod logot?

A kollégám 2-3 hete vett, neki már nem volt rajta. Enyémen meg sosem volt.

--
trey @ gépház

Az enyem is hongkongi, azon sincs.

Hip-hip hurrá. Akkor most összehasonlítom a CM12 nightly-val, amit 2 napja tesztelek.

*szerk.: csak annyit írok, hogy várom a CM12 stable kiadást. Nem győzött meg az OxygenOS csapat, mentségükre szóljon, ez az első ROM, amit kiadtak. Remélem a következő jobban fog sikerülni. Ha az alap lollipop is ilyen gyenge funkcióit illetően, akkor örülök, hogy létezik a cyanogen. Lehet csak azért érzem így, mert idáig szinte csak cyanogen volt az androidos telóimon (ZTE blade volt az első áldozat, már akkor is remek munkát csináltak). Ill. UI téren a MIUI nagyon jó volt a Redmi 1S-en.

"ilyen gyenge funkcióit illetően"

Ez kifejtenéd? Mert ugye ez célzottan az a ROM, aminek nincsenek (extra) funkciói, csak a legszükségesebbek (a gesture mondjuk vitatható, de nekem állatira hiányozna ha nem lenne).

Mivel ezt a ROM-ot úgy fejlesztették, hogy minél közelebb legyen a 'vanilla' droidhoz, ebből következtettem.
Elsőre pl. profil váltás (néma, rezgő, stb.) hiányzik.

Nem tudom milyen volt a régi vanilla droid, mert 2.3 samu és 5.0 vanilla között csak CM-et használtam huzamosabb ideig, de az 5-ösben valóban vannak hiányosságok.
A legfeltűnőbb számomra (cm kitkat után), hogy a kikapcsolásnál csak egy poweroff-ot ajánl fel, semmi reboot vagy ilyesmi.

Viszont a CM is kezd bloatware-esedni, pl. a whisper* app-jait nem lehet kikapcsolni, meg ilyesmi.
Az meg a hab a tortán, hogy a cm updater-ből kivették az ágválasztást, azaz nem tudok ott stable-ről (milestone) daily-re váltani. Először azt hittem, hogy csak én tartom rosszul, de utánaolvastam, és tényleg kivették, valami olyasmivel magyarázták hogy a user-ek hülyék és ideoda váltogatnak. Így meg az egésznek nincs értelme, mert november óta nem jött ki milestore arra a telefonomra (kitkat, sgs1)...

CM vs. bloatware dologban egyetértek kicsit. CM-nek is támogatókra van szüksége, aki fizet az bekerül. De amíg jó, használható, hiánypótló alkalmazásokról van szó, tőlem jöhetnek a ROM-mal.

Nekem már a videó címe sem tetszik (top features).

Olyan operációs rendszerre lenne szükségem, amelyikben nincsenek egyáltalán featurek (amelyeknek 90%-a csak feleslegesen eszi az erőforrásokat). Tehát egy teljesen csupasz rendszer kellene, ahol én döntöm el utólagos telepítéssel, hogy milyen featurekat akarok.

Dobjál rá egy MINIX-t. :)

--
honlapom http://dyra.eu/

Az egy jó kérdés, hogy mi az az alap, amivel egy rendszernek rendelkeznie kell, hogy legalább alapszinten használható legyen. Telefonkönyv kell? SMS írás kell? Hívás egyáltalán kell? Stb. Ha ezek kapásból nincsenek fenn, akkor ez mennyire idegesít egy felhasználót?

Nagyon. :) Vicces lenne, ha a _telefon_ megvétele után még nekem kellene telepítgetni, hogy ténylegesen telefon legyen a készülék. Szerintem semmi probléma nincs az előre telepített alkalmazásokkal (főleg ha a mostanában divatos ingyen premium, etc. accot adnak hozzá). Az a borzasztó idegesítő, ha valami nem irtható ki, mikor arra nincs szükséged és hiába állítod le, újból elindul a szolgáltatás magától.

Androidon bármelyik appot disabled állapotba teheted, nem fog elindulni.

Jééé, tényleg. Ez hanyas Androidtól van így? Az előző telómon mintha nem lett volna ilyen gomb...

Nem tudom, mióta van így, de így van.

4.0-ban már biztos volt ilyen.

Akarmelyik root-oltban.
:P

Kivéve a gyártó által telepített alkalmazásokat, mert azokat nem.

Bármikor le tudom tiltani a GMailt, a HP Print Services Plugint, a Google+-t, a Play Musicot, a Play Booksot, a Google Earthöt, a Google Play services-t. Pedig ezek együtt jönnek a Google Play Edition ROM-mal.

pedig en oly vigan tiltottam le a samsung jo nehany szoftveret, ahogy azt kell.

az undoritó csak az, hogy a disabled először egy patch uninstall, majd egy disabled. utána meg néha nézz rá, mert lesz meglepi inditott állapot (eddig csak frissitestől, de kikérem magamnak)

--
xterm

Szép is az, amikor az ember megteheti. :)

Az én Huawei Ascend P7 telefonomon van jópár app, amit nem lehet kiirtani sehogy. Köztük a Huawei saját zenelejátszó alkalmazása, amit utálok, folyamatosan belepofázik más lejátszók működésébe. Nem csak hogy a letiltás gomb ki van szürkítve, root jogosultással + titanium backuppal, vagy saját kezűleg törléssel se lehet rendesen kiirtani, mert a telefon újraindításkor valahonnan visszarakja a törölt apk-kat...

Már feltéve, h rootolt.

Google Play Edition készülékem van, nem rootolt (minek?) és simán megy.

> nem rootolt (minek?) és simán megy.
Nem irt nagy hulyeseget, nekem sincs ilyen beallitasom 4.0-n (Sony, stock ROM). Rootolni pedig azert kell, hogy legyen ilyen lehetoseg :) Link2SD-vel megy.

Nem. Rendes android funkció, ott van a beállításokban az alkalmazások részleteinél. Talán a 4.0 óta van így. A legtöbb alkalmazás letiltható vele, a nagyon rendszerközeliek nem. Ez aztán persze függ a gyártótól is mennyire heréli ki a funkciót, meg melyik alkalmazást jelöli meg letilthatatlannak.

4.0.4-em van, es nincs ilyen lehetosegem.

Pedig ez rendes ICS feature, ha a telefonod nem tudja, akkor az azt jelenti, hogy a gyártód volt olyan kedves és kivette a saját romjából. Bár ez nyilván nem segít rajtad ha le akarsz tiltani alkalmazásokat.

Megoldottam végülis, nem arról van szó, csak arról, hogy androidon nem nagyon érdemes általánosítani :-)

Mondjuk úgy, van az Android, meg van a Sony :) :) :)

Meg a Samsung. Meg a HTC. Meg a...

Te is tudod jól, hogy miről beszélek, nemcsak a sony vesz ki/tesz bele fícsöröket.

Szóval van a CM ami halott útvonal, meg van az oxygen amit hirtelen kapkodtak össze hogy legyen valami. Asszem maradok a nexus vonalon.

--
arch,debian,openelec,android

CM mitől halott?

Hát fixme de a oneplus és a cm összeveszett, nem? Tehát nem lesz új cm. Kontrasztként mondom a nexus4-et, ami 4.2.x -től 5.0.1 -ig (de amennyire tudom hamarosan 5.1-ig) frissítve lesz hivatalosan.

--
arch,debian,openelec,android

Baromság. A CM 12S tanúsítás, minősítés alatt van. Szó nem volt arról, hogy nem lesz.

--
trey @ gépház

Oh, my bad. Kösz.

--
arch,debian,openelec,android

Annyit persze hozzáteszek, hogy az elérhető infók és kommunikáció alapján. Hogy a valóság ezzel szemben mi lesz, az persze egy más kérdés. Eddig a percig még úgy néz ki, hogy lesz CM 12S, jelenleg a certifikációra vár és ki is fogják adni. Ez az utolsó hivatalos szó róla:

UPDATE 3/31
Unfortunately, CM12 won't be OTAing today due to certification issues as well. All parties are working together to resolve the problems as soon as possible. I understand the frustration and we will definitely be more careful with our ETAs in the future.

--
trey @ gépház

Nem követtem ezt az összeveszés témát. De annyira nem lehetnek lecsóban, ha éppen most adják ki a 12S-t.

Összefoglalva:

Steve "cyanogen" Kondik szerint pont aznap adták be a CM 12S-t certifikálásra, amikor kijött a soron következő "MR1" (maintenance release). Ezzel együtt új testsuite érkezett, így újra kellett futtatniuk a teszteket. Az új suite új követelményeket hozott, amit a Cyanogen Inc.-nek meg kell(ett) oldania.

--

Hands on with Cyanogen OS 12 for the OnePlus One (Az AndroidCentral tesztelte)

--

Ötödikén Kondik azt írta, hogy kb. 4 nap a folyamat.

--
trey @ gépház

Nekem van rajta CM logo a hátán:)

Azért a telepítési leírással óvatosan, 2 helyen nem stimmelt nekem:
- amikor a TWRP felrakása után reboot van, rögtön recovery módbe kell nyomni (power+voldown) különben a CM recovery-je jön fel és kezdheted elölről
- az letölthető zip-et ne töltsd a telefonra, hanem a benne levő zip-et és md5-öt, azt már fel lehet telepíteni..