Közeledik a gyártásba adható állapothoz az Ubuntu mobil OS-e

Címkék

Łukasz 'sil2100' Zemczak a napokban bejelentette, hogy elérhető az első RTM image az Ubuntu Touch "ubuntu-rtm" disztribúciójából. A bejelentés lényege a következő:

"To anyone that wants to have a stable and up-to-date Ubuntu Touch device, please flash your devices with an ubuntu-rtm/14.09 image."

Vagyis, aki stabil és naprakész Ubuntu Touch eszközzel szeretne rendelkezni, annak érdemes egy ubuntu-rtm/14.09 image-dzsel próbálkozni. Természetesen átlagfelhasználóknak nem ajánlott az Ubuntu Touch, ráadásul elég szűk körű a támogatott eszközök száma is. A bejelentés mindenesetre jelzi, hogy ha túl sok infó nem is érkezik az Ubuntu Touch-ról, a fejlesztés azért a színfalak mögött folyik és a termék úton van a pletykált decemberi debütálás felé.

Hozzászólások

Sokmindent lehet mondani ra, de a stable tulmegy a nagykepusegen:)

Ugorj be valamelyik IRC csatornára és panaszkodj bátran ha valamelyik RTM image problémás.

Én ezzel a paranccsal szoktam flesselni, ha manuálisan esek neki:

$ ubuntu-device-flash --channel=ubuntu-touch/ubuntu-rtm/14.09-proposed --wipe --developer-mode --password=0000

Ez egy füst alatt kiradírozza a rendszert, beállítja a developer módot és a jelszót is.

Az adb egy kicsit trükkös lett, mert ahhoz kell a developer mód és konkrét jelszó.

Hát azokat a csatornákat valóban jó lenne kicsit kigyomlálni.

Én szinte kizárólag a devel-proposed csatornát használom. Ez az ahova a napi fejlesztések mennek. De nagyon brutális QA process az ahogy ide bekerülnek csomagok, szóval nagyon ritka az, hogy ez a csatorna regresszióval küzdene. Előfordul persze, de ritka és pár órán belül mindig jön az új image ami javítja a problémát.

"Vagyis, aki stabil és naprakész Ubuntu Touch eszközzel szeretne rendelkezni, annak érdemes egy ubuntu-rtm/14.09 image-dzsel próbálkozni"

Ó, próbálkoznék én, ha megmondaná valaki hogy tegyem fel az eszközömre... Az a baj, hogy eleinte támogatva volt (Galaxy Nexus) most már csak Nexus 4 és 5-re elérhető. Lefogadom, hogy nem nagy kunszt saját buildet csinálni, csak ki kellene cserélnem 1-2 dolgot (driverek?) mondjuk egy n4 buildhez képest. De hogy én ehhez annyira nem értek...

Nem érdemes küzdeni a Nexus-szal. Oka volt annak, hogy a CI srácok dobták a támogatott platformok listájáról. Konkrétan a video drájverével volt gubanc és csak nagyon trehány teljesítménnyel és abszurd bugokkal lehetett az egész stack-et életre kelteni. Annyit meg nem ért meg a dolog, hogy egy amúgy sem célhardver támogatásán heteket dolgozzon az adaptációért felelős csapat.
Az Ubuntu phone ameddig nem egy hivatalosan kiadott hardveren futó verzióról van szó nem feltétlenül lesz kompatibilis azzal a vassal amivel most dolgozunk.

"bejelentés mindenesetre jelzi, hogy ha túl sok infó nem is érkezik az Ubuntu Touch-ról, a fejlesztés azért a színfalak mögött folyik és a termék úton van a pletykált decemberi debütálás felé."

Némi pontosítással azért had éljek.

Minden az Ubuntu phone fejlesztésével kapcsolatos munka és döntés teljesen publikus.
A levlista: https://launchpad.net/~ubuntu-phone

Az IRc csatornák pedig a freenode-on:
CI - #ubuntu-ci-en
Platform - #ubuntu-touch
Apps - #ubuntu-app-devel
A core és system alkalmazások forrása - https://wiki.ubuntu.com/Touch/CoreApps

Ezen túl minden csomag a szabványos Ubuntu repókból érhető el.

Nincsen egyetlen zárt forráskódú bit sem a rendszerbem.
Az Ubuntu on Air heti hangoutba bárki bekapcsolódhat, minden aktuálus fejlesztést ott is megbeszélünk - http://ubuntuonair.com/
A teljes archívum pedig visszanézhető a tecső csatornán - http://www.youtube.com/user/UbuntuOnAir

Nincsenek titkok, semmi nem történik a színfalak mögött.

Az elso es az utolso sorodban ellenmondasz magadnak:)

Ezeket tapasztalom par perc utan:

- a contacts page-rol nincs mivel visszalepni visszalepni, vagy azt csak ugy lehet bezarni, h kimegyek a taskmanagerbe es ott elhuzom (= azaz ez a bezaras?), mert a messages-nel ugyanezt tapasztaltam
- lehet minden szirszar service-cel szinkronizalni, ill. minden szarba belepni, de siman carddavot meg caldavot nem kezel (minek ubuntuone?)
- a google-t hiaba allitom be, meg kulon be kell allitani, h a contactocat szinkronizalja - majd jelenti, h megtortent es a contactokat nezve csak homokorazik
- a pin-t mindig keri zarolas utan
- a pin beirasa utan nem kell az ok (lehet, h feature?)
- a call menuben be tudtam hozni a contactokat, de az osszeset megjeleniti, nemcsak azt, amelyikhez van szam rendelve...eleg gaz:)
- a call waitinget nem lehet kikapcsolni
- a sim-et unlockolni kell az elejen, amikor bekapcsolom, de az becsapos, mert utana is kell, a felso menubol (vagy amikor a dupla kodot megadom az elejen, az nem is a sim kod, hanem csak egy locking kod, de hol lehet azt megvaltoztatni?)
- az alarm beallitos gordululos ize ultraszar:)
- a browsernel nincs settings (pl. start page..)
- az ubuntu store-ban az alkalmazasok listajaban egy alkalmazasnal szerepel: neve, keszitoje neve, ara -> epp csak az nem, h mi a lonak a valagat csinal az app:/
- a billentyuzeten a .com bill. felett a .co.uk szerepel -> hogy lehet ezt massa tenni?
- a rotation nem mukodik, pl. amikor accountot adok hozza es gepelnek, az allo billentyuzeten nincs nyil

Zabalja az akksit.
Remelem, reggel felebreszt:)

Pár percnél minden új platform többet igényel. Ez az új dolgok sajátja.

> a contacts page-rol nincs mivel visszalepni visszalepni, vagy azt csak ugy lehet bezarni, h kimegyek a taskmanagerbe es ott elhuzom (= azaz ez a bezaras?), mert a messages-nel ugyanezt tapasztaltam

Egyik appból sincsen ilyen visszalépés. A desktopon nagyon hozzászoktunk a bezárogatáshoz. Manapásg erre már semmi szükség. Egy edgeswipe jobbról vagy balról és az app megy a háttérbe. Nem fog sem memóriát sem cpu-t enni.

>lehet minden szirszar service-cel szinkronizalni, ill. minden szarba belepni, de siman carddavot meg caldavot nem kezel (minek ubuntuone?)

Meg a kutyádat sem sétáltatja meg :) Gőzöm sincs, hogy melyik service és milyen import hogyan volt prioritizálva. Nyilván van ezer dolog ami miatt n júzer felhúzhatja a szemöldökét. Majd lesz UI a caldavra meg carrdavra is. Amúgy én terminálból szoktam syncevolution-nal importálni és csont nélkül megy.

> a google-t hiaba allitom be, meg kulon be kell allitani, h a contactocat szinkronizalja - majd jelenti, h megtortent es a contactokat nezve csak homokorazik

Ezt nem tudom. Nem használom a kugli adathalászó szogáltatásait. Ha bugzik akkor érdemes az IRC csatornán nekifutni és/vagy LP bugot tolni.

> a pin-t mindig keri zarolas utan

A lock code az lock code. A SIM pin az egészen máshol van. Ha nem tetszik a lock code akkor állítsd át swipe-ra: System settings - Security & Privacy - Lock phone

> a pin beirasa utan nem kell az ok (lehet, h feature?)

Igen ez egy fícsör. Ha az OK gomb nyomogatása a fétised :) akkor használj passphrase-t :) Extra gyötrelemnként ebben az esetben küzdhetsz az OSK-val is :)

> a call menuben be tudtam hozni a contactokat, de az osszeset megjeleniti, nemcsak azt, amelyikhez van szam rendelve...eleg gaz:)

Szerintem nem gáz. Később a call ehet voip call is és ott máris nem számok vannak. Minek fessük be magunkat a sarokba. Ott az összes kontakt, a kedves júzer meg majd rájön, hogy nincsen szám valakihez és beírja.

> - a call waitinget nem lehet kikapcsolni

Én tudnék még mondani hatszáz olyan szabványos telkó fícsört amit nem tud a rendszer. Sok tennivaló van még.

> a sim-et unlockolni kell az elejen, amikor bekapcsolom, de az becsapos, mert utana is kell, a felso menubol (vagy amikor a dupla kodot megadom az elejen, az nem is a sim kod, hanem csak egy locking kod, de hol lehet azt megvaltoztatni?)

Meg is adtad a kérdésedre a választ. A SIM pin-t meg lehet kérni bárhol és bármikor. Én látok abban is rációt, hogy hagyjuk a rendszert tabletként használni defaultból. Aztán ha kell a sim akkor csatlakozunk hozzá, pont mint egy wlan-hoz. De nincs kőbe vésve ez a modell. Nyilván két sor kód változtatással lehet a SIM-eket aktiválni a boot után.

> - az alarm beallitos gordululos ize ultraszar:)

Na, ezt elmondom a Zsombor cimborának :) Ketten vagyunk magyarok az egész bagázsban és ezt pont ő csinálta. Amúgy ő a dizájnerekre fogja kenni. Sajnos amit a színes sálas, sárga nacis, dizájn szemüveges londoni dizájnerek kitalálnak az néha furcsa a magunkfajta mérnökembereknek. De a kínai tinilányok biztos zabálni fogják :D Én nem értek a visual dizjánhoz.

> - a browsernel nincs settings (pl. start page..)

Szerintem nem is kell. Ott van a history. Amúgy szerintem egy sor módosítással lehet start page-et csinálni.

> az ubuntu store-ban az alkalmazasok listajaban egy alkalmazasnal szerepel: neve, keszitoje neve, ara -> epp csak az nem, h mi a lonak a valagat csinal az app:/

Van 4 szónak hely... ebbe ez fér bele. Ha minden appnak ott lene a leírása akkor harmada annyi app férne ki. Az app description vagy title az hosszú. Viszont vannak kategóriák és lehet keresni. Na meg legyen az ikon meg a név jó és akkor sima liba.

> - a billentyuzeten a .com bill. felett a .co.uk szerepel -> hogy lehet ezt massa tenni?

Ez innen nézve bugnak tűnik. Érdemes lenne reportálni és kérni, hogy a locale beállítástól függően legyen mondjuk .hu Nagy okosság lenne. Holnap rá és lépek erre. Ha benne lesz akkor beírlak a credit listbe :)

> a rotation nem mukodik, pl. amikor accountot adok hozza es gepelnek, az allo billentyuzeten nincs nyil

Furcsa, nekem működik. Most adtam hozzá egy facebook accot és rotált mint a kisangyal.

> Zabalja az akksit.

:) Ezt pár perc használat alapján állapítottad meg? Szerintem elég penge az energia felhasználása. Nyilván a nagy fényerő és a wlan eszik az áramot, de ez midnenhol máshol is így van. Nekem ma egész nap wlan-on volt a bq és most 66%-on van

Amúgy sok igazság van az észrevételeidben. NYilván kell még csiszolni és bővíteni a rendszert, de szerintem így a mostani állapota nem rossz. Tudva, hogy mekkora csapat és mennyi idő alatt hozta ezt össze pedig még komolyabb.

> Pár percnél minden új platform többet igényel. Ez az új dolgok sajátja.

Tisztaban vagyok vele, ill. a termek fejlodeset is felaktivan kovettem. Anno azert vettem N4-et, h ezt meg tudjam tenni:)
Ettol fuggetlenul oszinten szolva gyorsabb fejlodest vartam, ill. azt, h a "haszontalan" dolgokkal szemben a (szamomra) hasznos dolgok keruljenek az eloterbe. Egeszen pontosan azt szeretnem, h legyen elerheto egy a munkara jol hasznalhato telo (ertsd: ne a facebook meg a jatekok legyenek elol). Persze gondolom uzletileg nem ez az iranyvonal a kifizetodo es elegedjek meg azzal, ha egyaltalan ezek a szarok leszedhetok:)

> Egyik appból sincsen ilyen visszalépés. A desktopon nagyon hozzászoktunk a bezárogatáshoz. Manapásg erre már semmi szükség. Egy edgeswipe jobbról vagy balról és az app megy a háttérbe. Nem fog sem memóriát sem cpu-t enni.

Aha:)
Azert szamomra ez nem kielegito valasz.

> System settings - Security & Privacy - Lock phone

10x, az a baj, h ez meg igy tul konnyen feloldodik a zsebemben.

> Szerintem nem gáz. Később a call ehet voip call is és ott máris nem számok vannak. Minek fessük be magunkat a sarokba. Ott az összes kontakt, a kedves júzer meg majd rájön, hogy nincsen szám valakihez és beírja.

Egyelore azert meg nincs VOIP, viszont egy totalszimpla telefonrol van szo. Szoval ez igy gaz. Ha majd tudja a megfelelo feature-oket es lehetoseg konfigolhato lesz (mivel az adat korlatozottan elerheto jelenleg meg), akkor igazat adok neked... persze tudom, ez meg csak a fejlesztoknek szol.
A lenyeg, h most elveszni benne, de legalabb doglassan indul el a contacts app (mint minden mas app amugy, de ezt tenyleg betudom annak, h lesz meg optimazilas).

> Igen ez egy fícsör. Ha az OK gomb nyomogatása a fétised :) akkor használj passphrase-t :)

Azert reszesitenem elonyben az OK-t, mert veges szamu probalgatas utan helobelo pin. Ha van egy OK, akkor meg van ido meggondolni az elirast (kicsit pszichologia, kicsit gyakorlatilag is indokolt). Amugy meg rohadt gaz, h nem latszik a pw meg a pin sehol. Sosem ertettem, minek a szarakodas vele. Persze a 24-ben totalban mutatjak:D

> Na, ezt elmondom a Zsombor cimborának

Halam orokke uldozni fog:P

> Van 4 szónak hely... ebbe ez fér bele. Ha minden appnak ott lene a leírása akkor harmada annyi app férne ki. Az app description vagy title az hosszú. Viszont vannak kategóriák és lehet keresni. Na meg legyen az ikon meg a név jó és akkor

Szemely szerint kisebb ikonokat hasznalnek, a szerzo full erdektelen a listazaskor. Helyette lehetne annyi, h 'mail client' vagy anyamkinja. Amugy meg lehetne vmi gyorsmegmutato. Nem neztem, a weben is elerheto, mint a google play?

> sima liba

Bazz, egyetemen hallottam utoljara mastol. Amugymeg egybe kell irni:D

> Ez innen nézve bugnak tűnik. Érdemes lenne reportálni és kérni, hogy a locale beállítástól függően legyen mondjuk .hu Nagy okosság lenne. Holnap rá és lépek erre. Ha benne lesz akkor beírlak a credit listbe :)

Ahogy lent is irtak, most ilyen. Kiprobaltam, ha US-rol HU-ra allitom a gep nyelvet, akkor .hu jelenik meg. De nekem US nyelv kell (es akkor sem ertem, mitol .co.uk a masodlagos:)
Ami okossag lenne, az az, ha a felugro ablakban megjeleno suffixek konfigolhatok lennenek (most .net, .org etc).
Na meg a cursor billentyuk lennenek okossagok;)

> Ezt pár perc használat alapján állapítottad meg? Szerintem elég penge az energia felhasználása. Nyilván a nagy fényerő és a wlan eszik az áramot, de ez midnenhol máshol is így van. Nekem ma egész nap wlan-on volt a bq és most 66%-on van

Hat ezaz, 50% kornyeken volt, amikor elkezdtem nyomkodni es lement gyakorlatilag 0-ra, amig szuttyogtem vele. Szerintem latvanyosan tobbet eszik. De mint irtam, N4.
De biztos csak az install nyaggatta meg nagyon.

> mekkora csapat

Mekkora.
Ha kiemelt projekt, miert csak akkora?:) Legalabbis a nyilatkozatokbol ugy tunik, h az.

A keyboard vibration akkor is mukodik, amikor ki van kapcsolva.

Mutass nekem egy mail klienst. A dekko nevu izet talaltam, de az nagyon gane..:)

A legnagyobb gondom viszont a kovetkezo: egy ido utannem mukodik a swipe. Nem tudom elohozni sem a launchert, sem a hatterbe nem tudom pakolni az alkalmazast.

Tovabba sokszor van, hogy van egy next-next-es beallito wizard es jobb felul lehet X-et v. pipat kivalasztani. Ez mar onmagaban is pocsek egy olyan bunko kezunek, mint en, de ha nem tapintok tized mm pontosan, hanem egy picit jobbra, akkor a hatterbe kerul az egesz. Gondolom talan tul kevesebb kell jobbrol balra huzni az alkalmazast, tul erzekeny (mashogy leirva a pipa helyett a hatterbe megy)?

A telefon kepet a laptopra nem lehet vhogy kivarazsolni?

A dashboard-on az lenne jo, ha alapbol a kereso mezobe lehetne kattintani es irni, nem elobb a nagyito ikonra kattintani (bar klikkre ugyanannyi vegulis.

Az ikonok merete nagyon nagy, tokfeleslegesen.

Jo lenne, ha lenne desktop es azon statusok (pl. calendar itemek, ido meg miegymas).

Az ubuntu store-ban nem lehet kilistazni az installalt appokat (h uninstallalhassam oket:D)
(kozben rajottem, h hosszan nyomni kell a normal applistben es az lesz, amit akarok)

Erdekesseg: weather app -> current location -> keresi -> Paskomszőllők (Bekes)

A media player-t nem lehet uninstallalni.

Pliz irja ki a battert a %-ot.

"oszinten szolva gyorsabb fejlodest vartam,"

Iszonyatosan nagy fejlődés van amögött amit látsz. Ha belegondolsz, hogy a 12.04 egy csak egér-biló irányítású GtK rendszer volt a 14.10 pedig egy full QML alapú touch gesture irányítású rendszer. Teljesen ki lettek cserélve két év alatt az Ubuntu leglényegsebb elemei úgy, hogy közben a UI az Ubuntu maradt.

"Azert szamomra ez nem kielegito valasz."

Mi lenne a számodra kielégítő válasz. Nem lesz az alkalmazás templétben bezárás funkció. Már a MeegGo-ban sem volt 5 éve. Miért gondolod, hogy akkor mi most visszahozzuk? Azért merta single taszkos iOS-ben volt és ottmaradt?

"10x, az a baj, h ez meg igy tul konnyen feloldodik a zsebemben."

Szerintem döntsed el, hogy mit akarsz :) Van három lehetőséged: Swipe, numerikus kód, szöveges jelszó. Valamelyik jó kell, hogy legyen.

"Egyelore azert meg nincs VOIP, viszont egy totalszimpla telefonrol van szo. Szoval ez igy gaz."

Nem gáz. A Contacts UI az egy alkalmazás. Bizonyos más alkalmazásokból hozzá ehet férni a kontaktokhoz és ott feljön a teljes lista. Hiba lenne okoskodva eldugni azokat a kontaktokat a call UI-ban amikben nincsen szám. egyen ott, lássa a júzer, hogy nincsen szám és döntse el, hogy mit akar ezzel a helyzettel kezdeni. Ha kinyitom a konyhaszekrényt akkor nem tűnik el az üres lisztes zsacskó... látom, hogy üres. Kiömlött, vagy sosem volt benne, elfogyott. De látom.

"doglassan indul el a contacts app (mint minden mas app amugy, de ezt tenyleg betudom annak, h lesz meg optimazilas)."

Az alkalmazás startup időn még dolgoznak a fiúk. Ez minden platformon probléma és mindenhol mindenféle buhera meg hekkelés van a "gyors" indulás mögött. Nehéz téma, de van rá 2-3 ötlet, hogy hogyan lesz jobb.

> Igen ez egy fícsör. Ha az OK gomb nyomogatása a fétised :) akkor használj passphrase-t :)

"Azert reszesitenem elonyben az OK-t, mert veges szamu probalgatas utan helobelo pin."

Várjál, te keversz két dogot. A SIM pin bevitelnél _VAN_ egy "OK" gomb. A screen lock kódnál pedig korlátan kisérletre van lehetőséged.

"Amugy meg rohadt gaz, h nem latszik a pw meg a pin sehol."

Ez azért security kérdés. Csak ne lássa már a metrón a mögöttem álló arc a jelszavamat. Amúgy két arc épp a héten fixálta meg a text input komponenst, hogy a jelszó esetében egy timeouttal mutassa a legutolsó karaktert. Az aktuális image-ben ez már benne is van szerintem.

> Van 4 szónak hely... ebbe ez fér bele. Ha minden appnak ott lene a leírása akkor harmada annyi app férne ki. Az app description vagy title az hosszú. Viszont vannak kategóriák és lehet keresni. Na meg legyen az ikon meg a név jó és akkor

"Szemely szerint kisebb ikonokat hasznalnek"

Sok szöveg, kevés ikon :) Te se menjél visual dizájnernek :) Nézd én is a `dpkg -l` formátumra esküszöm, de nem én vagyok a szabvány júzer.

"a szerzo full erdektelen a listazaskor."

Jelenleg nem az. Egyelőre több app developer van mint felhsználó :) és ez vélhetőleg egy kis ideig így is marad. Fontos doog maszírozni az app developerek nyakát. Ennek örülnek és lelkesednek.

"Helyette lehetne annyi, h 'mail client' vagy anyamkinja."

Anyámkínja két szó, mail client, két szó... ezekre menne is. De épp tegnap toltam fel a UITK component gallery appot, ár az is három szó. Jó ez így. Szép nagy ikon, hogy erősítsük a vizuális brand-ek jelentőségét, ott van a szerző, hogy érezzék az elismerést és ott van a név amit lehet okosan megválasztani.

"Nem neztem, a weben is elerheto, mint a google play?"

Szerintem marad a https://apps.ubuntu.com/ amit majd telefonra ki fognak hegyezni.

"Ami okossag lenne, az az, ha a felugro ablakban megjeleno suffixek konfigolhatok lennenek (most .net, .org etc)."

Ez tényleg okosság lenne. Megnézem, hogy mit szólnak hozzá a dizájnerek. Amúgy az Ubuntu már évek óta nem a szénné konfigolhatóség felé megy. De ez egy okos dolog lenne.

"Na meg a cursor billentyuk lennenek okossagok;)"

Mire?

> Ezt pár perc használat alapján állapítottad meg? Szerintem elég penge az energia felhasználása. Nyilván a nagy fényerő és a wlan eszik az áramot, de ez midnenhol máshol is így van. Nekem ma egész nap wlan-on volt a bq és most 66%-on van

"Hat ezaz, 50% kornyeken volt, amikor elkezdtem nyomkodni es lement gyakorlatilag 0-ra, amig szuttyogtem vele. Szerintem latvanyosan tobbet eszik. De mint irtam, N4."

Ma megnézem az N4-et is. A bq az tegnap reggel óta megy és most van 30%-on. Tegnap amikor az előző hozzászólást írtam akor volt 66%-on. Szerintem 12 óra alatt full wlan-on buherálással 36%-ot enni az normális. Nem mértem még be, de nekem az az érzésem, hogy lényegesen jobb mint az N9-esem.

"Mekkora."

~100 fő. Annyi emennyit az IRC-en meg a levlistákon látsz. Nincs titkos háttércsapat.

"Ha kiemelt projekt, miert csak akkora?:) Legalabbis a nyilatkozatokbol ugy tunik, h az."

Erről a főnököt kell megkérdezni. Shuttleworth óvatos ember. Amúgy meg megvan az előnye a kompakt és kicsi csapatoknak is. Tény, lassabban haladunk egy csomó dologgal, de legaább fókuszált és zárt a csapat.

"A keyboard vibration akkor is mukodik, amikor ki van kapcsolva."

Szerinem ez egy bug, majd javítják.

"Mutass nekem egy mail klienst. A dekko nevu izet talaltam, de az nagyon gane..:)"

Én a trojitát próbáltam akkor amikor portolták Ubuntura. Nekem tetszett. De az én véleményem nem releváns. Én évek óta nem levelezek telefonról.

"A legnagyobb gondom viszont a kovetkezo: egy ido utannem mukodik a swipe. Nem tudom elohozni sem a launchert, sem a hatterbe nem tudom pakolni az alkalmazast."

Ez ismert bug. Dogoznak rajta a srácok.

"Tovabba sokszor van, hogy van egy next-next-es beallito wizard es jobb felul lehet X-et v. pipat kivalasztani. Ez mar onmagaban is pocsek egy olyan bunko kezunek, mint en, de ha nem tapintok tized mm pontosan, hanem egy picit jobbra, akkor a hatterbe kerul az egesz. Gondolom talan tul kevesebb kell jobbrol balra huzni az alkalmazast, tul erzekeny (mashogy leirva a pipa helyett a hatterbe megy)?"

A grafikus optimalizáció az utolsó lesz. A végeges kiadás előtt lesz belőve az ilyen pixel pontosság és reakció időzítés. A Maemo-Meego cuccoknál is ez volt.

"A telefon kepet a laptopra nem lehet vhogy kivarazsolni?"

Egyelőre nem. De amint végeges lesz a Mir a desktopra, szerintem fog menni.

"A dashboard-on az lenne jo, ha alapbol a kereso mezobe lehetne kattintani es irni, nem elobb a nagyito ikonra kattintani (bar klikkre ugyanannyi vegulis."

Nem lenne jó. Drága a real estate és nincsen statikus text input a keresőnek.

"Az ikonok merete nagyon nagy, tokfeleslegesen."

Szerintem marha jól néznek ki. Rühelem a miniatűr ikonokat. Ezek végre látszanak rendesen :)

"+Jo lenne, ha lenne desktop es azon statusok (pl. calendar itemek, ido meg miegymas)"

Ezt nem igazá értem. Pontosan mire gondolsz?

"Az ubuntu store-ban nem lehet kilistazni az installalt appokat (h uninstallalhassam oket:D)"

Erről is érdemes lenne bug reportot írni.

"(kozben rajottem, h hosszan nyomni kell a normal applistben es az lesz, amit akarok)"

Megy az :) cak akarni kell :)

"Erdekesseg: weather app -> current location -> keresi -> Paskomszőllők (Bekes)"

és nem ott vagy? :)

"A media player-t nem lehet uninstallalni."

Sőt, a browsert és a system settings-et sem :)

"Pliz irja ki a battert a %-ot."

Nekem kiírja... egy mozdulat a battery ikonra és máris látom :)

> Mi lenne a számodra kielégítő válasz. Nem lesz az alkalmazás templétben bezárás funkció. Már a MeegGo-ban sem volt 5 éve. Miért gondolod, hogy akkor mi most visszahozzuk? Azért merta single taszkos iOS-ben volt és ottmaradt?

En ugy emlekszem, meego-ban lehetett bezarni az alkalmazasokat konnyeden, bar a hogyanra mar nem. Tevednek?
Mindenesetre az nem tetszik, h 'hadd fusson csak'.
Es igen, az tetszene, ha egyszeruen be lehetne zarni es kesz, ill. megjobban, ha navigalni tudnek, azaz visszalepni.
Az ios-t nem ismerem:)

> Szerintem döntsed el, hogy mit akarsz :) Van három lehetőséged: Swipe, numerikus kód, szöveges jelszó. Valamelyik jó kell, hogy legyen.

A mostani androidon ketszeres swipe van, az viszonylag szerintem jo. De mar baratkozom a pin-nel.

> Hiba lenne okoskodva eldugni azokat a kontaktokat a call UI-ban amikben nincsen szám. egyen ott, lássa a júzer, hogy nincsen szám és döntse el, hogy mit akar ezzel a helyzettel kezdeni. Ha kinyitom a konyhaszekrényt akkor nem tűnik el az üres lisztes zsacskó... látom, hogy üres. Kiömlött, vagy sosem volt benne, elfogyott. De látom.

A contacts-ban OK, de a call-ban minek? Csak hatraltal. Egy embernek van mondjuk 2000 kontaktja (gondolom ma mar alap, h fb meg gmailen ott van meg a szomszed kutyaja is), de telefonszama pont annyi van, mint 10 evvel ezelott, azaz mondjuk 200 es akkor lehet, h sokat mondtam. A sok irrelevans informacio csak hatraltat egy szimpla hivasnal.
Remelem, atlagember vagyok:P

> Várjál, te keversz két dogot. A SIM pin bevitelnél _VAN_ egy "OK" gomb. A screen lock kódnál pedig korlátan kisérletre van lehetőséged.

Igen, igazabol eredetileg meg akkor irtam, amikor azt hittem, a ketto ugyanaz. Bocs.

> Ez azért security kérdés. Csak ne lássa már a metrón a mögöttem álló arc a jelszavamat. Amúgy két arc épp a héten fixálta meg a text input komponenst, hogy a jelszó esetében egy timeouttal mutassa a legutolsó karaktert. Az aktuális image-ben ez már benne is van szerintem.

Mutassa ha akarom (show password checkbox). De a szokasos timeoutos moka is jobb a semminel.

> Nézd én is a `dpkg -l` formátumra esküszöm, de nem én vagyok a szabvány júzer.

A telo eseten egyaltalan nem eskuszom arra, de a tartalom elol ne vegye el a helyet egy ikon. Annak nincs tobb dolga, minthogy egy gomb legyen, meg kicsit talan figyelemfelkeltes, ill. a gyors beazonositas lehetosege, ha mar altalam ismert az app (az app store-nal ennek utobbinak nemsok ertelme van).

> Jelenleg nem az. Egyelőre több app developer van mint felhsználó :) és ez vélhetőleg egy kis ideig így is marad. Fontos doog maszírozni az app developerek nyakát. Ennek örülnek és lelkesednek.

Elfogadom, de en user vagyok igy a user szempontjabol irom.

> Anyámkínja két szó, mail client, két szó... ezekre menne is. De épp tegnap toltam fel a UITK component gallery appot, ár az is három szó. Jó ez így. Szép nagy ikon, hogy erősítsük a vizuális brand-ek jelentőségét, ott van a szerző, hogy érezzék az elismerést és ott van a név amit lehet okosan megválasztani.

Van egy kompromisszumos javaslatom: legyen beallithato:)

> Szerintem marad a https://apps.ubuntu.com/ amit majd telefonra ki fognak hegyezni.

Itt nem lehet egyelore telora telepiteni.

>> "Na meg a cursor billentyuk lennenek okossagok;)"
> Mire?

Te hogyan mesz vissza a szovegben, ha mondjuk elirsz egy karaktert?

> Ma megnézem az N4-et is. A bq az tegnap reggel óta megy és most van 30%-on. Tegnap amikor az előző hozzászólást írtam akor volt 66%-on. Szerintem 12 óra alatt full wlan-on buherálással 36%-ot enni az normális. Nem mértem még be, de nekem az az érzésem, hogy lényegesen jobb mint az N9-esem.

Ma en is megprobalom Ubuntuval futtatni fullossan:)

> zárt a csapat

Az altalaban inkabb rossz, mint jo nem? Pl. nehezen kerulnek be uj dolgok, csapaton belul nagy az egyetertes, de csak azert, mert nincs fuggetlen, kulso visszajelzes. Vagy tevedek?

> a trojitát próbáltam

Rakerestem, erre a dekkot dobta fel a store:D

> A grafikus optimalizáció az utolsó lesz. A végeges kiadás előtt lesz belőve az ilyen pixel pontosság és reakció időzítés. A Maemo-Meego cuccoknál is ez volt.

Azt akartam jelezni, h az X es a pipa is rossz helyen vannak, rossz, h egymas mellett vannak, folyton a masikra nyomtam, es a hatterbe rako cucc csak nehezitette a dolgot. Az utobbi gondolom pixeles optimalizalas kerdese, de az elobbi nem, inkabb total mashogy v. mashova kene rakni.

Apropo, az is nagyon rossz, hogy felul lehet jobbra-balra lepkedni. Epp a napokban volt itt a site-in is egy bejegyzes, hogy a telefonnak melyik resze erheto el egy kezben tartva es hat a felso resze nem az:D

> Szerintem marha jól néznek ki. Rühelem a miniatűr ikonokat. Ezek végre látszanak rendesen :)

Van 1 javaslatom, legyen ez is allithato. En mondjyuk az extrem kicsi ikonokat szeretem, de ezek meg itt extrem nagyok.

>> "+Jo lenne, ha lenne desktop es azon statusok (pl. calendar itemek, ido meg miegymas)"
> Ezt nem igazá értem. Pontosan mire gondolsz?

Jelenleg nincs desktop, hanem egy dashboard szeruseg, ahol az appok vannak, egy olyan amit nem lehet bezarni. Az lenne a jo, ha ez bezarhato v. hatterbe kuldheto lenne es a desktop latszodna by default. Rajta pedig adatok, mint pl. ha kiktol nem fogadott hivas, ora, calendar item-ek, stb. Kb. mint a lock screen-en ami van, csak tobb es belekattinthato.

>> "Erdekesseg: weather app -> current location -> keresi -> Paskomszőllők (Bekes)"
> és nem ott vagy? :)

Wow, tenyleg letezik ilyen telepules. Erdekes, h a google gyakorlatilag weather forecast-okat ad csak ki ra. Biztos ez a speckoja a helynek:)
Azt hittem egyebkent, h vmi fals, beleegetett teszt adat vhonnan a telefon melyerol.

> Sőt, a browsert és a system settings-et sem :)

A browsert valoszinuleg ugysem akarja senki sem, de media playert miert? A system settings-et nem ertem, az egy masik kategoria, a tobbi nem system app.

> Nekem kiírja... egy mozdulat a battery ikonra és máris látom :)

Ahha, hogy ilyet is lehet. Ettol fuggetlenul ez igy rossz. Azt sem bannam, ha az ikon helyett csak a % lenne.

BTW, a blutetooth-t mindig kikapcsolom es a reboot utan mindig visszakapcsolja. Tudom, h nekem kene ezeket bejelentenem, te meg nem fogod. De lusta vagyok ilyen korai szakaszban meg. Majd talan akkor, ha nem az lesz, hogy hatrarakjak a dolgaimat a priority listan...

"En ugy emlekszem, meego-ban lehetett bezarni az alkalmazasokat konnyeden, bar a hogyanra mar nem. Tevednek?"

Top edge swipe kinyírta az appot, de nem volt kötelező.

"Mindenesetre az nem tetszik, h 'hadd fusson csak'."

Már írtam, hogy _NEM_ fut. Suspendbe megy, nem eszik sem memóriát sem CPU-t. State save módba megy.

"Es igen, az tetszene, ha egyszeruen be lehetne zarni es kesz, ill. megjobban, ha navigalni tudnek, azaz visszalepni."

Azok az idők lejártak amikor nem produktív butasággal kellett szórakozni. Nincsen (x) az alkalmazásokban... ennyi. Túlléptünk rajta. Nem érdemes a Win3.1 alatt megszokott dolgokat hiányolni.

"A mostani androidon ketszeres swipe van, az viszonylag szerintem jo. De mar baratkozom a pin-nel."

Szerintem az egyszeres swipe is jó. Annak az esélye zérus hogy a power gombot megnyomod és utána swipe-olsz.

"A contacts-ban OK, de a call-ban minek?"

A call-ban nincsen ilyen, A Call-ban egy lehetőséged van a Contacts-ba menni.

"A sok irrelevans informacio csak hatraltat egy szimpla hivasnal."

Miért hátráltat? A kedvenceid a kedvencek között vannak a hívni kívánt embernek meg akkor is beírod az első két betűjét ha 200 vagy ha 2000 név van a Contacts-ban.

"Mutassa ha akarom (show password checkbox). De a szokasos timeoutos moka is jobb a semminel."

Az app dolga, hogy hogyan kezeli a jelszavakat. Van lehetőség mindenre.

"a tartalom elol ne vegye el a helyet egy ikon."

Az ikon a tartalom. Vizuális tartalom. Szebb, izgalmasabb és jobban megjegyezhető mint egy szöveg.

"Elfogadom, de en user vagyok igy a user szempontjabol irom."

A júzernek meg tökmindegy. Az a két szó amit a név foglal úgysem lenne jó semmire.

"Van egy kompromisszumos javaslatom: legyen beallithato:)"

Biztos, hogy nem lesz beállítható. A trend nem a szénné konfigolható platformok irányába megy, hanem az egyszerűsítés felé.

"> Szerintem marad a https://apps.ubuntu.com/ amit majd telefonra ki fognak hegyezni.
Itt nem lehet egyelore telora telepiteni."

A hangsúly a _fognak_ szón van :)

">> "Na meg a cursor billentyuk lennenek okossagok;)"
> Mire?

Te hogyan mesz vissza a szovegben, ha mondjuk elirsz egy karaktert?"

Egy touch rendszerben? Odatapizok ahova menni akarok és kész. Én groteszknek találnék egy touch környezetben emulált cursor irányítással dolgozni.

"Az altalaban inkabb rossz, mint jo nem? Pl. nehezen kerulnek be uj dolgok, csapaton belul nagy az egyetertes, de csak azert, mert nincs fuggetlen, kulso visszajelzes. Vagy tevedek?"

A zárt alatt én azt értem, hogy nem engedik gyorsan felhigulni. Ez a csapat eléggé friss és mindenki máshonnan jön. Nem egy 20 éve összeszokott banda :)

"Rakerestem, erre a dekkot dobta fel a store:D"

http://trojita.flaska.net/index.html
Én igazán egyiket sem ismerem

"Azt akartam jelezni, h az X es a pipa is rossz helyen vannak, rossz, h egymas mellett vannak, folyton a masikra nyomtam, es a hatterbe rako cucc csak nehezitette a dolgot."

Nem tudom mire gondolsz. Nincsen "háttérbe rakó cucc" az edge swipe az a szélről indul.

"inkabb total mashogy v. mashova kene rakni."

Az IRC csatornán ott vannaka dizájnerek is. Szerintem meghallgatják a véleményed. Én nem értek ehhez. Szerintem jó ahogy most van.

"Apropo, az is nagyon rossz, hogy felul lehet jobbra-balra lepkedni."

Szerintem meg nagyon jó :)

"Epp a napokban volt itt a site-in is egy bejegyzes, hogy a telefonnak melyik resze erheto el egy kezben tartva es hat a felso resze nem az:D"

Az is egy vélemény. Abból mostanában sok van :)

"Van 1 javaslatom, legyen ez is allithato. En mondjyuk az extrem kicsi ikonokat szeretem, de ezek meg itt extrem nagyok."

Biztos, hogy nem lesz állítható. De hekkelhető lesz :) csinálhatsz másik téma csomagot :)

"Jelenleg nincs desktop, hanem egy dashboard szeruseg, ahol az appok vannak, egy olyan amit nem lehet bezarni. Az lenne a jo, ha ez bezarhato v. hatterbe kuldheto lenne es a desktop latszodna by default. Rajta pedig adatok, mint pl. ha kiktol nem fogadott hivas, ora, calendar item-ek, stb. Kb. mint a lock screen-en ami van, csak tobb es belekattinthato."

:D neked ez a bezárósdi valami fétis lesz :D

Szerintem pedig ne legyen desktop. A PC-men sem használom a desktopot semmire. Ott van rajta az alkalmazás amit használok. Ha meg nem használok semmit akkor legyenek csak ott az alkalmazásaim, vagy a kedvenc scope-jaim.

"A browsert valoszinuleg ugysem akarja senki sem, de media playert miert? A system settings-et nem ertem, az egy masik kategoria, a tobbi nem system app."

A média pléjer az eléggé system app. Be van drótozva egy csomó másik appra. Nyilván nem lehet letúrni.

"Ahha, hogy ilyet is lehet. Ettol fuggetlenul ez igy rossz. Azt sem bannam, ha az ikon helyett csak a % lenne."

Az ikonon látszik, hogy mennyi naftád van. Vizuális és nem olvasni való információ. Ez nem rossz, hanem jó dolog.

Értem én, hogy te szeretsz olvasni. Én is. De a trend nem a konzolos telefonok irányába mutat, hanem a grafikusan, vizuálisan megjelenő információ irányába. Ez van. ilyen ez a 21. század.

Szerintem ha letúrod a unity-t a rendszerből és csinálsz egy lilbet ami tolja a dbus-t és más szolgáltatásokat akkor csinálhatsz egy szöveges konzolos ubuntu telefont. Még akár jó is lehet... lennénk is vagy pár százan akik használnák :) De ugye a cél az nem ez :)

> Már írtam, hogy _NEM_ fut. Suspendbe megy, nem eszik sem memóriát sem CPU-t. State save módba megy.

Ja, hogy nalad a hatter az a suspendet jelenti:)
Ettol fuggetlenul zavar, h ott van. Ha megnyitok 10 alkalmazast, akkor 10 lesz a taskbar-on, annyibol kell valogatni. De a logikat ertem, ha jo hozzaszokni, akar mukodhet is.

> Azok az idők lejártak amikor nem produktív butasággal kellett szórakozni. Nincsen (x) az alkalmazásokban... ennyi. Túlléptünk rajta. Nem érdemes a Win3.1 alatt megszokott dolgokat hiányolni.

Szerintem nem igy mukodik. Max. mashogy gondolkozunk, mas a logikus.. Vagy hogyan csinalod a navigalast az alkalmazasok kozott?

> Szerintem az egyszeres swipe is jó. Annak az esélye zérus hogy a power gombot megnyomod és utána swipe-olsz.

Beszelj a zsebemmel:/ Meg 2x-es swipe-pal is elojon neha, h feloldja, igaz, ugy mar elenyeszo mertekben.

> A call-ban nincsen ilyen, A Call-ban egy lehetőséged van a Contacts-ba menni.

Igen, errol beszelek.

> Miért hátráltat? A kedvenceid a kedvencek között vannak a hívni kívánt embernek meg akkor is beírod az első két betűjét ha 200 vagy ha 2000 név van a Contacts-ban.
Igy van, es valaszthatom ki a cs utan 15 csilla kozul azt a 2-t, akiknek megvan a szama. A tobbi nem adta meg sosem. Sot, nem is fogja.

> Az app dolga, hogy hogyan kezeli a jelszavakat. Van lehetőség mindenre.
A default ubuntu app-oknak kellene az iranymutatoknak lenniuk.

> A júzernek meg tökmindegy. Az a két szó amit a név foglal úgysem lenne jó semmire.
Bullshit. Fent irtam, mi az ertelme. Ennyi erovel nev sem kell, felesleges, eleg lenne csak 1 ikon. AAAA, az ilyen fel tud bosszantani:/

> Biztos, hogy nem lesz beállítható. A trend nem a szénné konfigolható platformok irányába megy, hanem az egyszerűsítés felé.
Helyesen. Kar, hogy ha a hasznalhatatlansagig akarjak egyszerusiteni. Van arany kozeput. Amit most vedesz azt en szelsosegesnek erzem.

> Egy touch rendszerben? Odatapizok ahova menni akarok és kész. Én groteszknek találnék egy touch környezetben emulált cursor irányítással dolgozni.
Nekem az nem megy (megj.: a monitorom elott nem egy gyerek ul, picike ujakkal, sot egy kicsit remegos is a kezem). Bena a szovegbe kattintani kezzel egy telefonon, tableten rendben van.

> Nem tudom mire gondolsz. Nincsen "háttérbe rakó cucc" az edge swipe az a szélről indul.
Az a tulerzekeny edge swipe.

>> "Apropo, az is nagyon rossz, hogy felul lehet jobbra-balra lepkedni."
> Szerintem meg nagyon jó :)
Kinos:P

> Biztos, hogy nem lesz állítható. De hekkelhető lesz :) csinálhatsz másik téma csomagot :)
Hasznalni akarom, nem hekkelni. Azt veszem meg, amelyik illik az igenyeimhez. A bumszli ikonok anyukalmnak biztos tetszenenek, de o mar sajnos elmult 60 es kevesbe jo a szeme.

> Ha meg nem használok semmit akkor legyenek csak ott az alkalmazásaim, vagy a kedvenc scope-jaim.
Ha nem hasznalok semmit, akkor legyen ott az info, amit az alkalmazasok nyujtanak, h azokat eleve meg sem kelljen nyitni. Atyaeg, ez annyira alap...

> A média pléjer az eléggé system app. Be van drótozva egy csomó másik appra. Nyilván nem lehet letúrni.
Eleg ciki. Tiszta redhat feeling.

> Az ikonon látszik, hogy mennyi naftád van. Vizuális és nem olvasni való információ. Ez nem rossz, hanem jó dolog.
Ahhoz, h ertelme informaciot adjon ki, egy sokkal pontosabb (elnyujtottabb) ikon kene. Engem a szuleim azert kuldtek iskolaba tobbek kozott, h megtanuljak olvassni, a % jelet, es ennek a tudasnak a hasznalatat stb.
Nalatok ez az ikonozas vmi perverz mania. A vegletekig lehet egyszerusiteni es csinalni a smartphone-bol buttphone-t.

> csinálhatsz egy szöveges konzolos ubuntu telefont
Nagyon felreertesz. En egy telefonszeru telefont akarok, ami nem megy a hasznalhatosag rovasara. Megvan a maga helye az ikonnak, az irott szovegnek es a szamoknak is.
Mar varom, h eljon az ido, amikor egyaltalan nem lesz szoveg es az embereknek nem lesz nevuk, vagy senki nem tudja majd, hogy kell a masik nevet leirni, mert csak egy szopottgomboc fb kep lesz, a tobbi informacio "felesleges":(

"Ettol fuggetlenul zavar, h ott van. Ha megnyitok 10 alkalmazast, akkor 10 lesz a taskbar-on, annyibol kell valogatni. De a logikat ertem, ha jo hozzaszokni, akar mukodhet is."

Ha zavar akkor a task listában bezárod. De szerintem még tucatnyi task is kényelmesen kezelhető. Amúgy csodálkoznék, ha normális használat közben 4-5 alkalmazásnál több lenne megnyitva.

"Szerintem nem igy mukodik. Max. mashogy gondolkozunk, mas a logikus.. Vagy hogyan csinalod a navigalast az alkalmazasok kozott?"

Hát semmiképpen nem úgy, hogy "vissza" lépegetek egy dedikált buttonnal a desktop-ra vagy az app launcherre. Ez sem nem ergonomikus, sem nem logikus. Az alkalazások közötti navigálás lényegében egyforma a Sailfish, Meego és az Ubuntu esetében is. Az appokat vagy használod, vagy elrakod őket valahova ahonnan ha kell elő tudod rántani azt amelyiket akarod. Pont mint a könyvespolc előtt a könyvekkel... előveszem, olvasom, visszateszem. Nem tépkedem ki a lapjait, nem variálok vele. Pik-pak, egyszerűen és minden UI macera nélkül.

"Beszelj a zsebemmel:/ Meg 2x-es swipe-pal is elojon neha, h feloldja, igaz, ugy mar elenyeszo mertekben."

Az Ubuntu esetében először power gomb kell. Csak a swipe nem elég.

"> A call-ban nincsen ilyen, A Call-ban egy lehetőséged van a Contacts-ba menni.

Igen, errol beszelek."

És te most azért lobbizol, hogy a Contacts máshogy nézzen ki és mást mutasson attól függően, hogy honnan hívják? Kissé túlbonyolítaná a dolgot. No meg lassítaná is, hogy minden Contacts híváskor valamiféle fileteren át kéne küldeni a tejes listát a megjelenítés előtt. Sokkal egyszerűbb, hogy ha kontatokat kérsz akkor tessék ott van. Aztán abban a keresés már lehet okosabb... de az fejeszthető.

"> Miért hátráltat? A kedvenceid a kedvencek között vannak a hívni kívánt embernek meg akkor is beírod az első két betűjét ha 200 vagy ha 2000 név van a Contacts-ban.
Igy van, es valaszthatom ki a cs utan 15 csilla kozul azt a 2-t, akiknek megvan a szama. A tobbi nem adta meg sosem. Sot, nem is fogja."

Ebben az esetben érdemes nem a Csillára keresni, hanem mondjuk a Kukutyini-ra, mert abból egy van, pont a Kukutyini Csilla. Persze lehet direkt szuboptimálisan hasznáni egy alkalmazást :) de én inkább úgy használnám ahogy gyors és kényelmes. Persze, ha nem tudod, hogy kit akarsz fehívni akkor nyilván nehéz a dolog :D

"> Az app dolga, hogy hogyan kezeli a jelszavakat. Van lehetőség mindenre.
A default ubuntu app-oknak kellene az iranymutatoknak lenniuk."

Ha jó emékszem akkor van iránymutató minden esetre. Nem mindenhol ugyanaz a megoldás a jó megoldás. Rendszerint a rendelkezésre álló real estate az ami a rendező.

"Bullshit. Fent irtam, mi az ertelme. Ennyi erovel nev sem kell, felesleges, eleg lenne csak 1 ikon. AAAA, az ilyen fel tud bosszantani:/"

Nem, van az ikon és van a név. Ennyi legyen elég. Az appoknak ezen kívül van egy description ami nem két szó és már nem férne ki. A kedvedért nem fogunk egy címet - egy kétszavas leírást - egy egymondatos leírást csinálni. Marhaság lenne. Olvasnivalóval amúgy sem érdemes terheni egy ilyen listát. Kisülne a szeme a júzernek. Tiszta, átlátható és egyszerű felület a hatékony.

"Helyesen. Kar, hogy ha a hasznalhatatlansagig akarjak egyszerusiteni. Van arany kozeput. Amit most vedesz azt en szelsosegesnek erzem."

Én nnem védek semmit. Van egy trend és van egy divat. Egyik sem arra mutat, hogy bonyolítsuk meg customizáljuk felismerhetetlenné a platformokat. Értem az igényedet, csak szólok előre, hogy ne számíts ilyenre.

"Nekem az nem megy (megj.: a monitorom elott nem egy gyerek ul, picike ujakkal, sot egy kicsit remegos is a kezem). Bena a szovegbe kattintani kezzel egy telefonon, tableten rendben van."

Ez ilyen bringa... egy négy buttonos kurzor irányítós panelt nyomogatni huszonmilliárdszor sem lenne sokkal kényelmesebb. Ha ez segít.

"Az a tulerzekeny edge swipe."

Megeshet, ezen fognak majd finomítani a srácok.

">> "Apropo, az is nagyon rossz, hogy felul lehet jobbra-balra lepkedni."
> Szerintem meg nagyon jó :)
Kinos:P"

Ez van :) Sőt copfom van és elöl kopaszodom. A nővérem szerint tiszta Balázsfecó :) A még kínosabb :)

"> Biztos, hogy nem lesz állítható. De hekkelhető lesz :) csinálhatsz másik téma csomagot :)
Hasznalni akarom, nem hekkelni. Azt veszem meg, amelyik illik az igenyeimhez. A bumszli ikonok anyukalmnak biztos tetszenenek, de o mar sajnos elmult 60 es kevesbe jo a szeme."

Az ikon témát szerintem okos és ügyes dizájnerek csinálták. Szerintem tudják, hogy mi kell a népnek :)

"> A média pléjer az eléggé system app. Be van drótozva egy csomó másik appra. Nyilván nem lehet letúrni.
Eleg ciki. Tiszta redhat feeling."

Várj. De azt ugye elvárod, hogy ha mondjuk a fájl managerben tappintasz egy video fájlon akkor az le legyen játszva ugye? Meg azt is elvárod, hogy ha csinálsz a kamera appal egy videót akkor azt vissza tudjad nézni? Vagy ha betolsz egy sd kártyát videókkal akkor azokat is meg tudd nézni? Ugye... ez elvárás. De azért lehessen csak úgy viccböl letúrni a média player alkalmazást? Mert szeretün dpkg --purge --force-all játszani.

Vannak appok amik kellenek más appoknak és amik olyan API-kat nyújtanak amikre más appok számítanak. Ez van, ez ilyen bringa. Letúrhatsz amúgy bármit... ott a terminal, van sudo és van dpkg. Told le pont ahogy a desktop-odon.

"> Az ikonon látszik, hogy mennyi naftád van. Vizuális és nem olvasni való információ. Ez nem rossz, hanem jó dolog.
Ahhoz, h ertelme informaciot adjon ki, egy sokkal pontosabb (elnyujtottabb) ikon kene. Engem a szuleim azert kuldtek iskolaba tobbek kozott, h megtanuljak olvassni, a % jelet, es ennek a tudasnak a hasznalatat stb."

Az lejött, hogy szeretsz olvasni :) Erre a célra én ajánlom a könyvtárakat. Tele vannak olvasnivalóval. Egy okostelefon pedig arra van, hogy bizonyos feladatokat elvégezzünk.

Valóban, vot egy időben olyan trend, hogy toljunk ki a desktopra minden rissz-rossz indikátort. Nekem is volt olyan időszakom, hogy az enlájtenmentben még a CPU hőmérsékletére is volt eppletem, meg minden más hülyeségre. De ez egy vicc. A battery indikátor arra van, hogy ha ránézek akkor el tudjam dönteni, hogy kibírja-e estig mire hazaérek vagy esetleg akár másnap reggelig is. Érdkes a régi Nokiáknál 5 csíkocska elég volt... most meg kétjegyű szám meg % jel kell, mert nem mindegy, hogy 66% vagy 69%. Hidd el, mindenkinek tökmimdegy... mindkettő azt jelenti, hogy cirka 2/3 :) A real estatet pedig használjuk értelmes dologra.

"Nalatok ez az ikonozas vmi perverz mania. A vegletekig lehet egyszerusiteni es csinalni a smartphone-bol buttphone-t."

Nem attó okos egy telefon, hogy minden egyszerű információt a legbonyolultabb módon mutatunk meg.

"> csinálhatsz egy szöveges konzolos ubuntu telefont
Nagyon felreertesz. En egy telefonszeru telefont akarok, ami nem megy a hasznalhatosag rovasara. Megvan a maga helye az ikonnak, az irott szovegnek es a szamoknak is.
Mar varom, h eljon az ido, amikor egyaltalan nem lesz szoveg es az embereknek nem lesz nevuk, vagy senki nem tudja majd, hogy kell a masik nevet leirni, mert csak egy szopottgomboc fb kep lesz, a tobbi informacio "felesleges":("

Szerintem te értesz félre. Az okostelefonok kijelzőjén korlátozott számban állnak a pixelek a rendelkezésünkre. Ahogy a felhasználó türeme és ideje is korlátos. Pont ezért az okostelefonok fehasználója egyszerűen és gyorsan értelmezhető információkat akar. Igen... egy repülőgépet ábrázoló ikon kisebb helyen elfér és az emberi agy számára gyorsabban értelmezhető mint az a szó, hogy "repülőgép". Ezt nem az Ubuntu találta ki, ez egy olyan evolúcióbilogiai tény amihez végre valahára visszatalálunk.

Olyan ez mint amikor csinálsz egy prezentációt és telenyomod szöveggel... totál marhaság. A jó prezentáció könnyen fogyasztható vizuális információbó épül fel. A jó UI sem szöveg meg szám labelekből áll, hanem egy jól elrendezett és vizuálisan jól fogyasztható rendszerből.

Én speciel egyébkét pont a l'art pour l'art bonyolítástó okádtam már a win3.1-nél is. Az volt az első grafikus UI amitől a beem kifordult. Évtizedekig azt nyomatta a sok kockafejű, hogy sok szám, sok betű, sok lista, sok adat, sok ablak, sok applet, sok indikátor, sok-sok információ... Miközben a feladat elveszik a sok szemát között.

> Hát semmiképpen nem úgy, hogy "vissza" lépegetek egy dedikált buttonnal a desktop-ra vagy az app launcherre. Ez sem nem ergonomikus, sem nem logikus. Az alkalazások közötti navigálás lényegében egyforma a Sailfish, Meego és az Ubuntu esetében is. Az appokat vagy használod, vagy elrakod őket valahova ahonnan ha kell elő tudod rántani azt amelyiket akarod. Pont mint a könyvespolc előtt a könyvekkel... előveszem, olvasom, visszateszem. Nem tépkedem ki a lapjait, nem variálok vele. Pik-pak, egyszerűen és minden UI macera nélkül.

Mi a kulonbseg az elrakas meg a bezaras kozott? Komolyan, nem ertem a problemadat, vagy meginkabb valoszinu, hogy nem tudom elkepzelni magam elott, hogyan hasznalod. Pl. egy sorral fentebb meg azt irod, h ha zavar, bezarod, meg max. 4-5 alkalmazas.

> Az Ubuntu esetében először power gomb kell. Csak a swipe nem elég.
Az androidnal szinten. Megis sikerul unlockolnia vhogy. Mind1, kar rajta lovagolni.

> És te most azért lobbizol, hogy a Contacts máshogy nézzen ki és mást mutasson attól függően, hogy honnan hívják? Kissé túlbonyolítaná a dolgot. No meg lassítaná is, hogy minden Contacts híváskor valamiféle fileteren át kéne küldeni a tejes listát a megjelenítés előtt. Sokkal egyszerűbb, hogy ha kontatokat kérsz akkor tessék ott van. Aztán abban a keresés már lehet okosabb... de az fejeszthető.

Igen, a minden esetben csak a relevans informaciot kellene megjelenitenie, egy celezkoznek plane.
"valamiféle fileteren" vs. "abban a keresés"
Arra pontosan ravilagitottal, hogy ha a gep nem szuri meg, akkor Pistikenek kell. Es ez tipikusan olyan dolog, amit a gepre kellene bizni. De nezzuk mashogy, mi hasznod szarmazik abbol, h a callerben latsz contactokat telefonszam nelkul?
Ha en lennek a fejleszto, akkor egyszeruen lenne egy telefonos tab a contacts-ban, ami csak a telefonszamos kontaktokat mutatja. Sot, akkor mar be sem egetnem ezt igy, hanem lehetne tabokat definialni. Nem hinnem, hogy kulonosen bonyolitana barmit a rendszer, viszont a hasznalatat nagyban esszerusiteni. Lehetne hivni pl. keziszamitogepcsicsapicsa helyett telefonnak:)
Amugy nem lassitana fikarcnyit sem. A levalogataasnak nem szukseges online keszulnie, eleg ha a contact lista valtozasakor mindig legeneralodna egy cache file.

> Ebben az esetben érdemes nem a Csillára keresni, hanem mondjuk a Kukutyini-ra, mert abból egy van, pont a Kukutyini Csilla. Persze lehet direkt szuboptimálisan hasznáni egy alkalmazást :) de én inkább úgy használnám ahogy gyors és kényelmes. Persze, ha nem tudod, hogy kit akarsz fehívni akkor nyilván nehéz a dolog :D

Nem ertelek. Az eszkoznek az a dolga, mint a kisdobosnak, segitse a felhasznalot ahol csak tudja.
Amit vedesz nagy es ertelmetlen visszalepes.

> Olvasnivalóval amúgy sem érdemes terheni egy ilyen listát.
Minek is, esetleg lenne vmi erdemi informacio

> Kisülne a szeme a júzernek. Tiszta, átlátható és egyszerű felület a hatékony.
Latod, ebben egyetertunk. Kar, h az atlahato szamotokra a nagy ikonokat jelenti es kampeca. Ami valojaban nem tartalmaz tobb informaciot, mint egy legypiszok.

> Ez ilyen bringa... egy négy buttonos kurzor irányítós panelt nyomogatni huszonmilliárdszor sem lenne sokkal kényelmesebb. Ha ez segít.
Nem ertelek, mibol gondolod, h nem lenne az? Csak gondold vegig: az egyikkel _keptelenseg_ megoldani a problemat (szamszerusitek: 1%), a masikkal pedig meg lehet oldani, ha nem is egyszeruen, de min. viszonylag egyszeruen (95%).
Segitek: kiprobalva, tapasztalatbol irtam, nem kotekekszem.

> Az ikon témát szerintem okos és ügyes dizájnerek csinálták. Szerintem tudják, hogy mi kell a népnek :)
Azok, akik a gyonyoruszep lilat is kitalaltak? Vagy az maga a nagyfonok volt szemelyesen?
Meg nem talaltam embert, akinek teccett volna.

> Várj. De azt ugye elvárod, hogy ha mondjuk a fájl managerben tappintasz egy video fájlon akkor az le legyen játszva ugye? Meg azt is elvárod, hogy ha csinálsz a kamera appal egy videót akkor azt vissza tudjad nézni? Vagy ha betolsz egy sd kártyát videókkal akkor azokat is meg tudd nézni? Ugye... ez elvárás. De azért lehessen csak úgy viccböl letúrni a média player alkalmazást? Mert szeretün dpkg --purge --force-all játszani.
Miutan leszedtem a media playert? Beugratos kerdes?
A dpkg-s reszt nem ertem:/

> Told le pont ahogy a desktop-odon
A desktopomon az alkalmazast le tudom gyurni. Ha egy alkalmazasnak egyutt kell tudnia mukodnie vele, akkor egy lib-et teszi fel, nem az egesz alkalmazast. Epp egy olyan peldat hoz fel, ami cafol teged.

> Érdkes a régi Nokiáknál 5 csíkocska elég volt... most meg kétjegyű szám meg % jel kell, mert nem mindegy, hogy 66% vagy 69%. Hidd el, mindenkinek tökmimdegy... mindkettő azt jelenti, hogy cirka 2/3 :)
Csusztatsz, nem 3% kulonbsegrol van szo, hanem 10-20%. Ami szamit, mivel ra is tapintottal a lenyegre. A regi szar Nokia birta 1-2 hetig, ezek meg sokszor 2 napig sem. Rohadtul nem tokmind1, hogy mennyi az annyi.

> A real estatet pedig használjuk értelmes dologra.
Ja, legyenek a felesleges informacio buzinagy, az erdemi informacio meg kicsit. Congrats, ennyit az altalad emlitett ergonomiarol.

> Nem attó okos egy telefon, hogy minden egyszerű információt a legbonyolultabb módon mutatunk meg.
Megint a szelsosegekrol beszelsz. Kezdem ugy erezni, h ennek a beszelgetesnek nincs ertelme.

> Szerintem te értesz félre. Az okostelefonok kijelzőjén korlátozott számban állnak a pixelek a rendelkezésünkre. Ahogy a felhasználó türeme és ideje is korlátos. Pont ezért az okostelefonok fehasználója egyszerűen és gyorsan értelmezhető információkat akar. Igen... egy repülőgépet ábrázoló ikon kisebb helyen elfér és az emberi agy számára gyorsabban értelmezhető mint az a szó, hogy "repülőgép". Ezt nem az Ubuntu találta ki, ez egy olyan evolúcióbilogiai tény amihez végre valahára visszatalálunk.

Az feltunt, h nem a repulogep uzemmodrol van szo (sot semmilyen mas igen/nem jellegu kapcsolorol)?

> Olyan ez mint amikor csinálsz egy prezentációt és telenyomod szöveggel... totál marhaság. A jó prezentáció könnyen fogyasztható vizuális információbó épül fel. A jó UI sem szöveg meg szám labelekből áll, hanem egy jól elrendezett és vizuálisan jól fogyasztható rendszerből.

Megint ratapintottal a lenyegre. A jo prezentacion keves szoveg van, mivel az az eloado fejebol jon ki hang formatumban.
Amennyiben a keszulek nem tamogatja meg az altala nyujtott informaciot vmi +layerrel, akkor marad az, ami a rendelkezesre all. Az pedig nem szabad, h kevesebbet nyujtson, mint ami elegseges (igy igaz, tobb sem kell).

Talaltam aamugy meg1 hianyossagot az email app mellett, ami miatt szamomra egyelore hasznalhatatlan. A caller id-t nem lehet force-olni, h mutassa.
Apropo, tegnap 10-kor vettem le a toltorol, du. 4-kor 50%-on volt az akksi, pedig extrem keveset hasznaltam (2 hivas, meg 10 perc netezes). Az android ennel sokkal tobbet tud jelenleg, pedig a hatterben szinkronizal a wifin folyamatosan leveleket.
Igaz, volt kozben egy ubuntu frissites+reboot is, de cserebe ez a szar lockolt simmel indult, amirol ugye nem szolt, szoval gyakorlatilag nem volt, ami fogyassza az akksit sok oran keresztul.

"Mi a kulonbseg az elrakas meg a bezaras kozott? Komolyan, nem ertem a problemadat"

Ha jól értem nem nekem van problémám, hanem neked :) Én pont azt mondom, hogy semmi különbség nincsen a kettő között, vagyis nincsen szükség az egyikre. Vedd úgy, hogy a side-swipe a bezárás.

"egy sorral fentebb meg azt irod, h ha zavar, bezarod, meg max. 4-5 alkalmazas."

Pont ahogy szoktama könyvespolcomat is rendezgetni. De ez nem része a hétköznapi rituálimnak.

"Az androidnal szinten. Megis sikerul unlockolnia vhogy. Mind1, kar rajta lovagolni."

Szerintem is. Pont azt mondom, hogy ez mondvacsinált probléma. Akinek sikerül véletlenül kéz nélkül megnyomnia a power gombot, majd ugyancsak kéz nélkül side-swipe-olnia a kijelzőjét az használjon lock kódot. Szerintem ez az esetek 0.000000000000001%-ban esélyes... vagy annyiban sem. Esetleg urban legend.

> És te most azért lobbizol, hogy a Contacts máshogy nézzen ki és mást mutasson attól függően, hogy honnan hívják? Kissé túlbonyolítaná a dolgot. No meg lassítaná is, hogy minden Contacts híváskor valamiféle fileteren át kéne küldeni a tejes listát a megjelenítés előtt. Sokkal egyszerűbb, hogy ha kontatokat kérsz akkor tessék ott van. Aztán abban a keresés már lehet okosabb... de az fejeszthető.

"Igen, a minden esetben csak a relevans informaciot kellene megjelenitenie, egy celezkoznek plane."

Kivéve akkor amikor a nem releváns információ a kutyát sem zavarja és nem lassítja/akadályozza a releváns tartalom elérését.

"Arra pontosan ravilagitottal, hogy ha a gep nem szuri meg, akkor Pistikenek kell. Es ez tipikusan olyan dolog, amit a gepre kellene bizni."

A gép pedig _MINDIG_ megcsinálná sé ezzel _MINDIG_ lassítaná a tartalom megjelenítését. Ez nem jó ötlet.

"De nezzuk mashogy, mi hasznod szarmazik abbol, h a callerben latsz contactokat telefonszam nelkul?"

Semmi, ahogy abból sem származik hasznom, hogy a caller megnyitása közben elmegy mellettem egy kutyát sétáltató ember. Irreleváns.

"Ha en lennek a fejleszto, akkor egyszeruen lenne egy telefonos tab a contacts-ban, ami csak a telefonszamos kontaktokat mutatja. "

Nincs kizárva, hogy lesz ilyen...de akkor legyen email-os tab, meg gtalk-os tab, meg ICQ tab, meg facebook tab, meg lokációs tab... és máris ott tartunk, hogy túl van terhelve a UI. Ez meg nem jó. Mondom, sokadszor... a trend az egyszerűsítés és nem a bonyolítás.

"Amugy nem lassitana fikarcnyit sem. A levalogataasnak nem szukseges online keszulnie, eleg ha a contact lista valtozasakor mindig legeneralodna egy cache file."

A cache fájl legenerálása pedig nem CPU és nem IO? Ez nem jó ötlet.

"Nem ertelek. Az eszkoznek az a dolga, mint a kisdobosnak, segitse a felhasznalot ahol csak tudja.
Amit vedesz nagy es ertelmetlen visszalepes."

Én nem védek semmit. Te jöttél egy teljesen irreleváns és szubmarginális esettel. Az eszköznem nem az a dolga, hogy helyetted gondolkodjon. Ha te nem tudod, hogy kit akarsz felhívni akkor a telefon sem fogja tudni. Ha te tudod, hogy sok a Csilla ismerősöd akkor nyilván nem arra fogsz keresni.

" Olvasnivalóval amúgy sem érdemes terheni egy ilyen listát.
Minek is, esetleg lenne vmi erdemi informacio"

Nagy tisztelettel kérlek, hogy ennyi rágódás után fogadd el, hogy _NEM_ csak a betűk és a számok az információ. Az emberi elme nagyon jól képes képeket feldolgozni és memorizálni.

"Latod, ebben egyetertunk. Kar, h az atlahato szamotokra a nagy ikonokat jelenti es kampeca. Ami valojaban nem tartalmaz tobb informaciot, mint egy legypiszok."

Kicsit áttértél a személyeskedésbe és a fikázásba. Maradhatnánk a szakmánál? Arról szívesen beszélgetek.

"Nem ertelek, mibol gondolod, h nem lenne az? Csak gondold vegig: az egyikkel _keptelenseg_ megoldani a problemat (szamszerusitek: 1%), a masikkal pedig meg lehet oldani, ha nem is egyszeruen, de min. viszonylag egyszeruen (95%).
Segitek: kiprobalva, tapasztalatbol irtam, nem kotekekszem."

A text area-ban pozicionálni egy pár colos kijlezőn mindenképpen macera. Kurzorral is és célozgatva is. De a kurzor mozgató nyilak _NAGYON_ idegenek a touch környezettől. Ezért maradnak a gesture alapú megoldások. Például vannak kiválló nagyító megoldások. Az amit te akarsz az inkább abban az irányban van.

"Azok, akik a gyonyoruszep lilat is kitalaltak? Vagy az maga a nagyfonok volt szemelyesen?
Meg nem talaltam embert, akinek teccett volna."

Szerintem lassan elérünk arra pontra, hogy nem előre visszük a témát :( Ilyen stílusban nincs értelme beszélgetni.
Nekem amúgy tetszik a lila is és a mostani ikon téma is. A nagyfőnök pedig nem foglalkozik ilyen dolgokkal. Van egy dizájner csapat aki ezeket csinálja. Ez a szakmájuk, ezért kapják a fizetésüket.

"> Várj. De azt ugye elvárod, hogy ha mondjuk a fájl managerben tappintasz egy video fájlon akkor az le legyen játszva ugye? Meg azt is elvárod, hogy ha csinálsz a kamera appal egy videót akkor azt vissza tudjad nézni? Vagy ha betolsz egy sd kártyát videókkal akkor azokat is meg tudd nézni? Ugye... ez elvárás. De azért lehessen csak úgy viccböl letúrni a média player alkalmazást? Mert szeretün dpkg --purge --force-all játszani.
Miutan leszedtem a media playert? Beugratos kerdes?
A dpkg-s reszt nem ertem:/"

Nem beugratós kérdés. Bizonyos szolgáltatások és API-k bele vannak drótozva a rendszerbe. Függőségek vannak. A média player szolgáltat olyan API-kat amiket más system/core appok használnak. Ha letúrod akkor mi lesz?

"A desktopomon az alkalmazast le tudom gyurni. Ha egy alkalmazasnak egyutt kell tudnia mukodnie vele, akkor egy lib-et teszi fel, nem az egesz alkalmazast. Epp egy olyan peldat hoz fel, ami cafol teged."

Pont ugyanúgy ahogy a desktopodon le tudod tolni, a telefonon is le tudod. Ott a terminál, van sudo és van dpkg. Előtte állítsd be a fájlremndszert RW-re. Aztán uccu neki. Senki nem akadályoz meg ebben. Olyan dolgot kérsz számon amire adott a lehetőséged. Én csak azt mondom, hogy a UI nem nyújta az egységsugarú felhasználó elé ezüst tálcán a rendszer szétbarmolásának a lehetőségét. Az alkalmazások pedig a lib-eken függenek és nem magán a média playeren, de az Ubuntu Phone rendszeren az alkalmazások és a libek csomagolása nagyon máshogy van mint a desktop-on.

"Csusztatsz, nem 3% kulonbsegrol van szo, hanem 10-20%. Ami szamit, mivel ra is tapintottal a lenyegre. A regi szar Nokia birta 1-2 hetig, ezek meg sokszor 2 napig sem. Rohadtul nem tokmind1, hogy mennyi az annyi."

Nem csúsztatok, nem szokásom. A téma pedig nem az, hogy jók voltak-e a régi Nokiák. Igen jók voltak. A téma az az, hogy a battery indikátor célja nem egy % pontosságú információ nyújtása. 10-20% különbséget látsz egy grafikus megjelenítésen is.

"Ja, legyenek a felesleges informacio buzinagy, az erdemi informacio meg kicsit. Congrats, ennyit az altalad emlitett ergonomiarol."

Az amit te feleslegesnek hívsz az szerintem érdemi és amit te érdeminek tartasz az szerintem felesleges. Személyeskedni pedig nem érdemes.

"> Nem attó okos egy telefon, hogy minden egyszerű információt a legbonyolultabb módon mutatunk meg.
Megint a szelsosegekrol beszelsz. Kezdem ugy erezni, h ennek a beszelgetesnek nincs ertelme."

Nincs szó szélsőségről. Ha lehet egy információt alfanumerikusan és grafikusan is megjeleníten akkor érdemesebb grafikusan. Mert szebb és könnyebben fogyasztható. Ennyi. Azt pedig sajnálom, hogy ezen egyszerű tény megértése helyett, te inkább személyeskesz. Kár.

"> Szerintem te értesz félre. Az okostelefonok kijelzőjén korlátozott számban állnak a pixelek a rendelkezésünkre. Ahogy a felhasználó türeme és ideje is korlátos. Pont ezért az okostelefonok fehasználója egyszerűen és gyorsan értelmezhető információkat akar. Igen... egy repülőgépet ábrázoló ikon kisebb helyen elfér és az emberi agy számára gyorsabban értelmezhető mint az a szó, hogy "repülőgép". Ezt nem az Ubuntu találta ki, ez egy olyan evolúcióbilogiai tény amihez végre valahára visszatalálunk.

Az feltunt, h nem a repulogep uzemmodrol van szo (sot semmilyen mas igen/nem jellegu kapcsolorol)?"

A grafikus vs. szöveges információmegjelenítésről beszélek.

"Megint ratapintottal a lenyegre. A jo prezentacion keves szoveg van"

így van... a zérus szövegnél pedig nincsen kevesebb. Pont ezt próbálom megvilágítani, hogy lehet egy battery állapotot "XX%" formában és lehet egy fekvő grafika formában megjeleníteni. Lehet egy appot sok szavas leírással és lehet egy egyedi ikonnal azonosítani. A tartalom gyártóján a felelősség és a kezében a lehetőség, hogy egy kevés szöveges reprezentációt használjon.

Ez nem az én véleményem, nem az én ízlésem. Ez az ipari trend. Ebbe az irányba haladunk. Nemcsak az Ubuntu, hanem mindenki más is. A 80-90-es évek szöveges, számos, táblázatos időszaka csak egy teher. Ma már más világ van. Nem én vagyok ettől köcsög... egyszerűen ez van.

"A caller id-t nem lehet force-olni, h mutassa."

Úgy érted, hogy felhívtál valakit és nem látta a számodat? Szerintem a hálózat defaultját használja.

"Apropo, tegnap 10-kor vettem le a toltorol, du. 4-kor 50%-on volt az akksi, pedig extrem keveset hasznaltam (2 hivas, meg 10 perc netezes). Az android ennel sokkal tobbet tud jelenleg, pedig a hatterben szinkronizal a wifin folyamatosan leveleket.
Igaz, volt kozben egy ubuntu frissites+reboot is, de cserebe ez a szar lockolt simmel indult, amirol ugye nem szolt, szoval gyakorlatilag nem volt, ami fogyassza az akksit sok oran keresztul."

A wlan az sokkal többet fogyaszt mint a cellular net. A 6 óra alatt 50% amúgy nem reális. Nekem 30-40 órát szokott bírni. Pedig semmit nem buheráltam rajta.

Na, de részemről ez a téma le van zárva. Ha érdekel bármilyen részlet akkor az IRC csatornákon és a levlistákkon bárki elérhető és minden kérdésre kapsz választ.

Az olyan "hát ez szar" meg a "na ez azért gáz" dolgokkal én nem tudok mit csinálni. Szerintem az Android-ban, iOS-ben és minden más platformon is van bőven arckaparós dolog. Pedig azok már a sokadik itterációjukat nyomják sok-sok éve és többezer ember dolgozik rajtuk, csilliárdos büdzsével.

> Ha jól értem nem nekem van problémám, hanem neked :) Én pont azt mondom, hogy semmi különbség nincsen a kettő között, vagyis nincsen szükség az egyikre. Vedd úgy, hogy a side-swipe a bezárás.
Az eredmenyben nyilvan megvan a kulonbseg. A bezaras/inditas soran mi a kulonbseg.

> Pont ahogy szoktama könyvespolcomat is rendezgetni. De ez nem része a hétköznapi rituálimnak.
OMG, egyre inkabb tavolodunk a valosagtol.

> Kivéve akkor amikor a nem releváns információ a kutyát sem zavarja és nem lassítja/akadályozza a releváns tartalom elérését.
Igen, es? A helyzet az, h zavarja. El sem tudom kepzelni, h vkit nem. Te biztos ilyen vagy mindenesetre. En meg nem, sot az altalam ismert emberek 90% nem.

> Nincs kizárva, hogy lesz ilyen...de akkor legyen email-os tab, meg gtalk-os tab, meg ICQ tab, meg facebook tab, meg lokációs tab... és máris ott tartunk, hogy túl van terhelve a UI. Ez meg nem jó. Mondom, sokadszor... a trend az egyszerűsítés és nem a bonyolítás.
Fraszt. A te altalad vizionalt trend az, h gyartsunk szart. En azt varom, h jojjon egy gyarto, amelyik nem egyszerut meg trendi, meg divatos, vagy akarmilyen hangzatos hipsztercuccot gyart, hanem olyat, ami jol hasznalhato. Amit te leirsz, az 12-bol egytucat, nuanszokban van kulonbseg, jobbara azokbol is a rosszabb iranyba.

> A cache fájl legenerálása pedig nem CPU és nem IO? Ez nem jó ötlet.
Mit csinaljon a telefon, levest fozzon? Lehet valasztani, vagy Pistike CPU-jat es ujjait koptatja az UI, vagy gep teszi a dolgat.

> Én nem védek semmit.
Dehogynem. Vagy hogy nevezned ezt a tevekenyseget, amit csinalsz?

> Te jöttél egy teljesen irreleváns és szubmarginális esettel.
Aha, akkor ez a lenyeg, mondjuk mar korabban is leirtad, h teged nem zavar, ha nem telefonkent viselkedik a telefon.
Akkor viszont ne telefont fejlesszetek, hanem tabletet, ami esetleg alkalmas telefonalasra _mellesleg_.

> Az eszköznem nem az a dolga, hogy helyetted gondolkodjon. Ha te nem tudod, hogy kit akarsz felhívni akkor a telefon sem fogja tudni. Ha te tudod, hogy sok a Csilla ismerősöd akkor nyilván nem arra fogsz keresni.
OMG, csak ismetelni tudom, amit leirtam korabban, de megprobalom leirni kockasabban.
Rendelkezesre allo informacio: Csilla (mert igy hivom, ez ugrik be, ez a neve, ez az ikonja a fejemben) + a teny, h hivni akarom. Ez eddig vilagos? Ha nekem kilistazza az osszes csillat, akkor baszhatom, meg el kell kezdenem keresni koztuk azt a csillat, akinek van is szama. Ez egy olyan tipikus muvelet, amire kitalaltaka szamitogepet. Nem kell hozza IQ.
Aranyaiaban: ismerosok szama kb. 1000, telefonszamok szama kb. 200 (es akkor ovatos voltam valoszinuleg, nekem nincs fb). Sok elvezetet a turkalashoz.

> Nagy tisztelettel kérlek, hogy ennyi rágódás után fogadd el, hogy _NEM_ csak a betűk és a számok az információ. Az emberi elme nagyon jól képes képeket feldolgozni és memorizálni.
Pontosan, ahol erdemi informaciot jelent, ott eleg az ikon. Mint pl. a mar installalt appok listajaban. Az installalando appoknal viszont nem eleg, hiszen nincs mi adja a lenyeget.

>> "Latod, ebben egyetertunk. Kar, h az atlahato szamotokra a nagy ikonokat jelenti es kampeca. Ami valojaban nem tartalmaz tobb informaciot, mint egy legypiszok."
> Kicsit áttértél a személyeskedésbe és a fikázásba. Maradhatnánk a szakmánál? Arról szívesen beszélgetek.

En nem latok itt semmi szemelyeskedest (korabban sem volt, ha vmi ugy tunt, bocs).
Szakma? Nagyon is. Egy icpici battery ikon nem ad (szamomra) megfelelo informaciot, tul kicsi felbontasban nyujtja a rendelkezesre allo informacio, egyszeruen alkalmatlan ra.

> A text area-ban pozicionálni egy pár colos kijlezőn mindenképpen macera. Kurzorral is és célozgatva is. De a kurzor mozgató nyilak _NAGYON_ idegenek a touch környezettől. Ezért maradnak a gesture alapú megoldások. Például vannak kiválló nagyító megoldások. Az amit te akarsz az inkább abban az irányban van.

Nyilvan az is megfelelo. Nem gondolom a cursor az egyetlen lehetoseg, de amig nincs mas, addig azzal lehet fozni, ami van.
Pl. email cim v. sms gepelesenel nagyitas lehetosegevel nem talalkoztam meg. Valo igaz, az Ubuntunal nem probaltam. Ott ez igy mukodik? Ha igen, legkozelebb ki fogom probalni, mennyire hasznalhato.

> Szerintem lassan elérünk arra pontra, hogy nem előre visszük a témát :( Ilyen stílusban nincs értelme beszélgetni.
Nekem amúgy tetszik a lila is és a mostani ikon téma is. A nagyfőnök pedig nem foglalkozik ilyen dolgokkal. Van egy dizájner csapat aki ezeket csinálja. Ez a szakmájuk, ezért kapják a fizetésüket.

Elnezest, ha tullottem a celon, csak arra probaltam ravilagitani, hogy kijelenteni, hogy az jo, mert a dizajnerek megcsinaltak, eros tulzas. Nem latom, a feltetlen osszefuggest. Attol, h ok megcsinaltak, meg nem tuti, h jo. Mint ahogy a thread elejen a sarganadragos-salas emberekrol te is beszeltel. Minden tiszteletem az ovek, de a tudomanyuk nem egzakt es nem lehet kijelenteni rola, h jo, max. utolag kideurl, h. az v. nem.

> Nem beugratós kérdés. Bizonyos szolgáltatások és API-k bele vannak drótozva a rendszerbe. Függőségek vannak. A média player szolgáltat olyan API-kat amiket más system/core appok használnak. Ha letúrod akkor mi lesz?

Mint ahogy varhato, nem tud lejatszani videot a legrosszabb esetben (legfeljebb felajanlja, h telepiti). Ha ennel nagyobb problema adodik belole, ott problema van.
De hagyjuk ezt is, ez tenyleg egy marginalis kerdes. Ez az, ami eseten valoban csak a trend nem tetszik.

> Ubuntu Phone rendszeren az alkalmazások és a libek csomagolása nagyon máshogy van mint a desktop-on
Nyilvan ezert nem akarom sosem megeroszakolni. Idealis vilagban erre nincs szukseg.

> Nem csúsztatok, nem szokásom. A téma pedig nem az, hogy jók voltak-e a régi Nokiák. Igen jók voltak. A téma az az, hogy a battery indikátor célja nem egy % pontosságú információ nyújtása. 10-20% különbséget látsz egy grafikus megjelenítésen is.

Vmit felreertettel. A regi szar nokiak szarok voltak (vagy nem, de ez lenyegtelen). Viszont volt par olyan tulajdonsaguk, amivel a jelenlegi telok nem tudnak versenyezni. Az egyik ilyen az, hogy sokaig birtak ujratoltes nelkul. Eleg volt annak a par palcikanak a felbontasa, hogy megfelelo kepet kapjon a user a battery-rol (megjegyzem a palcikakat es a folyamatos csik-ot osszehasonlitva az elobbi nyer).
10-20%-ot nem biztos, h meglatni a kis ikonon. En nem latok. -> amig nem telepitek kisegito appot (v. a cyanogenmod alapbol tudja? mar nem is tudom), addig folyton lemerul a telom, mert elszamitom magam.

> Az amit te feleslegesnek hívsz az szerintem érdemi és amit te érdeminek tartasz az szerintem felesleges. Személyeskedni pedig nem érdemes.
Nincs szo szemelyeskedesrol *legalabbis szerintem ez nem az). _Szerintem_ az az ergonomikus, hatekony.

> Ha lehet egy információt alfanumerikusan és grafikusan is megjeleníten akkor érdemesebb grafikusan.
Pontosan, ha lehet, csak lehagytad, hogy hatekonyan. Az cel az utobbi. Ennek megfelleoen ide lehet venni mas csatornat is, pl. a hangokat, a rezgest meg barmit, ami hasznalhato. De ha a hatekonysag karara megy, akkor nem szabad a csicsa iranyaba elmenni, az eredmeny egy semmilyen vmi lesz.

> Azt pedig sajnálom, hogy ezen egyszerű tény megértése helyett, te inkább személyeskesz
En eppenseggel rajtad erzem azt, hogy talan ironizalni probalsz, vagy egy kicsit ugy kezelsz, minthogy te csak 1 "huje felhasznalo vagy, nem tudod, mit akarsz".
Ha megsem, bocs, de nekem ez jon le.

>> Az feltunt, h nem a repulogep uzemmodrol van szo (sot semmilyen mas igen/nem jellegu kapcsolorol)?"
> A grafikus vs. szöveges információmegjelenítésről beszélek.
Igen, es a repulo egy prima pelda arra, amikor epp eleg informacioval szolgal a repulo uzemmodrol.

> A tartalom gyártóján a felelősség és a kezében a lehetőség, hogy egy kevés szöveges reprezentációt használjon.
Igy van, jelen esetben a gyarto a canonical es a keves szoveg pedig egy szam (esetleg melle egy % jel) vs. egy par pixeles fogyo hasab, vmint ez a hasab idoben gyorsan fogy.

> Ez nem az én véleményem, nem az én ízlésem. Ez az ipari trend. Ebbe az irányba haladunk.
Arra probalok ravilagitani, hogy ha az Ubuntu jobb akar lenni, akkor ez egy olyan dolog, amiben lehet. Ha nem, akkor persze _kovesse_ a trendet.
Jobs nem azert csinalt nagy uzletet, mert kovette a trendet, hanem mert megvaltoztatta azt. Volt erintokijelzo elotte is, o megis osszerata olyanra, ami jol hasznalhato volt, nem?

> Úgy érted, hogy felhívtál valakit és nem látta a számodat? Szerintem a hálózat defaultját használja.
Igen, alapbol a szolgaltato elrejti.

> Android-ban, iOS-ben és minden más platformon is van bőven arckaparós dolog
A nem lenne, akkor nem lobbiznek (ahogy te irtad) egy jobb rendszerert.

> Pedig azok már a sokadik itterációjukat nyomják sok-sok éve és többezer ember dolgozik rajtuk, csilliárdos büdzsével
Ha ebbol ki akar tunni az ubuntu, akkor jobbat, mast kell alkotnia.
Latom, h nap mint nap hogyan duhongenek az emberek a telojukon (en is) es azt is latom, hogyan lehetne jol megcsinalni aprosagokat. Marpedig a veleje adott, az aprosagokon mulik.

Szívesen válaszolnék, mert biztos sok érdekes dolgot írsz. De sajnos a személyeskedő flamewar-hoz én már túl öreg vagyok. Ha azok nélkül sikerül megfogalmazni a kérdéseidet és a gondolataidat akkor állok a beszélgetés elé...

Segítségképp... addig, olvastam, hogy "te altalad vizionalt trend az, h gyartsunk szart". Nekem a mobil platformok gyártása a szakmám amit szeretek. Ebből élek és ez a hobbim is. Értelmes beszélgetésre, vélemények ütköztetésére nyitott vagyok. Sőt talán némi (tényleg nem sok) befolyásom is van, hogy az Ubuntu platform hogyan néz ki és hogyan viselkedik. De az biztos, hogy szinte minden jelenleg látható dolog mögötti döntés procedúráját meg tudom világítani. Már ha van akit érdekel.

> Fraszt. A te altalad vizionalt trend az, h gyartsunk szart.

Igazad van, inkorrekt voltam, amit ki akartam fejezni, nem az, amit visszaad az, amit leirtam. Elnezest kerek erte.
Helyesen: A te altalad vizionalt trend az, h gyartsunk olyat, ami eloterbe helyezi az esztetikat a celszeruseggel szemben (gyk.: ezt hivom szarnak, nem a munkad becsmereltem).
Latom, hogy van, sot mindig is volt egy ilyen szandek a vilagban. Azt is latom, h idonkent az egyik kerul a masikkal eloterbe, majd forditva.
Az a velemenyem, hogy most a csicsa van tulsulyban a masik karara es itt az ideje a masiknak teret engedni, mert a felhasznalok igenylik. En ugy gondolom, a cyanogenmod inkabb a jo iranyban tart (bar nem igazan eroteljesen, de majd kiderul), azok alapjan, viszont amit elmondtal, az Ubuntu nem. Ha pedig igy van, akkor telefonos teren elszalaszt egy olyan lehetoseget, amit kar kihagynia.

Mind1, kosz a munkad es a valaszaidat.
Sot remelem, neked lesz igazad es bevalik, amit csinaltok.

Nincs harag, de szerintem egy ilyen beszélgetésben érdemes a tárgyszerűségnél maradni.

A célszerűség vs. esztétika kettősség szerintem abban a formában nem létezik ahogy te írod.

Én azt próbáltam elmagyarázni, hogy egy adott információ megjelenítésére nem feltétlenül az alfanumerikus reprezentáció a legcélszerűbb. Igen gyakran a grafikus megjelenítés hatékonyabb és egyszerűbb. Nem azt mondtam, hogy szebb vagy esztétikusabb, hanem pont azt ami mellett te is érvelsz: célszerűbb.

Példának okáért egy battery indikátornak nem kell számszerű százalék pontos megjelenítésűnek lennie. Bőven elég ha a júzert egy pillantásra el tudja dönteni, hogy sok vagy éppen kevés az ami van. Ha pontos adatok akar látn, akko egy azaz egy mozdulattal megkapja ezt az információt.

Az információ fogyasztás így el van lépcsőzve. Ez egy tudatos döntés és egy átgondolt koncepció. _NEM_ arról van szó, hogy az Ubuntu akkor most csilivili és kidobtuk a célszerűséget. Szerintem pont az a célszerű amit az Ubuntu csinál. Szerintem marhára célszerűtlen orba-szájba nyomatni a szöveges tartalmat.

Pont az app store listájánál is ez van. Felesleges és célszerűtlen erőszakkal oda nyomatni a listába egy két-három szavas leírást. Ha böngészni akar a júzer akkor ott vannak a kategóriák, ott van a keresés. Ez sokkal hatékonyabb és célszerűbb mint felsorolni hatszáz appot mindenhol ugyanazt a semmitmondó háromszavas leírással... ami ugyanúgy nem segít mint ahogy önmagában egy ikon sem.

Egy appnak a következő szöveges mezői vannak:
1. Név
2. Title
3. Description

Ebből a háromból csak a Név az ami egy listázáskor kifér. A Title már csak akkor férne ki, ha tényleg az ikon helyére menne. Akkor pedig tényleg olyan lenne mint egy 'dpkg -l' kimenet. Nem arról van szó, hogy hülye mindenki az Ubuntunál...de gondolj bele, milyen lehetőségeink vannak:

1. Vezessünk be egy 2-3 szavas ShortTitle mezőt. Na ez nem lenne túl okos. Bonyolítani az app rekordot és kuszálni össze a dolgokat
2. Vegyük le az ikont. Horror lenne a csak szöveges app lista
3. Írjuk ki a Title mezőt nagyon pici betűvel. Vagyis süljön ki a júzer szeme
4. Legyen Ikon és Title és legyen kevesebb app a képernyőn. Na ez lenne marketing harakiri, a cél azért az hogy minél több appot mutassunk
5. Legyen Ikon és egy név. Ez van most.

Nem tudok más lehetőségekről és ezek közül az 5. a legvállalhatóbb kompromisszum. Ez nem szépség vs. célszerűség kérdés, hanem információ megjelenítési optimalizáció. Mindent nem lehet egyszerre.

Más...

A caller id küldést egyelőre MMI paranccsal tudod változtatni. De szóltam az illetékeseknek, hogy nemá.

> A caller id küldést egyelőre MMI paranccsal tudod változtatni. De szóltam az illetékeseknek, hogy nemá.

Kosz, halas vagyok.

A tobbibe nem reagalok, mert az a meglatasom, h alapjaiban mas a nezopontunk, igy a tovabbi diskurzus felesleges lenne. Mar mindketten leirtuk, amit akartunk (en legalabbis igen).

Várj. De azt ugye elvárod, hogy ha mondjuk a fájl managerben tappintasz egy video fájlon akkor az le legyen játszva ugye? Meg azt is elvárod, hogy ha csinálsz a kamera appal egy videót akkor azt vissza tudjad nézni?

Elvárom, de ne a beépített médialejátszó játssza le, hanem az, amelyiket én szeretném használni. Ha pedig van olyan médialejátszóm, amit használok, akkor miért legyen feltelepítve az alapértelmezett?