Linus Torvalds: Linux 3.14

Címkék

Linus nyolc kiadásra jelölt változat (-rc) után végül kiadta a 3.14-es kernel végleges kiadását. A bejelentés szerint az -rc8-hoz képest minimális változások történtek. A végleges kiadás egyben természetesen azt is jelenti, hogy a szokásos, két hetes beolvasztási időablak megnyílt, azaz megkezdődhet az érdemi munka a 3.15-ön.

Részletek a bejelentésben. A KernelNewbies 3.14 oldala még nem frissült, de az újdonságokról részletesen majd itt lehet olvasni.

Hozzászólások

A pí poént senki nem lövi el?

--

a cephfs ettol a verziotol tud ACL-ekkel dolgozni, 3.15-tol pedig fog tudni cached poolokat kezelni (elvileg).

jol latom viszont, hogy a btrfs-nel diszkformatumot valtottak...? raadasul inkompatibilisen? es ezt igy hogy?

Aha, hát ezt nem olvastam eddig. Nem állítom, hogy pontosan értem mikor jó ez, talán truncatetel létrehozott, random helyekre írt fileoknál (virt gép?), de az amúgy is fragmatálódik, mint állat, szóval az iylesmit előre allokálni szoktam, akkor meg nem lesz benne lyuk. Feltéve, hogy jól értem a változás lényegét. Viszont ez pontosan olyan opcionális kapcsoló, mint a skinny, 100 évig nem lesz default, úgyhogy nem aggódnék miatta a helyedben. Most berakják, mint 3.10 be a skinny extentet, ami szintén hasonló optimalizálás, és azt pl. most meg nem használok már 3.10 nél régebbi kernelt sehol, ahova reálisan fel akarnám csatolni az újonnan készített fst.

en bevallom, egyelore felek a btrfs-tol. majd ha a cephes sracok supportalni merik, akkor... :)

ha pedig nem tudnek thin-provisioningelni VM-eket, nagy bajban lennek: a juzerek lehazudjak a csillagos eget is, aztan nem hasznalnak semmit. altalaban 1:10 az overprovisioning aranyunk...