20 éves a Debian!

Címkék

Pontosan két évtizede annak, hogy 1993. augusztus 16-án 13:05:37-kor (GMT) Ian Murdock bejelentette a "Debian Linux Release"-t a comp.os.linux.development hírcsoportban:

Fellow Linuxers,
 
This is just to announce the imminent completion of a brand-new Linux release, which I'm calling the Debian Linux Release. This is a release that I have put together basically from scratch; in other words, I didn't simply make some changes to SLS and call it a new release. I was inspired to put together this release after running SLS and generally being dissatisfied with much of it, and after much altering of SLS I decided that it would be easier to start from scratch. The base system is now virtually complete (though I'm still looking around to make sure that I grabbed the most recent sources for everything), and I'd like to get some feedback before I add the "fancy" stuff.

A teljes bejelentés itt olvasható. Boldog születésnapot, Debian!

Hozzászólások

Boldogot! :)

20 évvel ezelőtt én még azt sem tudtam nagyon, mi az a számítógép. Akkor még a csattogós lepke volt a legfontosabb, meg egy lány az oviból, akinek Reni volt a neve. Öregszünk, kérem szépen. :)

Boldog Születésnapot, DebilLány!

-------------------------
Trust is a weakness...

Na akkor ezt ma megünneplem egy P3-as laptopra való telepítéssel :D

Lehetne ehhez egy kérdés, hogy kinek melyik deb verzió volt amit feltelepített? ;-)

hivatalos 1.0 nem volt, ha jól tudom :)

Nekem is Slink volt az első, nem sokkal a Potato előtt, több, mint 10 éve kizárólag Debian az asztali rendszerem, a legnagyobb mérföldkőnek ebből a szempontból pedig a 2007-es Etch-et tartom, amiben már az udev volt az alapértelmezett eszközkezelő alrendszer.

Szervác Attila - http://321.hu/sas

1998. augusztusaban telepitettem (akkor meg segitseggel) egy 2.0-t. Azota csak upgrade megy rajta. Termeszetesen a vas mar szamtalanszor cserelodott alatta, kezdetekben hw hiba miatt (memoria, alaplap), de adatvesztes sosem volt. Ma mar virtualizaltan fut, egy kicsit a nosztalgia miatt (is) tartottam meg. De ha mar megvan, a szolgaltatasokat sem koltoztettem rola, a regi felhasznalok egy resze is megmaradt, aktivan hasznalja. Az etcben 1999. marcius 11-i a legregebbi fajl modosulasi datum.
Sokat tanultam ettol a rendszertol, boldog szuletesnapot Debian!

Debianban én újonc vagyok, az első a testing 6 (squeeze) volt... Igaz, elég korai stádiumban, nem sokkal a végleges Lenny után... Előtte UHU-t használtam az 1.1-től... Akkor tanultam meg, hogy ami nincs meg csomagban, azt forrásból... Deb óta sokat felejtettem, itt túl sok minden megvan csomagban... :-)

Bo volt (1.3), egy 1997-ben megjelent Chip különszámból. Korábban próbálkoztam Slackware-rel (95 januári, 3,5" Chip CD még 94 decemberi megjelenéssel), de helyhiány miatt nem tudott fennmaradni (pedig még SCSI kártyát is cseréltem miatta), aztán később RedHat 4.2 - szintén chip -, ezt váltotta a Debian, és maradt sokáig.

Debian Potato volt, amit eloszor komolyabban hasznaltam (bar remlik valami korabbi is, talan 2.1, de akkor meg kevesbe erdekelt). Kesobb a Woody utan/miatt valtottam testingre (Sarge), es a Debiannal maradtam egeszen a Dapper Drake-ig (utobbi annyira szepen futott laptopon, hogy desktop gepen is valtottam).

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Woody-nak hittem emlékeim szerint, de megnéztem a release timeline-t, és annak alapján Potato volt az első - 2000 lehetett. De a Woody-val töltöttem a legtöbb időt :) ...és Etch volt az utolsó, amit használtam.
(Azóta inkább Gentoo, ha Linux, de leginkább nem Linux.)

/etc/lib/lu/plugins/lupi_bebasic

Boldog szülinapot Debian! :-)
Érdekes, hogy 20 év alatt 7-es verzióhoz jutott el és nem a verziószám növelés a lényeg, mint mondjuk mostanság FF-nál és Chromenál :D

szlovákiával összemérhető történelmi múltja van

ez nagyon 'aljas' vicc. van tortenelmuk. igaz nem tobb 1000 eves mint a nekunk magyaroknak vagy mas nemzetnek, de azert kvazi a legitimitasukon mocskolodni szerintem nem szep dolog. :(

egyebkent boldog szulinapot Deby
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

A történelmük majdnem egyidős a mi (magyarok) történelmünkkel. Főleg azért, mert Trianonig közös a történelmünk! Már csak azt kellene elérni, hogy itthon és odaát is ugyanazt mondják a közös történelmi időszakról, mert egy kisebb vagyonban mernék fogadni arra, hogy a valóságban a felvidéken nem volt egyszerre két különböző történelem; az egyes történelmi események nem történtek kétféleképpen... ;-)

> Főleg azért, mert Trianonig közös a történelmünk!

Én kicsit korábban húznám meg a határt, de a lényegen nem változtat. A 19. századi nemzetiségi (magyar, szlovák, román, stb.) mozgalmak kezdetéig a "magyar történelem" valójában a magyar nemesség történelme volt, ebben a nemességben pedig egyaránt voltak magyar, szlovák, horvát anyanyelvű nemesek. A hivatalos nyelv amúgy is a latin volt, a hűbéri rendszer vagy a (keresztény) vallás pedig sokkal erősebb köteléknek számított, mint az anyanyelv.

A probléma inkább azzal van, hogy önkényesen, időben visszafelé próbálja mindkét fél átírni a történelmet, meglehetősen anakronisztikusan, ld. szlovákos nevű magyar honvédként szolgált katona újratemetése szlovákként.

Happy Birthday Debian! :)

--
Debian Sid

Erre iszok. ~10 éve kizárólag ezt használom. Előtte voltak ugyan kalandozások, de minek. :-)

Boldog szülinapot Deborah+Ian!
Esküszöm visszatérek hozzád. Csak legyen kicsivel több időm.
Az egy hetes telepítésemet a malaccal sosem felejtem el. Főleg, mert egy hét használat után pont az a vinyó halt meg.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Boldog Születésnapot, Debian! Köszönöm, hogy Veled dolgozhatok!:)

Használ még valaki Slackware-t?
Mert az meg pont egy hónapja volt kerek 20 éves. :-)

P.s: Boldog szülinapot Slackware!!!

Nálam Ubuntuként van jelen, remélem a kemény mag megbocsát ezért... :)

Boldogságosat! :)

--
Lenovo ThinkPad T410

Boldog születésnapot és köszönöm, hogy "személyedben" még létezik egy viszonylag független, jól megcsinált Linux disztribúció, ami távoltartja magától a GPL-től távol eső "trójai bejárókat". Most is imádom a "Sarge"-tól egészen a "Squeeze"-ig időnként (hetente) előveszem hol egyiket, hol a másikat pár órára csiszolgatni, netezni. Jól esik egy letisztult, állandóságot sugalló rendszer a naponta "meglepi" Windowsok világában. Ha egyszer végre véglegesen elhagyhatnám azokat, akkor életem végéig "örök" hüséget fogadnék a koncepciódnak. (Milyen kár, hogy a mobilok világában senkinek nem kellett egy hasonló filozófia. Mert azonnal vevő(!!!) lennék rá!)

Ámen. :-)

Boldog szülinapot!
Vajon a következő 20-asnál mennyi lesz a verziószám? :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

mind1 mennyi lesz

debiannal van egy jó tulajdonság hogy verzió szám mellet nevet is adtak neki.. amit nem kell különösebben megtanulunk. persze elnagyolt a dolog, de toy story korosztályomnak meghatározó animációs filmje volt, szóval örülök hogy nem kell számokkal azonosítani debian verziót :)
amúgy slink volt aminél kezdtem. előtte persze slack volt, amit mainapig használnék ha több időm lenne