"LibreOffice 4.1: mérföldkő az interoperabilitásban"

A Document Foundation bejelenti a LibreOffice 4.1-et, amely nem csak minden idők legjobb, de egyben a legmagasabb szintű interoperabilitást is biztosító szabad irodai programcsomagja. A LibreOffice 4.1 nagy számú fejlesztéssel szolgál a dokumentumok kompatibilitása területén, amely így könnyebbé teszi a zárt szoftverek felhasználóival történő információcserét az eredeti tartalom és a formázás megőrzése mellett. [...] A LibreOffice 4.1 több, az Apache OpenOffice irodai programcsomagból származó szolgáltatást is átemelt, köztük a Symphony oldalsávot, amely egészen addig kísérleti szolgáltatás marad, amíg nem lesz integrálva a felületielem-elrendezési technikával (amely dinamikusan átméretezhetővé, így a LibreOffice más ablakaival konzisztenssé teszi).

A teljes és részletes bejelentés itt.

Hozzászólások

Rendkívül boldoggá tesz ez a fene nagy interoperabilitás, azonban személy szerint - amellett, hogy minden tiszteletem a fejlesztőké - kicsit jobban örültem volna annak, ha a sok-sok fejlesztés mellett némileg odafigyelnek az import/export szűrőkre is, mert még StarOffice korában sem volt olyan, hogy az elvileg MS Word formátumban mentett doksikat az MS Office 2007 nem képes megnyitni, mert szerinte hibásak (doc és docx esetében is jelentkezik a probléma).

Sajnos vegyes környezet van, és az sem segít, ha odt formátumban mentek, mert az is hibás az MS Office szerint (az Office-szal mentett odt-t a LO 4.1 gond nélkül megeszi, de visszafele nem működik). Rtf fájlok dettó. Vagy csak nálam nem kerek valami, de akkor több gépen sem (Win7 és Ubuntu 12.04 alapokon).

Az viszont korrekt, hogy az Office 2007 által mentett fájlokat szépen megjeleníti a speckó fejlécekkel együtt, bár ez a 4.0-nak is ment többnyire.
--
zsebHUP-ot használok!

Én tegnap kukáztam a LO-t, mert a Calc olyat csinált, hogy bizonyos oszlopok formázásait, képleteit "elfelejtette" menteni. Akár MSO-val nyitottam meg újra, akár ugyanazzal a Calc-al, egyformán rossz volt.

AOO-val nincs ilyen hibám.

Szerk: Azt meg nem értem hogy miért most kellett bejelenteni a LO 4.1-et, amikor nálam Fedora 19-en júli 12-én frissült fel 4.1.0-ra.

--
http://csuhai.hu

Kipróbáltam az AOO-t is. Fél óra próbálgatás után a tapasztalatok:

- Docx-t megnyitja ugyan, de rosszul jeleníti meg a tartalmat. Docx-be alapból nem lehet menteni. LO ebből a szempontból rendben van, más kérdés, hogy a LO által elmentett docx fájllal nem megyünk messzire MSO környezetben, mert hibásnak jelzi és javítani sem tudja.

- Doc fájlt megnyitja, nagyjából jól is jeleníti meg (a speckó fejléces, két oldalas doksiból három oldalas lett pici átcsúszással), illetve menteni is tudja olyan módon, hogy az MSO ne köhögjön megnyitáskor. Más kérdés, hogy ugyanazt kapjuk vissza MSO-ban, mint amit AOO-ban láttunk, szóval nem tökéletes, de talán együtt lehet élni vele (pár nap alatt kiderül). Szóval ebben az AOO a jobb a LO-val szemben.

- Odt fájlok mentésénél ugyanaz a probléma mindkettőnél, az MSO köhög, hogy hibás, de az AOO-val mentett fájlt aztán simán javítja és megjeleníti, míg az LO esetében azért akadnak problémák.

Calc/Excel kompatibilitást már nem is néztem, de feltételezem ott sem fenékig tejfel még az élet.

Szóval kicsit jobban összedolgozhatnának...

Önmagában nálunk mindegyik csomag jól használhatónak tűnik, de AOO/LO - MSO vegyes használat még mindig elég problémás. Tudom, hogy nem kis munkát végeztek el a programozók már idáig is, illetve elhiszem, hogy az eltérő felépítés miatt sosem lesz 100%-os a kompatibilitás, de bízom benne, hogy a jelenlegi szintet még tudják hova fejleszteni, mert helyenként továbbra is siralmas a helyzet.

Nálunk még 2007 van (legfrisebb javításokkal) és egyelőre nem is lesz cserélve. Jobb lenne persze egyáltalán nem cserélni, hanem LO/AOO-t telepíteni mindenhova, de ahhoz az kell, hogy találjunk egy olyan formátumot, amit az MSO is megeszik és viszont, mivel a legtöbb partner MSO kompatibilitást vár el.

A hétvégén megcsinálom a hibajelentést egy olyan fájllal, amiben nincs titok. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Valószínűleg nekem is ezt mondanád, csak nem ilyen egyszerű. MS *.xlsx doksi, amiben semmi bonyolultság sincs, sorokban dátum, nevek, egyes sorok fehérek, mások háttere színes, egyes dátumok színesek, mások feketék, de még cellák között sincs művelet definiálva, csak egy sima táblázat. Egyrészt a cellákat határoló vonalak időnként spontán vastagodnak, kénytelen vagyok visszaállítani vékonyra LO alatt. Van olyan, hogy MSO-val megnyitva a doksit spontán nagy fehér, a fél dokumentumot lefedő szövegdoboz van, aminek nem kellene ott lennie, néha több is. Olyat is mondott az MSO, hogy lefoglalt névre hivatkozás, valamit át kellene nevezni. Ez annyiban érdekes, hogy mondjuk Kovács Béla aligha lefoglalt név, ráadásul érték, szóval nem értem.

Egyedüli nehézség, hogy ezen a táblázaton többen dolgoznak - nem egyszerre, de különböző emberek -, nem Excel expertek, így aztán trehány az egész, bennehagyott szóközökkel, lehet, hogy a dátum néhol string, néhol tényleg dátum, a fehér háttér néhol fehér, néhol színtelenként megadott. Ettől viszont még nem kellene egy nagyon egyszerű, makrók és függvények nélküli táblázatnak teljesen megőrülni a másik office alatt. Egészen konkrétan le lettem cseszve, hogy miért LO-val nyitottam meg a doksit, miért nem MSO-val. Amúgy azért, mert jobban érzem magam linuxos környezetben, jobban kézreáll, viszont így a doksit nyilván LO-val nyitottam meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogy némi pozitívat is mondjak, az oldalsáv jónak tűnik, s ha sikerül szépen összedolgozni a felső menüsorral (a jelenlegi duplikált funkciók feleslegesen foglalják a munkaterületet), néhányan már biztosan elégedetten használjuk majd. Ha pedig megmarad a választhatóság is (akár egy kattintással váltva a felső menüsor és az oldalsáv között), akkor senki nem fog háborogni egyik táborból sem.

A 180 fok kimaradt a képforgató menüből. :)

:)