Itt a Sputnik 2 - megérkezett a Dell fejlesztőknek szánt frissített ubuntus ultrabookja

 ( trey | 2013. február 18., hétfő - 20:34 )

November végén "szállt le" a Sputnik, a Dell azon ultrabookja, amelyet kifejezetten fejlesztők kezébe szánt. Jó fogadatást kapott, de volt két kritika: alacsony a felbontás és USA/Kanadán kívül nem lehetett elérni. Ez most változott.

A Dell-nél dolgozó Barton George ma blogjában bejelentette, hogy megérkezett a Sputnik 2, amely mindkét problémát orvosolja. A felbontás 1920x1080-ra változott és a készülék jön Európába is. Az új revízió jellemzői:

Dell XPS 13 Ubuntu 12.04 LTS-sel

  • Processor: 3rd generation Intel i7
  • Display: 13.3″ Full High Definition (1080p)
  • System memory: 8GB
  • Graphics: Intel HD graphics 4000
  • Hard drive: 256GB SSD drive
  • Standard Service: 1 year Dell ProSupport and onsite service after remote diagnostics
  • Operating system: Ubuntu 12.04 LTS
  • Community projects: Cloud launcher and Profile tool

Az ára 1549 dollár lett.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tiszta Nokia feelingem van.

tompos

+1

Amióta tudjuk, hogy Microsoft bevásárolja magát a tőzsdéről kivonuló Dell zárt részvényesi körébe én sem lennék túlzottan optimista az ubuntus Dell notebookok jövőjével kapcsolatban.


Normális HUP-ot használok!

Tiszta Nokia feelingem van.
free-lingam :>

Ha eljut egyszer hozzánk, sajnos baromi drága lesz ez is. Pedig éppen most keresek valami ilyesmi laposat. :(

x230.

A fentebbi paraméterekkel elég drága amit írtál, de köszönöm azért.

Érdekes, itt is 1500-at ír, igaz, az SSD csak 180-as.

http://shop.lenovo.com/us/laptops/thinkpad/x-series/x230

Mondjuk én is inkább ilyet vennék, ehhez legalább jár W7/8, nem kell lewarezolni.

Ja: én "csak" a magyar árakat futottam át.
USA nekem messze van azért ehhez.
(Nem használok Windows-t abszolút. Nem gond.)

Tenyleg erdekes. Nalam 1799 USD az i7-es modell ara, ami nem Full HD es nem 256 GB SSD. Raadasul a customize alatt, ha jol latom, opciokent sem valaszthatoak. Amugy lehet en is inkabb x230-at vennek, bar jelenleg egyik vetele sem fenyeget.

W8-as laptopom van, igy en inkabb W7-et valasztanek. Lehet majd valamikor kiforrja magat a W8, de meg nem erzem a zsenialitast benne.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Nemrég kaptam egy friss dell laptopott a cégtől ubuntuval - win8-as kiszerelést akartak, (eleve) de az pont nem volt készleten - szóval így elhoztak egy Ubuntust és vettek mellé külön egy W8-at. Kb. addig gondolkodtam, hogy maradjon-e fenn pluszban, hogy bejött az Ubuntu logo és nyivákolt a telepítésért közben meg hallom, hogy minden létező forgó elem a ventiktől a blue-ray-ig pörög egymillióval.

Nyilván oltári fos az egész W8 meg a Microsoft is az állatkert legonoszabbika, de ama hihetetlen ficsőrt hogy nem pörgeti szanaszéjjel ventiket már az install alatt se vhogy mégiscsak sikerült implementálniuk.

Rendkívül örülök, hogy a DELL úgy tesz mintha tényleg érdekelné ez az egész, pedig eddig se igazán érdekelte és eddig se tudott out-of-box működő Ubuntus stuffott szállítani imho ezután se fog tudni, max. jól hangzik a különböző lényegtelen híreket szállító csatornákon.


No rainbow, no sugar

szóval te egy új gépet úgy kapcsolsz be először, hogy már előtte belegyömöszöltél egy blueray lemezt... (máskülönben hogy tudná széjjel pörgetni magát a blueray meghajtó?)

E5430 Ubuntu telepítése kimerül 2x 30 másodpercben, amíg megadod pár adatodat, a preinstall-t befejezendő. ezek után nulla azaz 0 munkával minden megy rajta, out of box.

más kérdés, hogy 2 perc után én is küldtem a csába, de ezt már erősen szubjektív okok miatt - sőt azt a ronda Ubuntu matricát is leszedtem róla. a "W8 fos" egyébként szintén csak szubjektíven jelenthető ki, a szarmetró & nyócéves' géphez nincs driver stb okokat ideje lenne már mellőzni, bár ezt személy szerint nem is neked írom. ellenben ha akarod belemerülhetünk.

"állatkert leggonoszabbika" ezen álmosan mosolyogtam a konkurens G szuperjócég húzásaira gondolva: az egyik 19, másik egy híján húsz. jól hangzik azért a leggonoszabb :) csak tényleg azt hittem már lapoztunk, 10 éve még divat volt az ilyesmi. ha irónia lett volna akkor sorry.

btw csak a ~nem megy oob miatt írtam. pedig már nem kell sokáig várni, és tényleg nem lesz Linux preinstall-os Dell noti. szerintem hetek illetve a már korábban leszállított HDD-k kérdése. engem maga a hír is meglepett.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Irónia volt :)...

...persze W8 sem hibátlan - de nem nagyon zavarnak az állatságai pl. hogy pontosan 10x nagyobb netforgalmat mér mint ami éppen van pl... 20Mbs/2Mbs vagy hogy érdemes rá felpattintani egy Visual Studio Expresst(~2GB) és akkor fura módon pár régebbi program máris gond nélkül megy rajta.

Egyébként már régen nem Metro a neve a felületnek hanem simán Modern UI, de hát miért pont ezen a portálon lennének aktuálisak a megfogalmazások.


No rainbow, no sugar

modern ui. nagyon jó, sok fantázia van benne. akkor semmi mást nem szabad ennek nevezni a jövőben?

De jó, ez is a mai szokásnak megfelelő színes, szélesvásznú, egész estét betöltő. Ekkora kijelzőn sokat kell majd zoomolni az 1080p felbontás miatt.

Nekem is ilyen felbontású és méretű kijelzőm van és imádom. Nem értem miért gondolod hogy zoomolgatni kéne. Ideje lenne már végre, hogy legalább ekkora felbontású legyen minden display. Persze ne tükrös.

Nekem ugyanekkora kijelzőm van, de csak 1360x... valami a felbontása. És pont jó. Ha átváltok 1080p-be, minden túl kicsi lesz. Persze szubjektív az, hogy kinek mi a kicsi, de nekem eléggé bele kellene bújnom a monitorba, hogy kényelmesen tudjak olvasni. Persze állíthatnék dpi-t, de annak az lenne csak az eredménye, hogy a pixelre tervezett ui hülyén néz ki óriási betűkkel...

1360x... (szerintem ...x768) a felbontasa a kijelzonek es atvaltasz 1080p-be? Azt hogyan?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

xrandr scale. Na jó, a felbontás marad ugyanannyi, de fullhd képmennyiséget látok rajta átméretezve.

ez a scale valami irtózatos lehet :)

Aha, azért az messze nem ugyanaz, mint a natív 1080-as felbontás.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Valóban nem. Olyan szemponból ugyanaz, hogy ugyanakkorának látom a képet, mint egy fullhd monitoron látnám. Ami viszont elég kicsi ahhoz hogy kényelmes legyen

Szerintem nem teljesen ugyanaz, mert a felbontása, a finomsága a képnek nem azonos, így nem ugyanúgy látod. Ami 2 pixel az 1080-on, az lehet 1 pixel a 768-on, lehet lesz olyan pixel ami a 768-on "elveszik". Hasonló látható a retina iPad gépeken is. Talán nem látod a pixelt, de plasztikusabb lesz a képe, pedig a kijelző mérete azonos.

De nem akarlak meggyőzni, félreértés ne essék, Te láttad, Te döntöd el. :-)


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Igazad van, csalóka, hogy homályosabb a kép, hát, nem tudom, ettől függetlenül örülnék, ha a desktop is leszakadna a pixelre méretezésről :)

Már miért kellene?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért majmolja minden PC-notebook gyártó az Apple design formákat? Jelen esetben MacBook Air-t?

Kicsit szánalmas... :/

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Mindig meglepődök, hogy van akit ez érdekel.

Igazából tökmindegy, mert a formát lophatják, de a minőséget már nem tudják, hacsak nem ugyanabba az árkategóriába akarnak forgalmazni, szóval ez kb. olyan mint a kínai utángyártott merci, azzal a különbséggel, hogy nem hamisításról van szó, mert a márkajelzést nem lopják el.. :D

http://micgadget.com/23477/this-is-how-a-chinese-sells-you-a-fake-mercedes-benz/

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

hát nem is könnyű olyan fost gyártani, mint amit az applenek sikerült az utóbbi időben összehoznia...

Pontosan melyik készülékre gondolsz és miért fos? :)

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Látom erre már nem tudsz mit mondani, így hát a véleményedet csak szubjektív rosszindulatnak veszem. :)

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Ember, két óra nem telt el a két bejegyzésed közt. Komolyan azt hiszed, hogy mindenki folyamatosan a net előtt lóg?

Miert baj az, hogy ha valami bevalt, akkor azt viszik, amig lehet? Attol, hogy mas csinalta, meg nem lesz feltetlen rossz.

--
|8]

#22. - Copypasta is made to ruin every last bit of originality.

#23. - Copypasta is made to ruin every last bit of originality.

Aham, akkor az Apple miert majmolja a PC-ket, es tert at Intel processzorra? Nem tud innovalni, es valami eredetit alkotni? :P

--
|8]

Azért a kettő messze nem ugyanaz és ezt te is érzed... :)

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Mondjuk tökmindegy, igazad van, mert messziről látszik, hogy nem Mac, csak valami koppintás, közelről meg pláne látszik, arról nem is beszélve mikor kézbe veszi valaki.
Igazából itt csak elvi kérdésről van szó, hogy egy formatervet mennyire lehet lopni vagy sem.

Az is biztos, hogy inkább csak megmosolyogni érdemes mint bosszankodni miatta... :)

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

ez hol macbook air? lekerekített téglalap, és felfele van vékonyítva az alja? Hova vékonyítsák?

részint' meg kellene kérdezni intel bácsikádat, miért és mi alapján határozta meg az ultrabook elvárt paramétereit.

ezen belül eléggé leszűkül bármely műszaki tervező mozgástere. a formavilág koppintásáról nem tudok mit (jót) mondani, ez az élet nagyon sok területén tetten érhető. pl. nem sok eredeti ötlettel bíró formatervező simán megfertőzhető azzal, hogy a kezében tartott egy MBA-t valaha. máskülönben pedig lehet pereskedni, a'la iphone.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

> System memory: 8GB

Fejlesztoknek nem 16GB az alap mostansag? Egy jol megtermett IDE+virtualis gep/szimulator+kismillio bongeszotab siman kovetel annyit, vagy tevedek? Mert en Air-t szandekozok venni, es komolyan elgondolkoztat, hogy (nem bovitheto) 8GB a maximum a kiszereles. Es titkon remenykedek, hogy a kovetkezo szeriaban 16 GB lesz.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Mire 16 lesz, addigra neked 32 kell majd :-).

"Jó fogadatást kapott, de volt két kritika: alacsony a felbontás és USA/Kanadán kívül lehetett elérni."

Gondolom megint én nem tudok magyarul és majd bele fogják magyarázni, hogy ha kizárjuk az USA-t meg Kanadát, akkor még nem raktuk bele EU-t egyből, de szerintem attól még ez a mondat így nem igaz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Összefoglalom a hsz-t: kimaradt egy "nem".

Vajon csillogós a képernyő, ami fárasztja a szemet és kontraproduktív?

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Majd akkor szóljatok, ha tesznek bele egy videokártyát is.

Viszont üdvözlöm a trendet, hogy végre a notebook kijelzők is felzárkóznak a smartphoneokhoz. A tegnap bejelentett HTC One is pont ekkora felbontással rendelkezik, csak nem 13.3, hanem 4.7 inchen.

--
deejayy DOT hu