Hivatalosan elindult a Steam for Linux zártkörű bétatesztje

 ( trey | 2012. november 6., kedd - 22:55 )

"Hatalmas mérföldkő ez a PC-s játékok fejlesztésében," olvasható Gabe Newell, a Valve elnökének és társalapítójának mondata a Valve mai sajtóbejelentésében, amely arról ad hírt, hogy elindult a Steam for Linux hivatalos, (egyelőre) zártkörű bétatesztje. A Steam for Linux Beta egyelőre Ubuntu 12.04-re érhető el, mivel a bétatesztre jelentkezők jelentős része úgy nyilatkozott, hogy Ubuntu-t használ.

A Steam for Linux Beta keretében a Team Fortress 2 szabadon játszható és mellette még jónéhány Steam cím érhető el. A Steam for Linux Beta tartalmazza a Valve Big Picture-jét is:

A Valve felhívására egy hét alatt több mint 60 ezren jelentkeztek.

A részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

subscribe

Nekem a másik link átkúszik a főoldalra, a kíváncsiaknak javaslom ezt:
http://store.steampowered.com/search/?snr=1_4_4__12&term=linux#os=linux&advanced=0&sort_order=ASC&page=1

Azért ezeknek már jó része amúgy is elérhető volt Humble Indie Bundle-n keresztül Linuxra, szóval sok munkájuk nem volt vele :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Én csak azt nem értem, hogy a többi source motoros játék miért maradt ki egyellőre. Meg valami l4d-ről is szó volt, nem? Vagy csak én nem látom őket...

Persze, persze, örüljünk ennek is :-D

--
blogom

Folyamatosan fognak majd bekerülni még játékok (remélem)... A valve ígéretet tett rá hogy az összes source játékot ki fogja adni linuxra (forrást már sajnos nem hiszem hogy megtalálom)

"source játékot" Bocsánat... az mi az ?
Előre is köszönöm.

ami a Valve Source engine-jére épül...azaz a Valve játékait :)

áá, értem, köszönöm.

Szerk.:
Most nézem a portal-om is ilyen :D Kiraly lesz, ha kihozzák a portal2-t linuxra... vajon a meglévő stream verziómat akkor linuxra is letudom majd szedni ? PS3-hoz vettem, de volt benne magic kód bónusz izé amivel steamből is kinyerhető... mondjuk csak ezért tudok a steamről mert windózon sose játszom...

Ha windowson játszhatnál vele, akkor 99%, hogy igen. Nekem is megvan pl az összes civ játékom osx-re is.

Klassz, most láttam dobott valaki egy deb-es linket... megvan az esti program. :D

source enginere gondolt, gondolom.

FYI: a valve nem fejleszti az osszes jatekot steamen :P

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Én jelentkeztem, de nem látok semmit arról hogy küldtek volna bármit is. Lehet mert nem ubuntuzom?

Amúgy fura, mert ott a fórumban mindenki megtárgyalta mit használt az évek alatt, vagy éppen most, de nagyon kevesen írtak ubuntut. Persze bekattintás alatt lehet sokan azt választották. Viszont a "What type of graphics driver are you using?" alatt nem sok választási lehetőség van. A "propietary /private driver via the ubuntu package manager" nem igazán fedi a PcLinuxOs-em Synaptic-jében találhatót.

Update: Nem tudom mennyire nyilvános, végülis kirakta valaki a linket. Remélem nem szedik le azonnal. Ha minden igaz innen leszedhető. Én már leszedtem, most keresek egy nonRPM disztrót itthon :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azt is el tudom képzelni, hogy így az Ubuntuval megbundázták ka dolgot. De biztos csak Én vagyok a rosszmájú :)

Mivel az Ubuntu a hivatalosan támogatott első körben én se olyan embereknek adnék beta-kulcsot akik olyan Linuxot használnak amit az életben nem fog támogatni a Steam...

szerk:
Meg meg is lett mondva :) :
http://steamforlinux.com/?q=en/node/126

Én nem látok itt "meg lett mondva" dolgot, de akkor egy másik példa.
Egy párszázezres felhasználóbázisú Linuxra írt 3D kliens fejlesztői pedzegették, hogy a következő verziót csak ubuntura adják ki. Olyan erős visszhangja volt, hogy nagyon gyorsan letettek róla. Az meg nagyon valószínű, hogy az ubuntuzók nagyon nagy része csak alkalmi Linuxos, de beleszólhat még a Cannoncial, ami a közhiedelemmel ellentétben biza profitorientált cég.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Gyerekek, ne szerencsétlenkedjetek már! Bele van írva világosan a linkelt sajtóhírbe, hogy mi a helyzet:

"“We intend to support additional popular distros in the future; we’ll prioritize development for these based on user feedback.”"

"Célunk további népszerű disztribúciók támogatása a jövőben; priorizáljuk a fejlesztést ezekhez a felhasználói visszajelzések alapján."

Hagyjátok már ezeket a rossz teóriákat....

--
trey @ gépház

Ha elolvastátok a hozzászólásomat oda írtam, hogy "első körben"... Tehát mivel az induló verzió ezt támogatja először ezzel kéne kitesztellni

Csak lemaradt egy vessző így két értelmű lett... Mondjuk odaírtam h a többit nem fogják támogatni igaz :D sry....

Legközelebb elolvasom a saját hozzászólásom XD

Nálam csak az maradt ki, hogy egy percig sem merült fel a többi disztró támogatásának hiánya :)

Itt alább már írták, Arch alá is bedrótozta a Community.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

bazzeg :DD

--
CyclonePHP

Ez jó, meg szép, csak én például nem merem kipróbálni. Nehogy úgy járjak, mint a kitiltott tört Xboxosok.

Csaknem... :-\

szerk1.: Bátor voltam, kipróbáltam. Belépés után ez az első, ami fogad: link, s nem enged tovább. OK-ra kilép.

--
blogom

nekem bejött :)

szerk: Viszont a tfc2-t nem adja oda csak úgy :D

Mert rosszul csinálod. Valamelyik Quicklist opcióval indítsd. Én így próbáltam ki a World of Goo demoval.

--------------------
http://somloirichard.hu

Kössz, majd rákeresek

--
blogom

Én be tudtam jelentkezni, de nem engedte letölteni a Team Fortress 2-t, mindig leállt azzal a hibával, hogy "Túl foglaltak a steam szerverek, próbáljam később". Próbáltam átállítani más letöltési helyre, és sokszor próbálkoztam, sikertelenül. Te le tudtál valami játékot tölteni?

Nekem az uplink simán lejött, és listázza a megvett játékaim, csak azt írja hogy not available for your platform... viszont a tfc2-re ha rányomok h play now, akkor semmi sem történik :S

A szálnyitótól pontosan kilenc óra ötvenkilenc perccel korábban raktam ki, mindössze egyetlenegy posttal feljebb, kissé elrejtve egy "i" betűben a hivatalos oldalon található közvetlen linket. Féltem hogy meglincselnek Valvék, de akkor mostmár mindegy :)
http://media.steampowered.com/client/installer/steam.deb
Ez volt, nem kell tőle félni.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Arch community gyorsan reagált :)

A végén még tényleg Archot fogok használni :)
Vajon ez elindul Manjaroval is?
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nálam arch-csal se (maga az alkalmazás se, nemhogy játékok). Valami opengl hibát dob (intel core-i5 2430m apu, x86_64, kde, effektek engedélyezve).

Szerintem Nvidia kártya azért még kellhet neki. Mindjárt megném live-val
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem hiszem, az fejlesztés alatti kommunikáció 99%-a arról szólt, hogy mennyire jó volt open source driverekkel dolgozni, meg, hogy mennyit segítettek az inteltől.

Arch amd64 lib32-nvidia-utils telepítése után hibátlanul elindult.. nemlehet hogy neked meg lib32-libgl vagy lib32-intel-dri kellene?

Köszönöm, az utóbbi kellett.
Tapasztalat: maga a gui meglehetősen lassú a windowsoshoz képest, de egy zárt bétához mérten nem rossz. Big picture szinte használhatatlan. Flash nincs, ezért videók sincsenek. World of goo gyönyörűen megy, Psychonauts még érdekelt volna, de nem tölt le semmit a telepítés.

Rosszul írtam, a driverre gondoltam. Mint kiderült igazam lett volna. Egyébként Manjaroval egyáltalán nem megy, teljesen más a csomagkezelése mint az Arch-nak.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Pletyka:

google://Half-Life 3 Linux exclusive

(na ez kemény lenne, ha igaz lenne)

--
trey @ gépház

lol

van par siteon "transcript" a "bejelentesrol", jo lenne 1 video :D

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Lehet, hogy csak valami vicc.

At LinuxCon Europe, Newell officially announced the details during an on-stage question and answer session. The following excerpt announces the exclusive release of Half-Life 3 on Linux:

Idézet:
Audience member: Okay, um. What about Half-Life 3?

[audience laughter]

Newell: Funny you should mention that. I would like to state right now that the next Half-Life game will officially be exclusive on Linux platforms.

[audience cheers]

Newell: Many might say, Gabe, there isn’t a strong enough gamer base on Linux, you will lose money! I do not care about the money. I care about the players. They deserve an unparalleled experience and I intend to give it to them. This release will spark a Linux gaming revolution and will provide a dynamic shift in the developer space that is desperately needed to save everyone from the nightmare that is Windows 8.

Audience member: What if there isn’t a revolution?

Newell: There will be. There has to be. If I didn’t have faith that Linux would take off as a gaming platform, I would not be up here. In fact, we had to restart development when I made the decision to move to Linux. Half-Life 3 for Windows would be finished right now if I did not make that choice.

Audience member: What about iOS?

Newell: Exclusive means exclusive.

Audience member: So, how about a release date?

Newell: Don’t push it.

Hivatalosat sehol se láttam róla.

--
trey @ gépház

"Half-Life 3 for Windows would be finished right now if I did not make that choice."

Enélkül még azt mondanám, hogy egy újszülött bevenné.

Kétségkívül vadul hangzik, de én már semmire sem merem kategorikusan kijelenteni, hogy vicc. Fél évvel ezelőtt még a Steam for Linux-ban sem hitt senki. Meg abban sem, hogy egykori Microsoft fejlesztők Linuxra fejlesztenek játékot 2012-ben.

--
trey @ gépház

Persze, bármi elképzelhető, főleg így, de az a mondat, azzal, hogy "pont most már kész lenne, érted, pont most, dehát a W8 olyan szar, hogy újra kellett írnunk Linuxra" nagyon kilóg. Aztán persze lehet, hogy van benne igazság, akkor viszont legalább lesz egy darab értelmes okom, amiért Ubuntut akarok majd telepíteni.

(Meg érdekes, hogy only-Linux-nak mondja, holott ott az OSX is. Az AppStore sem játszik, mint kifogás, hiszen ha jól tudom, az Ubuntunak is van fizetős Store-ja).

Attól függ, hogy mennyire húzták fel Newell-t. Az is lehet, hogy úgy értette, hogy kész lesz Windowsra, de nem adják ki.

Az is lehet, hogy az egész egy kamu. Mindenesetre én nagyot röhögnék, ha így lenne. Már a mostani fejlemények alapján is kuncogok.

--
trey @ gépház

Csak én érzem úgy hogy newel minden lépésének és megszólalásának az a célja hogy ms alól kirugja a széket?

a windows store-al az MS nagyon kirúgja a széket a Steam alól. naná, hogy megpróbál más fele (is) tekinteni. Mondjuk én Linux használóként sem értem, hogy miért nem az IOS az.

WTF?! :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

jajj már srácok....kicsit előbb nyomtam a shift-et...aztán szinte külön szál keletkezett belőle :D
Örüljetek neki, hogy a fenti D (Dé) helyett nem F (eF) sikerült. Mert az is gyakori. Előre szólok, hogy nem akaromk új szálat, ha valahol megtaláljátok a Nosferatumat (:F)...hokés???

Lököttek!

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy hogyan is képzelted azt, hogy a Steamnek iOS irányba kellene terjeszkednie?! Hogyan? Miért?

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Hát igazából azon gondolkodtam, hogy ott az AppleTV, ami ugye egy kész termék, és a Steam-mel együtt rögtön lenne egy teljes szórakoztató centrum játékokkal. Meg elterjedtebbnek gondolom, mint a Linux. Steam for iPhone, Steam for iPad, meg ilyenek. A Valve most is egy másik OS-t használt (windows) végül is.

Én nem látom, miért érné meg nekik a Linux Desktop. Nem a Linux maga, hanem a Desktop (ubuntu, fedora, akármi). Az más lenne, ha kijönnének egy saját Linux-ra épülő konzollal mondjuk, de én most nem ezt látom, hanem hogy a desktop-pal szarakodnak.

Amúgy nem vagyok pénzügyi elemző, se nem nagy "vizionárius", szóval nem tudom eldönteni mennyivel lenne pénzügyileg jobb egy appleTV vs. Linux desktop.

Amúgy a játékszegmenst Te úgy is jobban látod nálam. Szóval ilyen kérdéseket nem ér ám feltenni, mert csak arra jó, hogy bebizonyítsa mennyire nem értek hozzá. Bár kétség kívül nagyon jó retorikai eszköz. Te kis Cicero. :D

Szerintem ne bántsuk meg Cicerót azzal, hogy egy lapon emlegeted velem! ;)
Csak azért kérdeztem, hogy hogyan képzelted ezt a Steam dolgot iOS-en, mert az eleve kizárja, hogy az Apple senkinek nem enged új app store-t üzemeltetni a platformján. Ha az iOS helyett mondjuk Android írtál volna, akkor fel sem merül bennem semmilyen kérdés. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Na igen, de szerintem van az a bevétel és pénz, amiért az Apple már tolja is frissítésként a SteamforAnyAppleProduct programot a divájszokra. :D
Androidnál meg már ott az Ouya (vagy hát készülget), de nem azt látom, hogy velük próbálkoznak, hanem desktop Linux-szal. Én igazából ezt a desktop Linux-ot nem értem (Steamdroid-ot érteném). Ennél még az Apple-val való lepacsizást is jobban érteném. :D

Na de mindegy, majd meglássuk mit hoz a jövő.

Az Apple-nek nem erdeke, hogy legyen Steam. A sajat boltjukban is ugyanugy lehet terjeszteni jatekokat.

Miért érné meg az Apple-nek kinyírnia a saját ökoszisztémáját azzal, hogy beengedi a Steamet? Meg lehet, hogy van az a pénz, amiért megérné nekik, de az Apple jelenlegi bevételei mellett nem nagyon van olyan cég, aki ezt meg tudná fizetni. Majd ha megint padlót fognak, mint a '90-es években, akkor igen. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Az IOS-re nem lehet programokat telepíteni. (Segítek: Cisco)

Ha iOS-re gondoltál: ott meg hasonló megkötések vannak mint Windows 8 alatt. Mac OS X alatt meg már van Steam.

miért ne lehetne?

javíts ki ha tévedek, de tudomásom szerint a Cisco féle IOS funkcionalitása annyi amennyi benne van és nem lehet rá programozni. Ha mégis, akkor nagyon gyorsan nekiállok megtanulni. :)

Már meg se tudom számolni hogy hány éve borzolják a kedélyeket a half life 3al :D
Először azt ígérték hogy 0,5-1 évente fog jönni egy "half life 2 episode n+1" de az episode 2 után kifújt
Azóta várunk és ilyen vagy ehhez hasonló hl3 "hírekkel" szórakoztatjuk magunk (vagy newel szórakoztat minket)
szvsz nem lesz soha hl3 és talán ez így a legjobb (legalább nem készítenek 50 részt egy jólmenő franchiseból mint ahogy pl az EAnél szokás)

A Hl2-höz 3 mission packot ígértek. De valóban csak kettő jött ki. :S

Lehet cserélgetik a motrot, mint Duke Nukem Forever alatt. Mondjuk, akkor van még egy pár évünk a kiadásáig, ha be akarják állítani a csúcsot.:D

Lehet, hogy egy napon nagyon meg fogok lepődni, de ma még ezt kizárólag akkor tudnám elképzelni, ha azt is bejelentik, hogy a Linux alapú konzoljukra értette.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

subscribe

--
Debian Sid Xfce