Hivatalosan elindult a Steam for Linux zártkörű bétatesztje

Címkék

"Hatalmas mérföldkő ez a PC-s játékok fejlesztésében," olvasható Gabe Newell, a Valve elnökének és társalapítójának mondata a Valve mai sajtóbejelentésében, amely arról ad hírt, hogy elindult a Steam for Linux hivatalos, (egyelőre) zártkörű bétatesztje. A Steam for Linux Beta egyelőre Ubuntu 12.04-re érhető el, mivel a bétatesztre jelentkezők jelentős része úgy nyilatkozott, hogy Ubuntu-t használ.

A Steam for Linux Beta keretében a Team Fortress 2 szabadon játszható és mellette még jónéhány Steam cím érhető el. A Steam for Linux Beta tartalmazza a Valve Big Picture-jét is:

A Valve felhívására egy hét alatt több mint 60 ezren jelentkeztek.

A részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Azért ezeknek már jó része amúgy is elérhető volt Humble Indie Bundle-n keresztül Linuxra, szóval sok munkájuk nem volt vele :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

áá, értem, köszönöm.

Szerk.:
Most nézem a portal-om is ilyen :D Kiraly lesz, ha kihozzák a portal2-t linuxra... vajon a meglévő stream verziómat akkor linuxra is letudom majd szedni ? PS3-hoz vettem, de volt benne magic kód bónusz izé amivel steamből is kinyerhető... mondjuk csak ezért tudok a steamről mert windózon sose játszom...

Én jelentkeztem, de nem látok semmit arról hogy küldtek volna bármit is. Lehet mert nem ubuntuzom?

Amúgy fura, mert ott a fórumban mindenki megtárgyalta mit használt az évek alatt, vagy éppen most, de nagyon kevesen írtak ubuntut. Persze bekattintás alatt lehet sokan azt választották. Viszont a "What type of graphics driver are you using?" alatt nem sok választási lehetőség van. A "propietary /private driver via the ubuntu package manager" nem igazán fedi a PcLinuxOs-em Synaptic-jében találhatót.

Update: Nem tudom mennyire nyilvános, végülis kirakta valaki a linket. Remélem nem szedik le azonnal. Ha minden igaz innen leszedhető. Én már leszedtem, most keresek egy nonRPM disztrót itthon :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Én nem látok itt "meg lett mondva" dolgot, de akkor egy másik példa.
Egy párszázezres felhasználóbázisú Linuxra írt 3D kliens fejlesztői pedzegették, hogy a következő verziót csak ubuntura adják ki. Olyan erős visszhangja volt, hogy nagyon gyorsan letettek róla. Az meg nagyon valószínű, hogy az ubuntuzók nagyon nagy része csak alkalmi Linuxos, de beleszólhat még a Cannoncial, ami a közhiedelemmel ellentétben biza profitorientált cég.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Gyerekek, ne szerencsétlenkedjetek már! Bele van írva világosan a linkelt sajtóhírbe, hogy mi a helyzet:

"“We intend to support additional popular distros in the future; we’ll prioritize development for these based on user feedback.”"

"Célunk további népszerű disztribúciók támogatása a jövőben; priorizáljuk a fejlesztést ezekhez a felhasználói visszajelzések alapján."

Hagyjátok már ezeket a rossz teóriákat....

--
trey @ gépház

Ha elolvastátok a hozzászólásomat oda írtam, hogy "első körben"... Tehát mivel az induló verzió ezt támogatja először ezzel kéne kitesztellni

Csak lemaradt egy vessző így két értelmű lett... Mondjuk odaírtam h a többit nem fogják támogatni igaz :D sry....

Legközelebb elolvasom a saját hozzászólásom XD

Én be tudtam jelentkezni, de nem engedte letölteni a Team Fortress 2-t, mindig leállt azzal a hibával, hogy "Túl foglaltak a steam szerverek, próbáljam később". Próbáltam átállítani más letöltési helyre, és sokszor próbálkoztam, sikertelenül. Te le tudtál valami játékot tölteni?

A szálnyitótól pontosan kilenc óra ötvenkilenc perccel korábban raktam ki, mindössze egyetlenegy posttal feljebb, kissé elrejtve egy "i" betűben a hivatalos oldalon található közvetlen linket. Féltem hogy meglincselnek Valvék, de akkor mostmár mindegy :)
http://media.steampowered.com/client/installer/steam.deb
Ez volt, nem kell tőle félni.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Köszönöm, az utóbbi kellett.
Tapasztalat: maga a gui meglehetősen lassú a windowsoshoz képest, de egy zárt bétához mérten nem rossz. Big picture szinte használhatatlan. Flash nincs, ezért videók sincsenek. World of goo gyönyörűen megy, Psychonauts még érdekelt volna, de nem tölt le semmit a telepítés.

Pletyka:

google://Half-Life 3 Linux exclusive

(na ez kemény lenne, ha igaz lenne)

--
trey @ gépház

Lehet, hogy csak valami vicc.

At LinuxCon Europe, Newell officially announced the details during an on-stage question and answer session. The following excerpt announces the exclusive release of Half-Life 3 on Linux:

Audience member: Okay, um. What about Half-Life 3?

[audience laughter]

Newell: Funny you should mention that. I would like to state right now that the next Half-Life game will officially be exclusive on Linux platforms.

[audience cheers]

Newell: Many might say, Gabe, there isn’t a strong enough gamer base on Linux, you will lose money! I do not care about the money. I care about the players. They deserve an unparalleled experience and I intend to give it to them. This release will spark a Linux gaming revolution and will provide a dynamic shift in the developer space that is desperately needed to save everyone from the nightmare that is Windows 8.

Audience member: What if there isn’t a revolution?

Newell: There will be. There has to be. If I didn’t have faith that Linux would take off as a gaming platform, I would not be up here. In fact, we had to restart development when I made the decision to move to Linux. Half-Life 3 for Windows would be finished right now if I did not make that choice.

Audience member: What about iOS?

Newell: Exclusive means exclusive.

Audience member: So, how about a release date?

Newell: Don’t push it.

Hivatalosat sehol se láttam róla.

--
trey @ gépház

Persze, bármi elképzelhető, főleg így, de az a mondat, azzal, hogy "pont most már kész lenne, érted, pont most, dehát a W8 olyan szar, hogy újra kellett írnunk Linuxra" nagyon kilóg. Aztán persze lehet, hogy van benne igazság, akkor viszont legalább lesz egy darab értelmes okom, amiért Ubuntut akarok majd telepíteni.

(Meg érdekes, hogy only-Linux-nak mondja, holott ott az OSX is. Az AppStore sem játszik, mint kifogás, hiszen ha jól tudom, az Ubuntunak is van fizetős Store-ja).

Attól függ, hogy mennyire húzták fel Newell-t. Az is lehet, hogy úgy értette, hogy kész lesz Windowsra, de nem adják ki.

Az is lehet, hogy az egész egy kamu. Mindenesetre én nagyot röhögnék, ha így lenne. Már a mostani fejlemények alapján is kuncogok.

--
trey @ gépház

jajj már srácok....kicsit előbb nyomtam a shift-et...aztán szinte külön szál keletkezett belőle :D
Örüljetek neki, hogy a fenti D (Dé) helyett nem F (eF) sikerült. Mert az is gyakori. Előre szólok, hogy nem akaromk új szálat, ha valahol megtaláljátok a Nosferatumat (:F)...hokés???

Lököttek!

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy hogyan is képzelted azt, hogy a Steamnek iOS irányba kellene terjeszkednie?! Hogyan? Miért?

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Hát igazából azon gondolkodtam, hogy ott az AppleTV, ami ugye egy kész termék, és a Steam-mel együtt rögtön lenne egy teljes szórakoztató centrum játékokkal. Meg elterjedtebbnek gondolom, mint a Linux. Steam for iPhone, Steam for iPad, meg ilyenek. A Valve most is egy másik OS-t használt (windows) végül is.

Én nem látom, miért érné meg nekik a Linux Desktop. Nem a Linux maga, hanem a Desktop (ubuntu, fedora, akármi). Az más lenne, ha kijönnének egy saját Linux-ra épülő konzollal mondjuk, de én most nem ezt látom, hanem hogy a desktop-pal szarakodnak.

Amúgy nem vagyok pénzügyi elemző, se nem nagy "vizionárius", szóval nem tudom eldönteni mennyivel lenne pénzügyileg jobb egy appleTV vs. Linux desktop.

Amúgy a játékszegmenst Te úgy is jobban látod nálam. Szóval ilyen kérdéseket nem ér ám feltenni, mert csak arra jó, hogy bebizonyítsa mennyire nem értek hozzá. Bár kétség kívül nagyon jó retorikai eszköz. Te kis Cicero. :D

Szerintem ne bántsuk meg Cicerót azzal, hogy egy lapon emlegeted velem! ;)
Csak azért kérdeztem, hogy hogyan képzelted ezt a Steam dolgot iOS-en, mert az eleve kizárja, hogy az Apple senkinek nem enged új app store-t üzemeltetni a platformján. Ha az iOS helyett mondjuk Android írtál volna, akkor fel sem merül bennem semmilyen kérdés. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Na igen, de szerintem van az a bevétel és pénz, amiért az Apple már tolja is frissítésként a SteamforAnyAppleProduct programot a divájszokra. :D
Androidnál meg már ott az Ouya (vagy hát készülget), de nem azt látom, hogy velük próbálkoznak, hanem desktop Linux-szal. Én igazából ezt a desktop Linux-ot nem értem (Steamdroid-ot érteném). Ennél még az Apple-val való lepacsizást is jobban érteném. :D

Na de mindegy, majd meglássuk mit hoz a jövő.

Miért érné meg az Apple-nek kinyírnia a saját ökoszisztémáját azzal, hogy beengedi a Steamet? Meg lehet, hogy van az a pénz, amiért megérné nekik, de az Apple jelenlegi bevételei mellett nem nagyon van olyan cég, aki ezt meg tudná fizetni. Majd ha megint padlót fognak, mint a '90-es években, akkor igen. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Már meg se tudom számolni hogy hány éve borzolják a kedélyeket a half life 3al :D
Először azt ígérték hogy 0,5-1 évente fog jönni egy "half life 2 episode n+1" de az episode 2 után kifújt
Azóta várunk és ilyen vagy ehhez hasonló hl3 "hírekkel" szórakoztatjuk magunk (vagy newel szórakoztat minket)
szvsz nem lesz soha hl3 és talán ez így a legjobb (legalább nem készítenek 50 részt egy jólmenő franchiseból mint ahogy pl az EAnél szokás)

Lehet, hogy egy napon nagyon meg fogok lepődni, de ma még ezt kizárólag akkor tudnám elképzelni, ha azt is bejelentik, hogy a Linux alapú konzoljukra értette.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944