Megjelent az openSUSE 12.2

Az openSUSE projekt büszkén jelenti be az openSUSE 12.2 megjelenését, amely számos új fejlesztést, frissítést, hibajavítást és frissített dokumentációt tartalmaz.

Hivatalos bejelentés
OpenSUSE 12.2 áttekintés magyarul

Hozzászólások

Hátha van benne érdekes:

Az új openSUSE 12.2 már a Linux kernel 3.4 újdonságait is kihasználja

A fejlett infrastruktúrára épülő, új kiadásban a legfrissebb kernel és rendszerkönyvtárak alkalmazása mellett helyet kaptak új technológiai fejlesztések, valamint a már létező funkciók finomítására is sor került.

Budapest, 2012. szeptember 5. - A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált az openSUSE 12.2. Az openSUSE projekt által kiadott Linux disztribúció legújabb változata egy megbízható, modern és könnyen kezelhető, több különféle célra is használható operációs rendszer, amely minden eddiginél jobb teljesítményt és kifinomult felhasználói élményt kínál.
A legfrissebb openSUSE egy 10 hónapos, világméretű együttműködés eredménye. A legújabb kiadás lehetővé teszi a felhasználók és fejlesztők számára, hogy a nyílt forráskódú szoftverek előnyeit a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt kihasználhassák. Az új rendszerben a legutóbbi kernel és rendszerkönyvtárak alkalmazása mellett más teljesítményt javító fejlesztések is történtek. A platformban továbbá helyet kaptak új technológiák, és a már létező funkciók finomítására is sor került.

Teljesítménynövelő fejlesztések
Az openSUSE 12.2 a legfrissebb fejlesztések kihasználásával növeli a teljesítményt és a sebességet. A systemd 44 legújabb képességei gyorsabbá teszik a rendszer indítását. A 3.4-es Linux kernel gyorsabb tárolóréteget biztosít a rendszerben annak köszönhetően, hogy nagy mennyiségű adat átvitele esetén megakadályozza a rendszer lelassulását. A frissített 2.15-ös verziójú GNU C könyvtár (glibc) gyorsabb működést eredményez számos funkció esetében, különösen 64 bites rendszereken. Az új openSUSE a legfrissebb, 4.8.1-es verziójú Qt többplatformos alkalmazás-keretrendszerrel érkezik, ami könnyebb használatot és jobb válaszidőt tesz lehetővé a kezelőfelületen.

Fejlődő infrastruktúra
Az openSUSE folyamatosan követi és alkalmazza a Linux technológiák legújabb fejlesztéseit. A GRUB2 az alapértelmezett rendszerindító alkalmazás, amely az LVM és btrfs partíciókról történő indítás alapjául szolgál, valamint támogatja az UEFI biztonságos rendszerindítást is. A 0.8.6.1-es verziójú Plymouth akadozásmentes átmeneteket és látványosabb animációkat jelenít meg a rendszerindítás alatt. Az openSUSE 12.2 rendszerrel továbbá elkezdődött a UNIX fájlrendszer hierarchiájának felülvizsgálata és egyszerűsítése, a disztribúciók közötti kompatibilitás javítása érdekében.

Kifinomult funkciók
Az openSUSE 12.2 a már meglévő funkciók továbbfejlesztésén keresztül javítja az általános felhasználói élményt. Tartalmazza például a népszerű btrfs fájlrendszer továbbfejlesztett hibakezelési és helyreállítási eszközeit, valamint a Snapper pillanatfelvétel-készítő eszközt. A GNOME 3.4 folytonos görgetést tesz lehetővé minden alkalmazás számára, illetve átdolgozott rendszerbeállításokat és névjegykezelőt tesz elérhetővé. A KDE 4.8 gyorsabb Dolphin fájlkezelőt tartalmaz, az XFCE 4.10 pedig továbbfejlesztett alkalmazáskeresőt kínál.
A technikai fejlesztések mellett a tájékoztató kézikönyvek is jelentős átdolgozáson mentek keresztül. A dokumentációkészítő csapat változtatásokat vezetett be a kézikönyvek létrehozásának folyamataiban is, hogy azok megírását egyszerűbbé tegyék a közösségbeli közreműködők számára.

Az openSUSE 12.2 legújabb fejlesztéseivel kapcsolatos további részletekért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: http://opensuse.org/12.2. A letöltések a következő címen érhetők el: http://software.opensuse.org/122

--
trey @ gépház

V5.2 óta használom a A(z) (Open)SuSE-t. Eddig szinte mindegyik kiadás hemzsgetett a hibáktól. Utóhangolni, ügyeskedni mindig kellett de legalább már nem nagyon kell kernelt fordítani.
Pl. az utolsó: Csak failsafe módban volt hajlandó a telepítés elindulni a netbookon, majd erre ráengedte a kernel frissítést de grubot viszont meghagyta a régi normál kernelen...
Minden kiadás után megfogadom, hogy most tényleg elküldöm a hibákat a supportnak....
De most tényleg el fogom. :)

Én tegnap elkezdtem lehúzni a saját repóba, ma pedig nyomtam az egyik diák gépen egy dup-ot. (a saját termemben persze :D )
Nos amennyit eddig láttam a dologból azok a bosszantó bugok eltűntek amik a 12.1-ben voltak (biztos lesz helyette majd más :P ) Szóval úgy tűnik a disztápgrég működik és a rendszer jobb lett mint korábban volt. Holnap vagy holnapután a tanári gépemen is nyomok egy ilyet és ha pár napig nincs gond, akkor az egész termemben nyomok egy dup-ot.

Rózsár Gábor (muszashi)

"büszkén jelenti be a világ legerősebb és legrugalmasabb Linux disztribúcióját"

ööö...

Csendben, különösebb felhajtás nélkül jelent meg. Nincs ezzel baj. Viszont remélem nem lesz tele hibával, mint a korábbi verziók. Minden esetre vagy 2 hónapot várok a frissítéssel mindenhol.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Tegnap óta 2-3 emberke kérdezte (a frissen megjelent kiadás kapcsán), hogy mikor lenne érdemes/célszerű 12.1-ről 12.2-re váltani (bár miért ilyen sürgős, nem tudom)...
Miután jómagam is csesztem már rá ("zypper dup" és tsai), így a válasz annyi volt: várjunk 2-3 hónapot, teszteljék mások, addig egy csomó (bár ezt nem kívánom, de szinte törvényszerű) hibát felfedeznek (javítanak) és majd akkor. :-)

Tessék?! Annyira nem követtem az openSUSE fejlesztéseit az utóbbi hónapokban, hogy ez most teljesen váratlanul ért. Valószínűleg azért hanyagoltam őket, mert a 12.1-essel annyira meg vagyok elégedve, amennyire még egyetlen kiadással sem voltam eddig. Alig van benne olyasmi ami nem működik és atomstabil, sőt, protonstabil.

Egyébként kár, hogy nem 4.9-es KDE van az új kiadásban.