Nagyobb, stabil kiadás felé közeledik az Enlightenment projekt

Címkék

Aki figyelemmel kíséri az Enlightenment fejlesztését, az tudja, hogy hosszú-hosszú ideje ott a figyelmeztetés mellette: erősen fejlesztés alatt és nem stabil. Számos funkció nincs még kész, vagy teljesen hiányzik, illetve jócskán találhatók bugok benne. Nem véletlen, hogy a projekt release manager-e azt írta a blogjába, hogy az egyetlen szoftver, amelynek a fejlesztése tovább tart mint a Duke Nukem Forever-é. Ennek ellenére a projekt most egy nagyobb, stabil kiadásra készülődik.

Részletek itt.

Hozzászólások

Én sem érzem lemaradva. Inkább a mostani nagy DE-k haladtak túl, persze a használhatatlanság irányába. Nagy kedvenc az E17. Kicsi, könnyű, szép, nem kell gondolkodni sem a gépnek, sem nekem ha használom. Egy DE működjön és ne vegyem észre, ne akarja megváltani a világot.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azóta kitűztek egy csomó célt maguknak, hogy ne tudják teljesíteni? Szerintem kiváló kicsi wm. Egy dolog ami egy kicsit zavar (ill hitvita kérdése, mert cserébe gyorsabbb jóval), hogy a konfigja bináris. Tehát igen jól megírtnak kell lennie, mert a nem szerkeszthetőek kézzel a beállítófilek.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Régen, E16 (?) környékén nagy Enlightenment-es voltam. Aztán GNOME párti lettem, de a 3-as változat kiverte a biztosítékot nálam. Visszatértem, az E17 egész korrekt. Minimális gondjai vannak, tetszik.
Az Eterm hiányzik, de külön project és gnome-terminal helyettesíti.

Picit megborult a minap a laposon a rendszer, igy raneztem az e17-re. Stabil, munkara alkalmas. Meg hianyzik par kenyelmi feature, de hat meg alfa/beta szegenykem, nem is vartam tole luxust. De az osszkomfort megvan.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Engem az utóbbi években csak a GNOME 2.x / (most MATE), vagy az XFCE tud napi szinten kiszolgálni. A többi lehetőség:
- vagy nem tetszik a koncepció (pl. túl minimális (*box és tucatnyi társa), vagy épp túl bloatware (pl. kde 4.x), vagy nem bírom megszokni (Unity akármelyik "most már tuti" változata))
- vagy régebben szerettem de a mai állapota nem nekem való (kde 4.x és felette)

Az Enlightenment is kb. az első kategóriába esik. Nagyobb a hype körülötte, mint a valódi különlegesség. Megnéztem, nem volt rossz, valami mozgó hátteret is tudott. És?

Amikor elkezdődött a cirkusz és a Gnome / Unity kapcsán megszületett vagy 5 új név / fogalom kicsit kétségbe estem, de amint megláttam a Linux Mint -es MATE desktopot, tökéletesen megnyugodtan, hogy a magam fajta sincs magára hagyva, utolsó mentsvárnak meg az ott az XFCE, ami lehet, hogy nem űrtechnológia, és nem fejlődik annyira túlfűtötten, de legalább nagyjából tartja az igéreteit, és megmarad annak, ami.

--
http://neurogadget.com/

Hat nalam az XFCE hosszu tavon megbukott. Kenyelmetlen, fapad. Veszrendszernek tokely, masra nem.

Most opensuse 11.4-en nyomulok, valahogy - ne kerdezd, nem tudom - felhakkoltam ra egy 3-as evolution-t, most valami magikus modon egyutt letezik a fel gnome3 meg a komplett gnome2 a gepemen, viszont van egy tuti levelezom (a 2.32-es evo elegge bogaras volt. A szo angol es magyar ertelmeben is). Nem mondom, hogy nincsenek neha kalandok, de elviselheto.

Az biztos, hogy itt frissites nem surun lesz. Allitolag van modszer az opensuse 12.1-en valo gnome 2 futtatasra, ketszer atneztem a leirast, de inkabb nem vagtam bele. Nem hiszek a birkavese => foldrenges iranyban.

E17 viszont bejovos. Ha nem lesz mar gnome 2 futtatasra lehetosegem, es az e17 tovabbra is igy fejlodik, lehet, hogy kinevezem kovetkezo desktopnak. Ehhez persze at kell mennie az egy honapos probaidon, ennyi ido alatt szoktam kukasitani a DE-ket.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Én elégedett vagyok az E17-tel és várom a következő stabilabb változatot is. Valóban hiányzik belőle 1-2 apróság, de bőven kárpótol az, hogy a mai trendekkel ellentétben az 1.8 GHz-es gépemen nem olyan felhasználói élményt kapok, mintha még mindig 286@16 MHz-t használnék (Win7, KDE4), és itt most nem az eye-candy-kre gondolok (kikapcsolom őket), hanem az általános működési sebességre.
--
http://www.open-st.eu

Uh, ez még létezik? Emlékszem, mikor '72-ben....

Már csak az IRIS-es 4D windowmanager hiányzik mellé...

Valaki le tudná írni, hogyan tudom kikapcsolni a háttérben levő, inaktív ablakok áttetszőségét?

Az E-nél a közeledés évekig tart, szóval nagyon nem kell kapkodni mert még leverünk valamit :D)))))

Ui: amikor az e17 megjelent mindenki csak tátotta a száját, most, hogy már a legjobb feature-k be vannak építve más DE-be, pl KDE, ráadásul el is telt kb 10 év, már elvesztette a varázsát, pláne az értelmét... nem?

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

ez demagógia, ma már a KDE is elmegy közel azonos gépen mint ami az e17-nek kell, a compiz pedig nagyobb "csillogást" ad mint az e17 ma. Ráadásul olyan funkcionalitási problémák vannak amelyek már évtizedek óta más DE-ben megoldottak.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

"ma már a KDE is elmegy közel azonos gépen mint ami az e17-nek kell"
Valóban csak elmegy. 800 MHz-en a KDE szinte használhatatlan a sebességét és a válaszidejét tekintve. Composite nélkül is akad az ablakok mozgatása, az átméretezés annál inkább. Utoljára a 4.7-et próbáltam, csalódás volt ilyen téren. Gyengébb hardware-en nem teljesít jól.

most őszintén! ki használ 800Mhz-es gépet ma még?! mert P4 478 1,6Mhz még okés, elfogadom, hogy sok van, de azért az őskorba ne menjünk vissza. Egyébként 800Mhz-re Razort ajánlanám, emberközelibb és akár a KDE szintű funkcionalitás is elérhető...

Egyébként én sokáig használtam -próbáltam- az e17-et. Már csak azért is mert a blackPanther csomagokat és a programok helyes működését tesztelni kell. De nagyon problémás volt a használata. A fájlkezelője nehézkes, nehezen áttekinthető és lassan használható. Hiába egyszerű valahogy rugalmatlan az egész. A KDE2,3/Gnome1,2 mellett még nagyon magas színvonalat képviselt a megjelenéskor és megelőzte a korát. De sajnos lemaradt az egész. Ez van mikor egy ember akar felvállalni mindent...:(

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Sokáig használtam 800 MHz-en a laptopom; amikor akksiról ment, nem volt hajlandó megfelelő működésre. Ideiglenes megoldásként lecseréltem a KDE-t, később megtaláltam a megoldást szerencsére. (Valami volt a DSDT-vel.) Ettől függetlenül mégis szomorú, hogy két megnyitott kwrite és egy konsole használata is problémás volt. A Gnome3 és az E17 ehhez képest hasít. (Ablakok mozgatása, átméretezés, effektek, stb.) A Razort nem próbáltam.

A fájlkezelője egyelőre használhatatlan. A videót tartalmazó mappák megnyitásakor hajlamos a merevlemezt pörgetni, előképet persze nem készít. Messze van még a többitől.

Nem tudom, nálam a KDE 2x2,4 Ghz, vagy egy 3600+ AMD mellett is felzabálja a memóriát, így a sebesség is bukott.
Fentebb írtam, a DE csak működjön, és ne vegyem észre.
Nem szép? Ha olyan témát keresek biztos nem az.
Nincs Compiz? Dehogy nincs.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Hát ott komoly bajok vannak a disztibúció által szállított változattal. Épp tegnap néztük, hogy Live-CD-ről bootolt rendszer KDE4-el csak ~260MB ramot foglal le. >[KÉP]

És nem azt mondtam hogy nincs compiz rá, hanem azt, hogy már semmi újat nem hoz az e17 mert elavulttá vált az évek alatt. Sajnos kissé beragadt a fejlesztés....

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Mikor megy már ki a divatból, hogy felbootoltam és 10mega ramot eszik, csak semmire nem használom. Majd X napi használat után is csak 10M foglal akkor jó lesz.

Nekem most gnome-shell van, boot után nem tom mennyit eszik, viszont pár nap után néha 500M et is látok, igaz jó pár alakalmazás szokott futni, de azért mégiscsak túlzás. Persze a böngésző is simán megeszik ennyi ramot.

Tulajdonképpen 2G ram általában tele van a laptopomon, min 2 böngésző fut empathy, skype, xchat, evolution pár terminal. Ezel olyan 1.5 - 2G között mozognak

Fedora 16, Thinkpad x61s

Gondolom a 800MHz-en nem akar firefox-ot futtatni meg OpenOffice-t.... Így a konqueror és társai tökéletesen elfutnak 512MB fizikai rammal. Ettől még nem látszik az e17 előnye, viszont sok funkcionalitási hiányossága miatt, a hátránya igen.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Konkrétan az Elive-t is hetekig használtam USB-ről, sleep mode-ba rakosgatva. Raktam rá dpkg-vel programokat stb. Az itthoni legerősebb gépben 1,5G ram van, és mostanában nem bővítem.
Ha van olyan felület amivel -számomra, és még jópár más ember számára- nem hiányoznak a KDE4 és társainak hihetetlenül nélkülözhetetlen feature-ei, de ugyanúgy tudok vele FF12-őt (vagy hol tart most) meg Opera 12-őt futtani, szöveget szerkeszteni, Gimppel szerkeszteni, Blenderes dolgokat készíteni, stb-stb. akkor végképp nem a divatról szól.
KDE4-el egy nyamvadt szövegszerkesztőt is öt percig tart megnyitni, és akkor még nem kezdem el használni sem.
Pl. a valamikori herélt DE-s DSL tényleg nem foglalt semmit, de nem is volt használható napi szinten. Ezek szinte ugyanazt tudják mint a nagyok, bloated effect nélkül.
Említettem már a PcLinuxOs-t? Azt hiszem igen. Eddig egy bajom van vele, nincs benne Glibc 2.15, csak 13. Ha jól tudom ez még Fedorában sincs.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem tudom, milyen vassal tolod. En egy p4 cerka ipari pc-n neztem (tok mas okbol) a gnome 2-t, es szinte a gombnyomas utan azonnal feljott a run dialog. Jo, csaltam, SSD volt alatta, de pl. a firefox ugyanolyan hasznalhatatlanul lassu volt. A vegen csak azert valtottunk XFCE-re, mert a memoria viszont szukos volt a gepben, es a futtatando appnak meg amugy sem kellett egy komplett DE.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal