Samsung GALAXY Chat - androidos telefon billentyűzet fetisisztáknak

 ( trey | 2012. július 5., csütörtök - 12:27 )

Samsung Galaxy Chat

A Samsung tegnap bejelentette Samsung GALAXY Chat termékét, amelyet kifejezetten közösségileg aktív felhasználók számára tervezett. Debütálni Spanyolországban fog, majd fokozatosan kerül bevezetésre Európában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Kínában stb. A készülék Android 4.0-t futtat. Rajta 3 inches érintőképernyő található full QWERTY billentyűzet társaságában.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

El nem tudom képzelni, hogy ki és miért venne ilyen telefon aljába épített billentyűzetes telefont.

Szétcsúsztathatónak van értelme, de ennek?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én ezt az egész billentyűzetesdit nem értem telefonon, de ismerek több embert is, akit ennek a hiánya tartott vissza eddig attól, hogy smartphone-t vegyen.

--
trey @ gépház

Hát én is kitartottam még a jó öreg SE P990i mellett, és még mai szemmel se elavult szerintem :)

Pontosan. Azért szopok, most 3 hónapja egy sima samu droiddal, mert a 990i szó szoros értelmében szétesett 6 év után.

Na, ez az, ami szerintem erős túlzás. Az SE p990i már akkor egy rakás szar volt, amikor megjelent. Tudom, hogy mit beszélek, mert én is aktívan használtam azt a hulladékot három éven keresztül, sőt, még mindig használom, de csak meló mobilnak. A vásárlás után pár nappal már meg is bántam, hogy megvettem azt a fost. Az uiq3 lassú volt, mint a tetű, az elbaszott rendszer fos módon kezelte a memóriát, ezért az pipafing 14 MiB pár óra alatt elfogyott, ha nem vigyázott az ember, alkalmazás terén meg alig volt rá program. Pedig a p900-at nagyon szerettem, az brutálisan eltalált telefon volt. Ez meg csak egy feltúrbozott p910i lett.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

+1 azzal a különbséggel hogy a p910i-hez sem hasonlított a p990i. Én is használtam sokáig p990i-t, három darab is volt belőle, de tényleg egy hulladék. :)

Meg ugye ahelyett, hogy kissé csiszolták volna a rendszer memória kezelését, inkább dupla mennyiségű memóriát pakoltak bele a p1-be, de az is elfogyott előbb-utóbb. Arról az apróságról már nem is szólva, hogy amikor a rivális gyártók már 400-600 Mhz-és procikkal szerelték a telefonjaikat, a szutyok SE még mindig azt a fostalicska 200 valahányas procit erőltette az Uiq3-as mobiljaiba.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nap közben, menet közben, vagy laptoptól távol könnyen fel lehet így írni egy két gondolatot, én mai napig minden metro utazás alatt 15-20 sms-t teliírok vázlatokkal, jegyzetekkel, gammu-val kinyomom text file-ba laptopon, és dologozok vele tovább. Érintőkijelzőn próbáltam (már a windows MOBILE irány óta követem), közel se hasonló a tempó, még a gesztusokkal kiegészítve sem.

Méretről: pont ekkora az én telom billentyűzete is, hatalmas kezem van, és lazán használom. Nincs tökéletes eszköz annak, aki nem keresi.

Mert nem használtál még Swype-ot vagy SlideItet! :)

fura mód ezek a megoldások jobbak voltak nekem még responsive touch-okon, ott volt egy kis visszajelzés a benyomódásról, capacitive-nél semmi, hiába a rezgés.

a rezgés miért nem jó visszajelzés? igazából az egész csak megszokás kérdése, aki fektet bele egy kis időt(nekem pár nap volt), meg tudja szokni.

Azt nem mindegyik Android-os mobil tudja. Vagy tudja mindegyik, csak rosszul vannak beállítva?

Látod ezt nem tudom.

Mert az nem ad eleg infot neked, hogy tudd, felre utottel-e, vagy legalabbis nem pontosan a gombra. A hw billentyunel az ujjaiddal erzed, hogy kozepen talalod-e el a gombokat, es korrigalod a leuteseket, akar tudat alatt is. Ezert nem jott be nekem az Apple-fele lapos gombos billentyuzet, mert ott mar csak akkor erzed hogy felreutsz, amikor mar leer az ujjad a gombokrol.

Mármint rezisztív touch? Az a technológiája, semmi visszajelzést nem ad benyomódásról. A kapacitív sem. Ezek szenzorok, nem adnak visszajelzést.

javítom: a rezisztív touch-oknál érezhető volt, ahogy benyomom az érintőréteg felém eső felét, ettől éreztem, hogy lenyomtam az adott pontot.

Ha sikerült! Ha meg nem nyomtad elég erősen, akkor így jártál. Az Isten mentsen meg újra minket tőle! :)

nekem fura mód egyszer nem tört be a kijelző, sőt, ujjal is vezéreltem kiválóan a rezisztív érintős telefonom...de nem vitatom, hogy jobb is lehet a kapacitív

Betörni nekem sem tört, csak úgy sz@r a rezisztív touchscreen , ahogy van. Nekem már a kapacítívon történő gépeléstől is fájnak egy idő után az ujjhegyeim, pedig nem püfölöm. Hát még ha nyomni is kell, mint süket az ajtót. :)

Nem tudom, magyarul nekem mindkettő használhatatlannak tűnt... Angolul ok, de a franc se akar angolul írogatni ha nem muszáj...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Van hozzá magyar szótár, amivel remekül működik a SlideIt.

Nyilván magyar szótárral próbáltam... Biztos én használok túl sok toldalékot, de az esetek 90%-ban a szótövet, vagy annak valamely alakját még predikálja, de az sosincs még a szótárban sem amit én akarok leírni...

Most a swiftkey-t próbálgatom, egy dolog ami tetszik, hogy egyszerre kezel két nyelvet (nem kell váltani) és bár magyarul még mindig használhatatlan, de ha angolul írok rögtön megy.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Jujj! Attól a két billentyűzettől a falra tudok mászni. Biztos bennem van a hiba, de sose tudtam megszokni.
Ellenben a SwiftKey, pláne ez az új 3-as verzió baromi jó lett, piszok gyorsan lehet vele írni, és nem csak pár szutyok sms-t.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nekem nagyon bevált a Slide It. Biztos ízlés dolga.
A SwiftKey-t megvettem anno, de nem használtam. Na, majd most ránézek újra.
Én elég sokat vagyok gép előtt, ilyenkor pl. AirDroiddal írom az SMS-t, ha szükség van rá.

+1 a Swype-ra. Gépelhetsz, ekkor a következő szó megtippelésével segít, ha kell "swype"-olhatsz és - az új béta megjelenése óta - akár magyar nyelven is diktálhatod a telefonnak a szöveget.
http://forum.swype.com/showthread.php?6389-Next-Generation-Swype-Beta-June-2012-Details-inside

Azért ez a swype nem túl szimpatikus. Valamiért nem találtam meg play áruházban. Ez már eleve sok mínusz pontot ér, de gondoltam sebaj, úgyis a bétára vagyok kíváncsi. Viszont utána letölthettem egy telepítőt ami letöltötte magát a programot. Hogy erre miért volt szükség azt nem tudom, de nem túl szimpatikus...

Nokia E71-ről váltottam Motorola Defyre és azért kicsit hiányoznak a billentyűk. Ezen is hasonló sebességgel írok, de fél kézzel már nem megy annyira, ill. fárasztóbb hosszabb szöveg esetén: azt vettem észre, hogy átalakultak a szokásaim és inkább már nem írok feljegyzéseket a telefonba (ehelyett vettem egy kis jegyzetfüzetet és egy tollat, aminek szerintem párja nincs.. :)).
--
Direp

Jegyzetfüzeten nincs copy-paste, nem érdemes sokat írni :)

Dettó E71-> Defy és ugyanez a tapasztalat, bár a smart keyboard pro vagy a perfect keyboard pro egész használható gépelési sebességet tesz lehetővé. De nagyon nem ugyanaz mintha érezném is a billentyűket. Az E71 jól ki lett találva anno.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

Nekem E72 van, a kollégáknak Defy és folyamatosan röhögök rajtuk. :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

érthető a váltásod, hisz tollal tudsz egykézel írni meg tartani a jegyzet papírt.

35 ev gyarkolas utan, igen. Mondhatni iskolai gyakorlat volt kaja kozben lecket irni. Sot kez nelkul :)

A combra rakott fuzet, pont az tudja, mint az asztalra fektetett telefon, csak tul emberkozpontu.

Ugyanaz a billentyűzetesdi értelme telefonon, mint deskopton. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés azon gépelni.
Persze ha annyit írsz telefonról, hogy "heló" meg "OK", akkor kb. tényleg teljesen mindegy, ha emailezgetsz, instant messaginget használsz, blogolsz, doksit írsz, akkor nagyságrendekkel jobb mint egy virtuális billentyűzet. Nekem a mostani az első fizikai QWERTY billentyűzetes telefonom, előtte én se értettem miért annyira jó, kipróbáltam, nagyon bejött, most már nem nagyon tudok elépzelni, hogy lesz még valaha másmilyen.

Fene tudja. Én egész nap telefonról vagyok, innen levelezek, kommentelek, van, amikor igen méretes írásokat eresztek el róla. Ahogy már föntebb írtam, nekem a SwiftKey abszolút jól teszi a dolgát.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Pl. a 72 éves apámat idegbajt kap, ha virtuális billentyűzeten kell írnia. Amúgy fullosan használja az androidos mobilját, böngészik, levelezik, fotozik, stb. de írni azt nem tud rajta rendesen.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

No és miért?
Mert száraz a bőre. ;)

Pl. Nem tudja megszokni, hogy fektetett módba nagy a billentyűzet, és kb. A kijelző háromnegyedét elfoglalja, és a szövegmezőből csak olyan két sornyit látható. Álló módba nagyobb a szövegmező, viszont neki már túl kicsi ilyenkor a billentyűzeten a gombok mérete. Aztán a predektív szövegbevitellel sem tud mit kezdeni, viszont ez a 'nyomd meg a magánhangzót és a listából csúsztatással válaszd ki a magyar ékezetes karaktert" módszert nem tudja megszokni. Amúgy teljesen jól elvan a telefonjával, most a Fringgel ismerkedik éppen, nagyon tetszik neki. Az az egy bánatát van csak, hogy mért nincs pc.-re is, mert akkor a mobilnetet kímélve tudna telefonálni.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

a fring megy wifin is.
Ahol a pcje van, ha van vifi arra kel beidegeíteni
A vibert nem probálgatja?

Wifi beszerzés alatt, a beállításhoz majd ki kell utazom hozzájuk. Skype és Viber nem vált be, egyrészt nálunk recsegett mindkettő hangja, mobilon meg brutális mennyiségű memóriát foglal le a Fringhez kepest. Mindkettőnknek öregecske telefonja van, SGS 1-es.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

A prediktív szövegbevitelt ki kell kapcsolni, magyarul úgyis vacak. Rögtön több hely marad.
Ékezetes betűkhöz meg fel lehet telepíteni olyan billentyűzetet, amin van rá külön gomb.
Mondjuk azt csak fekvő módban érdemes erőltetni...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A predektív szövegbevitel hatékonysága virtuális billentyűzetként változik. Az általam használt SwiftKey 3-ban nagyon jól eltalálták. Igen bő a szókincse az alap szótárnak, tud tanulni SMS-ből, Gmailből, Facebookról, Twitterből és blogból (itt rss csatornát kell neki mutatni). Új szó bevitelnél a szótő és toldalék módszer a támogatott, tehát igen hamar lehet neki új szavakat megtanítani. A gyakran használt mondatokat, ill. mondatszerkezeteket is megjegyzi, ilyenkor automatikusan ajánlja fel ezt a lehetőséget, amihez csak spacet kell nyomni. Szóval én meg vagyok vele elégedve.

-------------------------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Hat nem tudom. Talan az a bajom, hogy sose volt meg billentyuzet nelkuli telefonom, max csak "nezegetesre kolcsonbe" kapott verzio volt, akkor aztan barmit leirni (SMS stb) nekem egy remalomnak tunt meg ahhoz kepest is, amikor a szokasos csak szam valodi billentyuzeten kell sms-t irni. Azonban biztos, hogy meg lehet szokni, es pont az a bajom, hogy par perc "gyakorlas" utan mondok iteletet ...

Ha sokat gépel rajta az ember (nálam pl. IRC simán befigyelt időnként), jól tud az jönni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hat nekem blackberrym van, neked ajfon - aminek a legjobb a virtualis billentyuzete, de megiscsak gyorsabban lehet gepelni a hardveres billen, a pontossagrol ne is beszeljunk...

Viszont hardveres hivaskezelo gombot rakhattak volna ra...

+1, ennek semmi értelme.
Xperia (mini) pro -nál nincs jobb szerintem, főleg, hogy jön a 4.0 arra is.

Nekem Neo-m van (nem a V, hanem a sima), májusra ígérték az ICS-t, ahhoz képest meg nincs sehol se.
Hogy Ne csak off legyen: a képernyő fölötti kényszertartsától nekem elég hamar elfárad a kezem, ezért jó lenne QWERTY-s telefon. Majd a következő... Az hogy szétcsúsztathatós, vagy nem az részletkérdés, ez a konstrukció talán annyiból jobb, hogy nem lehet annyira könnyen eltörni.
___
Blogom

Már rég kijött... Én ma rootoltam... (Nem OTA de szerintem nem is lesz az...)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

mar itt van a 4.0 a mini pro-ra.
http://talk.sonymobile.com/message/199353
Itt vannak a szamokamikrol frissitheted. Sajnos csak windowsrol lehet frissiteni, de virtualbox alol is ment,.

Wow! Köszi! És mit szólsz hozzá? Nem lassabb? Nem rondább? Mert ugye az Xperia sorozat nagy előnye, hogy elegánsra és használhatóra cserélték az eredeti Android GUI-t.

A nejemnek van ilyen telefonja de nem panaszkodott a frissites utan. A ui sokat nem változott. Sebességre talán meg gyorsabb is. Nekem htc evo 3dm van és szerintem az ics a htc alatt is jól megy. Ezt már nem fogom rootolni, nincs értelme.

Egyelőre nem mindenki frissíthet, pl. az itthoni T-nél vásárolt példányok SI -je még nincs a listában.

--
http://neurogadget.com/

Na ezért nem vettem én kártyafüggő telefont.

Én sem, csak mondtam.

--
http://neurogadget.com/

Van értelme. Szerintem lányok fogják venni. Én azt láttam hogy a Blackberry hasonló fazonú készülékeit is főleg lányok vették. Ők valamiért ragaszkodnak a rendes gombokhoz.

Műköröm. Praktikusabb.

nem is egészen olyan, a betűk egymás alatt vannak. amúgy meg nem értem, miért nem jó ha egy telefon telefon, egy laptop meg laptop. az ilyen hevenyészett mutáns félmegoldásokkal valahogy nem tudok mit kezdeni, de biztos öreg vagyok émmá' ehhö'.

Lásd fentebb. Laptop mellett használom.

élvezd az A.D.D-d

nem értem, mi a kérdés.

hogy mi az az "A.D.D" amire hivatkozol, a linkelt wiki oldallal megegyező, vagy sem?

Samsung féle szederteló.


No rainbow, no sugar

Android-dal még nem sok ilyen qwerty-t adott ki a samsung se, előtte viszont igen, voltak "blackberry" formájú gépei (párom 2 éve használ egyet).

RIM blackberry es -e kozott van nemi hasonlosag, foleg ha fekete lene es kisebb fekvo kepernyoje.
Vajon lesz -e ugy belole ..


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Blackberry-nek vagy van most jobb dolga is, vagy nincs, de nem hiszem, hogy pont most, már vagy 12 hasonló samsung telefon után problémáznának. Amúgy érzésre hasonlóak a samsung megoldásai, de kicsit még a blackberry billentyűformái jobbak.

Nem kicsit jobbak azok. Blackberryn formája van a gomboknak. Itt teljesen síknak néznek ki (kb BB 8300-on).

Vegre egy normalis telefon. Regota varok arra hgy melto utodja legyen a Palm 680-asomnak.

Örülök, hogy vannak még valódi billentyűzetesek... Nekem most egy sima Xperia Mini van, mert hirtelen megtetszett, de igazából már marhára idegesít, hogy ébresztőnél nem lehet elsőre feloldani, csak sokszor harmadszorra "érzi meg", hogy én MÁR FELKELTEM ÉS NEM KELL TÖBB ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ!!!!!!!!.... Na ezért fogok legközelebb "odanyúlós telefon" helyett valami hagyományost venni.. Én amúgy is a retro nagy híve vagyok, már tavaly is agyaltam, hogy beszerzek valahonnan egy még jó állapotban lévő Ericsson T28-t, vagy egy Ericsson T39-t... Anno egy darabig volt T10-em, akkor nagyon tetszettek a nagyobb T típusok, csak aztán jött nálam a Nokia 7110 őrület, és a T28/39 elmaradt.... Szóval oké, hogy haladjunk a korral, meg, hogy érintőképernyő, de szerintem a telefont nagyon sokan(velem együtt) még leginkább csak telefonálásra használják, meg sms-re.. Engem legalábbis idegesítene egy "egérmozin" filmet nézni.....


http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || 12.04

dupláztam bocsi.... :-D


http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || 12.04

Gondoltam, hozzászólok a hírhez, hogy szerintem mennyire ízléstelen lett szerencsétlen. Erre a hozzászólások 99%-a pontosan erről szól. Valamit nagyon nem jól csináltak Samsungék. :)

androbit.org - Informatikai portál és könyvtár

Ha a Samsung szerint nem lenne rá igény, akkor nem csinálták volna meg. Max. Nem mi vagyunk a célközönség.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

A Samsung-nál nem hülyék. Ez egy teszt, hogy lenne-e igény androidos Blackberry-re. Ha a Blackberry felfordul (talán nincs is messze tőle), akkor átveszik azt a piacot is. Piacszondázásnak jó.

--
trey @ gépház

De még mindig van ilyen vonal droid 2, droid 3, droid 4. :)
Nekem droid 3-mam van (három milestone 1 után :) ) és nagyon szeretem, a következő is billentyűzetes lesz.

http://www.letsgodigital.org/images/artikelen/108/motorola-droid-3.jpg

Sajnos a milestone után nincs kedvem több motorolához. Az igazi az lenne, ha szériáknak lenne billentyűzetes / sima változata, és nem pedig külön széria lenne az amin van. Például Galaxy S3 lehetne billentyűzetes verzióban is.

Szerintem az USA-ba lesz, ahogy a sima SGS 1-ből is volt náluk egy csúszkás, billentyűzetes verzió Samsung Epic 4G névvel, azt hiszem a Sprint kínálatába volt elérhető.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Ennek örülök. Ha tudtam volna lehet hogy inkább olyat szerzek be. No de honnan kellene tudni az embernek, hogy az Epic 4G azt jelenti hogy Galaxy S1 + billentyűzet?

Feketeszeder megoldas, fuj. Marad a G2.

Ha mar tema, iPhone 3G-re hogyan lehetne valami ertelmesebb billzetet rakni? Ha nincs, hogyan lehetne a meglevot tanitani? Lehet menet kozben nyelvet (nem kiosztast, nyelvet) valtani?

Halalosan borzaszto, hogy van egy 3x3 pixeles cancel gomb, amivel le lehet loni a predikciot, kulonben beirja mindenkepp. Kimondottan zavaro, ha hirtelen kell angolul kommunikalnom, es a jar folder-bol jár földet lesz. En egy ketnyelvu pacak vagyok, ennyi.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Kapcsold ki a beallitasoknal

Annyit gepelek melle, hogy jo hogy van. Utalom, ki nem allhatom, borzadok a virtualis billzettol, de ez van. Es ha mar van, akkor valamennyit segitsen. Csak lehet jobb lenne vmi swiftkey szeru megoldas. Ha ez egyaltalan cserelheto.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

elso dolgom kikapcsolni az ilyeneket, mielott folhoz nem b@szom az eszkozt :) ekezeteket ugy se nagyon irok, vagy ha mar kell akkkor lehet nem telefonrol irok

Nekem se haverok az ekezetek, de meg mindig gyorsabban kalimpalok a iphone virutalis billzeten t9-cel, mint anelkul. Csak jo lenne, ha ez kenyelmesebb lenne...
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Már van ilyen LG készülék is, igaz az még Android 2.3-mal jött ki.

http://www.lg.com/hu/mobiltelefon/mobiltelefon-keszulekek/LG-Optimus-Pro-C660.jsp

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!