Nyílt forrású lett az Apple Lossless Audio Codec

Címkék

Az Apple alkalmazásában álló Vincent Gable néhány órával ezelőtt a Twitter-en bejelentette, hogy az "Apple Lossless Audio Codec mostantól nyílt forrású". A licence Apache 2.0. Az ALAC-et az Apple fejlesztette ki, támogatása megtalálható számos Apple termékben (iPhone, iPad, a legtöbb iPod, Mac és iTunes). Az ALAC egy ún. veszteségmentes tömörítési metódus, ami azt jelenti, hogy információvesztés nélkül csökkenti az audio fájlok méretét. A részletek a itt olvashatók.

Hozzászólások

jobb ez valamiben, mint a FLAC? Losslessnél ez azonos audio forrásnál leginkább kisebb méretet jelent.

<teljesen_off>
hmm, google bug!:) rákattintok a linkre és csak annyi jön be, hogy (function(){})();
mondjuk megjegyzem force https van nálam, szóval rögtön átirányított a https://encrypted.google.com/search? -re, de innentől ugyanúgy hl=hu... a link:)
fura mindenesetre.
</teljesen_off>

"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..." - Douglas Adams

Hogy ezt kezelik az Apple termékek. És itt vége is a felsorolásnak.

Amelyik tetszik, az a wavpack. Ott van egy hibrid mód, amikor csinál egy veszteséges állományt és egy "delta" állományt, amiben a veszteségesből kimaradt rész van. Korrekt, nem kell két verziót tartani, mindkettő ott van egyből.

Altivec vagy VMX egységes PowerPC platformon az Apple-féle ALAC lib abban jobb a libflac-nél, hogy szorzóval gyorsabb mind a betömörítés, mind a kipakolás az alkalmazásával. Pedig a libflac-et a PPC-n legkevésbé trágya GCC-vel forgattam le többféle variációban, és a leggyorsabban sikerült binárissal versenyeztettem össze az ALAC-et.

Egy ~500 MHz-es xpc7400-on az ALAC a realtime ki-/betömörítés 900-1000%-ával teker, míg az altivec-re fordított, autovektorizált stb. 'libflac' 280-400%-al. Az eredő fájlméretbeli különbség háromtól öt perces zeneszámoknál egész következetesen csak 500-570 kb. a max. tömörítésű FLAC formátum javára. Néha ritkán olyan is előfordult, hogy az ALAC változat lett akár 2 mb-al kisebb, de ez nem jellemző.

Én csak azt nem értem, hogy ha jól tudom a libavcodec vagy mi ezer éve kódol és dekódol ALAC-ba/ból, akkor mit nyerünk ezzel? Kiderül, hogy? Mi?

"Az FFmpeg implementacioja milyen szerzoi jogot sert?"

ugyanazt. mp3 dekóder se véletlenül nincs alapból az ubuntuban. bár most már, ha jól emlékszem, van rá opció a telepítésben, hogy utólag feltegye. de pl. LAME build-eket se fogsz találni a hivatalos weblapján... értelme nyilván nem sok van, a végeredmény ugyanaz :-)

mivel Apache2 licencel adta ki az Apple, ha vannak kapcsolódó szabadalmak, most szabadalmi licencet is kapott mindenki, aki letölti.

3. Grant of Patent License. Subject to the terms and conditions of this License, each Contributor hereby grants to You a perpetual, worldwide, non-exclusive, no-charge, royalty-free, irrevocable (except as stated in this section) patent license to make, have made, use, offer to sell, sell, import, and otherwise transfer the Work, where such license applies only to those patent claims licensable by such Contributor that are necessarily infringed by their Contribution(s) alone or by combination of their Contribution(s) with the Work to which such Contribution(s) was submitted. If You institute patent litigation against any entity (including a cross-claim or counterclaim in a lawsuit) alleging that the Work or a Contribution incorporated within the Work constitutes direct or contributory patent infringement, then any patent licenses granted to You under this License for that Work shall terminate as of the date such litigation is filed.

Nahát, erről nem is hallottam eddig, és szoptam, hogy a flac-ot az ostoba iphone nem játszotta le.

Illetve találtam persze flac játszó lejátszót, de azon a scrobbling nem ment.

Ne abból indulj ki, hogy van egy 2GB-os lejátszód, amire feltoltál kb 10-15 lemezt flac-ban. Én el tudok képzelni olyat, hogy pl: az asztali médialejátszó, meg a TV flac-ot le tud játszani, de ALAC-ot nem. Ekkor minden két példányban van a gépeden? Vagy ilyen problémád nincs, de van pár terabájtnyi anyagod flac-ban, amit az iGadget előtti időben rippeltél össze magadnak. Akkor azért ez az átkonvertálás nem kis munka.

1) mondjuk kapta olyanvalakitől, aki miatt ezt "kell" használni?
2) pls mutasd meg ennek a (pl. max)-nak a FreeBSD-s verzióját. Vagy azt a verzióját, ami el tud futni a Slug 32MB ramjában (a 2.4-es kernel fölött). (Ha nem jönnél rá, a Slug a NAS eszköz, amin tárolja jóemberünk a csiliónyi flac-zenéjét.)

Szóval attól, mert neked olyan a környezeted, azért lehet, hogy másnak ez nem kis probléma?

(Kieg: ja, lehet nekem terányi flac-om, és a fiamnak/lányomnak/velem-egy-háztartásban-élő-bárkimnek ipod-ja? Annyira jó lenne, ha néha meg tudná hallgatni azokat a znéket, amik számára ismeretlenek. Jaaaa, konvertálni kell....)

Ez is igaz, de az én esetem ennél szimplább:
A CD-imet mindet flac-be grabbeltem be, és eddig, számítógépen ezt hallgattam. Amióta van egy céges iphone-om, azóta néha menet közben is hallgatnék zenét. Ahogy írtam feljebb, nem tudtam róla, hogy van apple saját formátum. (Nem tételeztem fel, és így nem is kerestem rá). Tehát szoptam, hogy nem megy a flac és az ogg.

Nincs azzal gond, hogy át kell konvertálnom a zenéimet, bár még nem néztem meg, mivel tudom majd megtenni. Nem fogok két formátumot tartani, csak flac-ot. Csak feltöltöm amit akarok a telefonra, aztán törlöm is le a gépről.

Egyébként Zahy példája is áll, pl. volt, hogy a feleségem unokahuga szeretett volna meghallgatni egy albumot. Neki ipod-ja volt (amíg el nem vesztette az iskolában). Nekem meg a zene flac-ban. Végül nem hallgatta meg.