MIW ArmBlock 16 - max. 48 node-os ARM szerver Ubuntu-val előtelepítve

Címkék

A MIW ARMBlock16™ a gyártó MIW Design szerint a piacon jelenleg elérhető "legnagyobb sűrűségű" ARM szerver dizájn, amely a moduláris tervezésnek köszönhetően teljes kiépítésében képes legfeljebb 48 darab ARM szerver node-ot befogadni 2U magas házakba.

Az ARMBlock16™ egy belépőszintű termék, amely képes befogadni 16 Marvell AP510 szerver node-ot, miközben teljes terhelés alatt sem fogyaszt 100W-nál többet. Az alapoktól kezdve szervernek épített node-ok mindegyike 2GB @ 1066MHz DDR 3 ECC memóriát, SATA2.0-t tartalmaz. Támogatja a 1.8" SSD drive-okat és a MIW max. 128GB-os "SSD on PCB" meghajtóit.

MIW ARMBlock16™

A gyártó a MIW ARMBlock16™-ot Ubuntu-val előtelepítve árusítja. A teljes specifikáció itt. Az Oracle blogban David Clack, aki az Oracle Java Embedded Global Business részlegénél dolgozik, arról számolt be, hogy tesztelték a cuccot és arra jutottak, hogy a Java SE Embedded for ARM problémamentesen fut ezen a gépen Ubuntu alatt.

Hozzászólások

teljesítménye? :)

mármint számítási teljesítménye? :)

Apró módosítás:
- node-onként 2GB 1066MHz DDR3 ECC
- node-onként 4GB onboard NAND
- max 250G 1.8" SSD

A többi stimmel :D

Nincs kizarva. Ahogy pl. FLOPS-ban egy kozepkategorias GPU is alazza.
Ezt szerintem web/appservernek szanjak (az is jol parhuzamosithato a sok felhasznalo miatt), es nem szamitasokhoz. De a kesobbiekben az sincs kizarva, az IBM is csinalt mar szuperszamitogepet low-end procikbol (Blue Gene), bar az nem ARM volt, de az elvi lehetoseg ott sincs kizarva (foleg amilyen iramban fejlodik az okostelefonok miatt).

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

Azért ne ájuljunk már el tőle, 800 MHz-es ARM SoC van a kártákon. Lassan a mobiltelefonokban magasabb órajelű ARM magok tekernek, persze ez nem jelenti azt, hogy ez nem gyorsabb, ARM-ből van többféle verzió is.

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

"miközben teljes terhelés alatt sem fogyaszt 100W-nál többet"
adatcenter méretekben ez milyen költségcsökkenést eredményezhet?

OpenBSD 4.9/i386 theo for the prezident:D

Halottunk, de 48V-ról azért szerintem nem a legcélszerűbb egy normál szerver gépet járatni. :) Nyilván lehet 2-3U-ba mindenfélét betenni, aminek ekkora kraft kell, de fölösleges kevesek által használt dolgokat felhozni szerintem.

Hja: "2U méretű cuccok _típustól és céltól függően_ 0.8-2kW-ot esznek."

Ez elég általánosítósan hangzott, ezért írtuk a fentit.

sot, lattam mar 1u-s kihuzhato villanyrezsot olyan adminoknak, akik nehezen szabadulnak a gepterembol, 4u-s vizbontot is, ami folyekony hidrogent gyart az automba, es 3u-s 20 kw-os olajradiatort, ami a hideg gepteremben tud jo meleget csinalni a poloban, rovidgatyaban, papucsban flangalo leenugz zombiknak.hot aisle, cold aisle, a gepterem vegen meg melegedoallomas.olajcsere 10 ezer uzemorankent.
--
zsebHUP-ot használok!

Elképesztően sokat. Bizonyos méret fölött minden más költség elmarad a hűtés és az áramfogyasztás költségei mögött. Ajánlott a témában James Hamilton blogja, aki az Amazon AWS alelnöke és vezető mérnöke:

http://perspectives.mvdirona.com/

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Nem rossz, de Helsinkiben is van már egy adatközpont, amit tengervízzel hűtenek. Plusz még a hulladékhőjét fölhasználják a helsinki távfűtőrendszerben. Van erről valami videó Youtube-on, pont a múlt héten láttam. Sokkal inkább amazing, mint a legújabb Appli prodákt. :)

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Nem tudom, de a switchet eleg gyengenek erzem. Nem eleg, hogy 1 Gbit/s, de nem is redundans kialakitas. Legalabb kifele nyujthatna 10 Gb-t. Igy picit eros a kijelentes, hogy akar 32 vagy 48 procis szerverre is bovitheto.

Raadasul a tapegyseg se redundans. Mondjuk igy legalabb nem kell alarmokkal bibelodni. Lehal es kesz :)

Lehal a szerverfarm egy doboza a több százból, ezerből. A szolgáltatás teljesítménye 1%-kal csökken átmenetileg. Odamegy a karbantartó, kihúz két kábelt, betolja az új dobozt, hálózatról rányomja az image-et és megy minden tovább. Hja. Nem gondolod komolyan, hogy ezeket egy darab szervernek veszik bárhova is?

--
trey @ gépház

Nyilvan nem egyetlen szerverkent uzemel. De ez akkor is jatek igy.
Mondjuk lehet, hogy masok az elvarasok egy szerverfarmon, mint a telecom iparban.

De ha megnezel egy komolyabb halozatot, onmagukban full redundans routerekkel van megpakolva, es meg ugy is ott unatkozik a masik, hasonloan full redundans box, hatha...

Olyan helyre, ahol rovid eletu kapcsolatokkal es nem tul fontos session adatokkal operalnak, ez elmegy. De amint fontos, hogy ne pukkanjon ki a sessionok alatt a gep/rendszer, ez mar eleg necces.
Az, hogy nem redundans onmagaban meg potolhato lenne egy nagy kapacitasu kulso kapcsolattal es az ilyen dobozokbol felepitett clusterrel. De ehhez a 4x1 Gbit eleg vekony.

"Mondjuk lehet, hogy masok az elvarasok egy szerverfarmon, mint a telecom iparban."

Az elvárások hasonlóak, a redundanciára alkalmazott technológiák sok esetben külömböznek. (Bár megjegyzem a telecom iparban is használnak szerverfarmokat, de gondolom itt főleg webszerver farmokra gondoltál.)

"Olyan helyre, ahol rovid eletu kapcsolatokkal es nem tul fontos session adatokkal operalnak, ez elmegy"

Létezik session failover is...

"De ehhez a 4x1 Gbit eleg vekony."

4 × 1GbE CAT5e RJ45 uplinks
16 × 1GbE via Switch Edge connector

Egyébként egy átlagos webszerver farm esetében 4Gb uplink elég sok mindenre elég.
Nyilván ezeket a legókat lehet clusterezni, meg aggregálni a linkeket, és a komplett farmnak akár több uplinkje is lehet.

Az egész elképzelésnek az elosztott rendszer a lényege, nyilvánvalóan a hálózati kapcsolatokat is el kell osztani, ergo felesleges hogy az egyes építőkockák 10Gbit-es uplinkekkel legyenek ellátva.

Miert DDR3 es nem DDR2 @1066 ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Rly? Elég érdekes fogalmaid lehetnek a "hasonló árú"-ról, ha nekegy konkrétan nagyságrendbeli eltérés "hasonló".

http://www.bluechip.hu/termek/kingston-ddr3-1066mhz-4gb-cl7

Kommersz DDR3-166 ram: éppen 6 030 Ft

http://www.bluechip.hu/termek/geil-value-kit2-ddr2-pc6400-800mhz-4gb-5-…

Kommersz DDR2-800 ram (mert minek 1066?): éppen 14 300 Ft

http://www.bluechip.hu/termek/geil-black-dragon-kit2-ddr2-1066mhz-4gb-1…

Nem annyira kommersz (legalábbis a gyártó szerint) DDR2-1066: éppen 18 040 Ft

18000 pénzért pár héttel ezelőtt nagykerben 4x4 Gb-s kitet kaptál. Azóta megugrottak valamelyest, de még így is sehol nincs a DDR2-höz képest.

De tudnék még más kiskert is linkelni, csak több értelmét látom, hogy alszom egy jót.

----------------
Lvl86 Troll

Szamtech kisker modul kit arai?, alkatresz kereskedoket nezz.
11-12$ korul van 1Gbit -es chip darab aron, nagy (1000+) tetelben meg fele annyi (6-7$).

geil vs. kingston hasonlitas eleg erdekes.

szerk:
Erdekes, 2Gbites chipek arainal mar 10$ vs. 25$ al nyert a DDR3.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"alkatresz kereskedoket nezz."

Igen, valószínűleg teljesen független, egymástól teljesen irreleváns dolog, hogy egy alkatrész és az abból épített termék mennyibe kerül. Valószínűleg én vagyok a hibás, hogy fel merek tételezni bármiféle kapcsolatot.

"Erdekes, 2Gbites chipek arainal mar 10$ vs. 25$ al nyert a DDR3."

Ebben mi az érdekes? Ugyanez a váltás megvolt a DDR1-DDR2, az SD-DDR1, EDO-SD, stb. között. Aztán ahogy folyamatosan álltak át az újabb termelésére, tömeggyártás sok mindent megoldott.

----------------
Lvl86 Troll

Vékony kliensekhez szervernek is tökéletes.