Commit-olták a Microsoft eMIPS platformjának támogatását a NetBSD forrásfájába

Címkék

Nemrég volt szó arról itt a HUP-on arról, hogy a Microsoft NetBSD-t kínál letöltésre. Azóta kiderült, hogy a redmondi vállalat nem csak letöltésre kínálja a NetBSD-t, hanem régebb óta aktívan kutatja, hogy mire tudná felhasználni a nyílt forrású operációs rendszert.

2009 áprilisában a Microsoft alkalmazásában álló Alessandro Forin egy képet tartalmazó levelet küldött Antti Kantee NetBSD fejlesztőnek. A képen az látható, hogy a NetBSD a Microsoft eMIPS processzorán fut. Akkor Kantee viccesen azt írta a Microsoft Research-nél dolgozó Forin-nak - aki az Embedded and Reconfigurable Systems csoport vezetője -, hogy küldjenek patch-eket.

Néhány hónappal később kiderült, hogy ez lehetséges. Elvégezték a szükséges papírmunkákat, hogy a copyright-ok a Microsoft Corp.-tól a The NetBSD Foundation-höz kerülhessenek, elvégezték a portolást a NetBSD 4.x-alapú kódról NetBSD -current-hez stb. Az együttműködés eredménye végül az lett, hogy a Microsoft Extensible MIPS (eMIPS) architektúrájának támogatása commit-olásra került a NetBSD forrásfájába.

További részletek a NetBSD blogban. A NetBSD/emips port oldala itt.

Hozzászólások

És így jöve el az MS Open kenyérpirítók korszaka..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Már el is képzeltem a potenciális Indexes címet: "A Microsoft fejleszti a NetBSD-t"

pcforumon valami ilyesmi lenne: "A Microsoft forradalmasítja a NetBSD fejlesztését"

Cikk:

A napokban Redmond megkezdte a NetBSD nyílt forráskódú operációs rendszer javítását. A Microsoft által küldött patchek több száz hibát javítanak, melyek közül nem egy kritikus biztonsági rés volt. Mindezek mellett bekerült az eMIPS támogatás is a rendszerbe.

stb. stb.

:)

Hol vannak az MS-fikázó trollok, amikor szükség van rájuk? :)

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Mellesleg mire jó ez az eMIPS? Windows nem is fut rajta?

Szerinted ki fejleszti a windows-t?

Az ügyvédek, a marketingesek vagy a befektetők?!

Valakinek meg kell írni a kódot, amit mások szépen eladnak majd.
(És utána beperelik aki írta, ld. AT&T...)

A BSD-s gyerekek szeretik az ilyet, ezért nem GPL alatt adják ki.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

FYI:

1. ne zavarjon, h pont a Microsoft kuldott patch-et a NetBSD teamnek.
2. az se zavarjon, h a Microsoftnak van sajat os-e.
3. az sem, hogy mar w2k-s idokben letezett belole MIPS port, gondolom - foleg mivel sajat vasrol van szo - most sem vaszisztdasz portolni ra, ez a NetBSD mizeria ket dologra utalhat, a) tesztkod, b) sok mas ceg hasznalja a NetBSD-t embeded rendszerekben vezerlesre. Peldaul az Apple is azt tolja az AirTunes-ban.
4. az se, hogy a Windows kernelet es a compilert (lehet, h tobb mas dolgot is, erre most hirtelen nem vennek merget) jobbara a DEC-tol elszarmazott VMS _mérnökök_ gyartottak le.
5. nem mindenkinek szivugye a GPL, sokszor inkabb akadalyozo tenyezo es van akit nem erdekel, h mi lesz a munkajaval. Csak segiteni akar es ezert BSD license-t valaszt, az pedig szabadon felhasznalhato. Akar zart termekbe is. Aki ilyen license-szel adja ki a cuccait az tisztaban van ezzel es vallalja is.

Azert tessek nehany mas dolgot is figyelembe venni a szokasos szemellenzos "demicsinnaaaaaaaasz" hozonges elott.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Itt most a fejlesztési modellekre gondoltam, van aki írja a kódot és van aki beszerzi, ahogy tudja ;)

"4. az se, hogy a Windows kernelet es a compilert (lehet, h tobb mas dolgot is, erre most hirtelen nem vennek merget) jobbara a DEC-tol elszarmazott VMS _mérnökök_ gyartottak le"

Látod, azt sem a MS csinálta. A MS nem szoftver fejlesztő cég, hanem a befektetők és a tulajdonosok pénz előállító gépezete. Sokkal olcsóbb kész, letesztelt kódot átemelni egyik project-ből a másikba, légyen az akármilyen forrás.
(Pl. évekkel ezelőtt a Rockwell ipari számítógépek 6502-es BASIC rutinjai binárisan azonosak voltak az későbbi C64/128 BASIC-jével - az OS2 IRQ rutinja döbbenetesen azonos volt az NT-jével, amikor a debugger már azt adta vissza a soros porti hibánál ;)) Hibajavítás persze sehol.
Most jelentkezik is pl. a Vista/Win7 hálózati rutinjainál, ember nincs aki értené a MS-nál, hogy működik. Le is hal szépen. Elkülönült csoportok fejlesztenek amire utasítást kapnak, az eredmény tisztán látható.
Pár száz ember nem tud helyettesíteni több ezer lelkes programozót és megszámlálhatatlan önkéntes tesztert.

Nekem is van pár szerverem NetBSD-vel, lassan a linuxos disztrók "felfúvódása" miatt át is fogok állni vsz. teljesen.

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Látod, azt sem a MS csinálta.

En ugy tudtam, h a cegek embereket szoktak felvenni munkara es veluk oldatjak meg a problemakat, mint ahogy tettek a munkanelkuli DEC mernokokkel is. Ennyi erovel allithatnank azt is, hogy az IBM egy befekteto es penzcsinalo gepezet mert ellopta a linuxot es beepitette a sajat termekeibe. Vagy peldanak okaert a Google-lel es az Androiddal mi a stajsz ebben a kontextusban?

A MS nem szoftver fejlesztő cég, hanem a befektetők és a tulajdonosok pénz előállító gépezete.

A Microsoft szoftver fejleszto ceg _ES_ befektetőknek és a tulajdonosoknak pénz előállító gépezet. Mint minden ceg az IBM-tol kezdve az utolso kukaborogato kar gyarto cegig amelyeket a szemetesautokra szerelnek fel.

az OS2 IRQ rutinja döbbenetesen azonos volt az NT-jével, amikor a debugger már azt adta vissza a soros porti hibánál ;)) Hibajavítás persze sehol.

Nem tul meglepo, leven egy ideig az IBM es a Microsoft kozosen fejlesztette az OS/2-ot, majd a balhe utan mindenfele keresztmegallapodasok reven ugyanaz a kod kerult felhasznalasra a windows tervezesekor, mint amit akkor es anno kozosen csinaltak. De a Te olvasatodban a Microsoft ellopta az IBM-tol az OS/2 kodjat. :)

Sokkal olcsóbb kész, letesztelt kódot átemelni egyik project-ből a másikba, légyen az akármilyen forrás

Ez igy van, viszont nem jelenti azt, h az NT kernel tartalmazna VMS kodot. Ellenkezo esetben mar szetrugtak volna a Microsoft segget, vagy hallottunk volna zsiros kifizetesekrol a DEC, illetve most mar a HP fele mint license koltseg. :)

Pár száz ember nem tud helyettesíteni több ezer lelkes programozót és megszámlálhatatlan önkéntes tesztert.

A gyakorlat megis azt mutatja, h fej-fej mellett halad mind a ket fejlesztesi modell a minoseg tekinteteben.

Most jelentkezik is pl. a Vista/Win7 hálózati rutinjainál, ember nincs aki értené a MS-nál, hogy működik. Le is hal szépen. Elkülönült csoportok fejlesztenek amire utasítást kapnak, az eredmény tisztán látható

Ilyennel meg nem talalkoztam, de azzal mar szamtalanszor, h a linuxos alapu Axis kamera a kb. egy meterre levo jol mukodo WiFi AP-rol percenkent leszakad es a problemat csak egy meteres utp kabel oldotta meg. De jo kerdes az is, h most eppen hany WiFi stack van a linux kernelben ? :) Ez sem az a pelda, h ebben a fejlesztesi modellben lenne valaki aki a-tol zettig mindennel tisztaban lenne e teren.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igazad van, minden cég ilyen.
Sőt, ha nekem lenne ilyen cégem, én is ezt csinálnám :)

Ettől függetlenül, egy bonyolult szoftvernél - egy operációs rendszer kerneljénél különösen fontos tapasztalatok, információk "lekódolása" már csak a végső fázis.
Forrás szinten lehetett különböző, de az alapok jó része a VMS-ből jött (és ment :) ).
Érdemes elolvasni Mark Russinovich cikkét: http://www.krsaborio.net/microsoft/research/1998/12.htm

Aki már írt meg kétszer egy azon programot, az tudja, hogy másodszorra 10x gyorsabban megy, mert már nem kell annyit agyalni. Ezt pedig nem érinti a szerzői jokokat, mert a kód egy picit más (vsz. jobb) és szebb is.

Persze "véletlenül" átkerülhettek dolgok, hiszen egyszerűbb a copy/paste, mint újra begépelni.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

"régebb óta aktívan kutatja, hogy mire tudná felhasználni a nyílt forrású operációs rendszert" :)

eMIPS soft processor licenset nem akarnak kevesbe restrictivre valtoztatni ? Ugy meg erdekelne is.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"Nemrég volt szó arról itt a HUP-on arról, hogy a Microsoft NetBSD-t kínál letöltésre. Azóta kiderült, hogy a redmondi vállalat nem csak letöltésre kínálja a NetBSD-t, hanem régebb óta aktívan kutatja, hogy mire tudná felhasználni a nyílt forrású operációs rendszert."

ez igy ertelmetlen, mivel pont az emips portot lehetett letolteni, akkor meg binaris valtozataban

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

A Hyper-V gyorsításról egy kicsit mást hallottam.
Talán valami olyasmit hogy ki kellett adniuk a forrást jogi ügyek miatt, de javítson ki valaki ha tévedek!

A NetBSD fejlesztése azonban érdekes fordulat, kíváncsi leszek hogy lesz-e folytatás..