FSFE: 172 közintézmény távolította el weboldaláról a non-free PDF olvasó hirdetést

 ( trey | 2010. december 20., hétfő - 19:26 )

Az FSF európai szárnya, az FSFE nemrég kampányt indított a közintézmények weboldalán található proprietary PDF olvasó szoftvereket (Adobe Reader) hirdető linkek, ajánlások ellen. Egy mintalevél is készült, amelyben ezen intézmények figyelmét felhívják arra, hogy weboldalukon a hirdetéssel egy bizonyos szoftvergyártó egy bizonyos termékét részesítik előnyben az összes többi szoftvergyártó szoftvertermékével szemben és ezzel torzítják a versenyt a szoftverpiacon. Az FSFE azt ajánlotta ezen intézményeknek, hogy a proprietary PDF olvasó helyett ajánljanak egyet a szabadon elérhető PDF olvasók közül. A felhívásra több intézmény is pozitívan reagált Európa-szerte. Kiváltképp a Horvátországban, az Oroszországban és a Szlovéniában található intézmények voltak együttműködőek. Az FSFE szerint itthon is lenne tennivaló....

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez jó kezdeményezés!

Most nem úgy volt, hogy az Adobe az "szövetséges cég?" Meg a linux-fő-támogató Google új barátja? :-)
Persze tudom a Photoshop-ot még mindig nem adták ki, de egyébként flash és reader is van linuxra. :-)

:D

a legjobb ez volt: "All of the PDF readers in the following list are Free Software, respecting your basic four freedoms to use, study, share and improve them. This gives you control over your computer and helps protect your privacy. Other proprietary alternatives to Adobe's PDF reader also exist, but like it, their internal working is a trade secret and these programs do not respect your right to control your own privacy and data."

nemdemagóg! ok-okozatok teljesen rendben vannak! ezt az oldalt nem stallman dobta össze véletlenül?

az már csak hab a tortán, hogy a "recommended" viewer (evince) kérdés nélkül %LOCALAPPDATA%\Apps alá települ, és bugos, mint a szar. de emellé legalább ronda is. zsírkirály.

de amúgy izé. ha én linkelek egy "bizonyos" ingyenes, szabadon terjeszthető programot a közzétett dokumentumok megnyitására, az miért hirdetés? az evince meg egy bizonyos MÁSIK pdf olvasó, most akkor azt részesítjük majd előnyben, jajaj mi lesz most.

szerk: azt még kihagytam, hogy mi a büdös @#!&* köze van az FSFE-nek ahhoz, hogy xy intézet mit linkel a saját weblapján?

Talán annyi köze van, hogy a zárt kód rossz meg gonosz és a közintézmények a köz szolgálatáért vannak és ezért ne terjesszenek meg reklámozzanak gonosz zárt szoftvereket. Vagy valami hasonló f*szság.

szerk.: plusz kiküldeni pár levelet könnyebb módja annak, hogy bemutassák rmsnek, hogy csinálnak valamit, mintsem, hogy teszem azt használható állapotra hozni az ajánlott cuccokat, vagy egyéb tényleg hasznos dolog.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

"ezt az oldalt nem stallman dobta össze véletlenül?"

Az FSFE az ő európai fanklubja, tehát megközelítőleg igen.

"az miért hirdetés?"

A használatára buzdítod a juzereidet - ez bizony hirdetés, még ha nem is kapsz érte pénzt és nem teszed utána, hogy (x).

Amúgy tényleg nem ez a világ legnagyobb baja, hanem hogy pl. az Evince nem eszi meg reggelire az Adobe Readert legalább 3 platformon funkciógazdagságban, használhatóságban, erőforrás-használatban. De hát az elvek, ugye... :(

+1 én sem értem

Nem mintha személyes sértésnek vettem volna, de nem értem, hogy mi a probléma az Evince-el.
Én egy ideje már Windowsra is őt rakom, mert az Adobe-féle egy nagy bloatware, jó ötletnek tartom - nyílt/zárt elvektől abszolút elvonatkoztatva -, hogyha valaki az Adobe megoldása helyett az Evince-et népszerűsíti.

A www.pdfreaders.org-nak is össze kéne szednie magát:
- Mac OS X-re 2005-ben frissített szoftvert ajánl a beépített Preview helyett.
- Windows-os Floxit Reader-t nem ajánlja (http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/)- lehet, hogy azért mert nem tetszik a licensze?

Vagy talán azért mert a Foxit szar?
Amikor legutoljára néztem, nekem mindenféle szart akart felrakni.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

ha kicsontozod, piacképes.

+1 Pontosan, ez az a szoftver, amelyet nem lehet csak úgy next-next-finish-sel feltenni, mert akkor bizony telecseszi szeméttel a rendszert... oda kell figyelni, és ennyi - mérete, sebessége miatt én is ezt használom windowsokon.

3424828 közintézmény nem távolította el weboldaláról a non-free PDF olvasó hirdetést

ROFL.
Szavamra, megérdemelnének egy hátulkötős-kabátot. Most biztosan megy a vállak komoly csapkodása, hogy "Igen, megcsináltuk...."
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Valakinek az ideológiát is le kell gyártania na :)

--
fantázisdús aláírás v1.09

oszt', ezek az 'alternatív' pdf olvasók ilyen alap dolgokat, mint pl. aláírt PDF fájlt, tudják már kezelni?

Legyen PDF reader valaszto oldal mint a windows-nal volt a browser valasztas mizera :) Nade komolyan, az meg OK, hogy ne egy gyarto teremeket reklamozza mindenki, de akkor az se igazan fair, hogy egyet, vagy egy csoportjat (closed source) zarjuk ki a teremekeknek. Marmint szemely szerint en orulok, ha kevesebb closed source cucc van, de azert nem feltetlen belolem kene kiindulni nyilvan!

akkor már flashplayer-ballot screen is legyen

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Lightspark használható már vagy még mindig csak kísérletezésre jó mint a gnash?

Mondjuk eleve lehet, hogy nem PDF-ben kéne feltenni bizonyos dolgokat, és akkor nem lenne sírás-rívás amiatt, hogy az Adobe Readert ajánlgatják hozzá. A PDF formátumot az Adobe fejlesztette ki, ígyhát nyilván ha egy abszolút kezdő júzernek kell olvasó hozzá (Windowsra), akkor link Adobe Reader, és kész. Még inkább, ha a PDF eleve egy Adobe-termékkel készült. Akkor szinte 100%, hogy a letöltők gépén ugyanúgy fog megjelenni minden, mint a készítőkén.

DE

Amivel nekem bajom van, az az, hogy manapság olyan text-only vackokat is hajlamosak pdf-be pakolni, amik teljesen jól megjeleníthetők lennének HTML formátumban vagy sima txt fájlként is.

á, az nem professzionális...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A PDF formátumot az Adobe fejlesztette ki,

Maradjunk annyiban, hogy ők hekkelték meg egy kicsit a PostScriptet és nevezték el PDF-nek.

Mellesleg a ghostview/ghostscript ezer éve létezik Windowsra is, 10-12 éve még csak az volt az Adobe szarjai helyett/mellett.

És nyomtattam már ki nyomtatás ellen védett PDF-et is ghostview/ghostscripttel.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

A PostScript honnan származik? Esetleg az is az Adobe fejlesztése?

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Elég lett volna beírni, hogy igen, az Adobe fejlesztése a Postscript.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Ha figyelmesebben elolvastad volna a hozzászólást, amire reagálva tettem fel a kérdést, akkor nem válaszoltál volna. A kérdés maga sugallta a választ is.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Figyelmesen elolvastam. Most, hogy mondod, ki bírom venni az iróniát a szavaidból. De akkor miért zavar, hogy én is ironikus voltam? Félreértettelek, bocs, de ezek szerint csak hozzád hasonlóan reagáltam.

hát, inkább pakolják pdf-be, mint az amúgy megszokott .doc-ba...

ez igaz.

Úristen, olyan olvasót javasolnak, ami tudja olvasni a pdf-et? Szörnyű. Én nem adobe readert használok, de így sem értem a problémát.
----
Hülye pelikán

Magunk között legyen szólva, az általam használt PDF-eknél az evince kenterbe veri az Acrobat Readert sebességben, és fícsörben is. Konkrétan abban, hogy ott nyitja meg a PDF-et, ahol utoljára olvastam. Ez pedig igen előnyös ebook olvasásnál. De van még más is, amiatt inkább azt használom.
Csaba

Ha megnézed, nem mondtam semmi jót vagy rosszat a konkurenciáról. De ha nagyi letölt egy pdf-t, és nem tudja, mit kell vele csinálni, nagyon hasznos ha kap egy közvetlen linket valamelyik olvasó letöltéséhez. Most hogy melyikhez az nekem mindegy, de az FSF-nek miért nem mindegy, azt nem értem.
----
Hülye pelikán

az fsf-nek mindegy, a "nagyinak" nem.

Mégis a nagyi letölti és telepít, megnézi a pdf-jét és boldog, az FSF meg kardoskodik és pattog és bohócot csinál magából. Vagy én nem értem, mire gondolsz.
----
Hülye pelikán

a nagyi nem tudja hogy neki mi a jó, az FSF pedig igen :)

Dehát megnyitja a pdf-et. Az FSF meg azt akarja, hogy valami bonyolultabb módon jusson a pdf-jéhez.
----
Hülye pelikán

nem, az FSF azt akarja hogy lehetőleg ne legyen ingyen reklámja olyan terméknek, amely helyett van ingyenes/szabad licencű alternatíva is.

Úgy érted ne legyen reklámja egy INGYENES terméknek, ami attól a cégtől jön, akik eleve kitalálták a pdf formátumot, és amúgy is a legelterjedtebb olvasó, hanem inkább küldjük el a nagyot valami pdf-választó oldalra, vagy ajánljunk helyette egy random terméket, ami ugyan nem tud annyit, de legalább szabad licenszű, mert az a nagyit nagyon foglalkoztatja. Vagy csak simán ne reklámozzunk semmit, ne olvasgasson a nagyi.
----
Hülye pelikán

azért, mert egy multicég ad neked egy reklámszatyrot ingyér', még nem minden hátsószándék nélkül teszi, mivel a rányomtatott felirattal ingyenes reklámhoz jut általad, így pedig olcsóbban megússza, mintha direkt fizetne neked azért hogy hurcold végig a reklámtábláját a városban. a pdf olvasáshoz pedig ne kelljen már egy erőművet igénylő, terjengős szar, ha elég hozzá egy pár kilo/megabájtos megjelenítő...

1. Oké, de mégis használunk reklámszatyrokat. Mert csak úgy natúr szatyrokat ritkábban vágnak utánad.
2. Ne kelljen, ezért nem használom se te, sem én. De a nagyinak aztán tényleg mindegy, elhiszed? Türelmes. Megvárja, amíg megnyitja. Komolyan, a reklámszatyros analógiáddal pont saját magad ellen érvelsz. Igen, ingyér reklám, valamiért cserébe. Az FSF-nek nincs jobb megoldása, csak rombolni akar.
----
Hülye pelikán

"1. Oké, de mégis használunk reklámszatyrokat. Mert csak úgy natúr szatyrokat ritkábban vágnak utánad."
- Egyre kevésbé (több okból is), és igen, újabban sok felirat nélküli szatyorral találkozom (pl. ma a CBA-ban ilyet kaptam, mondjuk nem ingyen).
"De a nagyinak aztán tényleg mindegy, elhiszed? Türelmes."
- A nagyi érdekét szolgálja (még ha baromi türelmes is), hogy gyorsabban, egyszerűbben, hatékonyabban tudjon pdf-et olvasni. Ez azért belátható, nem?
"Komolyan, a reklámszatyros analógiáddal pont saját magad ellen érvelsz. Igen, ingyér reklám, valamiért cserébe."
- Én ezt nem így érzem. Az Adobe azért adja ingyen a pdf-olvasóját, mert ha fizetős lenne, senkinek sem kellene, mivel sokkal egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb megoldások vannak. Más kérdés hogy a név be van vezetve, sokan ismerik, sokan ragaszkodnak hozzá, még ha baromi lassú, akkor is, mert egy bevált dolgot lecserélni egy ismeretlenre sokkal nyűgösebb, mint használni a meglévőt...
"Az FSF-nek nincs jobb megoldása, csak rombolni akar."
- Ez nem így van.

+1

Nem rossz, tetszik.

Ha akár csak az egyik szabad pdf-olvasó is egy kicsit legalább használható lenne, talán felmerülne az emberekben, hogy azt ajánlják az olvasáshoz. De ezek a hippik mindig inkább ezt az utat járják, ha már szoftvert fejleszteni nem tudnak. És 172 intézményt még így is hülyére tudtak venni. :D

Ennyi erovel kozintezmenyekhez meltatlan az ilyen szohasznalat (http://live.gnome.org/Evince):

"Test instructions and documents that kick the crap out of Evince"

pwned...

troll on:
Muhahhahahahaaa! Ezeken mennyit borultam!

"Features you wish every other document viewer had"
Lássuk ezeket a fícsöröket:
-Search
-Page thumbnails
-Document indexes
-Document printing (tud nyomtatni!!! azért megjegyzem, ezt a funkcióját sosem használom, mert katasztrofális tud lenni - erre a célra ott van az adobe nyomtatási opciókban sokkal gazdagabb felülete)
-Encrypted Document Viewing (talán az egyetlen fícsör amit nem nevetségesen komolytalan annak nevezni)
-Accessible (hát...hogy egy külső szövegfelolvasó fel tudja olvasni, annyira nem az ő érdemük, de ha az is, nem annyira érzem jogosnak Evince feature-ként feltüntetni. Inkább az orca-nál, hogy evince-ből is olvas)
ffo llort;

A fentiek ellenére Evince felhasználó vagyok, többé kevésbé elégedett (inkább többé - kivéve nyomtatás), de ezek mellett a komoly tények mellett nem tudtam elmenni némi gúny nélkül.