Emberi hiba miatt leállt az LSE Turquoise szolgáltatása

Címkék

Tegnapelőtt két órán keresztül elérhetetlen volt a London Stock Exchange Linux-alapú "Turquoise" szolgáltatása. A kereskedési rendszert - amely a saját jellemzése szerint a világ jelenlegi leggyorsabb kereskedési platformja - pár héttel ezelőtt állították át Linux-alapú rendszerre. A London Stock Exchange Group (LSEG) bejelentése szerint a szolgáltatás tegnapelőtt reggel 8:23 és 10:30 közt volt elérhetetlen.

A hivatalos közlés szerint a Turquoise szolgáltatás emberi hiba miatt volt elérhetetlen az ügyfelek számára. A hiba a hálózaton történt, azonban a szóvivő megjegyezte, hogy a probléma alatt a Turquoise technológia rendben volt és megfelelően működött.

Az előzetes vizsgálatok azt sugallják, hogy az emberi hiba gyanús körülmények közt történt. Felmerült a szabotázs, betörés lehetősége is, de tegnap délután az illetékesek még nem tudták/akarták közölni, hogy mi volt a probléma pontos oka.

Részben a hiba miatt, részben azért, mert decemberben nem válthatnak, az LSE úgy döntött, hogy a tőzsde fő szolgáltatásának Linux-alapúra migrálást elhalasztja a jövő év elejére.

Részletek a bejelentésben és a itt.

Hozzászólások

bill gates bemászott az ablakon, és kihúzta a hálózati vezetéket

"a tőzsde fő szolgáltatásának Linux-alapúra migrálást elhalasztja a jövő év elejére".. még mindig nem megbízható...

Ennek sokan mennyire "örülhettek"! :))

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Emberi hiba volt - valaki a Linuxot választotta a rendszer alapjául... >:P

A Turquoise továbbra is Linux-on megy. Az LSE migrációját pedig nem törölték, csak elhalasztották. Van ez így nagy projekteknél. Helyes döntés volt ez, ha a hálózat - mert ugye egyelőre erről szólt a hír - nem készült még fel a váltásra biztonsági vagy más szempontból. A világ nagy tőzsdéi - Nasdaq, NYSE - kiválóan futnak Linux-on.

"Illetve hát nem megy."

Tévedés. Megy és ment is. A probléma - leglábbis a szóvivő szerint - a hálózattal volt.

"The problem occurred on the network, so members could not access the [Turquoise] technology," the spokesman said, though he stressed that "the [Turquoise] technology itself is fine and continued to function correctly".

"Nem törölték, de egyelőre továbbra is a leszerepelt Windowson fut a szolgáltatás."

Így van. A leszerepelt Windows szolgáltatás leváltásán dolgoznak.

Valami tévedés lesz itt. A Turquoise Linux-on megy kb. két hete. Most is azon megy, nem váltottak vissza. Ez a London Stock Exchange kis része csak. A LSE fő szolgáltatása váltott volna november 1-én Windows-ról az új rendszerre. Ezt halasztották el a jövő évre. Ez az, ami továbbra is Microsoft platformon megy.

"A leszerepelt Windows szolgáltatás leváltásán dolgoznak."

Ja. Mint München. Csak ők (LSE) idén januárban kezdtek neki.

Nem tudhatod, lehet hogy mondták a szóvivőnek, hogy ilyen Linux-szerű rendszeren fut, amit FreeBSD-nek hívnak, aztán mivel nem ért hozzá azt kommunikálta mindenfelé, hogy Linux... ;P

Én mindenesetre érzek némi iróniát abban, hogy még a weboldaluk se Linuxon van (ahogy persze a HUP se, mégis állandóan azt olvasni itt, mekkora királyság :)

Oracle min?
DB-vel kétlem, hogy mikroszekundumos válaszidőket tudnának produkálni...

Te lehetsz a fejlesztő gondolom, mert ők is nagyon titkolják ezt.
http://www.google.com/search?hl=en&source=hp&biw=1400&bih=793&q=oracle+…

suckIT szopás minden nap! A javaisten bármikor lealázza a C-s webszervered grizzlyvel, pl.

Annyi tudok róla, amit a sajtó írt:

"Turquoise, of which a controlling stake was bought by the LSE in December, will move away from the Cinnober Tradexpress platform, which is Java based. It will migrate to the MillenniumIT platform, after its creator, a Sri Lankan firm of the same name, was acquired by the LSE in September. MillenniumIT is based on Linux and Sun Solaris Unix environments and uses an Oracle database. "

Szerk: rossz helyen keresel. A MilleniumIT rendszere fut. A MilleniumIT Exchange brossúrájában megtalálható az Oracle.

Eddig csak innen tájékozódtam, nem szoktam feltúrni a fél netet. :)

De. http://blogs.computerworld.com/17202/london_stock_exchange_moves_to_lin…
"The LSE's new system, Millennium Exchange, is based around Linux. It also uses Solaris and Oracle databases."
"With its new Linux system, the LSE claims it can deliver world-record transactions with down to 126-microsecond trading times."

Csak ezekből tippelve szerintem az az Oracle DB szóhoz sem jut az alatt a 126 mikromásodperc alatt. Lehet, hogy a webes adminisztrátorok hozzáféréseit tárolja, komolyabbat én sem bíznék rá. :)

suckIT szopás minden nap! A javaisten bármikor lealázza a C-s webszervered grizzlyvel, pl.

Jaj ne, pont azon az adatbázison futna -amelynek oly nagyon hiányozna az Oracle-certifikációja-, amelyiknek a szülei ős-BSD-sek, és amelyből a legnagyobb választékot pont a FreeBSD kínálja?
Csak nem!

suckIT szopás minden nap! A javaisten bármikor lealázza a C-s webszervered grizzlyvel, pl.

"Oracle TimesTen In-Memory Database is the solution. It stores data in main memory and links directly to your application, so reading or writing data is as simple and as fast as just accessing RAM. Transactions complete in microseconds. But that speed doesn't come at the cost of robustness: Oracle TimesTen is a full relational database with all the reliability and availability you would expect from any enterprise-class database."

Elfelejtettek szólni Mari néninek, hogy azt a karvastagságú kábelt ne húzza ki, a porszívót egy másik konnektorba kell dugni... :)

mennyiert vehettek meg az embert, aki ezt okozta?
a szabotazs szo nem veletlenul hangzott el.
eleg egyszeru, hogy kiknek volt hasznos ez a tortenet...

OpenBSD 4.7/i386 theo for the prezident:D

London Stock Exchange contractor ‘suspended’ after massive network hit
­­­­­­Exchange crash may be sabotage

- egy IT (al)vállalkozót felfüggesztettek
- az egyik nagyobb részvényes szerint a 10%-os leépítéssel nem mindenki "elégedett", lehet hogy szabotázs volt
- ezt az LSE nem erősítette meg
- az incidensről értesítették a rendőrséget és a pénzügyi felügyeletet (Financial Services Authority)

Valamelyik lapátra tett Windows admin esetleg? :)

Egy lapátra tett Windows admin félrekonfigurál egy hálózati eszközt? Egyre jobb :))

Hogyan fér hozzá, ha már lapátra lett téve? És miért konfigurálhatna egyáltalán hálózati eszközt egy Windows admin? :)

Ez nem valami néhány fős KKV, ahol ugyanaz a rendszergazda mutatja Gizikének a jobbraigazítást, portalanítja a nyomtatót és menedzseli a brekkelt firmwares Linksys routert...

Ha nem láttam volna már óriáscégnél soha óriáskuplerájt, akkor még majdnem azt is mondanám, hogy igazad van. Sajnos láttam már egyet s mást. De mindegy, ha te mondod, hogy a Linux volt a hibás, ami "emberi hibát" okozott, elrontotta a hálózatot, ami miatt nyomozás indult, akkor azt mondom rendben van, Horatio. Ezt kinyomoztad.

"A WORKER at the London Stock Exchange is being investigated over allegations he deliberately sabotaged its Turquoise trading platform."

Lássuk, kinek állhat érdekében szabotálni a rendszert (feltételezzük fel, hogy szabotázs volt) azért, hogy az új ne kerüljön bevezetésre? (Windows adminok). Kik kerülnek leépítésre ha az új rendszer elindul és kevesebb emberre lesz szükség (a Windows adminok).

Ez találgatás és félig poén volt? Az. De több benne a ráció, mint a te állításaidban.

Én már olyat is láttam, hogy világméretű óriáscégnél az oroszok konfigurálták a hálózati eszközöket (ott is lehetett egy kupleráj...). Egy felmondását megkapó, elkeseredett, a belső hálózatot ismerő ember - legyen az Windows admin vagy akár egy DBA - könnyedén tud olyan helyzetbe kerülni (akár sebezhetőség kihasználásával), hogy problémát okozhasson. Pont neked kell ezt mesélni, de érdekes, hogy csak ilyenkor?

Remélem érzed, hogy elég gyenge párhuzam ez. :)

Egy beélesített tőzsdei szolgáltatás mögött lévő komoly - alacsony késleltetésű - hálózat és egy tesztlaborban található sebezhető router között van némi különbség.

De biztos egy lapátra tett orosz Windows admin volt akkor, aki távolról, interneten keresztül (hisz bemenni már nem tud, ha lapátra tették) döntötte le a Linux csodainfra hálózatát. Oh wait, ez ugyanannyira gáz... :)

sőt, ha tudnád, hogy a nagy az néha nem elég erős kifejezés...

Képzeld el pl. azt, hogy a fő telephely core router-e elfüstöl. És nincs spare, leszállítása majdnem betart 14 órát.
Amíg ez nincs meg, SEMELYIK szervert sem éred el, sehonnan. Szted elővettek valakit?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.