OpenOffice.org és a GStreamer

 ( kkemenczy | 2010. szeptember 6., hétfő - 7:51 )

A nemrég megrendezésre került OOo konferencia alkalmából rengeteg pozitív hír látott napvilágot a projekttel kapcsolatban. Michael Meeks, a Novell fejlesztője korábban is felhívta a figyelmet a projekt körüli problémákra. A GStreamer-támogatás megjelenése azonban újabb indulatokat kavart:

Pár hónappal ezelőtt a StarDivision bejelentette, hogy titokban, cégen belül, a „nulláról” újraírta a GStreamer integrációját. Ezt a nagyszerű hírt a vállalati blogon hozták nyilvánosságra. Megjelent még néhány szórakoztatóan rosszul célzott marketing üzenet is, amelynek középpontjában az Ubuntu állt.

Azonban mit is jelent mindez a Linux-felhasználók számára? Semmit! Ha ez akkora mérföldkő a fejlesztésben, akkor vajon miért nem vesznek ebből semmit sem észre a Linux-felhasználók? Azért, mert a Linux-disztribúciók 2006 óta élvezhetik a GStreamer-támogatást, amelyet a Novell alkalmazásában dolgozó Radek Doulík készített, és amit később, a RedHat szupersztárja, Caolán McNamara látott el javításokkal.

Az igazi kérdés azonban az: miért hívja fel magára a StarDivision a figyelmet egy funkció elkészítésével kapcsolatban, amellyel több, mint 4 évet késett, miközben tovább folytatja a közösségi fejlesztők elidegenítését a projekttől?

A teljes cikk az openoffice.hu oldalon található.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyre jobban rá kell jönnöm, hogy az MS Office egy kitűnő szoftver a maga kategóriájában. Ráadásul, hogy wine-nal is használható, a Linuxos szövegformázási problémakör is megoldódni látszódik.

Régen nagyon sokat használtam OpenOffice.org-ot, jóval a titkárnős szövegszerkesztésen túl. IMHO mára elavult, lemaradt. Bárcsak valami Firefox-szerű usability, majd marketing pályára lépne...

Ez már uncsi, minden OpenOffice.org-os hír alá beírja valaki ezt, vagy valami teljesen hasonlót. Nem lehetne, hogy legközelebb ez elmaradjon? Értem én, hogy a legtöbb ember itt diák, aki megkapja az MS Office-t a Campus program keretében, vagy menő fejlesztő, aki egynapi munkával kitermeli az árát.

De nem csak a jobb ár szól az OpenOffice.org mellett, hanem mivel szabad szoftver, a licenckezeléssel sem kell foglalkozni, és az egyéni igények szerint módosítható. Továbbá nem egyetlen gyártótól függ.

[Off]
Csomó mindennel egyetértek veled, de az OOo az az Oracle berkeiben van most már és lehet hogy megy is a szemétbe a többi hasznos találmánnyal együtt....bármit is hazudjon össze bármilyen Oracle nevelte ember :D

Van olyan, hogy valakinek még azt is elhiszem, hogy a szar finom....az Oracle-nél még egy pohár szódavízre is gyanakodva néznék... :)
[/Off]

Na egen', ezen elmelkedtem en is, hogy az Oracle uzletpolitikaja/kommunikacioja/viselkedese hova fog vezetni, mar egy paran ugatnak rajuk, de mi lesz, ha nagyobb IT managerek is (akik dontesi pozicioban vannak, hogy mit vegyen a cege) megremulnek az Oracle-tol, az ot korulzengo negativ velemenyektol, en mar konkretan hallottam ilyet hasonlo embertol, hogy Oracle-tol tobbet inkabb ne vegyenek ...

OpenOffice.org jellegű terméket nem csak az Oracle-től vehetnek, hanem számos más szállítótól is.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ez mar elkezdodott, csak nem verik nagy dobra. Remuletnek viszont nem neveznem, inkabb tudatos es megfontolt elszakadasnak egy regen megbizhatonak tartott gyarto (vagy inkabb gyartok) termekeitol. Az Oracle-nek sokat kell dolgoznia, ha meg akarja (?) tartani ezeket a piacokat.

Az OOo nem fog a szemétbe menni, akármit is dönt az Oracle. Nem fogják hagyni a felhasználók. Nyílt a forrás, szabad a licenc, és nem igaz, hogy csak az Oracle tud belefejleszteni.

Tudom, de...

...és mi van ha az oracle bejegyzi az "olyan izé, amiben a betüket egymás mellé lehet rakni és különböző dolgokat csinálni vele" szabadalmat, majd azt mondja, hogy "fájront" mostan aztán megszűnik az OOo és aki bele mer írni a kódba aztat láncos kutyák (oracle ügyvédek) fogják darabokra szaggatni....láttunk mink már ilyen nagy uraságokat mulatni :)

Ilyenkor kell azt mondani, hogy: "FUD, troll".

ezen most hangosan fel kellett, hogy rohogjek. foleg a "nem fogjak hagyni a felhasznalok" reszen. :)

Jó mulatást. Pl. Brazíliában, ahol a fél ország átállt, és több százezer munkahelyen fut OOo, biztos egy vállrándítással tudomásul veszik, ha az OOo-val lesz valami. (Segítek: nem.)

+1 vannak olyan helyek, ahol elérték már a kritikus tömeget az OOo felhasználók (erre Brazília vagy Németország jó példa, de a Magyar Bíróságok is átlépett 50% fölé a felhasználók száma) és nem abban gondolkodnak, hogy visszaálljanak MS Office-ra.

brazilia meg a kompetencia, o! :)

Sokra mennek a felhasznalok azzal, hogy nem hagyjak. IMHO nagyon kevesen fogjak tenylegesen fejleszteni, ha az Oracle kihatral belole. Jonnek majd ki template-k, meg pluginek, meg ilyenek, de komoly erdemi fejlesztes... :s Ha lesz is, akkor meg nem lesz minosegi, hanem csak olyan kozossegi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

mesélj még erről!
tehát 2006-ban pl. a Novell és a RedHat fejlesztésű GStreamer is rossz volt, mert az közösségi volt?
elolvastad a cikket? ezt abból szűrted le?

Köszönöm ezt a hozzászólást, mert alkalmat ad arra, hogy megint hangsúlyozzam: érdemi fejlesztést nem csak az Oracle tud végezni az OOo-n. Ez az a FUD, ami ellen a fenti cikk többek közt szót emel. A minőséget pedig nem a StarDivision által bevezetett, túlszabályozott QA garantálja, mint az a végeredményből (vagy akár a fejlesztői verziók hibáiból) látható. Viszont ha beküldök egy pár soros patchet, ami megszüntet egy kozmetikai hibát a felhasználói felületen, azt 5-6 ember tologatja hetekig egymásnak, míg végül eldöntik, hogy fél év múlva fogják integrálni! Ez az, ami nem jó, és lehet, hogy nem is fogok ezzel szenvedni, hanem mivel le van klónozva az egész OOo repó a freedesktop.org-on, és tudok is oda írni, oda beteszem, és részemről elintézve.

Akkor az OOo, majdnem olyan a Fork szempontjából, mint a HD-Ready TV-k. Ready-ready, de kell még hozzá egy, s más.
Az OOo, meg Fork-Ready? :-)E
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Én mondjuk nyitok egy hibajegyet az issuezillán, linkelem a foltot (ha készült) megoldást alkalmazom, amennyiben időm engedi... :oD Azt, hogy az openscope-on ezt hogy menedzselem, azt még nem döntöttem el...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Nem kell démonizálni az Oracle-t. A szabad szoftverek ősellensége még mindig a Microsoft.

Az Ora csak egyszerűen belelépett a Google szájába, aki a Dalvik-kal egy borzalmas nagy támadási felületet hagyott magán. Majd legközelebb óvatosabb és körültekintőbb lesz.

Az Ora mint kiderült elkötelezett a Linux és az OOo mellett. Itt Ballmer az aki minden alkalmat megragad, hogy szabad szoftvereket tegye felelősé a recesszióért, azonosítsa azt a kommunizmussal meg minden féle ördögnek elmondja azt, etc etc egyéb Ballmeres faszságok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

jesszusom....mind a három óriás cég profitorientált vállalat, akit nem emberek személyesítenek meg, hanem befektetők és részvényesek. márpedig ezeknek a seggét kell hogy fényesre nyalja a cég, ha pénzt akar...
jesszusom...az oracle amíg előnyös neki támogatja a nyílt forrást...ha holnap valaki milliárdokat akar befektetni és azt mondja, hogy de ezt az OOo dologt hagyjuk, akkor úgy dobja ki, mint a szart....és ugyanez akármelyik cégre igaz....még a RedHat is dobná a RedHat-ot, ha elég pénzt kapna azért, hogy valami mást nyomjon....

jézusmáriaúristen

"Hmmmmm.. jó ez a redhat, megveszem és holnaptól műanyagkacsát fogunk gyártani!"

mert a befektetők cca így gondolkodnak neeeeeem? :)

Perzse hogy nem...a befektető pont azért fektet be (nem veszi meg, csak jó sok pénzt ad), mert lát abban fantáziát, amit az adott cég (itt a RedHat) csinál. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy a pénz nagy úr és ezért egy-egy céget emberként megszemélyesíteni elég gázos...meg ilyenek....bocsi ha nem voltam érthető...

Es ezzel felsoroltad minden elonyet a csomagnak, innentol mar csak hatranyok vannak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

A cikket is elolvastad?

A hiszti targya az, hogy az OOo egyetlen cegtol fugg, a licence miatt nem lehet visszakommitolni rendesen, a fejlesztesi modellje pedig tovabbra is elavult nagyvallalati (ceges) emlekeket idez.

A Wordrol diplomairas idejen en is megtanultam, hogy megeri azt a 120at amit kernek erte, igaz, az meg a regi sorozat volt. Pont azert mert nem kell alairni kommentben hogy "kicsi, savanyu, sarga, de a mienk", hanem feltelepited, es mukodik, es profi, raadasul nem telepit egy fel windowst magaval. Pedig OOoban kezdtem irni...

Komolyan, ha egy szoftver minden megjelenese melle oda kell allitani egy onkentes marketingest az FSFtol hogy megvedje, akkor ott brutalis bajok vannak.

A korrekt szovegszerkesztes egy majdnem mindenkit erinto problema, es ugy latszik epp ezert baromi nehez megoldani. A Microsoftnak ugy latszik sikerult, a StarDivisionnek meg nem. Es akkor meg nem is a formatumokrol, kizarolag csak funkcionalitasrol beszelunk.

A korrekt szövegszerkesztést nem a Microsoftnak sikerült megoldania, bár úgy tesz, mintha ő találta volna ki.
Spec az OOo szövegszerkesztési elvei sokkal közelebb állnak egy kiadványszerkesztési bevett gyakorlathoz, mint a Microsoft word féle "így kell ezt csinálni".
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Mondod ezt te, en meg probaltam hasznalni ra. Ugy gondolom, a kiadvanyoknak resze a szamozott abrajegyzek, meg hasonlok.

Mondjuk ugy, hogy ha elkezded komolyan kiadvanyszerkesztoi gondolkodasmoddal hasznalni az OOo-t, es nem csak beszelsz rola, akkor hirtelen egy rakas szerencsetlensegnek fogod erezni a szoftvert, es felmagasztalod a Microsoftot.

En is ezt tettem.

Mondom ezt én, mert erre használom. Nem egy PageMaker vagy QuarkXpress, de az MSO-nál job szerintem.

Az OOo Writer-ben oldaltükröket csinálsz, az MSOWord meg section bohóckodást művel. Inne rögvest el is ágazott a dolog.
Nem tom a számozott ábrajegyzékkel mi problémád volt az OOo-ban, nem kb a StarOffice 5.2 óta tudja ezt az OOo.
Bizonyára nem feccöltél elég energiát a megismerésébe.

Hidd el, nemcsak ejdefaszaisazOOo alapon mondom, amit mondok. Én elég sok időt öltem mindkettőbe, hogy letegyem a voksom az OOo mellé. 20-30 oldalas doksik szerkesztése során totál mindegy melyiket használod. Engem anno az MSO többször piszokul megszívatott, ergo az első szembejövő alternatíva leváltotta. Ez a StarOffice volt anno. Mostanra sem bántam meg.

Bővebben:
http://hup.hu/node/24801#comment-200273
http://hup.hu/node/49336#comment-526636
http://hup.hu/cikkek/20100219/openoffice.org_es_ms_office_osszehasonlitasa_vizualisan_ms_modra#comment-961587

---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Feccoltem, osszebaszta. Par dolog volt, amiben nem kezelte jol a stilusokat, wordben pedig mukodott.

Hetekig szenvedtem azzal a programmal, es a vegen kaptam egy papirt - a wordos valtozat alapjan - hogy ertek a szoftverekhez, es hidd el, te is a legutolso pillanatban valtanal szoftvert, de egyszeruen nem volt mas lehetoseg, diplomaleadasi hatarido elott ket hettel szoftvert kellett valtanom, mert kovetelmenyben meghatarozott formazasi dolgok nem mukodtek.

Akkor csak én tudtam megírni a diplomámat ebben az OOo nevű dologban?

Enis. De hozzateszem sztem Abiword is boven eleg lett volna.

Magyar FSF OOo 3.2.1-et próbáltam: Van benne tartalomjegyzék, ábrajegyzék, irodalomjegyzék, objektumjegyzék stb. Valamint egyesével is beszúrhatóak kereszthivatkozásként.

Mivel Word 2003-at használok gyakran, kellett vagy 2 perc, mire rájöttem, hogy is megy ez OOo-ban. Nem kell külön hivatkozási pontot berakni, csak az ábrán jobb-katt, Felirat menüpont. Nekem szimpatikusabb, mint Wordben.
Szerk: Wordben is megy a jobb-katt módszer. Viszont nagy kép esetén simán a másik lapon lesz a kép felirata.

A munkahelyemen általában Word-öt használok. OOo akkor jön a képbe, mikor a Word nem tudja megnyitni a saját maga által mentett doksit. Az OOo ilyenkor is ragyogóan megnyitja és elmenti Word által is megnyitható módon (végig .doc-ot használva).

Melyik MS Office a jó?
A 2003 vagy 2007, vagy a még nem kész 2010?
Mert a környezetemben többen használják az Office 2007-et, és anyáznak a ribbon miatt, hogy miért kellett így visszafejleszteni ezt a szoftvert?

Másrészt az OpenOffice.org-al mi a hiba? Miben avult el? Nem lehet már betűméretet állítani, vagy stílust?

Mennyibe kerül a Microsoft Office?

visszafejleszteni?
hasznaltad is, vagy csak idiota userek virnyogasabol szurod ezt le? mancikanak ha mar nem ott van valami, ahol eddig, rogton problemat okoz, tudod.

az openofficeal az a hiba, hogy
- ronda
- par oo->word hurcolas kozben nezd meg mi marad az eredeti doksibol (mondjuk docx -et hasznalva)
- ronda
- lassu

Szerintem sokak állnak ilyen szinten.

Az OpenOffice.org kinézetre kb. a 2003-as Microsoft Office szintjét hozza.

Szerintem a saját formátumban történő mentés és betöltés használata mellett nem találtam ilyen problémát.

A sebesség az utóbbi időben sokat javult.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

"Az OpenOffice.org kinézetre kb. a 2003-as Microsoft Office szintjét hozza."
Vagy legalabbis szeretne hozni. En tovabbra is a MSO2k3-at tartom hasznalhatobbnak.

"Sajat formatumban mentes" En megneznem, hogy a MSO pluginnal valo mentes/betoltes parost parszor eljatszva mi lesz a vege.

"sokat javult": igen, ot perc helyett mar csak negy. 20%-os csokkenes!
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

én most megnéztem, hogy mennyi idő alatt indul nálam: http://screenr.com/byr
kicsit csalódott vagyok, mert sokkal többre számítottam, nem tudom mit ronthattam el, pedig még újra is indítottam a munkamenetet. De ha az itt látott értéknek a 10-szeresét vesszük, akkor sem érjük el az 1 percet.
Vagy Windowson lassú?

Ugyanennyi idő alatt indul el nekem is egy ondemand@800MHz-en futó két éves laptopon Ubuntu alatt. Mondjuk így visszaolvasva nem biztos, hogy az indulási sebességről volt itt szó.

--
trey @ gépház

Én megpróbáltam win7 alatt és nem az első indítást, mert újra kellett volna indítanom.
De a második és az után következő indítások sebessége szerintem elég jó: http://screenr.com/3yr

Mi öt perc? Vagy úgy érted másodperc?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

"Sajat formatumban mentes" - itt az ODF-re történő migrálás...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

- ronda és finom (szubjektív)
- par word-->ooo és elcseszi az odf-et, nézd már meg
- ronda és finom még mindig (szubjektív)
- lassú (hát lehetne gyorsabb ezzel nem vitatkozom)
...
- natívan fut rengeteg operációs rendszer alatt
- van tündér is hozzá, nem hülye gémkapocs ;)

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Én abba futottam bele többször hogy a különböző verziójú MS officek közötti inkompatibilitással szívtam, elsősorban power point, de volt word-ös doksinál is ilyen problémám. Sokszor jobban jártam ha beolvastam ooo-ba aztán elmentettem onnét az XP-s officba mintha az office saját konverziójára hagyatkoztam. Ezzel nem akarom azt mondani hogy ooo->mswordnél minden szép és jó ott is vannak problémák.

A végfelhasználók sajnos az egyébként gazdasági és pénzügyi szempontból teljesen érthető MS hozzállás miatt szívnak (nem akarnak egy közös azonos módon implementált formátumot, mer akkor a saját bizniszüket rontják csak). Amíg office oldalon nincs rajtuk egy ffox, chrome, safari stb jellegű preszzúra mint ami a browser fornton van addig nem is fognak közös standardok alapján úgy fejleszteni ahogy az IE-nél rákényszerültek.

> hasznaltad is
Nem igazán, az Office 2003-nál leragadtam. De épp tegnap szívtam azon jó nagyot, hogy a 2010-ben 1) hol a Macro menü (megfejtés: a View ribbonon, nagyon logikus!), 2) kivették a VBA-ból az Application.FileSearch metódust.

> ronda
Engem inkább az évente változó ikon/téma/stb. csere zavar, a Windows 7-et is Classic témával szeretem.
> roundtrip
Ezt elmondhatjuk ODF-fel is. Ez egy ilyen dolog, és ezen nem lehet segíteni. Vagy a tartalmat őrzöm meg, vagy az alakot, vagy a belső reprezentáció ismertében próbálok valamit konvertálni ide-oda, de tökéletes sosem lesz, mert a közvélekedéssel ellentétben a fájlformátumban nincs benne az összes infó ahhoz, ami a tökéletesen egyező megjelenítéshez kell. Az OOo nem MS Office klón.
> lassú
Amire ajánlani szokás (vállalati, államigazgatási felhasználás), arra elég gyors. Mi lassú? Az elindítás (a nap elején)? A nagy dokumentumok kezelése? Lassan számol a Calc?

Arról nem is beszélve, hogy mindhárom téren folyamatos a fejlesztés.

Ooo, szerintem attol, hogy nincs benne a formatumban minden szukseges info, meg nem lenne kotelezo total elcseszni a doksi szerkezetet, ha mar letezo doksirol van szo.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Konkrét példa (issue number) említése nélkül ez a hozzászólás szakmaiatlan, és a FUD-ok sorát gazdagítja.

Hasonlítsd már össze az OOo és MS Office helyesírás ellenőrzőjét. MS a fasorban sincs.

Két olyan hibát (kerekítési és szövegkezelési) találtam a 2003-as MS Office-ban ami a 2007-esben is benne van és OOo-ban nincs. Valahol ha az alapoknál ilyen egy szoftver, akkor abban már nem tudok 100%-ban megbízni.

Tanárként mindkettőt használom. Tény, hogy több dolog MS Office-szal egyszerűbb, gyorsabb, és sajnos az érettségit is sokszor erre szabják. De több olyan dolog van, amit egyszerűen nem merek rábízni, mert alapjaiban komoly hibákat találtam.

Remélem a kormányzat is rájön, hogy van élet az MS szoftvereken túl is szabványokkal megerősítve, és nem az én közalkalmazotti adóforintjaimból kell egy multit tömni...

"hasznaltad is, vagy csak idiota userek virnyogasabol szurod ezt le?"
igen és bosódzik tőle a hátam.

"mancikanak ha mar nem ott van valami, ahol eddig, rogton problemat okoz, tudod."
Ez rögvest a "vinnyogásos" előző mondatodra válasz is. És tudod ez a "nem ott van .. hol van?" jellegű dolog egy OOo -> MSO viszonylatban is igaz. Én láttam nálunk olyam mancikát, aki OOo használat után ugyanígy "vinnyogott" az MSO barom felületén.

"az openofficeal az a hiba, hogy
- ronda"
Mivel te szép vagy, ezért ez nem jelenthet gondot. Egyébként meg szövegszerkesztéskor bizonyára az ikonok rajzolatának szépségén meditálsz ezexerint. Micsoda user experience is az MSO! (lásd. Vinnyogós mancika fentebb)

"- par oo->word hurcolas kozben nezd meg mi marad az eredeti doksibol (mondjuk docx -et hasznalva)"
Mivel mindkét szottyerben van olyan dokumentum info, ami a másikban nincs, ezért ez így van. Kérdés, hogy miért az MSO->OOo->MSO viszonlatban vizsgáljuk ezt, és az OOo->MSO->OOo útvonalban nem?
De ezt a jelenséget egy MSO'97, MSO2003 tekintetében is meg lehet vizsgálni. Egy volt tankörtársam, akinek volt szerencséje néhány könyvet írni MSO-ban a PC hardver programozásának egyes részeiről, most képtelen megnyitni azokat a doksikat a mai MSO-val. Ez persze qrva nagy komatibilitás. Mér' nem MSO2010-ben szerkesztette a baromja (ja, hogy az MSO akkoriban olyan volt, mint a fakocka és azóta meg nem kompatibilis önmagával ... :) )

"- ronda"
Az MSO szép. (már akinek ...)

"- lassu"
Érdekes módon az MSO2007-nél épp a DOCX betöltésen vettem észre, hogy az OOo legalább olyan gyors.

...
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

- A sebessegproblemak mar magaak a programnak az elindulasaval kezdodnek
- Szepseg: relativ fogalom, az attekinthetoseg mar inkabb objektivebb, es ebben az OOo sajnos nem jeleskedik. Az MSO ujabb verzioi se, de attol, hogy van meg lefele, attol en meg nem erzem magam jobban.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

"- A sebessegproblemak mar magaak a programnak az elindulasaval kezdodnek"
Hát ja ... MSO2007 hideg boot 3 sec, OOo hideg boot 3 sec.
Ugyanazon 435 oldalas docx megnyitása: MSO: 25 sec, OOo 33 sec.
Igen, kemény 8 sec. különbség van ... ez tarthatalan ... de tényleg. :)
Az MSO majd biztos sokkal gyorsabban tölti az OOo formátumát.

WinXP SP3, Athlon XP 2800+, 3GB RAM.
deperszerészrevagyokhajolvamegen ... :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Megoldás -> Gyorsindító

Napjában egyszer csak elviseled, hogy 5 másodperc az indulás. Minden további ablak meg kb 0.5 másodperc.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

+1

... neeeeeeeeeeeeem, aki MSO-t használ, annak 5 másodperc túl sok. :))
... és azt egyébként a repagination all the time nem zavarja ... sem :))
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Egy Writerrel elkészített dokumentum sokkal szebb lehet, egy Wordben készült dokumentumnál, ha könnyedén kihasználjuk a Writer által nyújtott Kiadványszerkesztési képességeket. Köszönjük Németh László :oD

http://numbertext.org/writer/kiadvanykeszites.pdf

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

mindig ezt linkeled. egyetlen sikerelmenyetek? ;))

hidd el, MSO -ban is csinaltak mar baromi szep doksikat.

készítsenek is! ezért veszed meg gondolom te is a Microsoft termékét.

Van hasonló sikerélményed? Várjuk a linket....

--
GPLv3-as hozzászólás.

ez ilyen foss mantra megint?

Nem, hanem egy kérés, hogy végre tegyél valamit, ne csak a szád/billentyűzeted járjon...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

azt hiszem eleg sokat teszek az asztalra, az mas kerdes, hogy nem ooo-s korokben. velemenyem meg szerintem siman lehet.

te is látatlanban lehúztad a broffice.org csapatot: http://hup.hu/cikkek/20100906/openoffice.org_es_a_gstreamer#comment-1111146
ne csodálkozz, ha te is így jársz néha :)

Sun kapcsan talalkoztam onnan emberekkel, es ugyan kicsi a samplem (2000-3000 emberes groupok), de mar egy alap Java minosites (nem az SCJP, hanem ami alatta van...) is "istencsaszar" statuszba helyezett ott barkit, ez alapjan mondtam ezt.
elhiszem, hogy van par tehetseges arc - mint mindenutt -, de nekem nem ez a tapasztalatom.

azt viszont nem vitattam, hogy arrafele nagyon szeretik az opensourceot

Ja hogy Te hiszed? Akkor egészen más! ;oD

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

-

Hanem hol?
Csak érdeklődök. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

netbsd, mostanaban

Én kérek elnézést, ha sokak számára a Writer jobb, mint a Word.

Laci tőled is elnézést kérek, hogy eddig nem linkeltem művedet elégszer, szerintem ez volt az első alkalom.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

KAMI,
köszönet a linkért - biztosan említetted már valahol, de csak most volt időm belenézni, nagyon hasznos és jó kis leírás!

Akkor már megérte linkelni!

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Azok között, akiknek a szövegszerkesztés a munkájuk jelentős részét teszi ki, túlsúlyban vannak a Mancikák. Szerintem. Nagy többségük örül, amikor megtanulja a szövegszerkesztő használatát. Náluk a megtanulás azt jelenti, hogy nem kell keresniük az egyes funkciókat, hanem rutinból, akár csukott szemmel kattogtatják az egerüket. Amikor az újabb változatban megváltozik a kinézet, akkor ez a Mancikának újra tanulást jelent. Általában a Mancikák nem szeretnek számítógépes dolgokat tanulni. Továbbá bármilyen gyorsan használható az újabb változat, amíg meg nem tanulja Mancika, addig sokkal lassabban fog haladni a munka, mint a régi változattal. Ez egy átlagos Mancika esetén akár 1--2 hónap is lehet. Amíg nem tudja használni az új funkciókat, addig szidni fogja.

Továbbá az átlag Mancika nem szeret tesztelni, mert örül, ha minél hamarabb elvégzi a munkáját. Így aztán a felhasználói tesztek során nem lehet megtudni a Mancika véleményét. Helyette azok véleménye alakítja az új változatok kinézetét, akiknek van kedve és ideje a tesztekre. Ők általában sokkal kevesebbet használják a szövegszerkesztőt, mint Mancika.

Egy dologban viszont biztos vagyok: Mancika azt szeretné, ha nem változna a szövegszerkesztő kinézete és használata. (Vö.: Macska -> Whiskas :-) ) Lehet gyorsabb, lehet jobb, de a használata ne változzon. Ez nem csak a szövegszerkesztőre, hanem az összes, Mancika által használt szoftverre vonatkozik. Légyeges dolog, hogy a Microsoft bevételeinek egy jelentős része a Mancikák munkaeszközéül szolgáló office-ból származik.

-----
"Fontosabb egy jó szomszéd, mint egy távoli rokon." (Árvízkárosult, 2010)

Igen, az O2k7 speciel nem menne at a regresszios teszteken...

Hogy csak egy peldat mondjak: ha multinal dolgozol, es az office-ok tudnak ket nyelven, akkor powerpointban slide-onkent kell megmondani, hogy masik nyelven van a prezi. Ez az elozonel meg siman ment dokumentumra, bar javitottak a 2k10-ben.

Temerdek hasonlo baromsag van a wordben is.

Ja, es 2k3-ban kozelebb voltak a stilusok, amiket Mancika nem hasznal, 2k7-ben 3x konnyebb vmit nem kulturaltan formazni, mint igen, ugy eldugtak sajna.

Én használom mindhármat és engem is kiráz a hideg a 2007-es "fejlesztés"-től. Nem mintha annyira számítana, hogy én mit gondolok, vagy mondok, de nekem az MSO 2007 használata leginkább a tíznapos hidegrázás kategóriába sorolható. Lehet, hogy sok pénzt öltek bele Redmondban, de véleményem szerint felesleges volt. Ettől kreténebb kezelőfelületet nem is hozhattak volna létre. Addig többnyire rendben van a dolog, amíg az ember klisékkel dolgozik. Mihelyst saját külsőt szeretne alkotni, azonnal használhatatlanná válik az egész izémiazma. Továbbá nem mondja meg nekem egy program hogy mit és hogyan akarjak.
Az hogy vmi ronda attól még lehet jól használható. Engem spec hangyányit sem érdekel, hogy hogyan néz ki a "Boldító" betű, vagy a lemezke a mentésnél fekete vagy kék...
Az oo word hurcibálásban pedig leginkább az MS a ludas. Ahol nem hajlandóak normálisan implementálni a nyílt szabványt, a sajátjukra meg próbálnak nagyon vigyázni, ezzel párhuzamosan próbálják lejáratni a nyílt szabványt, (merthogy a saját kreálmányuk némileg becsődölt) akkor ez a helyzet áll elő.
Az OOo működés közben meglepően fürge. Az első betöltés pedig részemről érdektelen, mert úgyis teázom reggel. :)

Remélem azért valami pozitívat is hallottál a konferencián.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Azt hiszem nem ugyanazokban a körökben forgolódtunk.
Meg nekem nem fekszik a tapsoljuk meg magunkat életérzés (awesome!).
Amikor még látszik hogy rengeteg feladat hever előttünk, akkor nem az önmarketing amivel foglalkozni kell.

Mondjuk én azt nem értem, hogy ha ezeket a problémákat már évek óta ismerik, pl Meeks is már régóta ekézi őket (jogosan) hogy nem elég nyílt a fejlesztés, akkor miért nem mondták még eddig, hogy oké srácok, veletek nem lehet együttműködni, köszi az eddigieket, mi mostantól egy forkot fejlesztünk tovább, fulladjatok meg. Vagy abban bízik, hogy ha Sun nem is akart szétcsapni a Stardivisionnél, akkor az Oracle majd fog?

Meeks már csak ilyen. Beszélgettem vele erről és elmondta, hogy nagyon sokat küzdött azon, hogy az IBM ne forkoljon, rengeteg megbeszélésre járt, mert együtt többre megy a fejlesztői közösség, mint külön. Nagy csalódás volt neki az IBM döntése, és kezdi elveszíteni a hitét a Oracle-ben is. De a szegmentálódás rosszat tenne a projektnek, kivéve, ha már a szegmentálódás a StarDivision részéről nem tekintjük bekövetkezett ténynek, ami a GStreamer kapcsán nem eg vidám történet.

Ezek nem új problémák. Nem tudom Te milyen körökben forgolódtál, nyilván Novell sapkában több novelles kapu megnyílik előtted, mint a többiek számára.
Kétségtelen, hogy az OOo fejlesztése nem mindig követhető a nem StarDivision fejlesztő, közösségi tag számára. De például számomra ugyanúgy nem látszik, hogy egyes funkciókat miért karol fel a Novell, másokat meg miért nem. Az IBM is elment saját irányba. És ez utóbbi eléggé különbőző fork lett.
A novell-féle GO-OO-t használják sokan Windowson? Ugyanolyan jól megy mint a vanilla változat?
Gondolom a Novell is megvásárolhatta vona a Sun elől a StarDivisiont. Mert miért is ne? Vagy miért nem teszik szabaddá a GroupWise-t, aminek még lenne is keresnivalója az Outlook-Exchange párossal szemben?
Szerintem ez nem önmegtapsolás, de egy csomó dolgot elért az OpenOffice.org közösség, míg jónéhány dolog érdekellentétek miatt nem. Vannak problémák, ez igaz, ezekről beszélni kell és van egy csomó eredmény, amiről szintén beszélni kell. Az, hogy a 10., jubileumi évforduló a 8. OpenOffice.org Konferencia nálunk került lebonyolításra eleve nagy fegyvertény. Nyilván egy közösségi esemény szól egyrészt a szakmaiságról, másrészt a közösségről, hogy jól érezzük magunkat, megvitatunk témákat. Például számomra mód felett furcsa volt, hogy a hazai Novell vagy inkább NPSH távol maradt a rendezvénytől, a Te megjelenésedtől eltekintve.
Én örülök, hogy Petinek, Gabinak és Lacinak keröltve a többi irányításuk alatt dolgozó emberrel ilyen jól sikerült megszervezni a konferenciát.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Minek idekeverni a Novellt (főleg a magyart), nem ez a téma.

> az OOo fejlesztése nem mindig követhető a nem StarDivision fejlesztő, közösségi tag számára.

Mégpedig azért nem, mert nem jelentik be, nincs issue, az EIS-ben annyi látszik, hogy Internal Task, nem pusholják a CWS-t a közös hg repóba, és integráláskor derül csak, ki, hogy mi volt az.

> De például számomra ugyanúgy nem látszik, hogy egyes funkciókat miért karol fel a Novell, másokat meg miért nem.

A miérteket lehet, hogy nem tudod, de a fejlesztés transzparens. A gitben ott van minden.

> Az IBM is elment saját irányba

Nem is nyílt forrású (vagy igen?).

Nem hiszem, hogy Novelles sapkában több kapu nyílna meg számomra. Nagyon kevés Novelles kolléga érkezett most és a közösség többi nem-Novelles része ugyanúgy gyanakodva nézné a Novellt, ha projekt felett átvenné az irányítást. Éppen ezért ezen a terepen a Novell nem jelent nagy előnyt :) és ez így is van rendben.

A Novell eldönti, hogy miket fejleszt, mint bármely más közreműködő, aztán beküldi és mások javítják, így van ez rendben, nem történik semmi titokban, ha nem értesz valamit az irc és lehet kérdezni. A StarDivision-től még nem értem el senki ilyen módon (bár nem is próbáltam).

Hogy mennyien használják a go-oo-t windoson, azt nehéz megmondani, mivel csak itthon ketten buildeltek belőle, nyitott az ág bárki csinálhat magának. Vajon hogyan tudná ezt valaki megmondani?

Hogy ugyanolyan jól megy-e? Nem tudom, de mostani a cikk inkább fejlesztési irányelvekről szólt, a nyíltságról az erőforrás-pazarlás megfékezéséről, mert nem egyre többféle OOo-ra van szükség, hanem egy igazi közösségi változatra, hogy ne a buildeléssel szüttyögjön mindenki, hanem a moduláris fejlesztői fa karbantartásával.

A Sun azért vette meg a StarDivisont, mert olcsóbb volt ezt tennie, mint StarOffice-t vennie alkalmazottainak, csak később nyitotta meg a kódot. A Novell nem gondolkodott ilyenben, mert éppen akar adott túl a WordPerfect/Quattro dolgokon egy nem túl szerencsés portfóliótisztítás kapcsán.

A GroupWise kódját nagyon prózai okokból nem lehet megnyitni. Ez pedig a licencelés. Jó pár licenc más tulajdonában van, amelyre csak felhasználási joga van a Novellnek, de tulajdonjogról az igazi tulajdonosnak kell döntenie. Ha egy cég arra adja a fejét, hogy egy zárt forrású programot megnyit, az több éves ügyvédi, majd fejlesztői feladat és nem mindig éri meg.

Én nem felejtem el az elért eredményeket, csak az elmúlt pár nap eufóriája után úgy láttam jó lenne az érem másik oldalát is lehelgetni, mert az így nem látszódik.

A Novell/Novell PSH távolmaradása nem véletlen, én is magánemberként vettem rajta részt és fizettem ki a részvételi díjat, és az is nagyon rendben van, hogy ez számodra módfelett furcsa :)

Szakál Péternek jómagam is köszönőlevelet írtam a rendezvény profi szervezése miatt, azt kell mondjam, hogy ritka az ilyen szervezés.

Biztos megkapom én is, hogy ezt is mindenhova odaírja valaki, és tényleg, már máshova is leírtam, de szerintem ideje teljesen forkolni, és pl. mozilla-szerűen folytatni a fejlesztést, kérdés persze, hogy ki-mi állna a project mögé. Így ez tényleg egyre inkább időutazás lesz visszafele. Megkockáztatok még egy dolgot: hosszú távon nem ártana a projectnek egy feldarabolás sem, szintén a mozilla analógiájára, az eltérő funkciójú elemeket szétszedve.

A mozilla-szerűség mit jelent? Többen mondták, hogy az a jó. Ott hogy kezelik az OpenOffice.org esetén problémásnak vélt dolgokat?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

- nyílt a fejlesztés,
- fogták és elkezdték belenyomni az új technológiákat,
- megnézték a naptárat: 2010! és átszabták a kinézetet sexy-re
- integrálódtak az adott operációs rendszerekkel.
szerintem tömören ennyi.

+1, ezeket nagyon jól látod.

OpenOffice a 3-as 4-es pontokban nagyon elesik. Nemcsak, hogy nem szekszi, de nézd meg az Ubuntu-s default témával, hogy néz ki. A widgetek szétcsúsznak, csúnyák... Én le is szettek a GTK-skint, és inkább a natív win95-ös kinézetét használom... Windows7 alatt is ronda, bár ott legalább natívnak néz ki a GUI toolkit.

Ha meg már van kiterjesztésmenedzser a szoftverben, akkor olyan weboldal kellene az extensionök letöltéséhez, ahol:
- Ránézésre tudod, hogy ez a szoftvercsomag melyik tagjához való addon (lásd a diagramos szívásom az észre nem vett draw felirat miatt)
- Hatalmas zöld installExtension! gomb

Most a bejegyzés második felére reagálva,

Egyrészt megadtam, hogy a kiterjesztés Drawhoz jó. Ez valóban nem jelenik meg a felületen, azaz be fogom jelenteni hibán. Másrészről viszont - éppen ezért én beleírtam eddig is a kiterjesztésekhez, hogy miben tudod használni, itt ez áll: "Diagram is an OpenOffice.org Draw extension."

De köszi, ezeket felvetem a megfelelő listán...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

- nyílt a fejlesztés,
Lehet tudni, hogy ki min dolgozik és mikorra lesz kész? Fogadják a külső fejlesztők és még inkább cégek által beküldött patcheket esetleg nagyobb funkcionalitást érintő patch-seteket?

- fogták és elkezdték belenyomni az új technológiákat,
Ezzel egyetértünk. Nyilván a webes trendek figyelése, újdonságok beépítése jó ütemben halad a Firefox 4 esetén. De pl azt lehet tudni, hogy akarják-e használni a gyorsabb ffvp8-at az eredeti helyett? Közben megtaláltam, LGPL, tehát nem: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=581773

- megnézték a naptárat: 2010! és átszabták a kinézetet sexy-re
Azért egy irodai programcsomag kissé összetettebb szerintem, mint egy böngésző. Ez mondjuk abból is érezhető, hogy a migráció is sokkal nehezebben végezhető el rá. Persze ez nem indok arra, hogy ne nézzen ki jól, max arra, hogy egy ekkora munka miért halad lassan.

- integrálódtak az adott operációs rendszerekkel.
Ez OpenOffice.org esetén is megvan, szerintem erőforráshiányra vezethető vissza, ha ez nem hozza néhány platform esetén az elvárt szintet (pl.: KDE4)

A Firefox 4 Linux integrálódásáról van valami hír? Már szívesen használnám az új felületet, azzal a további kis CSS hekkel (nem a tengeri hal :oD).

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

> - nyílt a fejlesztés,
> Lehet tudni, hogy ki min dolgozik és mikorra lesz kész? Fogadják
> a külső fejlesztők és még inkább cégek által beküldött patcheket
> esetleg nagyobb funkcionalitást érintő patch-seteket?

A Mozillánál minden meeting nyilvános, telefonon is be lehet kapcsolódni, bele lehet hallgatni. Úgy vettem észre, inkább az a trend, hogy ha valaki sokat fejleszt nekik, akkor megpróbálják felvenni. Rengeteg a fiatal. Azt nem tudom, hogy a külső patchek elfogadása hogy megy, ha vannak egyáltalán,

>> - nyílt a fejlesztés,
> Lehet tudni, hogy ki min dolgozik és mikorra lesz kész?
Igen, ezeket hívják projekteknek

> Fogadják a külső fejlesztők és még inkább cégek által beküldött patcheket esetleg nagyobb funkcionalitást érintő patch-seteket?
igen, és a végén állást is adnak nekik (jelenleg rengetegen dolgoznak a mozilla projekten, akik nincsenek alkalmazásban, mert a mozillánál 260 ember van kb és abból a fele marketing:)

>> - fogták és elkezdték belenyomni az új technológiákat,
> Ezzel egyetértünk. Nyilván a webes trendek figyelése, újdonságok beépítése jó ütemben halad a Firefox 4 esetén. De pl. azt lehet tudni, hogy akarják-e használni a gyorsabb ffvp8-at az eredeti helyett? Közben megtaláltam, LGPL, tehát nem: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=581773

ez részletkérdés és azoknak jó, akik bekapták a FUD-rohamot, ugy most arról beszélünk, hogy 100 vagy 115 lóerős legyen a motor az autóban

>> - megnézték a naptárat: 2010! és átszabták a kinézetet sexy-re
> Azért egy irodai programcsomag kissé összetettebb szerintem, mint egy böngésző. Ez mondjuk abból is érezhető, hogy a migráció is sokkal nehezebben végezhető el rá. Persze ez nem indok arra, hogy ne nézzen ki jól, max arra, hogy egy ekkora munka miért halad lassan.

az autógyártók sem mutogatnak a kerékpárgyártókra, hogy nem ér, nekik nincs is motor benne. ha azt vállaltam, hogy autót gyártók, akkor tessék rendesen csinálni, különben dacia lesz belőled :)

>> - integrálódtak az adott operációs rendszerekkel.
> Ez OpenOffice.org esetén is megvan, szerintem erőforráshiányra vezethető vissza, ha ez nem hozza néhány platform esetén az elvárt szintet (pl.: KDE4)
ez nem indok

+1 :)

Ide figyeljetek Enberek! Döntse el mindenki, hogy MS-Officet, OOo-t, WordPerfectet, vagy bármi mást kar használni!
Ha elégedett vele, örüljön neki. Ha nem, akkor próbáljon ki valami mást. De ha valami neki tetszik, akkor ne cseszegesse már folyton a többit, hogy annak miért nem az ő választottja a kedvence!
Hogy az állam mit használ, az mondjuk közügy, mert nem mindegy, hogy az adónkból mire mennyit költ.
Tessék a hosszútávon olcsóbb (olcsóbb mert kevesebbe kerül, mert hatékonyabb) megoldást választani.
Ha az MS-Office-szal azz OOo-hoz képest naponta meg lehet takarítani egy negyed óra munkaidőt, az nem érve mellette, mert egy negyedóra kieső idő más miatt is van és ezek a kieső idők nem adódnak feltétlenül össze, nagyban van átfedés is.
Akinek meg egy OOo-s topikban is minduntalan a Microsoft Office-ról van mondanivalója, az találhatna erre alkalmasabb fórumot is. (Mit tudom én TechNet vagy hasonló.)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

hidd el nekem, hogy egy honap alatt be fogja hozni az arat ha Mancikat nem szopatjuk ideologiak menten, es hagyjuk, hogy a jobb minosegu szoftvert hasznalja, amit raadasul tanult is.

Te se orulnel neki, ha lakatoskent a ceg ideologiai alapon muanyag kalapacsokat osztana szet, mondvan, hogy igaz, hogy picit lassabban lehet vele beutni a szeget, de ingyen volt, es valoszinuleg a lemaradasotok - mivel a munkabert azert ki kell fizetni - napok alatt hozna be a parezer forintos kalapacs arat.

Az OpenOffice-szal nem az a baj, hogy Mancika nem ezt tanulta, az a baj, hogy maga a szoftver is gyengebb.

Milyen autód van? Audi van vagy BMW? Esetleg Lexus vagy Porsche? Alfa Romeo vagy mit tudom én mik a drága és piszok menő autók?
Ha nem ilyen van, akkor miért nem ilyet veszel? Hidd el az sokkal jobb mint a Suzuki, Peugeot, vagy Seat, meg Skoda, vagy Zastava, stb! Hidd el megéri! Hamar megtérül a befektetés is!
Tudom ez zagyvaság. Legalább annyira mint a te fejtegetésed!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Én hibridet vennék, vagy valami olyat amiről azt bizonyítják, hogy kevésbé károsítja a környezetet.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

jó is az, a főnököm hibrid autója pont 2x annyit fogyaszt, mint az én diselem, innen eldönthető, hogy ki is károsítja mennyire a környezetet

Hogy hozná már be az árát?! Mancika által legépelt végzéseket és határozatokat eladjuk az eBay-en? Érdekes, hogy mindig termelőcégben gondolkoztok. Oda vedd meg, amitől a dolgozóid a legproduktívabbak lesznek.

Ne beszéljünk el egymás mellett, bíróságra, önkormányzatba, iskolába bizonyítottan megfelelő az OOo. Ami ott „termelődik” azért nem adnak pénzt a piacon, és nem is fognak gyorsabban dolgozni. Ugyanannyi ügyet intéznek, mint 50 vagy 100 éve, csak most számítógépet is használnak hozzá.

Tanulni bármit meg lehet. Mancika, ha elmúlt 35 éves, nem MS Office-szal kezdte pályafutását. Az OOo bevezetésének része az oktatás is. Még nem találkoztam olyannal, ahol ideológiai alapon vezették volna be az OOo-t. Általában költséget szeretnének hosszú távon megtakarítani.

Az van, hogy Mancika az en penzembol gepel. (Meg a tiedebol, meg... tudjuk mindannyian.) Ha Mancika fel oraval tovabb gepel, vagy 10 helyett csak 9 doksit tud megcsinalni naponta, akkor az azt jelenti, hogy 10%-kal tobbet fizetek neki ugyanazert a meloert. El kell osztani masfel-ket millioval kb (ez a nem allami szferaban dolgozo nemnyugdijasok szama, tehat akik tesznek is bele ebbe a buliba), de ha van szazezer ilyen Mancika, ez eleg hamar ossze fog jonni.

Ez színtiszta demagógia. Mancika nem egy robot, és a munkája sem az, hogy minél többet gépel, annál jobb az adófizetőknek.

Anyukam egy ilyen Mancika, hidd el, de.

Még mindig nem világos, hogy Mancika mitől gépel lassabban egy OOo writer-ben (feltéve, hogy kb 1 izzadtságos óra alatt megtanították neki a lényeges funkciókat)?

Azt kéne már megérteni, hogy Mancika nem a szottyer űberfaszasága miatt gépel jó gyorsan, hanem attól, hogy egyrészt megtanították neki, másrészt meg rendben van a magánélete. Ez hagymázas duma, hogy produktívabb egy MS Ofisszal mer azt tudja. Lóf@szt tudja. Nyomkodja az ikonokat menüket, gépelni meg megtanult MSOfisz nélkül is.

Neki kb. akkora szopás, ha nem nagyobb MSO2003-ról MSO2007-re váltani, mint MSO2003-ról OOo-ra.
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Felesleges küzdeni. Az elmúlt években egyetemek által "kinevelt" "szakemberek" közt jó munkát végzett a Microsoft azzal, hogy beetette az egész oktatást a krampusz és társai megoldásokkal. Kinevelt egy generációt, akiknek ez az egyetlen technológia. Nincs mit ezen csodálkozni, tudtuk, hogy ez lesz.

--
trey @ gépház

Nem küzdök én ...

Nem is csodálkozom, csak b@szarintja a csőrömet ez az alapos költséghatékonyság elemzés, amiket látok.
Értem én, hogy MSOfisz, meg krampusz licensz, meg aranytökű generáció.

Mindez akkor sem támasztja alá, hogy mi a szent szarér kell a kormányzatban pl. minden Ofisz97-et Ofisz2003-ra, 2007-re majd 2010-re cserélni ahhoz, hogy Mancika, Pistike, startup kompani Zolika szöveget tudjon szerkeszteni.

.. és meg bocs is ... :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Mert az államigazgatásba beszakadt Mancika és Pistike ezt tanulta az egyetemen. Ehhez ért. Ha pedig elé teszel egy olyat, amit a meglevő+10 IQ-val simán lehetne használni, akkor csak fogatja a szemeit mint Speibl és Hurvinyek.

--
trey @ gépház

:)))))))))))))
:))))) ez ütött ... :) .. mármint a "fogatja a szemeit mint Speibl és Hurvinyek"
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Nem trey, vegigunixoztam 2 egyetemet, szovegszerkesztes alapjait OOo-ban tanultam meg (a Typo3 doksijai abban voltak, es ok mutattak meg nekem a stilushasznalatot, stb), aztan amikor tenyleg szoveget kellett szerkeszteni, akkor elobb-utobb kenytelen voltam rajonni arra, hogy az OOo egy szar.

Aztan anyamnak OOo-n tanitottam be eloszor a szovegszerkesztest (mert lusta voltam wint telepiteni a tisztan linuxra particionalt gepre), majd betanitottam wordre is, bar a korhazban OOo van. Gyakran szidja, holott ezt tanulta. Elotte nem latott szovegszerkesztot, celszoftverek voltak csak.

Telepitettem kisvallalkozasnal linuxot a BSA-hiszti idejen, szidtak az OOo-t mint a szemet, mert a sajat doksijaikat nem tudtak benne megcsinalni - nem a kampusz licenccel, hanem emberekkel. A vege egy illegalis windows lett, immaron nelkulem.

(Igazibol ket kisvallalkozasnal is szivtunk 1-2 honapot azokban az idokben az OOo-val es derivatumaival - pl. magyaroffice - sehol nem valtotta be a hozzafuzott remenyeket.)

A szoftver maga szar. Ez a startpozicio. Az eredeti se volt egy leanyalom, de a fejlesztesi modszereik lehetetlenne teszik azt hogy abban az utemben fejlodjon, hogy 12 evvel a staroffice 5 utan egy realis alternativat biztositson az MS Office-nak, akkor se, ha fizetnenek erte, nemhogy ha csak ingyen adjak.

Ehhez képest feljebb ezzel foglalkozók (timar, kkemenczy) állítják, hogy valahol sikerrel alkalmazzák ezt a szart.

--
trey @ gépház

De legalabbis csend van - mert nem az orvossal fognak beszelgetni errol, hanem az idealista rendszergazdaval, aki elmondja, hogy persze, van baj, de melyik Mancikaekkal nincsenek?

Hát apám, akkor eléggé lámák vagytok ... de komolyan.
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Azt hiszem valahol már emlegettem, a forrás számomra ismeretlen. Microsoft körökből jött valami ehhez hasonló mondás:

"Szerezzük meg az oktatást 10 évre, és miénk a piac."

Ez utobbiban speciel egyetertunk, hogy Az O2k7 egy bukas volt.

Nekem is azert van egy wines VM a gepemen, hogy legyen wordom, ha kell. Tovabba anyameknal OOo van, amitol en is, a doktorok is (korhaz), meg o is kapja a fraszt.

Ideje lenne az onamitasnak veget vetni, felberelni par komolyan veheto [frontend] mernokot, es irni egy rendes szoftvert.

Oda nem frontend mérnök kell, hanem egy Józsi, aki ott van, segít Jucikának ha elakad, mert tudja kezelni az OOo-t (vagy az MSO-t detto).
Volt szerencsém nekem is EÜ intézményben látni ilyet. És bizony OOo-t használnak költségmegtakarítási okokból. És megy nekik. (Egyébként a Zugói EÜ Szolg.)

Meg úgy a margóra - mitől más egy O2K3, mint egy O2K7 a GUI-tól eltekintve?
Mondjuk egy orvos szemszögéből, aki doksikat írogat?
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Az UI az a User Interface roviditese, az a user szemszoge. Orom latni, hogy programozoink 90%-a olyan vitakkal van elfoglalva, minthogy glassfish legyen-e vagy JBoss. Az elmeny szempontjabol csak a sebesseg es a UI szamit.

Funkcionalitast is vesztett a szoftver, de epp eleg baj, hogy radikalisan valtozott rossz iranyban a UI.

Pedig mikorszofték szerint a júzerek kattintásifelhasználásmonitorozása alapján lett olyan a GUI amilyen. :) :( ?
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Nem hiszek abban a statisztikaban amit nem magam hamisitottam meg.

Gondolom ezzel igy van az a UX vezer is, aki kitalalta ezt a ribbonos lazalmot.

Azér' az kicsit erős, hogy Mancikának az OOo gyengébb ...
mivelhogy ugye Mancika igeny bonyolult dolgokra használja.

Mancika azzal dolgozik hatékonyan, amit megtanítanak neki rendesen (nem az ECDL vizsgán átlökött sikítós verzióról beszélek).
Többek közt ez is tapasztalat. :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Mancika azzal dolgozik hatekonyan, amibe nincsenek trivialis bugok, mert dollarmilliardokat fizetett valaki a QA departmentnek, hogy ne legyenek.

Mondjál már pár triviális bugot, ami miatt überszofisztikált felhasználásra alkalmatlan az OOo.
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Nem árulok el nagy titkot: A Novellnél is vannak akik nem akarják használni az OOo-t, és azok nem is fogják tudni. Mivel szívügyem ez a "bughalmaz" én vagyok itt a first line support és azt kell mondjam a hibák 80%-át az F11 vagy az F5 gomb megnyomásakor megjelenő funkciók segítségével, már a felhasználók is megoldják. 15% egyéb hiba, ami az oktatás hiányából adódik, és van olyan is amit nem tudok megoldani (ezért van egy ms office a terminálszerveren is), mert bugos (etikettcímke nyomtatás grrrr) és bejelentem a fejlesztőknek. Hát így megy ez.

Ja, aki MS Office-t akar használni, attól megkérdezem, hogy ráterheltethetem-e a fizetésére :)

Te, figyu, en mondjuk belemennek :)

Volt olyan szoftver, amit inkabb megvettem magamnak, mert a ceg altal javasolt FOSS vacakot nem akartam hasznalni.

Nem vagyok en a FOSS ellen, csak vannak rossz minosegu open source szoftverek, es pusztan idealizmusbol nem fogom oket hasznalni, oreg vagyok en mar, es programozasert szoktam fizetest kapni.

A Mancikák nem így szoktak dönteni :)

Nagyonnagy +1

Sok nyílt forrású szoftvert használok, különböző mértékű elégedettséggel. Egyszerűen firefox szerintem veri a vetélytársait, OOo nem.

Ha most kellene nekiállnom valami nagyobb lélegzetvételű, igényes kivitelezésű dokumentumnak, akkor a két termék közül az MS Office-át valasztanám.

Lehet, hogy nem ismered eléggé az OOo-t, ... vagy az MS Ofiszt :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

ettől szép ez a világ, hogy ezt meg is teheted.
és még baj sincs azzal, hogy neked ez a döntésed, ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania.

ott azonban, ahol évente(!) 80 millió megy el ms office licencre, ott már nem ilyen finnyásak, főleg, ha a felhasználáskor tényleg csak egy 1 oldalas levelet kell megírna napjában 4x.

egyébként engem érdekelne, hogy pontosan mit jelent az igényes kivitelezés? tényleg jó lenne meghatározni azt a lélektani határt, ahol azt mondjátok, hogy ez már nem az OOo feladata. Ezt mi határozza meg?
- oldalszám?
- táblázatok száma?
- képek száma vagy minősége?

köszönöm a segítséget.

- képek száma és minősége
- szép, könnyen és gyorsan elkészíthető folyamatábrák
- igényesen kivitelezett sablonok, a menüből
- az igényes designba tartozó szép betűtípusok.

Ha valami matematikai szimbólumokat tartalmazó, tudományos jellegű cikket, dokumentumot szerkesztek, nem is kérdés a LaTeX, mert az olyan default stílussal jön, amellyel 2010-ben meg merek jelenni valahol. Azt szeretném, ha a szövegszerkesztő (értsd: irodai programcsomag egy tagja) illetve prezentációkészítő is olyan default template-ekkel jönne, amellyel megintcsak ki merek állni mások elé. Van egy színvonal, amely alatt én nem szeretnék semmiféle kiadványt kiadni a kezemből. Az első nyílván a probléma megoldása (a tartalom bevitele), de engem a formája is érdekel.

OpenOffice-szal sokat foglalkoztam, elég részletesen ismerek, sok mindent meg tudok benne csinálni. A legutóbbi programozott szoftverem felhsználói dokumentációját is abban kezdtem el készíteni, mert annak a beállításaihoz értettem, a sablont a nullától dízájnoltam.

Ma már inkább a nagy Office-menüből kiválasztok egy templatet, kicsit alakítok rajta, és koncentrálok a valós problémára (a doksinak el kell készülnie); a LaTeX egyszerű, és jól használható a maga területén, az Office2007-et is ilyennek találom szintén a saját területén.

Gondban is vagyok: Wordhöz annyira nem értek, mint a Writerhez. És sajnálom, hogy több év OOo használat után rá kellett jönnöm, hogy mára elszúrták. És tartom a kijelentésemet, hogy sokkal jobb fejlesztési, majd marketing módszerekre lenne szüksége a projektnek ahhoz, hogy tényleg valós alternatívum legyen, az üzleti életben is.

Arra pedig nem verném magam, hogy többszázezer állami vállalat használja (nyílván, mivel ingyenes). Láttunk már állami, "kötelező" szoftvereket. Ha az OOo-nak az a célja, hogy azokra hasonlítson, akkor régen rossz. Meg kéne nézni a trendeket, az új irányt, és afelé fejlődni. Nem a gstreameres újraírt backenddel szarakodni. A Mozillának ez megy.

+1 az utolso bekezdesre

Először köszönöm a részletes válaszodat.

> - képek száma és minősége
Itt sajnos kis bajban vagyok. A képek száma az alapértelmezett galériakészletre utal, vagy a dokumentumban található képek számára?

Vannak dokumentumaink százas nagyságrendű képernyőképpel rendelkeznek, ha pedig rajzolni kell, akkor számomra a Draw-nak nincs párja: http://dl.dropbox.com/u/2556976/yastomatic.png

> - szép, könnyen és gyorsan elkészíthető folyamatábrák
ilyeneket valóban nem szoktam készítni, de ez talán valami hasonló: http://dl.dropbox.com/u/2556976/OES2_audit.png

A könnyen valóban relatív, ahogy én dolgozom, az nekem könnyű, másnak lehet, hogy nehézkes, ezt nem tudom megítélni.

> - igényesen kivitelezett sablonok, a menüből
Ez számomra megint nehéz kérdés, mert céges templatek vannak.
Mondjuk ez is egy template: http://dl.dropbox.com/u/2556976/gwava-reload-reveal-flyer-1.pdf
és ez is: http://dl.dropbox.com/u/2556976/lmy108.pdf

Viszont az OOo menüből erre a weboldalra jut az ember: http://templates.services.openoffice.org/hu
Az itt található sablonok nem megfelelő minőségűek? Tudnál mutatni (mondani) egy olyat, amely minőségben az MS Officeban nagyon jó és nincs hasonló hozzá az OOo-ban (szívesen elkészíteném)

> az igényes designba tartozó szép betűtípusok.
Ez fogósabb kérdés. A windowsnál ugye a rendszerből veszi ezeket, tehát ott elvileg ugyanazt kellene kapni (vagy az MS Office-szal jön jobb minőségű, mint, ami a Windowsban alapértelmezetten van - bevallom nem tudom). Az tény, hogy a SLED-be például vannak külön agfa-fontok, amelyek licenckötelesek. De bevallom a betűtípus minőséggel nem volt eddig gondom és nem is foglalkoztam vele.

Egy nyílt projekt valós vezetés nélkül össze-vissza tud menni, most ezen a határán billegünk és várjuk a csodát, hogy a szereplők komolyan vegyék végre egymást.

Az OOo egy általános célú irodai programcsomag szeretne lenne szerintem, pont azoknak, akik mindennapi munkát végeznek vele. Ennek ellenére könyveket lehet vele elkészíteni.

Pontosan milyen új trendekre gondolsz? Számomra inkább usability problémák vannak, de hirtelen nem tudnék olyan funkciót, ami nagyon hiányzik.

Hoppácska. Azért ami ezen a linken van: http://dl.dropbox.com/u/2556976/yastomatic.png az nem kissé dögös. A többi linkeden levők (pdf-ben látott template, meg folyamatábra) tényleg szuperek.

Az említett szoftverkézikönyv-felhasználói dokumentációm is pofás lett. Egy fél napot (szívtam) eltöltöttem a teljes template kialakításával. Pedig abban csak default betűtípust cseréltem le (igen, tudom, hogy működik az OOo-s stílushierarchia), headingeket állítottam, összefüggő bekezdéseket, elválasztást, olyan dolgokat állítgattam, amely valószínűleg egy igényes template-ben már alapbeállításnak számítanak.

Persze felmentem az általad is linkelt template-eket gyűjtő oldalra (mert a menüböl előjövő sablonok menüpontnál megláttam ezt a linket). Hát, elkeserítő volt a helyzet. Azok nem template-ek. Azok valami designaffinitás nélküli összekókányolt szarok. Most is végignéztem a Business szekciót. Előnynyerő kék? Parti party plakát? kkemenczy, őszintén, te ezt komolyan gondolod? Ízléstelen a keresett szó ezekre a gányolásra.

BTW ha olyan templateid vannak, amivel drawban a yastomatic-os drawingot összehoztad, annak a közösség szerintem nagyon nagy hasznát venné :) - Ti. most defaultból egy bugyikék, fekete borderű lekerekítetlen sarkú téglalapot húz a rectangle eszköz...

Egy sablon készítése nálunk hosszú folyamat, folyamatosan módosítunk rajta a felhasználók visszajelzése alapján. Az első a színek megalkotása. Van egy speciális soc fájlunk, amiben a Novell hivatalos színei, valamint a tango színkészlet van: http://tango.freedesktop.org/Tango_Icon_Theme_Guidelines Csak ebből dolgozunk, hogy ne legyen diszharmónia. Ez az első lépés.

Mint írtam, nem használom ezt a sablontárat, mert én a cégeset fejlesztem, ezek tényleg siralmasak. Szívesen megnéznék egy MS Office-t, hogy ott mi van és a legjobbakat szerintem lehetne implementálni. Ehhez legalább értek. Köszönöm, hogy rávilágítottál erre, felírtam a todo listámra.

Mot meg is néztem a kokurenciát: http://office.microsoft.com/en-us/templates/CT010152732.aspx
Impresszív!

a yastomaticban lévő kinézet két kattintás. szóval szerinted alaphelyzetben mondjuk egy szürke színű, keret nélküli lekerekített négyszőg kellene?

a yastomaticban lévő kinézet két kattintás. szóval szerinted alaphelyzetben mondjuk egy szürke színű, keret nélküli lekerekített négyszőg kellene?

:D

Majdnem erről van szó. Igazából miért is ne lenne jó a babakék...? Inkább az a probléma, hogy a gyorsan összeállított OOo drawingos ábrákat már távolról fel lehet ismerni (alapból igénytelenül néznek ki). Ha lenne valami smartArt-szerű alap készlet, vagy legalább a nyögvenyelős template-letöltős-megnyitós módszer, az már sokat dobna a szoftver értékén.

> ezek tényleg siralmasak.
Igen, így van.

> Szívesen megnéznék egy MS Office-t, hogy ott mi van és a legjobbakat szerintem lehetne implementálni. Ehhez legalább értek. Köszönöm, hogy rávilágítottál erre, felírtam a todo listámra.
Örülök ennek a hozzáállásnak.

Ha van lehetőséged, ülj le egy Word (2007) elé, a beszúrás fülön válaszd a smartArtot, és csodálkozz. Sokféle alakzat, színharmóniát biztosító minisablonokkal (nem ez a terminológia), pár pillanat alatt mutatós slideshot, ábrát lehet készíteni. Aztán látogass el a http://office.microsoft.com/en-us/templates/?CTT=97 url-re, és véres kardként hordozd körbe QA csoport előtt :)

Szerintem, ha két kattintással tényleg tudok egy másmilyen alakzatot kihozni, akkor ugyanabból a szoftverből, akkor a lehet, hogy nem a szoftver a hibás, hanem a felhasználó az igénytelen.

gyorsan igényeltem tesztre a maps készletből egy office 2010-et és már le is töltöttem.
ha lesz erőm felhúzók egy virtuális képet aztán megszakértem a dolgot.
köszi a tippet.

na ennyire értek hozzá :(
feltettem egy win7-et majd csatoltam az office 2010 plus iso-t, erre szól, hogy előbb legyek szíves Outlook 2010 DVD-t betenni. Azmeg nincs...
akkor igényelek egy 2k7-et... kicsit elment a kedvem

Így el is hiszem. Én csak Campusos 2007-tel találkoztam, annál duplaklikk nautilusban, és minden működik.

na jó, mondj innen egy normálisat, mert én most csak olyat látok, amit nem szívesen készítenék el, mert nem tetszik. A kezdeti hatalmas lista és szép weboldal mögött most tűnnek elő, az igénytelen cuccok. ez már nem olyan jó :(

Gyanússá vált nekem is, hogy mennyi szar van itt. Megnéztem, és a Word menüjéből előjövő sablonválasztó lapon vannak igazán igényesek (ezek is online-ok, csak nem tudom, honnan jönnek)

össze kellene dobni egy listát, hogy mire lenne szükség és aztán el lehetne kezdeni dolgozni ezen.
sajnos nincs időm végigbogarászni a teljes online tárat, ha valaki segítene ebben, azt megköszönném.

Igen, épp mosogatás közben erre juitottam én is. Majd 12 pontban foglalom össze a követeléseimet! :)

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a baj ezzel és ezzel a template csomaggal? Én ezeket használom már jó régen. Nálam bevált, de kíváncsi lennék profik véleményére is.
Csaba

Hát, ha profi véleményére vagy kíváncsi, akkor kérdezz meg egyet :)

Viccet félretéve, ha ezek a template-ek az alaptelepítés része lenne, a template kérdés megoldódna részemről.

De hogy template-eket telepíteni... EXTENSIONKÉNT?!

Az extension lényege, hogy kiegészíti olyannal az alapprogramot, ami nem mindenkinek kell. A Sun Professional Template Pack I és II – amit már akartam én is említeni ebben a szálban – megvan egy csomó nyelven (még talán magyarul is), akinek amelyik kell, letölti. Azon kellene segíteni, hogy többen tudjanak róla. Hol keresnéd erről az infót? Az openoffice.hu-n? A súgóban?

Az alaptelepítésben azért nincs benne, mert nagy, és ezzel az erővel minden beletehetnének (mint az OxygenOffice). Szintén az OxygenOffice csomagol egy zsák galériát, mindenféle kis képpel, de máshol is vannak ilyen galériák. A gond ezekkel, hogy nagyrészük ronda. Ezek is elérhetők külön kiterjesztésként.

A továbblépéshez fel kell mérni, hogy jelenleg mi van, az jó-e vagy nem, mire lenne szükség, és az mibe kerülne. Ha lenne egy konkrét igény, pl. XYZ szabványú folyamatábra-elemek kellenek SVG-ben, akkor erre lehetne pénzt szerezni például az FSF.hu Alapítványtól.

Nálam úgy van, hogy a fájl menüből az Új menüpontban van egy Sablonok és dokumentumok. Erre kattantva van egy További sablonok letöltése link, ami a megfelelő weboldalra dob, ahol tényleg sok-sok sablon van. Ami a baj, hogy itt viszont (szerintem) használhatatlan a felkínált választék, ráadásul a Sun-féle csomagok sem innen, hanem a kiterjesztések közül kereshetőek elő. Ha a További sablonok letöltésére kattantva egyből használhatóak közül válogathatnék, akkor szerintem semmi baj nem lenne ezen a területen. (Egyébként a sablonok kategorizálásával sem vagyok túlzottan elégedett azon az oldalon.)
Csaba

Az Office online sablonkeresője egy nagyon jó szolgáltatás. Preview funkció, letöltés, azonnali használat. A kiterjesztéstelepítés, böngészőből sablon-keresgélés minden, csak nem felhasználóbarát. Na, az ilyen funkciók azok, amikben használhatóság terén nagyon el van maradva az OO.org. Oké, hogy meg lehet vele csinálni a sablonok telepítését (azaz képes rá), de nem felhasználóbarát módon. Pont ezt tanulta meg az MS az Office 2007-tel. Csomó olyan funkciót találtam én is így meg Office-ban, ami 2003 és előtti verziók esetén majdnem ismeretlen volt számomra. Hogy úgy mondjam: jobban kommunikálja a felület a felhasználó felé, hogy mit lehet vele csinálni. Alap usability szabály: "Don't make me think!" http://www.sensible.com/dmmt.html

Openoffice-ban a beépített sablonok nagyon-nagyon igénytelenül néznek ki (akár melyik részt is nézzük), semmi professzionalitás nincs bennük. Persze, lehet szép, igényes dokumentumokat is csinálni, de mint átlagos felhasználó, miért kell nekem ezzel foglalkozni, miért nem lehet szépen megrajzolt, egységes sablonokból választani, és utána azokat testreszabni?

A másik gond az a rajzoló (drawer): az egyes elemek egyszerűen nem szépek, ráadásul a csatlakoztatás is nagyon béna, nehézkes. Nagyon kevés elemből lehet választani, ha megpróbál valaki mondjuk egy rendszer-architektúrát összerakni, nem jut vele igazán messzire (csúnya lesz).

Ami kellene: jobb template-ek, és legyenek színskálák, amiket kiválasztva a forma marad, csak a szín alakul.

Mi egyébként a rajzolósdira inkscape-et használunk, amivel nagyságrendekkel jobban lehet rajzolni.

Tudom nem smartart, de most ezen dolgoztunk, dolgozunk...
http://extensions.services.openoffice.org/en/project/diagram

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

ÓÓÓÓ, OMFG, óó. Hát ezért tart itt ez a progi, ahol tart...

Az elmúlt tíz percben a következőt tettem.
0. reménykedve a kínált linkedre kattintottam, tisztességesen, alázatosan állva a problémához, megnézem ezt az extensiont.
1. A linkelt oldalon szanaszét fekvő HTML tagekben vannak mindenféle szövegek.
- Valami félkövér kék, valami sima kék, kimarad egy sor, még egy kis információ, megint 10 pixel vertikális szünet...
- két ikon, egy különböző méretű poweredbynetbeans ikon, persze minden szanaszét
- összevetésként nyitok egy firefox addon-oldalt, táblázatba rendezett infók, és baszott nagy zöld "add to firefox" gomb.
- visszamegyek a diagram plugin oldalára, rábökök az 57x23 pixeles getit gombra.
2. Letöltődött, feltelepítem az OOo extension menedzserével.
3. Keresem az új ikont az eszköztáron
4. Keresem az új ikont a rajz-eszköztáron
5. elkezdem keresgélni a menüben.
6. Insert menü Object almenüje
7. File->New...
8. Tools
9. Nem találom sehol, visszamegyek a getit gomb körüli káoszba, találok egy linket, amin hátha van valami kézikönyv
10. Linken: There is currently no text in this page. Kitűnő
11. létrehozok egy táblázatot, Insert->Object->Chart, ott sincs
12. Rajzeszközök flowchart ikonja, szintén semmi
13. Bezárom az OO-t, hátha újra kell indítani
14. Még mindig semmi
15. Megyek a Helpbe, hátha tett föl helpet, rákeresek a Diagramra, semmi

Valószínűleg túlképzett vagyok a pluginetek használatához, mivel ennyi idő befektetésével nem jöttem rá, mit tud.

A költői kérdés: WTF?!?!

Sajnálom, de remélem, hogy csak ebben a pluginben vagy a default Ubuntu telepítésemben van a hiba...

Kitűnő, csak drawba megy. Ja, akkor tényleg nem smartArt, már nézem is.

No, hát végignéztem a funkcióit azt hiszem.
Hát... OK, tök jó, hogy fejlesztitek a progi tudását. Sok sikert a továbbiakban ehhez!

(Magát a cuccot nem kommentálom, mivel nem tudom, hogy pontosan mik a kívánt funkciók, használhatósági, és esztétikai szempontok)

Köszi a visszajelzést. Egy pár dolog az általad leírtakból biztosan meg fog valósulni.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Pl.: hasznos lenne, ha nem csak Draw-ban lehetne használni (fel is merül a kérdés, jelenleg miért csak abban lehet? Szerintem mással is előfordult már, hogy Lebel-piramist akart rajzolni egy Writer-doksiba :))

Megvizsgáljuk a lehetőségét, hogyan elehetne ezt megoldani. A Vonalkód kiterjesztésnél is jól jönne egy Calc tömeges vonalkód létrehozási lehetőség.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Mondjuk az itt lévő sablonok (kb. 30-at néztem meg) eléggé vegyesek: van ami állat, van ami jó, van ami nem.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Az Előnynyerő kéket én követtem el, szerinted, hogyan lehetne jobbá tenni?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

nem tudom, most megnézem a konkurenciát, aztán meglátjuk.

Pl. úgy, hogy a heading1-6-ig adunk valami a stílushoz illő (mondjuk nem Arial, vagy sötétkék színű, esetleg mindkettő) kinézetet, nem pedig hagyjuk a defaultot. Ez csak egy példa. A defaultOpenOfficekékes dobozkák meg négyvonalak még nem annyira gázak, de pusztán ezek alkalmazásától én még nem tekintem ezt a dokumentumot sablonnak.

Kicsit ezek az OOoTemplates weboldalas sablonok olyannak tűnnek, mint egy-egy HTML pistike weblapjai. Látszik rajtuk az elszántság és a közösségért tenni akarás (amik főleg a funkciókban, pl.: háziköltségvetés jelentkeznek meg), de a kinézetük minden professzionalizmus lehetőségét mellőzi. Ezzel talán nincs is nagy gond, merthát a legtöbb ilyen jellegű oldal pont ilyen szintű munkákat tud felsorakoztatni (Office-os sablontárban is vannak hajmeresztő munkák), ezért van szükség profi (valószínűleg az MS Officenál erről lehet szó) designer(ek) felkérésére, hogy az alapszoftverben legyenek jó minőségűek.

épp akartam mondani, hogy ahogy néztem egy-két sablon, hát van benne szemét rendesen. darabra dolgoznak az biztos :)

Rendben, akkor majd megkísérlem a javítást :oD Köszönöm a visszajelzést.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

> Pontosan milyen új trendekre gondolsz? Számomra inkább usability problémák vannak, de hirtelen nem tudnék olyan funkciót, ami nagyon hiányzik.
"Usability problems" - Igen, ez akár lehetne az #1-es számú metabug a trackerben (Ubuntuék mintájára)

OFF:
funkciónak ha megvalósítják az ebben a szálamban leírt hpbt "emulációt", akkor azonnal törlöm az MS Office-t.

A linkelt hibával kapcsolatban azt gondolom, hogy esetleg ne a bekezdésre tedd a horgonyt...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Kipróbáltam minden beállítást, a négy horgonnyal együtt, a fixen, oldalhoz középreigazítottól a töréspontig. Ahogy a külföldi fórumokon senki, úgy én sem jöttem rá, hogy lehet ilyent (LaTeX-ben ez pl.: alap), és sajnálom, de arra jutottunk, hogy az irodai programok ezt egyszerűen nem tudják megcsinálni.

Valószínűleg a problémát nem érted, ha nagyon érdekel, szívesen elmagyarázom részletesen, bár a dolog már nem érint (szakdolgozatban kellett volna az egész oldalas ábra)

"Arra pedig nem verném magam, hogy többszázezer állami vállalat használja (nyílván, mivel ingyenes)."
Többszázezer állami vállalat használja az MSOfiszt - ezt biztos azért mert sokkal jobb.

"Láttunk már állami, "kötelező" szoftvereket."
Mint pl MSOfisz a kormányzatban és a közoktatásban.

Kicsit mintha kettősen mérne az a mérce.
Egyszer az a baj, hogy az OOo-nak nincsen elég nagy referenciabázisa, ha van akkor tuti, hogy csak azért, mert ingyenes, vagy mert kötelezővé tették.
Érdekes ez a világ ...
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

amig a nevet sem tudod leirni, sajnos komolyan sem tudunk venni..

örülj, hogy neked így jó és tökéletes vagy.
Bár ha belegondolok, te 24 órát vagy magaddal, én meg csak annyit, amíg olvaslak. pontpont
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Más subthreadben reagálnék a "meg is teheted" szájízű megjegyzésekre.

Előre látó vagyok. Bár sokat szopok Linuxszal, és használhatnék Windows7-et, mégsem teszem. Úgy vagyok vele, hogy néhány éven belül már nem kapok legálisan ingyen Windows-t, hát inkább nem is szoktatom át magam rá. Plusz ott vírusírtó kell, meg nincs több desktop, az egérscrollozás sem jön be... ezek ilyen vén morgások csak.

Ubuntuval - többé kevésbé - elégedett vagyok. De ahogy Aadaam is írta, csak ideológiai kérdés miatt nem fogom a gyengébb minőségű szoftvert használni. És buzdítok is erre mindenkit. Édesanyámnak (ő is a mancinéni kategória, szintén közigazgatásban) OpenOffice-t telepítek, mert ugyanazokat a jegyzőkönyveket gépeli 30 éve, és még több tízig is ezt fogja. Neki alkalmas az OOo.

Szóval így van, ahogy írod, napi négy egyoldalas levél miatt tényleg ne menjen el 80millió a licenszek miatt. De ami az általad említett cél-felhasználói kör, annak - valljuk be - az OOo 1.0, de AbiWord (vagy MSOffice '95) is megfelelne.

Mivel már ennyit írtam ezekkel a topikokkal kapcsolatban, lassan felmerül bennem a jogos kérdés: Mi egyáltalán a projekt célja? Mik az előállítandó szoftverrel szemben állított követelmények? Ki a célközönség?

Ahogy fentiekben írtam: az OOo egy általános célú irodai programcsomag. Az Access felhasználókon kívül nem nagyon láttam olyan kört, aki nem tudná használni. Mondjuk úgy, hogy én meg tudnám vele azt csinálni, amit most csinálnak vele MS Office-szal. Szerintem itt a megszokásról szól a történet. Microsoft Office 97-ig használtam a terméket és nem mondom, hogy könnyű volt átszokni, mert vannak "filózófiai" különbségek, de most pont ilyen nehéz lenne nekem visszatérni.

Tehát a célközönség a számítógép-felhasználók, bármely elterjedt operációs rendszeren.

> Tehát a célközönség a számítógép-felhasználók, bármely elterjedt operációs rendszeren.
Rendben, akkor viszont zárkózzanak fel a felhasználók (generált, vagy valós) igényeihez.
(Valós igénynek tekintem a használható, ízléses template-eket, generáltnak a ribbon-féle egyszerűsítést.)

+1

És még egy bejegyzés, bár ez aztán már úgysem érdekel senkit:

A Ribbonnal kapcsolatban nekem is voltak ellenérzéseim, de utólag már szégyellem az óvodás-dacos viselkedést. Egy órát szántam egyszer rá, hogy végignézzem, milyen szolgáltatások, funkciók hova kerültek, mire van menü, mennyivel lett könnyebb/nehezebb a használat. Hát meglepődtem.

Szeretnék én is olyan szoftverfejlesztő lenni, aki usability szempontból ilyen ésszerűen átgondolt, felépített, aztán igényesen megvalósított GUI-t tud összedobni, mint ahogy a Word esetén látjuk. Megértem azokat az ellenvéleményeket, amely szerint nehéz rá áttérni, meg új, meg furcsa, stb.

De a csoportosított, füles megoldás, ALT-ra előbukkanó shortcut-ok, a konteksztusszenzitív (:)) alapból rejtett beállítófülek... Ha 20 évvel ezelőtt ezzel kezdték volna az endusereknek szállított grafikus felületeket a bonyolult, többszintű menük, meg tíz füles beálítóablakok helyett...

(AFAIK a felület kialakításában több éves (több tíz?) tapasztalata volt a usage-reportok alapján az MS-nek. Pl.: hiába a CTRL-s, ha mancinénik százezrei másznak inkább a save gombra, stb.)

de engem érdekel.

a Ribbon az egyik legvitatottabb funkció volt az MSO-ban. Az 1.0 felhasználónak lehet, hogy kényelmes lett volna akkor, ha még életében nem lát menürendszert, de nem ez történt és sokan nem tudtak átlépni az óvodás-durcás viselkedésen. ilyenkor az UI designer nyilván nyomorulttúl érzi magát és azt gondolta, hogy gyöngyöt vetett a disznók elé. De a változás ilyen.

Azonban a váltásra való felkészülés maradt ki szerintem és ez volt hibás lépés az MS részéről. Ezt követően az OOo designerek nem merték ugyanezt meglépni, ezért ott a változás fokozatos lesz és lehet, hogy nekik lesz igazuk.

Lesz változás? (emlékeim szerint az OOo UI-ja kb. tíz éve ugyanolyan, egy legördülő menü eltűnt, meg új ikonkészlet?) Örömmel várom. (Mármint ez most nem szarkazmus, tényleg szeretném, ha jobb lene a szoftver)

Abban egyetértek, hogy hibás lépés volt ribbon-onlyra elkészíteni az új felületet. Legalább választhatóra illett volna csinálni, de csakis a régi, illetve a tanulni nem hajlandó userek miatt.

Szerintem ott, ahol evente 80 milliot koltenek Office licencre, azt indokkal teszik, megeri az arat. Kulonben nem tennek. Nem hulyek a cegek. Ahol tenyleg arra kell, hogy 1 oldalas leveleket irkaljanak, azoknak nem kell eves licenckonstrukcioban Office. Megvettek az Office 2003-mat vagy Office Xp-t anno, es megy azota is. Huha. Egyszeri kiadas volt.

-1
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

ez a cég pedig úgy gondolta, hogy ezt nem fizeti tovább és átállt OOo-ra. sajnos a kapcsolt ms licencek konstrukciók és árak ilyen helyzeteket teremthetnek.

Ja, hat minden ceg eleteben maskor jon meg a pillanat, amikor felismerik valos igenyeiket. Ez a dolog is a versenykepesseg resze.

Hm, én még csak azt nem értem, hogy valaki miért büszke arra, hogy nem volt képes az MS Office-on kívül más eszközt megtanulni. Nekem is MS Office-t tanítottak. Nem egy szakdolgozatot adtam már ki a kezemből vele. OpenOffice-t használok most, nem egy kiadványt készítettem vele. De Scribusszal és LaTeX-kel készített könyvem is jött már ki nyomdából. A ConTeXtbe elsőre beletört a bicskám, de nem adom fel.
Én nem lennék arra büszke, hogy képtelen vagyok mást megtanulni, mint amit az egyetemen oktattak, legyen az MS Office, OpenOffice, InDesign, Scribus, LaTeX vagy bármi.

Nézegettem a hozzászólásokat, és azt hiszem te valamit félreértettél, de legalábbis itt nem találtam olyant, aki erre lenne büszke. Olyat meg főleg nem, hogy az egyetemen MS Office-t tanítanak :)

Viszont a szoftver célközönsége nagyon sok "mancinéni", akik bár nem büszkék rá valószínűleg, de a gyakorlat szerint tényleg képtelenek megtanulni az első megismert szoftvertől különbözőt. ((Illetve LOL, de hát nem a tanulással van gond, elvégre a betűtípus beállításán kívül szinte semmilyen funkciót nem vesznek igénybe, ergo bármelyik szoftver jó lenne nekik. A mancinénik baja is csak annyi, hogy "máshogy néz ki"))