Elindult az első engedély nélküli iPhone "App Store"

Címkék

A legtöbb iPhone tulajdonos valószínűleg tudja, hogy létezik egy rakás olyan alkalmazás az általa birtokolt készülékre, amely nem érhető el az Apple hivatalos App Store-jából. Tavaly év végén a MacWorld-os Chris Breen azt írta, hogy a "jailbreaking" közösség él és néhány olyan nagyon hasznos alkalmazást kínál, amelyeket valószínűleg sosem látsz viszont az App Store-ból".

Ezen alkalmazások legtöbbje - természetesen jailbreak-elés után - elérhető a 27 éves, kaliforniai végzős diák, Jay Freeman által létrehozott Cydia szoftvertelepítőn keresztül. A MacWorld most arról számol be, hogy a Cydia (az eredeti cikk megjelenése napján) megnyitja saját App Store-ját, ahol lehetőséget kíván adni a "jailbreak"-elt iPhone-okra fejlesztőknek saját alkalmazásaik értékesítésére.

A hírek szerint emellett két újabb rivális App Store van indulófélben. Ezek közül az egyik "felnőtt játékokat" árusítana az érdeklődők számára.

Noha az engedély nélküli App Store üzemeltetésbe fogóknak várhatóan hamarosan találkájuk lesz az Apple-lel a bíróságokon, a számos technológiai témájú törvényekben járatos megfigyelő szerint nem feltétlen biztos az Apple győzelme egy esetleges jogi eljárásban.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

"Cydia, a software installer developed by 27-year-old California graduate student Jay Freeman." -- "graduate" az inkább talán felsőbbéves, mintsem végzős. Olyasmi, mint nálunk, aki mesterképzésben vesz részt.

Fura, most frissítettem a Cydia-t a Touch-omon, de semmi nyomát nem látom a boltnak.
Pedig a Cydia főoldalon is ott van ez a cikk "Cydia Store: Now Open!" szöveggel.

Nem értem.
1) Ha az Apple félreérthetően tájékoztatta a vásárlókat, akkor a jailt ingyen szedje le a termékéről, mégpedig azonnal.

2) Ha egyértelmű információt adott az Apple és a vevő tudatosan fogadta ezt el, akkor a vevő élvezze az általa tudatosan választott megkötéseket.

3) Ha egyértelmű információt adott az Apple, de a vevő ezt nem értette meg, akkor így járt. Megvesz egy iPhone-t és panaszkodik, hogy nem Nokia 5800, csak ugyanúgy néz ki. Igen, a tejföl és a kefír is ugyanúgy néz ki, de a kefír savanyú (akárcsak az iPhone).

Bármelyik esetről van is szó, a jailbreak egyik esetben sem zseniális megoldás. Illegálisnak kikiáltani viszont furcsa, hiszen a vevő megvette, miért ne csinálhatná vele azt, amit akar. Csak onnantól ne állítsa róla, hogy iPhone. Én példaul többször végeztem erős beavatkozást a telefonomon, pontosabban véletlenül ripityára törtem, de nem is állítottam a roncsról, hogy az a termék az, ami volt.

"Illegálisnak kikiáltani viszont furcsa, hiszen a vevő megvette, miért ne csinálhatná vele azt, amit akar"

Ez a tévedés elég sokszor bukkan fel mostanában. Nem, sajnos a tulajdonos szerződést kötött egy disztributorral, amelyben az állt hogy neki fizetnie kell x összeget a disztributornak. Mellesleg az is állt hogy a kezébe nyomnak egy iPhone hardvert és szolgáltatást, valamint hogy bizonyos megkötések vonatkoznak az eszköz használatára ezen szerződésben.

Tehát effektive nem a vásárlóé az eszköz, nem csinálhat vele akármit, viszont használhatod a szerződésben engedélyezett módokon.

Ez olyan mint a bankjegy. A bankjegy által reprezentált pénz a tied, ám a bankjegy az államé, ha például felgyújtasz egy 200Ft-ost, akkor szabálysértést követsz el. Remélem így már érthető.
--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

> bizonyos megkötések vonatkoznak az eszköz használatára ezen szerződésben.

Ez a tévedés elég sokszor bukkan fel mostanában. Ugyanis nem lehet mindent érvényesíteni, ami egy szerződésben előfordulhat. Pld:

"Fogyasztói szerződésben az általános szerződési feltételként a szerződés részévé váló, továbbá a fogyasztóval szerződő fél által egyoldalúan, előre meghatározott és egyedileg meg nem tárgyalt tisztességtelen kikötés semmis."

"Ez a tévedés elég sokszor bukkan fel mostanában. Ugyanis nem lehet mindent érvényesíteni, ami egy szerződésben előfordulhat"

Ez a tévedés elég sokszor bukkan fel mostanában, látszik hogy nem érted amit leírsz/beidézel:
"...az általános szerződési feltételként a szerződés részévé váló [...] előre meghatározott és egyedileg meg nem tárgyalt tisztességtelen kikötés semmis."

Amikor megkötöd a szerződést és aláírod, akkor te elfogadod a benne foglaltakat, hiszen kijelented hogy akaratoddal mindenben megegyező. Maga a szerződés, mint irat a feltételek egyedi megtárgyalásának bizonyítéka (hiszen a szerződés az ügyfél nevére szól, nem egy ÁSZF).

Mindemellett, a "tisztességtelen kikötés" meglehetősen pontatlan (mellesleg sztem nem véletlenül) a rendelkezés szövegében. Nyilván úgy működik a rendszer hogyha elég sokan lázadoznak egy pont ellen, vagy teljesen nyilvánvaló egy kikötés aránytalansága a szerződő felek között, akkor a fogyasztó javára ítélnek. Ha kevesen panaszkodnak, akkor meg elsüllyesztik a dolgot.

Mindent összevetve, ha te iPhone-t veszel, akkor bizony minden további nélkül el kell fogadnod a megkötéseket benne, vagy jogod van elállni a szerződés megkötésétől és így nem lesz iPhone-od. Persze csak ha fény oldalán akarsz maradni. De ez eléméleti fejtegetés csupán, felőlem mindenki azt csinál amit akar :)

--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

> Amikor megkötöd a szerződést és aláírod,

Nem vettem még iPhone-t, ezért nem tudtam hogy alá kell írni szerződést az Apple-el. Nem baj, erre a szitura is vannak törvények, de nem keresem elő őket.

> akkor te elfogadod a benne foglaltakat,

Vagy nem. Cserébe számolnom kell az esetleges jogkövetkezményekkel. Merugye a jogkövető magatartás nem azonos a szerződéskövető magatartással. :-)

> felőlem mindenki azt csinál amit akar

Felőlem is. (Pld van aki a BSA-t hatóságként kezeli, vagy a mindenféle szerződéseket törvénynek. Az ő dolga.)

Igen, ez bennem is felmerült, hogy esetleg korlátozott használati jogokat vesz csak a vevő. Mivel sosem vettem iPhone-t (és remélhetőleg nem is szorulok majd ilyesmire), nem tudom, hogy hogy is megy a dolog. Elmegyek a boltba, megveszem a dobozt, és valahol aláírok vagy bekattintok bármiféle szerződést? (Windowsnál így megy, azt tudom.)

Alá kell írnod a szerződést. Egyébként az a fura, hogy eddig nem volt abból gond hogy egyesek eladják a telefont. Persze ebben az esetben az viseli a telefonnal való visszaélés következményeit, aki a szerződést aláírta és nagy valószínüséggel nem a vevő.
--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

Ha lenne egy iphoneom akkor biztosan nem törődnék azzal, hogy az apple szerint illegális a jailbreak. A rendőr úgysem fogja megnézni, hogy jailbreakelted-e a telefonod. Ha annyira zavarja az applet pereljen be mindenkit egyenként, de előtte jó ha nyit egy saját ügyvédi irodát. A jailbreak ugyanakkor nem a legjobb mód egy cég szabotálására az elkövetett bűnei miatt.
Szerintem mérnök ember ne tervezzen olyat amit nem lehet szétszedni és újra összerakni, de ez csak az én véleményem.