Safari 4 beta - "a világ leggyorsabb böngészője"

Címkék

Az Apple bejelentette Safari böngészője következő nagyobb verziójának első beta kiadását. A Safari 4 Beta elérhető PC-re és Mac-re egyaránt. A Cupertino-i vállalat szerint a Safari 4 gyorsabb az Internet Explorer-nél, a Mozilla Firefox-nál és a Google Chrome-nál is.

Az Apple bejelentésében az olvasható, hogy az új Nitro motort használva a Safari az iBench és SunSpider benchmarkokban mért teljesítmények szerint a Javascript-et akár harmincszor gyorsabban hajtja végre mint az Internet Explorer 7 és több mint háromszor mint a Firefox 3.

A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Nem is szabad mindent elhinni ;)

Már a jelenleg stabil Safari-t is kikiáltották a leggyorsabbnak, csak az volt az érdekes, hogy az Apple által a honlapjukon közölt tesztekben a Firefox 2 szerepelt összehasonlításként. Most sem a Firefox 3.1-re hivatkoznak (ami szitén béta, pontosabban az már béta 2), hiszen az abban érkező új JavaScript motorral szemben feltehetőleg fordított lenne az eredmény...
Az Explorer 7-re meg talán már hivatkozni sem illik... főleg nem JavaScript futtatás terén (mert ha nagyon kekec akarok lenni, olyat az Explorer nem ismer)...

Mindettől függetlenül hajrá böngésző fejlesztés!... hajrá szabványosság!... hajrá gyorsaság!... ja, és hajrá korrektség a versenyben is! :)

Nitro JavaScript Engine

Safari 4 introduces the Nitro JavaScript engine, an advanced bytecode JavaScript engine that makes web browsing even faster. In fact, Safari 4 executes JavaScript up to 6 times faster than Internet Explorer 8 and up to 4 times faster than Firefox 3.1.

Safari 4 Features - Advanced Web Technologies

--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

Legalább van verseny a böngészőpiacon :) - így a jó :) mint amikor "már nem lesz win***, és a Linux disztribúciók közt lesz a verseny" :D vagy akkorra már azon lesz a vita, hogy BSD vagy Linux :D .... boccs'...este van :D ............. aki ezt flamebait-nek veszi, az bizony kattintson jobbkezes egér esetén a bal egérgombbal a felhasználói neve alatt található kilépés gombra, hogy még véletlenül se tudjon hozzáírni ehhez' :D

--
Sz.L.!

én ugy tudom hogy az opera 10 készülő új motorja gyorsabb, meg ahogy látom nem is hasonlították vele össze, gondolom nem véletlen :>

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.28.3

Nem véletlen valóban, mivel az opera készülő motorja még nincs kiadva, sőt még nincs használható állapotban, tehát SunSpider-t se lehet vele futtatni.

Amire te emlékszel az egy Opera fejlesztő blogbejegyzése volt arról, hogy a motor azon funkciói, melyek már működnek, milyen gyorsak, és ez alapján milyen sebesség várható majd, ha elkészült...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

tök mind1, a 9.63 már ver mindent amit láttam/használtam vagy ami alá fejlesztek. napi szinten tesztelem bugfoksz2/3, ie7/8, opera, safari, chrome alatt az alkalmazásaimat és már messze opera a nyerő. a szabványosság más dolog, de a js motorja sokkal gyorsabb [már érzésre, nem beszélve a profile-erek által adott értékekről] a fentiekénél.

se nem gyors, memleakel, ajax requestekbol jo ha neha mukodik a fele, nem jelenit meg olyan oldalakat mint facebook pl.

de jolesz tuti egyszer
--
.

"iBench is a discontinued browser test suite written in ASP and JavaScript by Lionbridge, VeriTest and PC Magazine."
[...]
"At the 2007 Worldwide Developers Conference, Steve Jobs used a modified version of iBench 5.0 to show the render speed of Safari 3.0 versus Internet Explorer 7 on Windows XP."

Mérvadó ez így? A modified version of ibench nekem azt sugallja, hogy van hozzá forráskód, tehát ha az apple a saját termékét benchmarkolja vele...

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

A leggyorsabb böngésző, amíg meg nem jelenik a Firefox 3.1 vagy az új Opera meg az Internet Explorer 8

Csak mert mire stable lesz addigra nagyjából már az említett böngészők is elérhetőek lesznek.

Mellesleg a SquirrelFish-t (Nitro-t vagy most éppen hogyan nevezik a marketingesek) a Tracemonkey-nak kell nekiereszteni, úgy sportszerű, ez szól vinnui-nak is, aki ne csak tesztelgesse a Firefox nightly-kat, hanem ezt is tegye meg:

about:config
javascript.options.jit.chrome (True)
javascript.options.jit.content (True)

Persze nem egészen minden a JS, de felteszem azért a leggyorsabb böngésző, mert a leggyorsabban érhetjük el vele a weboldalakat, webalkalmazásokat.

Sajnos egy böngésző sebességében csak egy rész a JS motor. Nekem sokkal fontosabb hogy pl új ablak/tab nyitás esetén ne várjak, ugyanez ha váltok egyikről a másikra, valamint ha egy fülben tartalom töltődik, ne fogja meg az egész böngészőt. Ezekben nagyon gyenge a FF, akár szkvirrelfiss on, akár off.

az még rendben van hogy az operával nem hasonlítják (szigorú értelemben az igazság elhallgatása nem hazugság), de hogy a béta állapotú szoftverüket pl a firefox nem bétáévál hasonlítják össze nem az a kategória hogy általában minden cég magáról állítja hogy a legjobb a világon

Azert az szar marketing szoveg lenne, hogy a 4 piacvezetobongeszo kozul a minek a legszarabb, vagy az utlso elotti, vagy az az elotti. Ellenben, hogy az elso, az mar igen, az mar kiadhato.

No, meg a mozilla bejelentette, a beta-t, az M$ 2 fele bongeszon is dolgozik, lassan kijon a chrome is, van(?) beta opera, vmit kell csinalni nekik is...

BTW honnan a p***bol szedik ezeket a neveket? "gazella" "Nitro"... Vajon mennyit matekozhatnak ezeken :D

Nemrég volt egy neves esemény ahol egymásnak estek kamerák előtt live a google androidosok a nokia symbianos arcokkal. A vége az lett - bár majdnem lekurvaanyáztak egymást -, hogy közösen nyugtázták mindenről a Microsoft tehet aki else jött. Az egyik újság meg is jegyezte, hogy nem véletlenül nem volt ott, mivel az esemény neve Open Mobile Summit.

No rainbow, no sugar

Lehet én tévedek (ami nem kizárt) de úgy olvastam hogy a Chrome már nem béta. Bár ahogy elnéztem nekem még az. :P
Vagy Linux verzióra gondoltál? :)
Név onnan jön, hogy felvesznek pár kreatív szakembert akik napokig szívnak és csak gombán élnek és eredeti orosz vodkán. Egy hét után előállnak az új kódnévvel. ;)

all resistance is useless

PC-re mikor lesz nem-windowsos verzio?
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Jó-jó, de lecseréljem-e amiatt a Firefoxot, hogy egy másik böngésző 10%-kal gyorsabb nála? Dehogy cserélem! Csomó kiegészítő van Firefoxhoz, ami semmi más böngészőhöz nincs, ingyenes, nyílt forráskodó, fut mindenütt, innentől nem hat meg, ha X böngésző gyorsabb nála Y %-kal. De egyébként is olyan kiegészítőket használok már FF-hez, amik miatt nem tudnék váltani.

Őszintén szólva ki nem szarja le, hogy melyik böngésző rendereli gyorsabban az oldalakat? Legyen kényelmesen használható, legyenek olyan szolgáltatásai, amelyek hasznosak a számomra, esetleg legyen testre szabható. Opera, Firefox, kinek melyik tetszik jobban. A Safari hozzájuk képest egy fapados cucc, és ezen az sem tud javítani, ha három tizedmásodperccel hamarabb betölti nekem a weboldalakat.

Lehet hogy egy barom vagyok, de a FF tetves lassúsága, és állandó egyéb problémái miatt, nálam a "useless" Safari a main browser. A Safari 3 sem volt lassú, de most a 4 beta még erre is rátesz egy lapáttal minden tekintetben. Az Operával szemben szerintem abszolút nyerő, a FF extensionjei meg nekem nagyon ritkán adnak pluszt a böngészési élményhez. (a noscript egyedül ami jó lenne)
Szóval a Safari nekem kényelmesen használható, kézreálló, gyors.

Safari Acid3 Test 100/100, FF 3.1b2 93/100

Ez a mért sebesség dolog egyébként nem egyenlő a sebesség érzettel. Legjobb példa erre az Opera. Lassú régi gépen, lassú nettel nem használnék mást, hiába marad el mért paramétereiben a FF-tól vagy a Safaritól.

Amiért ezt mondom:
- Operának érzésre sokkal reszponzívabb az UI-ja (itt tényleg ms-ok döntenek, de a közérzetnek számít)
- Az Opera sokkal inkrementálisabb módon, fokozatosan felépítve jeleníti meg a weboldalakat, azaz lassú net esetén sokkal hamarabb elkezdheted nézegetni az oldalt és a linkeket az oldalon, hogy melyiken is mennél tovább.

Nade ennek ellenére tény, amikor gyors lett a netem már erősen elgondolkodtam a Firefoxon, és amint gyors lett a gépem is: váltottam :)

Lynxnél is gyorsabb? :D
A sebesség nem minden

Felraktam :) Vista alatt a HUP megnyitva, és csakis az! És Így megeszik 140 megát! Firefox _26 tabbal_ 202 megát :D Ezigen !

Szerk: Kipróbáltam csak megnyitottam 5 tabot és máris 240 megát eszik :)

Ne viccelj már, hogy neked 512 RAM-mal ment a Vista türhetően.
1G RAM-mal már elindul, de alaptalepítésben, friss boot után 60%-ot mutat a memóriahasználat.
Kb. a vmware infrastructure clientet tudom megnyitni, meg benne 2-3 konzol-ablakot, és el is fogyott az 1G RAM.
1G RAM is édeskevés a vistához. Maximum ha az Asztalt akarod nézegetni, akkor elég.

Nálam 2 GB RAM mellett is folyamatosan piszkálta a swap fájlt, közvetlen boot után. Egy firefox + netbeans indítás után meg már homokórázott rendesen. Érdemi produktív munkára 4, de inkább 8 GB RAM kell alá.

"Ubuntu is an african word, meaning: 'I don't have enough money to buy a Mac'"

Erdekes, en elinditottam egy netbeans forgatast (ami inkabb memoria, mint prociintenziv), mellette bongesztem firefoxban 3-4-5 tabon is, es nem lassult be. Pedig Vista volt, 1G rammal. Nem tudom, ti mit tudtok vele csinalni, worksforme.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy azt én sem szeretem a Safariban (OSX-en), hogy leakel, mint állat.
Ha egy hétig nem zárom be, simán eszik 2-2,5 giga RAM-ot is.
Meg van nyitva mondjuk 4 ablak, összesen 10-20 tab, de már fusionban nem tudok indítani semmit, mert nem elég a 4G RAM, ami van.
Ilyenkor Safari Cmd+Q, érdekes, felszabadul 2-2,5 giga RAM, aztán Safari->History->Reload all windows from last session, és megáll 200-300 megánál ugyan az.
Na ezt javítsák ki, mert ez a kedvenc böngészőm, de ezt marhára utálom benne.
(Bár hallottam olyat, hogy ez a jelenség a ratyi Flash implementáció miatt van, de akkoris.)

Úgy nem nagy kunszt gyorsnak lenni, ha tized annyit tud, mint az FF :-D
IE7, FF3, és az eggyel régebbi Safarival csináltam teszteket, és döbbenetes, mennyi mindent nem tudott a Safari... CSS úgy ahogy, de JS-ben baromira szegényes. Opera szintén (a pontos verzióra nem emlékszem, mert rekordidő alatt töröltem, mikor kiderült, hogy nincs a tag.innerHTML-nek settere...)

CSS úgy ahogy, de JS-ben baromira szegényes
CSS úgy ahogy egy olyan böngészőre amelyik 100%-ban teljesíti az ACID3-at? Ne nevetess már...
JS-ben szegényes: azért csak elkaristol benne szerencsétlen Google Docs, meg gmail, meg az összes eddig általam látogatott oldal javascriptjei... Tényleg fos. :)

Nah tesztelgetem 1 napja ezt az új kiadást. Némileg felemás érzéseim vannak.
Első körben az UI-n van még mit dolgozni. A chrome szerű tabbolást szokni kell. Vicc, hogy a reload gombot bevágták a címsorba és csak a komplett oldal letöltés után jelenik meg. Engem mondjuk pont nem zavar van nekem jó kis cmd+r-em, de a newbie user kétségbe fog esni. A top sites lehetőség kiváló be is fixáltam a kedvenc oldalakat, hagytam 1 sort automatán és ki is váltotta a kezdőlapot. Igazán haszontalan, viszont szép feature, ahogy "fadelget" a megnyitott oldal, nincs az a darabos érzés.

A sebessége félelmetes. Egyszerűen mindent űberel, legyen az FF beta, Opera. A chrome van kb a nyomában de az meg butuska. A developer eszközöket is kellő mértékben fejlesztették, nagyon hasznos kis kütyü lett.
Ahogy észrevettem a memória használatot is gatyába rázták. Nálam több mint 1 napja fut perpill 22 tabbal 3 ablakkal és íme az eredmény: http://img291.imageshack.us/img291/3244/picture2z.png

Ha az UI butaságait kicsit helyrerakják, plusz adnak időt hogy megszokjam az új dolgokat, nagyon jó kis böngésző lesz. Nálam eddig is nyerő volt, most már még inkább az.

PS: Ami nagy FF hiányosság és a Safari csipőből tudja. Képek megjelenítésénél FF egyszerűen leszarja a színprofilokat és hibásan jelennek meg a fotók, míg a Safari szépen hibátlanul jeleníti meg őket. Nálam ez nagy plusz.

szerk: Ha valaki kicsit variálni akar még vele: http://pointum.com/safari-tweaks.html
------------------------------------------------------------------------
MacBook Pro 2.2 OSX 10.5 - PowerMac G4 Dual 450 OSX 10.4 Server

Tény a motor alatta kicsit más, de először sima Safarit próbálgattam, ugyan az. Ez a webkitezés már csak az én mániám.

Fonya: Igen ez a problémám. Szerintem, pedig igenis elvárható egy böngészőtől hogy azt jelenítse meg ami valójában ott van. Azért ez aggályos tud lenni egy Flickr vagy Deviantart böngészése során.

Szotsaki: Ez jó, és mélységesen igaz. :) Apple marketing gépezete sosem az igazmondásról volt híres. Azt azért hozzátenném, hogy a megvalósítás minősége is sokat számít, ebben pedig azért az Apple ott szokott lenni a toppon. De azért tényleg vicc 1-2 megjegyzésük a Safariról.

------------------------------------------------------------------------
MacBook Pro 2.2 OSX 10.5 - PowerMac G4 Dual 450 OSX 10.4 Server

Szerintem meg egy preview varhato el egy bongeszotol, es ha vmi nagyon szinhelyesen, es a maga tokeletessegeben kell, hogy megjelenjen, akkor azt csinalja a megfelelo progi. A Te eseted SZVSZ sokkal kisebb prioritasu, mint pl a memoria szivargas, es egyeb bugok, java/js sebesseg, https atveres.