Az ActiveState nyílt forrásúvá tette a Komodo Edit-et

Címkék

Az ActiveState bejelentette, hogy nyílt forrásúvá tette a Komodo IDE-re épülő, dinamikus programnyelvekhez - például Perl-hez, PHP-hoz, Python-hoz, Ruby-hoz, és Tcl-hez - használható Komodo Edit szerkesztőt. A számos fejlett szolgáltatást - pl. Vi emulációt, szintakszis kiemelést és ellenőrzést, Emacs billentyűparancsokat, stb.) kínáló editor ugyanúgy licencelődik mint a Mozilla Firefox, azaz elérhető a Mozilla Public License (MPL), a GNU General Public License (GPL) és GNU Lesser Public License (LGPL) feltételei szerint. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Ugyan nem gyakorlati tapasztalat, régen próbáltam már ezt az editort, de azért hasznos lehet. Mivel nem közvetlen tapasztalat, ezért cáfoljatok meg, ha nem igaz valami. :)

Egyrészt magáról az editorról azt érdemes tudni, hogy ugyanarra a kódbázisra épül, mint a Firefox, a Thunderbird és egyéb hasonló programok. Ennek egyik előnye az, hogy kiterjesztések telepíthetőek rá, ráadásul az egyre népszerűbb JavaScript nyelven (és Pythonban) lehet ezeket a kiterjesztéseket leprogramozni. Emellett korrekt tudású editorról beszélhetünk.

Másrészt jó lenne látni, hogy ha az editor funkciók egy része a Firefox felé is irányt venne, és ez a nyitás ezt most lehetővé teszi. Valószínűleg annak semmi értelme nem lenne, ha a Firefox-ba magába bekerülnének editor funkciók, de ha kiterjesztésként elérhetőek lennének, akkor az érdekes lenne. Olyanra gondolok, mint hogy egy szerveren online szerkeszthetsz egy fájl egy sima textarea-ban, amit egy kiterjesztés átalakít neked kódszerkesztőre, kódkiegészítéssel és hasonlókkal.

-boogie-

En is most lattam eloszor ezt a cuccot, de ranezesre vannak benne advanced feature-k: http://www.activestate.com/Products/komodo_ide/feature_showcase.mhtml
Peldaul tud mindenfele kodokat debuggolni (pl. javascriptnel jol osszebaratkozik firefoxszal), interaktiv modban futtatni, schema alapu xml szokiegeszites, meg ilyenek. Ranezesre ez egy crossplatformos lightweight webprogramozoi IDE.

Boven: http://www.activestate.com/Products/komodo_ide/edit_features.mhtml

Sajna az, hogy ugyan a Mozilla framework-re nem feltetlen elony. (Mozilla + Scite + python)
2 db sql fajl van megnyitva most, 54 megat eszik.
Lassan is undul, de ha mar fut okes.

Javascript-el es Python-al aranylag konnyen scriptelheto.
XPCOM-on keresztul szinte mindent meg lehet csinalni mindketto nyelvvel, de nem igazan jol dokumentalt.

A kod kiegeszitese valoban nem igazan brillians.
Fajlon belul mukodget, egyebkent pedig elore elkeszitett kis definicios fajlokat hasznal, amit sajat magunk is elkeszithetunk.
http://community.activestate.com/faq/codeintel-cix-schema

Amiert en hasznalom:
- Windows-on nem nagyon tudok igazan jo alternativat (olyat ami nem teljesen idegen a megszokott Windows-os szerkesztoktol [nem emacs vagy vi]).
- python szkriptek
- search/replace python regexp szintaxissal

Pythonhoz nekem a WingIDE sokkal jobban bejott (igaz az nem free), mert nagyon profi a kodkiegeszito (vagy hogyhijjak) funkcioja, ami tamogatja a pyQt, wxWidgets, pyGTK stb modulokat is.

Sajnos ez nem a Komodo IDE hanem csak Edit, tehat nincs benne semmi debug/kodfuttatas feature.

Meg mindig nem ertem, miben tudnak tobbet ezek, mint a vim vagy a gvim. Annal jobb fejlesztoeszkozt nem sokat lattam eddig (perl, php, python, html/js). Pedig joparat kiprobaltam mar...