zdesigner blogja

Kedves kis etnikai tisztogatás

Biztos csak jót akarnak a magyar kisebbségnek azok az áldott jó emberek...: https://index.hu/kulfold/2023/08/31/ukrajna-iskola-igazgato-karpatalja/

Csináltak még pár ilyet az "egységesítés" nevében, a jó öreg kommufasoviniszta téveszmék által irányítva, pl. a turulszobor lebontása vagy vereckei emlékmű megrongálása, de azok nem egy közösség alapvető jogait veszik el. (Walesben és Írországban érdekes módon működik a regionális/őshonos nyelvhasználat támogatása és ott az emberek maguk mondanak le róla, nem kulturális/etnikai tisztogatás folyik.)

https://index.hu/kulfold/2023/03/24/ukrajna-karpatalja-turul-szobor-per…

https://pestisracok.hu/tombolo-magyargyulolet-ukrajnaban-a-vereckei-eml…

Sajnos ez nem politika, hanem az egyértelmű, szomorú tények.

Aki talál "indokot", hogy ezt az ukrán rendszert támogassa, az egyszerűen szociopata.

Mindenki megőrült?

"A Covid intézkedések által okozott pénzügyi és emberi jogi katasztrófa és energiakrízis mellett további 10% éves jövedelemadóval és 10% éves, bankban lévő pénzállományra kivetett adóval támogatja kötelező érvényűen mindenki egy olyan ország háborúját, ami messze nem felel meg az EU csatlakozás követelményeinek. Hogy meddig tart ez az állapot, még nem tudjuk, de ezen támogatás révén minél tovább. Ez az ára a részben képzelt elveinknek, amivel egyúttal önellentmondást is képezünk. A tömegmanipuláció pénzügyi költségeit már megfizették. Reméljük, hogy örömmel fizet és ha beválaszthatnának minket az EU parlamentbe (de nem így működik a rendszer), akkor megtennék!" - Ezt így kertelés nélkül is kimondhatták volna, csak sajnos az átlagszavazó túl hülye, meg ezeket a gazdasági kártevőket nem lehet egyszerű rovarirtóval eltávolítani.

Emlékszik még valaki, amikor a 2004-es kampányukban az MSZP azzal riogatott, hogy mennyi pénzt vesz ki fejenként minden adófizető zsebéből a szociális kiadás, ha az állampolgársági kérdésben igennel szavazna az érvényesítő többség? Na az az összeg egy ordas nagy hazugság volt, ez a 10-10% meg valószínűleg optimista becslés. Ennyit nem érnek a megfoghatatlan európai értékek, amit az ukrán kormány sosem képviselt, ne mosdassa senki a szerecsent. Akinek meg ér ennyit, az fizessen be valami alapba, ne tőlem lopjon.

Mindegy, csak a hatalom meglegyen

Nyilván más országok szavazói nem követelhetik a menesztését, úgyhogy végre őszinte lehet. Ezt remélem, hogy az erősen központosított EU hívei, akik közben a vírustól is rettegnek, elolvassák:

https://index.hu/kulfold/2021/03/05/a-francia-miniszter-szerint-az-eu-n…

Szóval ismét, az erős központosítással az a gond, hogy valami káderek az elefántcsonttoronyban eldöntik, hogy szerintük mi a jó néhány régióban és azt a többi kárára szépen bevezetik. Magyarországon is ez megy, csak kisebbek a régiók, az önkormányzatok meg szopnak.

Ez már a Brexit?

Úgy tűnik, hogy silányult az emberi munkaerő minősége a tehetséget alig igénylő szolgáltatások esetén az utóbbi évben. Például az Amazontól egyre gyakrabban kapok hiányos csomagot vagy mást, mint amit rendeltem. A legdurvább az volt, amikor rendeltem valamit, aminek van saját doboza, Amazon dobozba nem került bele, nem is lett lezárva, csak rábaszott valaki egy címkét és kilopták út közben (vagy már az Amazon raktárban) a tartalmát. Persze pont sürgős lett volna. Na mindegy. Ha nincsenek európaiak, máshonnan kell importálni a munkaerőt. A lecsúszott, városi suttyó, fehér cigány angolok (a scally-k) csak balhézni, lopni, késelni tudnak, a pakikat meg megérteni is nehéz.

RIP OP2

Hirtelen újraindította magát, miközben Amazonon égőt keresgéltem, azaz tett volna rá egy kísérletet, de a 1+ logó után megint elfeketedett és rezgett egyet, aztán megint jött a logó. A LineageOS logóig sosem jutott el.

Sajnos a OnePlus elég hamar kirántotta alóla a támogatást. Tudtam, hogy túl jó vétel volt, 250 fontért vettem, amikor 400 forint volt egy font, 4 GB RAM van benne, 64 GB tárhely, még most, 3 évvel később is ilyen áron vannak a hasonló képességű telefonok.
Szerencsére a LineageOS támogatja, szóval nem sokáig maradtam frissítés nélkül.

Épp most nyírta ki a Linux az új SD kártyámat

2 hónapja vettem. A laptopnak van beépített olvasója. Másoltam rá egy 1 gigás fájlt, közben böngészi is akartam a kártya tartalmát, ami mondjuk hülye ötlet, mert egyszerre csak egy dolgot tud csinálni. Ki is fagyott a Nautilus, de annyira, hogy zombi process lett. Na, akkor legyen reboot. Újraindításra csak várt, valami Disk Managerre. Aztán telehányta a képernyőt valami I/O hibaüzenetekkel. Aztán hard reset jött. Azóta a dmesg mmc0: card never left busy state üzenetet ír. A múltkor azzal szívtam, hogy csak korrupt exFAT-ra formázott a Linux és az Androidnak kellett kijavítania, mostmár nem is olvassa a 64 GB-os kártyát. Úgyhogy ennek többet nem adok SD kártyát. Inkább veszek egy külön olvasót. A tököm tele van, hogy ez is szar. Legközelebb már tényleg Mac-et veszek, pedig undorodom az Apple eddigi tevékenységétől meg a sok kis nyáladzó, Apple-imádó ratyitól is. Faszom.

Ezt a Firefox for Androidot hova tudják még lerontani?

Most valakinek a hihetetlenül elmés újítása, hogy az Olvasási listát bekúrták a könyvjelzők közé. Mert valakinek bizonyára fájt, hogy ez a funkció működik. Hát már nem működik. Sőt, az ikon sem jelenik meg a címsorban. Nem mintha jó helyen lett volna ott, simán tehették volna a menübe azt az ikont a konyvjelző csillaga mellé, de ez részletkérdés. A reader.parse-on-load.force-enable se hozza elő. Ipari hulladék.

Ezen is jót nevettem

„Az esetlegesen okozott kellemetlenségért szíves elnézését kérjük! Bízunk benne, hogy a bank fejlődő infrastruktúrájának köszönhetően a jövőben még magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk Önnek biztosítani!”

Ez van az OTP honlapján. OTP és színvonal. Két ellentétes fogalom.

A Masat-1 startjának évfordulója

Nemsokára egy éve lesz, hogy a Vega az első repülésén Föld körüli pályára juttatta az első magyar cubesatot, ami azóta szinte megállás nélkül küldi magáról az infót a kíváncsi füleknek. Az évforduló alkalmából egy rendezvénnyel szolgálnak az érintettek az érdeklődőknek.

Kapcsolódó cikk: http://cubesat.bme.hu/2013/02/06/meghivo-az-1-eves-evfordulora/

Hátha érdekel még valakit itt rajtam kívül is. Én sajnos nem érnék oda 4-re. :(

A BME Cubesat Google+ oldala: https://plus.google.com/u/0/100555410099016194078

Buffer space és a fórumok

Tönkrement a Linksysem, úgyhogy vettem egy TP-Link TL-WR1043ND-t. 5 év garancia van rá, gondoltam az nem lehet rossz. Hallottam róla ezt-azt, de kijött már sok firmware frissítés, gondoltam csak megoldották a problémákat.
Kb. egy hét használat után egyszer csak megszakadt a wifi kapcsolatom, illetve nem bontott le a gép, de a Skype beszélgetésem és az éppen folyó FTP műveletek megszakadtak. Nem voltam valami boldog tőle. Elkezdtem pingelni a routert és többségében ilyen üzeneteket kaptam:
ping: sendmsg: No buffer space available
Fogalmam sem volt, hogy mi ez. Linksysszel nem volt ilyen. Letiltottam és újraengedélyeztem a NetworkManagerben a hálózatot, hátha az segít, de nem értem el vele semmit, ifconfiggal is hiába tiltottam az interfészt. Bár lehet, hogy a kettő ugyanazt csinálja, mindegy. Nem értem el vele semmit, rákeresni pedig nem tudtam, úgyhogy újraindítottam a gépet, hátha az megoldja... Úgy tűnik, hogy megoldotta, azóta nem jött elő a probléma ezen a gépen. Persze volt helyette más, például néha elérhetetlenné vált a router webes beállító felülete, SSH meg persze nincs, gyári firmware volt rajta. Ezen csak a router újraindítása tudott segíteni, pedig fél napot vártam, hogy bejöjjön a webes felület. Ilyet meg nem szívesen csinálok hardveresen.
Lecseréltem a firmware-t OpenWRT-re, mert azt állítólag vissza lehet állítani gyárira, míg a DD-WRT-t macera és egyébként is barátságosabbnak tűnt az OpenWRT. Egész jó kis cucc, de itt is böfög néha a wifi. Ma egy másik gépen találkoztam a ping: sendmsg: No buffer space available üzenettel. Ott az újraindítás sem segített. 25% körüli a packet loss és legalább százszor lassabb a válasz a pingre, néha ezerszer vagy többször, mint a többi kliensen.
Fogalmam sincs, hogy ez mi lehet, pedig már másodszor esek neki a Google keresőnek. Ahány fórumon írnak a problémáról, annyi a megoldatlan szál. Amire azt írják, hogy megoldott, az nem old meg semmit és ez is kb. egy fórumtéma. Az összes többin felteszi valaki a kérdést, az esetek felénél nem jön válasz, legfeljebb a többi kérdező csapódik hozzá, hogy megoldotta-e már valaki, az eredeti kérdező meg hozzá sem bagózik. Néha feltesznek pár kérdést válaszként, de igazából semmi érdemleges nem születik. A legdurvább az, amikor az eredeti kérdező vissza sem néz az oldalra, a segítő kérdésére nem válaszol.

Akár +20 GB hely az Ubuntu One felhőben ingyé

Most jelent meg az Ubuntu One Blog bejegyzésében, hogy a Dropbox módszeréhez hasonlóan plusz helyhez lehet jutni előfizetés nélkül. Bár nem olyan népszerű a Canonical felhője, mint a Dropbox, ugyanúgy van kliens a népszerűbb asztali és mobil operációs rendszerekre, az ingyenes tárhely tekintetében alapból nagylelkűbbek és most már tovább is bővíthető, meghívott és beregisztrált ismerősönként fél gigával, összesen legfeljebb húsz GB-tal. Illetve a meghívott is kap +500 megát.
Ha valakinek még nincs U1 accountja és szeretne, továbbá nincs ellenére, hogy megszánjon még 500 mega tárhellyel, akkor ezen a referencián keresztül regisztráljon. Köszönöm. :)

Új Unity bug?

Egy olyan bugba ütköztem Ubuntu 11.10-en, amiről még sosem hallottam korábban. Valószínűleg az esti frissítés hozta.

Tegnap este feltelepítettem PPA-ból a SkypeTab NG-t. A Skype az, amit a legjobban utálok Linuxon, sőt, szinte az egyetlen, amit utálok. Windowson meg nem használom, állítólag ott még szörnyűbb, nem lehet letenni az állapotikonok közé, lassú, rosszul tervezték a felületét és gyakran kifagy. Nálam csak az utóbbi eset áll fenn, kb. 20-ból 1 alkalommal fagy, vagy talán egy kicsit ritkábban. Ilyenkor általában elkezdi tekerni a processzort és fogyasztani a memóriát, amit többnyire nem veszek észre, mert van szabad erőforrásom, ha nem fut épp virtuális gép. Viszont nem tudom, csak kilőni, a menüjére nem reagál. Ha elindítom a nap elején, este pedig bezárnám, fogalmam sincs, hogy mikor halt meg és hányan kerestek volna, a ronda, zöld paneltálca-ikon (amit nem lehet lecserélni és a többihez képest ocsmányul világít) a helyén marad. Legalább tisztességesen kihalna, akkor látnám, hogy újra el kell indítanom.
Szóval feltettem a SkypeTab NG-t, ami egy fülekkel ellátott ablakba tenné a Skype ablakait, a partnerlistát, a csevegéseket, a hívásokat. Előtte természetesen frissítettem a rendszert. Azt vettem észre, hogy ha a launcherön (schwa hangra -en vagy -ön?) – a baloldali sávon, amin az indító- és alkalmazásikonok vannak – dokkolom („Indítóban tartás”) a programot, bezárom az ablakát (a program továbbra is fut, ott az ikonja a tálcán, jobbra fent), majd a tálcáról újra meghívom a partnerlistát („Aktiválás”), akkor a launcher egy újabb Skype ikont hoz fel (a SkypeTab NG is ezt az ikont használja), ami ugyanúgy reagál, mint a másik, megjelenik a nyíl, jelzik, hogy van aktív ablak ettől az alkalmazástól, ha pedig bezárom, akkor mindkettőtől eltűnik a nyíl, de az új ikon nem tűnik el. Ha jobb gombot nyomok rá és kiszedem, hogy „Indítóban tartás”, akkor eltűnik az ikon, amin ezt a műveletet végrehajtottam, de ha a másikra is jobb gombot nyomok, onnan is eltűnik a pipa, bár az ikon ott marad.

Google+ változások

Július óta nyúzom a Google+-t és nagyjából követem a változásokat, olvasom a híreket (nem hivatalos Google+ Blog, Google Blog). Rengeteg dolog változott, folyamatosan beépítik a Google szolgáltatásokat, ahogy az várható volt és az emberek is gyűlnek. Nekem tetszett mindig is, hogy az arcomba nyomják a köröket és azok szerint állítom a postok és egyebek láthatóságát. Viszont valami mintha eltűnt volna. Nem a Sparks, annak csak a menüje tűnt el. Úgy emlékszem, hogy amikor szerkesztettem egy már korábban közzétett postot, módosítani lehetett a láthatóságát is, ugyanúgy, mint amikor először írtam, tehát ha pl. a Haverok körrel megosztottam először, később el tudtam venni ettől a körtől a megosztást. Most viszont nincs ilyen. Azt látom, hogy eddig kivel osztottam meg, látom a hülye profilfotóikat, de nem érdekel, ha szerkesztem a postot, nincs alul a megosztás sáv, ha pedig a megosztás linkre megyek, más körrel is meg tudom osztani a postot, de elvenni nem tudom. A Google+ Helpen sem találtam erről semmit. :(

Routert vennék, de nem kapni

Elterveztem, hogy veszek egy routert. A WRT5GL jó szolgálatot tett és nem vagyok márkabuzi, de mindenképp Linksysben gondolkodtam (és mindenképp L-esben). Ellátogattam a gyártó honlapjára, ahol rögtön az arcomba tolták az E sorozatot. Kattintgattam egy sort, elolvastam a leírásokat, meg ilyesmi, ahogy az lenni szokott. Kinéztem az E2100L-t, aztán rákerestem árgépen, árukeresőn, olcsóbbaton a termék nevére, de nem adott eredményt. Rágugliztam úgy, hogy a magyar oldalakat mutassa csak, de néhány fórumon kívül nem sok eredményt adott. Máskor ha rákeresek valami termékre, az első helyen a gyártó weboldalát, aztán három oldalon át mindenféle bolt honlapját listázza ki a Nagy Testvér és úgy kell kiegészítenem a keresőmezőt, hogy felejtse el a boltokat, ha nem vásárolni akarok. Most meg így vagyok, szórni akarom a pénzt és úgy tűnik, hogy senki sem árul Linksys E2100L-t. Ez érdekes.

Ez már a KDE4?

Tegnap volt szerencsétlenségem a KDE 4.5-höz és én még mindig azt látom benne, hogy bug hátán bug. Pedig nem is a sokak által lehúzott Kubuntut próbáltam, hanem egy frissen telepített openSuse 11.3-at, a csomagok frissítése után, bármiféle community tároló nélkül.
Hozzáadtam az asztalhoz egy új panelt és elhelyeztem felülre. Az alsó panelon levő néhány elemet át akartam húzni a felsőre. Mikor ezt megpróbáltam, a kép elsötétült és megjelent az összeomlásjelző ablak a katicabogárral. Megkérdeztem az én KDE-imádó kedves ismerősömet, akié a gép, amire a Suse települt, hogy ez most how the fuck. Aszongya:
- Ezt nem így kell csinálni.
- Jaaa, hogy a fél KDE a panel drag & drop támogatásának hiányában elhasal, mert én csináltam egy teljesen megszokott dolgot! Ezt még az az agyonherélt Gnome is tudja.
Később az ablakkezelés hülyült meg, mozgásképtelenné váltak az ablakok és persze minden plasmoid – csak az alt-tab működött –, míg ki nem lőttem konzolon a plasma-desktop processzt. Ennél még a 3 éve állandóan összeomló Enlightenment DR17 is alkalmasabb volt a mindennapi használatra. Aztán a következő néhány órában, amikor semmi olyat nem csináltam, aminek köze lenne a plasmához, minden rendesen működött.