zdesigner blogja

Ez már a Brexit?

 ( zdesigner | 2019. április 11., csütörtök - 21:57 )

Úgy tűnik, hogy silányult az emberi munkaerő minősége a tehetséget alig igénylő szolgáltatások esetén az utóbbi évben. Például az Amazontól egyre gyakrabban kapok hiányos csomagot vagy mást, mint amit rendeltem. A legdurvább az volt, amikor rendeltem valamit, aminek van saját doboza, Amazon dobozba nem került bele, nem is lett lezárva, csak rábaszott valaki egy címkét és kilopták út közben (vagy már az Amazon raktárban) a tartalmát. Persze pont sürgős lett volna. Na mindegy. Ha nincsenek európaiak, máshonnan kell importálni a munkaerőt.

RIP OP2

 ( zdesigner | 2019. március 9., szombat - 15:51 )

Hirtelen újraindította magát, miközben Amazonon égőt keresgéltem, azaz tett volna rá egy kísérletet, de a 1+ logó után megint elfeketedett és rezgett egyet, aztán megint jött a logó. A LineageOS logóig sosem jutott el.

Sajnos a OnePlus elég hamar kirántotta alóla a támogatást. Tudtam, hogy túl jó vétel volt, 250 fontért vettem, amikor 400 forint volt egy font, 4 GB RAM van benne, 64 GB tárhely, még most, 3 évvel később is ilyen áron vannak a hasonló képességű telefonok.

Épp most nyírta ki a Linux az új SD kártyámat

 ( zdesigner | 2018. augusztus 26., vasárnap - 0:47 )

2 hónapja vettem. A laptopnak van beépített olvasója. Másoltam rá egy 1 gigás fájlt, közben böngészi is akartam a kártya tartalmát, ami mondjuk hülye ötlet, mert egyszerre csak egy dolgot tud csinálni. Ki is fagyott a Nautilus, de annyira, hogy zombi process lett. Na, akkor legyen reboot. Újraindításra csak várt, valami Disk Managerre. Aztán telehányta a képernyőt valami I/O hibaüzenetekkel. Aztán hard reset jött. Azóta a dmesg mmc0: card never left busy state üzenetet ír.

Ezt a Firefox for Androidot hova tudják még lerontani?

 ( zdesigner | 2016. augusztus 14., vasárnap - 17:49 )

Most valakinek a hihetetlenül elmés újítása, hogy az Olvasási listát bekúrták a könyvjelzők közé. Mert valakinek bizonyára fájt, hogy ez a funkció működik. Hát már nem működik. Sőt, az ikon sem jelenik meg a címsorban. Nem mintha jó helyen lett volna ott, simán tehették volna a menübe azt az ikont a konyvjelző csillaga mellé, de ez részletkérdés. A reader.parse-on-load.force-enable se hozza elő. Ipari hulladék.

Ezen is jót nevettem

 ( zdesigner | 2016. augusztus 1., hétfő - 22:26 )

„Az esetlegesen okozott kellemetlenségért szíves elnézését kérjük! Bízunk benne, hogy a bank fejlődő infrastruktúrájának köszönhetően a jövőben még magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk Önnek biztosítani!”

Ez van az OTP honlapján. OTP és színvonal. Két ellentétes fogalom.

Órában is kiírja

 ( zdesigner | 2014. november 17., hétfő - 20:41 )

Ennyi ideje regisztrált felhasználó
11 év 19 óra

Wow. (Tehát hajnalban regisztráltam.)

Retró terminálemulátor

 ( zdesigner | 2014. szeptember 9., kedd - 21:25 )

Kicsit pörgeti a videokártyát a sok effekt, de kapcsolhatóak. Qt5. :)

https://github.com/Swordfish90/cool-retro-term

A Masat-1 startjának évfordulója

 ( zdesigner | 2013. február 7., csütörtök - 20:05 )

Nemsokára egy éve lesz, hogy a Vega az első repülésén Föld körüli pályára juttatta az első magyar cubesatot, ami azóta szinte megállás nélkül küldi magáról az infót a kíváncsi füleknek. Az évforduló alkalmából egy rendezvénnyel szolgálnak az érintettek az érdeklődőknek.

Kapcsolódó cikk: http://cubesat.bme.hu/2013/02/06/meghivo-az-1-eves-evfordulora/

Hátha érdekel még valakit itt rajtam kívül is. Én sajnos nem érnék oda 4-re. :(

A BME Cubesat Google+ oldala: https://plus.google.com/u/0/100555410099016194078

Buffer space és a fórumok

 ( zdesigner | 2012. szeptember 24., hétfő - 22:52 )

Tönkrement a Linksysem, úgyhogy vettem egy TP-Link TL-WR1043ND-t. 5 év garancia van rá, gondoltam az nem lehet rossz. Hallottam róla ezt-azt, de kijött már sok firmware frissítés, gondoltam csak megoldották a problémákat.
Kb. egy hét használat után egyszer csak megszakadt a wifi kapcsolatom, illetve nem bontott le a gép, de a Skype beszélgetésem és az éppen folyó FTP műveletek megszakadtak. Nem voltam valami boldog tőle. Elkezdtem pingelni a routert és többségében ilyen üzeneteket kaptam:
ping: sendmsg: No buffer space available

Akár +20 GB hely az Ubuntu One felhőben ingyé

 ( zdesigner | 2012. augusztus 15., szerda - 16:57 )

Most jelent meg az Ubuntu One Blog bejegyzésében, hogy a Dropbox módszeréhez hasonlóan plusz helyhez lehet jutni előfizetés nélkül. Bár nem olyan népszerű a Canonical felhője, mint a Dropbox, ugyanúgy van kliens a népszerűbb asztali és mobil operációs rendszerekre, az ingyenes tárhely tekintetében alapból nagylelkűbbek és most már tovább is bővíthető, meghívott és beregisztrált ismerősönként fél gigával, összesen legfeljebb húsz GB-tal.

Újabb taps a Gnome fejlesztőknek...

 ( zdesigner | 2012. július 19., csütörtök - 13:06 )

Remélem, hogy hamarosan őket is kiherélik, épp úgy, ahogy ők teszik ezt a Gnome-mal. Az új Nautilusból kivették az Extra pane funkciót egy röhejes indokkal. E!: https://mail.gnome.org/archives/desktop-devel-list/2012-July/msg00019.html

Nem tud valaki egy normális, GTK-s, kétpaneles filekezelőt Gnome-ra?

Új Unity bug?

 ( zdesigner | 2012. március 28., szerda - 15:56 )

Egy olyan bugba ütköztem Ubuntu 11.10-en, amiről még sosem hallottam korábban. Valószínűleg az esti frissítés hozta.

Google+ változások

 ( zdesigner | 2011. december 29., csütörtök - 14:21 )

Július óta nyúzom a Google+-t és nagyjából követem a változásokat, olvasom a híreket (nem hivatalos Google+ Blog, Google Blog). Rengeteg dolog változott, folyamatosan beépítik a Google szolgáltatásokat, ahogy az várható volt és az emberek is gyűlnek. Nekem tetszett mindig is, hogy az arcomba nyomják a köröket és azok szerint állítom a postok és egyebek láthatóságát. Viszont valami mintha eltűnt volna. Nem a Sparks, annak csak a menüje tűnt el.

Megjelent a 0 A.D. Alpha 7

 ( zdesigner | 2011. szeptember 18., vasárnap - 12:36 )

Tegnap jelent meg. Egy csomó újítás történt a játék előző kiadásához képest. Részletek itt. Remélem, hogy most már nem száll el a pályaszerkesztő.

Idegen nyelvként PHP-t tanítanak az iskolákban

 ( zdesigner | 2011. augusztus 26., péntek - 23:51 )

„A németből átképzett orosztanárokból átképzett angoltanárok már ismerkednek az elágazásokkal, többen érteni vélik a hátul tesztelő ciklust, de sokan vannak, akik exception-öket dobtak a hír hallatán.”

A teljes cikk itt található.

Egy bug, aminek örülök

 ( zdesigner | 2011. április 27., szerda - 21:28 )

Frissítettem Ubuntu Nattyre. A klasszikus Gnome-ot használom, nem a Unityt. Van egy olyan bug, hogy a Skype ikon helyett csak egy 1 pixeles pötty látszik a paneltálcán, de ez az én szememben feature. Végre nem látni azt a rusnya, zöld taknyot!
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-panel/+bug/767095

Routert vennék, de nem kapni

 ( zdesigner | 2011. február 16., szerda - 23:27 )

Elterveztem, hogy veszek egy routert. A WRT5GL jó szolgálatot tett és nem vagyok márkabuzi, de mindenképp Linksysben gondolkodtam (és mindenképp L-esben). Ellátogattam a gyártó honlapjára, ahol rögtön az arcomba tolták az E sorozatot. Kattintgattam egy sort, elolvastam a leírásokat, meg ilyesmi, ahogy az lenni szokott. Kinéztem az E2100L-t, aztán rákerestem árgépen, árukeresőn, olcsóbbaton a termék nevére, de nem adott eredményt. Rágugliztam úgy, hogy a magyar oldalakat mutassa csak, de néhány fórumon kívül nem sok eredményt adott.

Ez már a KDE4?

 ( zdesigner | 2011. február 11., péntek - 11:55 )

Tegnap volt szerencsétlenségem a KDE 4.5-höz és én még mindig azt látom benne, hogy bug hátán bug. Pedig nem is a sokak által lehúzott Kubuntut próbáltam, hanem egy frissen telepített openSuse 11.3-at, a csomagok frissítése után, bármiféle community tároló nélkül.

Disper: egyszerű váltás a kijelzők közt

 ( zdesigner | 2011. január 10., hétfő - 20:19 )

Szerencsére hamar sikerült rájönnöm, hogy hogyan tudom rávenni a Gnome energiakezelőjét, hogy az ég világon semmit ne csináljon, ha nem akkumulátorról megy a laptop és lecsukom a fedőt. A Google mindent elárult a „gnome power management do nothing when lid closed” kérésemre, ezüst tálcán kínálta fel a megoldást. Egy sort kellett begépelnem, aminek a hatására a Gnome „registryje” egy új paraméterrel bővül. Tiszta Windows érzés. A parancs ez:
gconftool-2 --type string --set /apps/gnome-power-manager/buttons/lid_ac "nothing"

Dell és a Windows termékkulcsos what the hell

 ( zdesigner | 2010. december 26., vasárnap - 0:02 )

Vettem magamnak egy új gépet, egy nagyon király Dell Latitude-ot, amire alapból egy 32 bites, magyarul „beszélő” Windows 7 volt feltelepítve. Gondolom ez dob az árán, de nem tudtam olyanról, hogy lehet-e kapni egyáltalán Windows nélküli verziót. Nem is ez a lényeg. A vashoz adtak pár lemezt is, többek közt egy Delles Reinstallation DVD-t, ami egy „Windows 7 Professional 32-Bit” telepítő. A Windows termékkulcs matricája az akksi kivétele után olvasható le, a laptop doboza bontatlan volt.

GraphJam

 ( zdesigner | 2010. június 16., szerda - 15:05 )

Bár rajzolni annyira nem szeretek, hogy egy hirtelen papírra hányandó UML diagramtól is veríték jelenik meg a homlokomon, valamiért kényszeresen vonzódom a diagramok iránt (már ami a megcsodálást illeti), legyen az egy egyszerű grafikon, vagy valami ötletes, kreatív diagram.
A legutóbbi felfedezettem a http://graphjam.com/
Aki ránéz néha az I Can Has Cheezburgerre, a There, I Fixed Itre, a Fail Blogra, vagy valamelyikre a rengeteg társoldal közül, az már valószínűleg ismeri, ha nem, akkor a láblécben megtalálható a Cheezburger Network többi oldala.

Chrome, CSS, application/xhtml+xml és Fancybox

 ( zdesigner | 2010. június 8., kedd - 12:44 )

Érdekesség

1. Beállítottam egy lapon, hogy application/xhtml+xml legyen a tartalomtípusa, stb.

header("Content-Type: application/xhtml+xml;charset=utf-8");
header("Content-Style-Type: text/css");
header("Content-Script-Type: text/javascript");

A Karmic tényleg visszalépésnek tűnik

 ( zdesigner | 2009. december 11., péntek - 0:17 )

Azt hiszem, hogy nem lepődik meg már senki, ha azt mondom, hogy az Ubuntu 9.10 elég vacak lett az előzőekhez képest és hogy ez az Ubuntu egyik legnagyobb visszalépése. Nem lepődik meg senki, mert mindenki ezt hajtogatja.

Ááá! Felborult a HUP!

 ( zdesigner | 2009. december 1., kedd - 18:01 )

Értelmező szótár

 ( zdesigner | 2009. november 27., péntek - 17:19 )

rekurzió : ⇒ (lásd:) rekurzió