lmarton blogja

Mire vagyunk kepesek most? Dron kepessegek?

Mar egy ideje kedvenc jatekszereim a dronok, de ez az alabbi film egy kicsit elgondolkoztatott. A technologiaban nincs semmi ujdonsag, szerintem mar most elerheto a megvalositas, bar gondolom meg kicsit draga... De azert nem varom az idot amikor ezek rajok rutinszeruen deployoldnak majd.

https://youtu.be/stHLrBs-_iE

[Szerkesztes] Mas link...

Okos otthon - ESP8266 - MQQT + WEB Relayboard

Ugy vettem eszre hogy tobben erdeklodtetek a lakas automatizalas es a lehetseges megoldasok irant. Az alabbiakban szeretnek segiteni azoknak akik igazabol nem tudjak hogyan induljanak el, vagy nincs idejuk, kedvuk, energiajuk tobb doksit osszeolvani, hogy valami hasznalhatot tudjanak osszerakni.
Ime egy kis utmutato amivel egy $5-os nodeMCU-bol es egy szinten kb $5-os relayboardbol egy nyolc csatornas vezerlo epitheto.

Az alabbi publikus bitbucket repoba belepakoltam a szukseges segedprogramokat amivel a nodeMCU flash-eleheto es repoban talalhato firmware ratoltheto. Szinten itt a repoban talahato egy LUA gyujtemeneny ami az alabbiakat tudja:
- A node 8 GPIO-prtjat ellenorzi (ki,be) kapcsolja ezaltal vezerheto a relayboard.
- MQTT protokollon keresztul 30mp -ent lejelenti a relek allapotat. ( $ALAP_TOPIK/status )
- MQQT protokollon keresztuk fogad utasitasokat ( $ALAP_TOPIC )
- Futtat egy egyszeru kis webservert ami POST es GET utasitasokat fogad. POST utasitasra modositja a rele allapotat, a GET-re valaszul egy json-ban vagy interaktiv modon megjeleniti az allapotot.