Polesz's blog

Kedves Windows...

Kezdődik a játék!

Windows 10 USB szopacs: https://hup.hu/node/158130
Windows 8.1: nincs hálózat, egyetlen csomag se megy sehova. Nincs csomagmozgás.
Windows 10: Ciklikus újraindulás, frissítés nem sikerül, restart, frissítés nem sikerül, restart
Windows 7: minden https:// kapcsolat hibára fut, érvénytelen tanúsítvánnyal

Szeretünk téged...

UI picsogás, még mindig

Valaki mondja meg nekem, hogy miért nincs normális GTK/Qt téma ami oda-vissza jól működik.

Mindenki a sötét tálcákat favorizálja, nekem halálom. Egyszerűen a GTK2/3 alatt sem ugyanúgy néz ki minden. Ha még Qt alkalmazásokat is használni akarsz akkor kész a káosz. Ja és Fox toolkit is játszik?

Még mindig nem jött el a Linux éve, mondjuk számomra igen, de lehet másnak ez nem tetszik. Nekem se (tetszés).

Picsogás off...

Allwinner tablet élesztés

A minap hozzám került egy 7"-os tablet ami nem akart működni. Természetesen már a vásárlás pillanatában rossz volt. Bekapcsolod, bejön az Android logó és kész, fekete képernyő majd se előre, se hátra.

Próbáljunk egy alapállapotot: Hangerő fel + bekapcsoló -> bejön a recovery menü, factory reset és wipe után a jelenség ugyanaz.

Keressünk a gyártónál .img fájlt a cucchoz.

Hoppá rézi! A tableten, a dobozon, a kézikönyvben egy deka utalás nincs rá, hogy ezt a tabletet ki gyártotta. Semmi. Egy darab logó se. Olcsó húsnak ugyebár...

Keressünk hasonló tabletet és nézzük meg, hogy az .img fájlt felírva nyerünk-e. Kb 10-15 félét sikerült összevadásznom, egyetlen eggyel egy Lenco smurftab nevűvel jött meg a rendszer csak sajnos az érintőképernyő nem működött. Eddig elment kb 8 órám azzal, hogy próbáltam kitalálni, hogy kiféle-miféle tab lehet a kezemben.

Címjegyzék átvitele Windows Phone-ról Android-ra

Az egyik nap betévedt egy ügyfél, hogy kapott egy "használhatatlan" androidos telefont a telekomtól. Nincs rajta egy telefonszám se. A másik készülékén pedig minden rajta van.

Nem erősségem a Windows Phone, de mondom jól megcsinálom. Irány az Áruház -> Contacts + message backup vagy hasonló az alkalmazás neve. Leszed, telepít. Indít. Nincs SD kártya panaszkodik, mondom nem baj másold egy mappába, mappa kiválaszt, megad elindít, panaszkodik nincs SD. Mondom másold mappába, mappa megad, elindít, megint panaszkodik. A vicc az egészben, hogy ennek ellenére megcsinálta. Ott van már 2 példányban is a mentés.

Slackware -> Linux Mint -> Slackware

Lecseréltem a jól működő rendszerem. Miért? Magam sem tudom. Egyszerűen gondoltam kipróbálok már egy olyan rendszert ahol nem kell hegeszteni a programokat, minden be van állítva, 1 kattintással fel tudom telepíteni. Variáltam melyik legyen a sok közül aztán döntöttem. Legyen a Linux Mint Xfce 64 bites verziója.

AlienBOB Plazma ágyúi

Eric Hameleers (AlienBOB) megalkotott egy jó kis live rendszert amiben Slackware alapokon már kipróbálható a Plasma 5, Lumina, LxQt, Mate desktop felület. Az ISO mérete 3,1Gb, használható DVD-ről vagy pendrivera kiírva.

Egy gyors teszt eredménye:
Live módban "kegyetlenül" lassú tud lenni, persze ez függ a pendrive sebességétől is, de igazából egy gyors ismerkedésre nem rossz. A Plasma 5 nagyon szép. Világéletemben (utóbbi 6-01) Xfce használó voltam és ugyanazokat szerettem volna KDE alapon beállítva is látni. A panelt tökéletesen testre lehet szabni. Maga az egész felület "gyönyörű". Nekem tetszik. Ami itt a fórumokban előszokott jönni, hogy instabil, megborul nem fordult elő a teszt során.

Költöztem én is... kényszerűségből

A kedvenc desktop gépem úgy döntött, hogy nem hajlandó a továbbiakban kiszolgálni igényeimet és ennek heves sípolással adott hangot.

Mérlegeltem a lehetőségeket és lemondóan elővettem a Lenovo T60-as laptopom dokkolóstól.

Vinyó kiszerelés és átszerelés kb 10 percet vett igénybe. A gép pöccre indult. Minden hardver elem felismerésre került. Szaralinux ;-)

Ami furcsa volt 1920x1080 után az 1280x800-as felbontás. Egy kicsit faragtam a felületen, kidobtam pár soha nem használt ikont. Így ugyanolyan kényelmesen el lehet férni (Xfce felület).

Pozitívumok:
1. armorgames.com-on mennek a flash játékok.
2. A youtube html5-tel használható, a flash néha megröccen.
3. SMPlayer, mpv viszont röhögve tolja a videókat ezért az SMTube napi használatban pörög jól.

Windows 10 - USB halál?

Nem tudom, már a második gépet hozzák úgy hogy nem működik az USB. Egyik nap még ment, másik nap már nem. Ráadásul két különböző cuccos. Egyik Intel, a másik AMD.

Amiket kipróbáltam:
- USB driverek újratelepítése
- USB-k törlése, restart
- Mindenféle USB varázslatok amiket a nagy internet mutatott.

Újratelepítés után ahol minden személyes adat megmarad megjavult. De minden programot rakhattam fel újra....

A másikat még nem csináltam meg.

Ha valakinek van ötlete mit nézzek meg... Ha lesz megoldás megírom az utókornak jól.

Slackware Linux - csomagkezelés 3. rész

A sorozat első, második része.

3. Forrásból telepítés

Az egyik legjobb, és legteljesebb módszer, hogy csomagokat telepítsünk a rendszerünkre. Fordítás során szinte mindent testre szabhatunk és a program azokkal a beállításokkal telepedik amit mi szeretnénk. Természetesen ez olyan programokra vonatkozik ahol sok-sok mindent be tudunk állítani a fordítás folyamán. Ez viszont nagyon időigényes tud lenni, kisebb gépeken nem javasolt nagyobb méretű programok fordítása. Régebben simán kivártam egy 1 napos fordítást is, de az idő pénz, ezért inkább egy nagyobb gépet használok a fordításhoz és az elkészített csomagokat terjesztem a gépeimen.

Slackware Linux - csomagkezelés 2. rész

Az előző rész folytatása.

Mi tehetünk ha olyan programot szeretnénk telepíteni, használni ami nem érhető el a Slackware tárolóban? Erre többféle módszer is létezik. Szerintem nem fogom tudni mindet felsorolni, de megpróbálom érinteni a legtöbb lehetőséget.

0. A Slackware csomag nevének felépítése
1. Más rendszer csomagjának használata
2. Nem hivatalos Slackware tárolók használata
3. Forrásból telepítés

Slackware Linux - csomagkezelés 1. rész

A Slackware Linux mint a többi Linux disztribúció tartalmaz a csomagkezeléshez nélkülözhetetlen eszközöket. A régebbi időkben a csomagok kiterjesztése .tgz volt, de az utóbbi időben ez változott és már .txz az alapértelmezett. A csomagkezelő a pkgtools névre hallgat. Ez tartalmaz több elemet, mint a csomagok telepítéséhez használt installpkg, frissítéshez az upgradepkg, eltávolításhoz removepkg és saját csomag készítéséhez a makepkg sh alapú szkriptfájlokat. Igen, a Slackware csomagkezelés alapja sh szkriptekben van megírva. Ezt ellenőrízhetjük a /sbin/ könyvtárban lévő szkriptek tanulmányozása alapján. A telepített csomagok információi a /var/log/packages könyvtárban helyezkednek el. További használt könyvtárak: /var/log/scripts, /var/log/removed-packages, /var/log/removed-scripts.

Slackware mi legyen veled? GTK2/3, Qt4/5 mit válasszak?

Kicsit hosszú lesz, akinek nincs kedve olvasni az most hagyja abba!

Nagyon régóta (cirka 18 éve) foglalkozunk egymással. A 3.6-os verzióval kezdtem az ismerkedést. Szerelem első látásra ahogy mondani szokták. Próbálgattam több disztrót is mellette, de mindig visszatértem az elsőhöz, az igazihoz. Amelyek több ideig bírták nálam: UHU, SuSe, Ubuntu, Zenwalk, Salix. Viszont mindegyikből hiányzott valami. Valami ami csak a Slackware adhat. Hiába a Zenwalk és a Salix. Az sem olyan amilyennek én szeretem a rendszerem.

Faék egyszerűség, letisztult alapok és a buherálás öröme. Nem kellett a fordításhoz állandóan csomagokat vadászni. Ha egy program feltelepedett az hozott magával mindent. Bináris, lib, header fájlok mind egy csomagban. Ez persze macerás volt amikor még csak betárcsázós net volt, mert minden csomag nagyobb volt mint más rendszeren. Viszont ha fent volt nem kért enni, nem frissült állandóan. Nem rinyált a függőségek miatt (mai napig nem teszi alapból). Minden kézre állt a rendszerben.

Windows Recovery Partíció DELL módra és egyéb picsogás

Hozzám került egy DELL N5010-es laptop. Lassú, lassú, lassú. Maga a gép viszont jó. I3 Intel, 4 giga DDR3 RAM, 500 Gb HDD.

Tesztelés: HDD kuka, van rajta pár hibás szektor.

Feladatok: HDD mentése, szokásos nagyon fontos anyagok. Ha már így nekibuzdulunk a javításnak akkor egy SSD csodákra képes a géppel. Telepítsük újra, a programokat tegyük fel, az adatbázisokat is tegyük helyre, adatok vissza.

Beszerzés: 120Gb SSD, 500 Gb HDD

Első lépés: rossz HDD mentése az új 500 Gb-osra, hogy azért minden meg legyen jól.
Második lépés: SSD beszerelése, recovery partíció felmásolása. A Dell összes mérnökét rúgják fel a holdig és vissza. Egy darab HDD cseréhez miért kell szétaprítani az egész gépet? Egy kis ajtó nem elég mint a legtöbb gépen? Ráadásul mindkét oldalról szereljed, figyeld hány csavar van mindenfelé.