Polesz blogja

Már a Xiaomi is kuka?

https://www.androidpolice.com/2021/01/14/us-may-block-xiaomi-from-ameri…

https://m.hvg.hu/tudomany/20210115_xiaomi_embargo_egyesult_allamok_tilt…

Az, hogy feketelistára tették a Xiaomit, azt is jelenti, hogy az amerikai befektetőknek meg kell válniuk a Xiaomiben lévő részesedésüktől. Ez azért is lehet rendkívül érzékeny lépés, mert míg a Huawei vagy a ZTE mögött elsősorban a kínai állam áll, a Xiaomi a 2018-as tőzsdei bevezetés óta dollármilliárdokat kapott a befektetőktől.

Kicsi a bors, de elég erős? Gigabyte Brix GB-BPCE-3455 teszt

Sajnos tönkrement a "hőn szeretett" Asrock AM1H-ITX lapom amiben egy AMD AM1 Athlon 3530-as processzor ült 16 gigabyte RAM társaságában. Az egészet egy 65W-os paneltáp hajtotta. Ezért kerestem helyette valamit ami szintén kicsi, keveset fogyaszt és a teljesítménye elég a mindennapi használatra. Szembe jött a Gigabyte mini PC-je ami kb 40 ezer forint környékén kosárba rakható, ez mellé 8 GB DDR3L-es Kingston notebook ramot tettem és az előző gépemből az OCZ Trion 100-as SSD-t hoztam át.
 

Korona -> Virus

Jól kihasználják a helyzetet a víruskészítők is. Az alábbi levél jött ma:

-->

Kedves uram.

Jó napot,

A globális pandémiás koronavírus-betegség (COVID-19) miatt sajnáljuk, hogy bejelentettük Önnek, hogy két munkatársunk megfertőződött, amikor visszatértek az irodai szabadságból.

Kedves találja meg a mellékelt dokumentumot, és töltse ki banki adatait dokumentáció és fizetési célokból,

ez segítséget jelent nekem, mint a kifizetéseket kezelő új megbízott tisztviselőnek.

Üdvözlettel.

Viszlát Süsü, viszlát Pom Pom...

https://index.hu/kultur/2020/02/24/meghalt_csukas_istvan/

83 éves korában meghalt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze, jelentette be Facebook-oldalán az Újszínház. Csukás István, Mirr-Murr, a kandúr, Süsü, az egyfejű sárkány, Pom Pom, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász megteremtője a legnépszerűbb meseírónk volt, nemzedékek nőttek fel a történetein.

56 éves korában elhunyt Gesztesi Károly

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Gesztesi Károly. A Blikk információi szerint az 56 éves színész a budapesti Ferdinánd hídnál vezette autóját, amikor vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel.

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/meghalt-gesztesi-karoly/mh…

KDE5! Ez már KDE?

Bizony az!

Hozzám került egy Dell Vostro V13-as laptop. Főbb elemek: Intel® Core™ 2 Duo SU7300 (2x1.3GHz) processzor, 4GB DDR3 RAM és 120GB Kingston A400 SSD. Gondolkoztam, hogy milyen rendszert kellene rakni erre a gépre és a nagy válogatás közben rátaláltam a KDE által kiadott Neon disztribúcióra. Ubuntu alapokon a friss KDE5 Plasma élményét kínálja számunkra. Lássunk neki.

Kedves Windows...

Kezdődik a játék!

Windows 10 USB szopacs: https://hup.hu/node/158130
Windows 8.1: nincs hálózat, egyetlen csomag se megy sehova. Nincs csomagmozgás.
Windows 10: Ciklikus újraindulás, frissítés nem sikerül, restart, frissítés nem sikerül, restart
Windows 7: minden https:// kapcsolat hibára fut, érvénytelen tanúsítvánnyal

Szeretünk téged...

UI picsogás, még mindig

Valaki mondja meg nekem, hogy miért nincs normális GTK/Qt téma ami oda-vissza jól működik.

Mindenki a sötét tálcákat favorizálja, nekem halálom. Egyszerűen a GTK2/3 alatt sem ugyanúgy néz ki minden. Ha még Qt alkalmazásokat is használni akarsz akkor kész a káosz. Ja és Fox toolkit is játszik?

Még mindig nem jött el a Linux éve, mondjuk számomra igen, de lehet másnak ez nem tetszik. Nekem se (tetszés).

Picsogás off...

Allwinner tablet élesztés

A minap hozzám került egy 7"-os tablet ami nem akart működni. Természetesen már a vásárlás pillanatában rossz volt. Bekapcsolod, bejön az Android logó és kész, fekete képernyő majd se előre, se hátra.

Próbáljunk egy alapállapotot: Hangerő fel + bekapcsoló -> bejön a recovery menü, factory reset és wipe után a jelenség ugyanaz.

Keressünk a gyártónál .img fájlt a cucchoz.

Hoppá rézi! A tableten, a dobozon, a kézikönyvben egy deka utalás nincs rá, hogy ezt a tabletet ki gyártotta. Semmi. Egy darab logó se. Olcsó húsnak ugyebár...

Keressünk hasonló tabletet és nézzük meg, hogy az .img fájlt felírva nyerünk-e. Kb 10-15 félét sikerült összevadásznom, egyetlen eggyel egy Lenco smurftab nevűvel jött meg a rendszer csak sajnos az érintőképernyő nem működött. Eddig elment kb 8 órám azzal, hogy próbáltam kitalálni, hogy kiféle-miféle tab lehet a kezemben.

Címjegyzék átvitele Windows Phone-ról Android-ra

Az egyik nap betévedt egy ügyfél, hogy kapott egy "használhatatlan" androidos telefont a telekomtól. Nincs rajta egy telefonszám se. A másik készülékén pedig minden rajta van.

Nem erősségem a Windows Phone, de mondom jól megcsinálom. Irány az Áruház -> Contacts + message backup vagy hasonló az alkalmazás neve. Leszed, telepít. Indít. Nincs SD kártya panaszkodik, mondom nem baj másold egy mappába, mappa kiválaszt, megad elindít, panaszkodik nincs SD. Mondom másold mappába, mappa megad, elindít, megint panaszkodik. A vicc az egészben, hogy ennek ellenére megcsinálta. Ott van már 2 példányban is a mentés.

Slackware -> Linux Mint -> Slackware

Lecseréltem a jól működő rendszerem. Miért? Magam sem tudom. Egyszerűen gondoltam kipróbálok már egy olyan rendszert ahol nem kell hegeszteni a programokat, minden be van állítva, 1 kattintással fel tudom telepíteni. Variáltam melyik legyen a sok közül aztán döntöttem. Legyen a Linux Mint Xfce 64 bites verziója.

AlienBOB Plazma ágyúi

Eric Hameleers (AlienBOB) megalkotott egy jó kis live rendszert amiben Slackware alapokon már kipróbálható a Plasma 5, Lumina, LxQt, Mate desktop felület. Az ISO mérete 3,1Gb, használható DVD-ről vagy pendrivera kiírva.

Egy gyors teszt eredménye:
Live módban "kegyetlenül" lassú tud lenni, persze ez függ a pendrive sebességétől is, de igazából egy gyors ismerkedésre nem rossz. A Plasma 5 nagyon szép. Világéletemben (utóbbi 6-01) Xfce használó voltam és ugyanazokat szerettem volna KDE alapon beállítva is látni. A panelt tökéletesen testre lehet szabni. Maga az egész felület "gyönyörű". Nekem tetszik. Ami itt a fórumokban előszokott jönni, hogy instabil, megborul nem fordult elő a teszt során.