Polesz blogja

Korona -> Virus

Jól kihasználják a helyzetet a víruskészítők is. Az alábbi levél jött ma:

-->

Kedves uram.

Jó napot,

A globális pandémiás koronavírus-betegség (COVID-19) miatt sajnáljuk, hogy bejelentettük Önnek, hogy két munkatársunk megfertőződött, amikor visszatértek az irodai szabadságból.

Kedves találja meg a mellékelt dokumentumot, és töltse ki banki adatait dokumentáció és fizetési célokból,

ez segítséget jelent nekem, mint a kifizetéseket kezelő új megbízott tisztviselőnek.

Üdvözlettel.

Viszlát Süsü, viszlát Pom Pom...

https://index.hu/kultur/2020/02/24/meghalt_csukas_istvan/

83 éves korában meghalt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze, jelentette be Facebook-oldalán az Újszínház. Csukás István, Mirr-Murr, a kandúr, Süsü, az egyfejű sárkány, Pom Pom, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász megteremtője a legnépszerűbb meseírónk volt, nemzedékek nőttek fel a történetein.

56 éves korában elhunyt Gesztesi Károly

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Gesztesi Károly. A Blikk információi szerint az 56 éves színész a budapesti Ferdinánd hídnál vezette autóját, amikor vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel.

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/meghalt-gesztesi-karoly/mh…

KDE5! Ez már KDE?

Bizony az!

Hozzám került egy Dell Vostro V13-as laptop. Főbb elemek: Intel® Core™ 2 Duo SU7300 (2x1.3GHz) processzor, 4GB DDR3 RAM és 120GB Kingston A400 SSD. Gondolkoztam, hogy milyen rendszert kellene rakni erre a gépre és a nagy válogatás közben rátaláltam a KDE által kiadott Neon disztribúcióra. Ubuntu alapokon a friss KDE5 Plasma élményét kínálja számunkra. Lássunk neki.

Kedves Windows...

Kezdődik a játék!

Windows 10 USB szopacs: https://hup.hu/node/158130
Windows 8.1: nincs hálózat, egyetlen csomag se megy sehova. Nincs csomagmozgás.
Windows 10: Ciklikus újraindulás, frissítés nem sikerül, restart, frissítés nem sikerül, restart
Windows 7: minden https:// kapcsolat hibára fut, érvénytelen tanúsítvánnyal

Szeretünk téged...

UI picsogás, még mindig

Valaki mondja meg nekem, hogy miért nincs normális GTK/Qt téma ami oda-vissza jól működik.

Mindenki a sötét tálcákat favorizálja, nekem halálom. Egyszerűen a GTK2/3 alatt sem ugyanúgy néz ki minden. Ha még Qt alkalmazásokat is használni akarsz akkor kész a káosz. Ja és Fox toolkit is játszik?

Még mindig nem jött el a Linux éve, mondjuk számomra igen, de lehet másnak ez nem tetszik. Nekem se (tetszés).

Picsogás off...

Allwinner tablet élesztés

A minap hozzám került egy 7"-os tablet ami nem akart működni. Természetesen már a vásárlás pillanatában rossz volt. Bekapcsolod, bejön az Android logó és kész, fekete képernyő majd se előre, se hátra.

Próbáljunk egy alapállapotot: Hangerő fel + bekapcsoló -> bejön a recovery menü, factory reset és wipe után a jelenség ugyanaz.

Keressünk a gyártónál .img fájlt a cucchoz.

Hoppá rézi! A tableten, a dobozon, a kézikönyvben egy deka utalás nincs rá, hogy ezt a tabletet ki gyártotta. Semmi. Egy darab logó se. Olcsó húsnak ugyebár...

Keressünk hasonló tabletet és nézzük meg, hogy az .img fájlt felírva nyerünk-e. Kb 10-15 félét sikerült összevadásznom, egyetlen eggyel egy Lenco smurftab nevűvel jött meg a rendszer csak sajnos az érintőképernyő nem működött. Eddig elment kb 8 órám azzal, hogy próbáltam kitalálni, hogy kiféle-miféle tab lehet a kezemben.

Címjegyzék átvitele Windows Phone-ról Android-ra

Az egyik nap betévedt egy ügyfél, hogy kapott egy "használhatatlan" androidos telefont a telekomtól. Nincs rajta egy telefonszám se. A másik készülékén pedig minden rajta van.

Nem erősségem a Windows Phone, de mondom jól megcsinálom. Irány az Áruház -> Contacts + message backup vagy hasonló az alkalmazás neve. Leszed, telepít. Indít. Nincs SD kártya panaszkodik, mondom nem baj másold egy mappába, mappa kiválaszt, megad elindít, panaszkodik nincs SD. Mondom másold mappába, mappa megad, elindít, megint panaszkodik. A vicc az egészben, hogy ennek ellenére megcsinálta. Ott van már 2 példányban is a mentés.

Slackware -> Linux Mint -> Slackware

Lecseréltem a jól működő rendszerem. Miért? Magam sem tudom. Egyszerűen gondoltam kipróbálok már egy olyan rendszert ahol nem kell hegeszteni a programokat, minden be van állítva, 1 kattintással fel tudom telepíteni. Variáltam melyik legyen a sok közül aztán döntöttem. Legyen a Linux Mint Xfce 64 bites verziója.

AlienBOB Plazma ágyúi

Eric Hameleers (AlienBOB) megalkotott egy jó kis live rendszert amiben Slackware alapokon már kipróbálható a Plasma 5, Lumina, LxQt, Mate desktop felület. Az ISO mérete 3,1Gb, használható DVD-ről vagy pendrivera kiírva.

Egy gyors teszt eredménye:
Live módban "kegyetlenül" lassú tud lenni, persze ez függ a pendrive sebességétől is, de igazából egy gyors ismerkedésre nem rossz. A Plasma 5 nagyon szép. Világéletemben (utóbbi 6-01) Xfce használó voltam és ugyanazokat szerettem volna KDE alapon beállítva is látni. A panelt tökéletesen testre lehet szabni. Maga az egész felület "gyönyörű". Nekem tetszik. Ami itt a fórumokban előszokott jönni, hogy instabil, megborul nem fordult elő a teszt során.

Költöztem én is... kényszerűségből

A kedvenc desktop gépem úgy döntött, hogy nem hajlandó a továbbiakban kiszolgálni igényeimet és ennek heves sípolással adott hangot.

Mérlegeltem a lehetőségeket és lemondóan elővettem a Lenovo T60-as laptopom dokkolóstól.

Vinyó kiszerelés és átszerelés kb 10 percet vett igénybe. A gép pöccre indult. Minden hardver elem felismerésre került. Szaralinux ;-)

Ami furcsa volt 1920x1080 után az 1280x800-as felbontás. Egy kicsit faragtam a felületen, kidobtam pár soha nem használt ikont. Így ugyanolyan kényelmesen el lehet férni (Xfce felület).

Pozitívumok:
1. armorgames.com-on mennek a flash játékok.
2. A youtube html5-tel használható, a flash néha megröccen.
3. SMPlayer, mpv viszont röhögve tolja a videókat ezért az SMTube napi használatban pörög jól.

Windows 10 - USB halál?

Nem tudom, már a második gépet hozzák úgy hogy nem működik az USB. Egyik nap még ment, másik nap már nem. Ráadásul két különböző cuccos. Egyik Intel, a másik AMD.

Amiket kipróbáltam:
- USB driverek újratelepítése
- USB-k törlése, restart
- Mindenféle USB varázslatok amiket a nagy internet mutatott.

Újratelepítés után ahol minden személyes adat megmarad megjavult. De minden programot rakhattam fel újra....

A másikat még nem csináltam meg.

Ha valakinek van ötlete mit nézzek meg... Ha lesz megoldás megírom az utókornak jól.

Slackware Linux - csomagkezelés 3. rész

A sorozat első, második része.

3. Forrásból telepítés

Az egyik legjobb, és legteljesebb módszer, hogy csomagokat telepítsünk a rendszerünkre. Fordítás során szinte mindent testre szabhatunk és a program azokkal a beállításokkal telepedik amit mi szeretnénk. Természetesen ez olyan programokra vonatkozik ahol sok-sok mindent be tudunk állítani a fordítás folyamán. Ez viszont nagyon időigényes tud lenni, kisebb gépeken nem javasolt nagyobb méretű programok fordítása. Régebben simán kivártam egy 1 napos fordítást is, de az idő pénz, ezért inkább egy nagyobb gépet használok a fordításhoz és az elkészített csomagokat terjesztem a gépeimen.