Allwinner tablet élesztés

 ( Polesz | 2017. szeptember 20., szerda - 5:24 )

A minap hozzám került egy 7"-os tablet ami nem akart működni. Természetesen már a vásárlás pillanatában rossz volt. Bekapcsolod, bejön az Android logó és kész, fekete képernyő majd se előre, se hátra.

Próbáljunk egy alapállapotot: Hangerő fel + bekapcsoló -> bejön a recovery menü, factory reset és wipe után a jelenség ugyanaz.

Keressünk a gyártónál .img fájlt a cucchoz.

Hoppá rézi! A tableten, a dobozon, a kézikönyvben egy deka utalás nincs rá, hogy ezt a tabletet ki gyártotta. Semmi. Egy darab logó se. Olcsó húsnak ugyebár...

Keressünk hasonló tabletet és nézzük meg, hogy az .img fájlt felírva nyerünk-e. Kb 10-15 félét sikerült összevadásznom, egyetlen eggyel egy Lenco smurftab nevűvel jött meg a rendszer csak sajnos az érintőképernyő nem működött. Eddig elment kb 8 órám azzal, hogy próbáltam kitalálni, hogy kiféle-miféle tab lehet a kezemben.

Megoldás:
Kapjuk szét a szerkezetet. Ez nem nehéz, csak simán szét kell pattintatni. A lapon nézzük meg, hogy mit iratoztak fel. Természetesen gyártó itt sincs, viszont magán a nyákon szerepel az alábbi:

Q8V-v1.6 20160623

Innen már könnyű dolgunk van. Keresünk a google barátunkkal egy hozzávaló .img fájlt, a PhoenixCard szoftverrel felvéssük egy microSD kártyára. Betesszük a tabletbe, rádugjuk töltőre és várunk, hogy 1-2 perc alatt a rendszert újratelepítse. Kártya ki, tablet bekapcsol és örül.

Utóirat:

1. Egyébként ott pusztuljon el az összes gyártó aki még 2017-ben is képes kiadni tabletet 512Mb RAM-mal. A nyákon tisztán látszik, hogy ott a memóriahely, csak biztos nagyon drága a +1 memóriachip. Na mindegy.

2. Szintén pusztulat érdemli a depositfile és hasonló oldalakat ahonnét a letöltés kész rémálom.

3. Pusztulat azokat a fórumozókat is akik előszeretettel rakják adfly és egyéb ilyen hostok mögé a cuccokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Melyik Android verzió fut rajta?

KitKat 4.4.2

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Ne vedd rossz néven, de ezt a tabletet nem szabadott volna megvenni.

Nem is én vettem, csak játszottam vele, hogy éljen :)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Nekem is van egy ilyen noname 10-es tabletem, én is próbáltam mindennel életre kelteni anno, de nem sikerült hozzá rendes firmware-t találni.
Ha, gondolom, elküldöm neked. Nekem igényem már nincs rá.
--
"Sose a gép a hülye."

8 óra vs értéktelen hulladék noname tablet. Kukázással jobban jártál volna :)
Vagy ennyire kitartó és makacs vagy :)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

+1

Sokszor baszok ki dolgot, amiért a szívem fáj, teszem ezt azért, mert drága vagyok.

Hjam 8 ora rendes melobol vehetett volna egy nem noname tabletet.

Gyakorolni jó volt. Most már tudom hova nyúljak ha ilyen szutykot hoznak :) Kuka és kalapács? ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Mondjuk aki szeret kísérletezni annak a jól járás az, hogy a végén beindult a tablet :) Én sokkal értelmetlenebb (kisebb haszonnal járó) dolgokra is töltök el napokat :D

Egy kedves ismerősék vették, mert a lealkudtuk azt mondta milyen jó 50 ezer helyett 15-ért ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Egy ilyen szutyok számlával-garival-áfával volt 4 éve 20ezer, és akkor is átverés volt. Most ki árul ilyet ennyiért? Én hülye voltam és egy magyar "gyártmányút" vettem, de a "gyártó" arra nem volt képes, hogy firmware-t adjon hozzá, hiába kértem levélben is.

Arra viszont figyelni kell, hogy ezekhez a tabletekhez adott ROM gyárilag malware-es: gyári backdoor van benne és használják is.

Nekem először csak az volt furcsa, hogy az alap böngészőben nem lehet átírni a start page-et. Ezen kívül is voltak még furcsaságok, de igazán csak akkor nézem utána, mikor egy piros DEMO overlay szöveg letörölhetetlenül megjelent a képernyőn. Ezt akkor csinálja, ha sokáig (1-2 hónapig) nem tud kommunikálni a command szerverrel, ilyenkor a júzer beijed, és újrarakja a tabletet, visszaélesítve az esetlegesen hatástalanított backdoor-t.

Ha nem hatástalanítod a backdoor-ját, akkor számíts arra, hogy időközönként leszedhetetlen appok megjelennek a tableten, vagy piros DEMO lesz a jutalmad, ha nem engeded netre sokáig.

A backdoor kiirtása nem triviális, eléggé mélyen belerakták a ROM-ba, de megoldható, hála az égnek ADB-n keresztül root jogod van. Nekem másik példányom van, nem pont ez, ahhoz lehetett találni egy fórumon egy ADB-n keresztül futtatható scriptet ami letörli amit le kell (nagyon sok minden sajnos), illetve kicseréli a SystemUI.apk-t egy nem fertőzött példányra.

Egy kis kétéves fog mesét nézni rajta, nem tudom ér-e annyit, hogy keressek más valamilyen ROM-ot.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Semmit nem veszithetsz vele. Jo esetben a szexualis felvilagositast is megusszak a szulok a malware-nek koszonhetoen.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Mellesleg ha a gyárilag beépített backdoor-t kiiktatod, akkor jön a következő szint, a kernelben bennhagyott privilge escalation backdoor (http://www.theregister.co.uk/2016/05/09/allwinners_allloser_custom_kernel_has_a_nasty_root_backdoor/), ami miatt eleve kockázatos internetre kötni ezeket a cuccokat :)

Olcsó húsnak híg a leve. Én az enyémet csak Angry Birds futtatására használom, offline. Ha megjelenik a DEMO felirat, újrarakom a firmware-t (factory reset nem segít), és megy vissza a játék.

Az enyémhez nem volt alternatív ROM.

Meg a többi, 4-es Androidban még nem javított biztonsági rés