kalvi blogja

operák és egyebek androidon

Évek óta Operát használok és kíváncsiságból feltettem a  firefox-ot. Minden szempontból megfelelő volt egyedül a home gombot és a  < > -at hiányoltam. Nem is gondoltam, hogy ilyen fontos. Valahogy úgy alakultak ki a szokásaim, hogy elindítom a böngészőt  ott vannak az ikonok kattintok, megnézem home gomb és jöhet a következő. De ugyan ezt tudja a Vivaldi is.  A ff-fox és klónjait nem is értem. Több gombnyomásra érem el a ugyan azt. Egy új stílus születését látom éppen? Egy év múlva újra ránézek addig eljátszom a Vivaldival. Úgy érzem ott értik, hogy mi való a gyenge szememnek és tuskó ujjamnak.

Tunderbird költöztetés

Jó ideje használatban van egy 68-as Thunderbird levelező.

Át kellet volna vinni egy másik pc-re. Öregem nem gondoltam volna, hogy visszaugrom az időben 10 évet.

Öreg gép 68 új gép 78-as verzió. A 78-as szól, hogy ez így már nem fog menni sajna.

Biztos van egy jó add-on! Van, de egy sem használható a 78-as verzióhoz.

Akkor 78-le 68 fel. Persze azt sem találni minden bokorban. De akkor mit gondolnak, hogy hogy?

Annyira imádnám ha csinálna egy file-t amit vihetnék bárhova. Most ráuntam.

Szemüveges leszek

A szemész megvizsgált aztán az optometrista is. Mind kettő mást mért, de tudom, hogy lehet eltérés akár a fáradságtól is.
Aztán jön, hogy válasszak szemüveget. Ez kész. Ha rájuk hallgatok az isten pénze nem lesz elég.
Közel látó + távol látó. És még azt is meg kell mondanom, hogy a közel hol legyen. 30cm, 40cm?
Bifokális. Erre akartak rábeszélni.
Aztán van egy zeiss officelens amiről nem tudtak túl sokat ahogy én sem.
Ennek kb az a lényege, hogy egy meghatározott távolságon belül fasza. (vagy mindenütt egy kicsit szar?)
Olvasás>1m, olvasás>2m és olvasás 4m.
Azt nem értem, hogy miért nem mindenki a 4m-eset választja.
Így kezdő szemüvegesnek mit javasoltok?
Nagyjából a full range egyformán picit homályos.

Minek tesz jó ez a [KV]

Az biztos, hogy sok cég majd belátja, hogy teljesen feleslegesen rángatja be a dolgozóit az irodába. Kevesebb ronda irodaházra lesz szükség és kevesebb utazásra.
Új innovációk születnek a szofisztikáltabb igényű távmunkákra. Ma hívott a voda-pc, hogy hosszabbítsunk szerződést. A háttérben ott beszélgetett a kisgyerek. Az fiatalokat is teljesen felesleges -egy bizonyos kor után-  berángatni az iskolába. 

[KV] Nyitvatartás

Miért nem engedélyezték kapásból, hogy a boltok mindenféle rendkívüli egyeztetés nélkül éjszaka is nyitva lehessenek?

Simán mennék hajnal kettőkor. Az öreg rokonaimnak akkor csak a kaját vinném haza.

Biztos még nem olyan súlyos a helyzet. Meg egyeztetni kell az illetékes hatóságokkal, tárcákkal és az államtitkár úrral, tisztiorvosi(ja velük nem), orvosi kamará(ja velük sem).

Álomvölgy. Tovább épitkezik baumgartner

https://blog.atlatszo.hu/2020/02/folytatodik-az-epitkezes-termeszetkaro…

Elképesztő milyen fos a magyar elöljáróság. Évek óta nem lehet ezen a natura 2000-es területen építkezni. Csak elkezdte.

Három folyamatban lévő nyomozás folyik az ügyben.

Volt már olyan, hogy valamit vissza kellett bontani? Rekultiválni kellett a területet?  Ez a féreg majd mindent felépít és ártatlanul belenéz majd a kamerába és azt mondja, hogy itt már nincs mit védeni hátra arc. Megyek a kasszához befizetni 150 000Ft.-ot.

Személyes tapasztalat, hogy Svájcban valaki a telkét egy kicsit megnagyobbította az erő felé. A hatóságok kijöttek és gépekkel együtt lelakatolták a területet az ügy végéig. Itt meg 30napos postafordultával leveleznek.

F1 2019

Az év elején csináltam egy listát most meg visszanéztem.

1. Megjósoltam, hogy a Merci nyeri a bajnokságot pedig senki nem gondolta.

2. A Ferrari épp, hogy második lett. Azért, mert a RB nem Albonnal kezdett. Megint: Talán jövőre.

3 Red Bull. Sokkal jobb lett a motor mint gondoltam. MaxV sokat hozott.  A Honda aláírt 21-re.

-

4 McLaren. Új vezetők. Carlos Sainz és Lando jók voltak. A befektetők egy rakás pénzt nyomtak egy majdani szélcsatornába. Talán feljebb tudnak kapaszkodni.

5. Csoda, hogy a Renault 5. tudott lenni. Abiteboul nem túl erős emberekkel vette körül magát. a McL bucira verte őket. 21-től Senkinek nem kell a Renault motor. Ciki.

6. Egész jó szezont futottak majdnem megvolt a Renault. Majd jövőre. Gasly újjászületése marha jó volt.

7. Racing Point. Jól visszaestek pedig Perez idén jókat ment és Stroll az irgalmatlan méretű fejével sem volt rossz. Lehet, hogy a tulajdonosváltás nem volt zökkenőmentes.

8. Alfa. A megérdemelt helyén volt. Kimi jól el lesz még itt egy picit. 

-

9. Haas. Nézzétek meg a Refluxon a Drive to survive c. sorozatot. Kiba jó. Van egy rész amikor Guenther Steiner magyaráz telefonon a nagyfőnöknek mint egy kisfiú, hogy elbsztuk. Ugyan azt a két versenyzőt szerződtették jövőre.

10. Williams-Mercedes tök utolsóxsok. Az új Minardi = kiskedvenc

 

Sok versenyt utólag néztem. Nem is olyan rossz. Jobb mint elolvasni a híreket, az unalmas részeket meg lehet >>.

 

Ha az erősorrendet kéne megjósolnom 2019-re akkor:

1. Mercédesz: Jó kocsi, profi csapat
2. Ferrari: Jó kocsi, olaszos csapat
3. Red bull: Talán a legjobb csapat és lutri Honda motor. A show kedvéért szeretnék pár füstölgő motort látni.

Innen nagyon szoros:
4. Racing point: Merci motor precíz kis csapat és most pénzük is lesz. Pereztől várom a jobb teljesítményt. A gigantikus fejméretű Stroll a főszponzor fia. Szerintem egész évben jók lesznek.
5. Renault: Lassan beérik minden fejlesztés illetve mindenkinek közeledik a fejlesztési plafon. Kevés zsózsóból is a csúcsra lehet érni csak lassan. Van egy jó versenyző párosuk. Nagyon kíváncsi vagyok Ricciardora.
6. McLaren: Brown apránként rájön, hogy kell csapatot építeni. Jönnek a szakemberek. Az év második felére várok jobb teljesítményt.
7. Alfa Romeo: Szerintem Haas 2. Kiminek lesz néhány jó húzása, de többre nem számítok.

8. Haas: Egyszerűen nem tudom komolyan venni ezt a csapatot. Szerintem idáig szerencséjük volt. Még néhány év és kiszállnak, mert nem megy.

Alsó régió:
9. Toro Rosso: Honda + Albon és Kvyat a krióból. Itt a versenyzők lesznek akik szűkebb keresztmetszetnek számítanak.
10. Williams: Ha szerencséjük van akkor ok, de a tavalyi gárda nagy része maradt. +Kubica. Kuka

A 4-5-6-7 szabadon variálható
A szezon végén elolvasom, hogy lássam mekkora jós vagyok.

DraftSight + Magic Earth

Magicearth:

Navigáció.

Az új verzióban a gyári forgalmi jelentésen kívül van   közösségi  forgalom visszajelzés is. Elég jónak tűnik.

DraftSight:

Szuper kis CAD. Eddig teljesen ingyenes volt, most 30 nap próba.  :(

IMPORTANT: if you are currently using a free version of DraftSight, you will no longer be able to re-download or access any previous free version of DraftSight (2018 or earlier) once you download and install the DraftSight 2019 Premium free 30-day trial.

Mandalóri

Megnéztem az első 4 részt.

Sajna sokkal többet vártam és lehet, hogy ez volt a baj. A 4. rész végére sem lépett túl egy vasárnap délutáni scifi sorozat színvonalán. Pedig az első részben volt pár olyan jelenet amiből azt gondoltam, hogy kiba jó lesz.

Ez az egyik: https://www.youtube.com/watch?v=1etNcuojPkE

Ez a jelenet hibátlan. Ha nem ismeretlen a SW timeline akkor tudod, hol vagyunk, kik ezek a rohamosztagosok és  ki a góré. Ahogy hátrafordulnak az zseni, Werner Herzog monológja azzal hanghordozással megint ..

El is tekintettem a rész többi hibájától. De ahogy haladunk előre a sokaságuk miatt inkább felerősödnek. A lopások más filmekből nem zavarnak. Volt már ilyen. A logikátlan baromságok!

-Nem veszi le a sisakját. Nem csak ki áll az ablakba egy óvoda elé.

-Sétál baby-yodával. Persze minden lépésnél távolodik a mandarin és ez minden snittnél újra mellőle indul. by kb eggyel megy. Komolyan, de szerintem sokat mondok.

-Leszáll egy bolygón. A céltól egy nap légszekéren. Mi a fenéért nem megy ü hajóval miért egy szekéren kell szenvedni? 

Mindjárt megnézem az 5. epizódot.

osmand mapillary

Ez volt az első nyaram, hogy navigációhoz és kiránduláshoz is az Osmand+ -t használtam. Nagyon elégedett voltam vele. Ebben fedeztem fel a mapillary alkalmazást.
Feltelepítettem és valahogy úgy kezdtem alkalmazni ahogy a panoramio-t. Pl. egy faluban lefotóztam egy utcát ami lehetőleg reális képet ad róla. Vagy egy tök unalmas emlékművet ami csak ott van és rá lehet rakni a térképre. Feltöltöttem és pár nap múlva kaptam egy üzenetet, hogy köszi a fotót, de ez így nem lesz ok. Ne ilyen individuális fotókat rakjak fel hanem ilyeneket. És belinkelte nekem Budapest mapillary térképét. Nem tudom láttátok e, de elképesztő. Ott minden van.
Egy telefon a szélvédő mögött, naplemente, az ablak koszos és a fél műszerfal belóg. És fotózva van a forgalom. Mit tudnak ezzel kezdeni? Vagy akciókamera a sisakon ami folyamatosan remeg és bemozdul. Ezt a szintet szerintem nem engedhetné meg magának az Osmand.
Később utánaolvasva rájöttem, hogy nem az én informatívnak szánt fotóimra van szükségük. Arra használtam volna, hogy megyek valahova akkor ott szétnézzek egy kicsit, hogy milyen. Na erre nem lehet.Vagy inkább úgy mondom, hogy a fotóknak csak töredéke van profi eszközzel fotózva és elhelyezve a térképen. Kézen fekvő lett volna ezt használni. Mindegy még marad a google.

Hülyék az ürben

Egy 1957-es scifit olvasok amiben van egy jelenet, amiben egy űrhajó landol egy idegen bolygón. Elemzik a levegőt ami alkalmas lenne a belélegzésre, de DE DE még is csak szkafanderben mennek ki, mert az egyik biológus szerint talán-talán előfordulhatnak olyan vírusok, spórák amik ártalmasak lehetnek az űrhajósra.
Itt jutott eszembe az alien prometheus ahol a legénység bemegy egy barlang szerű képződménybe ahol a műszerek megfelelőnek találták a levegő összetételét. Az egyik szereplő a többiek tiltakozása ellenére hm.. leveszi a sisakot. Akkor is azt gondoltam, hogy hát izé ezek az emberiség egyik legnagyobb felfedezését teszik és a leghülyébb embereket küldik? Nem lehetne ilyen fasza scifi-horrorokat készíteni? Tudom, hogy fantázia az egész. Az apróságokat el tudom fogadni, hogy lézerkard, hibernálás meg teleportálás. Ezek nélkül is menne a történet. De ez bmg, hogy egy csapat idiótát küldenek Colombusnak? Mindegy a könyvekben nagyobb a választék.

Könyvajánló

Mielőtt elolvastam volna azokat amiket korábban ajánlottatok ezt még gyorsan...

Brandon Hackett: Az ​időutazás napja


Kicsit szokatlan volt az angol és orosz nevek után, hogy magyar helyszíneken és szereplőkkel játszódik a történet, de kis ráhangolódás után nagyon élvezetes volt. Keresni fogok hasonlókat.

"2021. ​november. Amikor az első időgép működésbe lép, kétszázmilliárd időutazó jelenik meg a Földön. Az időutazás napját ünneplik, az első pillanatot, ameddig vissza lehet utazni a jövőből.

Könyvajánló

Kir Bulicsov: A ​kozmosz vándorai

https://moly.hu/konyvek/kir-bulicsov-a-kozmosz-vandorai

"Pavlis doktor egyszerű hajóorvos, de valami rejtélyes oknál fogva minden útján az események előterében találja magát. Először egy olyan űrhajón teljesít szolgálatot, amelynek megszakad a kapcsolata a Földdel, és így nem érkezhet meg teleportáció útján a legénység váltása, tizenhárom egyhangú év utazásra ítélve a személyzetet. Azután hajótörést szenved egy idegen bolygón, amelynek primitív népét egy istenként tisztelt tudós manipulálja; vajon beleavatkozhat-e az évtizedek óta zajló emberkísérletbe? Végül egy expedíció segítségére kell sietnie, amelyet a helyi fauna szörnyűségesen agresszív teremtményei tartanak rettegésben.

Gagyi játékok

Van egy csomó akár még ma is aktívan fejlesztett játék ami kinézetben a zx spectrumos időszakomat idézi. Sőt a steamen még ma is belefutok új indie játékokba amik úgy tűnnek mint ha most vették volna ki a cryoból. Ezek leírásába itt-ott belefutok az interneten és elképesztően izgalmasak. Néhányan olyan jókat és jól írnak, hogy kedvet kapok a letöltéshez. Aztán letöltöm és nem kapom el a fonalat, nem élvezem, de nem baj. A leírásokat nagyon szívesen olvasom.

Az elektromos autó nem megváltás

Most olvastam, hogy egy német csoport (nem angol tudósok) kiszámolta, hogy mégsem ok az elektromos autó környezetterhelése ha a lezárt földgolyót nézzük.
Egy darabig a tisztaság illúzióját keltik még akkor is ha egy 3 tonnás autóról van szó. Pl egy ilyen kocsi gumikopása sokkal nagyobb mint egy 20 éves 6 litert fogyasztó 900kg-os autóé. A szálló gumipor az egyik legveszélyesebb az egészségre.
Azt nem értem, hogy mi a cél az elektromos autóval? Új piac nyitása vagy a környezetvédelem. Ha a környezetvédelem akkor bele kellene állni rendesen. Ne lehessen 4 liternél többet fogyasztó autót gyártani.
https://www.portfolio.hu/vallalatok/kimutattak-az-elektromos-autok-sem-…

F1 2019 latolgatok

Ha az erősorrendet kéne megjósolnom 2019-re akkor:

1. Mercédesz: Jó kocsi, profi csapat
2. Ferrari: Jó kocsi, olaszos csapat
3. Red bull: Talán a legjobb csapat és lutri Honda motor. A show kedvéért szeretnék pár füstölgő motort látni.

Innen nagyon szoros:
4. Racing point: Merci motor precíz kis csapat és most pénzük is lesz. Pereztől várom a jobb teljesítményt. A gigantikus fejméretű Stroll a főszponzor fia. Szerintem egész évben jók lesznek.
5. Renault: Lassan beérik minden fejlesztés illetve mindenkinek közeledik a fejlesztési plafon. Kevés zsózsóból is a csúcsra lehet érni csak lassan. Van egy jó versenyző párosuk. Nagyon kíváncsi vagyok Ricciardora.
6. McLaren: Brown apránként rájön, hogy kell csapatot építeni. Jönnek a szakemberek. Az év második felére várok jobb teljesítményt.
7. Alfa Romeo: Szerintem Haas 2. Kiminek lesz néhány jó húzása, de többre nem számítok.

Frissítettem Wordpress 5 -re

Attól tartva, hogy valami probléma lesz csináltam egy teljes mentést.
Szerencsére minden simán frissült. Kaptam egy új témát ami elvileg jól együttműködik a Gutenberg nevezetű új szövegszerkesztővel. Még így is úgy érzem, hogy ehhez a szerkesztőhöz még sokat kell tanulni. Bizonyos funkciók elég nyakatekerten vannak megoldva, ezért egyenlőre visszaváltottam classic editorra.