Film: A potyautas

Nem tudom hol bukik el egy film, hogy rossz lesz e vagy jó. Ennél a filmnél minden adott volt a jósághoz. B kategóriás színészek fasza díszlet. Sőt az kifejezetten jó lett. Annyira, hogy talán a film első perceitől fogva magasra tettem az elvárásaimat.
És akkor jön a potyautas és a magyarázat, hogy hogy kerül oda. Biztos nem ugyan azokat a képeket láttuk. Én nem tudtam elképzelni, hogy máshonnan jutott oda be mint ahonnan ki. Egyszerűen nem láttam a helyet, csövet, járatot. Be volt passzírozva mint a szardínia.
Aztán ott az űrséta. Van űrruha, van ilyen mászást segítő kis basz. De mi nincs? Az. Karabiner amivel biztosítaná magát. Jó azt otthon hagyták. De kötelük az van. Hát azt sem használják. Az igaz, hogy így jobban izgultam. Kár érte, mert a külső jeleneteket tényleg jól megcsinálták. Meg az egész űrhajó, repülő szerkezet nagyon ötletes volt.
Az egész űrséta azért volt mert  tönkre ment egy kb. 3kilós egység ami az oxigénellátást biztosítja a legénységnek. Én úgy tudtam, hogy sok alkatrész megegyezik az űrhajókon, hogy lehessen cserélgetni ha valami qva kiba nagy gond van. Hát itt nem. Ebből egy volt és az sem javítható. Így jártál.
Az tetszett, hogy nem lehetett semmit csinálni és csak ott tanácstalankodtak, hogy mi legyen. Semmi. A moszatokal lehetett volna még egy kicsit próbálkozni. Így elég nehéz volt elhinni, hogy az  botanikus szuperprofesszor és nem egy DIY szakkőr vezetője.
Na mindegy. Ne nézzétek meg. Vagy nézzétek, de én szóltam.

https://www.imdb.com/title/tt9203694/

Hozzászólások

Belenéztem.
Low costos megoldást választottak, 'csináltak gravitációt', csak hogy ne kelljen a film teljes egészében a földi körülményektől eltérően a beltérben úszkálást megvalósítaniuk, stb.
Pedig ilyen filmeket nagyon látványosra össze lehetne hozni. Ehhez mindössze egy dokumentumfilm képi alapjaira kell ráépíteni egy elképzelt történet.
Volt egy ilyen film ... mi volt a címe? Azért volt érdemes megnézni azt a moziban, mert nagyon jó minőségben mutatták az űrt, űrből a Földet. Szinte beleélhetted magad az űrhajós által látottakba.

Hosszú utaknál teljesen logikus, hogy létrehoznak mesterséges garvitációt, különben 2 év múlva visszatéréskor kb. halottak landoláskor, a szív valami kurva sokat veszítene a tömegéből és erejéből. Tök ötletes volt a mesterséges gravitáció megvalósítása, nagyon tetszett. Na persze a biztosíték nélküli mászkálás, meg a nincs cserealkatrész a bőröndnyi méretű kulcsfontosságú alkatrészből, az kár volt. Azért azt elvarhatták volna 1 perc alatt, a raktár megrongálódik, vagy leválik, stb. Nekem amúgy tetszett a film ezek ellenére is, jobban mint a gravitáció, főleg jobban mint az Ad Astra. Ami még nagyon jó a témában az az orosz Salyut-7.

Magat az ISS-t foleg azert hasznaltak, mert folytonos ott a mikrogravitacio. Szabadesest a foldon csak par masodpercig lehet tartani, repulogeppel talan egy percig is, igy hosszabb kiserleteket nem lehet vegezni. Az urallomason lehet vizsgalni a mikrogravitacio hatasat a novenyek, allatok novekeeseben, kristalynovesztesben, szinte barmi erzekeny folyamatban. Egyszoval az urallomas epp a nehezkedes hianya miatt jo (ok, regen megfigyelesre is hasznaltak). Ha hosszabban utaznak az emberek, akkor viszont elonyos ha van valamilyen al-gravitacio. A csontok, izmok nem sorvadnak annyira, a szem nem romlik annyit, es asszem belso verzes eseten muszaj a testben valamilyen nyomaskulonbseg, hogy ne gyuljon fel ver. Gondolom meg lehetne ezer oka.

Tegnap néztük mi is. A vége ellaposodott, valami izgalmasabbra vártam, de összességében elment egy laza szombat esti mozinak. 

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 14:38

Én úgy tudtam, hogy sok alkatrész megegyezik az űrhajókon

Apollo 13 kedveli ezt.

Egy iszonyatos bovli. Kulon kikepzest kaptak regen, hogy milyen feltetelek fennalasa eseten ki vagy kik azok akik mennek es kik akik maradnak. Lista volt. Ezt eleve tudtak. Nincs ilyen pollkorrekt hulyeseg, az egyetlen amiert nem a kilovest oldottak meg, mert a cancel culture felrobbantott volna mindent, hogy mar megint a negert dobjak ki.

Ezen kivul meg par dolog el volt baszva, de ez nem von le abbol, hogy ez egesz igy egy baromsag.

Nagyon nagyon rossz film.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 20:00

Szerintem teljesen nézhető annak, aki szereti a slow burn filmeket. Végre nem az van hogy találnak valami idegent ami kinyír mindenkit, vagy a főhős olyan esélyek mellett életben marad, mintha megnyert volna három lottó ötöst egymás után.

Szakmai hibák viszont valóban vannak benne rendesen, de szerintem ez jórészt csak azoknak tűnik fel, akik hajlamosak a részletekre figyelni. A biztosítás hiánya nekem is durván fájt, konkrétan a fejem fogtam. Fura, mert a mászógépet viszont tök jól megoldották, pontosan ugyanígy működik a gyakorlatban is. Az, hogy egy buvárpalack méretű tartályban akarnak egy embernek az egész útra elegendő oxigént vinni, megint WTF. Teljesen maguk döntenek arról, hogy mi történjen a küldetés során, semmi kommunikáció a földdel, meg sem próbálják a javítást, nincs másodlagos vagy csere alkatrész... no comment.

Nekem sem tetszett a film, de a legtobb dologra van magyarazat abbol, amit irtal.

Az film eredetije egy '50-es evek beli konyv, az egyik elso 'hard scifi' ami tudomanyos alapossagra volt kihegyezve. A cime "cold eqations", vagyis hogy a termeszeti torvenyeket nem nagyon lehet legyozni. Visszafordulni nem lehet, mentoakcio nincs, es ha nincs eleg oxigen, akkor dolgozni kell azon, hogy legyen, vagy meg kell javitani a CDAR-t. Ezek utan a sztori nyilvan abba az iranyba megy, hogy a gyengek/erzelgosek/kevesbe szerencsesek meg kell haljanak. 

A filmben a CDAR-bol is volt tobb, csak epp nem volt eleg 4 emberre. A kapzsi Hyperion, az allomas es a raketa gyartoja kockaztatott es harom embert kuldott eleve ketto helyett, amibol a vegen negy lett. Hogy mikent kerult oda a potyautas, valszeg a forgatokonyirok szerint mindegy volt. Karabiner is volt a potyautasnal, azzal volt kikotve szegeny, amikor kiesett a panel mogul. Nem tudom hova tunt, de hat emiatt is rossz film.

Felidoben remeltem, hogy kihoznak belole egy "mentsuk meg a Foldet a tul sok CO2-tol" analogiat, de hat ezt a labdat nem csaptak le. A szineszek jok voltak, par dolog eleg realis volt, de rengeteg dolog hianyzott egy jo filmhez.

Alapjába véve tetszett a film, de ezekre a dolgokra én is felfigyeltem:
- Hogy a fenébe szorult oda be a csóka, ráadásul még be is volt csavarozva mögé
- Miért nem volt még legalább egy a létfenntartó rendszerből, hiszen nem is volt olyan nagy, hogy ne fért volna el. 
- Izzadt a tenyerem amikor mindenféle biztosító nélkül másztak a pányván, én biztos nem tettem volna :)

De összességében szerintem jó kis sci-fi dráma volt!

Érdekes, nálam nem jelenik meg a Netflix kínálatában.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

már az első 5 percben elveszített engem a film, hogy fellövés közben nincs csukva a szkafander (sisakablak nyitva??)

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 21:33

egy kétéves küldetésen minimum, hogy van egy 3D printer, mint ahogy a kapitány kezét tartó sín is egy ilyenben készült, amivel a legszükségesebb alkatrészeket pótolni lehetne. 

De egyszerűen az alapfeltevés, hogy potyautas, ilyen nem létezik űrutazásban.

Létezhet az, de kizárólag a a mikrobiológia hatálya alá sorolva tudom elképzelni... (https://en.wikipedia.org/wiki/Reports_of_Streptococcus_mitis_on_the_Moon)

- Sajnos a Netflix-nél az alkotások létrejöttét befolyásoló egyéb humán tényezők, - amelyek minden produkciójukban megjelennek, tekintet nélkül arra, hogy milyen zseniális a forgatókönyvíró, vagy a filmrendező, - olyan szinten elfogadhatatlanok számomra, hogy tudatosan kisoroltam magamnak a választható alternatívák közül. (Kb. mint hogy, számomra nem létező életvitel-alternatíva a drog, az erőszak, és a szexuális elfajulások minden formája. - Meggyőződésem, hogy bizonyos torzulásokat erőteljesen megjelenítő médiákra tudatosan kell az egyéniség védelmében nemet mondanunk. - Még nem kötelező nézni.., hál Istennek. Azokat a szórakozási formákat kell preferálnunk, amelyek értéképítők, nem a személyiség-rombolókat.)

Meg regen (80-as evek) a Galaktikaban olvastam egy rovid novellat. Egyszemelyes urhajo valami fontos gyogyszerszallitmannyal. Epp elegendo uzemanyag a foldetereshez. Egy kislany bujik el az urhajon.

A cimere mar sajnos nem emlekszem. Valaki esetleg?

A film elozetese es leirasa nem gyozott meg...