styg blogja

A robotok elveszik az...

Úgy adódott, hogy vonatjegyet kellett vásárolnom.

Beléptem a kissé lepukkadt (és üres) váróterembe, és a következőket láttam.

1. A falon egy kb. egyméteres plakát arról, hogy az állomásról mikor indul vonat és hová.
2. A sarokban egy jegyvásárlásra alkalmas automata.
3. Mellette egy rácsos ablak, ami mögött egy túlsúlyos hölgy üldögélt.

Először ösztönösen a plakáthoz mentem. Biztos bennem van a hiba, de nem tudtam megállapítani, hogy az úticélomhoz mikor indul a legközelebbi vonat.

Rögtön nyúltam a mobilomért (elvira.hu), de aztán valamiért adtam egy esélyt a rácsos ablak mögött ülő hölgynek.

Google Docs ad wanted

Keresek egy Google Docs-t népszerűsítő (reklám)videót (http://www.youtube.com).
A kb. egyperces filmben egy fiatal férfi ír valami dokumentumot egy laptopon (netbookon? chromebookon?), de kb 10másodpercenként elveszik a laptopját és a legkülönbözőbb módon megsemmisítik. Ő persze másik eszközön azonnal továbbírja a dokumentumot (ez a lényeg).
A végén egy ázsiai kislány pudingot önt a billentyűzetre.

Pár éves anyag lehet.

Valaki esetleg?

Vegyek-e Lenovo laptopot?

Csakis akkor, ha teljesen, de abszolút, de 100 százalékig biztos vagy abban, hogy soha, de soha nem romlik el, tehát nem kell bevinned a Telemax Kft-hez (http://lenovo.tmx.hu/login) szervizelni.

Mert ha mégis, akkor készülj fel a legrosszabbra.
_____________________________________

Kérésre a sztori dióhéjban.

MySoft.hu -tól vásárolt 350 kHUF-os Lenovo laptop egyik zsanérja (kijelzőzsanér) vélhetően túlhúzott csavar miatt háromfelé repedt. Ezt az átvételt követő napon észleltük.

MySoft végtelenül korrekt: vigyük javításra a kijelölt szervizbe (TMX). Ha nem javítják garanciában, akkor a MySoft kifizeti a javítás költségeit.

Az autógyártás és a szoftverszabadalmak

"A legtöbb országban eleinte hiányoztak az autózást szabályozó rendelkezések, vagy épp ellenkezőleg, túl szigorúak voltak. Ez utóbbira példa Anglia, ahol 1896-ig 6 km/h-s sebességkorlátozás volt érvényben, és egy embernek kellett jeleznie a gépkocsi közeledését, napszaktól függően vörös zászlóval, vagy lámpás segítségével. Észak-Amerikában egész más típusú probléma állta az autó elterjedésének útját. Egy helyi feltaláló, George B. Selden még 1879-ben szabadalmat jegyeztetett be saját négykerekű, motoros kocsijára, amelyet azonban csak jóval később, az 1900-as évek elején készített el, egyetlen példányban. Ugyanakkor sikerrel akadályozta a korai amerikai autógyártó vállalkozások kifejlődését: jogdíjat követelt minden egyes legyártott jármű után, és amelyik cég nem fizetett, attól peres úton szerzett kártérítést. Selden szabadalmát végül Henry Ford érvényteleníttette 1911-ben, egy nyolc évig húzódó per végén."

Számlázz.hu és a "nyílt forrás"

Régebben volt egy lehetőség, mely szerint HUP tagok díjmentesen használhatták a Számlázz.hu Prémium Szolgáltatásait.

Ma a következő levelet kaptam egy kedves huppertől, aki kihasználta ezt a lehetőséget:

_________________________________
Sat, Apr 24, 2010 at 14:53
Kedves László!

Egy javaslat a számlázz.hu-hoz: a dátumválasztó ne vasárnaptól kezdje el számolni a hetet, hanem hétfőtől.

Üdvözlettel: ...

A dátum választást ugyanis egy felugró javascriptes ablakkal oldjuk meg, és valóban ott a hét első napja vasárnap volt...

Titkos levél

Cégünk kapott egy emailt egy másik cégtől.

Az email végén ez a szöveg található:

A fenti üzenet és annak valamennyi melléklete bizalmas információkat tartalmaz,amelyek az [CENSORED] cégcsoport kizárólagos tulajdonát képezik, emiatt ezek védettnek minősülnek, illetve közlésük tiltott. Amennyiben nem Ön a címzett, kérjük, hogy telefonon vagy e-mail útján értesítse a feladót,és rendszeréből törölje a jelen üzenetet és annak valamennyi mellékletét.Amennyiben nem Ön a címzett, az üzenet másolása, sokszorosítása, terjesztése és/vagy harmadik személyekkel való megosztása tilos. Ezen tilalmak megszegése minden esetben jogi következményeket von maga után.

Karácsonyi netes vásárlásaim

Könyveket rendeltem a Bookline-tól december 8-n, cc 20.000 Ft értékben.
Email üzenetet kaptam, hogy a rendelést december 18-n átadták a futárszolgálatnak (GLS).
December 19-n hívnak futárszolgálattól, hogy nem vettük át a terméket (?), tehát december 21-n hoznák újra. 18-n egész nap itthon voltunk. Csengő ugyan nincsen, de a mobiltelefonszám ismeretében ez eddig még nem okozott problémát senkinek. Nem fogadott hívásunk nem volt...

Pár apróságot rendeltünk december 7-n a http://www.nomadsport.eu/ oldalról. Ők is futárszolgálattal szállítanak, gondolom hamar rájöttek arra, hogy a Magyar Posta nem használható erre a célra. December 18-n hívtak közvetlenül az üzletből, hogy a futár visszahozta hozzájuk a terméket, kell-e még. Mondtuk, hogy nagyon is kell, már egy hete itt kellett volna lenni, de minket futár nem keresett, nem hívott, itt nem járt. Jó, akkor elküldik megint (eddig még semmi hír).

Számlázz.hu jubileum

Tegnap két nevezetes esemény is történt a Számlázz.hu életében.

Egyrészt a rendszerben elkészült a negyvenezredik számla.

Másrészt használatba vette a rendszert az ötszázadik (bulvárosan: félezredik) ügyfelünk.

Talán jogosan érzünk egy kis büszkeséget, hiszen az elmúlt négy évben egyetlen (2 órás) nem tervezett rendszerleállásunk volt, ugyanakkor semmilyen adatvesztés nem történt a négy év alatt, de még a mentésekre sem volt szükség soha. Mindez persze elsősorban a jó minőségű, nyílt forrású szoftverelemeknek köszönhető, de azért valamennyire a mi munkánkra is szükség volt... ;-)

Lecsó

Nem tudom, mitől vagyok annyira oda érte, de az egyik kedvenc kajám...

Én a következőképpen készítem.

  1. Összeaprítom/kockázom a paprikát, paradicsomot. Kb 2 rész paprika (1 kg), 1 rész paradicsom (0.5 kg). Teszek bele 1 hegyes erőset is, vagy két bogyiszlóit (az szintén erős).
  2. 2-3 pár virslit karikákra vágok.
  3. Felkockázok megfelelő mennyiségű házi füstölt szalonnát, és zsírjára sütöm. Ennek híján én libazsírt szoktam használni.
  4. Felkockázok 2 jó nagy fej hagymát. Ezzel nem szabad szűkmarkúskodni. Nem szükséges nagyon apróra vágni.
  5. A zsiradékon megpirítom a hagymát. Ha kész, vetek bele egy evőkanál pirospaprikát.
  6. Erre ráöntöm a virslikarikákat és a paprikát. Sózom. Pirítom pár percig. Vigyázni kell, nehogy odaégjen. Ha nagyon sistereg dobok alá pár kocka paradicsomot, ettől lesz egy kis leve.
  7. Beledobom a többi paradicsomot is. Kevergetem, oda ne kapjon.
  8. Fedő alatt készre párolom, kis lángon, 15 perc, esetleg kicsit több.

Tudom, mit érez...

Ubuntu alatt nem működik az USB-s fejhallgató mikrofonja, mégis ezt írja az egyik hozzászóló itt: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-ubuntu-modules-2.6.24/+…

#15
Én is programozó vagyok, bár nem Linux/Unix platformon, így a tanulási görbém kissé hosszúra nyúlt így 55 fölött. De mindezek ellenére igazán boldog/elégedett vagyok az Ubuntu stabilitásával és sebességével. És persze az ingyenességével. 25 év szenvedés a M$ ganéval - soha nem térek vissza [Windowsra].

I am a programmer also, but not on a Linux/Unix platform, so the learning curve would be large for this someone over 55. Despite this drawback I am really happy with Ubuntu Linux and its stability and speed. And it's free price tag. After suffering for 25 years with M$ crap, I will never go back.

Axa bank, iBanq, nyomtatás fájlba

Ez a Microsoft Java (!)-ban írt agyrém a nyomtatást csak mdi (Microsoft Data Interchange) formátumban tudja menteni. Ha szeretnéd valami _valóban_ interchange formátumban látni, akkor a lementett mdi fájlt nyisd meg Microsoft Document Viewer-ben, majd mentés másként: tif formátum. De mielőtt mentenéd, a párbeszédablakban kattints a 'Beállítások' gombra, ahol a felugró ablakban beállíthatod, hogy ne csak egyszerű tif formátumba mentse ez az átok, hanem Nagyon Kompatibilis TIFF Formátumban. Így aztán már bármely linuxos képnézegetővel meg tudod majd nyit, sőt, Linux alatti nyomtatás is könnyen megy: Gimppel nyisd meg, és a felugró import ablakban állítsd be, hogy az összes oldalt olvassa be, és ne rétegenként, hanem képenként alkalmazza azokat.