Elhagyott pendrive-ot találsz a parkban és a következőt teszed ...

Hozzá sem nyúlok, ott hagyom. Nem az én dolgom.
30% (199 szavazat)
Hozzá sem nyúlok, ott hagyom. Nem bízom az ilyen eszközökben, egészségesen "paranoiás" vagyok.
16% (103 szavazat)
Felveszem és elviszem a talált tárgyak osztályára/rendőrségre stb.
7% (48 szavazat)
Felveszem és vizsgálat nélkül azonnal tönkreteszem/megsemmisítem, nehogy rossz esetben másoknak kárt okozhasson.
3% (19 szavazat)
Hazaviszem, izolált/sandbox környezetben óvatosan megvizsgálom mi a tartalma, hátha kiderül kié stb.
26% (171 szavazat)
Hazaviszem, izolált/sandbox környezetben megtekintés nélkül megformázom, majd elteszem saját használatra.
1% (9 szavazat)
Hazaviszem, feldugom az elsődleges gépemre (Windows), ráküldök egy antivíris keresést és megnézem mi van rajta.
1% (9 szavazat)
Hazaviszem, feldugom az elsődleges gépemre (Windows) és megnézem mi van rajta.
4% (23 szavazat)
Hazaviszem, feldugom az elsődleges gépemre (Linux/*BSD stb.), ráküldök egy antivírus keresést és megnézem mi van rajta.
2% (11 szavazat)
Hazaviszem, feldugom az elsődleges gépemre (Linux/*BSD stb.) és megnézem mi van rajta.
7% (48 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (16 szavazat)
Összes szavazat: 656

Hozzászólások

Hozzá sem nyúlok, otthagyom. Hátha vissza megy érte a tulaj.

Környezettudatos opció? Bedobom az elektronikai hulladékba :)

Vicces, mert kb. ez a legkevésbé környezettudatos opció, ha hulladékot csinálsz valamiből aminek nem muszáj annak lennie. Kb minden más opció jobb ennél.

Ha ott hagyod, lehet hogy szemét lesz belőle, de valószínűbb hogy valaki (akár a tulaj) megtalálja és hasznosítja inkább.

Vagy elviszed és te használod. 

Vagy leadod a rendőröknek, és vagy visszakerül a tulajhoz, vagy megtalálóként megkapod egy idő után. 

[X] A nálam lévő notin a helyszínen megnézem mi van rajta, hátha kiderül hogy valakinek fontos. Ha üres vagy csak néhány zene/film akkor nem érdekes. Ha igen, megpróbálom megtalálni a gazdáját, ha nem, otthagyom. A noti nem érték (bár az usb port lehet hiányozna ha megölné :D), tiszta Linux van rajta. Talán 1-2 wifi hálózat van elmentve. Ezenkívül ssh-ra van tartva vpnnel. Image-ből gyorsan megvan a reinstall.

Nyilván jobb lenne egy live disztro, de csak az esetek 80%-ában van nálam.

Az a baj, ha nem nézed meg és más megtalálja, lehet hogy az adat soha nem jut el a gazdájához (benne van a pakliban hogy így sem) vagy esetleg olyan adat kerül nyilvánosságra aminek nem kellene. Jobb esetben gamer Pistike ramásol egy cracket vagy a Joci az autóba mp3-at :D

No de mi tudjuk nagyon jól, hogy mielőtt el akarunk hagyni egy pendrive-ot, annak a tartalmát előtte jó alaposan titkosítjuk + backup.

Az én pendrive-jaim igazából szervíz célt szolgálnak. Fontos adatokat soha nem hurcolok rajtuk. Eleve megbízhatatlan műszaki szempontból.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem járok parkban.

Ha mégis, akkor a halakat, kacsákat és varjakat etetek, de pendrájvot soha. (Nem én vagyok az a néni, aki a mázsa búzát dumpolja a mocskos galamboknak!)

Ha valaki tényleg elhagyta, sose fog rájönni, hogy a parkban esett ki a zsebéből, ergo nem megy vissza érte (óriási mák kell, hogy hamar észrevegye az eltűnést, és emlékezzen, hogy hol járt azóta, amikor még biztos meg volt).

Ha valakinek fontos adata volt rajta, ami nem kerülhetne ki, akkor miért tette USB drájvra (és onnanról miért nem vigyázott rá)?

Ha valakinek fontos adata volt rajta, de nem gáz ha kikerül, csak az adat elvesztése fájdalmas, akkor miért tette USB drávjra?

Ha valaki direkt hagyta ott csalinak (bármilyen okból), akkor pláne nem praktikus piszkálni.

Én részemről úgy tennék, mintha ott sem lenne. Ezen felül elsősorban azt feltételezném a mai IT trendek alapján, hogy rosszindulatú kód van rajta, ami csak arra vár, hogy egy gyanútlan ember bedugja egy kevésbé védett gépbe. Pláne, ha ez a park valami jó célpont közelében van (ugyanis a legtöbb ember az ebéd utáni séta után mindenféle elővigyázatosság, sandbox, víruskereső nélkül dugná be a munkahelyi gépébe, és nézné, működik-e, mekkora kapacitású, milye lett ingyen...).

Helyzettől függ, de valószínű olyan helyre tenném ahol látható, de nem lépnek rá. Ha olyan helyen találom (mozi, bolt, stb.) ahol van felügyeletet ellátó személy akkor nála leadom. pl. legutóbb velence korzón nem volt hajlandó átvenni talált tárgyat a biztonságis, akkor vissza az első pontra.

Rendőrségre biztos nem viszem. Honnan tudnák kideríteni, hogy kié? Ezen kívül adtam már le pénztárcát, és fehérváron a városi rendőrségen nem voltak hajlandóak átvenni, átküldtek a megyeire. Aki ismeri fehérvár az tudja, hogy nem egymás mellett vannak. Aztán a megyein vártam még 3/4 órát mire hajlandóak voltak átvenni. 2 órám elment vele. Soha többet. Idegen helyen otthagyom a francba, környezetemben meg elviszem én a tulajnak.

Teljesen kizárt, hogy hazavigyem.

Rendőrségre biztos nem viszem. Honnan tudnák kideríteni, hogy kié?

Nem azért kell vinni a rendőrségre, hogy ők megkeressék a tulajt. Pont fordítva.

A tulajdonos fog a rendőrségre menni megkérdezni hogy nem-e adták le (ha elég fontos neki) szimplán azért, mert létezik egy ilyen illem vagy szokás, hogy a talált tárgyakat a legközelebbi hivatalos szervnél adjuk le. 

Ez intézményekben a helyi biztonsági őr, de ha utcán, parkban találsz valamit, az a legközelebbi rendőrség.

Lásd még: https://www.police.hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/n…

Egyébként az sem feltétlenül ördögtől való, hogy a rendőrség megtalálja a tulajdonost. A pendrive-on ott vannak az ujjlenyomatok, és ma már szinte mindenkinek az új személyijéhez szintén mintát kell adni.

Konkrétan ha becsületes megtalálóként teszed a jog által elvárt dolgodat, és a rendőrség él ezzel az információval ami rendelkezésre áll, nagyon durván sok dolog visszakerülhet a tulajdonosához, amiről eddig le kellett mondani, mondván hogy úgysem lesz meg.

Mondtam azt, hogy vesz? Azt mondtam, hogy minden eszköz rendelkezésre áll, hogy egy nagyon triviális rutin ellenőrzést megcsinálnak. 

Ráadásul a fenti mondanivalóm nagy része nem is arról szól, hogy a rendőrség beazonosítja-e vagy sem a tulajt, hanem arról, hogy nem is ez a célja a rendőrségen leadásnak, hanem a fordítottja. 

Miert illik? Mert foglalkoznak vele? Mert te minden szart behurcolsz a yardra, amit csak talalsz az utcan, vallalva az ezzel jaro adminisztraciot, idovesztest, vegzalva az eppen aktualis hatosagi embert, csak azert hogy megmutasd, te milyen jofej, jogkoveto, a  tarsadalom hasznos tagjakent funkcionalo polgar vagy? Mi ez a streberkedes?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akkor segítek: Nem csak illik, hanem kötelességed is megtenni mindent hogy visszajuttasd a tulajnak a tárgyat.

Az pedig egy társadalmilag kialakult elvárás - amiről sajnos néhányan nem tudnak, lásd a te példádat - hogy a legközelebbi hatóságnál leadd, mert ebből a szokásból kiindulva a tulaj is esélyes hogy ott fogja keresni.

Magyarán ha tényleg normálisan állsz hozzá, és vissza akarod juttatni a tulajnak a tárgyat, akkor leadod, és nem azokat csúfolod strébernek (baszki, dedóban vagyunk, vagy mi?) akik tenni akarnak másokért.

És nem, ettől nem vagyok jófej, ez kéne hogy az alap legyen. (meg aztán kinek is mutogatnám, a rendőrnek?)

A te kötelességeidről a téma kapcsán pedig itt olvashatsz: https://talalttargy.hu/a-talalas-a-ptk-szerint/

És egyébként jó is hogy felmerült, mert én is tanultam valamit, ugyanis itt azt írják, hogy:

 

A találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni.

Szóval mégsem a rendőrség feltétlenül az érintett az ügyben, viszont hidd el, ha oda viszed, és ha a találó ott keresed, akkor a megfelelő csatornán keresztül visszajut a tárgy a tulajhoz.

Ha a cég közelében találom, akkor felviszem az ITnek, hadd örüljenek neki.
Ha a városban találom, akkor az ilyenre rendszeresített dual bootos PI laptopom arra dugom rá izolált USB kábelen keresztül.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

(x) Egyéb: soha nem gondolkodtam ezen. Fogalmam nincs mit tennék, lehet, hogy belekukkantanék, hátha kiderül kié és eljuttatnám neki.

> Sol omnibus lucet.

:DD errol egybol a klasszikus Mr. Robot resz jutott eszembe...

"a vegtelenbe es tovabb..."

37% simán megszívná egy usb killerrel. 

Ha már lehajoltam érte: megnézem mekkora a tárterület a pendrájvon. ;) ha nagyobb, egyenlő, mint 32 giga felszedem, hazaviszem, lompadék laptomjaim valamelyikén cédéről, dévédéről bootolt live disztróval letörlöm a partíciós táblát róla, újat írok rá, fájlrendszert rakok rá. Amint a művelt beduin mondá a Szaharában: "Talált teve, talált burnusz - lett tevém, burnuszom. 😜
(Kisebbet ott hagyom, buktam a lehajolást. 😜 )

Csakugyan... de minimalizáltam az esélyt, hogy valaki megpreparál egy USB sticket, hogy a belében nem kontroller és memória chip van, hanem C4, semtex, akármi brizánsan elégő matéria, ami az 5 volttól induló elektromos gyutacsra izgul be... 🤡 Persze, ez függ attól is, hogy egy kisfalu ÁFÉSZ kocsmája előtt találom, vagy pediglen a nagyvárosban, a MetacorteX székházának felhőkarcolója előtt... 🙄

Ha hírtelen ötlettől vezérelve haza vinném, biztos először szét pattintanám, hogy mi van benne..

majd egy leselejtezett (no network) PC-re rádugnám és megnézném mi van rajta - csak kíváncsiságból.

De használatba sose venném..

For Whites Only meeting room!

Így van, ez a lényeg. Ha kísérletezik is valaki ilyennel, ismeretlen USB-eszközt mindig valami leselejtezett, feláldozható gépre dugjon csak. Nem csak a vírusok miatt, hanem régóta léteznek usb-killer eszközök, bedugja az ember a portba, és szépen fizikailag kiégeti az egész USB portot, rosszabb esetben az alaplapot is kinyírja. Ezért nem jó ötlet. Esetleg lehet benne hardveres keylogger is. Alapvetően én fel sem szoktam venni az ilyet, ha találok elhagyva. Lehet még egy 10+ éve befogtam volna egy talált drive-ot, de mára olyan filléresek lettek, hogy nem kockáztatnék.

A kíváncsiság semmiképp nem hajt, nem kell másnak az adata, nem érdekel. Anyagi értéke meg nincs már egy ilyen átlag pendrive-nak, főleg nem használtan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Éppen azért nem említi, mert nincs ilyen protokoll.

Bárki (pl. én :-D) készíthet olyan usb eszközt, ami kifelé pendrive, de belül Maga Az Ördög. (Hogy mindjárt a konkrét tudományos tényeknél maradjunk.)

A hostnak el kell fogadnia, hogy fw eszköz vagyok vagy fw eszközt installálhatok. Az első nonszensz, míg a második (hála neked MS) legfeljebb drivert tud injektálni. No, azt azért kivárom, amíg abból fw dma bus master lesz - egy inkompatibilis hardveren. ;)

Ja én nem gondolkodtam ilyen komplex megoldásban. Csak annyi, hogy hiába nincs az USB specifikációba beletervezve a sebezhetőség (mint a firewire-nél), ettől még pár éve volt olyan hír, hogy bizonyos usb host controller chipset-ek mégiscsak implementáltak valami debug feature-t, ami sebezhetővé tette őket. Nyilván nem univerzális támadás, de próba-szerecse alapon még működhet.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Úgy, hogy egyben keyboard-nak vagy más input eszköznek is szimulálja magát, és Windowson hozzáfér az inputtal kapcsolatos dolgokhoz, illetve Wi-Fi eszközként is működik. Ha érdekelnek a részeltek, a YouTube-on találsz róla videókat (usb keylogger kulcsszavakkal rákeresve), ahol még azt is megmutatják, hogy te hogy készíthetsz ilyet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 03. 15., sze – 13:11

Nincs olyan pont, hogy "beviszem a ceghez, radugom a kollega gepere es megnezem a tartalmat" ... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2023. 03. 15., sze – 14:23

Nagy esellyel elso, kis esellyel (ha kivancsi labbal keltem, kozel lakok, etc.) utolso elotti - pontosabban nem elsodleges gepre, de nem is virtualbox-sandbox-ra (ami legtobbeknel mire elindul az autorun 600x lefutott).

De egy atlagos napomon otthagynam, keresse ott, aki utoljara arrafele latta.

Ezzel kapcsolatban mindenképp meg kell osztanom egy sztorit. Egyszer a lányom Düsseldorfban egy random villamosmegállóban talált egy micro SD kártyát, legnagyobb meglepetésünkre nem más volt rajta mint...

...

...

egy halom Zámbó Jimmy videó 3gp formátumban. 

Vajon ki veszthette el? Düsseldorfban... egy villamosmegállóban... egy SD kártyán... Zámbó Jimmy videókat...

Nem értem... Ennyire kíváncsiak az emberek? Szar lehet annak az élete, akit ez akkora izgalommal tölt el, hogy a biztonságát is kockáztatja érte. Gondolom nincs mindenkinek malware analista képessége és erre kiépített rendszere, ami ráadásul nem baj, ha tönkremegy, ha az eszköz egy USB killer, ehhez képest elég nagy a magabiztosságot sugárzó válaszok aránya.

én még nem találtam pendrive -ot

de igen kiváncsi lennék rá mi van rajta - lehet hogy tényleg valakinek fontos adat, akkor megpróbálnám visszaadni..

(írtam a garázsban van n+1 gép alaplap vagy akár önlló USB kártya - amiért nem lenne kár)

For Whites Only meeting room!

Megnézném mi van rajta és a tartalomtól függően járnék el:

- Ha semmi érdekes, de legalább 128 Gb-os, akkor megtartanám.
 -Ha háziporesz, akkor jó pénzért visszaadnám! 
- Ha nem is működik, kuka.

:)

Felveszem, elviszem magammal, izolált környezetben FreeBSD megnézem mi van rajta. Ha fontos felkutatom a gazdáját és visszaadom. Ha nem fontos akkor formázás plusz WIPE aztán befogom az igás lovak közé :)

.. és ha valaki testüregben használta - te meg használni fogod ?

Régen, amikor hoztak hozzám laptopot - első dolgom az volt fertőtlenítő spray-vel letakarítottam kívülről - kézmosás és akkor kezdtem megnézni, hogy mi a baja..

covid alatt/után meg csak erősödött takarítási kényszerem..

vagy csak én vagyok ilyen ?

For Whites Only meeting room!

Egy 128 GB-s, USB3-as pendrive úgy 5000 forintba fáj (példa), én biztos nem túráztatnám magam azzal, hogy a földön talált kutyakakába forgatott pendrive-ot (vagy épp usbkiller honeypotot) a gépeimbe dugdossam.

Az ésszerűség keretein belül törekszem a zero waste-re, vagy legalábbis a hulladék minimalizálására, de szakmai szemmel nézve azért vannak kétségeim ezzel kapcsolatban. :)

Ja, azért írtam én is fentebb, hogy olcsók már ezek. Ha nem kell a legextravagánsabb sebességű, vagy nem kell 128 gigás, hanem elég az alap 16-32 giga, úgy fele annyiért is van már. Tényleg annyira filléres, hogy ilyen jelképes összegért nem érdemes gépet kockáztatni. Hacsak nincs valaki annyira megszorulva, nem jó ötlet erőltetni.

Egyébként meg pendrive-ot sem nagyon használok már. Pár éve áttértem arra, hogy olcsó vagy használt SATA SSD-ket veszek, és azt kötöm a gépre egy SATA3-USB3 adapterrel. Igaz több helyet foglal, és nagyon minimálisan drágább, mint egy pendrive, de sokkal gyorsabb, több írást bír, nagyobb tárterület (60-240 giga), Ventoy-jal mehet fel rá több OS iso-ja is. Ezekről telepítek OS-eket, illetve néha csinálok ilyenekre próbatelepítéseket is. Pendrive-om már csak egy van, egy régi 16 gigás USB3-as Corsair Voyager, azt is alig használom emiatt, hacsak nem kell valami zsebre tehető, de hát az sem kellett évek óta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

[X] Hazaviszem, izolált/sandbox környezetben óvatosan megvizsgálom mi a tartalma, hátha kiderül kié stb.

Jártam már így (nem parkban, csak simán a járdán találtam), és örült neki a tulaj, amikor visszakapta. A pendriveon volt a telefonjáról egy mentés, közte a névjegyekről, így gyorsan beazonosítottam. Az izolált környezet pedig egy Chromebook volt vendég üzemódban.

Nagy Péter

Szokàsom, hogy a pendriveokon leadott melóknàl teszek egy olvasddel.txt-t a leíràssal, hogy mi van a meghajtón, plusz az elérhetöségem. Aztàn jutott hozzàm vissza olyan meghajtó, amit az ügyfelem vesztett el az õ ügyfelénél...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "