Hogyan minősíted a T-Systems által tanúsított magatartást a 18 éves "hacker" ügyében?

Elítélem, nem ezt érdemli az, aki önzetlenül rámutat a biztonsági hiányosságokra!
85% (442 szavazat)
Nagyon helyes, hulljon a sok csíra script kiddie!
3% (16 szavazat)
Nem érdekel az ügy, erre is csak ásítás közben véletlenül nyomtam rá.
5% (26 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (5 szavazat)
Csak az eredmény érdekel / az eredmény sem érdekel.
6% (30 szavazat)
Összes szavazat: 519

Hozzászólások

Sajnálom, hogy az egykori gazdasági szaklap is lebukott. Azért az olvasóbázisát annál érettebbnek képzeltem, mintsem hogy ilyen erőltetett kritikán ne lássanak át. Továbbmenve a címoldalra látszik, hogy politikai propaganda célokra van felhasználva, ráadásúl ennyire leplezetlen, ostoba módon. Gyakorlatilag origo, index, csak más néven.

Kicsit elkanyarodtunk, a HVG valóban nem egy kimondottan Fideszes kötődésű és arculatú lap, de nagyon markánsan fogalmaztál, bizonyára hasonlóan következetesen tudsz mondani egy olyan sajtóorgánumot , ami legalább ilyen hosszú múlttal bír, jelenleg is működik és elfogadhatóan középvonalasan , megfelelő nívót képes biztosítani!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezt ott lehet értelmezni, ahol nem volt 45 év kommunista diktatúra.

(A Népszava amúgy több, mint 100 éves, a 2. vh. előtt a szociáldemokrata (!= kommunista) párt lapja volt.)

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Azért szerintem nem volt 100%-osan jóindulatú a srác, mert - ha jól tudom - mindenki által olvasható felületen hozta nyilvánosságra a sebezhetőség részleteit, még mielőtt azt javítani tudták volna. Talán még a TV-ben is nyilatkozott? Akkor lett volna tényleg etikus, ha kizárólag a BKK-nak vagy a T-Systemnek küld privát üzenetet. Azt viszont határozottan elítélem, hogy éjszaka mentek érte a rendőrök.

Szerintem mindegy, hogy mennyi idő alatt kellett volna reagálni. A sebezhetőség javítás előtti nyilvánosságra hozatala ellenséges, és szerintem legalább részben politikai indíttatású cselekedet volt, ami azért értelmetlen, mert sem a BKK, sem a T-Systems nem politikai szervezet.

Emlékszem olyanra, hogy ennél nagyobb körben használt programoknál, amikor 60 nap után nem készült javítás, kiadták a sebezhetőséget. Akkor azon aggódtak, hogy még pár napot kellett volna várni, itt meg pár óra után mindent meg kellett volna oldani.

Kinek írt? Mondjuk egy info@ címnél napok mire eljut egy olvasni tudóhoz. Ez persze szomorú.

Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, 2018 közeledtével az naív, aki naívnak hiszi ezeket a "hekkeret"...

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ugyan már! Nem történt károkozás, nem ő volt, aki egyedül felfedezte a bughalmazt, viszont ő volt az, aki felhívta rá a szolgáltató figyelmét (egyébként mivel közérdekű üzem, felfogható úgyis, hogy állampolgári kötelességét teljesítette!) nem üzletelt a haverokkal vele, nem tette fel a darknetre, stbstb... Hagyjuk már ezt a "hacker"-mizériát, mert kezd röhejes lenni ez a görcsös igyekezet, hogy ráverjék a balhét! Itt a húnyó a T-Systems, aki amellett hogy dilettáns módon oldotta meg a feladatot, még neki állt feljebb, amikor egy 18 éves kölök leiskolázta őket. Kurvaciki.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hőst valóban nem. Ő egy áldozat. A hülyék és sértődöttek áldozata. És ezzel a feljelentéssel meg a reakciókkal elérték azt, hogy lehet, hogy a tényleges bűnösök - akik elkészítettek egy ilyen lyukas rendszert és akik átvették rendes biztonsági tesztelés nélkül - megússzák, mert mostantól a 'csúnya hekkerrel' foglalkozik mindenki.

Ez a probléma, nem az, hogy most büntetik vagy sem, vagy mennyire, mert tény, nem a legjobb módon járt el, de az is látszik, hogy nem károkozás volt a cél. Politikai töltete mindennek van már itthon, mert a BKK az állami, aki az államot kritizálja az minimum féreg. Közben azokkal az emberekkel, akik mérhetetlenül ócska munkát végeztek, nem egy hiba volt (hoho, adatlopás is volt, nem csak olcsó bérlet vásárlás), azokkal még csak említés szintjén se foglalkozik a "köz". Én amint a hiba kiderült lekapcsoltam volna, elnézést kértem volna, és belső vizsgálat keretében megtudtam volna, hogy ki a penész volt képes 7 számjegyű fizetések mellett egy középiskolást odaültetni (ráadásul nem is kiugróan tehetségest).

feltételezem, hogy erre gondolsz:

"423. § (1) Aki
a) információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad,
b) az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy
c) információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
...
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt közérdekű üzem ellen követik el."

- itt azt kellene gyorsan kitalálni, hogy pontosan milyen, a rendszer védelmét biztosító technikai intézkedést is sértett meg/játszott ki az illető, csak mert egy link egyszerű átírása jellemzően inkább azt mutatja, hogy bizony itt ilyesmiről pont hogy szó sem volt.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"424. § (1) Aki a 375. vagy a 423. §-ban meghatározott bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő
a) jelszót vagy számítástechnikai programot készít, átad, hozzáférhetővé tesz, megszerez, vagy forgalomba hoz, illetve
b) jelszó vagy számítástechnikai program készítésére vonatkozó gazdasági, műszaki, szervezési ismereteit más rendelkezésére bocsátja,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Nem büntethető az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bűncselekmény elkövetője, ha - mielőtt a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges vagy ezt megkönnyítő jelszó vagy számítástechnikai program készítése a büntető ügyekben eljáró hatóság tudomására jutott volna - tevékenységét a hatóság előtt felfedi, az elkészített dolgot a hatóságnak átadja, és lehetővé teszi a készítésben részt vevő más személy kilétének megállapítását.
(3) E § alkalmazásában jelszó: az információs rendszerbe vagy annak egy részébe való belépést lehetővé tevő, számokból, betűkből, jelekből, biometrikus adatokból vagy ezek kombinációjából álló bármely azonosító. "
- mégis pontosan mire gondolsz?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az hogy a hatóság mire alapozza a vádat - egy dolog. Az pedig hogy ez a btk szerint valóban megállja-e a helyét, majd a bíróság eldönti (az is lehet, hogy már az ügyészségen elhasal a történet). A kérdés leegyszerűsítve: tolvaj-e az, aki egy forgalmas helyen talán egy pénztárcát, és azzal nem rohan azonnal a rendőrségre, hanem hangosan a körülötte lévők tudomására hozza (de a tárcához nem nyúl, az a földön hagyja).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

próbáljuk értelmezni a szöveget: "b) jelszó vagy számítástechnikai program készítésére vonatkozó gazdasági, műszaki, szervezési ismereteit más rendelkezésére bocsátja,"
- "jelszó, vagy számítástechnikai program készítésére vonatkozó.." -a cselekmény mindössze egy link átírása volt, tehát ebből egyikre sem vonatkoztatható (se nem jelszó, se nem program).
"a) jelszót vagy számítástechnikai programot készít, átad, hozzáférhetővé tesz, megszerez, vagy forgalomba hoz,..."
- lásd fent!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ukáz ki volt adva, hogy megnyitóra el kell indítani.

Senki nem fogja megnevezni a főbűnöst aki ezt elrendelte.
Most meg mindenki retteg, hogy kire lesz ráhúzva a vizes lepedő, mert annak kell állni a nem kis összegű számlát, ami a pereskedések, büntetések, kötbérek, javítások stb. után lesz.

És hát jelentkezett egy önkéntes, aki bár jóhiszeműen, de elég meggondolatlanul (szerintem), önként dugta a nyakát a hurokba.

Szerintem a cégnél tudtak a hibákról, csak hát az ukáz, az ...
Mentik a menthetőt a saját szemszögükből.

Nyilván van az a pénz. Pontosan tudták hogy a rendszerük egy nagy rakás szar, ezért aztán úgy kellett nekik a bűnbak mint egy falat kenyér, lásd: "takács személyesen tettem büntetőfeljelentést józsef".
Azt már nem látom át, miből gondolták, hogy ez így rendben lesz, de nyilván van az a méretű pénzhalom (vagy egyéb kötelezettségvállalás) ami fölött jó ötletnek tűnik.

SZÉGYEN!
----------
Registered Linux user #46079

A Google egy hasonló hiba (bár náluk nem valószínű, hogy ennyire primitív hiba kikerüljön egy éles rendszerbe) felfedezéséért és bejelentéséért fizet a bejelentőnek. Sőt ösztönzi is az embereket a hibák bejelentésére.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

És? A világ vállalatainak 99.9999999%-a meg nem ad pénzt hibák felfedezéséért, hanem rádhivja a rendőrséget. A bkk is ilyen.
Most már ez a naiv gyerek is tudja ezt. Legközelebb majd olyan vállalat szolgáltatását fogja megpiszkálni amelyik a maradék 0.0000001%-ba tartozik és még pénzt is fog keresni vele. Már ha valóban ért is a dologhoz, mert ez a mostani hiba nem igazán jelzi, hogy ért hozzá, hiszen akárki meg tudja csinálni aki látott már webszervert.

Ha az általam üzemeltett rendszerek egyikét törné fél én is lecsukatnám a csába, ha lehetőségem lenne rá, magasról teszek rá, hogy de a google bounty-t fizet ilyen esetben. (különösen, ha időt sem hagyna a javitásra, hanem szaladna a szennyújságokhoz)

Persze, hogy rádhivják, ugyanis, ha nincs megbizásod a cégtől arra, hogy piszkáld a rendszerét (etikus hacker megbizás ugye), akkor törvényt sértesz. (Mondd, olvasol te törvényeket? :))

Ha a cég jófej (és te is az vagy, hogy pl nem kürtölöd szét) akkor, ha jó kedve van nem jelent fel. De mocskosul el vagy tévedve, ha azt hiszed jogod van netes rendszereket kijátszani, authentikációt megkerülni vagy bármi hasonlót. Nincs jogod. Akkor sincs, ha tökkelütött idióta irta a rendszert és könnyű feltörni.
Kivéve azok a cégek, akik erre nyilvánosan felhivják az embereket, lásd fentebb a százalékokat.

Félek ez a naiv gyerek is ugyanilyen nagy szemekkel nézett, mikor elmagyarázták neki a sok-sok éve hatályos törvényt.
Láttam kapott etikus hacker tanfolyamot ajándékba. Képzelem, hogy meglepődik amikor rájön, hogy egy ilyen tanfolyam jó része is pont erről szól, hogy ilyet nem csinálhatsz felkérés nélkül és részletezik a jogaidat, kötelességeidet.

Nem éppen. Inkább rápróbált a bezárt ajtón a zárra egy fémdarabbal és rájött, hogy el lehet forditani a zárat és be lehet menni. Bement, felrakott egy postit cetlit valahova ahol kb senki nem látja, majd pár órával később elrohant a szennylapokhoz és szétkürtölte mindenkinek, hogy egy fémdarabbal el lehet forditani a Fehérvári út 55-ön a zárat és be lehet menni. Na ezért kopogtattak a rendőrök nála.

Nem éppen. Némiképpen rutinos kilincshasználóként szemrevételezéssel konstatálta, hogy az ajtó meglehetősen hanyagul van betámasztva, így bárki illetéktelen bemehet és lophat, rabolhat, gyújtogathat. Ezt megelőzendő(!!!), jelezte a tulajnak, hogy gáz van(!!!), aki ezt nagy ívben telibeszarta(!!!). Erre jótevőnk szólt a helyi hírharsonának, hogy a szomszéd ajtaja nincs bezárva, jobb ha senki nem megy rossz szándékkal arra, mert a szomszéd is tud róla és figyeli a nyitogatókat! Erre a szomszéd (ahelyett, hogy megköszönte volna a segítséget) ráhívta a hákerjózsira a porkolábokat, mondván a kiccsávó' lopolni gyütt' (közben meg nem)...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A tulajnak való jelzés mit jelent pontosan? Odament, szemébe nézett és elmondta a problémát? Vagy gondolta, hogy a postit jólesz a tükrön. Azaz feltételezte, hogy egy adott emailre való emailezés - amiről kiderült, hogy egy nem monitorozott, noreply-os fiók - és néhány óra(!!!!) várakozás elég lesz és lehet telikürtölni a sajtót a hibával.

Index, meg 444, mint jóhiszemű szomszéd aki majd figyeli a nyitogatókat, ezen felröhögtem, de tényleg :)

Felesleges erőlködni a szar hasonlatokkal. Ha senki nem szól és nem veszik észre, a hiba attól még ott van és a bűnözők fogják kihasználni. Ők meg tuti nem fognak szólni a hiba miatt, inkább kihasználják. Ostoba és szűklátókörű dolog a jóhiszemű embereket ilyen esetek miatt vegzálni, teljesen mindegy mi van a törvényben. A törvényeket kell az élethez igazítani, nem fordítva.

Nincs a törvényben olyan kivétel, hogy milliárdos forgalmat (bkk aznap nyiló webshopjában????) bonyolitó házakba (vagy internetes szolgáltatásokba) be lehet törni kéretlenül és a feltárt hibákat ki lehet teregetni a médiának, hogy utána bármelyik hülye tudjon igazi kárt okozni.

Persze, hogy van, én is leirtam már többször, hogy ez egy hulladék rendszer, bár a legnagyobb gondokat már kijavitották.
De értse már meg mindenki, hogy attól, még, hogy gyenge a lakat, még nem törhetsz be! Sem épületbe, sem internetes rendszerbe, mert lecsuknak. Keresd meg a céget, ajánld fel a szolgáltatásaidat, kapjál rá engedélyt és utána lehet szórakozni vele.

Akkor olvasd el a törvényt, bármilyen manipuláció bűncselekmény, egy webshop kosárértékének módositása post paraméterek buherlásával szeirntem bőven kimeriti ezt. Még, akkor is, ha egy kretén irta a webshopot, a törvényben nincs kivétel ilyenre.
Ha szerinted nem bűncselekmény, semmi gond, akkor csinálj ilyeneket webshopokban, majd meglátod a következményeit.

kiemelem a lényeget, hogy Imo-nak se okozzon gondot kibogarászni ;)
"...Ehhez képest a fiatalember mit csinált? A böngészőjében átírta a szolgáltatás vételárát, s ezt a rendszer elfogadta. Mit játszott ki? Semmit, legfeljebb kihasználta a szoftverfejlesztő hülyeségét, ami nemigen lehet bűncselekmény. Ráadásul erről a hibáról azonnal tájékoztatta a BKK-t. Ezért nem a rendőrséggel kellett volna elvitetni, hanem köszönet és legalább egy ajándék buszbérlet járna neki.

Másfelől nem elég az, hogy egy cselekmény tényállásszerűen ütköztethető a Btk.-ba, hanem annak egyúttal társadalomra veszélyesnek is kell lennie. Ha ez nem állapítható meg, nincs bűncselekmény. Az pedig nemigen veszélyes a társadalomra, ha valaki arra hívja fel a figyelmet, hogy egy rosszul megcsinált informatikai rendszer visszaélésre ad lehetőséget. Nem kétséges, hogy a büntetőeljárást meg kell szüntetni..."

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát nagyon megnézném egy biróságon, igazi szakértővel, hogy mit is mondanának erről. Az idézett jogász valószinű azt se tudja mit az a post paraméter. Az, hogy a böngészőben átirta, egy hozzánemértőnek annyit jelenthet, hogy volt egy szövegdoboz az oldalon és ott át lehetett irni. Nos, egy post paraméter meghamisitása ennél "picit" bonyolultabb.

Hú, megfogtad a lényeget, nagyon.

Teljesen mindegy, hogy a requestet manipulálta, vagy a forrást, lényeg, hogy nem szövegdoboz volt amit a böngésző felületén egy user át tud irni. Mindegy, hogy egy hidden input mező vagy post paraméter (ha nem érted nembaj). Egyik sem látszik a usernek alapesetben. Ha mondjuk get paraméter lenne, akkor már határeset lenne, az látszik a usernek, anélkül hogy bármit csinálna.

"Ha mondjuk get paraméter lenne, akkor már határeset lenne, az látszik a usernek, anélkül hogy bármit csinálna."
Remélem, nem webfejlesztéssel foglalkozol!

Egyébként arról van szó, hogy hidden vagy sem, a rendszer publikusan lehetőséget biztosít arra, hogy te megadd, mennyiért szeretnél vásárolni. Ez nem lopás, hanem ajánlattétel. Akkor rezegne a léc, ha nem lenne ott a hidden mező, hanem próbálkozásos alapon eltalálja (elsőre!), hogy milyen nevű mezőben lehet árat megadni.

"Remélem, nem webfejlesztéssel foglalkozol!"

Látom nem nagyon érted. Ez nem műszaki "határeset", hanem jogi. Ha ott van az orra előtt az ár (get paraméter, vagy egy aktiv textbox) az nemigen állná meg a helyét a biróságon, hogy feltörés. Ha már forrásban kell turkálni, vagy request-et elkapni és menet közben módositani, az szerintem már hack kategória, függetlenül attól, hogy ahol ez hatásos az egy nagyon béna oldal.

"Akkor rezegne a léc, ha nem lenne ott a hidden mező, hanem próbálkozásos alapon eltalálja (elsőre!), hogy milyen nevű mezőben lehet árat megadni."

És még te mondod nekem, hogy reméled nem webfejlesztéssel foglalkozom? :)
Teljesen mindegy milyen nevű mezőben lehet árat megadni kliens oldalról. Egy normális rendszeren semmilyen nevű mezővel nem lehet módositani az árat, akár eltalálod, akár nem.

"Egy normális rendszeren semmilyen nevű mezővel nem lehet módositani az árat, akár eltalálod, akár nem."
Pont ez a lényeg. Ha viszont publikusan megadják, hogy hol lehet megadni az árat, és azt valaki átírja, az nagyon nem hack. Akkor lehetne elgondolkodni a dolgon, ha egy nem megnevezett mező szolgálna erre.

Egy ügyvéd informatikai kérdésben biztosan nem szakértő. (hacsak nem informatikus is)
Nem ő fogja bizonyitani, hogy egy postolt mező átirása manipulálásnak minősül-e, valószinű ő sem tudja mi a különbség a get és a post vagy egy látszódó szövegdoboz között, ahogy a biró sem tudja. Egy informatikus szakértő már inkább.

"Nem ő fogja bizonyitani"
a bíró majd eldönti, mi lesz a vége. már ha bíróság elé kerül a kérdés (tehát egy kivételesen jól iskolázott ügyész nem darálja le a vádemelési javaslatot, mondjuk bűncselekmény hiányában).

"Egy informatikus szakértő már inkább."
mármint olyanok, akikről itt is olvashatunk...?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Igen, csak itt nem feltétlenül sikoltozva haldokló emberek tömegeit kell elképzelni, ahogyan ez a gumijogszabály sugallja. Tovább kéne olvasni:

(2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely mások személyét vagy jogait, illetve Magyarország Alaptörvény szerinti társadalmi, gazdasági, állami rendjét sérti vagy veszélyezteti.”

Elnézést, hogy bátorkodom megkérdezni, nekem honnan kellene tudnom egy publikus e-mail címről, hogy a postaláda mögött a devnull áll? (Nyilván ha donotreply@shop.bkk.hu , az eléggé határeset, de még ennél is kérdéses, hogy kötelező-e nekem egy hibás angolságú címről tudni, hogy nem olvassák.)
Továbbá tudnál nekem mutatni konkrét infót, ahol hitelt érdemlően szerepel, hogy mikor vásárolt, mikor írt e-mailt és mikor rohant *azonnal* a sajtóhoz. Csak azért, mert én - szintén nem hiteles forrásban - azt is olvastam, hogy pénteken volt a vásárlás és a levélküldés, és hétfőn a sajtóhoz rohanás. És tekintve azt a nem mellékes körülményt, hogy egy frissen élesített rendszerről beszélünk, azaz eléggé logikus nem-szakmai elvárás, hogy vigyázó szemek figyelik a működését és a visszajelzéseket.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nekem első blikkre az ugrana be, hogy ha nem kapok róla egy válaszlevelet (akár csak annyit, hogy megkapták, várják a válaszra) akkor vagy nem olvasták, vagy hétvégén nem olvassák.

"És tekintve azt a nem mellékes körülményt, hogy egy frissen élesített rendszerről beszélünk, azaz eléggé logikus nem-szakmai elvárás, hogy vigyázó szemek figyelik a működését és a visszajelzéseket."

Ez aztán biztos megállná a helyét egy biróságon, hogy te azt feltételezted, hogy hétvégén ott ülnek és feldolgozzák a visszajelzéseket.

És azért visszautalnék a sokak által (egyébként teljesen tévesen) idekevert külföldi multik gyakorlatára, ahol is 90 napot szokás várni a bejelentés és a nyilvánosságra hozás között.

(Mivel ezt a részt nem válaszoltad meg, gyanítom te sem tudsz infókat az időpontokról.)

> Ez aztán biztos megállná a helyét egy biróságon, hogy te azt feltételezted, hogy hétvégén ott ülnek és feldolgozzák a visszajelzéseket.

Hát valami elvárható gondosság vagy micsoda ötlött fel. Amúgy ha egy országban tervezhető bevételnek tekintjük a közlekedési szabálysértésekből befolyó bírságot; ha egy országban az adóhivatalnak van joga azt mondani, hogy márpedig szerinte valami nem életszerű, és ezen feltételek alapján állapít meg dolgokat, aminek súlyos anyagi következménye van; ha egy országban a jog ismeri a ráutaló magatartás fogalmát; vagy épp elhangzik, hogy valaki(k)nek állampolgári joga hülyének lenni; no akkor én meg hadd feltételezzem már (más szóval hadd legyek már ennyire naiv hülye), hogy egy BKK/BKV méretű konglomerátum nem a devnullba küldi a hivatalos címre érkező leveleket, és ha épp élesít egy szolgáltatást, akkor igenis van aki a visszajelzéseket és a rendszer működését az élesítés utáni egy-két napban (hétben) a postás-nézzen-rá-a-levelesládára szintnél jobban figyel a rendszerre. (*)

Viszont közben ez is szembejött:

https://444.hu/2017/07/24/rossz-mailcimre-irt-a-hacker-mondta-a-bkk-vez…

Azaz a hivatalosnak nem nevezhető BKK-vezérigazgatói nyilatkozat szerint a bkk@bkk.hu -ra kellett volna küldeni a levelet ha érdemi elbírálást várunk; sajnos azonban a két címzett közül az egyik a bkk@bkk.hu volt. Cziki.

(*) Újra átgondoltam, és rájöttem, hogy az általam felsoroltak pont hogy az ellenkezőjét jelentik: itt nem működik a józan ész, így pont ezek miatt nem várható el semmi. Elnézést, hogy egy rövid időre azt hittem, vannak még normális (szak)emberek Magyarországon.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A cikk lényege nem az, hogy a bkk@ -ra is elküldte, hanem, hogy 0 azaz nulla időt hagyott a javitásra, azonnal szaladt a sajtóhoz, a @bkk-ra küldött levél után 2 órával már kész cikk jött le az indexen róla: https://hup.hu/node/154459?comments_per_page=9999#comment-2123884

Egyébként most épp azt ecsetelte, hogy ő mindkét cimre elküldte, csak azért nem mondta eddig, mert nem gondolta, hogy fontos :)

Ó, a szegény naiv fiatal fiú, aminek itt lefestik. Mindenről screenshot, hogy később lehessen mutatni, a facebook oldala az etikusbunozo. (Nem védem a BKK-t, mert földig le kéne rombolni és sóval behinteni a helyét, persze a MÁV-val együtt, hátha utána jobbat fel lehet húzni, de azért kicsit kéne látni/nézni az események mögé is.)

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

> Mindenről screenshot, hogy később lehessen mutatni

Bocsánat hogy beleszólok, az én levelezőmet használó rendszerben ma is tudok képernyőmentést csinálni amiben az látszik, hogy a tegnapi levelet tegnap küldtem el - ez a funkció nincs időhöz kötve. Felvetésed alapján azt lehetne hinni, hogy a képernyőképet kizárólag a levél küldésekor csinálhatta. (Az a másik fele, hogy természetesen meg is lehet hamisítani, ha az lenne a cél - de gyanítom, hogy ha valakit éppen itsec problémák miatt baszogat a rendőrség, akkor nem egy frissen hamisított képernyőképpel akarja magát védeni.)

És akkor vissza a szöveged elejére:
"Ó, a szegény naiv fiatal fiú, aminek itt lefestik."

Szerinted mi ő? Melyik része nem stimmel? Ő legalább megpróbált szólni annak, akinek szerinte kellett volna. Honnan a francból kéne tudnia, hogy nem a BKK csinálta vagy üzemelteti ezt a rendszert? Honnan kéne tudnia, hogy a bkk@bkk.hu címet nem olvassák (de legalábbis azon a hétvégén nem olvasták)? Hol van a "társadalomra veszélyes" feltétel ami ahhoz kellene, hogy a többször idecitált paragrafusok szerint ez btk-s cselekedet legyen? Jelenleg annyit tudunk, hogy vett valamit nem annyiért amennyit a BKK szerint fizetnie kellett volna - ezzel szemben a BKK a vásárlást elfogadta, a pénzt eltette és kiadott egy bérletet, amit aztán a botrány kirobbanásakor villámgyorsan törölt/visszavont/letiltott - azaz a BKK egy kétoldalú szerződést egyoldalúan és magyarázat nélkül visszamondott, és még odáig is eljutottak, hogy állítólag meg van gyanúsítva.
Kb 1 éve vettem egy angol webshopban egy kütyüt. Megrendeltem, kifizettem, visszaigazolták, majd másnap reggel kaptam egy levelet, hogy sztornózták. Értetlenkedő levelemre azt vetették fel, hogy magyar bankkártyával vásároltam, és ez le van írva, hogy náluk nem lehet, csak angol kártyával fizetni. Fentiek alapján várhatom, hogy jön az angol TEK? Kijátszottam a webes védelmüket, nem? Náluk az volt a webes védelem, hogy valahol leírták az oldalon, hogy csak angol kártya jó. A BKK oldalon az volt a védelem, hogy?
Ahogy már többször felvetették: ha a saját böngészőm által elküldött kérés nem módosítható, mert azzal te már a túloldali rendszert módosítottad, akkor gyakorlatilag mindenki aki proxyt használ, browser extension-t használ, NAT mögött ül, az számítógépes bűnöző.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"Ahogy már többször felvetették: ha a saját böngészőm által elküldött kérés nem módosítható, mert azzal te már a túloldali rendszert módosítottad, akkor gyakorlatilag mindenki aki proxyt használ, browser extension-t használ, NAT mögött ül, az számítógépes bűnöző."

Marhaság. Szinte az összes hack tool a böngésződ kimenő forgalmát bütyköli meg. Elkapja a kérést, átir rajta valamit trükkösen és továbbküldi a webszervernek ami valami hiba okán rávehető valamire amire nem volt tervezve. Burp suite mond valamit?

A szegény naiv fiú kapcsán érdekes módon levágják a levelének a második részét ahol azzal henceg, hogy milyen más rendszereket hackelt már korábban meg és lopott pénzt a szerencsjáték-tól, vagy vett ingyen máv jegyet. De ugye ami nem illik bele a propagandába, az kimarad, igy lett a levél is rövidebb, mint eredetileg :)

A szegény naiv fiú kapcsán érdekes módon levágják a levelének a második részét ahol azzal henceg, hogy milyen más rendszereket hackelt már korábban meg és lopott pénzt a szerencsjáték-tól, vagy vett ingyen máv jegyet.

Ha ez tényleg igaz, akkor tényleg nagyon naív: eldicsekszik azzal, hogy milyen bűncselekményeket követett el...

Még szerencse, hogy te magad linkelted be a levelet, amiben ott szerepel ez:

"Az általam a közbeszerzésről leírtak szarkasztikus kritikát tartalmaznak, komolyan nem vehetőek, felelősségre vonható nem vagyok értük."

Ebből az utolsó félmondat nem biztos hogy megállja a helyét, ellenben az eleje azért jelez valamiféle utalást arra, hogy ezt a MÁV / Szerecsenjátékos bekezdést nem kéne komolyan venni.

Az azért nem kicsit tragikus, hogy úgy tűnik az elején az egész levelét vették semmibe, utána pedig az általa szarkasztikusnak jelzett részt veszik komolyan (a másik felét meg leszarják?).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ja, erre nem reagáltam:

> Marhaság. Szinte az összes hack tool a böngésződ kimenő forgalmát bütyköli meg.

Tehát akkor azért, mert "szinte az összes hack tool a böngésződ kimenő forgalmát bütyköli meg", ezért ha én magam bütykölöm meg, akkor bűnös vagyok. Amennyiben viszont ezt a bütykölést egy proxy/nat/extension csinálja, akkor nem vagyok bűnös. Tehát ha van egy browser extension, amelyik egy kimenő kérésben kicseréli a tetszőleges ÁR=10000 és PÉNZNEM=GBP paramétert ÁR=10 PÉNZNEM=HUF -ra, akkor nem vagyok bűnös.

Ellenben kimaradt a lényegi részre a válasz: mi van a társadalmi veszélyességgel?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

loop-olgathatunk, de az a baj, hogy nem sikerült senkinek megmagyarázni, hogy az idecitált magyarázatokból mi valósult meg akkor, amikor Kovács Bendegúz Ottília a saját nevében, a saját maga által használt bankkártyáját felhasználva vett egy *általa* mélyen leértékelt bérletszelvényt, és a saját e-mail címéről ezt jelezte azon az email címen, ahol ezt - utólagosan igazolt módon - jeleznie kellett.
Azzal, hogy az 5 perc hírnév érdekében ugyanezt a levelet (vagy hasonlót) ugyanakkor / nem sokkal előtte / nem sokkal utána elküldte a sajtónak is - valóban megszegte minden white hat-ek Nagy Becsületkódexét, ellenben ettől a pillanattól már mások - így a rendszert üzemeltető is - tudhatott róla, hogy hogyan kell valós bankkártyával olcsón, nagy értékű BKV-bérletet venni. Azaz ha ugrásszerűen megnő a vásárlások száma, akkor rá kell engedni Ica nénit és Géza bácsit az tranzakciós logokra, és golyós számológéppel ellenőriztetni kell, hogy történt-e gynús eset. Ha igen, akkor ezeket a szintén félelmetes kiberhekkereket is jól meg kell szívatni azzal, hogy elvesszük tőlük az olcsón begyűjtött jegy- és bérletgyűjteményüket. Ica és Géza fizetését pedig le kell nyelnie az üzemeltetőnek , valószínűleg a kiszámlázott pénzbe azért belefér.

Kedves Gabu! Eddig számomra úgy tűnt, hogy ez a nicked van fenntartva az értelmesebb kommunikációra, kérlek ne KBO nevén, vagy a szöveg cikornyásságán kezdj el lovagolni, hanem próbálj meg értelmes(ebb)nek tűnő érveket felsorakoztatni.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Eszem ágában sincs Ottíliás-Gézás nyakatekert marhaságok olvasgatásába belemenni, továbbá nekem nem érdekem (pláne ingyen) hogy megértessem veled a jogszabályokat - ha már magad nem nézel utánuk.

Társadalomra veszélyes cselekmény mások jogainak megsértése is, pl. rágalmazás. Mások netes rendszereinek piszkálgatása meg pláne az.

Társadalomra veszélyes cselekmény mások jogainak megsértése is, pl. rágalmazás.

ezt tegyuk el az utokornak, hogy gabucsino sajat bevallasa szerint is tarsadalomra veszelyes cselekmenyt kovet el - visszaesokent...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

1) megfogtad a leglényegesebb részét
2) ha nem hétvégén nem olvassák, hanem a legégetőbb munkanap legforgalmasabb részében, akkor még rosszabb.

Ja, és ha már: mi van a btk-s előfeltétellel: "társadalmilag veszélyes"? (Nyilván veszélyes ha kiderül, hogy mekkora pénzért mekkora szarokat gyártanak, ennél már csak az a veszélyesebb, ha ki se derül.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

első félmondat. loop

(Ráadásul azt hittem nem a gyerek, hanem a történtek minősítésével foglalkozunk. Én ugyanis nem a gyereket próbálom védeni, hanem a cselekményt értelmezni. És hajlok arra, hogy egy kurva nagy szakmai blamázst akarnak eltusolni egy gumiszabályra hivatkozva.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

igen, a screenshot-ban lehet igazad, nem feltétlen akkor készült.

én feltételezem, hogy annyira nem naiv, mint próbálják beállítani. ennyi. ezzel vagy egyetértesz vagy nem, meggyőzni nem szándékozlak. a facebook-os etikusbunozo-re a magyarázatot még várom. gondolom az is csak valami vicc, amit magamfajta fehér ember nem ért.

jó a példa, köszönöm. a kütyüt megkaptad kifizetés után? mert ő a vásárolt árút igen. te ezzel szemben egy sztornót kaptál.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

(Szerintem 18 évesen még sok ember naiv.)
OT:
Nem, a kütyüt nem kaptam meg. Előbb levonták az általuk nem támogatott kártyáról a pénzt, majd sztornózták, végül visszautalták. Így megvettem máshol, ahol nem voltak averzióik a kártyával. (Csak akkortájt kicsit nehezen lehetett hozzájutni, így eléggé fájt, hogy megint várnom kellett.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Fentebb már próbálták neked elmagyarázni, mit keresett a rendőrségen a gyerek, nem vagyok jogász én sem tudnám jobban elmondani. Majd a biróság eldönti.

De, ha nem hiszed, neked is csak azt javaslom: törögess kéretlenül weboldalakat az interneten, jelentsd a hibát a sajtónak is és várd a jutalmat, semmi bajod nem lehet belőle, legfeljebb meggazdagodsz és/vagy hires leszel. :)

fent már többen elmagyaráztuk, hogy miért is nem felel meg annak a büntetőjogi tényállásnak az elkövetett cselekmény, amire te utalgatsz (gondolom nálad a szoftver másolás is az egyszerű lopás kategóriába esik)
Köszönöm a javaslatot, én is hasonló jókat kívánok neked! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De ugye nem rosszkivánságnak értelmezted amit mondtam? Hiszen, ha igazad van, akkor ez csakis jókivánság lehet, ezt kellene mindenkinek csinálnia, aki ért az informatikához. Kéretlenül weboldalak biztonságát tesztelgetni, webshopban trükkösen vásárolgatni és jelentgetni a hibákat a sajtónak is.

Bár értem a logikádat, csak te egy álomvilágban élsz.

Hiába már a bibilai Tízparancsolat is kimondja, hogy "Ne lopj!", meg törvényileg bünteti a Btk. és a jó erkölcs is, ennek ellenére mégis nekem kell zárakat felszerelnem, bekameráznom a házamat, odafigyelni, hogy nem posztolom ki, hogy éppen a lakhelyemtől többszáz/ezer kilométerre nyaralok, mert igenis vannak rossz arcú, gyarló emberek, akik ennek ellenére be fognak jönni és ki fogják rámolni a lakást, ha erre lehetőség van.

És még mindig inkább előbb egy "script kiddie" szóljon, hogy szerinte a lakatom fabatkát sem ér, mintsem hazaérve néhány, esetleg komolyabban is felfegyverzett embert találjak a lakásomban.

----------
rohamkocka

Lehet választani mi a rosszabb: valaki bejön és behallózik, hogy észrevedd magad, vagy valaki olyan jön be, aki nem hallózik , csak elvágja a torkodat . Majd annak lehet mondogatni, hogy nincs joga bejönni !...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nem, nincs joga.

de itt nem is ez történt.

a te ajtód egy magánterületre vezet.

egy áruház ajtaja is magánterület ajtaja, de nyitva áll bárki számára. vannak ugyan elzárt területek, de a vásárlói térben szabadon mozoghat bárki.

és itt ez a lényeg. nem ment elzárt területre, nem tört be sehova, egyszerűen átjavított egy számot, 'odasétált' a pénztárhoz, és fizetett. és mivel ellenőrzés sem volt, hát így járt az eladó.

de, erre feljelentették betörésért.

"nem ment elzárt területre, nem tört be sehova, egyszerűen átjavított egy számot, 'odasétált' a pénztárhoz, és fizetett."

De jó példa! Akkor legközelebb mikor a tescoban vagyok, nem török be sehova, a vásárlói térben fogok mozogni és szépen átcserélem a 10e ft-os pezsgő vonalkódját, az 50 ft-os rágó vonalkódjára, odasétálok a pénztárhoz és fizetek.
Dobok egy mailt egy nem használt tesco-s email-re, hogy milyen ügyes vagyok, majd szétkürtölöm a sajtóban, hogy az 32-es pénztárban ülő ember hülye, nem vesz észre egy ekkora csalást.

Örülök, ha eljutottunk oda, hogy törvényszegés a tesco-ban a vonalkódok buherálása és a webshopok kosárértékének manipulálása is. Hogy az egyikért nagyobb büntetést kapsz mint a másikért, az engem már nem érdekel, eléggé egybevág a példa a történtekkel.

Aha. Szóval szerinted amit a gyerek csinált, az a rendszer feltörése, és a t-s arányosan járt el, amikor hajnalban rátaposták az ajtót?
Miután először nekik szólt, aztán erre megpróbálták erőből bekussoltatni, mert itt manapság így mennek a dolgok.

De legyen, a gyerek kapja meg amit megérdemel. Meg a t-systems is, meg a bkk is. Meglátásom szerint az egész üggyel utóbbi kettő járt rosszabbul, pedig nem lett volna muszáj, hogy így legyen.

A T rátaposta az ajtót? Nem tévedtél el egy picit az aránytalan téveszmék mezején? :)
A T ismeretlen tettes(!) ellen feljelentést tett a rendőrségen. Logokat átadta, rendőrség eljárt. (hogy miért éppen éjjel kisérték be és nem nappal, azt kérdezd a rendőröktől, de szerintem édesmindegy)

"De legyen, a gyerek kapja meg amit megérdemel. Meg a t-systems is, meg a bkk is. "

Félre ne érts, ilyen hulladék szemét, trehány rendszerre usereket ráerszteni óriási baki volt. Bár nem a bkk részéről, hanem a T, mint a rendszert kifejlesztő és üzemeltető alany részéről.

Viszont kimondottan örülök, hogy az önjelölt script kiddyt is megrángatják picit (remélem nem nagyon és majd egy ejnyebejnyével megússza) és a sok buta ember most megtudta a médiából, hogy az ilyesmi bűn. És körberöhögi őket bármelyik biró, bármelyik nyugati országban amikor azzal a blődséggel jön, hogy de a google, meg a microsoft bounty-t fizet.

Feleségemet elütötte egy csávó (szokásos P rendszám, drága luxusautó), aki ráadásul szabálytalanul fordult be egy kereszteződésben. 8 napon túli sérülés (törések, zúzódások). Meg akart egyezni velünk, de a rendőrség (vagy ügyészség?) nem engedte, mert priusza volt már. Szerintetek bevitték egyáltalán? Illetve eljött a tárgyalásokra? Vagy elvették a jogosítványát? Kitalálhattátok: nem.

Harmadszorra vezették csak elő a rendőrök (eltelt már nagyjából 1 év) és hozták be a tárgyalásra.

Másik esetben: feleségem barátnőjét zebrán elütötte egy nő és elhajtott. Többiek még el tudtak ugrani (bár ha jól emlékszem egy férfi is megsérül). Egy taxis hajtott utána és állt keresztbe az ámokfutó előtt. Rendőrök rabosították? Elvették a jogosítványát? Nem. Később a nőről kiderült, hogy rosszul lát, elmebeteg (kezelés alatt állt) és ezért nem is lehetne jogosítványa, de egyébként pont ezért nem vonható felelősségre.

Ez a magyar JOGszolgáltatás.

(A biztosítóról ne is beszéljünk, akik egy nevetséges összeget fizettek, majd még vissza akartak kérni belőle, mert szerintük túl sokat adtak. Ekkor mondtam, hogy lófaszt kapnak vissza, pereljenek be minket! Azóta az ügy már elévült.)

Ó hát az csak sajtós hangulatkeltés volt, afféle "irodalmi elem". Különben aki beszopta, az se olvasta még a büntetőeljárásokról szóló törvényt:

158. § (1) A házkutatást, a motozást és a lefoglalás érdekében tett intézkedést az érintett kíméletével, lehetőleg a napnak a hatodik és huszonnegyedik órája között kell végezni.

Ismeretlen tettes, persze. Ismeretlen tette ellen akkor szoktak feljelentést tenni, ha nem akarnak utólag a bíróságra járni rágalmazásért. Tegyük hozzá, nagyon jól tudták ki volt, ezért is talált rá a gyerekre a rendőrség "rekordidő" alatt. Ha nem tudták volna, akkor még mindig keresnék. Vagy nem, és elkövető ismeretlen ment volna a feljelentőnek 1 hónap múlva. Ez Magyarország.

Ismeretlen tette ellen akkor szoktak feljelentést tenni, ha nem akarnak utólag a bíróságra járni rágalmazásért.

Inkább akkor, ha nem biztosak a tettes(ek) kilétében.

nagyon jól tudták ki volt, ezért is talált rá a gyerekre a rendőrség "rekordidő" alatt

Az adatokat, amelyeket tudtak az ügyről, megosztották a rendőrséggel, hogy rá gyanúznak. A rendőrség meg kiment, és meghalgatta a feltételezett gyanúsítottat.

De most képzeld el a szitut: a srác Gipsz Jakab. Megcsinálja ezt a sztorit, létrehoz egy email-címet Ellenség Elemér névvel (akit ugyebár utál), és az ő nevében és adataival megteszi ezt a bejelentést. A logikád szerint Ellenség Elemér ellen tesznek feljelentést.

Marhaság. Három eset van:
1. jó szándékú, segiteni akar: nekem bejelenti és kussol. Ha jófej vagyok megjutalmazom.
2. bohóc script kiddy, aki 5 perc hirnévre vágyik, akkor szalad a sajtóhoz, hogy ő mekkora ász: jó eséllyel feljelenti bármelyik cég a hülyéjét.
3. rossz szándékú: eladja darkweben, pont ugyanúgy ülni fog, ha lebukik

Ezt nem ertem.
O irt egy levelet a kis.pista@index.hurol, hogy a kis.pista@gmail cimet toroljek.

Utana arrol szol a cikk, hogy az osszes Kis Pista feljen a neve miatt. De miert? A pista.kis@gmail.comot nem fogjak torolni emiatt.

Az mas kerdes hogy ettol meg barki irhat barmilyen cimrol hogy az egyedi.janos@gmail.com cimet toroljek, masreszt meg ha a helyes kis.pista@gmailrol irt volna, az sem garancia, mert barki meg tudja ezt tenni

nem a konkrét esethez, de hasonló wtf velem is megtörtént, t-online-os alias cím létrehozása után az új cím beállításakor dőltek a levelek. Nyilván nem ellenőrizték, hogy van-e már olyan cím a rendszerben, csak a meglévőt simán hozzácsapták az én előfizetésemhez.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Remélem, hogy igazi hekker (csoportok) is hallottak az esetről, és kedvet kapnak a T és BKK rendszereinek teljes körű "biztonsági tesztelésére", csakhogy megtudja, ez a két banda, hogy mit is jelent egy igazi hekkertámadás, amit nem egy ovis script kiddie tanonc hajt végre, a hekker könyv bevezetőjének apróbetűs részéből vett példából kiindúlva!

+sok. A t-systems.hu mar elerhetetlen egy ideje. Mar csak azt kene azoknak a csunya (ejnye!) hekkereknek elerni, hogy a shop.bkk.hu-t is lelokjek a netrol, mert az ott megadott szemelyes adatok potencialis veszelyben vannak...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Mind a T, mind a BKK kommunikácója dühítő, de leginkább a rendőrség akciója az ami számomra kiakasztó.

Mindemellett a sajtóban felmerült a KÜRT felelőssége is a biztonsági hibák és a kókler kivitelezés dacára történt üzembe helyezésben, mégsincsenek kereszttűzben - nekem ez is fájó pont. Egy januári közbeszerzés értesítő szerint 234.000.000 Ft + ÁFA közpénzt kaptak a BKK elektronikus jegyrendszerének "információbiztonsági felügyelete és minőségbiztosítása céljából":

http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/letoltes/portal_536395/ (134.oldal)

Kicsit kevesebb kockulás, kicsit több szabadidő, és akkor talán a szarkazmus detektor is időben jelez majd! ;)
Egyébként nem vagyok arról meggyőződésem, hogy az auditálást végző cég bármikor is felelősségre lesz vonva.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az írásodban semmi nem utalt arra, hogy szarkasztikus akartál lenni, ellenben a mostani mondatod végére odakerült a smiley, ami eredetileg pont ezt jelentette :).

(És mivel szeirntem nagyon sokan pont úgy gondolják, ahogy írtad, nem is nagyon van okom feltételezni, hogy ilyet CSAK szarkasztikusan mondhat valaki.)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szarkazmus

"A szarkazmust, mivel jellemzően a hanghordozásra támaszkodik, gyakran nehéz észrevenni az írott szövegben, és így rendszeresen félreértik."

Nézd meg mit írtál le, és mond azt őszintén, hogy más által ha ez leírva látod, te ezt egyértelműen megmondod, hogy szarkazmus. Az olvasottsági szintre való utalgatást pedig fontold meg, szerintem nem célszerű másokat ismeretlenül letaplózni.

Nem mindent lehet félreérteni, van amit félre lehet érteni, van amit nem. A te mondatodat sem félreérteni lehet, hanem egyszerűen hangsúly és egyéb jelzések nélkül nem azt jelenti, amit te utólag belemagyarázol. Hivatkozol olvasottságra, miközben a szarkazmust definíció szerint rosszul használod, értem, hogy nem ezt akartad kifejezni, de ezt tetted.

Jólkimagyarnekijjemegbele fejezéd magad. ;)
De ez egy jó téma!
A srác helyében (így öregebb fejjel) valamiféle komplex jogi támogatás után néztem volna. Utána még azt is bevallottam volna, amit soha el sem fogok követni. Jöjjön a tárgyalás!
A tárgyalásra be kell kérni a biztonsági auditról készült papiroszokat, átvevőket, aláírókat. Ettől kezdve (a jogi segítséggel) sorban lehet(ne) indítani a (csoportos)pereket, amelyek hamisításról, hibás teljesítésről szólnak. Ezek ugyan nem olyan nagy durranások, de a számviteli törvény megsértése mellett a személyes és pénzügyi adatok biztonságának semmibevételéről szólnak. (Itt azért van egy-két kemény dolog is.) Miközben kiderül az igazság, az eredeti vádlott mehet tovább a feljebbvitelre. :))))
Ilyen esetben az usákok már az első lépések környékén jó vastag peren kívüli megegyezésre hajtanának. Nálunk meg legfeljebb kiderülne az igazság. Ha sikerül kellően fokozni a felhajtást, akkor több cég és vezető hivatalosan hiteltelenné válik a nyilvánosság előtt.

Nagyjából egyetértek, annyit még hozzá, hogy idehaza a hitelesség kérdése talán a legkevésbé szempont, mivel gyakorlatilag nem piaci alapon működik a gazdaság nagy része, így nem kell megküzdeni a státuszért , a brandért , a vásárlókért.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A feljelentés kapcsán azon gondolkozom, hogy a hétköznapi életben mi a büntetőjogi különbség, ha a sarki boltba a zár mint biztonsági intézkedés meghekkelésével bejutsz, vagy ha egy 10.000 Ft alatti értékű terméket a bolti rendszer figyelmetlenségét kijátszva töredék áron hozod ki?
(Jelen esetben ráadásul azonnal szólsz a boltosnak erről.)

Tudtommal a törvények értelmében ha egy boltban egy áru kiírva és a rendszerbe felvéve különböző áron van, akkor a boltnak kötelező azt a vevő számára kedvezőbb áron adni. Anno morgott is az egyik bolt vezetője, hogy a vevők rendszeresen viccelődnek azzal, hogy kicserélik az árcédulát. Talán errős is szl a biztonsági őr és a biztonsági kamera. Szóval ha egy párosból az egyik tag kicseréli az árcédulát, a másik meg vásárol, akkor bizony a bolt rosszul jár. Nyilván ha a boltban ezt bárki észreveszi, akkor pedig a páros jár rosszul. Ezzel együtt is az értékhatárra figyelni kéne - nem mindegy, hogy a 20 forintos kifli, a 20 ezres konyak, vagy a 20 milliós autó árcéduláját piszkálkák. A BKK-s ügyben egy 10 e ft-os bérlet árcédulájának piszkálása történt, ráadásul miután kiderült, hogy működik a trükk, az "elkövető" jelezte a bolt hivatalos elérhetőségeként kifüggesztett telefonszámon elérhető üzenetrögzítőjén. (Az hogy az /dev/null, azt talán nem neki kell ellenőrizni.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?