A következő hónaptól Luxemburgban csinálhatod ugyanazt, mint Magyarországon (legalább azonos életszínvonalon). Mennél?

Címkék

Mennék
59% (245 szavazat)
Nem mennék
31% (131 szavazat)
Megyek
3% (14 szavazat)
Nem megyek
6% (26 szavazat)
Összes szavazat: 416

Hozzászólások

Ha 2hónapja lett volna feltéve egy ilyen kérdés, erősen elgondolkodtam volna rajta és lehet, hogy vállalom. Most már nem biztos, hogy vállalnám... Nem, nem kötődök az adott kérdés alapjához :)

Vajon mire céloz bra?

( ) Fodrász szalont nyit a jó bevételi forrásnak számító Luxemburgban

( ) Utazási irodája már Luxemburgba is kínál repülőjegyeket

( ) FreeBSD felhasználóként a fejlesztőket egy stabil helyre csoportosítaná

( ) Egy hazai milliárdos és az ország legnagyobb magánadózója megelégelve az állandó NAV-ellenőrzéseket Luxemburgba költözteti a cégbirodalmának jórészét

Természetesen brasserie-t fogok ott nyitni, FreeBraSserieDishes néven. :)
Én eddig sem értettem miért jó ebben az országban leadózni ezt az irdatlan jövedelmet. Lehet, hogy emberünk ránézett az adóbevallására, és olvassa a hazai trashmédiát.
Engem is szétbaszna az ideg, ha megtudnám, hogy évente 10-15 milliárdot csengetek be második kerületi hirtelenaszfaltozásokra, meg bivalybasznádi kátyúzásokra, miközben ennyiből tükörsima aszfalton zúzhatnék minden nap az Abramsommal a csúcsforgalomban, egészen a tengerpartig (és tovább).
--
zsebHUP-ot használok!

Nem egészen világos, hogy a cég székhelye/telephelye/stb milyen viszonyban van azzal, hogy a tulajdonosa hol él. :)
100 mrd-dal a zsebedben Magyarország már nyomasztó hely (mert ugye ezzel azt sugallod, hogy most a tulaj is költözik innen, tehát itt "lakik"). Egyszerűen nincs motiváció, ennyivel itt már gazdag vagy. Elfáradsz, kiégsz egy fél év alatt. Nincs olyan klub, ahová járhatnál.
Érzed a balkánt, mikor leruccansz egy sportszeletért a lidlibe. A ruháidat a kazánba dobod, nem a mosógépbe, miután hazamész.

Ahhoz, hogy ennyivel megőrizd a bőröd feszességét, már pattanni kell. LA-ben, ha lemész jogging után a sarki henteshez szusit enni, legalább három sztár mögött kell sorban állnod. Közben elégedetten kiguglizhatod, hogy ők negyedannyit keresnek, mint te, csak más a devizanem.
És ott már érzed, hogy jön a motiváció. Az USD/HUF konverter segít. Ott lesz eleged abból, hogy tizenmilliárdokkal -rongyos tízmilliók az újvilági pénzben- károsítsd meg magad évente.

Abszolút át tudom érezni mindezt. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Bocsánat, csak a logika fog szólni belőlem. :-)

Van ez a korábbi állításod, mely szerint:

"Engem is szétbaszna az ideg, ha megtudnám, hogy évente 10-15 milliárdot csengetek be második kerületi hirtelenaszfaltozásokra..."

Nem mond-e ez ellent annak a következőnek, mely szerint anyagilag ott tartasz, hogy:

"A ruháidat a kazánba dobod, nem a mosógépbe, miután hazamész."

A közpénzek értelmetlen felhasználása engem is bosszant. Viszont ha valaki tényleg ennyire gazdag, ugyan mit foglalkozik azzal, mire költik el az őt körülvevő balga pondrók az ő adóforintjait?

Vagy lehet, hogy veled ellentétben nem sikerült megfelelően átéreznem a dolgot? :-)

---
Science for fun...

A sajátpénz vs. közpénz között van egy óriási különbség. A KÖZpénz mindenkié, azaz az adózóké igazából és roppant gonddal kellene kezelnie, nem is feltétlen elköltenie, annak akire épp rábízásra került. A SAJÁTpénz viszont az enyém és ha épp olyanom van akkor had dobáljam már a megunt ruháimat a kazánba. Ha pedig csepegtetem vagy öntöm az forintjaim az államkasszába, akkor arányos mértékben zavarhat, hogy mennyire sikerül logikusan és jól elkölteni.

Közpénzekkel kapcsolatban teljesen egyetértünk, viszont a kérdés nem ez volt, hanem hogy ha valaki megteheti, hogy semlegesen viszonyul a kérdéshez - márpedig emberünk megteheti - akkor minek foglalkozik egyáltalán a közpénzekkel és azok felhasználási módjával.

Szóval én afféle taoista megközelítésben tettem fel a kérdést, nem politizálva. :-)

---
Science for fun...

Remek hozzaallas. Legalabb olyan jol sikerult, mint a hwsw anyalapon tolt folyamatos "sok penze van? vegyek el!" tipusu hozzaszolasok. Igenis foglalkozni kell azzal, h mire koltik a kozpenzeket, tok mindegy mennyi szja-t/egyeb adot fizetsz, ugyanis kontroll nelkul jonnek a 200000 forintos wc ulokek a miniszteriumokba es a 200 milliard forint per kilometeres bicikliutak. Ahelyett, h a koz erdekeben hasznalnak fel, inkabb lenyuljak. Engem is mocskosul felcseszne a T. uriember helyeben, ha ilyen merteku adomat szimplan lenyulnak es cserebe meg a NAV is elso szamu kozellensegkent allandoan vegzalna es mint a hirek mutatjak, eredmenytelenul.

Komoly problema itthon, h nem csak a vezetes, de a polgarok feje is kemenyen kezd ujra hasonulni a kommunizmussal. Van valamilye? Kepes az atlagtol pozitiv iranyban elterni? Vegyek el, lojek le!

---
pontscho / fresh!mindworkz

Lehet idióta vagyok, de én is leadóznám itt, amit le kell. Az más kérdés, hogy a hirtelenaszfaltozás és a dohányboltos vonal tényleg nem egy külön dopping ezügyben. Ezzel szemben, amint jön a rámszállás és a szivatás nem gondolkodnék sokat, hogy Hegyeshalomtól nyugatra tetszőleges pontra bökjek a térképen (akár csukott szemmel is), mert ott a hüjjjjjeségfaktor ab ovo töredéke a hazainak és relatív ritka a hirtelenaszfaltozás. Az meg külön minősíti a "fenti" gondolkodásmódot, hogy aki még sok adót is fizet, azt lehetőleg üldözzük el, hátha töredékre csökken a bevallás és verjünk egy 10mrd-os likat az egyébként is régi kerékpárbelsőként sziszegve eresztő költségvetésbe.

A hüjjjeségről bővebben: http://www.youtube.com/watch?v=SFGDzHAeTrE :)

Nemrégiben olvastam, hogy a briteknél 2014-től minden isp default tiltani fogja az adult contentet, és külön kell kérni a hozzáférést, ott írták hogy az EP-ben is visszatérő és egyre támogatottabb téma, hogy tilcsákbe a pornógyártást Európában. Pár éve Ausztráliából üldözték el az egyik legnagyobb ottani pornós céget, pedig ügyeltek rá azok is, hogy ne legyen rajtuk fogás. Volt egy film a kilencvenes években, a Larry Flint a provokátor, egy hasonló kaliberű amerikai pacákról, őt még le is csukták. A sorozatos apeh akciók mögött is lehet egy olyan szándék, hogy nem szívesen látják Magyarországon a milliárdjaival, szponzori ténykedésével, és ingatlanberuházásaival együtt sem, mert mindezek együtt sem feledtetik hogy mi a vagyon forrása. Nekem személy szerint elég meglepő, hogy egy netes peepshow több tízmilliárdos bevételt hozzon.

Szerintem a problémád az, hogy ez nem nagyon kérdés, ha logikusan közelíted meg.

A jelenlegi helyzet alapján kapitalista piacgazdaság(?) határozza meg elvileg a legtöbb dolognak, értsd következésképpen mindennek az árát. Azaz az életkeretedet.

Kereslet-kínálat és A "verseny" alapján (életszerűen korrupció az, amiből kihagynak). Ez eddig trivi, ha dolgozol és munkából élsz -- ez eleve sokak szerint balekság.

A bibi az, hogy míg a fogyasztási oldalon ott költöd el a pénzed ahol akarod (tudod), a forrás és bevételi oldalon ugyanilyen "rugalmassággal" kell választanod, ha olyan optimumot akarsz magadnak, ami legalább közelít a globális optimumodhoz. Különben kegyetlenül kizsákmányolnak, azaz költséghatékonyságukat növelik a te károdra.

Magyarországon belátható időn belül, azaz a te életed alatt nem fognak annyira értékelni mint amennyit érsz: a Tesco, Cora és a Lidl nem fogja neked a tejet olcsóbban adni mint az angol, német vagy franciának. Nem utolsó sorban azért, mert maga a tej és tejpor alapú joghurt és a többi készítmény francia és német és még szállítani is kell. Lehet extrapolálni a többi ipari terméken keresztül egészen a hájtek szilíciummal kapcsolatos cikkekig. És ahogyan egyesek állítják, sehol sincsen garancia arra, hogy a helyi kapitalistával, mint pl. a CBA jobban jársz mint a globálissal. Azért a demagóg alap-élelmiszeres példa, mert Magyarország nem rendelkezik számottevő iparral, főleg nem szilícium alapúval.

A helyzet kevésbé lenne reménytelen, ha legalább céldátum lenne egy nagyobb tőkecsoporthoz való csatlakozáshoz (pl. EUR), de még a csatlakozás is csak félmegoldás lenne (lásd mediterrán öv).

Alternatíva, hogy itthon váltasz megélhetési stratégiát és valami manipulatív pénzszivattyúra kapcsolódsz (pl. a kocsmáros brasserie maffiába tokozódsz), de ezt külföldön is megteheted, ha tudod. Ott sincsen ez másképpen, csak jobb a sajtójuk.

Egyébként lx nincsen olyan messze -- az egész otthoni UPC ügyfélszolgálat (számlázás, pénzmosoda) szó szerint megáll, ha ott esik ki a(!) szerver: ezt volt szerencsém magam is látni. Azaz ugyanannyi elszántsággal akár Pécsre is költözhetnél.

Végül tudnod kell, hogy külföldön mindig idegen maradsz, pl. a nyugdíjad már valószínűleg ott sem lesz elegendő. Legfeljebb a gyerekeid fogják csak majd magukat otthon érezni, második generációs bevándorlóként.

Érzed a balkánt, mikor leruccansz egy sportszeletért a lidlibe. A ruháidat a kazánba dobod, nem a mosógépbe, miután hazamész.

Ez, ez a tiszta hang hiányzott nekem! Most már tudom, hogy kitől fogok életmódtanácsokat kérni. :) Az osztrákok nagyon próbálnak "kul" és hipsterek lenni, de látni rajtuk, hogy nem érzik a dörgést.

Nem akarsz átköltözni ide Bécsbe és tanítani őket? :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

A cég tulajdonosa maga építette fel a céget. Szerinted miután létrehoz egy ilyen jövedelmező vállakozást hagyja, hogy valaki más irányítsa (esetleg nem olyan jól, mint ő maga)? Nekem nem tűnik reálisnak.

Ahogy abban sem lennék biztos, hogy 100mrd-dal a zsebedben Magyarország nyomasztó hely lenne. Nekem ennél sokkal kevesebbel sem nyomasztó. Ha kevesebb lenne, akkor lehet ezt érezném, de így nem.

Azt viszont kötve hiszem, hogy egy ilyen embert meghatna, hogy ki mögött áll sorba a boltban, mivel valszeg nem saját maga jár kenyérért. Egyszerűen túl drága az ideje az ilyesmihez. :)

Mi van, ha miután kiköltöztem, utánam jött a családom, berendezkedtünk, majd a munkaadóm közli, hogy ki vagyunk rúgva?

Kivéve, hogy a munkaerőpiac jobban műxik.

Egyik ex-kolléga új munkahelye egyik napról a másikra megszűnt (pénzügyi csalás miatt letartóztatták a cégvezetőt), és mivel a banki hitel a feje felett lógótt, igen sürgősen kellett új állás. Volt is rögtön 3, így azt választotta, ahol már jövő héten kezdhetett. Ez kb. 3 hónappal azelőtt volt, hogy összefutottam vele a Goto Amsterdam-on.

Bocsánat, de roppant rossz a kérdés.
Ugyanis az itthoni átlag életszínvonal az Luxemburgban kb. a hajléktalanoké, akinek meg olyan életszínvonala lehetne ott ami miatt érdemes mozdulni, az meg már amúgy is elhúzott.

Meg vagyok győződve arról, hogy aki az illető cégnél dolgozik, nem az itthoni átlag életszínvonalon él (hacsak nem arra van igénye), hiszen nem is az átlagbért kapja.
Egyébként egyetértek, ez az egyik sarkalatos pont, hiszen pld. vsz. hiába kapsz ott tízszer annyi pénzt, most a munkahelyeddel szemben (arra járok minden nap :) fillérekért megkapsz egy "putrit", ott esélyed sem lesz erre.
(utalva a saját vs. bérelt lakás kérdésre, illetve arra, hogy ez sok embernél az életszínvonal részét képezi)
--
zsebHUP-ot használok!

Francia nyelvtudás szinten van, ugye? :)

Docler holding? :) imho jelentkezz, csináld, élj egy jobb helyen.

Mesélték, hogy volt, aki látott olyat, aki hallott olyanról, aki tudott olyanról, aki ott dolgozott és felkínálták neki, hogy dolgozzon kint relatíve kevés pénzért (mondjuk amennyiből az itthoni életszínvonalat ott nem tudja fenntartani). Így nem akarok egy jobb helyen élni.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.

elég béna, hogy ilyenre nem figyel oda a kormány, bezzeg IT multival simán lepaktál, hogy itt tartsa a munkahelyeket...

Csak nem arra utalsz, hogy Viktornak szúrta a szemét az EOS-os szemfényvesztés, az egyesek által emlegetett a szcientológusokra utaló akciók vagy épp a pornó? :)

Vagy lehet ezt is államosítani akarták? ;-)

Mondjuk az úriembertől (Viktortól) sokminden kitelik, gondoljunk csak a mai hírekre.
A "református" család ószövetségi (zsidó) nevű, ámde egy (a sajátjai által kiebrudalt) metodista lelkész által megkeresztelt lánya egy katolikus templomban ment férjhez (gondolom a vőlegény katolikus). Ezek után nehogy azt mondd, hogy nem elég toleránsak... :D

A keresztelés nem reformátussá vagy metodistává tesz téged. Keresztelésnél "kereszténnyé keresztelnek" református vagy metodista szertartás szerint. Az egy dolog, hogy a szülők és a keresztszülők megfogadják, hogy az adott felekezet szerint nevelnek, de ez csak plusz.

Szóval a keresztlevelet (amit a szülők megkapnak a kereszteléskor) nem kell kikérni, ha egy másik keresztény felekezethez áttérsz.

Ha semmit sem csinálok Magyarországon, akkor melyiket jelöljem?

Sajnos németül csak a vonatkozó szakkifejezéseket ismerem ("Ach jaaaaa!" :) ), viszont a munkámhoz feltétlenül lényeges a folyékony beszéd, úgyhogy a válaszom sajnos nem.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

"...a Magyarországon professzionális és világszínvonalú munkát végző munkatársainak egy részével Luxemburgban folytatja a termék, szolgáltatás fejlesztését..."
Ezt azért beleírom a CV-mbe. BigTHX!!! :)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.

Ha tényleg jól keresnék itthon, egy olyan munkahelyen ahol azt csinálom amit szeretek, akkor mennék. Jelen esetben nem teljesen ez van.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

() egyeb: mar reg mentem, de nem Luxemburgba

Hali! Aki menne, miért menne? Tekintve, hogy az életszínvonal ugyanaz lenne, nem jobb. Politikai okokból? Vagy mert "nyugat", talán kultúráltabb a tömegközlekedés vagy az adórendszer, vagy egyebek? Kíváncsi vagyok :) Nekem most épp jó itthon, de ha mennék, akkor angolul beszélő helyekre; azért Luxemburgban van pár french-only hely. Meg elég picurka az egész ország.

french-only hely a benelux államokban?
Nekem az a tapasztalatom, hogy teljesen el lehet boldogulni angol nyelvel. Minden hivatalos ügyet el lehet intézni angolul, a papírok kitöltéséhez sem kell tolmács, csak kérsz egy angol változatot. Az meg, hogy luxemburg mekkora, nem számít, nem veszed észre, hogy átértél belgiumban, ami tegyük hozzá nagyon jó hely, eddig szinte minden szempontból. Itt csak a hollandok arrogánsak, de kegyetlenül. A randstad-i régió, azaz a Hollanderek elviselhetetlen fajankók. És itt nem a pest vs vidéket értsd.

Párszor voltam kint, igaz unalmas kis ország, de látszik, hogy az már Európa és ez szimpatikus, ottlétemkor csak kíváncsiságból néztem álláshirdetéseket és jellemzően a francia és a saját nyelvük is feltétel volt a munkákhoz. Persze aztán valami nagy multinál lehet más, náluk gondolom angol elég, ahogy az EU (ott főként pénzügyi) részen is gondolom elég.

Látom kint vagy már, milyen területen dolgozol?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Tényleg változó, de a tapasztalatom az, hogy 20 fő felett, már egyeltalán nem homogén a közeg, nyelvi szempontból(ha csak az angolt annak nem vesszük). Angolul mindenki beszél, még mondjuk franciát, németet vagy a flamandot/hollandert már nem.
Területem a biztosnágtechnika IT hátterének üzemeltetése(főként, aztán ami még csak úgy "jön" ez az)

Ha már csicskáztatnak, ne nézzenek szaros idegennek pluszba.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem bizony. Ez szociogenetikai lenyomat függvénye, ami ugye pár fokkal összetettebb, mint a nyelv vagy a születésihely. Enek a beépüléséhez kell 20-30 év adott környezetben, és első generációs betelepülőként kétlem, hogy képes bárki ezt egyik pillanatról a másikra felvenni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy nem találkoztam ezzel a közvetlen negatív hozzáállással. Nyitotnak kell lenni és amennyire te elfogadod a másikat, (nagy többségében) ő(k) is annyira fogadnak el. Se szarosnak, sem pejoratív idegennek nem éreztem magam és ezt nem is éreztették velem. Vannak kivételek, de nem dúrvábbak, mintha Kaposvárról Budapestre mennék. Nekem ezek a tapasztalataim, aztán lehet másnak más, de általában nem egy oldalról szokott ez a fajta probléma kialakulni.

Pöröghetünk órákat a témán, de ez sokkal összetettebb, mint "légy nyílt, fogadd el a másikat" default szöveg. Az elfogadás, idegen/nem idegen besorolás, nem mindig jelentkezik nyílt vagy verbális megnyilvánulásban, épp elég csak annyi ha megváltozik a testbeszéde az adott személynek. Ez határozza meg, hogy egy multikulti környezetnek sokszor milyen a légköre, mennyire alakulnak ki csoportok.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Munkám során jelentős hányadban dolgoztam/zom multinacionális cégekkel/nél. Dolgoztam együtt japánokkal, németekkel, svájciakkal, belgákkal, indiaiakkal, franciákkal, portugálokkal itthon és külföldön is.
A multikulti bizony igen ocsmány kifejezés, mert mindkét jelentése szembemegy a humán utódnevelés legalapvetőbb szociális/gazdasági struktúrájának kialakításához szükséges környezet létrehozásában. Ez utóbbi nagymértékben veszélyezteti az így felnevelt generációk mind szocializációs, mind emocionális stabilitását.
Az érdeklődési körömbe tartozó egyik téma az etológia és a humán etológia. Végtelenül vicces, hogy milyen mértékben befolyásolja az ember gondolkodását a genetikája és a szaporodásbiológiája, legyen szó egy szomszédos törzs leöléséről, vagy épp egy fórum posztról.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

aha.

A mi falunkból...

A mi falunkból jött az üzenet
Áll még a gólya eszterág felett,
Nő még a fű a zöld domboldalon
És bent az udvaron.

Kertünkben még virul a sok virág
És még rügyeznek tavasszal a fák
És egyre folyik a mezőn a munka
A mi falunkba.

A mi falunkba ákácfák alatt
Fehérremeszelt házak állanak
És estefelé, ha a nap lehull,
Bealkonyul.

A mi falunkba nyáron nő a zab
És éjszaka van, ha nem süt a nap;
Forgácsot vág ki fábul a gyalu,
Csodálatos, csodálatos a falu.

Ha tudsz angolul akkor senki sem fog lenézni, sőt.. Én azt tapasztalom, hogyha külföldön megszólalok angolul és látják nem csak 3 szót tudok ismételgetni, akkor teljesen normálisan kezel mindenki és pont leszarja, hogy honnan jöttem, vagy ki vagyok. Persze ezt itthon lehetetlen megcsinálni, mert a magyar az mindig magyar marad a szó rossz értelmében.

******
Elementary Os Luna 0.2
******

Itt nem igazából a fizetésről van a szó, hanem a járulékos dolgokról.

- Saját lakás itt vs valami bérlemény ott
- Asszony mit fog dolgozni odakint? Hogy találsz neki munkát, illetve mi lesz a kieső fizetésével. Mindez nem forintban számolva, hanem az ottani életszínvonalnak megfelelően.
- Mi lesz a gyerek(ek)kel, milyen iskolába fognak járni, hogy lehet ezt megoldani.
- Mi lesz a családdal, barátokkal, sport, hobbi, stb-vel?

Ha valaki Pesten dolgozik mondjuk senior fejlesztőként, akkor nem biztos, hogy számára, illetve a családja számára ez előrelépést jelent. Mert ha úgy adjuk tesszük fel a kérdést, hogy bár ugyanazon az életszínvonalon fogsz élni, de saját lakás helyett egy bérleményben (bútorok, könyvek, ruhák???) asszony otthon marad és nézi a 4 falat, a gyereked bekerül egy tök idegen környezetbe, a lakásodat hagyd itt, miközben semmi garancia nincs, hogy ott nem rúgnak ki 2 hónap múlva, már sokkal kevésbé vicces.

- Sajat lakast nehez venni egybol a kikoltozes utan. Ha normalis kornyekre koltoznel, akkor 1-1.2M euro egy 2 szobas lakas. De ha kicsit kintebb koltozol, akkor mar 600k ert tudsz venni ugyan ilyet. Nem beszelve arrol, hogy fel evi fizetesedbol tudsz annyit sporolni, hogy Pesten vegyel lakast, ha megis visszakoltoznel. Tehat ilyen szempontbol teljesen mind1, hogy Magyaron. sporoltal 5-10 evet sajat lakasra es most abban elsz.

- Az asszonynak is lesz munkaja. Tanuljon meg franciaul es angolul. Franciabol 2 het alatt megvannak alapok es meg 1 honap, hogy meg magabiztosan meg tudjon szolalni. Ezek utan pedig mar talal munkat, ha nem total suger.

- Ha tul idos a gyerek, akkor be lehet iratni olyan iskolaba, ahol van kulon magyar csoport. Megtanitjak oket franciaul, angolul es kozben rendes oktatas megy mellette. Ennek ara gyerekenkent havi 300-500 EUR. Ha fiatal, akkor pedig nem kell kulon koltseg, mehet rendes iskolaba.

- Csaladdal az lesz, ami eddig is, ok gondolom maradnak :D Repulojegy 12 ezer HUF odavissza (BECRL-HUBUD). (Van olyna idoszak persze mikor dragabb). Sportolni Luxembourgban is tudsz.

Egy kis kompromisszumert (tavoli csalad, baratok) cserebe, anyagi es fizikai biztonsagban tudhatod a gyerekeid, feleseged es sajat magad is. Nincs az utcan 1 rosszarcu ember sem. (Mindossze a vasutalommas durvabb kornyek. De meg ott is kb olyan mint egy jobb Pesti kerulet). Tehat nem kell felned, hogy a gyereked megkeseli egy cigany hazafele jovet vagy hogy belekot a felesegedbe az utcan tobzodo roma vamszedo bizottsag vagy barmilyen reszeg fiatal sopredek.

Nem kötelező Luxembourgban lakást venni. Vehetsz Németorszgában, Belguimban, Hollandiában, de akár Franciában is. Máris árnyaltabb a lakásvásárlás. Bár én sosem értettem ezt a erős ragaszkodást a saját lakáshoz. Bár Mo-n van(örökségből), de sosem gondolkoztam rajta, hogy vegyek egyet, akárhol is. Igazán olcsó, kényelmes és megbízható albérletek vannak, amiket akár 15 évre is kivehetsz. Az erre a piacra óriási cégek épültek rá nyugaton és viszonylagos jogvédettséged van az állam által.
Talán Hollandiát nem javasolnám, mert a nyugdíj és az EU biztosítás lenyúzza az ember bőrét, bár ahogy én hallom, a Belga és Luxembourgi állami sem ér semmit, ha nincs mellé egy magánbiztosítód.
A francia 2hét alappal nem értek egyet, hosszú ideje lakom a környéken és alig ragadt rám valami, még a flamandból is jobban megállom a helyem, mint a franciával. :S
Gyerek átköltöztetéssel nincs tapasztalatom, de az iskolarendszert kiválónak mondanám.
Szülőknek ott a skype, bármikor hívhatnak. Repülőjegy egy marék szárított lepkéért van bárhonnan bárhová.

2 hét alatt francia ugye ez egy vicc? Vagy valaki nagyon nyelvzseni, vagy mindenki franciául beszél, de egyébként nem látom túl esélyesnek. Fél évet inkább reálisnak tartom. De érdekes lehet, hogy állnak a franciához a luxemburgiak, a franciáknál ha nem beszélsz tökéletesen, akkor kiröhögnek, és átváltanak angolra...

Mivel feleseg az elejen nem dolgozik, igy raer elmenni tanarhoz es tanulni. Ha ennyi ido alatt nem sajatitja el a nyelvtant es az alap szokincset, akkor kicsit gyengebb kepessegu. De ez nem akkora gaz, tanulhat masik 2 hetet, honapot. Teljesen mindegy. Lenyeg, hogy tanuljon meg franciaul.

A kérdés az, hogy a bevándorlók oktatása mennyire van támogatva? Mert egy kicsit keveredik a bevezető kérdésben az, hogy kimennél-e XY országba, illetve hogy ha egy cég
áthelyezi a székhelyét, akkor milyen csomaggal támogatja az átköltözést. Ez lehet a semmitől a lakás fizetése + tanár fizetése az egész családnak + x pénzig akármi.

Itt arról van szó, hogy ha valaki itthon már elért egy életszínvonalat, vett egy lakást, stb., annak megéri-e Luxemburgba menni, csak azért, mert a cégvezetés
úgy dönt, hogy akkor áttelepít mindent. Nem arról beszélek, hogy valaki frissen végzett az egyetemen, albérletben lakik, családja nincs, az fogja szépen a cuccát,
aztán menjen, amíg lehet. Teljesen más helyzet. És nyilván van akinek a munkanélküliség vagy külföldön dolgozás az alternatíva, de aztán van, aki meg itthon is
szépen meg tud élni, és számára az a kérdés, hogy ha megy, és vált, akkor hogyan fog alakulni a jövője, akár rövid, akár hosszútávon, tud-e előre lépni, tud-e
vagyont felhalmozni, tud-e magasabb életszínvonalat élni, mint ahogy itthon tenné.

" franciáknál ha nem beszélsz tökéletesen, akkor kiröhögnek, és átváltanak angolra..."
Hát én 20ból, ha egy esetet fel tudok sorolni, ahol a francia arrogáns volt, vagy kiröhögött és 30ból egyet amikor át _tudott_ váltani olyan angolra, ami nem activity volt :D
Persze nem jártam be az egész országot, de azért voltám pár helyen már. Délen (Nice, Marseille)senki meg sem tudott szólalni, Normandiában szintúgy, viszont nagyon kedvesen vették a kanyart, segítettek. Párizsban a 18év alatti fehér fiatalok tudnak angolul, egész nagy számban. Főleg a nagyobb látványosságoknál voltak több nyelven beszélők.

Nem Luxembourgban dolgozom, de eddig bármit el tudtam intézni ott angol nyelven döcennés nélkül, bár van egy 20%os franciám, ha minden kötél szakadna, ami még nem fordult elő.
Szerk.: Amúgy több ismerősöm is azt mondja, hogy Luxembourg totál belterjes(munka, nyelv, szokások), szóval még azt is el tudom képzelni, hogy residentekkel, nem ilyen elnézőek.

Nem tudtak vagy nem voltak hajlandóak megszólalni angolul?
Ifjúkoromban terjedtek olyan pletykák, hogy a franciák többsége tud angolul, de nem hajlandóak használni.
(mondjuk én mostanában hallgattam bele párszor a ferihegyi rádiózásba, egy internetes szerveren és... mondhatni, legalább annyira jellegzetes a francia, mint a magyar akcentus :) )

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

_NEM_ tudnak. Kb olyan az iskolai nyelvoktatás mint Mo-n vagy rosszabb.
"egalább annyira jellegzetes a francia, mint a magyar akcentus"
Ez annyira igaz, hogy még hasonló is. Angliában rendszeresen azt hitték francia vagyok.
*Szerk: A párom azt mondja, szerinte csak azóta, mióta sok flamand nyelvű vesz minket körül...a fene tudja.

Valoszinuleg nem igazan tudnak, vagy ha tudnak, nagyon franciasan beszelik az angolt es lehet ezert nem teszik.

Parizsban rendszeresen kerdeztem, hogy beszel-e angolul, igen volt a valasz, majd amikor kerdeztem angolul, akkor valaszolt franciaul. Kertem, hogy angolul, ha lehet es ismet franciaul valaszolt. Ki voltam vele segitve. Itt van francia kollega, angolul beszel, nem egyszeru, bar par mondat utan raall az ember fule es kovetheto. Parizsi repter, hangosbemondo, kabe ket mondatba kerult mire felfedeztem, hogy angolul beszel. Es igen, konnyen leveheto, ha egy francia az aki angolul beszel. Nemet is neha tipikus, bar ok altalaban szebben beszelnek.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Bizony területe válogatja.
Sok területen és sok közösségben nagyon is tudnak angolul, de valamilyen furcsa hazaszeretettől vezérelve, ha egyből angolul szólsz hozzájuk, akkor azért sem válaszolnak úgy. Viszont, ha franciául közlöd velük, hogy sorry, de a szakmai nyelv nem az erősséged az anyanyelvükön, de nagyon szívesen kommunikálnál magyarul (kis hatásszünet) vagy angolul. Ilyenkor megörülnek a magyar után, hogy legalább beszélsz valami szélesebb körben ismert európai nyelvet. Meg persze azt is díjazzák, ha az anyanyelvükön indítasz.

Nem megtanul franciául, hanem elsajátítja a nyelv alapjait.
Én csak két napot töltöttem franciával úgy, hogy angol volt a közvetítő nyelv, pedig angolul sem merem kijelenteni, hogy tudok (más kérdés, hogy nálam gyengébb angolosok simán behazudják a társalgási szintet :D), de az érezhető volt, hogy ha valakinek van türelme hozzá és még nem épült le agyilag, mint én az elmúlt pár évben, akkor azért nem lehetetlen. Ami a franciában nagyon zűrös, az a kiejtés elsajátítása... azt én sem tudom, hogy sikerülhet ilyen rövid idő alatt.

Bennem a két napból annyi maradt meg, hogy "Je suis hereux!", de ha újra elővenném, azért egy boltban tudnék két kiló kenyeret kérni.

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

elsore mar kaptal valaszt.

Masodikon pedig gondolkozz el.
Szuleid 2 hetente latod mar csak mondjuk hetente helyett. Barataiddal nem fogsz minden nap talalkozni. De szerezhetsz mindig ujakat.
vs
Gyerekeid biztonsagban vannak es elonnyel indulnak az eletben es joval jobb korulmenyek kozott elnek.

+ Magyarorszag egyre szarabb hely lesz. Cigany tulszaporulat mar most is jelentos. Ezek a szarok olnek, lopnak es ugysem fog tenni ellene senki.
Emelle tarsul, hogy van egy rendszer, ami sehol mashol nem ennyire korrupt.
Az utak jarhatatlanok. Az ado joval magasabb, mint a tobbi orszagban. Pont ezert jottem el. Nem fogok hozzajarulni egy forinttal sem, a sopredek szocialis tamogatasahoz es az orban es baratai vagyonanak novelesehez sem. Nagyon remelem, hogy minden munkakepes ember rajon, hogy nincs ertelme maradni.

Egyeduli problema, ami gondot okozhat barhol kulfoldon, hogy vannak magyarok. (A szerencset probalo nulla tudasu fajtabol)

Ismerek egy cigánygyereket, akinek négy lánya van, meg egy nem cigány felesége.
A belét kidolgozza, hogy eltartsa a családját.
Csak szólok, hogy az a "szar" valószínűleg milliószor többet ér emberként, mint te valaha is fogsz...

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Hát, megfordultam már pár helyen, de mindenütt van aljanép, nem csak nálunk. Magyarország nem kuriózum...

A skótoknál rengetegen olyanok, mint nálunk a rosszabb fajta cigányok, csak épp hófehérben, vörös hajjal.
Az angoloknál ezek törökök vagy négerek.

A németeknél szőkék (meg itt is törökök és arabok).
A franciáknál arabok és négerek...

Még Svájcban is látni ilyeneket, bár ott tényleg mérsékeltebb a számuk.

+1 Tessék elmenni Párizsba és utánna nyilatkozni. Én havonta letolom az arcom oda és látom, hogy mi folyik ott.
Baj van velük mindenhol. Megjönnek Surinamból, Észak-Afrikából, lövésük nincs az európai normákról. WC papírt sem használnak, köpködnek az utcán, kiabálnak és a sor folytatódik. Szívesen elkísérem az önkénteseket pár reprezentatív helyre!
Tele van a tököm azzal is, hogy nem tudok úgy végig menni Amsterdamon, hogy ne simúlna egy hozzám és próbálja tukmálni a kokaint, majd már a segged lukában jár a keze, mert közben zsebel. Ha meg ellököd, akkor még neki áll feljebb. És _mind_!!! fekete.
Nem azt mondom, hogy minden feka ilyen, hanem azt, hogy amelyik ilyen tróger retek az mind feka.
Többek között a Surinámi bevándorlás miatt is fogom elhagyni a csodás nyugati világ eme szegletét.

Világgá :D
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a fenn említett a fő okom. A fő okom, hogy a magánnyugdíj és az magán EÜ-m plsuz az asszonyé, majdnem a 2000eurót veri havonta.Meg sem merem mondani, hogy egy szülés mibe kóstál. Ezen felül, szeretnék kiugrani az informatikából és valami újba kezdeni.

Akkor milyen fizetések lehetnek ott, ha havi 2k-t EÜ+nyugdíjra el tudsz költeni... Én 50k/év körül láttam állásokat a neten, de ebből az 1500 eurós lakást
meg a 2k egészségbiztosítást, meg a ruha+kaja+utazás+szórakozás+megtakarítás nem igazán jön ki...

Mert fizetjük azt a pár milliárdot amit a tavaly bulgárok konkrétan lenyúltak az EÜ támogatásból. Najó, nem. De azért a támogatásokat faszán felülvizsgálják most.
Két személyre ez van...átlagos. Így nem kell fizetnem vizitdíjat és a mentőre sem kell várnom, sőt, abba a kórházba megyek amelyikbe akarok. És nem kell félnem egy 10ezer eurós csekktől, ha be kell feküdnöm a kórházba.(Amúgy, egy sima kocsi be nem jelentés 9000 euros bírságnál kezdődik, egy be nem fizetett EÜ csekk bírsága 350) Csak a vizitdíj 300euro alkalmanként, ha ratyi a biztosítód. Most olyan élethelyzetben vagyunk, hogy fontos a jó biztosítás. A nyugdíj havi 450, nem olyan vészes, az első 10évben kell sokat befizetni, hogy később jobban kapj, de ez kamara függő is erősen.(amúgy adóból leírható sok esetben, egészben vagy részben és ha elhagyod az országot, adózás után ami most 22% vissza lehet téríttetni) Kamara a tagsággal kötelező. Lehet biztosítást kötni 102euroért, ha 2000euró alatt van a fizud, akkor kaphatsz rá támogatást, így redukálódhat akár 10euróra is havonta.
A lakás(beköltözésünkkor felújított penthouse, cca 42m2) 650euro és 15perc kényelmesen a belváros, bicajjal. 1500ért a cityben kapsz lakást, ami nekem tök felesleges, hogy még a parkolás is horror legyen.

Ameddig nincs család, addig szerintem mindenképpen érdemes lehet kihasználni minden olyan lehetőséget, amivel elősegíthető a jövendőbeli gyerek abban, hogy ne kényszerüljön hasonló döntés meghozatalára.
Egyszerűbben: A gyerekem már normálisabb közegbe szülessen.

Kimenni kulfodre egy olyan ceg miatt ahol pillanatok alatt cserelodnek a kabatok a felso vezetesben, es a tulaj ha rosszul ebred megszuntet par projectet, az emberek felet atviszi mashova a masik feletol meg megvalik egy vallranditassal. Kimenni kulfoldre egy olyan ceg miatt ahol kotelezo agymosasokon kell reszt venni ahol felmesztelenul simogatjatok es olelgetitetek egymast a medenceben a kollegaiddal egy minosithetetlen ember vezetesevel.
Kosz nem. Halisten mar nem dolgozom ott, sajnalom az ottaniakat kokemenyen. Eddig hitegettek oket hogy megindul ugyan a Luxemburgi vonal, de nem kell aggodni a fejlesztes itthon marad. Majd egsyzercsak kozlik hogy bocsi gyerekek megszuntetek mindent. Tetszenek egyebkent a commentek itt is meg mas oldalakon is. Kezdjuk el sajnalni a szerencsetlen milliardost akinek mar megint nem jon ossze. Az meg hogy ide IS adozik nem egyenlo azzal hogy minden leadozik. Nem ertek hozza, es nem penzugyekben mozgok de ne gondoljuk mar hogy mindig mindent itthon nyomott es beadozott, ez szimplan naivitas.
Sajnani egy embert aki a sok milliardja kozott elveszo par milliard miatt megvalik tobb szaz alkalmazottol enyhen szolva is ironikus.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

"... (legalább azonos életszínvonalon) ..."

Szarból a szarba lépni?
Biztos jó lenne xD

Értelmetlen a kérdés btw...
Ha itthon szar, akkor miért mennék azonos szintű szarba?
De ha itthon tök jó, akkor miért mennék el máshova ha egyszer jó itt is? O.o

És miért pont Luxemburg? Vannak ezerszer jobb helyek is!

A fiam születése előtt még mentem volna, ma már nem.

Vicces a jelenlegi állás (361 szavazat után):
mennék = 2 * maradnék
megyek = maradok / 2

Don't PANIC :-) Maradok. :-)

Egyébként Luxembourg:
- Ha nem tudsz Franciául nem kapsz állást sehol.
- Ha nem tudsz Franciául gondban leszel egy étteremben, és a boltokban is.
- Ha a csajod/pasid nem tud Franciául Te fogod eltartani mert nem kap munkát kint.
- Az ingatlan nagyon drága bérelni és megvenni is.
- Kocsmák kb. éjfélkor zárnak. Persze lehet találni ritka kivételt. :-)
- Az ország nyomokban internetet tartalmaz (csak a helyi Matáv van), a szállodák 80%-ában használhatatlan a net.

Huh, eddig sikerült a 20%-ot kifognom szálloda oldalról, nem volt vele problémám. Mondjuk nem akartam lementeni az internetet, de böngészésre és videós Skype-ra elég volt. Fővárosról és két különböző szállodáról van szó.

De érdekes, valaki azt írja, nem kell francia tudás, valaki meg azt, hogy kötelező. Most akkor mi a helyzet?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Szerintem, ahogyan én látom, és azok akikkel kint beszélgettem (pár éve kint élő magyarok) muszály alap szinten beszélned Franciául ha kint akarsz dolgozni. (kb 2-2.5 hónapot voltam kint az elmúlt évben)

Legalább egy Étterembe el tudjál menni, köszönés, rendelés, fizetés és minimális beszélgetés a helyi időjárásról. E nélkül nem vesznek tudomást rólad. Állás interjún érdemes franciául köszönni, és elmondani hogy váltanál angolra. ;-)

Állami állás kizárt, fluent Luxemburgi, Francia, Német és Angol nyelvtudás kell hozzá. És általában a helyi kb 400 ezer emberből válogatnak.

Alacsony szinten a munkások szinte mind csak franciául beszélnek. Minimális némettel. Boltokban, éttermekben szintén. (A pub-okban kis mutogatással megértik az angolt :-)

Adíí (Luxemburgi elköszönés :-)