Ha a jelenlegi hálózati hardver beszállítód megszűnne, melyik gyártóra váltanál?

 ( trey | 2013. szeptember 5., csütörtök - 19:43 )
Alcatel-Lucent
1% (2 szavazat)
Allied Telesis
1% (3 szavazat)
Avaya
0% (0 szavazat)
Belkin
0% (0 szavazat)
Cisco (Linksys)
30% (78 szavazat)
D-Link
5% (13 szavazat)
HP (3Com)
11% (29 szavazat)
Huawei
6% (15 szavazat)
Juniper Networks
15% (40 szavazat)
Netgear
2% (4 szavazat)
Nortel
2% (6 szavazat)
Planet
0% (1 szavazat)
Ruckus
0% (0 szavazat)
SMC Networks
2% (4 szavazat)
ZTE
2% (5 szavazat)
ZyXEL
3% (7 szavazat)
Egyéb, leírom
20% (52 szavazat)
Összes szavazat: 259

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Trükkös kérdés... tehát nem a kedvenc, hanem a második kedvenc a kérdés? Feltéve, hogy jelenlegi=kedvenc jó esetben.

--

Mondjuk nem kedvenc, hanem policy által követelt az eddigi használata. De a céged kikéri a véleményeteket a váltáshoz.
Én ezt mondjuk kettős szavazásként indítottam volna, best-worst vonalon mozogva.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Biztos igazad van, de ezzel a szavazással logikailag akkor se stimmel valami, mert ami átlagosan ki fog jönni belőle, az az "informatikai meghasonlottság" mértéke. Az a 30 % például, aki jelenleg a Ciscora szavazott, a kiírás szerint nagyon szeretne Cisco termékeket használni, de nem teszi.

Szóval én komolyan bajban lennék, ha valamiféle következtetést kellene levonnom a majdani végeredményből, de matekversenyre trükkös feladványnak nem rossz. :-)

---
Science for fun...

Belkin (Linksys)? :-)

Mivel alapvetően 2 gyártó cuccait használom, (Cisco, D-Link) attól függően, hogy mire kell, ha az egyik gyár lehúzza a rolót, akkor megmarad a másik. Ám de mégis a Juniper kapta a pontot. Még bejöhet harmadiknak.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Érdekes hogy pl. az Aruba kimaradt.
Gartner's Magic Quadrant for the Wired & Wireless

Gyenge a marketingje trey-nél? Vagy az a jelenlegi? :P

Fura a felsorolás, mert vannak széles termékpalettás és szűk kategóriaspecifikus gyártók. Hiányolok pár gyártót, ugyanakkor ennyi erővel más is kihagyható lett volna.

Emellett ennyi erővel húzni lehet kb három/négy vonalat, amelyen belül a termékskála/tudás/színvonal pöccre azonos. Azon belül mindenki válogathat simán. A kérdés megválaszolása az sem mindegy, hogy melyik termékvonalat vesszük alapol. Tegyük fel becsődöl a cisco, és van tőle voip,wifi,UTM,antispam és más egyéb termékem. Biztos, hogy nem fogom rábízni egy gyártóra az egész palettát. Az sem mindegy, hogy melyik országban történne a csere, hiszen vannak még európában is olyan országok, ahol egyes gyártók ismeretlenek néhány termékkel, amik máshol top leader-ek.

A TP-Link sem rossz.

Mondjuk papírnehezéknek, és idegbaj okozásra pont jók..

--
openSUSE 12.2 x86_64

Majd mindjárt elmagyarázzák, hogy miért szóltál rosszat kókányföldön. :)

Otthoni használatra, a gonosz herpeszes Ödönkének meg az egyfogú Mari néninek és a szomszéd naaacsöcsű copfos csajnak pont elég a TP-Link, sőt még túl jó is! Még mindig inkább ez, mint egy SMC router!
Fészbúúúkozni meg szkálypolni meg hülye jútyub videjjókat lesni ezeknek a rétegeknek bőven megfelel egy TP-Link is.

Ha árban nézzük még a TP-Link viszonylag olcsó és nem nagyon van vele gond.

Őszintén szólva ha rajtam múlna wifi sem lenne, és mobilom sem lenne, de valahol az ember már rá van kényszerítve ezekre a szarokra a mai társadalomban... :(

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

A tp-link valami más fw-vel szerintem vállalható kategória otthoni környezetben. Ezen persze nem a torrentezést értem.
Az Smc számomra olyan hogy az SM szado-mazo jelentéssel bír, a C pedig római számokban a konfigolàssal töltött idő százalékban.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

+1, nalam kiverte a biztositekot hogy a vlan support nem tartalmazza trunk modban a nativ vlan supportjat (untagged). Eleg kellemetlen helyzetbe kerultem miatta. Szemelyes velemenyem szerint a TP-link soha tobbe!

Amugy a Dell (brockade) -t hianyolom a listabol. Kifejezetten kellemes eszkozok.

--------------------------------------------------------------------------------------
Viacom Informatikai Kft. Egyedi fejlesztesu, felho alapu webhosting szolgaltatasok. Hureg, Lir, AS.

Részlet a menedzselhető TP-Link SW manuáljából.

"The GENERAL port can be added in multiple VLANs and set various egress rules according to the different VLANs. The default egress rule is UNTAG. The PVID can be set as the VID number of any VLAN the port belongs to."

Igen ez egy szep elkepzeles, ez konkretan nem mukodott, en se akartam elhinni, ezert fel napon keresztul probaltam beallitani, kesobb a nagyker is elismerte hogy nem tudha es igy a "vlan support" kicsit megteveszto, bar teny hogy senki sem irt full 802.1q -t. Lenyeg hogy elismertek es viszavettek oket, kaptunk helyette mas markat.
--------------------------------------------------------------------------------------
Viacom Informatikai Kft. Egyedi fejlesztesu, felho alapu webhosting szolgaltatasok. Hureg, Lir, AS.

Otthonra, és kis irodába teljesen jó. Oda is szánták. Nyilván nem egy partiban játszik a cisco/juniper cuccokkal, de árban sem, valamit valamiért.

Nekem itthoni célokra van egy TP-Link WR1043ND - persze nem az alap SW-vel, az volt az első, hogy egy OpenWRT-t feltettem rá - azóta nem igazán volt vele bajom - biztos lehetnek hiányosságok még OpenWRT-vel is, de nekem itthonra aligha hiányzik bármi is. Szóval TP-Link nem alap SW-vel: +1!

Nekem itthoni célokra 4 éve van egy TP-Link WR1043ND - persze az alap SW-vel, az volt az első, hogy a gyári frissítést feltettem rá - azóta nem igazán volt vele bajom - biztos lehetnek hiányosságok más SW-vel is, de nekem itthonra aligha hiányzik bármi is. Szóval TP-Link WR1043ND alap SW-vel: +1!

nem tudtam, hogy mar gyart 10G-s switcheket.. :-)

mindig rugódnom kellett a tp-link eszközeimet: adsl router, wifi ap, powerline-adapter.

Mikor ugyanazt az eszközt harmadjára cserélték volna (előtte külföldre is kiküldték), mert nem tudta a dobozon feltüntetett speckót, akkor felhívtam őket. Szerényen megjegyezték, hogy néha saját eszközükkel sem kompatibilisek, a jelen eszköz meg valószínű(!!) tényleg nem tudja a több SSID-n a VLAN-t, azóta nálam TP nem kérdés.

Engem főleg az 5 év garancia nyugtat meg csöppet. Ha nem hal meg teljesen a HW, akkor gyorsan visszatolom a gyári FW-t, és mehet vissza :)

Az kifejezetten jó dolog.
A héten vettem egy Asus routert. A dobozon nagybetűkkel, hogy 3 év garancia. A boltban kettőt mertek bevállalni belőle. (ez még nem lefutott kör)
Sok esetben a termékek magyar oldalát nem nézem meg, (mert sosincs ott a lényeg) és a nemzetközit olvasom ha infó kell, ez itt hiba volt, mert 5dB helyett 2dB antennával szállítják ebe a régióba. Olcsóbb is volt mint a tp-link TL-741ND aminek a helyére került, (az ment oda vissza, ahonnan ideiglenesen elhoztam) és erre nincs DD-WRT. :(
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

a Nortel ugy megtetszett a listából, hogy arra szavaztam :)

Ubiquityről -> Mikrotikre.

Nincs beszállítóm, nem érint a dolog, úgyhogy valami dzsunka cuccra szavazok: Edimax :D
--
PtY - www.onlinedemo.hu

lol
az egyik edimax adsl routerem dmz-re volt konfigurálva: ezek úgy döntöttek, hogy a külső kapcsolat source ipjét muszáj lecserélni, hogy a belső hoston nehogy véletlenül lehessen tudni, hogy ki is konnektált be...

Workaroundként percenként lefuttattam egy szkriptet, ami belematatott a router iptables rule-jaiba...

A Nortel gyárt még egyáltalán? 15 éve még a Cisco elsőszámú kihívója volt itthon, de már rég nem találkoztam Nortel eszközzel.

pl IBM Bladecenterekbe nagyon ott van

Avaya megvette pár éve.. szerintem nem csak a telefóniás üzletágat, hanem a network device részleget is.

Nem tudom.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

A Dell-nek is vannak (matricázott?) hálózati eszközei, ha a HP bekerült a listába, akkor ők is belefértek volna... No mindegy, nem kell minden eszközgyártó- és matricázó céget ismerni :-P

Egyébként meg attól függ, melyik gyártó borulna be, melyik venné meg, és milyen célra (méret, funkció), milyen aktuális környezetbe kell berendezést venni.

Stratégiai döntésben megint csak az a meghatározó, hogy az adott környezetbe melyik cég eszközei integrálhatóak be a legkisebb fájdalommal és költséggel.

Bocs, de a HP nem matricázza a 3Comot, hanem megvette...

Tudom, hogy megvette, és azt is, hogy nem matricázza a cuccot - a Dell-nél azért tettem zárójelbe a "matricázza?" megjegyzést, mert nem igazán vagyok képben, hogy ki a valódi gyártója a cuccoknak, kit vettek meg :-)

http://www.wired.com/threatlevel/2013/09/nsa-router-hacking/

The 2013 N.S.A. budget request highlights “partnerships with major telecommunications carriers to shape the global network to benefit other collection accesses” — that is, to allow more eavesdropping.

“lawful demands” of the government, and in some cases, the collaboration was clearly coerced. Executives who refuse to comply with secret court orders can face fines or jail time.

http://www.nytimes.com/2013/09/06/us/nsa-foils-much-internet-encryption.html?pagewanted=all

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/1072050-bezarnak-a-titkositott-e-mail-szolgaltatok-az-usa-ban

http://hup.hu/cikkek/20130808/ket_biztonsagos_e-mail_szolgaltato_is_lehuzta_a_rolot_mert_nem_tudjak_felhasznaloik_adatainak_biztonsagat

Majd akkor döntöm el amikor beszerezni kell. Csodát egyik gyártó se tud, de a specifikációt hozhatja, ha nem akkor garanciális baj van.

Aruba természetesen

A Cisco nem szunik meg soha! :-)

Amugy ha nagyon valtani kellene rola, akkor Mikrotik.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Sokan ezt hitték a Lehman Brothersről is, a Római Birodalomról is, és még sok mindenről.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

FYI: smiley volt a mondat vegen.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Én kérek elnézést :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Earnest urged a lawsuit and even raised the idea of criminal charges against Bosack. He e-mailed colleagues: ``The fundamental problem is: how do you negotiate an equitable agreement with crooks?''

http://pdp10.nocrew.org/docs/cisco.html

1985-88 Back at Stanford as associate chair of Computer Science and also involved in parallel processing research, I discovered that the founder of Cisco Systems, who I was supervising, was selling Stanford technology. I prepared for legal action and induced him to resign but later discovered that the Stanford administration avoids suing corporations whenever possible, thinking of them as potential donors. After a couple of years, during which Cisco illicitly made millions, Stanford gave them a sweetheart licensing deal. A few years later I ran across an endowed chair at Stanford in the name of the chief crook and funded by Cisco. There was additional dirt beneath the surface of these transactions but that story will have to wait till later.

http://www.stanford.edu/~learnest/net.htm

It has also been noted that the original router was designed and created by a group of people at Stanford, both students and faculty, rather than Lerner and Bosack alone.[2]

Lerner and Bosack brought in John Morgridge to be the third CEO of Cisco in 1988. On August 28, 1990, Lerner was fired; upon hearing the news, Bosack resigned to show his support for her. The two sold all of their founder's stock and retired from Cisco.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Lerner#Early_life_and_career

Mikrotik

Rajta volt az általam összeállított listámon, de amikor a szavazást összeállítottam véletlenül kimaradt.

--
trey @ gépház

Ha a beszallitom megszunne? Mar bocsanat, de hol? Ha Cisco (Linksys)-rol beszelunk akkor hol szunne meg? Otthon a sufniban (Linksys) vagy Enterprise/Sp/Carrier-nel (Cisco)? Csak mert nagyon nem mindegy.
A market share alapjan gondolom, hogy ha a Cisco (Linksys) nyert, akkor sufnirol beszelunk (de nem biztos), bar az Alcatel/Avaya networking szempontbol ez a kombinacio is kicsit visszas. A Nortel is erdekes. Ha pedig nem sufni, akkor Ericsson, Brocade stb. hol marad?

A Cisco mitol sufni? Oke, a Linksys eszkozok tobbsege sufnieszkoz, de a Cisconak eleg csunya mennyisegu nem-sufni eszkoze van ezeken felul. Azert egy ASA-t le "sufni"-zni eleg meredek szamomra.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Egy ismerősöm szerint "Az is csak egy router..." :D
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Unkább tűzfal. License segítségével meg UTM. De egyet értek semmivel sem jobb vagy rosszabb: Más.

Csomagszűrő doboz. Bár régen volt, de az meghaladta a képességét, hogy a mögötte lévő a és b gépet úgy natolja ki a nagyvilág felé, hogy ha a kintről látszó 1.2.3.4 címre beesik egy kapcsolat, az menjen tovább az a gépre, viszont ha a b kezdeményez kifelé kapcsolatot, az látszódjon ezen a címen...

Hol irtam en, hogy a Cisco sufni? Fuss neki a szovegnek meg egyszer!
En a "Cisco (Linksys)"-t nem tudom ertelmezni.

A linksys a Cisco márkája (van is rajta csicso-logo). Valami olyasmi, mint a VW-Seat.
Sokan szeretik emiatt Cisco-nak hívni - szerintem is hibásan, de ezen nem akadok fenn.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

A linksys már egy ideje a Belkin márkája.

Komolyan? :)
Akkor erről lemaradtam (én is)...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Itt a másik oldal bejelentése is. :-)

Ok, azóta megnéztem, a Linksys privacy policy linkje a belkin oldalán landol.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Szégyellte a soho-termékkört az úri Cisco...?

Igen, csakhogy ez igy felrevezeto. Ugyanis a szavazasban nincs kulon Cisco es Cisco (Linksys) opcio, csak Cisco (Linksys), igy nem lehet kulon csak a Linksysre szavazni.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Ruckus-t csak mi használunk (sok 10.000 m2 lefedésére)?

"Ruckus-t csak mi használunk"

Nem.

--
trey @ gépház